Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 'Ανοιξε φτερά η Olympic Air
  • [02] Απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ
  • [03] Νέος σεισμός στη Σουμάτρα
  • [04] Επιστρέφονται οι άδειες οδήγησης
  • [05] Το ναυάγιο της Επανωμής
  • [06] "Μεταθέτουν τις ευθύνες"
  • [07] Ξεκινά ο εμβολιασμός
  • [08] Σε θέση μάχης

  • [01] 'Ανοιξε φτερά η Olympic Air

    Ένα "βιβλίο" τελείωσε και μια νέα σελίδα άρχισε στον τομέα των αερομεταφορών στη χώρα μας. Ο άλλοτε εθνικός μας Αερομεταφορέας, η Ολυμπιακή, έκλεισε τον κύκλο της με την επωνυμία Ολυμπιακές Αερογραμμές και άνοιξε τα φτερά της η νέα εταιρία που δημιουργήθηκε μετά την ιδιωτικοποίησή της, η Olympic Air.

    Την πρώτη της επίσημη πτήση πραγματοποίησε σήμερα η Olympic Air, κάνοντας έτσι μια νέα αρχή και εισάγοντας νέα δεδομένα στον τομέα των αερομεταφορών στη χώρα μας.

    Το αεροσκάφος, ένα Airbus 320 με κυβερνήτη τον κ. Σωτήρη Καλογήρου, διευθυντή πτητικής εκμετάλλευσης της Olympic Air, πραγματοποίησε την πρώτη πτήση προς Θεσσαλονίκη, στα χνάρια της αντίστοιχης πρώτης πτήσης που έκανε πριν από μισό και πλέον αιώνα η Ολυμπιακή του Αριστοτέλη Ωνάση. Σε αυτό επέβαιναν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, τα στελέχη της εταιρίας και δημοσιογράφοι.

    Πριν από την αναχώρηση της πτήσης έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαου.

    Κατά την τελετή έναρξης των πτήσεων της ΟΑ, ο πρόεδρος της MIG κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε ιστορική και συγκινητική τη σημερινή μέρα, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη χώρα όταν οργανωθούμε και δουλέψουμε, μπορούμε.

    Ο κ. Βγενόπουλος επεσήμανε ότι είναι μοναδικό επίτευγμα στον τομέα των αερομεταφορών το γεγονός ότι μέσα σε λίγους μήνες κατορθώθηκε να στηθεί, να λειτουργήσει και να πετάξει η νέα εταιρία. Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη συμπαράσταση του κόσμου "που μας δίνει δύναμη να προωθήσουμε το έργο μας".

    Ο κ. Βγενόπουλος διευκρίνισε ωστόσο ότι "δεν είμαστε ιδιοκτήτες του ονόματος της Ολυμπιακής αλλά διαχειριστές. Το όνομα ανήκει στους Έλληνες".

    Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου κ. Γ. Παράσχης τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή, η σημαντικότερη μετά την έναρξη λειτουργία του ΔΑΑ. Κανείς δεν περίμενε η Ολυμπιακή να εξυγιανθεί, και, απελευθερωμένη από χρέη και παθογένειες, να αρχίσει το νέο της έργο. Πρόσθεσε επίσης ότι η ΟΑ έχει το νεώτερο στόλο της Ευρώπης και ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή επιτυχία.

    Στη συνέχεια ο κ. Βγενόπουλος μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του αεροδρομίου τον κ. Γιάννη Παράσχη έδεσαν τις δύο κορδέλες ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις και ευχήθηκαν καλές πτήσεις στη νέα εταιρία.

    Βγενόπουλος για Μακεδονικές Αερογραμμές

    Μια πολύ σημαντική εξαγγελία έκανε από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.

    Στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο με αφορμή την έναρξη των πτήσεων της "Olympic Air" ο κ. Βγενόπουλος ανακοίνωσε ότι η MIG έχει στην κατοχή της κατοχυρωμένο διεθνώς σήμα με τον τίτλο "Μακεδονικές Αερογραμμές".

    "Έχουμε πάρει κωδικούς και κανείς δεν μπορεί να πετάξει με αυτό το όνομα", τόνισε ο κ. Βγενόπουλος.

