Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη B. Μεϊμαράκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [02] Επικρίνουν το Ιράν

  • [01] Συνέντευξη B. Μεϊμαράκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι πολίτες θα προτιμήσουν τελικά τη Νέα Δημοκρατία γιατί είναι ώριμοι και γιατί έχουμε έργο, το οποίο μπορούν να το συγκρίνουν και να το κρίνουν, λέει ο υπουργός Άμυνας και υποψήφιος βουλευτής Β Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο κ.Μεϊμαράκης εκφράζει την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα και λέει ότι θα εκπλαγούν όσοι προεξοφλούν άνετη και αυτοδύναμη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύει επίσης ότι ο κόσμος που δυσαρεστήθηκε από τη ΝΔ θα εκφράσει μεν την πικρία του και την απογοήτευσή του στις δημοσκοπήσεις και μη συμμετέχοντας τόσο ενεργά στην προεκλογική περίοδο, «άλλα την ώρα της κάλπης επειδή αγαπάει την παράταξή του, επειδή αγαπάει τη Νέα Δημοκρατία, επειδή αγαπάει την Ελλάδα, θα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία».

    Η συνέντευξη του Β. Μεϊμαράκη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    1. Κύριε Υπουργέ, τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές;

    "Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι πάρα πολύ σοβαρό. Αυτό πρέπει να καταλάβει ο Έλληνας πολίτης και να προσέλθει στις κάλπες αφού συγκρίνει τα προγράμματα, αφού συγκρίνει το παρελθόν των δύο κομμάτων εξουσίας.

    Πιστεύω ότι αφού συγκρίνει θα μας κρίνει θετικά και τελικά θα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς τολμούμε την σύγκριση και ζητούμε την σωστή και θετική κρίση των πολιτών, γιατί έχουμε επενδύσει στην ωριμότητά τους.

    Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν, καταρχήν, ότι υπάρχει μία μεγάλη οικονομική κρίση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί και με συγκεκριμένες προτάσεις και με συγκεκριμένο πρόγραμμα.

    Η αοριστολογία και οι νεφελώδεις προτάσεις δεν βοηθούν γιατί δείχνουν ότι ή δεν έχουν καταλάβει την κρίση ή τελικά διαθέτουν κρυφή ατζέντα.

    Θα μου πείτε, «γιατί δεν προχωρήσατε εσείς και δεν πήρατε όλα αυτά τα μέτρα τα οποία νομίζετε ότι απαιτούνται». Διότι, όπως όλοι γνωρίζουν, η θητεία αυτής της Κυβέρνησης έληγε το 2011.

    Όμως, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με μία τυχοδιωκτική - εκβιαστική, κατά την γνώμη μου, πολιτική, θα προκαλούσε εκλογές με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Εμείς προχωρήσαμε σε όλες εκείνες τις αποφάσεις, όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με εντονότατες αντιδράσεις διαφωνούσε, χωρίς μάλιστα να προτείνει και τίποτα διαφορετικό, ζητώντας μόνον εκλογές.

    Τώρα, όμως, με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα μπορούσε, εκβιαστικά και να τις προκαλέσει. Άρα, η χώρα θα έμπαινε σε μία περίοδο προεκλογική που θα ήταν καταστροφική τη στιγμή που έπρεπε να ληφθούν σοβαρές και κρίσιμες αποφάσεις για τα επόμενα χρόνια.

    Για αυτό, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους, πήρε απόφαση ευθύνης".

    2. Πάνω σε αυτό, πιστεύετε πράγματι ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί ή ακόμα και έχει αποδεχθεί τους λόγους για τους οποίους προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές;

    "Εάν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν ακολουθούσε αυτή την εκβιαστική πολιτική και ψήφιζε τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, εμείς θα φτάναμε το 2011. Γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το κάνει αυτό; Κατά την γνώμη μου, διότι πιστεύει ότι με τις ορθές αποφάσεις που εμείς θα παίρναμε μέχρι το 2011, θα βγαίναμε από την κρίση και θα είχαμε δημιουργήσει τις υποδομές ώστε η Ελλάδα να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης. Το 2011 θα κρινόταν συνολικά το έργο μας και θα κρινόταν θετικά.

