Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι ελπίδες της ΝΔ είναι αξιόπιστες "
  • [02] "Να τιμωρήσετε τα δύο κόμματα"

  • [01] "Οι ελπίδες της ΝΔ είναι αξιόπιστες "

    «Οι ελπίδες που προσφέρει η ΝΔ είναι αξιόπιστες. Είναι πραγματικές, γιατί στηρίζονται σε δύσκολα και αναγκαία μέτρα. Γιατί θα βάλουν γερά θεμέλια στην οικονομία. Εμείς δεν επιδιώκουμε να είμαστε ευχάριστοι, για λίγους μήνες, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες. Η ελπίδα, που εμείς προσφέρουμε, κερδίζεται. Μέσα από μια δύσκολη και σταθερή πορεία. Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει. Ο εύκολος δρόμος δεν χτίζει την ελπίδα.

    Την καταστρέφει.» Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, απόψε, στην Πάτρα, σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Κ. Καραμανλής «εμείς καταθέτουμε σχέδιο ευθύνης, με ξεκάθαρα μέτρα, και σαφές χρονοδιάγραμμα, γιατί επιλέγουμε τον υπεύθυνο δρόμο».

    Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι οι ελπίδες που προσφέρει είναι κούφιες, πλασματικές και χτισμένες στην άμμο.

    Και πρόσθεσε: «Είναι χτισμένες στην άμμο των εξωπραγματικών και ανεύθυνων παροχών, που ξεπερνούν τα 10 δις ευρώ. Στην απουσία σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτές οι παροχές θα εκτινάξουν το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Θα είναι καταστροφικές για την οικονομία. Θα μας γυρίσουν χρόνια πίσω.»

    Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής, το ΠΑΣΟΚ, τις τελευταίες ημέρες, έχει παραδεχθεί πλέον τη σοβαρότητα της κρίσης, αλλά επιμένει στις εξωπραγματικές υποσχέσεις του, ενώ συμπλήρωσε ότι αναγνωρίζει την ανάγκη να περιοριστούν ελλείμματα και χρέη, αλλά προτείνει μέτρα που οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα». Επίσης τόνισε ότι «σε μία συγκυρία με μεγάλες δυσκολίες, δεν προτείνει ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο και κρατά, επίμονα, κλειστά τα χαρτιά του».

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου ότι με τις εξαγγελίες του τραυματίζει την αξιοπιστία της χώρας σε διεθνές επίπεδο, αφού, όπως είπε, «αμφισβητεί συμφωνίες και στρατηγικές συμμαχίες και δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας». Και διερωτήθηκε: «Την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, θα την επανεξετάσει. Τη στρατηγική συμμαχία του ΟΤΕ, θα την ξαναμελετήσει. Τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, θα την ξαναδεί. Τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, θα τον βάλει σε νέα διαπραγμάτευση. Γιατί άραγε; Τί ακριβώς σχεδιάζει; Σε ποιά κατεύθυνση προσανατολίζεται;»

    Ο πρωθυπουργός ,αναφερόμενος στην ανάπτυξη, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το μήνυμά μας, για όλους, είναι καθαρό». Και εξήγησε: «Η ανάπτυξη, η πρόοδος, η ευημερία του αύριο κρίνονται από αυτά που θα κάνουμε σήμερα. Οι ελπίδες αυτές εξαρτώνται από τη δυνατότητα της οικονομίας μας να βγει από την κρίση, γρήγορα και με τις λιγότερες επιπτώσεις. Χρειάζονται γι' αυτό πολύ συγκεκριμένες πολιτικές: Χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις. Εάν δεν τις εφαρμόσουμε, δεν θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Εάν δεν τολμήσουμε, σήμερα, η παγκόσμια κρίση θα οδηγήσει σε υπερχρέωση, σε πολύ σκληρά μέτρα και σε περιπέτειες. Το ενδεχόμενο αυτό έχουμε εθνική υποχρέωση να το αποφύγουμε.»

    Όπως τόνισε, «προτείνουμε συγκεκριμένο σχέδιο, που οδηγεί, με στέρεα βήματα, στην προοπτική δυναμικής ανάκαμψης», γιατί ,όπως σημείωσε, πρέπει να ληφθούν τώρα οι αναγκαίες αποφάσεις για να κερδίσουμε την Ελλάδα που θέλουμε, μια Ελλάδα με αισιοδοξία, με ισχυρή ανάπτυξη, με αυξανόμενες θέσεις εργασίας και με πραγματικά κοινωνικό κράτος.