    Ο πρόεδρος της MIG είπε ότι θα δημιουργηθεί θυγατρική εταιρία της "Olympic Air" με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με την ονομασία "Μακεδονικές Αερογραμμές", προκειμένου να καλυφθούν σύντομα οι επιχειρηματικές και τουριστικές ανάγκες της περιοχής. Πρόσθεσε επίσης ότι την άλλη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με φορείς της Βόρειας Ελλάδος προκειμένου να συζητήσουν διαδικαστικά θέματα, ενώ όπως είπε, η νέα εταιρία θα πετάξει σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες πτήσεις που θα κάνει η νέα εταιρία θα είναι προς Γερμανία και Άμστερνταμ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Βγενόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του Δημοσίου στην ΟΑ με μειοψηφικό πακέτο, σημειώνοντας ότι "θα υλοποιήσουμε το σχέδιό μας είτε μπει το Δημόσιο είτε όχι".

    Ο πρόεδρος της MIG αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την "αντιπαράθεση" που έχει με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ΟΑ θέλει υγιή ανταγωνισμό χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις από οικογενειακούς φίλους, συγγενείς και άλλους. Επίσης επανέλαβε ότι ιδιοκτήτες της Ολυμπιακής δεν είναι η MIG, αλλά όλοι οι Έλληνες που τόσα χρόνια στηρίζουν αυτή την εταιρία.

    Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" την αντιπροσωπεία της Olympic Air υποδέχθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και άλλοι επίσημοι.-

    Όπως ανακοινώθηκε οι επιβάτες της παλαιάς εταιρίας που διαθέτουν εισιτήριο για πτήσεις μετά την 29η Σεπτεμβρίου θα εξυπηρετηθούν από άλλες αεροπορικές εταιρίες συμπεριλαμβανομένης και της Olympic Air, βάσει συμφωνιών που έχουν ήδη συναφθεί και χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των επιβατών. Όσοι δεν επιθυμούν να πετάξουν με άλλη εταιρία δικαιούνται πλήρη επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου τους.

    Όπως είναι γνωστό η Olympic Air θα πραγματοποιεί πτήσεις στο εσωτερικό δίκτυο από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω, Ρόδο, Σύρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο, Χανιά, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Κέρκυρα, καθώς επίσης και στους προορισμούς των άγονων γραμμών κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου προς Σκύρο, Σκιάθο, Ικαρία, Κάλυμνο, Λέρο, Αστυπάλαια, Καστελόριζο, Κάσο, Σητεία, Πάρο, Νάξο, Μήλο, Κύθηρα και Καλαμάτα.

    Σε ότι αφορά το δίκτυο του εξωτερικού, η εταιρία θα πετά προς Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, Άμστερνταμ, Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Βιέννη, Μιλάνο, Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, Λάρνακα, Βηρυτό, Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Σόφια, Τίρανα, Τελ Αβίβ, καθώς επίσης και με κοινό κωδικό και συνεργασία με άλλες εταιρείες προς Νέα Υόρκη, Τορόντο, Μόντρεαλ, Αυστραλία, Γιοχάνεσμπουργκ, Ατλάντα και Abu Dhabi.

    [02] Απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ

    Μαζί με την τυπική ανάληψη του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά από την κινεζική Cosco, σήμερα Πέμπτη, ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών που θα διαρκέσουν μέχρι τις 6 Οκτωβρίου.

    Την ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό του για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των λιεμενργατών και τις δυσλειτουργίες και το οικονομικό αδιέξοδο που θα επιφέρουν στην αγορά εν μέσω της δυσμενέστερης οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι επιχειρήσεις και εν όψει των επικείμενων εθνικών εκλογών, εκφράζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

    ''Αναγνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας και σεβόμαστε ως ιερό το δικαίωμα της απεργίας, όταν όμως αυτό ασκείται σε χρόνο και με τρόπο ώστε να μην θέτει υπό καθεστώς απόγνωσης το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης μας'' σημειώνει το επιμελητήριο και θεωρεί ότι ''είναι αναγκαία η επίδειξη σύνεσης και διαλλακτικότητας, μέχρι τουλάχιστον το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ώστε να μην διαταραχθεί περαιτέρω η ομαλή ροή της αγοράς και να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία των ήδη δοκιμαζόμενων επιχειρήσεων''.

