Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χρειάζεται νέος άνεμος αλλαγής"
  • [02] Προτάσεις για τη φορολογία

  • [01] "Χρειάζεται νέος άνεμος αλλαγής"

    "Χρειάζεται ένας νέος άνεμος αλλαγής για τον επιχειρηματία στη χώρα μας. Να αισθανθεί ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια του, ότι δεν χάνει αυτό που επένδυσε και ότι έχει ένα κράτος αξιόπιστο δίπλα του". Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά από επίσκεψή του σε βιοτεχνία παιδικών ρούχων στο Περιστέρι, όπου συνομίλησε με εργαζόμενους, βιοτέχνες και εκπροσώπους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας για τα προβλήματα και τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το κράτος πρέπει να στηρίξει τον υγιή επιχειρηματία "όχι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη, με αναθέρμανση και όχι πάγωμα που λέει η ΝΔ". "Αναθέρμανση σημαίνει να στηρίξουμε και τον εργαζόμενο, να προστατεύσουμε τα δικαιώματά του και αυτό θα κάνουμε, απέναντι στην ανασφάλιστη εργασία, στις εξοντωτικές αμοιβές και ωράρια, στην ομαδική και ανεξέλεγκτη απόλυση, ακόμα και στις άθλιες και πελατειακές πρακτικές των στέιτζ", επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι "γι' αυτό εμείς, στηρίζοντας με κίνητρα θέσεις εργασίας, στηρίζοντας και προστατεύοντας τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του θα επενδύσουμε σε αυτόν με εκπαίδευση και βοήθεια, ώστε να μπορεί να είναι ελεύθερος να δουλέψει δημιουργικά".

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον εργαζόμενο ως "αιχμή του δόρατος της δημιουργίας στη χώρα μας", εξηγώντας ότι για αυτό το λόγο "είναι πολύ σημαντικό να τον στηρίξουμε. Και κάλεσε τους Έλληνες να αφήσουν πίσω τους την παρακμή και "να πάμε μπροστά σε μια Ελλάδα ελπίδας και δημιουργίας".

    Εξάλλου, μιλώντας με εργαζόμενους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι κακώς τα 28 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν στις τράπεζες και όχι στην αγορά και πρόσθεσε, ότι χρειάζεται επαναπροσδιορισμός του πακέτου των 28 δισ. ευρώ.

    "Επιτακτική η ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα"

    "Στις 4 Οκτώβρη οι Έλληνες δίνουμε τη μάχη της ζωής μας", τόνισε στην πλατεία Ελευθερίας της Λάρισας, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας χθες σε προεκλογική συγκέντρωση και ζήτησε η μάχη αυτή να δοθεί από όλους μαζί γιατί ,όπως ανέφερε, δεν είναι μια μάχη που μας χωρίζει αλλά μια μάχη που μας ενώνει.

    Ο ίδιος τόνισε ότι μπαίνει μπροστά σ' αυτή την μάχη και στην νέα πορεία τονίζοντας ότι όσο πιο ενωμένοι είμαστε τόσο περισσότερα μπορούμε να πετύχουμε.

    Την επόμενη Κυριακή κάνουμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου το πιο κρίσιμο βήμα και πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια κάθε μία ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά και γι' αυτό καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη.

    Μόνο μία κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, μία κυβέρνηση με σταθερή αυτοδυναμία, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, μπορεί να εγγυηθεί τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι τα διλήμματα της επόμενης Κυριακής είναι ζωτικά για την Ελλάδα. Επιλογή, τόνισε, μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, μεταξύ του φόβου και της ελπίδας, μεταξύ της Ελλάδας που βολεύει τους λίγους και της Ελλάδας που δουλεύει για όλους τους Έλληνες. Τώρα, τόνισε, είναι η ώρα να πούμε τέλος σε ό,τι ζήσαμε τα τελευταία χρόνια

    Ζήτησε την συστράτευση όλων των πολιτών από όπου και αν προέρχονται ό,τι και αν ψηφίζουν. Πάμε μαζί, τόνισε, να κατακτήσουμε το σεβασμό, να κερδίσουμε την αξιοπρέπεια μας, να κερδίσουμε το μέλλον.

