Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγονες γραμμές: Παράταση σύμβασης
  • [02] Το δικό της σήμα-σύμβολο αποκτά η ΔΕΘ
  • [03] Ανοίγει τις πύλες της η 1η Agrothech
  • [04] Νέο μήνυμα της Αλ Κάιντα
  • [05] "Θησαυροί" στο Μουσείο Τύπου της Πάτρας
  • [06] "Μέτρα για την ανεργία"
  • [07] Διαβεβαιώσεις
  • [08] Η 64η συνέλευση του ΟΗΕ
  • [09] Ντέρμπι στο ΟΑΚΑ

  • [01] Αγονες γραμμές: Παράταση σύμβασης

    Προσωρινή λύση στο πρόβλημα που επρόκειτο να δημιουργηθεί από την πρώτη Οκτωβρίου, σε σχέση με τις άγονες γραμμές, έδωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Συγκεκριμένα ο κ. Στυλιανίδης υπέγραψε απόφαση με την οποία παρατείνεται μέχρι τέλος Νοεμβρίου, υφιστάμενη σύμβαση που έληγε την 1η Οκτωβρίου, και έτσι οι Ολυμπιακές Αερογραμμές, αναλαμβάνουν τη διασφάλιση, με κάθε πρόσφορο μέτρο και μηχανισμό, της απρόσκοπτης συνέχειας των πτήσεων στο σύνολο των άγονων αεροπορικών γραμμών.

    Στην υπουργική απόφαση αφήνεται επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο η σύμβαση να παραταθεί μέχρι τέλος του 2009 , ημερομηνία που αποτελεί και το απώτατο όριο λειτουργίας των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Για την απόφαση αυτή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου ελήφθησαν υπόψη:

    Η συνεχής, πέραν των 50 ετών, και αδιάκοπη προϋπηρεσία της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» και των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» στις ελληνικές άγονες γραμμές.

    Το γεγονός ότι οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές» μπορούν να αξιοποιήσουν την επιχειρησιακή προετοιμασία και το στόλο της «Olympic Air», της θυγατρικής εταιρείας που συστάθηκε για τις ανάγκες της αποκρατικοποίησης.

    Την πρόταση της «Olympic Air» προς τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές» να συνδράμουν στη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχειας των πτήσεων στο σύνολο των άγονων αεροπορικών γραμμών, χωρίς καμία κρατική οικονομική επιδότηση για τη μεταβατική περίοδο.

    Η μεταβατική αυτή λύση την οποία προέκρινε ο ΥΜΕ, καταλήγει η ανακοίνωση, διασφαλίζει αφενός μεν αξιόπιστες πτήσεις για το σύνολο των άγονων αεροπορικών γραμμών, αφετέρου δε τη μη επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, αφού κατά τη μεταβατική περίοδο το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα καταβάλει επιδότηση στις «Ολυμπιακές Αερογραμμές».

    [02] Το δικό της σήμα-σύμβολο αποκτά η ΔΕΘ

    Μια πολύχρωμη αψίδα είναι το σύμβολο, που επιλέχθηκε ως σήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η οποία αποκτά τη δική της «ταυτότητα».

    Το σήμα-σύμβολο επικράτησε σε ψηφοφορία μεταξύ των επισκεπτών της 74ης ΔΕΘ, που κλήθηκαν να επιλέξουν την καλύτερη από τις 92 προτάσεις, που υπέβαλαν στο σχετικό διαγωνισμό 48 υποψήφιοι.

    Η πρόταση του Στέλιου Ψευτόγκα, με 5.465 ψήφους (σε σύνολο 8.994) κατέκτησε την πρώτη θέση, που συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο 5.000 ευρώ. Τη δεύτερη θέση και το βραβείο των 3.000 ευρώ έλαβε το σήμα του Γεωργίου-Ιωάννη Μισιάκου, με βάση το Λευκό Πύργο, και την τρίτη, με βραβείο 1.000 ευρώ, το σήμα με την παραλλαγή της υδρογείου τού Μιχάλη Γκαμάνη.