    [03] Νέος σεισμός στη Σουμάτρα

    Νέος σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στη Σουμάτρα. Ο σεισμός σημειώθηκε νοτίως της ζώνης που είχε πληγεί χθες από σεισμική δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών.

    Ο επίσημος απολογισμός από τον σεισμό που έπληξε χθες την πόλη Παντάνγκ είναι 464 νεκροί, αλλά ο υπουργός Υγείας Σίτι Φαντιλάχ Σουπάρι εξέφρασε τον φόβο ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τις πολλές χιλιάδες.

    Η αυστραλή επιχειρηματίας Τζέιν Λίντον είπε στο αυστραλιανό ραδιόφωνο ότι το κέντρο της Παντάνγκ είναι ερειπωμένο. "Τα μεγάλα κτίρια έχουν καταρρεύσει. Τα νοσοκομεία, οι αγορές, όλα είναι ερείπια. Πολλά μέρη καίγονται. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους".

    Το 2006, έξι χιλιάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από σεισμό που σημειώθηκε στο κέντρο της Ιάβας.

    [04] Επιστρέφονται οι άδειες οδήγησης

    Επιστρέφονται οι άδειες οδήγησης, πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων και δικύκλων που θα έχουν αφαιρεθεί μέχρι και σήμερα προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους για να ψηφίσουν την Κυριακή.

    Η επιστροφή των δικαιολογητικών και πινακίδων θα γίνεται από την Παρασκευή με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Επίσης, με την ίδια απόφαση δεν εκτελούνται οι διοικητικές αποφάσεις που εκκρεμούν είτε έχουν επιδοθεί είτε όχι για παραβάσεις μέχρι και αύριο.

    Δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και πινακίδες για τις εξής παραβάσεις:

    - Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

    - Υπερβολική ταχύτητα

    - Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

    και κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων.

    [05] Το ναυάγιο της Επανωμής

    Βυθίστηκε πριν από 40 χρόνια στην άκρη του Θερμαϊκού Κόλπου, λίγα μέτρα από την ακτή, ωστόσο τα φουγάρα του ξεπροβάλλουν ακόμη από τον αφρό της θάλασσας για να μαρτυρήσουν στον επισκέπτη τη δική τους ιστορία. Το γνωστό και ως "ναυάγιο" της Επανωμής, κατά την περίοδο της δικτατορίας εκτελούσε εργασίες μεταφοράς χώματος με σκοπό να "μπαζώσει" έναν ιδιαίτερου κάλλους και μοναδικής φυσικής ομορφιάς βιότοπο, όπου κατοικούν εκατοντάδες είδη πανίδας και φύονται περίπου 2.500 είδη άνθη και φυτά.

    Όλα αυτά ήταν έτοιμα να θυσιαστούν για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης. Κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο Άγιος Αντώνιος έσωσε το βιότοπο, καθώς το πλοίο εγκαταλείφθηκε από την εταιρία που ανέλαβε το έργο, σκούριασε και βούλιαξε ανήμερα της γιορτής του Αγίου, γύρω στα 1970.

    Λίγους μήνες αργότερα, το δικτατορικό καθεστώς απαλλοτρίωσε αναγκαστικά μία έκταση περίπου 4.500 στρεμμάτων, η οποία κάλυπτε την περιοχή του Ποταμού και του Ναυαγίου καθώς και τον υδροβιότοπο. Στόχος ήταν η τουριστική αξιοποίηση, που δεν έγινε ποτέ. Πριν από λίγους μήνες, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το δήμο Επανομής και τις προσπάθειές του και πλέον όλη η έκταση επεστράφη στην κυριότητα του δήμου.

    Το ναυάγιο της Επανωμής δεν είναι το μοναδικό, καθώς στην ίδια περιοχή βυθίστηκε το 1936 άλλο ένα πλοίο. Ήταν ο "Παναγής", ένα γκαζάδικο, το οποίο, λόγω κακοκαιρίας, έπεσε στον κάβο και παρέσυρε στο βυθό τα τρία από τα δέκα μέλη του πληρώματος.

