Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποινική δίωξη για τους "4"
  • [02] Κύπρος: Αντιδράσεις για «επιχείρηση» της αστυνομίας εναντίον αλλοδαπών
  • [03] Άλλαξαν γνώμη για τη Συνθήκη οι Ιρλανδοί
  • [04] Βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία
  • [05] Το... μαγείρεμα και η εξέλιξη του αθρώπινου είδους
  • [06] Εκλογές στη Γερμανία
  • [07] Υπό επίβλεψη η νέα μονάδα

  • [01] Ποινική δίωξη για τους "4"

    Ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα, βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, άσκησε η Εισαγγελέας σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

    Νωρίς το πρωί της Παρασκευής οι τέσσερις, οδηγήθηκαν ενώπιον της Εισαγγελέως κ. Ελένης Ράικου η οποία έχει εκδόσει διάταξη για την δημοσιοποίηση των ονομάτων των κατηγορουμένων αλλά και των προσώπων τους. Πρόκειται για τους Χαράλαμπο Χατζιμιχελάκη, Εμμανουήλ Γιόσπα, Μυρτώ Παντέλογλου και Παναγιώτη Μασούρα, όλοι ηλικία 20 έως 21 ετών.

    Η δίωξη που ασκήθηκε αφορά τα αδικήματα τής:

    Συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, έκρηξης από κοινού από την οποία προκλήθηκε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, διακεκριμένων φθορών, παραβάσεων του νόμου περί εκρηκτικών, περί κροτίδων και φωτοβολίδων και προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση.

    Η κατηγορία της έκρηξης αφορά τις επιθέσεις στις οικίες του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη και της υποψήφιας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Λούκας Κατσέλη.

    Οι τέσσερις θα απολογηθούν την Τρίτη 29/9 ενώπιον της 32ης τακτικής ανακρίτριας, από την οποία ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία. Και οι τέσσερις, που παραμένουν υπό κράτηση, αρνούνται τις κατηγορίες. Έξω από τα δικαστήρια, προς συμπαράστασή τους, είχαν συγκεντρωθεί περίπου είκοσι νεαροί.

    Η ανακρίτρια αναμένεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ακόμη έξι άτομα, πέντε Έλληνες και έναν Αλβανό υπήκοο. Ήδη η κ. Ράικου έχει εκφράσει σύμφωνο γνώμη για την έκδοση ενταλμάτων ώστε οι έξι να καταστούν καταζητούμενοι.

    [02] Κύπρος: Αντιδράσεις για «επιχείρηση» της αστυνομίας εναντίον αλλοδαπών

    Διάσταση απόψεων μεταξύ των υπουργών Δικαιοσύνης, Λουκά Λουκά, και Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη, αλλά και αντιδράσεις από οργανώσεις και τον Τύπο, προκάλεσε μεγάλη επιχείρηση της Κυπριακής Αστυνομίας εναντίον αλλοδαπών στο τμήμα της παλιάς πόλης της Λευκωσίας.

    Η Αστυνομία επικαλούμενη «εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας» των πολιτών, πραγματοποίησε, τα ξημερώματα, εφόδους σε σπίτια αλλοδαπών, «πέρασε» χειροπέδες σε περίπου 120 από αυτούς και τους οδήγησε σε αστυνομικό σταθμό για εξακρίβωση στοιχείων. Ανάμεσά τους ήταν και μητέρα με τα δύο ανήλικα παιδιά της, καθώς επίσης και μια έγκυος.

    Τελικά, η Αστυνομία συνέλαβε 12 αλλοδαπούς με δικαστικά εντάλματα για τα επεισόδια στις αρχές Σεπτεμβρίου στο τέμενος Ομεριέ και άλλους 36 για παράνομη παραμονή στην Κύπρο.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης και Ασύλου, δήλωσε ότι «τέτοιες επιχειρήσεις πρέπει να γίνονται στοχευμένα, διαφορετικά δημιουργούνται αχρείαστες εντυπώσεις». Διευκρίνησε ότι δεν ήταν ενήμερος για την επιχείρηση στη παλιά Λευκωσία και επίσης, ότι είχε επικοινωνία με τον υπουργό Δκαιοσύνης, με τον οποίο συνεννοήθηκαν ότι στο μέλλον δεν πρέπει να επαναληφθούν τέτοιες επιχειρήσεις με αυτό τον τρόπο.

    Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για αντιμετώπιση του φαινομένου και στάθηκε ιδιαίτερα στη κατάθεση νομοσχεδίων για αυστηρότερες ποινές σε παράνομους εργοδότες ή ενοικιαστές.Υπενθύμισε ότι μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός εκείνων, που ζητούν άσυλο και πρόσθεσε ότι «με την πρόσφατη απόφαση των Βρυξελλών για τη σύναψη συμφωνίας με την Τουρκία για Επανεισδοχή λαθρομεταναστών, η Άγκυρα τέθηκε προ των ευθυνών της».

    Ο υπουργός Δικαοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκάς Λουκά, υπεραμύνθηκε της επιχείρησης της αστυνομίας, για την οποία είχε ενημερωθεί την προηγουμένη από τον αρχηγό της δύναμης, και απέρριψε τη θέση ότι επρόκειτο για επιχείρηση «σκούπα», καθώς -όπως είπε- είχαν εκδοθεί 21 εντάλματα σύλληψης και τα 12 εκτελέστηκαν.

    Ανέφερε, επίσης, ότι κατά την επιχείρηση έγινε έλεγχος των στοιχείων αλλοδαπών.

    «Όσοι δεν είχαν μαζί τους τα στοιχεία, μεταφέρθηκαν στην αστυνομία, προκειμένου να γίνει διακρίβωση και όσοι διαπιστώθηκε ότι ήταν νόμιμα στην Κύπρο, επέστρεψαν στο σπίτι τους το ίδιο βράδυ», είπε και καταλήγοντας, τόνισε ότι «η αστυνομία δεν μπορεί να μένει αδρανής και είναι επιφορτισμένη να ενεργεί, είτε προληπτικά, είτε κατασταλτικά για πάταξη κάθε μορφής εγκλήματος».

    Η δήμαρχος Λευκωσίας, Ελένη Μαύρου, δήλωσε ότι ο δήμος δεν είχε ενημέρωση για την επιχείρηση, ούτε είναι αρμοδιότητά του να καθορίζει τις διαδικασίες της αστυνομίας. Τόνισε δε, ότι τα προβλήματα στην περιοχή δεν επιλύονται με περιστασιακές επιχειρήσεις. «Το αίσθημα φόβου μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη συνεχή και εμφανή παρουσία της αστυνομίας και ειδικά με τις πεζές περιπολίες», είπε.

    Ο εκτελεστικός διευθυντής της Κίνησης Ισότητας και Στήριξης Αλλοδαπών, ΚΙΣΑ, Δώρος Πολυκάρπου, επέκρινε την αστυνομία ότι διενήργησε την επιχείρηση για να πατάξει κάποιο έγκλημα, το οποίο δεν στοιχειοθετείται. Κατηγόρησε επίσης, τις αστυνομικές δυνάμεις ότι «έμπαιναν σε σπίτια χωρίς εντάλματα και φορούσαν χειροπέδες σε γυναίκες με αποτέλεσμα να στιγματίζονται μετανάστες». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «σκοπός της αστυνομίας ήταν η επίδειξη δύναμης» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενεργεί (σσ. η αστυνομία) για σύλληψη εγκληματικών στοιχείων, χωρίς να τρομοκρατεί τους κατοίκους ολόκληρης περιοχής».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, απέρριψε τις επικρίσεις και τόνισε ότι σε καμμία περίπτωση δεν μπήκαν οι αστυνομικοί σε σπίτια, χωρίς εντάλματα.

    Ο ίδιος αντέκρουσε και τις κατηγορίες για εξευτελισμό της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας των αλλοδαπών και τόνισε ότι «η Αστυνομία δεν καλλιεργεί αισθήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας».

    [03] Άλλαξαν γνώμη για τη Συνθήκη οι Ιρλανδοί

    Μια καθαρή πλειοψηφία των Ιρλανδών πολιτών, το 55% ,τάσσεται υπέρ του "ναί" για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας , σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβριου.

    Εκ των ερωτηθέντων το 27% δεν συμφωνεί με την επικύρωση και θα ψηφίσει "οχι" , ενώ ένα ποσοστό 18% δεν έχει αποφασίσει ακόμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της σφυγμομέτρησης που έκανε το Ινστιτούτο Red C για την εφημερίδα "Sunday Business Post".