    Το πρώτο σε ψήφους σήμα θα προστεθεί στα αρχικά της ΔΕΘ και εκχωρείται απεριόριστα στη HELEXPO, ελεύθερο δικαιωμάτων για κάθε χρήση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    [03] Ανοίγει τις πύλες της η 1η Agrothech

    Με τη συμμετοχή 176 εκθετών και σημαντική παρουσία εταιριών γεωργικών μηχανημάτων ανοίγει, σήμερα, τις πύλες της, στο Εκθεσιακό Κέντρο Λαμίας η 1η Πανελλήνια Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων Agrotech, που διοργανώνουν από κοινού η Helexpo και η ΠΕΛ (Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας).

    Στόχος της έκθεσης, με τον αντιπροσωπευτικό τίτλο "Γέννημα Θρέμμα β¦Αγροτική", είναι να προβάλει τα προϊόντα της ελληνικής και της παγκόσμιας παραγωγής, να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην τεχνολογία, αλλά και να γίνει σημείο εμπορικών επαφών, τόσο για τους εξειδικευμένους εμπορικούς επισκέπτες, όσο και για το ευρύ κοινό.

    Η έκθεση, που πλαισιώνεται από πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων το 6ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Άρωσης, θα λειτουργήσει από αύριο έως και την Παρασκευή από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ και το Σαββατοκύριακο, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ενώ η τιμή του εισιτηρίου είναι τρία ευρώ.

    [04] Νέο μήνυμα της Αλ Κάιντα

    Ο υπ' αριθμόν δύο στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα Αϊμαν αλ Ζαουάχρι εμφανίζεται σε ένα προφανώς νέο βίντεο για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου και τις επιθέσεις εναντίον στόχων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο SITE, την αμερικανική υπηρεσία παρακολούθησης της τρομοκρατίας.

    Ο Ζαουάχρι εμφανίζεται σε ένα βίντεο διάρκειας 106 λεπτών μιλά στα αραβικά και έχει τον τίτλο " Η Δύση...και το Σκοτεινό Τούνελ", ανακοίνωσε το SITE.

    Αυτός και άλλα στελέχη της Αλ Κάιντα μιλούν για γεγονότα της προηγούμενης χρονιάς μεταξύ των οποίων η χρηματοοικονομική κρίση και η εκλογή του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    Το βίντεο απεστάλη σε διαδικτυακό τόπο που χρησιμοποιούν συχνά οι υποστηρικτές της Αλ Κάιντα.

    Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν προειδοποίησε τον αμερικανικό λαό για τις στενές σχέσεις της κυβέρνησης με το Ισραήλ και η κατά πάσα πιθανότητα καινούργια βιντεοταινία απεστάλη σε ισλαμική ιστοσελίδα.

    Το μήνυμα που τιτλοφορείτο, "Μια ανακοίνωση για τον Αμερικανικό λαό" ήταν διάρκειας περίπου 11 λεπτών και δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την όγδοη επέτειο από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [05] "Θησαυροί" στο Μουσείο Τύπου της Πάτρας

    Ένα πλούσιο και ταυτόχρονα σπάνιο αρχείο εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και ιστορικά κειμήλια, κυρίως της Επανάστασης του 1821, αποτελούν μεταξύ άλλων τον «θησαυρό» του Μουσείου Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων, που στεγάζεται και λειτουργεί στην Πάτρα.

    Συγκεκριμένα το Μουσείο Τύπου διαθέτει 1.300 διαφορετικούς τίτλους εφημερίδων από το 1815 έως σήμερα, που περιέχονται σε 900 τόμους από όλη την Ελλάδα. Επίσης 1.000 περιοδικά από το 1852 και έπειτα, 67 ημερολόγια της περιόδου 1879-1970, καθώς και σπάνιες εκδόσεις και τίτλους βιβλίων.