    Ο Κώστας Καραμανλής απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους τόνισε ότι «μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε». Και σημείωσε: « Η νίκη αυτή είναι δική μας. Ο παλμός, το πάθος, η δύναμη της ψυχής σας είναι η πιο μεγάλη εγγύηση. Το μήνυμά σας φτάνει σ' ολόκληρη τη χώρα. Συνεχίζουμε μαζί.

    Συνεχίζουμε αποφασιστικά. Όλες και όλοι μαζί. Είμαι και θα είμαι δυναμικά παρών στην πρώτη γραμμή. Είμαι αποφασισμένος να υπηρετώ υπεύθυνα την πατρίδα μου. Είμαι αποφασισμένος να εξαντλώ κάθε προσπάθεια για το συλλογικό καλό. Μαζί θα παλέψουμε. Μαζί συνεχίζουμε. Πάμε, όλοι και όλες, μαζί, για τη νίκη».

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην ομιλία του και σε μία σειρά από έργα που έγιναν, γίνονται ή έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «πραγματοποιούμε ανεκπλήρωτες προσδοκίες δεκαετιών».

    Συγκεκριμένα όσον αφορά στα έργα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Ολυμπία Οδό, που ενώνει την Ελευσίνα με την Πάτρα, τον Πύργο και την Τσακώνα, κόστους 2,7 δις ευρώ, το νέο σιδηροδρομικό άξονα, που μειώνει στις δύο ώρες την απόσταση της Πάτρας από την Αθήνα, την μικρή περιμετρική και το νέο λιμάνι της Πάτρας, το φράγμα Πείρου - Παραπείρου για την ύδρευσης της Πάτρας και των παραλιακών κοινοτήτων. Ακόμη ο Κώστας Καραμανλής έκανε ξεχωριστή αναφορά στις δράσεις για την αποκατάσταση των ζημιών, που άφησαν πίσω τους οι φωτιές του 2007 και ο σεισμός του 2008. Και πρόσθεσε: «Δόθηκαν, άμεσα, αποζημιώσεις για τα σπίτια, τις υποδομές, την αγροτική παραγωγή. Έγιναν σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Προχωρά η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα ύψους 400 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση από το σεισμό». Ακόμη αναφέρθηκε σε έργα υποδομών για την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, ενώ σημείωσε οτι «στηρίχθηκε έμπρακτα ο αγροτικός κόσμος με χρηματοδότηση νέων αγροτών με έργα υποδομών και με την έγκαιρη και διαφανή καταβολή αποζημιώσεων και κοινοτικών ενισχύσεων».

    Πριν από την ομιλία του ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε μαζί με την σύζυγό του το ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα την ώρα που τελείτο ο μεγάλος πολυαρχιερατικός εσπερινός για την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ανδρέα. Ο Κώστας Καραμανλής και η σύζυγός του προσκύνησαν την Τίμια Κάρα και τον Σταυρό, πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Άγιος Ανδρέας.

    "Καμιά ανοχή στο έγκλημα"

    Εκδήλωση στη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη με αφορμή τα είκοσι χρόνια από την ημέρα της δολοφονίας του, οργάνωσε η ΝΔ στο Ζάππειο, με ομιλητές τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, και τον πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα.

    «Είκοσι χρόνια πριν, κάποιοι πίστεψαν ότι, δολοφονώντας τον Παύλο Μπακογιάννη, θα πετύχουν πλήγμα στην εθνική συμφιλίωση. Πίστεψαν ότι οι σφαίρες θα μπορούσαν να σιγήσουν τις ιδέες. Δεν τα κατάφεραν», είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «ο Μπακογιάννης κέρδισε δίκαια το σεβασμό όλων και η δολοφονία του προκάλεσε την οργή απέναντι στους δολοφόνους».

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι «η θυσία του Παύλου Μπακογιάννη δυναμώνει τον αγώνα μας απέναντι σε κάθε φαινόμενο άσκησης βίας και τρομοκρατίας. Καμιά ανοχή στο έγκλημα, στους εχθρούς της δημοκρατίας και της ομαλότητας» και πρόσθεσε πως «η τύχη όσων εμπλέκονται, είναι προδιαγεγραμμένη. Θα συλληφθούν. Δεν θα ξεφύγουν», υπογραμμίζοντας ότι «οι αστυνομικοί μοχθούν για όλους μας, μοχθούν για την ασφάλεια των πολιτών».