    Το "ναί" επικρατεί στην πλειοψηφία των πολιτών, ακόμα και σε αυτούς που λένε ότι είναι πολύ προβληματισμένοι για το εάν θα πάνε στις κάλπες, σχολίασε ο διευθυνής της εφημερίδας, Πατ Λίχι.

    Υπενθυμίζεται ότι το 2008 οι Ιρλανδοί με ποσοστό 53,4% απέρριψαν την Συνθήκη της Λισαβόνας βυθίζοντας την Ευρωπαική Ενωση σε μια μεγάλη θεσμική κρίση.

    Σημειώνεται τέλος ότι η Ιρλανδία είναι η μόνη ευρωπαική χώρα που το Σύνταγμά της προβλέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την επικύρωση της Συνθήκης.

    [04] Βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία

    Περίπου 9,5 εκατ. Πορτογάλοι καλούνται σήμερα να εκλέξουν τους 230 βουλευτές του Κοινοβουλίου τους, σε μία ψηφοφορία που θα διεξαχθεί με αναλογικό σύστημα και για την οποία επικρατέστεροι να κερδίσουν εμφανίζονται οι Σοσιαλιστές του κυβερνώντος κόμματος.

    Επί μακρόν σε μία αντιπαράθεση στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις με τα κόμματα της κεντροδεξιάς, οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες μόλις στο διάστημα των δύο τελευταίων εβδομάδων κατόρθωσαν να εμπεδώσουν μία διαφορά ασφαλείας, αλλά και πάλι δεν εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, όπως το 2005.

    Σε περίπτωση που επαληθευθούν οι προβλέψεις των σφυγμομετρήσεων, οι Σοσιαλιστές θα εξασφαλίσουν 100 έδρες, έναντι 121 το 2005 και θα κληθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας.

    Τόσο η αριστερά, όσο και η δεξιά αντιπολίτευση έχουν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Σόκρατες, ο οποίος από την πλευρά του αποφεύγει κάθε αναφορά σε μετεκλογικά σενάρια.

    Οι δύο δεξιοί σχηματισμοί, PSD και CDS-PP αναμένεται να ενισχύσουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη, αλλά μαζύ δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν πάνω από 95 βουλευτές.

    Το Αριστερό Μπλοκ, μία αντιφιλελεύθερη συμμαχία που δημιουργήθηκε προ 10ετίας, αναμένεται να συνεχίσει την άνοδό του και να προβάλλει ως τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, παρά τη μικρή υποχώρησή τους στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σταθεροί στα ποσοστά τους παραμένουν οι Πράσινοι του CDU.

    Συνολικά, 16 κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 10.00 ώρα Ελλάδος. Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 21.00, ώρα Ελλάδος και οι πρώτες εκτιμήσεις θα δημοσιευθούν-λόγω της διαφοράς ώρας με τις Αζόρες Νήσους-μία ώρα αργότερα.

    [05] Το... μαγείρεμα και η εξέλιξη του αθρώπινου είδους

    Είμαστε ό,τι τρώμε! Η εφεύρεση του μαγειρέματος είναι αυτή που οδήγησε στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, πολύ περισσότερο από τη γεωργία, την κατανάλωση κρέατος ή την χρησιμοποίηση των εργαλείων. Αυτό τουλάχιστον, για πρώτη φορά στον κόσμο, ισχυρίζεται ένα νέο ριζοσπαστικό βιβλίο, του βρετανού Ρίτσαρντ Ράνγκαμ, καθηγητή βιολογικής ανθρωπολογίας του αμερικανικού πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που υποστηρίζει ότι ήταν η ικανότητα ανάμματος της φωτιάς και στη συνέχεια μαγειρέματος του φαγητού που επέτρεψε στον εγκέφαλο των ανθρώπων να αναπτυχθεί ραγδαία, οδηγώντας στην εμφάνιση του Homo Erectus, του προγόνου του ανθρώπου, πριν περίπου 1,8 - 1,9 εκατ. χρόνια.