    Για αυτό, παρότι γνωρίζει ότι δεν θα έχει το αποτέλεσμα το οποίο θέλει, προκάλεσε αυτές τις εκλογές. Και πιστεύω ότι οι πολίτες κατανοούν πλήρως τον εκβιασμό, τον οποίο έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατανοούν γιατί δεν θέλησε να μας αφήσει να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας.

    Και θα σας θυμίσω ότι εμείς, ακριβώς επειδή θέτουμε το εθνικό συμφέρον υπεράνω όλων, προχωρήσαμε σε μέτρα που δεν ήταν ευχάριστα, όπως ήταν η έκτακτη εισφορά, για την οποία το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μας είπε ότι ήταν αντισυνταγματική και θα την καταργήσει. Τώρα, όμως, ποιεί την νήσσαν για το τι θα κάνει στην περίπτωση που κερδίσει.

    Όλοι θυμούνται πόσο λυσσαλέα είχε αντιδράσει και μας έλεγε ότι είναι αντισυνταγματική, ότι θα την καταργήσει, ότι δεν επιτρέπεται και δεν έχουμε την δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσουμε σε αυτό.

    Από την άλλη μεριά όμως οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μείωση εσόδων και αύξηση εξόδων. Γιατί αυτό είναι η κρίση. Μείωση εσόδων διότι υπάρχει αδυναμία πληρωμών, το βλέπετε από τις επιταγές, τις ακάλυπτες που κυκλοφορούν στην αγορά και για αυτό ακριβώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν και στις υποχρεώσεις τους προς την Πολιτεία.

    Δεν είναι κατβ ανάγκη φοροφυγάδες και φοροκλέφτες κατβ επάγγελμα και κατβ εξακολούθηση. Η μάχη μας με την φοροδιαφυγή είναι μετωπική, αλλά και όχι με τους πραγματικά αδύναμους να πληρώσουν.

    Άλλωστε για αυτό πήραμε μέτρα. Όσοι είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας και χρωστούσαν μέχρι 10.000 ευρώ τους υποστηρίξαμε ώστε να μην βγει το σπίτι τους σε πλειστηριασμό. Όσοι είχαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μπορεί να προχωρούσαν σε απολύσεις, τους δώσαμε άτοκο δάνειο με εγγύηση του δημοσίου, με την προϋπόθεση να μην κάνουν απολύσεις τα επόμενα δύο χρόνια.

    Έτσι κρατήθηκε η ανεργία σε επίπεδα τα οποία είναι πολύ ηπιότερα από τις άλλες χώρες.

    Σας θυμίζω ότι στην Ισπανία με πρωθυπουργό τον σοσιαλιστή Θαπατέρο, η ανεργία κοντεύει το 20%. Έκρηξη. Σας θυμίζω ότι στην Μ. Βρετανία με Πρωθυπουργό από τους Εργατικούς, το έλλειμμα έχει χτυπήσει «κόκκινο».

    Στην Γερμανία, που είναι το όχημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπου υπάρχει συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών και Φιλελεύθερων, η ανάπτυξη θα είναι -5%.

    Άρα, λοιπόν, η Ελλάδα, μπορεί ηπιότερα να αντιμετωπίσει την κρίση, λόγω των μέτρων που είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία στην προ κρίση εποχή, αλλά και κατά την διάρκεια της κρίσης.

    Και πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να λάβουμε και τις υπόλοιπες σημαντικές αποφάσεις, και να προχωρήσουμε από το 2011 και μετά σε ανάπτυξη, βγαίνοντας από το «τούνελ» και τη «στενωπό» στην οποία μας οδήγησε η πρωτοφανής παγκόσμια οικονομική κρίση".