    Μια ακόμη ιστορία, που διαδόθηκε από στόμα σε στόμα στην Επανωμή κάνει λόγο για έναν ψαρά από τη Φούρκα, τον Μάμαλη, που κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, βρέθηκε με το καΐκι του φορτωμένο ψάρια στα ανοιχτά. Ο άτυχος ψαράς δεν κατάφερε να επιστρέψει στην ακτή και τα κύματα τον πέταξαν στο νερό. Μέρες αργότερα βρέθηκε παγωμένος στη λιμνοθάλασσα.

    "Το ναυάγιο αποτελεί σημείο αναφοράς για την Επανωμή, αλλά και πόλο ανάπτυξης, καθώς γύρω απ' αυτό σχεδιάζονται παρεμβάσεις εναρμονισμένες πάντα με τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα της περιοχής που είναι χαρακτηρισμένη ως "Natura 2000"", αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος, κ. Απόστολος Οικονoμίδης.

    Τονίζει δε ότι το ναυάγιο βρίσκεται στο επίκεντρο του μεσοπρόθεσμου οράματος του Δήμου για τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου σε μια έκταση 5,5 χιλιάδων στρεμμάτων.

    Το σχεδιασμό για τη δημιουργία του θεματικού πάρκου έχει αναλάβει η Διαδημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ΔΑΝΕΘ Α.Ε., που συστήθηκε το 2007 σε συνεργασία με τους Δήμους Μηχανιώνας και Επανωμής. Ήδη, ομάδες δυτών προχώρησαν στη χαρτογράφηση του βυθού, επιβεβαίωσαν τις θέσεις των ναυαγίων και- μεταξύ άλλων- ανακάλυψαν στην Επανωμή δύο ποσειδωνίες, θαλάσσιους βιότοπους εξαιρετικής βιοποικιλότητας, που αναπτύσσονται σε υφάλους, γύρω από περιοχές με ιδιαίτερα καθαρά νερά.

    "Όλα αυτά τα στοιχεία μας είναι χρήσιμα για τον σχεδιασμό του θεματικού πάρκου", αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΝΕΘ Α.Ε., κ. Βασίλης Βουτέρος.

    Το πάρκο φέρει την ονομασία "δρόμοι της θάλασσας" και πρόκειται να αποτελέσει το επίκεντρο θεματικών φεστιβαλικών δράσεων που θα περιλαμβάνουν εκδηλώσεις για θαλάσσια φαγητά, συνήθειες, μουσική και χορούς από διαφορετικές χώρες.

    Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία μυθολογικού πάρκου, ναυταθλητικού κέντρου, αλλά και καταδυτικού πάρκου, για την προβολή και αξιοποίηση των ιστορικών ναυαγίων, που βρίσκονται στο βυθό της πύλης του Θερμαϊκού Κόλπου. Ο παραθαλάσσιος "πνεύμονας" πρασίνου σχεδιάζεται έτσι, ώστε να αποτελεί χώρο αναψυχής, ψυχαγωγίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

    Το όλο εγχείρημα βρίσκεται εν αναμονή της σύνταξης ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, της έκδοσης προεδρικού διατάγματος που θα καθορίζει τις ζώνες της περιοχής και τις δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν σ' αυτές, καθώς και της οριστικοποίησης του νομοθετικού πλαισίου για τα καταδυτικά πάρκα ολόκληρης της χώρας.

    "Έχουμε την τύχη και την ευλογία να ζούμε σε μια περιοχή καθαρότατη σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Καλούμε τον κόσμο να μοιραστεί μαζί μας την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας", υπογραμμίζει ο δήμαρχος Επανωμής.

    Κείμενο: Π. Γιούλτση

    [06] "Μεταθέτουν τις ευθύνες"

    Το Γηροκομείο Αθηνών θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Χθες, πραγματοποίησε την ην κεντρική προεκλογική του ομιλία στο Ηράκλειο. Ο κ. Καρατζαφέρης, τόσο στην ομιλία του όσο και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι εδώ και πολλά χρόνια δύο οικογένειες κυβερνούν την Ελλάδα και απλά μεταβιβάζουν την εξουσία.

    Είμαστε ρυθμιστές, είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και χαρακτήρισε μετά την επίθεσή του σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ως «σιαμαίους» τον Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου.

    Ο ένας, είπε, ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον κι έκανε λόγο για κοκορομαχίες. Παράλληλα ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και για την οικονομία τόνισε ότι οδηγούμαστε σε οικονομική αφυδάτωση.

    Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο ΛΑΟΣ θα έχει υψηλά ποσοστά την Κυριακή και είπε ότι «ο κ. Παπανδρέου θα κερδίσει την αυτοδυναμία, χάρη στη βοήθεια του Κ. Καραμανλή».

    Αναφερόμενος στις υποθέσεις , όπως είπε των σκανδάλων, επέκρινε τόσο τη Ν. Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στο όλο θέμα.

    Για το θέμα της οικονομικής κρίσης που περνά η χώρας μας ο κ. Καρατζαφέρης επέρριψε ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα, τονίζοντας ότι φταίνε για το πρόβλημα που υπάρχει, ενώ οι δύο αρχηγοί μεταθέτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, όμως ο λαός είναι εκείνος που σηκώνει τα βάρη.

    Τα "δίδυμα" της πολιτικής ζωής, είπε, έκαναν μια προεκλογική εκστρατεία, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους.

    Φτάσαμε, ανέφερε, στο τέλος της προεκλογικής περιόδου με αοριστολογίες περί των οικονομικών, αφήνοντας έξω τα εθνικά θέματα. Ο κόσμος έρχεται πολλές φορές και με βρίσκει και μου διηγείται τις προσωπικές του ιστορίες για τα δεινά που τραβάει από την εγκληματικότητα, εγχώρια ή εισαγόμενη. Τι φταίμε εμείς γι΄ αυτό που συμβαίνει; Γιατί να υποφέρει ο κόσμος;

    Ποιος μίλησε πραγματικά σε αυτή την προεκλογική περίοδο για το πώς φτάσαμε εδώ οικονομικά και τι θα κάνουμε για να βγούμε από την κρίση; Ο Καραμανλής με την αύξηση των φόρων που προτείνει, θα στεγνώσει την αγορά, ενώ τα οικονομικά σχέδια Παπανδρέου, θα μας επιβαρύνουν με τουλάχιστον 10 δισ ευρώ, είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Αφού ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις του ΛΑ.Ο.Σ μίλησε για το ΠΑΣΟΚ που φοβάται τον ΛΑ.Ο.Σ., γιατί δυνατός ΛΑ.Ο.Σ. σημαίνει αδύναμο ΠΑΣΟΚ.

    Συνέντευξη Τύπου

    Διμέτωπη επίθεση προς τους πολιτικούς αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων εξαπέλυσε, κατά την διακαναλική συνέντευξή του, στο Ζάππειο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, υποστηρίζοντας ότι «αποσοβούν», κατά την προεκλογική περίοδο, ζητήματα διαφθοράς, όπως η Siemens και τα εθνικά θέματα και δεν υπεισέρχονται συγκεκριμένα στις πολιτικές τους για θέματα όπως η λαθρομετανάστευση.

    «Έχετε δει ποτέ άλλοτε προεκλογική ατζέντα μονοθεματική; Μόνο την Οικονομία; Πάμε σε κάλπες, χωρίς να έχουμε μάθει τους αποδέκτες των 100 εκ. ευρώ από τη Siemens. Ήδη, στη Γερμανία έχει βγει δικαστική απόφαση, που τους καθιστά συναυτουργούς σ΄ένα έγκλημα. Θα περίμενα από τον κ. Παπανδρέου να έδειχνε την ευαισθησία να αναλάβει την ευθύνη για το ποσοστό, που τον αφορά. Τι ακούσαμε από τον κ. Παπανδρέου για τα εθνικά θέματα; Να απαντήσει, τι εννοούσε όταν έλεγε πως δεν μπορεί να έχουμε πρόβλημα με την Τουρκία για λίγα στρέμματα. Αυτή τη στιγμή το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη φάση του. Και ο κ. Καραμανλής ψεύδεται, όταν λέει πως είχε πει "όχι" στο σχέδιο Ανάν», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Επέμεινε δε, ότι υπάρχει «άτυπη συμφωνία» των δύο να μην επανέρχονται ενόψει των εκλογών αυτά τα θέματα και ότι «τα μεγάλα τζάκια έχουν μοιράσει ρόλους στο μετεκλογικό σκηνικό». Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι παρέδωσε στον κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ την εξουσία, αφού «η κυβέρνηση δεν έπεσε στη Βουλή. Ο κ. Καραμανλής τράπηκε σε φυγή».