    Επισήμανε πως η θυσία του Παύλου Μπακογιάννη απέδειξε ότι η δημοκρατία δεν λυγίζει από τέτοια χτυπήματα, ενώ εξήρε το ρόλο του θύματος των τρομοκρατών στην εθνική συμφιλίωση, τονίζοντας πως «οι διχασμοί που ταλάνισαν τη χώρα μας είναι ένα μακρινό κομμάτι στην ιστορία μας».

    «Ο Παύλος Μπακογιάννης εξέφραζε την πολιτική, που τολμά μπροστά στα μεγάλα, και παραμερίζει τα επιμέρους. Μεγάλο μέρος από αυτά είναι και σήμερα ζητούμενο», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που παρουσίασε ο Π. Μπακογιάννης στην τότε Ευρωπαϊκή Ενωση για την ανάπτυξη της Ευρυτανίας, το οποίο -κατά τραγική ειρωνία- εγκρίθηκε την ημέρα της δολοφονίας του.

    «Έβλεπε τη ΝΔ -είπε ο κ. Καραμανλής- ως την παράταξη που ενώνει τους Έλληνες, που παραμερίζει ο,τιδήποτε μπροστά στο εθνικό συμφέρον. Η απόφασή μας να καταθέσουμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό ζητώντας την ψήφο του, είναι έμπρακτη απόδοση τιμής στον Παύλο Μπακογιάννη».

    Κλείνοντας την ομιλία του απευθύνθηκε στα παιδιά του Παύλου Μπακογιάννη, Αλεξία και Κώστα, λέγοντάς τους, ότι πρέπει να είναι υπερήφανοι για τις παρακαταθήκες του πατέρα τους, τις οποίες -όπως είπε- οφείλουν, όπως όλοι μας, να κρατούν πάντα ζωντανές.

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, είπε ότι ο Παύλος Μπακογιάννης τίμησε την ίδια τη ζωή με το λόγο και το έργο του. Τον χαρακτήρισε «εμβληματική προσωπικότητα» και τόνισε ότι η φωνή του από τα ερτζιανά του γερμανικού ραδιοφώνου, την περίοδο της χούντας, έγινε συνώνυμη με τον αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

    Ο κ. Σιούφας είπε ακόμη ότι ο Παύλος Μπακογιάννης άφησε παρακαταθήκη το σημαντικό έργο του, βοήθησε την περιοχή του να αναπτυχθεί και ανέδειξε το δρόμο της εθνικής συμφιλίωσης μετά 40 χρόνια. Πρόσθεσε δε, πως «ο Μπακογιάννης δίδαξε πως αν θέλεις να προσφέρεις στην πατρίδα, πάντα υπάρχει μια έπαλξη και μια διέξοδος».

    Καταλήγοντας επανέλαβε τα λόγια του Παύλου Μπακογιάννη ότι «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» και κοινοποίησε ότι η Βουλή θα τον τιμήσει μέσα στο Κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες.

    Στην εκδήλωση μίλησε, επίσης, και ο νομάρχης Ευρυτανίας, Κώστας Κοντογιώργος.

    [02] "Να τιμωρήσετε τα δύο κόμματα"

    Κάνοντας κύρια διμέτωπη επίθεση εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και παράλληλη επίθεση προς ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγους, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα μίλησε απόψε στο Ηράκλειο, στην πλατεία των Λιονταριών.

    Η κα Παπαρήγα κάλεσε τους ψηφοφόρους να βγάλουν πιο δυνατό το ΚΚΕ στις εκλογές στις 4 του Οκτώβρη και επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ γιατί, όπως υποστήριξε, λένε πολλά ψέματα. Υπάρχει ένα ερώτημα είπε : "η κάλπη θα ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας ή θα έχουμε πισωγύρισμα;" Η απάντηση ,ανέφερε, δεν βρίσκεται στα χέρια των οπαδών, των φίλων και ψηφοφόρων του ΚΚΕ, αλλά σε αυτό καλούνται να δώσουν τη δική τους απάντηση οι εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η νεολαία και η αγροτιά, όπως ανέφερε.

    Στη συνέχεια, η κα Παπαρήγα κάλεσε τους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν το ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ είπε ευτέλισε τα συνθήματα και απευθυνόμενη στους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ είπε πως πρέπει να σκεφθούν μήπως ήρθε η ώρα με πιο ανοικτό μυαλό "και καρδιά" να αλλάξουν και να στραφούν στο ΚΚΕ. "Σας είπαν, είπε, ότι τα συνθήματα ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο είναι ξεπερασμένα και σεις δώσατε βάση. Άλλαξε το ΝΑΤΟ; άλλαξε η ΕΟΚ; διερωτήθηκε, άλλαξε το κόμμα σας, είπε. Μεταλλάχθηκε το κόμμα σας. Δεν πρέπει να μεταλλαχθείτε και σεις".