    3. Γιατί να ψηφίσει ο πολίτης κάποιον που υπόσχεται πάγωμα μισθών, και να μην ψηφίσει κάποιον που υπόσχεται προοπτική έστω και γενικόλογη, αόριστη, όπως λέτε εσείς, χωρίς κάτι το συγκεκριμένο.

    "Οι πολίτες έχουν ωριμότητα και κρίνουν ποιος τους λέει αλήθεια. Και εμείς τους λέμε την αλήθεια. Και τους λέμε ότι αν αυτή την στιγμή δεν ληφθούν αυτές οι αποφάσεις μετά από ένα, δυο χρόνια ίσως να χρειάζονται πιο επώδυνα μέτρα.

    Η Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν κινείται μόνη της, βρίσκεται στην ευρωζώνη. Δεν έχουμε την δραχμή που θα μπορούσαμε ίσως να τυπώσουμε χρήματα, να αυξήσουμε τον πληθωρισμό και να έχουμε άλλα προβλήματα μελλοντικά, αλλά εν πάση περιπτώσει να ξεπερνούσαμε την κρίση με διαφορετικό τρόπο.

    Πρέπει εδώ να αναφερθώ στην παραπλάνηση που επιχειρείται από τον Αρχηγό του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Εμείς, δεν είπαμε ότι δεν θα δώσουμε αύξηση. Είπαμε ότι η αύξηση δεν ενσωματώνεται στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, όπως έγινε και το 2009.

    Δώσαμε ένα επίδομα βοήθειας, λάβαμε μέριμνα για τα χαμηλά εισοδήματα. Δώσαμε από 300-500 ευρώ εφάπαξ, ως βοήθημα στις χαμηλότερες, ασθενέστερες οικονομικές τάξεις. Και αυτό πρέπει να σας πω ότι στις χαμηλές συντάξεις ίσως φτάνει και το 7%.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ λέει. ότι θα δώσει αυξήσεις μέχρι τον πληθωρισμό με τον πληθωρισμό να κινείται κάτω από το 1%. Οι αυξήσεις που υπόσχεται είναι μηδαμινές μπροστά σε αυτό το βοήθημα, που δώσαμε το 2009 και που θα δώσουμε και το 2010.

    Άρα, δεν υπάρχει πάγωμα. Και εν πάση περιπτώσει πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έκτακτες συγκυρίες που αλλάζουν καθημερινά, απαιτούν νέες αποφάσεις.

    Εγώ θέλω να σταματήσω στο νεφελώδες του πολιτικού λόγου του Αρχηγού του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο οποίος όταν ευθέως ρωτήθηκε από τον Καραμανλή ποιο είναι το μεσαίο εισόδημα, ποιους θα φορολογήσεις στην ενιαία φορολογική κλίμακα και αν θα φορολογηθούν οι αγρότες;

    Απάντησε ότι του ζητάμε να αναπτύξει το οικονομικό του πρόγραμμα συνολικά μέσα σε τρία λεπτά.

    Όχι, δεν ζητήσαμε αυτό. Ζητήσαμε να μας πει τι είναι το μεσαίο εισόδημα; Τι θα φορολογήσει; Και αν θα φορολογηθούν τα επιδόματα, οι αγρότες και όλοι αυτοί οι οποίοι αναφέρθηκαν. Άρα, μπορούσε να απαντήσει.

    Το ότι δεν απάντησε δείχνει ότι ή δεν γνωρίζει τα οικονομικά, οπότε είναι επικίνδυνος ή τα γνωρίζει και έχει κρυφή ατζέντα.