    Το βιβλίο "Φωτιά: Πώς το μαγείρεμα μάς έκανε ανθρώπους" παρουσιάζει στοιχεία και εκτιμήσεις ότι η ανάπτυξη του μαγειρέματος αποτέλεσε το υπόβαθρο για πολλές άλλες αλλαγές που οδήγησαν τους ανθρώπους να ξεχωρίσουν τόσο πολύ από τα άλλα είδη. Χρησιμοποιώντας μια πληθώρα ερευνών, ο συγγραφέας δείχνει ότι το μαγείρεμα έκανε την διατροφή των ανθρώπων ταχύτερη και ευκολότερη, προσφέροντας παράλληλα περισσότερες θερμίδες. Η εξέλιξη αυτή ήταν ζωτική για την αύξηση του μεγέθους του εγκεφάλου, ο οποίος καταναλώνει το ένα τέταρτο της συνολικής ανθρώπινης ενέργειας και ο οποίος ευνοήθηκε καθοριστικά από την αύξηση της ενεργειακής εισροής των αυξημένων θερμίδων λόγω του μαγειρέματος. Απελευθερώνοντας τους ανθρώπους από την ανάγκη να περνάνε τη μισή μέρα τους για να μασάνε την σκληρή ακατέργαστη τροφή - όπως κάνουν ακόμα οι πίθηκοι, οι στενότεροι συγγενείς του ανθρώπου- το μαγείρεμα επέτρεψε σε άνδρες και γυναίκες να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να τον αφιερώσουν σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, εξέλιξη που τελικά οδήγησε στην εμφάνιση των εργαλείων, της γεωργίας και των οργανωμένων οικισμών με την πολύπλευρη κοινωνική -και τελικά ατομική- ζωή.

    Πριν από 1,8 εκατ. χρόνια

    Επειδή τα φυσικά απομεινάρια της φωτιάς τείνουν να αποσυντίθενται γρήγορα, τα αρχαιολογικά και παλαιοανθρωπολογικά ευρήματα για ύπαρξη φωτιάς και μαγειρέματος έχουν ηλικία μόνο 800.000 ετών περίπου και βρέθηκαν στο Ισραήλ, στις όχθες μιας αρχαίας λίμνης στην κοιλάδα του ποταμού Ιορδάνη, 600.000 χρόνια περίπου πριν εμφανιστεί ο Homo Sapiens.

    Όμως, κατά τον Ράγκαμ, υπάρχουν σαφείς βιολογικές ενδείξεις ότι πριν 1,8 -1,9 εκατ. χρόνια, στην αφρικανική σαβάνα, ο Homo Erectus ανέπτυξε μεγαλύτερο εγκέφαλο και σώμα, με παράλληλη σμίκρυνση των σαγονιών, των δοντιών και των εντέρων του, ακριβώς επειδή μπόρεσε να στραφεί, χάρη στο μαγείρεμα, σε μια πιο ήπια και ενεργειακά πλουσιότερη διατροφή.

    Ο Ράγκαμ θεωρεί ότι είναι λαθεμένη η εναλλακτική θεωρία πως ήταν η κατανάλωση κρέατος που επέτρεψε στον πρόγονο του ανθρώπου, πριν 1,8 εκατ. χρόνια, να εξελιχθεί σε άνθρωπο. Υποστηρίζει ότι η κατανάλωση κρέατος απλώς επέτρεψε στον Αυστραλοπίθηκο να εξελιχτεί σε Homo Habilis, ένα μικροσκοπικό είδος με μέγεθος περίπου χιμπατζή, αλλά με μεγαλύτερο εγκέφαλο, περίπου μισό εκατομμύριο χρόνια νωρίτερα.

    Το βιβλίο υποστηρίζει ότι το μαγείρεμα είχε καθοριστική επίδραση στη δημιουργία ανθρώπινων οικογενειών και σχέσεων, στο στήσιμο νοικοκυριών, στο ζευγάρωμα των ανθρώπων και πιθανότατα στην κατανομή και τη διαμόρφωση των παραδοσιακών ρόλων του άνδρα και της γυναίκας. Το ζεστό φαί και όχι το σεξ ήταν η πρωταρχική βάση για τις πρώτες σχέσεις και τους πρώτους γάμους των αρχαίων προγόνων μας, σύμφωνα με τον επιστήμονα. Η αναπαραγωγή και τα μωρά έρχονταν μετά το φαγητό!