    Ακολούθως η κα Παπαρήγα είπε ότι στις εκλογές στις 4 του Οκτώβρη θα υπάρξει μία ομοιότητα στις μεταπολιτευτικές εκλογικές αναμετρήσεις. Πρωτοδεύτεροι θα είναι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν θα αλλάξει είπε και κάλεσε όλους να συστρατευτούν με το ΚΚΕ. Μίλησε στη συνέχεια για λαϊκά στρώματα που δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να τιμωρήσουν και τους δύο και να ψηφίσουν ΚΚΕ "ανοίγοντας παράθυρο ελπίδας που όλοι το έχουμε ανάγκη".

    Εξάλλου η κα Παπαρήγα επιτέθηκε στο ΛΑΟΣ και στο Γ. Καρατζαφέρη λέγοντας ότι πότε πολεμάει το ΠΑΣΟΚ ωφελώντας τη ΝΔ και πότε την ΝΔ ωφελώντας το ΠΑΣΟΚ. "Για να μην σας πω, είπε, πως έχει κάνει και όλη τη βρώμικη δουλειά εναντίον του αντικομμουνισμού για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, το 2007 και το 2009".

    Αναφερόμενη στο ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων "εδώ πραγματικά τί να σας πω. Ή θα αισθανθείς απέχθεια και αηδία ή του βγάζεις το καπέλο". Ακόμη χαρακτήρισε το ΣΥΡΙΖΑ ως "μόρφωμα" και "ως μπαμπά του το ΚΚΕ Εσ.".

    Τέλος, επιτέθηκε και στους Οικολόγους Πράσινους κατηγορώντας τους για αοριστίες. "Θέλουμε μεγάλες λαϊκές νίκες" και ζήτησε να λαβωθούν στις εκλογές τα δύο μεγάλα κόμματα και αυτό θα γίνει, όπως ανέφερε, αν το ΚΚΕ είναι πιο ψηλά.

    Η κα Παπαρήγα πριν την ομιλία είχε δώσει συνέντευξη Τύπου όπου επανέλαβε την επίθεσή της προς τη ΝΔ και το Κ. Καραμανλή, λέγοντας "ότι λέει ψέματα και πως είναι έτοιμος να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές. Ο πυρήνας της αλήθειας που λέει είναι πως είναι διατεθειμένος να πάει και κάτω από το 25% τη φορολόγηση του κεφαλαίου".

    Επίσης η κα Παπαρήγα διάβασε απόσπασμα από συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στο CNN, στις 6 Φεβρουαρίου του 2003, λέγοντας «Ότι αυτή θα είναι η απάντησή μας στο σύνθημα που επαναφέρει, της 3ης Σεπτέμβρη, «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Ρωτάει ο δημοσιογράφος, διαπιστώσατε ότι ο λόγος του Κόλιν Πάουελ περιείχε πειστικά στοιχεία που θα δικαιολογούσαν τον πόλεμο; Μιλάμε για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Λέει ο Γ. Παπανδρέου: «Καταρχήν πρέπει να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι ο κ. Πάουελ παρουσίασε τα στοιχεία στο συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι πολύ σημαντικό. Πιστεύω ότι από όσα ανέφερε ο κ. Πάουελ προκύπτει ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν παίζει κάποιο παιχνίδι». Και συνεχίζει, εδώ αναφέρεται στο ότι ο Κόλιν Πάουελ έφερε αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Σαντάμ Χουσεϊν είχε πυρηνικά όπλα και ήταν έτοιμος για χημικό πόλεμο.

    Ύστερα από αρκετά χρόνια, τόσο ο Μπους όσο και ο Μπλερ, ζήτησαν συγγνώμη από τον αμερικανικό και το βρετανικό λαό, γιατί λέει παρασύρθηκαν από ψεύτικα στοιχεία. Ακόμα περιμένουμε τη συγγνώμη του κ.Παπανδρέου, είτε για τη συνειδητή ταύτισή του με τον κ. Πάουελ, είτε για την ευπιστία του. Και το αναφέρουμε αυτό γιατί ο κ. Παπανδρέου επιμένει ότι η συμφωνία του Ελσίνκι, της ΕΕ, είναι μια καλή συμφωνία.»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 26 September 2009 - 20:30:21 UTC