    Οι πολίτες πρέπει να προβληματιστούν. Πρέπει να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποιον ο οποίος παρουσιάζεται με νεφελώδες πρόγραμμα, ροκανίζει τον χρόνο για να φτάσει μέχρι την Κυριακή χωρίς να έχει πει τίποτα ή σε αυτόν, ο οποίος υπεύθυνα λέει αλήθεια, λέει έστω και για τις δυσάρεστες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, αλλά δίνει και προοπτική για το μέλλον από το 2011 και μετά;

    Πιστεύω ότι οι πολίτες θα προτιμήσουν τελικά τη Νέα Δημοκρατία γιατί είναι ώριμοι και γιατί έχουμε έργο, το οποίο μπορούν να το συγκρίνουν και να το κρίνουν".

    4. Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι κάποιος όταν ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία με τέτοιο μειονέκτημα σε επίπεδο δημοσκοπήσεων;

    "Για όλους εμάς οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλείο ανάλυσης που αποτυπώνει την τάση που κυριαρχεί εκείνη την ώρα στην ελληνική κοινωνία.

    Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό οι δημοσκοπήσεις έγιναν ένα εργαλείο επίθεσης στο ηθικό του νεοδημοκράτη με στόχο να του ρίξουν την αυτοπεποίθηση. Και θα έλεγα ότι εν μέρει ίσως και να το πέτυχαν διότι δεν διαβάζουν καλά τις δημοσκοπήσεις.

    Καταρχήν να πω ότι είναι τρομερό να έχουμε κάθε μέρα 15 δημοσκοπήσεις και να συζητάμε επβ αυτών.

    Κατά δεύτερον να σας πω ότι όλοι εστιάζουν την δημοσκοπική τους ανάλυση στην διαφορά. Το ζήτημα όμως δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει αδιευκρίνιστη ψήφος, αν υπάρχει ψήφος διαμαρτυρίας, και αν το κόμμα εξουσίας, που είναι η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να απευθυνθεί σε αυτούς και να τους πείσει να έρθουν να ψηφίσουν θετικά.

    Στις δημοσκοπήσεις, λοιπόν, που λέτε ότι παρουσιάζεται αυτή η μεγάλη διαφορά, και έτσι είναι όπως το λέτε, υπάρχει ένα τρομερά μεγάλο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου, όπου τελευταία στιγμή θα αποφασίσει τελικά ποιο, από τα δύο κόμματα εξουσίας, θα ψηφίσει.

    Μέχρι στιγμής, οι ίδιες δημοσκοπήσεις που δείχνουν αυτή τη μεγάλη διαφορά, λένε ταυτόχρονα ότι η αποχή δεν θα είναι μία ψήφος διαμαρτυρίας, μία ένδειξη διαμαρτυρίας. Άρα, οι πολίτες, καταρχήν, θα προσέλθουν στην κάλπη.

    Κατά δεύτερον, πιστεύω ότι οι πολίτες προβληματίζονται πλέον ποιος θα κυβερνήσει. Και πιστεύω ότι και με όλη την στενοχώρια που έχουν οι νεοδημοκράτες, με πικρίες ή με απογοητεύσεις, που είναι λογικό, καθώς μεμονωμένες συμπεριφορές μπορεί να τους έχουν πικράνει.

    Γιατί αν ο Μεϊμαράκης στενοχώρησε κάποιον δεν σημαίνει ότι δεν ήταν σωστό το πρόγραμμά μας. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει έργο, δεν σημαίνει ότι οι αξίες και οι αρχές που υπηρετούμε δεν είναι σωστές.

    Άρα, λοιπόν, αν κάποιος πιστεύει ότι ο Μεϊμαράκης δεν είχε την σωστή πολιτική συμπεριφορά, έχει ως όπλο τον σταυρό προτίμησης να τον επικρίνει ή να τον ανταμείψει. Αλλά δεν του φταίει σε τίποτα η Νέα Δημοκρατία.

    Θα κρίνει λοιπόν και θα προβληματιστεί πάνω σε αυτό το δίλημμα. Γιατί υπάρχει η λογική της τιμωρίας. Να τιμωρήσω τη Νέα Δημοκρατία φέρνοντας τον Παπανδρέου, τον οποίο όμως δεν τον εμπιστεύομαι.