    Το μήνυμα που στέλνει από τη Λάρισα, όπως είπε, είναι ότι θα συγκρουστεί με όσα κατεστημένα χρειαστεί όποιο κόστος και αν χρειαστεί να καταβληθεί.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή ότι ακόμα και μία βδομάδα πριν τις εκλογές παραπλανούν τους Έλληνες πολίτες με ψέματα, με υπεκφυγές και πόλωση.

    Στις 4 Οκτωβρίου, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ψηφίζουμε εναντίον όλων εκείνων που μας θέλουν ανήμπορους, να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο. Δεν ψηφίζουμε, πρόσθεσε, ούτε για το αν ούτε για το που θα βρούμε τα λεφτά. Στα ερωτήματα αυτά ,είπε, οι απαντήσεις έχουν δοθεί και δίνονται καθημερινά. Ψηφίζουμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο, πολύ πιο κρίσιμο για τη ζωή μας. Ψηφίζουμε ενάντια στο τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα, για την απελευθέρωσή μας από το πελατειακό κράτος, ψηφίζουμε ενάντια σε εκείνο το κράτος που έμεινε ανεξέλεγκτο και παραδόθηκε στην διαφθορά.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην περιοχή της Θεσσαλίας και τόνισε ότι ο κάμπος βιώνει εδώ και έξι χρόνια την απουσία της κυβέρνησης και στο διάστημα αυτό ο νομός της Λάρισας μετατράπηκε σε φθίνουσα περιοχή.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να φοβίσει τους αγρότες ότι δήθεν τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ θα τους επιβαρύνουν περισσότερο.

    Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει την φορολογία των αγροτών και κατηγόρησε τη ΝΔ για καπηλεία όταν υποστηρίζει το αντίθετο.

    Ανέφερε επίσης ότι στη Λάρισα υπάρχουν δεκάδες μικρομεσαίες αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο από την έλλειψη ρευστότητας και την ασφυξία της αγοράς, λόγω της έκρηξης των ακάλυπτων επιταγών.

    Όλα αυτά ,τόνισε, οφείλονται στον άδικο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το κράτος τα κονδύλια αλλά και στην έλλειψη ειλικρίνειας, διαφάνειας, σεβασμού, έλλειψη κανόνων ήθους και ελέγχου.

    Όλα αυτά ,τόνισε, ερχόμαστε να ανατρέψουμε από τις 5 Οκτωβρίου κάνοντας το αυτονόητο.

    Αναφερόμενος σε θέματα οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η οικονομία δεν είναι αριθμοί αλλά είναι οι άνθρωποι.

    Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα απλώσει δίχτυ ασφαλείας και για τις επιχειρήσεις γιατί όπως επισήμανε, υγιείς επιχειρήσεις σημαίνει άνθρωποι με δουλειά. Πρόσθεσε ότι θα παγώσουν οι δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κρίση για ένα χρόνο τονίζοντας ότι κανένας δεν είναι δυνατόν να επιχειρεί με το μαχαίρι διαρκώς στο λαιμό. Επίσης τόνισε ότι θα δοθούν όλα τα κίνητρα που απαιτούνται για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

    Δέσμευση ανέλαβε ο κ. Παπανδρέου και για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία, στηρίζοντας όλες τις επιχειρήσεις που διατηρούν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και εκείνες που κάνουν νέες προσλήψεις.

    Αναφέρθηκε επίσης στην πράσινη ανάπτυξη, τονίζοντας ότι δεν είναι απλά ένας σχεδιασμός για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά ένα πολιτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην δημιουργία νέου πλούτου και στη δίκαιη κατανομή του.

    Αναφερόμενος ειδικότερα σε θέματα των αγροτών δεσμεύθηκε για την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την βελτίωση της ασφαλιστικής κάλυψης των αγροτών, για ριζικές αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να καταβάλλονται έγκαιρα οι ενισχύσεις.

    Για τις συντάξεις των αγροτών, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι βασική προτεραιότητα είναι η αύξηση τους στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο αγρότη και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι των αγροτών. Η βασική σύνταξη ,τόνισε, θα βελτιωθεί, ενώ όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα συνταξιοδοτούνται με 37 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και οι αγρότες θα συνταξιοδοτούνται στο 60ο έτος, όπως συμβαίνει και στα άλλα ταμεία.