    Επίσης εντυπωσιακά χαρακτηρίζονται και τα ιστορικά κειμήλια της περιόδου της Επαναστάσεως του 1821, όπως το πρωτότυπο χειρόγραφο της Γ' Εθνοσυνέλευσης του 1827 στην Τροιζήνα, και χειρόγραφη επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ακόμη υπάρχει στην συλλογή του Μουσείου εισιτήριο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, το οποίο μάλιστα συμπεριελήφθη στον φάκελο της Ελλάδας για την διεκδήκιση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Επίσης ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχει και η κληρωτίδα του λαχείου Συντακτών.

    Το Μουσείο Τύπου, μπαίνοντας στη σύγχρονη εποχή, διαθέτει ψηφιοποιημένο ένα σημαντικό μέρος του υλικού του σε 300.000 σελίδες, στις οποίες μπορούν πλέον να έχουν εύκολη πρόσβαση οι χρήστες του διαδικτύου. Μέσω των ιστοσελίδων www.mouseiotipou.gr και www.pressmuseum.gr κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει τεκμήρια και έντυπα για μια ευρεία ιστορική περίοδο. Η αναζήτηση είναι απλή στη χρήση της και μπορεί να γίνει με κριτήρια αναζήτησης κειμένου, ημερομηνιών, καθώς και με μενού προτεινόμενων επιλογών. Το έργο συντελέστηκε με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης 75%) και Εθνική Συμμετοχή (25%).

    Το Μουσείο Τύπου, ιδρύθηκε από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου- Ηπείρου- Νήσων με έδρα την Πάτρα το 1956 και λειτουργεί από τις 28 Μαΐου του 1957. Έφορος του Μουσείου διετέλεσε για 45 συναπτά έτη ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Πολίτης, ο οποίος υπήρξε ο επιμελητής του Μουσείου Τύπου. Έφορος μετά τον Νίκο Πολίτη, ως και το 2008, διετέλεσε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Καραλής.

    Σήμερα το Μουσείο Τύπου διοικείται από τριμελές Διοικητικό Συμβούλιο(Πρόεδρος: Μιχάλης Βασιλάκης, Γενική Γραμματέας: Αφροδίτη Τσικριτζή, Μέλος: Ανδρέας Αλεξ. Βρής).

    Το Μουσείο Τύπου είναι ανοικτό καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο για κάθε ενδιαφερόμενο μελετητή, φοιτητή, επισκέπτη και στεγάζεται σε κτίριο επί της οδού Μαιζώνος 200 στην Πάτρα. Μάλιστα το Μουσείο σε συνεργασία με το Δήμο Πατρέων και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση υλοποίησαν από κοινού επιμορφωτικό πρόγραμμα σε μαθητές, οι οποίοι εκδίδουν μαθητικές εφημερίδες στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων τους.

    Τέλος, εδώ και λίγο καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την πολιτεία για την παραχώρηση του ανακαινισμένου νεοκλασικού κτιρίου της παλαιάς Νομαρχίας Αχαΐας, που βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας και διαθέτει τους κατάλληλους χώρους, για την καλύτερη ανάπτυξη των εκθεμάτων.

    Κείμενο: Η. Κάνιστρας

    [06] "Μέτρα για την ανεργία"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Γ. Καρατζαφέρης, θα επισκεφθεί σήμερα την Άρτα. Θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και θα μιλήσει σε συγκέντρωση.

    Να αναλαμβάνει την υποχρέωση η πολιτεία, μιας πενταετούς θητείας για κάθε άνεργο, σε κάποια ακριτική περιοχή της χώρας, ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά την επίσκεψή του στον ΟΑΕΔ Πειραιά, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους.

    Αφού δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι κανείς ικανοποιημένος όταν ακούει από τους αρμόδιους ότι είχαμε μια αλματώδη αύξηση της ανεργίας, τους πρώτους μήνες του 2009, και περιμένουμε με πολύ αγωνία τους φθινοπωρινούς μήνες, πρότεινε σε κάθε άνεργο ο οποίος μπαίνει στο πρόγραμμα πενταετούς θητείας να του εξασφαλίζεται στέγη, εφόσον θελήσει να μετακινηθεί στις ακριτικές περιοχές της χώρας, όπου θα αναπτυχθούν μονάδες παραγωγής προϊόντων ευρείας λαϊκής κατανάλωσης.