    Γιατί αυτό προκύπτει από όλες μας τις συζητήσεις. Ότι δεν τον εμπιστεύομαι. Θα είναι χειρότερος και αυτός και κατά 80% το σύνολο των στελεχών του, ενώ το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στη Νέα Δημοκρατία.

    Εμπιστεύονται τον Καραμανλή και θεωρούν ότι κατά ένα 80% των στελεχών του έχουν μία σωστή και σοβαρή πολιτική συμπεριφορά. Άρα λοιπόν, αυτό δείχνει ότι η αδιευκρίνιστη ψήφο είναι μέσα στον προβληματισμό, που όμως μπορεί να γείρει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

    Και σας λέω ότι θα εκπλαγούν όσοι προεξοφλούν άνετη και αυτοδύναμη νίκη του ΠΑΣΟΚ και θα τρίβουν τα μάτια τους τη Δευτέρα το πρωί. Γιατί εγώ θεωρώ και πιστεύω ότι εάν πραγματικά προσέλθουμε με αυτοπεποίθηση σε αυτή τη μάχη, πλησιάσουμε τον Νεοδημοκράτη, του εξηγήσουμε τους λόγους και του ζητήσουμε και την απαραίτητη συγνώμη, του πούμε ότι μπορεί να τιμωρήσει τις μεμονωμένες συμπεριφορές που τον πλήγωσαν, εγώ ξέρω ότι ο Νεοδημοκράτης έχει και φιλότιμο και την Ελλάδα αγαπά και καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά το διακύβευμα αυτών των εκλογών.

    Και είμαι σίγουρος ότι θα ξαναδώσει μία ευκαιρία και για την Ελλάδα την ίδια, αλλά και θα θέλει να ανανεώσει και την δική του ελπίδα. Διότι, ούτως ή άλλως, αν αλλάξει η Κυβέρνηση, την ελπίδα του δεν θα την ανανεώσει, καθώς πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα πάει μπροστά.

    Άρα λοιπόν, πρέπει αυτήν την περίοδο να έρθουμε ακόμα πιο κοντά στον πολίτη, να του εξηγήσουμε ακόμα περισσότερο όλα αυτά τα οποία σας αναφέρω και να μπορέσουμε να τους πείσουμε να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία.

    Σας θυμίζω δε, ότι το 2000 στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία ήταν μπροστά από το ΠΑΣΟΚ και έδιναν και μεγάλο ποσοστό στο κόμμα του κυρίου Τσοβόλα, ότι θα μπει στη Βουλή.

    Και όμως, μέσα σε 15 μέρες από την μέρα που σταμάτησαν οι δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα τους διέψευσαν. Ο κύριος Τσοβόλας δεν μπήκε στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ κέρδισε με 70.000 ψήφους διαφορά τις εκλογές εκείνες από την Νέα Δημοκρατία.

    Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι όταν υπάρχει μεγάλη δεξαμενή που μπορείς να απευθυνθείς, μπορείς να ανατρέψεις τις δημοσκοπήσεις και εγώ αυτό πιστεύω. Και ρωτώ, είναι ώρα αυτή τη στιγμή για ψήφο διαμαρτυρίας;

    Είναι ώρα αυτή τη στιγμή για ψήφο σε κόμμα που είναι σίγουρο ότι δεν θα είναι κόμμα εξουσίας, μόνο και μόνο για να τιμωρήσει κάποιος τη Νέα Δημοκρατία, ενώ αισθάνεται ότι αυτές οι αρχές τον εκπροσωπούν;"

    5. Αναφέρεστε στο ΛΑΟΣβ¦

    "Βεβαίως. Και πιστεύω ότι τελικά ο Νεοδημοκράτης θα εκφράσει μεν την πικρία του και την απογοήτευσή του στις δημοσκοπήσεις και μη συμμετέχοντας αν θέλετε τόσο ενεργά στην προεκλογική περίοδο, άλλα την ώρα της κάλπης επειδή αγαπάει την παράταξή του, επειδή αγαπάει τη Νέα Δημοκρατία, επειδή αγαπάει την Ελλάδα, θα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία".