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάσταση στην Οικονομία, λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ «την έφερε στον πάτο» και η ΝΔ, απλώς, «σκούπισε τον πάτο του βαρελιού». Εκτίμησε ότι «ξημερώνουν χειρότερες ημέρες» και διερωτήθηκε «ποιος τώρα θα πάρει το βάρος, αφού ο Λουκάς Παπαδήμος δεν δέχθηκε να μπει στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ;». Επανέλαβε παρεμπιπτόντως την πρότασή του «για έξοδο από την κρίση», να βρεθεί τρόπος ώστε να εισρεύσουν τα χρήματα της παραοικονομίας στην πραγματική οικονομία.

    Για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης ο κ. Καρατζαφέρης επανέφερε την πρότασή του για εφαρμογή του μέτρου της ποσόστωσης, κατά το πρότυπο Λαφοντέν στην Γερμανία, καθώς επίσης και την εκ μέρους της Ελλάδας άσκηση πίεσης προς την Ε.Ε. να φυλάσσει τα σύνορά της για να θωρακιστούν τα κράτη από την αθρόα εισροή λαθρομεταναστών.

    Σε ερώτηση για την «επόμενη ημέρα στη ΝΔ» και τι ρόλο διαβλέπει για τον ίδιο και το κόμμα του μετά τις εκλογές, αν και εφόσον η κυβερνώσα παράταξη χάσει τις εκλογές, ο κ. Καρατζαφέρης προέβλεψε «τριγμούς, όπως συνέβη πριν λίγο καιρό στο ΠΑΣΟΚ», έκανε λόγο για «ανακατανομή των ρόλων» μεταξύ των δελφίνων και ευχήθηκε «να βρει την περπατησιά της η παράταξη», προσθέτοντας, όμως, «εγώ δεν έχω να προσφέρω τίποτα» και «δεν με ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά της ΝΔ».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως ο λόγος για τον οποίο προσέφερε τη συνεργασία του στον Κ. Καραμανλή ήταν επειδή «αυτό, το οποίο έρχεται, είναι πολύ χειρότερο από κείνο, που φεύγει κι οφείλαμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι σβ αυτό». Πρόσθεσε δε, ότι θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ.

    Ανέφερε ακόμη ότι ήδη γνωρίζει περιπτώσεις «πρασινοφρουρών», που απειλούν, και «έρχονται με διάθεση ρεβανσισμού» και είπε πως θα αναλάβει προσωπικά να θέσει ανάχωμα σε κάθε δίωξη, που θα επιχειρηθεί.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι δεν θα έχει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ κι ευχήθηκε να μπει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

    Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως επιθυμεί την απελευθέρωση της Β. Κύπρου και της Β. Ηπείρου και επεξήγησε τις αναφορές του περί «διεκδικήσεων», λέγοντας ότι δεν εννοεί «να διεκδικήσουμε με τα καριοφύλια, αλλά πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικά».

    Για την φορολόγηση της Εκκλησίας είπε πως, «ό,τι παράγει πλούτο, πρέπει να φορολογείται και η Εκκλησία δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας».

    [07] Ξεκινά ο εμβολιασμός

    Μετά το κλείσιμο Λυκείων σε Μελίσσια και Χαϊδάρι, με απόφαση του Νομάρχη Αθηνών, κλείνουν από σήμερα και για επτά ημέρες το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή) και το Ελληνοαμερικανό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Αθηνών (Στεφάνου Δέλτα 15, Παλαιό Ψυχικό)

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΕΠΥ, στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος παρουσιάστηκαν 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό της γρίπης Α(Η1Ν1), ενώ απουσιάζουν 53 μαθητές με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθηνών παρουσιάστηκαν πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό της γρίπης Α(Η1Ν1), ενώ 42 μαθητές απουσιάζουν με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

    Στο μεταξύ, σε είκοσι ημέρες θα μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων με το νέο εμβόλιο, το οποίο προστατεύει από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης.

    Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά από σύσκεψη της Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης.

    Τελικώς, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Αβραμόπουλος, δεν θα απαιτείται δήλωση συναίνεσης για όσους επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο, 100.000 δόσεις από το οποίο υπάρχουν ήδη στη χώρα μας και βρίσκονται σε εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Υγείας στη Βάρη.