    "Είναι αδιανόητο να φτάνει στο 10% η καταγεγραμμένη ανεργία, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη στην ουσία, αφού δεν καταγράφονται τα παιδιά των 400 ευρώ που είναι στα στέιτζ, οι φοιτητές και οι στρατεύσιμοι. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για μια κοινωνία μη ταξική, όταν ένα μεγάλο κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας μένει δύο, τρία και τέσσερα χρόνια εκτός εργασίας. Κάτι πρέπει να αλλάξει, δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    [07] Διαβεβαιώσεις

    Οι εργαζόμενοι στον Κλάδο Ζωής των πέντε ασφαλιστικών εταιριών των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειοτυργίας θα συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρίες, στις οποίες αναμένεται να απορροφηθεί και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. Κανείς ασφαλισμένος στον Κλάδο Ζωής δεν χάνει τα δικαιώματά του και τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει. Διότι, όλα τα χαρτοφυλάκια ζωής θα μεταβιβαστούν σε άλλες ασφαλιστικές εταιρίες. Όλοι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αναλυτική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομίκων, με αφορμή την ανάκληση από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της άδειας λειτουργίας πέντε ασφαλιστικών εταιριών.

    Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

    "Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο η σημερινή Κυβέρνηση έχει θεσπίσει:

    - Κανείς ασφαλισμένος στον Κλάδο Ζωής δεν χάνει τα δικαιώματά του και τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει. Διότι, όλα τα χαρτοφυλάκια ζωής θα μεταβιβαστούν σε άλλες ασφαλιστικές εταιρίες.

    - Όλοι οι ασφαλισμένοι στον κλάδο του αυτοκινήτου θα έχουν κάλυψη που θα τους παρέχει το επικουρικό κεφάλαιο για 30 ημέρες, έτσι όπως προβλέπεται από τον νόμο.

    - Οι εργαζόμενοι στον Κλάδο Ζωής θα συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρίες, στις οποίες αναμένεται να απορροφηθεί και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων. Και θα πληρώνονται κανονικά, όχι όπως γινόταν μέχρι σήμερα με τους εργαζόμενους της ΑΣΠΙΣ, οι οποίοι, όπως κατήγγειλαν, έχουν τρεις μήνες να πληρωθούν.

    - Όλοι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν, διότι η παρούσα Κυβέρνηση φρόντισε να αλλάξει τη νομοθεσία και να έχουν προτεραιότητα αποζημίωσης κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης.

    Επίσης, επισημαίνονται τα εξής:

    Η παρούσα Κυβέρνηση θέσπισε αυστηρά όρια φερεγγυότητας σε όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες υποχρεώθηκαν να αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο συνολικά κατά 650 εκατομμύρια ευρώ. Τα νέα όρια φερεγγυότητας είναι αυστηρότερα από αυτά που επιβάλλει η σχετική κοινοτική οδηγία, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στην ασφαλιστική αγορά κεφάλαια ύψους 664,5 εκατ. ευρώ: 241,3 εκατ. ευρώ το 2004, 338,6 εκατ. ευρώ το 2005, 84,6 εκατ. ευρώ το 2006

    Καταρτίστηκε νέος νόμος για την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εταιριών, με προτεραιότητα στην αποζημίωση των εργαζομένων σε αυτές. Διότι, στο παρελθόν οι εργαζόμενοι και έχαναν την δουλειά τους και δεν έπαιρναν αποζημίωση.

    Καθιερώθηκε νέο σύστημα καθολικών και αυστηρών ελέγχων σε όλες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, το οποίο οδήγησε στην αφαίρεση της άδειας από 9 εταιρίες που επανειλημμένα παραβίαζαν τον νόμο και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, έχουν ανακληθεί οι άδειες στις εταιρίες: ΑΣΤΡΑ, ΓΑΛΑΞΙΑΣ, ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΑΜΥΝΑ, ΙΝΤΕΡ ΕΛΛΑΣ, ΕΓΝΑΤΙΑ,LE MONDE, ΑΛΛΗΛΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ Κ.ΤΕ.Λ. Ν. ΑΧΑΪΑΣ, ΕΟΣ

    Εξαιτίας της εξυγίανσης της αγοράς μετά από πολλά χρόνια εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ασφαλιστική αγορά από μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η εξαγορά της Alpha Ασφαλιστικής από την AXA και η εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρίας ΦΟΙΝΙΞ - METROLIFE από τη GROUPAMA.