    Δεσμεύθηκε ότι η Λάρισα θα γίνει ένα πρότυπο και σύγχρονο αγροτικό κέντρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών και στην κατεύθυνση αυτή θα ιδρυθεί η πρώτη υψηλού επιπέδου σχολή εκπαίδευσης των αγροτών

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας καθώς το θέμα της άρδευσης στο θεσσαλικό κάμπο είναι σημαντικό.

    Το νερό για μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι εθνικό θέμα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων συνολικά για τη χώρα και τις περιφέρειές της. Στόχος μας ,πρόσθεσε, είναι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας με τη σωστή διαχείριση του νερού σε όλη την Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι υδάτινοι πόροι κάθε περιοχής με έργα υποδομής και σύγχρονα δίκτυα διανομής για να τεθεί οριστικά τέλος σε μια χρόνια και σπάταλη διαχείριση.

    Σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα χρειαστεί να μεταφερθούν πρόσθετοι υδάτινοι πόροι εκεί που πραγματικά είναι αναγκαίο.

    Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθαρίζοντας της θέση του για το θέμα του Αχελώου, τόνισε ότι το φράγμα του Σμοκόβου και τα δίχτυα διανομής νερού, η λίμνη Πλαστήρα, ο ταμιευτήρας της Κάρλας, το φράγμα Γυρτώνης, τα φράγματα στον Πηνειό και στον Ενιπέα, συμπληρωμένα με τις αναγκαίες ποσότητες νερού από τον Αχελώο, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα έργων για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, την εξοικονόμηση νερού, την προστασία του περιβάλλοντος στη Θεσσαλία, την προώθηση της οικο-ανάπτυξης και την ενίσχυση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας μας.

    Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο τους Θεσσαλούς ότι δεν πρόκειται να αφήσει να γίνει η Θεσσαλία Σαχάρα. Αυτό τόνισε το εγγυόμαστε και δεσμευόμαστε για κάθε μέτρο που θα αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα που όλοι έχουμε μπροστά μας.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι τώρα είναι ή ώρα της συστράτευσης και της κοινής πορείας, για αυτό "πάμε όλοι μαζί".

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    "Στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στα 8 εκατ. 200 χιλιάδες φορολογούμενοι, από αυτούς τα 7 εκατ. 800 χιλιάδες έχουν εισοδήματα κάτω από 30.000 ευρώ. Όλοι αυτοί θα δουν μείωση (φόρων) και θα υπάρξουν και ενδιάμεσοι συντελεστές, γιατί αυτό σημαίνει προοδευτική ενιαία φορολογική κλίμακα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    "Τα εισοδήματα πάνω από 30.000 - 75.000 ευρώ φορολογούνται αυτή τη στιγμή με 35% συντελεστή και εδώ θα υπάρξουν περισσότερα κλιμάκια, άρα και αυτοί θα έχουν μια μείωση της φορολογίας τους, εκτός αν έχουν εισοδήματα από μερίσματα που θα αυξήσουν το φορολογικό τους βάρος", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    "Σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 70.000 ευρώ, όπου ο συντελεστής είναι 40%, θα υπάρξει αύξηση της φορολογικής υποχρέωσης στον βαθμό που υπάρχουν μερίσματα που αυξάνουν το εισόδημα",είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι "η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων φορολογουμένων, το 90%-95%, θα δεί μείωση ή σταθερότητα στους φόρους τους".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενος δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν αν χρηματοδοτήθηκαν προγράμματα stage από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ύψος που ξεπερνά τα 500 εκ. ευρώ. Επιπλέον ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι μέχρι την Παρασκευή, προ των εκλογών, το ΠΑΣΟΚ θα φέρνει στην δημοσιότητα ανάλογα στοιχεία. Ακόμη εθεσε στην κυβέρνηση ερώτημα για τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό του Δημοσίου ο οποίος "έχει φθάσει τα 20 δισ. ευρώ", ρωτώντας "πόσα από αυτά έχουν αποπληρωθεί, πόσος είναι ο έξτρα δανεισμός για το 2009 και πόσα ποσά μεταφέρονται στο 2010".

    Το τρίτο ερώτημα που απηύθυνε στην ΝΔ ο κ. Παπακωνσταντίνου αφορούσε το έλλειμμα, λέγοντας: "θα πουν που είναι το έλλειμμα και που θα κλείσει στο τέλους του χρόνου;".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ,δήλωσε ότι "το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές".