    6. Κάτι τελευταίο. Εσείς πολιτεύεστε στη Ββ Αθηνών, τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. Γιατί ο πολίτης της Β Αθηνών να επιλέξει εσάς, να σταυρώσει το όνομά σας στο ψηφοδέλτιο; Με ποια επιχειρήματα ζητά ο κύριος Μεϊμαράκης την ψήφο του πολίτη της Β Αθηνών;

    "Είναι μία ωραία ερώτηση, στην οποία θα σας πω ότι σε αυτή τη μάχη προέχει το να έχουμε τη ψήφο και όχι τον σταυρό προτίμησης.

    Και πρέπει να σας πω ότι ειλικρινά αυτό που πιστεύω δεν είναι σε τι θέση θα έρθει ο κάθε κύριος Μεϊμαράκης και αν θα εκλεγεί, όσο το αν θα κερδίσει ή όχι η Νέα Δημοκρατία.

    Και για αυτό δίνω την μάχη για τις αρχές μου και την παράταξή μου, μέσα από αυτήν την αγωνιστική έπαλξη του υποψηφίου της Β Περιφέρειας Αθηνών.

    Σας πληροφορώ όμως, ότι δεν θα στεναχωρηθώ σε τι θέση θα βρίσκομαι, αλλά θα ευχαριστηθώ πάρα πολύ όταν η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη και θα έχει καταγάγει μία περήφανη νίκη στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

    Για αυτό ακριβώς πιστεύω ότι οι πολίτες ξέρουνε πλέον ποιοι είμαστε, μπορούν να κρίνουν και θα σας έλεγα ότι έχω αφήσει κατά μέρος πολύ τον προσωπικό αγώνα, γιατί πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας δεν είναι των υποψηφίων βουλευτών.

    Είναι αγώνας όλων των στελεχών, είναι αγώνας όλων των φίλων της Νέας Δημοκρατίας, είναι αγώνας του κάθε ενός που πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά και για αυτό καλώ όλους αυτούς να συμμετέχουν ενεργά σε αυτόν τον αγώνα.

    Από αύριο το πρωί να πάρουν τηλέφωνα όλους εκείνους που αισθάνονται ότι μπορεί ακόμα να προβληματίζονται, να τους εξηγήσουν τους λόγους, να δώσουν το αγωνιστικό παρών όλες αυτές τις μέρες στα εκλογικά μας κέντρα.

    Να είναι την Κυριακή πάνω από τις κάλπες. Να μην επηρεαστούν από τα exit polls και να αφήσουν τις κάλπες, γιατί αυτό πολλές φορές έχει καταγραφεί. Θα πρέπει λοιπόν μέχρι και την τελική καταμέτρηση της ψήφου, να είμαστε παρόντες και αυτό, εγώ τουλάχιστον δεσμεύομαι ότι θα το κάνω μέχρι αργά την Κυριακή το βράδυ.

    Γιατί πιστεύω σε αυτόν τον αγώνα, έχω αποδείξει ότι είμαι μαχητής και από κει και πέρα, αν μου βάλουν και σταυρό, ευπρόσδεκτος και τους ευχαριστώ, αλλά σας ομολογώ ότι αυτή τη στιγμή αυτό που πρέπει όλους εμάς να ενδιαφέρει, είναι η περήφανη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές που έρχονται".

    [02] Επικρίνουν το Ιράν

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε σήμερα το Ιράν ότι κατασκευάζει μυστικά εδώ και χρόνια ένα δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου και αξίωσε από την Τεχεράνη να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

    Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ζητούν από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) τη διεξαγωγή έρευνας πάνω στο "ανησυχητικό" αυτό ζήτημα, προσέθεσε, αναφερόμενος στη δεύτερη αυτή ιρανική πυρηνική εγκατάσταση.

