Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Ουσιαστικές αυξήσεις''

  • [01] ''Ουσιαστικές αυξήσεις''

    Το ΕΣΥ είναι ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία και την κατάρρευση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία σε εκδήλωση στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

    Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι στο επίκεντρο της προγραμματικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ριζική αναμόρφωση και αναβάθμιση του ΕΣΥ στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αξιόπιστου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης, αλλά κι ενός συνολικά αξιόπιστου συστήματος υγείας, ώστε ο κάθε πολίτης που ζει και εργάζεται σε αυτήν την χώρα να έχει την δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε σε ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και στην ανάγκη σωστής διαχείρισης, προέβλεψε, όμως, ότι έρχονται δύσκολες ημέρες, αλλά η κοινωνία θα αντιδράσει με αξιοπρέπεια και περηφάνεια,όπως κάνει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό,που δίνει μάχη για να κρατήσει τα νοσοκομεία ανοιχτά και να μην καταρρεύσουν.

    Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιασαν οι Α. Μπένος,καθηγητής κοινωνικής ιατρικής του ΑΠΘ,ο Νίκος Μανιός γιατρός,υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ο Γ.Μπασκόζος,γιατρός,υποψήφιος Β' Αθήνας.

    Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας που θα παρέχει άμεση, δωρεάν,καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες σε υπηρεσίες υψηλής ποιοτητας.

    Το ΕΣΥ που προτείνει ΣΥΡΙΖΑ:

    "Θα καλύπτει καθολικά τις ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού και της επικράτειας.

    "Θα περιλαμβάνει το σύνολο των δημόσιων δομών υγείας και πρόνοιας (ΕΣΥ, ΙΚΑ, δομές υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ.).

    "Θα χρηματοδοτείται ενιαία από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

    "Θα βασίζεται σε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο δίκτυο υπηρεσιών ενημέρωσης, πρόληψης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προαγωγής της υγείας,ενιαία συνδεδεμένο με μια αναβαθμισμένη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.

    Τηλεμαχία

    Στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, απαντώντας σε ερώτηση σε τι διαφέρουν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων για την έξοδο από την κρίση, είπε ότι είναι διαφορετικά τα προγράμματα. Στη ΔΕΘ, είπε ο κ. Τσίπρας, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκαναν ουσιαστικά τις ίδιες προτάσεις. Αυξήσεις που δεν δίνουν ώθηση στην οικονομία, παρά την παραγωγή πλούτου, και έχουμε δανειστεί. Που πήγε ο πλούτος. Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου μίλησε για αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού που δεν μπορούν να κάνουν την οικονομία να κινηθεί.

    Στη χώρα παράγεται πλούτος, αλλά ο πλούτος αυτός πηγαίνει στις τσέπες λίγων οικογενειών, εφοπλιστών, εργολάβων μεγαλοεκδοτών, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και τάχθηκε υπέρ ουσιαστικών αυξήσεων σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, ώστε να κινηθεί η οικονομία είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανταγωνιστικές προς τις προτάσεις των άλλων κομμάτων.

    Στην ερώτηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει συνεργασία όπως κάνουν άλλα αριστερά ευρωπαϊκά κόμματα ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις προς το ΠΑΣΟΚ, όπως π.χ. για την ανάγκη να υπάρξει δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα, όμως η απάντηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αρνητική.

    Κοινωνική Πολιτική

    Στην ερώτηση σχετικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα που δημιουργούνται στο κέντρο της Αθήνας λόγω των πολλών διαδηλώσεων ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το πρόβλημα του εμπορικού κόσμου δεν είναι ότι δεν μπορούν να δουλέψουν τα καταστήματα λόγω των πορειών και των διαδηλώσεων, αλλά η οικονομική ασφυξία.

    Υπάρχουν αυτή την στιγμή, πρόσθεσε, πάνω από 2 δισ. ακάλυπτες επιταγές και ενώ οι τράπεζες εισέπραξαν 28 δισ., οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να πάρουν δάνεια, οι τράπεζες πνίγουν τον εμπορικό κόσμο. Έρχονται δύσκολες ημέρες, είπε ο κ. Τσίπρας, και η κοινωνία θα διεκδικήσει. Το χειρότερο, πρόσθεσε, είναι να συζητήσουμε για απαγόρευση διαδηλώσεων. Είναι συνταγματικό δικαίωμα που υπερασπιζόμαστε. Από την άλλη, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τα συνδικάτα οφείλουν να κινηθούν για τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στις κινητοποιήσεις.