    "Το 2010 θα χρειαστεί να δανειστούμε, με καλύτερους όμως όρους" πρόσθεσε,τονίζοντας ότι "όποιο και να είναι το έλλειμμα, η τονωτική ένεση στην οικονομία πρέπει να γίνει".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι πρόσθετος δανεισμός εντός του 2009 θα γίνει μόνο αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε απολύτως τίποτα στο θέμα των ημιυπαίθριων χώρων, διερωτώμενος "ποιόν κοροϊδεύει ο κ. Παπαθανασίου".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε ποσοστό του ελλείμματος, είπε ότι είναι μεγαλύτερο από 6%, "ελπίζω όχι πολύ μεγαλύτερο" και πρόσθεσε ότι μεθαύριο θα έχουμε ανακοινώσεις, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή και για το τελευταίο τρίμηνο του 2009.

  • "Υπάρχει ένα όριο στο ψέμα και την παραπλάνηση", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στα όσα είπε σήμερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος για φορολόγηση από το ΠΑΣΟΚ των τόκων καταθέσεων.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, της κας Κατσέλη και του ιδίου ότι η φορολόγηση των τόκων καταθέσεων μένει ως έχει και πρόσθεσε ότι οι αναφορές του κ. Κουμουτσάκου συνιστούν "συνειδητή παραπλάνηση και εκφοβισμό, γιατί μόνο αυτό τους έμεινε".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την αποστροφή του πρωθυπουργού στην ομιλία του στο Ηράκλειο, διερωτήθηκε "πού είναι το σχέδιο" για το οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός,επισημαίνοντας ότι "όποιο σχέδιο και αν υπάρχει είναι επανάληψη των ίδιων πολιτικών" και προσθέτοντας ότι "προφανώς η ΝΔ δεν ζητά ψήφο για να κάνει κριτική στο ΠΑΣΟΚ".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θα εγκαλέσει τα αρμόδια όργανα της ΕΕ γιατί "αποδέχονται τα στοιχεία που τους παρουσιάζει η κυβέρνηση ενώ γνωρίζουν την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας", δήλωσε ότι "ο κ. Αλμούνια εγκάλεσε την κυβέρνηση. Εμείς θα πάμε το σχέδιό μας και θα διαπραγματευθούμε. Δεν θα είναι εύκολη διαπραγμάτευση. Στην ΕΕ πας και διεκδικείς και κερδίζεις, όχι επειδή πας και φωνάζεις, ή επειδή πας και κλαίγεσαι, αλλά κερδίζεις όταν έχεις σχέδιο και αξιοπιστία".

  • ** "Απαράδεκτη" χαρακτήρισε την δήλωση του κ. Γ. Κουμουτσάκου γιατί "αναπαράγει δημοσιεύματα, blogs και την ιστοσελίδα της κας Κατσέλη", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου προσθέτοντας ότι "δέχομαι ότι δεν ήξερε".

    "Όμως η κα Κατσέλη έβγαλε ανακοίνωση για την επίθεση από χάκερς στην ιστοσελίδα της, προέβη σε μήνυση κατά αγνώστων και ενημέρωσε την Διωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και μετά από αυτά ο κ. Κουμουτσάκος επανήλθε", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας "την περασμένη εβδομάδα, ετοποθετήθη βόμβα στο γραφείο της κας Κατσέλη. Να ζητήσει τώρα συγγνώμη από την κ. Κατσέλη ο κ. Κουμουτσάκος, ως θύμα βομβιστικής επίθεσης".

    Απαντώντας στην παρατήρηση ότι ο κ.Κουμουτσάκος είπε πως άργησε να αντιδράσει η κα Κατσέλη,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "προφανώς στην ΝΔ στις δώδεκα το βράδυ δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να ψάχνουν τα blogs και τις ιστοσελίδες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Εμείς έχουμε κι άλλες δουλειές".

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς "τι μεσολάβησε και από τα πρωτοσέλιδα "Παραιτηθείτε κύριε πρόεδρε" της εφημερίδας "Το Βήμα", λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές,ο Γιώργος Α. Παπανδρέου έγραψε το κύριο άρθρο αυτής της εφημερίδας" είπε ότι "ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αρθρογραφήσει, έχει δώσει συνεντεύξεις, σε μια σειρά εφημερίδες, του προοδευτικού, ευρύτερου ή και συντηρητικού χώρου".