    Ήδη, έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το "πράσινο φως" στις φαρμακευτικές εταιρείες Novartis και Glaxo που παράγουν το νέο εμβόλιο, να προχωρήσουν στη διάθεσή του σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

    Όπως εκτιμούν οι φορείς του Υπουργείου Υγείας, άλλες 100.000 δόσεις του εμβολίου αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Το εμβόλιο θα χορηγηθεί αρχικά στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες υπολογίζεται ότι στο σύνολό τους αγγίζουν τα 2.500.000 πολιτών στη χώρα μας.

    Αναφερόμενος στο κλείσιμο σχολείων και στα κρούσματα νέας γρίπης σε αυτά, ο κ. Αβραμόπουλος είπε, ότι αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες ήταν μια άσκηση για το Υπουργείο και τις Αρχές γενικότερα, από την οποία αποδείχθηκε η αποτελεσματικότητα αλλά και η επιτυχημένη δράση όταν το πρόβλημα της νέας γρίπης εμφανίστηκε στα σχολεία.

    [08] Σε θέση μάχης

    Με τις αναμετρήσεις της δεύτερης αγωνιστικής συνεχίζεται σήμερα, η φάση των ομίλων στο Γιουρόπα Λιγκ. Ο Παναθηναϊκός -που θα παραταχθεί χωρίς τον τιμωρημένο Σισέ-δοκιμάζεται στο Βουκουρέστι με αντίπαλο την Ντιναμό και θέλει την νίκη προκειμένου να «ρεφάρει» την εντός έδρας ήττα από την Γαλατασαράι και να αποκτήσει προβάδισμα για την πρόκριση. Από την πλευρά τους, οι Ρουμάνοι θα επιδιώξουν να πάρουν τους τρεις βαθμούς, αφού σε μία τέτοια περίπτωση θα γίνουν το φαβορί για το «εισιτήριο» στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Στον άλλο αγώνα του 6ου ομίλου, οι Τούρκοι φιλοξενούν την Στουρμ Γκρατς και στοχεύουν στην δεύτερη νίκη, που θα τους διατηρήσει στην κορυφή, ενώ οι Αυστριακοί θα παίξουν χωρίς άγχος μετά την εντός έδρας ήττα που γνώρισαν στην πρεμιέρα από την Ντιναμό.

    Παράλληλα, η ΑΕΚ θα υποδεχθεί για τον 9ο όμιλο την Μπενφίκα, σε μία αναμέτρηση όπου η νίκη είναι μονόδρομος για την ελληνική ομάδα. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς προέρχονται από δύο ήττες στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ενώ στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, γνώρισαν την συντριβή από την Εβερτον με 4-0. Από την πλευρά τους, οι «Αετοί της Λισαβόνας» θα παραταχθούν με πρωταρχικό στόχο να μην ηττηθούν, αφού η νίκη επί της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στην πρεμιέρα τους έφερε στην κορυφή του ομίλου. Στην δεύτερη αναμέτρηση του ομίλου, οι Λευκορώσοι θα φιλοξενήσουν τους Αγγλους, με τους παίκτες του Ντέιβιντ Μόγιες να είναι φαβορί για την νίκη, που θα τους διατηρήσει επικεφαλής.

    Από τις υπόλοιπες συναντήσεις, ξεχωρίζουν τα «ζευγάρια» Αντερλεχτ-Αγιαξ, Τιμισοάρα-Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Βαλένθια-Τζένοα, Σάλτσμπουργκ-Βιγιαρεάλ, Τβέντε-Στεάουα Βουκουρεστίου, Αϊντχόφεν-Κλουζ και Βέρντερ Βρέμης-Αθλέτικ Μπιλμπάο.