    Οι έλεγχοι είναι τακτικοί και επαναλαμβανόμενοι και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή απόφαση της ΕΠ.ΕΙ.Α για την ανάκληση της άδειας των ακόλουθων εταιριών: ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ, ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΕΕΓΑ (General Union), ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ ΑΕΕΓΑ (General Trust), Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ ΑΕΕΓΑ

    Καμία ασφαλιστική εταιρία δεν δικαιούται να παραβιάζει τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, να μην τους αποζημιώνει και να μην πληρώνει τους εργαζόμενους. Καμία ασφαλιστική εταιρία δεν μπορεί να μη διαθέτει τα κεφάλαια και τα αποθεματικά που ο νόμος ρητά ορίζει".

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου είχε χθες συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων των ασφαλιστικών εταιριών. Αμέσως μετά τη συνάντηση και απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

    "Επί πεντέμισι χρόνια βάζουμε τάξη στην ασφαλιστική αγορά. Έχουμε θεσπίσει αυστηρά όρια φερεγγυότητας και έχουμε υποχρεώσει όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες να αυξήσουν τα κεφάλαια τους κατά 650 εκατ. ευρώ. Οι έλεγχοι είναι τακτικοί και συνεπείς. Μέχρι σήμερα έχουν αφαιρεθεί οι άδειες σε 14 ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες δεν λειτουργούσαν σύμφωνα με τον νόμο, δεν σεβόντουσαν τις υποχρεώσεις τους, τόσο απέναντι στους ασφαλισμένους τους, όσο και στους εργαζομένους τους. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, για πρώτη φορά η ασφαλιστική αγορά έχει αρχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις. Δεν κατανοώ συνεπώς πώς και γιατί αυτοί, που είχαν αφήσει την ασφαλιστική αγορά να λειτουργεί ασύδοτα, έρχονται σήμερα και κάνουν επικριτικές ανακοινώσεις. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να απολογηθούν σε χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι, ενώ πλήρωναν κανονικά τα ασφάλιστρά τους, είχαν επί ημερών ΠΑΣΟΚ προβλήματα με αφερέγγυες ασφαλιστικές εταιρίες. Ως εδώ και μη παρέκει.

    Όσο για τα κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζομένους, ας εξηγήσουν γιατί στη διαδικασία εκκαθάρισης οι εργαζόμενοι ήταν αυτοί που αποζημιώνονταν τελευταίοι, ενώ επί ΝΔ, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσαμε, οι εργαζόμενοι αποζημιώνονται πρώτοι.

    Ας αφήσουν λοιπόν τις κριτικές και ας απαντήσουν ξεκάθαρα στους ασφαλισμένους: Όταν οι Ασφαλιστικές Εταιρίες δεν τηρούν τον νόμο, θα πρέπει να τους αφαιρείται η άδεια ή όχι; Όταν οι Ασφαλιστικές Εταιρίες δεν πληρώνουν τους μισθούς των εργαζομένων, θα πρέπει να τους αφαιρείται η άδεια ή όχι; Όταν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες καταθέτουν πλαστές εγγυητικές, θα πρέπει να τους αφαιρείται η άδεια ή όχι;".

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Τ. Κατσέλη και ο πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας εταιρειών του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης, σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν:

    "Ενώ όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση, μέσω της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) και των άλλων μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου που υποτίθεται ότι λειτουργούσαν, δεν άσκησε καμία ουσιαστική εποπτεία στο χώρο των ιδιωτικών ασφαλίσεων, παρόλο που τα ``μηνύματα`` για προβλήματα στον κλάδο ήταν πολλά, έρχεται τώρα, στο μέσο της προεκλογικής περιόδου, και προχωρά στο κλείσιμο 5 ασφαλιστικών εταιρειών.