    Στην ερώτηση σχετικά με την μεγάλη άνοδο και στη συνέχεια την μεγάλη δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπήρξε αυξημένη προσδοκία του κόσμου από την Αριστερά και παραδέχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λάθη και απογοήτευσε τον κόσμο.

    Ωστόσο, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αποτελεσματικότερη αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο και στους κοινωνικούς αγώνες. Έχουμε πάρει τα μαθήματά μας, είπε, και τώρα είμαστε ενωμένοι και στοχεύουμε να δώσουμε φωνή και δύναμη σε όσους δεν έχουν, ώστε να είναι δυνατή η κοινωνία την επομένη των εκλογών.

    Εξωτερική Πολιτική

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της ευρωπαϊκής συμμετοχής της χώρας δήλωσε ότι η παράταξη αγωνίζεται στο ευρωπαικό πλαίσιο, σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κόμματα και κινήματα για την αλλαγή της ΕΕ.

    Το πρόβλημα, όμως, πρόσθεσε, είναι η κυριαρχη πολιτική εντός της ΕΕ και η Ελλάδα ούτε έξω πηγαίνει καλά, επικρίνοντας την κυβέρνηση γιατί ακολουθησε πιστά τις επιταγές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

    Επίσης,είπε ο κ.Τσίπρας,η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη και στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας υπέρ της οποίας τάχθηκε και ενώ σήμερα ο Πρόεδρος Ομπάμα την έχει ακυρώσει.

    Η χώρα, είπε ο κ. Τσίπρας, έμεινε εγκλωβισμένη σε αυτά που ορίζουν ΕΕ,ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Πάντως,είπε ο κ. Τσίπρας,δεν είμαστε αισιόδοξοι με κυβερνητική εναλλαγή, ότι, δηλαδή,θα αλλαξει κάτι προς το καλύτερο.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παραβιάσεις και παραβάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε οτι η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μπεί σε μιά εξωφρενική κούρσα εξοπλισμών και τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ισόρροπη μείωσή τους, πόσο μάλλον που σήμερα αντιμετωπίζουμε και μεγάλη οικονομική κρίση.

    Περιβάλλον

    Στην ερώτηση αν θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ σε ζητήματα οικολογικής πολιτικής και συγκεκριμένα στο θέμα της "Πράσινης Ανάπτυξης" ο κ. Τσίπρας είπε ότι "η πράσινη ανάπτυξη ακούγεται πλέον από όλα τα κόμματα και όλα τα κόμματα λένε ότι έχουν περιβαλλοντική πολιτική". Εμείς, πρόσθεσε, ενσωματώνουμε στις θέσεις μας την οικολογική πολιτική. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα σοβαρό ερώτημα: Θα πρόκειται για μια προσπάθεια για αποκατάσταση του περιβάλλοντος ή θα έχει προσανατολισμό το κέρδος, γιατί αν ισχύσει το δεύτερο, συμπλήρωσε, τότε θα είναι η μεγάλη φούσκα της νέας εποχής.

    Εμείς, είπε ο κ. Τσίπρας, είμαστε υπέρ ενός οικολογικού μετασχηματισμού. Ωστόσο, κατέληξε, για να κάνεις περιβαλλοντική πολιτική πρέπει να έρθεις σε ρήξη με τα συμφέροντα που εμείς συγκρουστήκαμε, όπως συνέβη με τον Ασωπό, τον Βοτανικό όπου θα γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού αλλά όχι το εμπορικό κέντρο και έτσι θα συνεχίσουμε.

    Στην ερώτηση πως βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο ιδιωτικών επενδύσεων στον οικολογικό τομέα ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει σημασία σε ποιά παραγωγική βάση θα αναπτυχθεί η Πράσινη Οικονομία. Γιατί, όπως είπε, αν οι πολυεθνικές θα κλείσουν τις μεγάλες συμφωνίες θα έχουμε ανάπτυξη οικολογική, αλλά θα έχει κοινωνικό κόστος και χαμένες θέσεις εργασίες, ενώ εμείς υποστηρίζουμε ένα μοντέλο στην υπηρεσία της κοινωνίας.

