Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντοπίστηκε οπλισμός στη Βουλιαγμένη
  • [02] Νέα νοσοκομεία σε Κέρκυρα και Κατερίνη
  • [03] Πορτογαλία: Προηγούνται οι σοσιαλιστές
  • [04] Συνελήφθη ο Πολάνσκι στην Ελβετία
  • [05] Αυτόνομη κατάδυση: Όνειρο των πολλών και πολυτέλεια των λίγων
  • [06] Η γρίπη "κλείνει" τάξεις
  • [07] Νίκη της Μέρκελ

  • [01] Εντοπίστηκε οπλισμός στη Βουλιαγμένη

    Έξι χειροβομβίδες, τέσσερις πυροσωλήνες εκτόξευσης βλημάτων, πέντε πυροκροτητές, 46 φυσίγγια και ένας όλμος βρέθηκαν χθες από δύτες του λιμενικού, στη θάλασσα στον όρμο της Βουλιαγμένης, σε απόσταση περίπου έξι μέτρων από την ακτή, κάτω από την εσοχή ενός βράχου.

    Ο οπλισμός βρέθηκε μετά από τηλεφώνημα αγνώστου, που έγινε χθες το βράδυ στην Άμεση Δράση, ο οποίος κατήγγειλε ότι είδε ένα άτομο να πετάει ένα δέμα στη θάλασσα, που του φάνηκε ύποπτο.

    Η αστυνομία ειδοποίησε το λιμενικό και σήμερα έγινε επιχείρηση και ανασύρθηκαν τα αντικείμενα. Χρειάστηκε μάλιστα και η παρέμβαση πυροτεχνουργού του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος εξουδετέρωσε τη μία από τις χειροβομβίδες που ήταν ενεργή.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, από την πρώτη έρευνα φαίνεται ότι πρόκειται για κλεμμένο στρατιωτικό υλικό και ότι κάποιος το πέταξε για να μην ενοχοποιηθεί που βρισκόταν στην κατοχή του, λόγω των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την τρομοκρατία. Ωστόσο ενημερώθηκε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και ο οπλισμός μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας προκειμένου να ερευνηθεί για να διαπιστωθεί αν συνδέεται με κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

    [02] Νέα νοσοκομεία σε Κέρκυρα και Κατερίνη

    Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρέδωσε το νέο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, στους κατοίκους και τις Αρχές του νησιού. Στην τελετή παράδοσης, παρέστη ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Δένδιας.

    Πρόκειται για ένα νοσοκομείο δυναμικότητας 321 κλινών, το οποίο θα διαθέτει μεταξύ άλλων: 11 χειρουργικές αίθουσες, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 6 κλινών, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας 5 κλινών, Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Μαγνητικό Τομογράφο.

    Το νέο νοσοκομείο της Κέρκυρας, θα λειτουργήσει με καινούργιο Οργανισμό, που ήδη έχει εγκριθεί.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αβραμόπουλος, το παλαιό νοσοκομείο της Κέρκυρας, που θα εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης στο νέο, θα παραχωρηθεί στο Δήμο, προκειμένου εκείνος να το αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών.

    Επίσης, παραδόθηκε το νέο Νοσοκομείο Κατερίνης. Το νέο νοσοκομείο, ανάμεσα σε άλλα, θα διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 7 κλινών, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας 5 κλινών, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Καρδιολογικής 4 κλινών, καθώς και Τμήμα Βρεφών και Πρόωρων 5 κλινών. Είναι δε, δυναμικότητας 251 κλινών.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αβραμόπουλος, το παλαιό νοσοκομείο της Κατερίνης, αφού ολοκληρωθεί η μεταστέγαση στο νέο νοσοκομείο, θα παραχωρηθεί στο Δήμο Κατερίνης, προκειμένου να το αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών.

    [03] Πορτογαλία: Προηγούνται οι σοσιαλιστές

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες προηγείται στις βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία, με ποσοστό 36,52% των ψήφων έναντι 30,37% των κεντροδεξιών αντιπάλων του, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα επί του 75% των εκλογικών περιφερειών.

    Τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα που δίνουν μεγάλη νίκη στους σοσιαλιστές, οι οποίοι ωστόσο δεν καταφέρνουν να διατηρήσουν την απόλυτη πλειοψηφία που κατέκτησαν το Φεβρουάριο του 2005 με 121 έδρες επί συνόλου 230 του κοινοβουλίου.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της δημόσιας τηλεόρασης RTP και του ιδιωτικού καναλιού SIC, το PS θα εκλέξει από 99 έως 106 βουλευτές, έναντι 69 έως 77 του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD), της κεντροδεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που μετέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, το Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κέντρο (CDS, δεξιά) συγκεντρώνει το 10,41% των ψήφων, έναντι 9,13% του Συνασπισμού της αριστεράς και 7,41% του συνασπισμού κομμουνιστών-πρασίνων, CDU.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα, ο Συνασπισμός της αριστεράς θα καταστεί ωστόσο τρίτη πολιτική δύναμη στο κοινοβούλιο, με 18 έως 23 βουλευτές, ακολουθούμενο από το CDS που μπορεί να ελπίζει μεταξύ 15 και 21 εδρών και από το CDU με 13-16 βουλευτές.

    Τα συνολικά και οριστικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα δημοσιευθούν στις 7 Οκτωβρίου όταν γίνουν γνωστοί οι τέσσερις Πορτογάλοι βουλευτές εξωτερικού.

    [04] Συνελήφθη ο Πολάνσκι στην Ελβετία

    Ο διάσημος σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι συνελήφθη το Σάββατο μόλις έφθασε στην Ελβετία για να παρακολουθήσει κινηματογραφικό φεστιβάλ, ανακοίνωσε η αστυνομία της Ζυρίχης.

    Ο σκηνοθέτης, ο οποίος καταζητείται από το 1978 από τις αμερικανικές αρχές καθώς εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης γιατί είχε σεξουαλικές σχέσεις, τότε, με μια 13χρονη, μετέβη στην Ελβετία για να βραβευθεί στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Ζυρίχης.

    Η αστυνομία της Ελβετίας πιστεύεται ότι έδρασε μετά από αίτημα των αμερικανικών αρχών.

    Ο Πολάνσκι, που γεννήθηκε στην Πολωνία και τώρα έχει γαλλική υπηκοότητα, έγινε γνωστός διεθνώς από την ταινία του το "Μωρό της Ρόζμαρι" το 1968 και το 2002 βραβεύθηκε με Οσκαρ για την ταινία του " Ο Πιανίστας".

    Οι αμερικανικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους 40 ημέρες προκειμένου να υποβάλουν επίσημο αίτημα έκδοσης του σκηνοθέτη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Μέχρι στιγμής, η Ελβετία δεν έχει λάβει παρά ένα "ένταλμα σύλληψης ενόψει έκδοσης υποδίκου", διευκρίνισε η εκπρόσωπος, Μπριγκίτε Χάουζερ-Σόες, και σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας έκδοσης ανάμεσα στην Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, "σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης (...) η προσωρινή σύλληψη του προσώπου" μπορεί να ζητηθεί.

    "Η προσωρινή σύλληψη παίρνει τέλος εάν, στην προθεσμία των 40 ημερών από τη σύλληψη, (...) οι αρμόδιες ελβετικές αρχές δεν λάβουν επίσημο αίτημα έκδοσης με τα συνοδευτικά έγγραφα. Εάν ζητηθεί, η προθεσμία αυτή μπορεί εκτάκτως να παραταθεί κατά 20 ημέρες", διευκρινίζεται στη συμφωνία έκδοσης.

    "Η απελευθέρωση του προσώπου του οποίου ζητείται η έκδοση δεν αποκλείει την εκ νέου σύλληψή του και στη συνέχεια την έκδοσή του, εάν το αίτημα έκδοσης και τα συνοδευτικά έγγραφα σταλούν αργότερα", προστίθεται στο κείμενο.

    Ο Γαλλο-πολωνός σκηνοθέτης, 76 ετών, συνελήφθη "κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης και ετέθη υπό προσωρινή κράτηση ενόψει έκδοσης στη βάση ενός αμερικανικού εντάλματος σύλληψης", σύμφωνα με ανακοινωθέν των ελβετικών δικαστικών αρχών.

    "Από τα τέλη του 2005, οι αμερικανικές αρχές αναζητούν ενεργά τον Ρομάν Πολάνσκι σε ολόκληρο τον κόσμο" για "πράξεις σεξουαλικής τάξεως με παιδιά, κυρίως μία περίπτωση του 1977 με μία ανήλικη 13 ετών στο Λος Άντζελες", σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

    Μία ενδεχόμενη απόφαση έκδοσης μπορεί να αμφισβητηθεί ενώπιον του ομοσπονδιακού ποινικού δικαστηρίου, εν συνεχεία στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, την ανώτατη δικαστική αρχή στην Ελβετία, διευκρίνισε το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