    "Το έκανε, το κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει, ενώ έχει δηλώσει πολύ καθαρά ότι δεν χρωστά σε κανένα, δεν εξαρτάται από κανένα και οι πολιτικές που αποφασίζει σήμερα και προτείνει έχουν ως μόνο στόχο πως θα λύσουμε τα προβλήματα του πολίτη", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί για τις σχέσεις Γιώργου Α. Παπανδρέου -"Συγκροτήματος Λαμπράκη" και με αφορμή το "επεισόδιο" των ευρωεκλογών σχετικά με το αν είχε δώσει ή όχι συνέντευξη στο "Βήμα" ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε "αυτή η συζήτηση αδικεί και τους πολίτες και τα προβλήματά τους. Δεν θα κάνω μια συζήτηση περί "συγκροτημάτων". Απευθυνόμαστε στους πολίτες και χαιρόμαστε που ο τρόπος με τον οποίο απευθυνόμαστε αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους πολίτες αλλά και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης".

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα επανεξετάσει εξοπλιστικά προγράμματα για οπλικά συστήματα ρωσικής και γαλλικής προέλευσης, πλην εκείνων για τα οποία έχουν καταβληθεί προκαταβολές,είπε ότι "ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αναφερθεί στις δαπάνες για εξοπλισμούς ως μια από τις πηγές πρόσθετων πόρων. Ξέρουμε ότι υπάρχουν υποχρεώσεις, έχουμε εκφράσει πολλές φορές ενστάσεις για τον τρόπου που έχουν γίνει μια σειρά από εξοπλισμούς, δεν αναφέρομαι ούτε σε συγκεκριμένες χώρες, ούτε σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, έχουμε διαμαρτυρηθεί για στρατιώτες που δεν έχουν να φορέσουν ούτε μπουφάν και γίνονται απίστευτες σπατάλες στο θέμα των εξοπλισμών, άρα θα ξαναδούμε μια σειρά προγράμματα, χωρίς βεβαίως να τεθεί σε καμία αμφισβήτηση το αξιόμαχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων".

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς αν το Κίνημα θα συγχαρεί την κα Άγκελα Μέρκελ είπε ότι "η επόμενη κυβέρνηση - όποια κι αν είναι αυτή- θα χρειαστεί να συνεργαστεί με την κ. Μέρκελ". "Διαφωνούμε με πολλές από τις πολιτικές της. Είναι, όμως, ένας εταίρος σημαντικός με τον οποίο θα υπάρξει συνεργασία", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

  • ** Ο Γ. Παπακωνσταντίνου "χαιρέτισε" το πρώτο "θετικό" σποτ της ΝΔ (τα εισαγωγικά σε αμφότερες τις λέξεις είναι του εκπροσώπου) προσθέτοντας ότι αναφέρεται στο πάγωμα μισθών του Δημοσίου και επισημαίνοντας ότι "η ΝΔ θεωρεί υψηλόμισθους όσους παίρνουν 1700 ευρώ και τους συνταξιούχους με 1100 ευρώ, γι' αυτό τους έχει τσακίσει στους φόρους".

  • ** "Θα σεβαστούμε τους νόμους. Όλοι ξέρουν τι λένε οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις. Παραμένουμε στο θεσμικό πλαίσιο και δεν παίζουμε παιχνίδια", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς για τις διαρροή φημών για τις δημοσκοπήσεις, ενώ επέκρινε την ΝΔ ότι "άλλαζε τον νόμο όπως την βόλευε".

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να ανατρέψει τα κριτήρια των stage και να προηγούνται οι κάτοχοι διδακτορικών τίτλων εκείνων που έχουν "μόρια εμπειρίας", είπε ότι "δεν υπάρχει πρόθεση να αγγίξει κανένας τα κατοχυρωμένα δικαιώματα, θα ξαναδούμε το συνολικό πλαίσιο γιατί πράγματι υπάρχουν αδικίες".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς πως εννοεί το ΠΑΣΟΚ την "συλλογική διακυβέρνηση" είπε ότι "επί μία πενταετία παρακολουθήσαμε το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει έξι ή επτά φορές, - βγάζω τις συνεδριάσεις μετά τους ανασχηματισμούς- αυτή η λογική εμάς δεν μας ταιριάζει, σε μια κυβέρνηση ο πρωθυπουργός ελέγχει τους υπουργούς και μαζί αποφασίζουν μια σειρά θέματα, αυτό θα κάνουμε".