    Σύμφωνα με τον Ράγκαμ, το μαγείρεμα επέτρεψε μια νέα κατανομή της εργασίας ανάμεσα στα δύο φύλα: Οι άνδρες βρήκαν κάποιαν να τους μαγειρεύει (!) και είχαν έτσι ελεύθερο χρόνο για να κοινωνικοποιηθούν και να ενισχύσουν σταδιακά το κοινωνικό στάτους τους. Από την άλλη, οι γυναίκες επωφελήθηκαν από την προστασία των ανδρών, που φύλαγαν το φαγητό από τους κλέφτες, αλλά δέθηκαν με τηνβ¦κουζίνα, κάτι που συνεχίζεται μέχρι την εποχή μας σχεδόν σε όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς.

    Μέχρι σήμερα, ο Homo Sapiens (ο σύγχρονος άνθρωπος) παραμένει το μόνο είδος στη Γη, στο οποίο η κλοπή φαγητού δεν είναι συνηθισμένη, ακόμα κι όταν είναι εύκολη. Επίσης σήμερα δεν υπάρχει ούτε μια κοινωνία στη Γη που δεν μαγειρεύει το φαγητό της και κανείς λαός - ούτε ο πιο πρωτόγονος- δεν αρκείται σε ωμή και ακατέργαστη τροφή που απλώς να συλλέγει από το περιβάλλον του, καθώς το μαγείρεμα, όπως διαπίστωσαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, κάνει τα φυτά και το κρέας πιο πλούσιο σε ενέργεια και θερμίδες.

    Ο σπινθήρας της εξέλιξης

    Σε ένα άλλο νέο σχετικό βιβλίο, με τίτλο "Φωτιά: Ο σπινθήρας που πυροδότησε την ανθρώπινη εξέλιξη", ο αμερικανός ανθρωπολόγος Φράνσις Μπάρτον επισημαίνει ότι η ανακάλυψη της φωτιάς αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός σε όλους τους πολιτισμούς, που είναι αποτυπωμένο σε μύθους ανάλογους με αυτόν του Προμηθέα. Κανένα άλλο ζώο δεν ελέγχει τη φωτιά. Τα περισσότερα την φοβούνται, γεγονός που κάνει τον άνθρωπο να ξεχωρίζει.

    Ο Μπάρτον τονίζει ότι ο έλεγχος της φωτιάς ήταν ο παράγων που οδήγησε στην εξέλιξη των σύγχρονων ανθρώπων, από τη στιγμή που οι πιθηκοειδείς πρόγονοί μας ξεπέρασαν τον ενστικτώδη φόβο τους για τη φωτιά. Όσο εξοικειώνονταν με την φωτιά, μάθαιναν να την συντηρούν, να την μεταφέρουν, να την αυξάνουν κλπ. Μπορούσαν έτσι να φοβίσουν τα αρπακτικά ζώα, να ζεσταίνονται, να διώχνουν τα σκοτάδια και τελικά να μαγειρεύουν.

    Η εξοικείωση με τη φωτιά, μεταξύ άλλων, κατά τον Μπάρτον, άλλαξε τους ορμονικούς κύκλους του ανθρώπου που σχετίζονται με την εναλλαγή του φωτός με το σκοτάδι, πράγμα που επέδρασε σταδιακά στο ρυθμό ανάπτυξης των ανθρώπων, καθώς επίσης στη ρύθμιση και την ενεργοποίηση των γονιδίων του.

    [06] Εκλογές στη Γερμανία

    Οι Γερμανοί ψηφίζουν σήμερα στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίοι -εκτός εάν γίνει κάποιος σεισμός-αναμένεται να αναδείξουν νικητή την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα ξαναπάρει τα ηνία της πρώτης οικονομικής δύναμης στην Ευρώπη.

    Περίπου 62,2 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες από τις 09.00 έως τις 19.00, ώρα Ελλάδος, για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στην Μπούντεσταγκ, η οποία και θα αναδείξει τον καγκελάριο.

    Αλλά εάν η Μέρκελ είναι βέβαιον πως θα εξασφαλίσει μία νέα κυβερνητική θητεία, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Φιλελευθέρους του FDP, όπως η ίδια θα επιθυμούσε, και ενδεχομένως θα αναγκασθεί να συνεχίσει στη γραμμή της «μεγάλης συμμαχίας» με τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP), όπως την περασμένη 5ετία.

    Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις πιστώνουν στους Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU) της Μέρκελ ποσοστά ανάμεσα στο 46 και 48%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα ποσοστό άνω του 47% θα επέτρεπε στη Μέρκελ να κυβερνήσει με τους Φιλελευθέρους, όμως ένα τέτοιο ποσοστό είναι πρακτικώς άδηλο εάν θα μπορέσει να το επιτύχει.

    Άλλωστε, η πλειονότητα των γερμανών ψηφοφόρων θα επιθυμούσε μία επανάληψη της «μεγάλης συμμαχίας».

    Οι Σοσιαλδημοκράτες φέρονται να συγκεντρώνουν ποσοστό 26-27%, έπειτα από την επί μακρόν καθήλωσή τους στο 20-23%, καθώς η καλή παρουσία του ηγέτη τους Φρανκ -Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην τηλεοπτική αναμέτρησή του με την Μέρκελ στις 13 Σεπτεμβρίου, ενίσχυσε τις θέσεις τους.

    Την είσοδο στη Μπούντεσταγκ διεκδικού 29 κόμματα, όμως μόλις πέντε αναμένεται να μπορέσουν να ξεπεράσουν το φράγμα του 5% για το Κοινοβούλιο. Εξόν από τα CDU και SPD, οι Πράσινοι φέρονται να συγκεντρώνουν 10-11%, οι Φιλελεύθεροι 11-14% και το ριζοσπαστικό κόμμα Η Αριστερά 10 -12%.

    [07] Υπό επίβλεψη η νέα μονάδα

    Η νέα ιρανική μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου θα τεθεί "υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας", δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (OIEA), Αλί Ακμπάρ Σαλέχι.

    "Η νέα μονάδα θα τεθεί υπό την επίβλεψη της AIEA και πρόκειται να εμπλουτίσουμε εκεί ουράνιο κατ΄ανώτατο όριο 5%", δήλωσε ο Σαλέχι στην κρατική τηλεόραση, διαψεύδοντας ότι η μονάδα είναι "στρατιωτικής" φύσεως.

    "Αν η μονάδα ήταν στρατιωτικής φύσεως, πώς θα εξηγείτο ότι θα τεθεί υπό την επίβλεψη της AIEA;" διερωτήθηκε.

    "Η κατασκευή της μονάδας αυτής είναι ένα προληπτικό μέτρο προκειμένου να αποτρέψουμε οποιοδήποτε ανεπιθύμητο γεγονός. Με όλες τις απειλές που αντιμετωπίζουμε όλες τις μέρες, είχαμε την υποχρέωση να διασπείρουμε τις εγκαταστάσεις μας για να τις προστατεύσουμε και να συνεχίσουμε τις πυρηνικές δραστηριότητές μας", είπε.

    Πρόσθεσε πως η νέα μονάδα θα καταστεί "πλήρως λειτουργική σε περίπου δύο χρόνια".

    Επίσης, διέψευσε τις πληροφορίες που δόθηκαν από τους Μουτζαχεντίν του Λαού, ένα ένοπλο αντιπολιτευόμενο κίνημα, σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν διαθέτει δύο νέες μυστικές μονάδες στην Τεχεράνη.

    "Είπαν κάτι που είναι άκαιρο. Υποδεχόμαστε ευνοϊκά αυτού του είδους τις υποτιθέμενες αποκαλύψεις γιατί το μέλλον θα δείξει ποιος έχει δίκιο", δήλωσε ο Σαλέχι.

    Οι Μουτζαχεντίν του Λαού δήλωσαν την Πέμπτη πως το Ιράν διαθέτει δύο μυστικές μονάδες στην Τεχεράνη και τα περίχωρά της, συμμετέχοντας στην κατασκευή πυρηνικών κεφαλών.

    Ικανοποίηση από τη Χ. Κλίντον

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε ικανοποίηση από τη Νέα Υόρκη για την ιρανική απόφαση να εξουσιοδοτήσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να ερευνήσει το νέο υπό κατασκευή ιρανικό σταθμό εμπλουτισμού του ουρανίου.

    "Κάθε απόφαση του Ιράν που συνάδει με τους διεθνές κανόνες και ρυθμίσεις ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέγειας, είναι πάντα καλοδεχούμενη", ανέφερε η κ. Κλίντον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 27 September 2009 - 6:30:27 UTC