    Η κατασκευή αυτού του εργοστασίου υπογραμμίζει την απροθυμία του Ιράν να συμμορφωθεί με τις διεθνείς του υποχρεώσεις, τόνισε ο Ομπάμα, και σημείωσε ότι το Ιράν πρέπει να δείξει στη σύνοδο της 1ης Οκτωβρίου με τις μεγάλες δυνάμεις βούληση για πλήρη συνεργασία με την ΙΑΕΑ.

    Το Ιράν έχει δικαίωμα σε ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε εξάλλου ο Ομπάμα, ο οποίος διατύπωσε την παραπάνω κατηγορία σε κοινή του παρουσία με τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Πίτσμπουργκ, αλλά, όπως σημείωσε, το πρόγραμμα που έχει είναι ασύμβατο με τις ανάγκες αυτές.

    Η Τεχεράνη "παραβιάζει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν όλα τα έθνη", τόνισε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος και σημείωσε ότι οι ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες συνιστούν "άμεση πρόκληση" στο καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

    Είναι ώρα η Τεχεράνη να δράσει άμεσα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε καταλήγοντας και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στις διπλωματικές προσπάθειες με το Ιράν.

    Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για την κατασκευή από το Ιράν ενός δεύτερου εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου και την ανησυχία της συμμερίζονται Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία.

    "Η Γερμανία ανησυχεί πολύ", είπε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

    "Ζητάμε να παράσχει το Ιράν όλες τις πληροφορίες στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας", πρόσθεσε.

    Εξάλλου, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατηγόρησε το Ιράν ότι οδηγεί την διεθνή κοινότητα σε επικίνδυνο δρόμο και δήλωσε ότι θα υπάρξουν αυστηρότερες διεθνείς κυρώσεις εάν οι ηγέτες του Ιράν δεν επιδείξουν μία σε βάθος αλλαγή στην πολιτική τους στο τομέα του πυρηνικού προγράμματος μέχρι τον Δεκέμβριο.

    "Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ιρανούς ηγέτες να κερδίζουν χρόνο ενώ οι μηχανές δουλεύουν", υπογράμμισε ο γάλλος ηγέτης στο Πίτσμπουργκ όπου γίνεται η σύνοδος κορυφής της G20.

    Επίσης, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κατηγόρησε το Ιράν για εξαπάτηση σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα και δήλωσε ότι είναι υπέρ της επιβολής "νέων και πιο αυστηρών κυρώσεων" εναντίον του αν δεν συμμορφωθεί σύντομα.

    Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Πίτσμπουργκ ο Μπράουν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να θέσει όρια στο Ιράν.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν αποκλείει οποιαδήποτε επιλογή για την αντιμετώπιση του Ιράν, σημείωσε όμως ότι οι διεθνείς κυρώσεις θα είναι η προτιμώμενη οδός.

    Στο μεταξύ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα υποστηρίζει την κριτική που άσκησαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στο Ιράν για τη νέα του πυρηνική εγκατάσταση, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπός του Κριστίνα Γκαλάτς.

    "Υποστηρίζουμε τη θέση που εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί", σημείωσε η Γκαλάτς.

    Τις επικρίσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει και η Ιταλία.

    "Η Ιταλία συμφωνεί με τη δήλωση των ηγετών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας για τη νέα εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν. Η Ιταλία αντιτίθεται στην ανάπτυξη από το Ιράν ενός στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος και επιθυμεί η Τεχεράνη να αποσαφηνίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως ζητεί η ΙΑΕΑ και ο ΟΗΕ", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

    Ρωσία και Κίνα

    Ο ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε σήμερα το Ιράν να "συνεργαστεί πλήρως" με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ, τονίζοντας ότι πάντα τάσσεται υπέρ ενός "σοβαρού διαλόγου" με την Τεχεράνη.