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη οργανώσει "υπουργικό συμβούλιο" είπε ότι "προχωρά ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας", χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ότι γίνονται προετοιμασίες για "τις πρώτες κινήσεις"..

    "Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει εν μέρει τους ασφαλιζόμενους, εμείς θα ξαναδούμε αυτό το πλαίσιο, αν χειροτερεύσει η κρίση θα έχουμε κι άλλα τέτοια κρούσματα, δεν πρέπει να πληρώσει ο πολίτης τα σπασμένα" είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς για τα "λουκέτα" των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη εποπτείας και έγκαιρης διάγνωσης των συμβάντων.

  • ** "Δεν θα μοιράζουμε καρέκλες, θα υπάρξουν προτάσεις, διαβούλευση και πιθανόν πολιτικές θέσεις για το οποίο δεν μπορώ να απαντήσω τώρα", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς πως θα συνεργαστεί "το ΠΑΣΟΚ με τις προοδευτικές δυνάμεις".

    Σχολιάζοντας αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διακριτό πολιτικό στίγμα, διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι "οι διαφορές μας είναι γνωστές, όπως γνωστά είναι και τα σημεία κοινού λόγου".

    "Ας περιμένουμε την επόμενη ημέρα", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς με ποιόν από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ.

    [02] Προτάσεις για τη φορολογία

    Την ανάγκη να υπάρξει φορολογική μεταρρύθμιση που θα αναδιανέμει τον πλούτο, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σήμερα, είπε ο κ.Τσίπρας, έχουμε ένα άδικο φορολογικό σύστημα που συρρέει πόρους από τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, από τους μισθωτούς, τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους κι όχι από αυτούς που παράγουν, που κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ,αγωνίζεται:

    - Για να αλλάξουν τα βασικά χαρακτηριστικά της παρούσας κατάστασης, δηλαδή για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ στα επίπεδα των χωρών της ΕΕ.

    - Για να αντιστραφεί η σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων, που είναι μια σχέση που αντανακλά την αδικία του φορολογικού μας συστήματος, μια σχέση η οποία είναι υπερβολικά άνιση υπέρ των έμμεσων φόρων, υπέρ της έμμεσης φορολογίας, έχουμε φτάσει κοντά στο 60-40. Και είναι μια σχέση που δεν την συναντά κανείς στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    - για να ελαφρυνθούν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα χαμηλά εισοδήματα και να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα.

    Ειδιότερες προτάσεις για το φορολογικό σύστημα παρουσίασε ο κ. Τρύφων Αξελιάδης που, μεταξύ άλλων :

    - θα μελετά - αναλύει και προσαρμόζεται στα θέματα της "πράσινης" φορολογίας, του φορολογικού ανταγωνισμού, της ανάπτυξης κλάδων και περιοχών.

    -θα κατανέμει δίκαια τα αναγκαία φορολογικά βάρη κυρίως στις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και σε κλάδους που εμφανίζουν προκλητικά προνόμια (Τράπεζες, κινητή τηλεφωνία, κατασκευές κλπ).

    2.Εξυπηρέτηση του πολίτη. Εφαρμογή ΚΑΙ στην χώρα μας (όπως στις άλλες χώρες της Ε.Ε.) μέτρων και διαδικασιών τα οποία:

    - θα επιτύχουν σε άμεσο διάστημα, μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, την κατάργηση της ανάγκης να μεταβαίνει ο πολίτης στην εφορία.

    - θα ελαφρύνουν τον πολίτη από ταλαιπωρία, κόστη και χάσιμο χρόνου (π.χ αποστολή σε μισθωτούς και συνταξιούχους από την εφορία προεκτυπωμένων φορολογικών δηλώσεων με όλα τα σχετικά στοιχεία και της σχετικής εκκαθάρισης).