    [05] Αυτόνομη κατάδυση: Όνειρο των πολλών και πολυτέλεια των λίγων

    Η απέραντη ηρεμία της θάλασσας, η απαράμιλλη ομορφιά του βυθού, η φαντασμαγορία που συνθέτουν τα χρώματα των ψαριών, πλάθουν τον κόσμο των ονείρων μας. Κι επειδή, η αιώνια ζωή σ΄έναν τέτοιο κόσμο, δεν είναι υπόθεση εφικτή, εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο βυθό, έστω για λίγη ώρα, θεωρούνται προνομιούχοι και ίσως ξεχωριστοί. Σε κάθε περίπτωση, η πανδαισία χρωμάτων και αισθήσεων του υποθαλάσσιου κόσμου και η ζωή κάτω από την επιφάνεια, σίγουρα δεν αφήνει ασυγκίνητους τους ανθρώπους, που βιώνουν την άγρια την καθημερινότητα των μεγαλουπόλεων.

    Κάπως έτσι, σκιαγραφούν το πάθος τους για το μεγαλείο της θάλασσας και τα μυστικά, που κρύβει στα σπλάχνα της, οι αυτοδύτες. Δημιουργούν το δικό τους «λιμάνι» στο οποίο θα μπουν και άλλοι και θα ζήσουν όλοι μαζί (σ.σ. η αυτόνομη κατάδυση γίνεται μόνο με παρέα) τη μαγεία, αναζητώντας το ξεχωριστό, αρκετά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

    Η αγάπη ορισμένων ανθρώπων για την κατάδυση οδήγησε στη δημιουργία, τον Απρίλιο του 1982, της Ένωσης Αυτοδυτών Θεσσαλονίκης (ΕΑΘ), που αποτέλεσε από τις πρώτες προσπάθειες στην Ελλάδα για την οργάνωση των ερασιτεχνών αυτοδυτών.

    Οι πρωτεργάτες της κίνησης εκείνης ήταν οι ελάχιστοι ερασιτέχνες αυτοδύτες της πόλης. Η Ένωση, μετά το 1987, συμπεριέλαβε και άλλες δραστηριότητες του υγρού στοιχείου (τεχνική κολύμβηση, ναυαγοσωστική, υποβρύχια και επιφανειακή αλιεία κ.ά.) και τότε καθόρισε έξι βασικούς τομείς δραστηριότητας: τεχνική κολύμβηση, ερασιτεχνική αλιεία, ναυαγοσωστική, αυτόνομη κατάδυση, ομάδα έκτακτης ανάγκης, προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

    Η ΕΑΘ, ωστόσο, από τις αρχές της δεκαετίας του '90 έως τις αρχές του 2007, παρέμεινε ανενεργή, κυρίως λόγω προσωπικών υποχρεώσεων των μελών της. Παρά ταύτα, οι ερασιτέχνες αυτοδύτες στη Θεσσαλονίκη πλήθαιναν με γοργούς ρυθμούς, χάρη στους εκπαιδευτές, που δραστηριοποιούνταν στην πόλη.

    Έτσι, η ΕΑΘ επανενεργοποιήθηκε διατηρώντας το όνομά της, έχοντας πλέον, ως ακριβή παρακαταθήκη, το αρχείο της Ένωσης, που δημιούργησε ο τέως πρόεδρός της, Βασίλης Κονιόρδος και προσαρμόζοντας στις σύγχρονες συνθήκες το παλιό καταστατικό.

    Αποκλειστικός σκοπός της Ένωσης είναι η προώθηση της ερασιτεχνικής αυτόνομης κατάδυσης στη Θεσσαλονίκη, αλλά διατηρεί το ενδιαφέρον της και για τις εθελοντικές δραστηριότητες κοινωφελούς χαρακτήρα. Σήμερα, αριθμεί περίπου 60 μέλη αυτοδύτες, εκ των οποίων 35 είναι ιδιαίτερα ενεργοί και δίνουν το «παρών» σε κάθε κάλεσμα για βουτιά.

    «Είμαστε μια παρέα που αγαπούμε αυτό που κάνουμε και προσπαθούμε να συνδυάσουμε την κατάδυση με την παρέα. Δεν μένουμε μόνο στις καταδύσεις, που γίνονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, αλλά συνεχίζουμε τη συντροφιά σε ταβέρνες και άλλου είδους εκδηλώσεις, σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς ή σε σεμινάρια πρώτων βοηθειών», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Πέτρος Ορνιθόπουλος, και προσθέτει:

    «Αρκετά κάτω από τη θάλασσα μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί την απόλυτη ηρεμία και τη γαλήνη. Οι σχέσεις μας γίνονται πιο δυνατές και διατηρούνται και μετά την κατάδυση. Με αυτό το σπορ, η κοινωνικότητα αυξάνεται κατακόρυφα. Ζούμε στιγμές, που πολύ δύσκολα μπορείς να ζήσεις στην καθημερινότητα».