    "Καλούμε το Ιράν να συνεργαστεί πλήρως με την ΙΑΕΑ" στην ερευνά της για την δεύτερη ιρανική μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου που αποκαλύφθηκε σήμερα, αναφέρει ο ρώσος πρόεδρος σε ανακοίνωση του που διαβάστηκε από την εκπρόσωπό του Νατάλια Τιμάκοβα.

    "Η Ρωσία παραμένει αποφασισμένη να κάνει σοβαρό διάλογο για να καταλήξει σε μια συμφωνία για έναν αποφασιστικό τρόπο εξάλειψης των ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της χώρας αυτής", πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος, υποσχόμενος να κάνει "ότι του είναι δυνατό" για να βοηθήσει την ΙΑΕΑ.

    Και η Κίνα κάλεσε το Ιράν να συνεργαστεί με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ μετά την αποκάλυψη από την Τεχεράνη και μιας δεύτερης μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου που προκάλεσε την καταδίκη της από δυτικούς ηγέτες.

    "Ελπίζουμε ότι το Ιράν θα συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ στο ζήτημα αυτό", δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Κινεζικού ΥΠΕΞ στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Πίτσμπουργκ.

    Αχμαντινετζάντ: Το Ιράν δεν είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει

    Την άποψη του ότι το Ιράν δεν είναι υποχρεωμένο να ενημερώνει την διοίκηση Ομπάμα για κάθε πυρηνική εγκατάσταση που διαθέτει εξέφρασε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σε συνέντευξη του στο περιοδικό Time.

    "Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενημερώνουμε την διοίκηση του κ. Ομπάμα για κάθε εγκατάσταση που έχουμε", δήλωσε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στο περιοδικό Time.

    "Δεν έχουμε μυστικά, εργαζόμαστε εντός του πλαισίου της ΙΑΕΑ, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ιράν, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης του.

    Ένας εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ ανακοίνωσε σήμερα στην Βιέννη ότι το Ιράν είχε ενημερώσει την Υπηρεσία στις 21 Σεπτεμβρίου ότι κατασκευάζει ένα δεύτερο σταθμό εμπλουτισμού ουρανίου, εκτός από εκείνο της Νατάνζ.

    "Δεν είναι μυστική"

    Η δεύτερη εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου που κατασκευάζει το Ιράν "δεν είναι μυστική", δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (OIEA), Αλί Ακμπάρ Σαλεχί απαντώντας στις διεθνείς διαμαρτυρίες.

    "Αυτή η εγκατάσταση δεν είναι μυστική και για τον λόγο αυτό ανακοινώθηκε η ύπαρξή της προς την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας", πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος σε τηλεφωνική επικοινωνία.

    Τη διερεύνηση της δεύτερης εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη πρέπει να αναλάβει άμεση δράση για να αποδείξει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι ειρηνικό.

    "Αυτό τώρα αποτελεί ξεκάθαρη πρόκληση προς τη διεθνή κοινότητα", δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, λίγο αφού το Ιράν γνωστοποίησε με επιστολή του στην ΙΑΕΑ την ύπαρξη μίας δεύτερης εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου στο έδαφός του. Η αποκάλυψη του Ιράν πραγματοποιήθηκε μόλις έξι ημέρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών του με τις έξι μεγάλες δυνάμεις που μετέχουν στις προσπάθειες για την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού θέματος την 1η Οκτωβρίου.

    "Αυτή η εγκατάσταση οξύνει την αίσθηση της αναγκαιότητας και υπογραμμίζει την απόλυτη ανάγκη του Ιράν να συνομιλήσει μαζί μας την 1η Οκτώβρη και να αναλάβει άμεση δράση για να αποδείξει την αποκλειστική ειρηνική φύση του πυρηνικού του προγράμματος", πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μετά από τη συνάντηση της με τον Βέλγο υπουργό Εξωτερικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 September 2009 - 18:30:23 UTC