    - θα απλοποιήσουν κάθε σχετική γραφειοκρατία

    3. Ελάφρυνση μισθωτών - συνταξιούχων, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες εισοδημάτων (80% φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΓΓΠΣ στο διαδίκτυο!)

    4. Αύξηση των φορολογικών εσόδων (ως ποσοστό του ΑΕΠ), στα επίπεδα των χωρών της Ε.Ε, μέσω:

    α) Της καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής της φοροκλοπής και της φοροαποφυγής. Είναι πλέον αναγκαιότητα η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης. Κι' αυτό διότι πάνω απ' όλα θεωρούμε ότι η βασική αιτία της φοροδιαφυγής είναι η πλήρης απροθυμία των κυβερνώντων να την αντιμετωπίσουν

    - Αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

    5. Φορολογική κλίμακα η οποία θα έχει:

    - Αφορολόγητο όριο πολύ πιο πάνω από το σημερινό, η λογική του οποίου θα είναι να μην φορολογούνται εισοδήματα απαραίτητα για τη στοιχειώδη διαβίωση του πολίτη -π.χ. πρόταση για αφορολόγητο όριο 16.000β¬, δηλαδή μηνιαίος μισθός 1.143β¬ (16.000:14)-.

    - Πολλά κλιμάκια, χαμηλά αρχικά συντελεστές και θεσμοθετημένη διαδικασία ετήσιας τιμαριθμοποίησης.

    - Άθροιση όλων των εισοδημάτων του φορολογούμενου στην ίδια κλίμακα. Η άθροιση αυτή πρέπει να κατοχυρώνει ότι όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν μικρά και μεσαία εισοδήματα αλλά και θα ελαφρυνθούν.

    6. Φορολογία περιουσίας.

    o Επιβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος:

    - θα έχει αφορολόγητα (π.χ. 300.000 ευρώ ανά άτομο και 600.000 ευρώ ανά οικογένεια) ώστε να μη θιγεί η μικρή και μεσαία περιουσία.

    - θα έχει προοδευτική φορολογική κλίμακα.

    - θα αποτελεί αποκλειστικό έσοδο της Αυτοδιοίκησης.

    - θα καταργεί τα σχετικά τέλη.

    - θα φορολογεί την κατοχή μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας.

    o Φόρος μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς κλπ ο οποίος θα έχει υψηλά αφορολόγητα και θα στοχεύει στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες.

    7. Μείωση της έμμεσης φορολογίας (60% οι έμμεσοι!). Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διαβίωσης.

    8. Μακροχρόνιος σχεδιασμός - προγραμματισμός (μετά από ανάλυση - τεκμηρίωση και κοινωνικό διάλογο) του Φορολογικού συστήματος και των αλλαγών του, με στόχο την σταθερότητα, την απλότητα και την αναπτυξιακή διάστασή του. Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

    9. Τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Επιβολή τους σε κάθε συναλλαγή - μεταβολή περιουσίας και ειδικά σε αγορά (εισηγμένων) μετοχών, ομολόγων, ίδρυση και αύξηση κεφαλαίου ΑΕ κλπ.

    10. Φορολογικός έλεγχος, τακτικός, ετήσιος και αναλυτικός που θα κατευθύνεται στις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις. Δυνατότητα επιλογής για τις μικρομεσαίες, μεταξύ φορολογικού ελέγχου ή διαδικασιών αντικειμενικοποίησης.

    11. Φοροαπαλλαγές - φορολογικά κίνητρα. Επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των φοροαπαλλαγών, κινήτρων κλπ (κατάργηση της ασυλίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των φοροαπαλλαγών εκκλησίας κλπ).

    12. Λειτουργία Φορολογικής Διοίκησης. Η βάση και προϋπόθεση για το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Συνοπτικά:

    - Ανεξαρτητοποίησή της από κομματικές, πολιτικές και κάθε είδους παρεμβάσεις.

    - Αξιοκρατία σε κάθε υπηρεσιακή μεταβολή.

    - Αντιμετώπιση με ουσιαστικές παρεμβάσεις των φαινόμενων της διαφθοράς.

    - Αντιμετώπιση των θεμάτων εκπαίδευσης, συνθηκών εργασίας κλπ του προσωπικού της.

    - Άμεση ολοκλήρωση μηχανοργάνωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 September 2009 - 16:30:37 UTC