    Τα περισσότερα μέλη, χρόνια τώρα, προγραμματίζουν βουτιές σε διάφορες θάλασσες του πλανήτη. Ερυθρά Θάλασσα, Μαλδίβες, Μάλτα είναι μερικοί από τους προορισμούς, που αποτελούν σημείο αναφοράς στον προγραμματισμό πολλών αυτοδυτών. «Δεν είναι λίγο να κολυμπάς και να παίζεις με τα δελφίνια, ή να κινείσαι στα ίδια τετραγωνικά μέτρα με έναν καρχαρία», λένε.

    Πριν τις αρχές του 2006, η αυτόνομη κατάδυση ήταν αδίκημα. Το Φεβρουάριο του ίδιου έτους, ο νόμος 3409/2005 την απελευθέρωσε. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Μίλτος Σεφερλής, αναφέρει: «Όσοι ξεκινήσαμε τις καταδύσεις πριν το 2006, βιώναμε το δυσάρεστο συναίσθημα να αντιμετωπιζόμαστε σχεδόν ως "οι ύποπτοι" του βυθού. Όταν η ελεύθερη κατάδυση νομιμοποιήθηκε, οι ερασιτέχνες αυτοδύτες συναντηθήκαμε σε μια βουτιά-γιορτή για να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ, γινόμαστε όλο και περισσότεροι και προστατεύουμε τους ελληνικούς βυθούς. Περίπου 35 αυτοδύτες βουτήξαμε τότε στα δροσερά νερά του Σαρωνικού και την ίδια στιγμή άλλοι αυτοδύτες βουτούσαν στην ακτή Ζωγράφου, στη Χαλκιδική. Πολλοί περισσότεροι ήταν οι φίλοι, που υποστήριξαν την εκδήλωση από ξηράς».

    Για πρώτη φορά, φέτος, ο εορτασμός της επετείου «απελευθέρωσης των θαλασσών», έγινε με τη συνεργασία μεταξύ των καταδυτικών συλλόγων και των καταδυτικών διαδικτυακών κοινοτήτων.

    Κείμενο: Κ.Παρασίδης

    [06] Η γρίπη "κλείνει" τάξεις

    Την παύση λειτουργίας από σήμερα έως και την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009, του τμήματος Α3 του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου και όλων των τμημάτων της Δευτέρας και Τρίτης Λυκείου Μελισσίων, αποφάσισε ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, έπειτα από εισήγηση - πρόταση που του κοινοποιήθηκε από τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης Α Η1Ν1 που παρουσίασαν συνολικά 13 μαθητές στο Λύκειο Μελισσίων και 9 μαθητές στο Λύκειο Χαϊδαρίου.

    Το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ με ειδικά κλιμάκια θα βρίσκονται από νωρίς σημερα το πρωί στους χώρους των σχολείων, για να ενημερωθούν οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, για επαύξηση των μέτρων υγιεινής και για ενημέρωση των γονέων των μαθητών.

    [07] Νίκη της Μέρκελ

    Οι γερμανοί ψηφοφόροι απέδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη συντηρητική καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία με βάση την απόδοσή της μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση βάσει μίας κεντροδεξιάς συμμαχίας της αρεσκείας της, όπως προκύπτει από τα επίσημα αποτελέσματα.

    Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU/CSU) συγκεντρώνουν ποσοστό 33,8%, το οποίο όμως είναι το χαμηλώτερο εκλογικό ποσοστό τους από το 1949.

    Οι Φιλελεύθεροι του FDP όμως κατορθώνουν να αποσπάσουν ποσοστό 14,6%, που είναι το καλύτερο που έχουν επιτύχει ποτέ στην εκλογική ιστορία της Γερμανίας.

    Ωστόσο, εμφανής είναι η πτώση των Σοσιαλδημοκρατών, που με 23% έπεσαν στο χαμηλώτερο εκλογικό τους ποσοστό από τον πόλεμο. Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει 34,2% προ 4ετίας, πριν συμφωνήσουν με τους συντηρητικούς της Μέρκελ στον σχηματισμό κυβέρνησης 'μεγάλης συνεργασίας'.

    Από την πλευρά τους τα άλλα αριστερά κόμματα καταγράφουν ποσοστά στα όρια των δημοσκοπικών προβλέψεων :12,1 με 12,4% για το ριζοσπαστικό κόμμα Η Αριστερά και 10,1 με 10,5% για τους Πράσινους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 September 2009 - 6:30:28 UTC