    Το πρόγραμμα και οι βαθμολογίες, έχουν ως εξής:

    1ος Ομιλος Αντερλεχτ - Αγιαξ

    Τιμισοάρα - Ντιναμό Ζάγκρεμπ

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β

    Αντερλεχτ 1-0-0 2-0 3

    Αγιαξ 0-1-0 0-0 1

    Τιμισοάρα 0-1-0 0-0 1

    Ντιναμό Ζαγκρεμπ 0-0-1 0-2 0

    2ος Ομιλος Σλάβια Πράγας - Λιλ

    Βαλένθια - Τζένοα

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β

    Τζένοα 1-0-0 2-0 3

    Λιλ 0-1-0 1-1 1

    Βαλένθια 0-1-0 1-1 1

    Σλάβια Πράγας 0-0-1 0-2 0

    3ος Ομιλος Αμβούργο - Χαποέλ Τελ Αβίβ

    Σέλτικ - Ραπίντ Βιένης

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β

    Ραπίντ Βιένης 1-0-0 3-0 3

    Χαποέλ Τελ Αβίβ 1-0-0 2-1 3

    Σέλτικ 0-0-1 1-2 0

    Αμβούργο 0-0-1 0-3 0

    4ος Ομιλος Σπόρτινγκ Λισ. - Χέρτα Βερολίνου

    Βέντσπιλς - Χέρενφεν

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β

    Σπόρτινγκ Λισ. 1-0-0 3-2 3

    Χέρτα Βερολίνου 0-1-0 1-1 1

    Βέντσπιλς 0-1-0 1-1 1

    Χέρενφεν 0-0-1 2-3 0

    5ος Ομιλος Ρόμα - ΤΣΣΚΑ Σόφιας

    Φούλαμ - Βασιλεία

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β

    Βασιλεία 1-0-0 2-0 3

    ΤΣΣΚΑ Σόφιας 0-1-0 1-1 1

    Φούλαμ 0-1-0 1-1 1

    Ρόμα 0-0-1 0-2 0

    6ος Ομιλος Ντιναμό Βουκ.-Παναθηναϊκός

    Γαλατασαράι-Στουρμ Γκρατς

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β

    Γαλατασαράι 1-0-0 3-1 3

    Ντιναμό Βουκ. 1-0-0 1-0 3

    Στουρμ Γκρατς 0-0-1 0-1 0

    Παναθηναϊκός 0-0-1 1-3 0

    7ος Ομιλος Λέφσκι Σόφιας - Λάτσιο

    Σάλτσμπουργκ - Βιγιαρεάλ

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β.

    Σάλτσμπουργκ 1-0-0 2-1 3

    Βιγιαρεάλ 1-0-0 1-0 3

    Λάτσιο 0-0-1 1-2 0

    Λέφσκι Σόφιας 0-0-1 0-1 0

    8ος Ομιλος Τβέντε - Στεάουα Βουκ.

    Σέριφ - Φενέρμπαχτσε

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β.

    Τβέντε 1-0-0 2-1 3

    Στεάουα Βουκ. 0-1-0 0-0 1

    Σερίφ 0-1-0 0-0 1

    Φενέρμπαχτσε 0-0-1 1-2 0

    9ος Ομιλος ΑΕΚ-Μπενφίκα

    ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ-Εβερτον

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β.

    Εβερτον 1-0-0 4-0 3

    Μπενφίκα 1-0-0 2-0 3

    ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 0-0-1 0-2 0

    ΑΕΚ 0-0-1 0-4 0

    10ος Ομιλος Τουλούζ - Μπριζ

    Σαχτάρ Ντόνετσκ - Παρτιζάν

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β.

    Σαχτάρ Ντόνετσκ 1-0-0 4-1 3

    Τουλούζ 1-0-0 3-2 3

    Παρτιζάν 0-0-1 2-3 0

    Μπριζ 0-0-1 1-4 0

    11ος Ομιλος Κοπεγχάγη - Σπάρτα Πράγας

    Αϊντχόφεν - Κλουζ

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β.

    Κλουζ 1-0-0 2-0 3

    Αϊντχόφεν 0-1-0 2-2 1

    Σπάρτα Πράγας 0-1-0 2-2 1

    Κοπεγχάγη 0-0-1 0-2 0

    12ος Ομιλος Βέρντερ Βρέμης - Αθλέτικ Μπιλμπάο

    Αούστρια Βιένης - Νασιονάλ

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ Β.

    Αθλέτικ Μπιλμπάο 1-0-0 3-0 3

    Βέρντερ Βρέμης 1-0-0 3-2 3

    Νασιονάλ 0-0-1 2-3 0

    Αούστρια Βιένης 0-0-1 0-3 0


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 October 2009 - 6:30:30 UTC