    Παιδεία

    Στην ερώτηση αν σε περιπτώσεις βανδαλισμών σε πανεπιστήμια θα πρέπει να επεμβαίνει η αστυνομία ή όχι, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για μια συζήτηση εκ του πονηρού, γιατί η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου θεσμοθέτησε νόμο που επιτρέπει σε δημόσια αρχή να παρεμβαίνει όταν συντελούνται αδικήματα κατά της ζωής. Το θέμα είναι, είπε ο κ. Τσίπρας, αν θα υπάρχει ένα πανεπιστήμιο χωρίς διεκδικήσεις και πρόσθεσε ότι είναι ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας να προστατέψει και να προστατευθεί από τέτοια περιστατικά. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι και την επομένη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο πλάι των φοιτητών.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ακόμη ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρες και ότι θα υπερασπιστεί μια δημοκρατική κατάκτηση όπως είναι το πανεπιστημιακό άσυλο.

    Δημόσια Διοίκηση

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση ότι σε λίγους μήνες θα έχουμε την επετειο από τα επεισόδια που σημειώθηκαν περυσι τον Δεκέμβριο και τί θα συμβούλευε τους νέους ή και την αστυνομία, δήλωσε ότι κατ΄αρχήν πρέπει να συγκρατήσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στα περυσινά επεισόδια και οδήγησαν χιλιάδες νέους στους δρομους.

    Εμείς κατηγορηθήκαμε βάναυσα, είπε ο κ.Τσίπρας, αλλά το κόμμα μας ήταν που κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις εξόδου από την κρίση.

    Οι νέοι, είπε ο κ. Τσίπρας, δίκαια εξεγείρονται γιατί αντιμετωπίζουν σειρά μεγάλων προβλημάτων στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, σπουδάζουν,παίρνουν πτυχία, αλλά είναι άνεργοι, ενώ είμαστε τελευταίοι στις δαπάνες για την Παιδεία και είμαστε μιά χώρα που εχθρεύεται τη νεολαία.

    Αν οι νέοι βρεθούν ξανά στο δρομο θα έχουν δίκιο και οι αστυνομικές δυναμεις πρέπει να τους αντιμετωπίσουν όχι με ξύλο αλλά με ευπρέπεια, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Στην ερώτηση γιατί στο πρόγραμμα του κόμματος υπάρχει θέση κατά των προφυλακίσεων,ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι αδιανόητο να βρίσκεται στη φυλακή κάποιος και ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι να γίνονται οι δίκες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι φυλακές στενάζουν από προφυλακισμένους και αυτό πρέπει να σταματήσει,κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Γενική Τοποθέτηση

    Στην τελική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας είπε ότι η σημαντικότερη εμπειρία που έχει ζήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ως πρόεδρος του κόμματος, είναι η επαφή του με τον κόσμο. Όλη αυτή την περίοδο, πρόσθεσε, συναντήθηκε με νέους με πτυχίο που πηγαίνουν στα βουλευτικά γραφεία ζητώντας ρουσφέτια, νοσηλεύτριες που εργάζονται επί δυο χρόνια συνεχώς χωρίς ρεπό, νέους επιστήμονες που περιμένουν να πάρουν ειδικότητα αλλά απογοητεύονται και φεύγουν στο εξωτερικό, απογοητευμένους αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους κάτω του κόστους.

    Υπάρχουν όμως και ενεργοί πολίτες που αντιστέκονται και διεκδικούν μια άλλη ποιότητα ζωής, είπε ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόν τον κόσμο θέλει να εκπροσωπήσει. Την ξεχασμένη κοινωνία, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Την επομένη των εκλογών θα έχουμε κυβέρνηση, αλλά το θέμα είναι αν θα έχουν φωνή και δύναμη όλοι αυτοί, δηλαδή η ξεχασμένη κοινωνία, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και κατέληξε λέγοντας ότι "είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 September 2009 - 16:30:23 UTC