    Η αδράνεια της αρμόδιας εποπτικής αρχής, σε έναν τόσο κρίσιμο κλάδο, όπως οι ιδιωτικές ασφαλίσεις, που αφορά χιλιάδες καταναλωτές, είναι εγκληματική. Όφειλε 5 χρόνια τώρα να αξιολογεί συστηματικά την οικονομική κατάσταση και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών εταιρειών. Δεν το έκανε.

    Όφειλε να λάβει έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα εξυγίανσης, και όχι να προχωρήσει σε ανάκληση άδειας εταιρειών, δύο βδομάδες πριν τις εκλογές, με αποτέλεσμα να μείνουν στον αέρα χιλιάδες καταναλωτές και στο δρόμο εργαζόμενοι".

    "Για το ΠΑΣΟΚ, αυτό που προέχει είναι η εξυγίανση και ομαλή λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς, η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στους καταναλωτές-ασφαλισμένους και η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ασφαλιστικό κλάδο", αναφέρουν τα στελέχη του κόμματος και καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο σχέδιο έχει εκπονήσει ώστε να εγγυηθεί τα συμφέροντα χιλιάδων ασφαλισμένων που βρίσκονται σήμερα στον "αέρα" και τι προοπτική δίνει στους εργαζομένους που σήμερα βρίσκονται στο δρόμο;

    Σε «μία κλασική πλευρά της καπιταλιστικής κρίσης», αποδίδει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, το κλείσιμο της «Ασπις Πρόνοια» και ακόμη τεσσάρων ασφαλιστικών εταιριών, προσθέτοντας πως «αποκαλύπτει ότι ο δρόμος ανάπτυξης, που βαδίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι αντιλαϊκός και αδιέξοδος».

    Επίσης, αναφέρει ότι αποδεικνύεται «πόσο επικίνδυνη για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ενισχύει τους πυλώνες της ιδιωτικής ασφάλισης και των επαγγελματικών ταμείων, συρρικνώνοντας την ασφαλιστική εισφορά του κράτους και της εργοδοσίας».

    Απαιτεί, εξάλλου, την καταβολή των δεδουλευμένων και την αποζημίωση των εργαζομένων από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών εταιριών, την καταβολή επιδόματος ανεργίας και την προστασία των οικογενειών τους, έως ότου βρουν σταθερή εργασία.Προσθέτει δε, ότι οι εταιρίες πρέπει να αποζημιώσουν και όλους τους ασφαλισμένους σε αυτές.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως απαράδεκτες και ακραία αντικοινωνικές μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες, στο όνομα της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών, τιμωρούν πρώτα απβ όλα και κυρίως τους εργαζόμενους σε αυτές τις εταιρείες με την εσχάτη των ποινών, που είναι η ανεργία, για ενδεχόμενες ευθύνες που έχει η ιδιοκτησία των εταιρειών αυτών καθώς και οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, με το ανεπαρκές πλαίσιο εποπτικών ελέγχων

    "Δεν περιποιεί τιμή να πέφτουν Ασφαλιστικές εταιρείες και, μάλιστα, μία από τις μεγαλύτερες της χώρας τις παραμονές των εκλογών", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ και έκανε λόγο για "επικίνδυνα παιχνίδια".

    [08] Η 64η συνέλευση του ΟΗΕ

    Σε μία, τρόπον τινά, παγκόσμια συνέλευση αναμένεται να εξελιχθεί η 64η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), οι εργασίες της οποίας άρχισαν στην έδρα του οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

    Ενώ διεξάγεται η κυρίως συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με βασικό θέμα τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη Γη, συνεδριάζουν - παράλληλα - και οι επιτροπές διαβουλεύσεων σχετικά με τα ζητήματα του αφοπλισμού και της φτώχειας.

    Επιπλέον, στη συνέλευση παρεβρίσκονται - εκτός από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα - πάνω από 100 ηγέτες, ανάμεσά τους ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι και ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ.

    Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός πρόεδρος, που θα κάνει την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στα Ηνωμένα Εθνη, επιδιώκει μια κοινή συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, με στόχο τη δρομολόγηση νέων ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή.

    Πάντως, στο προοίμιο των συναντήσεων για το κλίμα και τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε ήδη την ανησυχία του για τους ρυθμούς των διαπραγματεύσεων, λέγοντας πως «ο χρόνος είναι ελάχιστος και οι διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα πολύπλοκες». Επίσης, θα συζητηθεί και το ζήτημα της φτώχειας στον πλανήτη, καθώς πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι - σύμφωνα με τον ΟΗΕ - ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Είναι χαρακτηριστικό πως η συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα αποσκοπεί στο να χαραχθούν οι πρώτες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες θα συζητηθούν διεξοδικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και στη Σύνοδο Κορυφής της "Ομάδας των 20" (G20). Παράλληλα, όμως, με τη συζήτηση στη Γενική Συνέλευση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί και ειδική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών όλων των χωρών - μελών του ΟΗΕ.

    Η ελπίδα του Μπαν Κι Μουν

    Βασικός στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης είναι η διαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν περάσει 10 χρόνια από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας για τον τερματισμό των πυρηνικών δοκιμών, αλλά πολλές χώρες -μέλη του ΟΗΕ δεν την έχουν ακόμη υπογράψει, μεταξύ των οποίων είναι και οι ΗΠΑ.

    Πάντως, ο γ.γ. του ΟΗΕ εκτιμά πως, τώρα, οι ΗΠΑ θα υπογράψουν το σχετικό πρωτόκολλο. Το ίδιο πιστεύει και ο Γερμανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Τόμας Μάτουσεκ: «Νομίζω ότι ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να καταστήσει σαφές ότι τώρα οι ΗΠΑ θα στρατευθούν ενεργά στην κατεύθυνση της μείωσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ειδικά των πυρηνικών όπλων και του ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών», είπε χαρακτηριστικά.

    [09] Ντέρμπι στο ΟΑΚΑ

    Με τις αναμετρήσεις ΑΕΚ-Ολυμπιακός και Πανιώνιος-ΠΑΟΚ, ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη αγωνιστική στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Υπενθυμίζεται, ότι οι δύο αγώνες αναβλήθηκαν, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε την βορειοανατολική Αττική το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Αυγούστου.

    Στο ΟΑΚΑ, η ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αναμένεται να παρατάξει την ΑΕΚ με επιθετικούς προσανατολισμούς, έτσι ώστε να φτάσει σε ένα γρήγορο γκολ και να αποκτήσει προβάδισμα, απέναντι στον Ολυμπιακό που με ανεβασμένη ψυχολογία μετά το «διπλό» στην Τούμπα, θα παίξει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ντεμπούτο στον πάγκο των πρωταθλητών θα κάνει και ο νέος τεχνικός, Ζίκο, που θα έχει ως βοηθό τον Μπόζινταρ Μπαντοβιτς.

    Παράλληλα, στην Νέα Σμύρνη θα τεθούν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες που έχουν απογοητεύσει τους φιλάθλους τους, στις πρώτες αγωνιστικές. Ο Πανιώνιος με τον Ρεκόμπα και πιθανότατα χωρίς τον Ριέρα, αφού επιστρέφει ο Κουμορτζί, θα φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ που προέχεται από εντός έδρας ήττα με 2-1 από τον Ολυμπιακό. Οι δύο ομάδες θέλουν οπωσδήποτε βαθμούς για να βελτιώσουν την θέση τους στην κατάταξη και κατά συνέπεια, αναμένεται μία ενδιαφέρουσα, αλλά εξαιρετικά αμφίρροπη αναμέτρηση.

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 19:00 Πανιώνιος-ΠΑΟΚ NOVA

    21:15 ΑΕΚ-Ολυμπιακός NOVA


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 23 September 2009 - 6:30:36 UTC