Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η νίκη είναι στα χέρια μας"
  • [02] Εκτιμήσεις ΔΝΤ για ελληνική οικονομία
  • [03] "Πολύτιμη προσφορά"

  • [01] "Η νίκη είναι στα χέρια μας"

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε διακαναλική συνέντευξη που παρεχώρησε με τη συμμετοχή πολιτών στην Ηλιούπολη και απαντώντας στις ερωτήσεις τους τόνισε ότι αν δεν πάρουμε τώρα τις σωστές αποφάσεις υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε οικονομική περιπέτεια και αργότερα να ληφθούν δυσβάσταχτα και πιο σκληρά μέτρα.

    Σημείωσε ότι υπάρχουν πολίτες που τα φέρνουν πέρα δύσκολα, αλλά η γενική κατάσταση της οικονομίας μας αφορά όλους.

    "Δεν είναι δυνατόν να τινάξεις τα πάντα στον αέρα, να παριστάνεις ότι μπορείς να εφαρμόσεις απλόχερες πολιτικές", είπε αναφερόμενος στα όσα ακούγονται από το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου αποφεύγει το διάλογο και τις συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο.

    Επισήμανε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είπε τίποτα για την οικονομία και την φορολογική πολιτική που θα εφαρμόσει και αυτό μόλις τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, στις οποίες το διακύβευμα είναι η οικονομία.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο μεγάλος ασθενής του κράτους είναι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και απέδωσε αποκλειστικά τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι η άλλη πλευρά δεν έχει σχέδιο και υπόσχεται τα πάντα στους πάντες με πλήρη αοριστία.

    Αναφερόμενος σε θέματα της παιδείας υπενθύμισε το νόμο πλαίσιο και την αλλαγή στη διάταξη για το άσυλο. Σημείωσε ότι ο νόμος απεδείχθη πως δεν αρκεί και επισήμανε την ανάγκη να πάμε πιο αυστηρά: "Θα έφθανα μέχρι και την πλήρη κατάργηση του ασύλου", είπε συγκεκριμένα, ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να μπουν κανόνες ώστε να μην κλείνουν το κέντρο της πόλης εκατό άνθρωποι, που είναι βέβαιο ότι είναι ελεύθεροι να διαδηλώσουν.

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε αναλυτικά στις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η κυβέρνησή του στα 5,5 χρόνια που είναι ο ίδιος στο τιμόνι της χώρας και σημείωσε ότι όταν δρας είναι βέβαιο ότι δεν είσαι και αλάνθαστος.

    Είπε ότι έχει τη δύναμη της αυτοκριτικής και κάλεσε τους πολίτες να αντιπαραβάλουν τη στάση της κυβέρνησης και προσωπικά τη δική του με τη στάση του ΠΑΣΟΚ, που, όπως είπε, έχει κυβερνήσει για παραπάνω από είκοσι χρόνια και δεν έχει κάνει αυτοκριτική.

    "Είναι τόσο περήφανοι για όσα έκαναν; Δεν έχουν θάρρος να πουν που έκαναν και λάθη;" διερωτήθηκε στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι αν αφεθούμε να μας πάει το κύμα των ευχάριστων συνταγών και παροχών θα βρεθούμε μπροστά σε μεγάλο πρόβλημα που θα σκάσει στις πλάτες των πολιτών.

    Για το πάγωμα των συντάξεων είπε ότι αφορά τους υψηλόμισθους στο δημόσιο, ενώ για τους χαμηλόμισθους θα γίνει ό,τι και το 2009 όταν δόθηκε ενίσχυση 500 ευρώ.

    Πρόσθεσε, παράλληλα ότι το ΠΑΣΟΚ μιλά για αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό, η οποία είναι περίπου 100 ευρώ το χρόνο. Για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα είπε ότι διέπονται από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει υπογραφεί και η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί.

    Επίσης αναφερόμενος στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είπε ότι θα έχει ως θετική συνέπεια την αύξηση κατά 2% το χρόνο στο ρυθμό ανάπτυξης.

    Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές ρωτήθηκε και για ζητήματα που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και έκανε ειδική αναφορά στο χωροταξικό σχεδιασμό, κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στον τόπο.

    Μίλησε για το Κτηματολόγιο, ενώ για τις πυρκαγιές είπε ότι γίνεται έρευνα αν κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.

    Ανέφερε ότι η εύκολη ισοπέδωση όλων και μάλιστα ανθρώπων που νύχτα - μέρα δίνουν μάχες, τον βρίσκει απέναντι.

    Είπε χαρακτηριστικά ότι μπορεί να ξέφυγε μία φωτιά αλλά πρέπει να αναλογιστεί κανείς πως σβήστηκαν άλλες 3 ή 4.000 φωτιές παράλληλα.

    Παραδέχθηκε ότι γίνονται και λάθη και όπου είναι σοβαρά γίνεται και έρευνα και πρόσθεσε ότι αρνείται τη λογική να βγαίνει κάποιος στα τηλεοπτικά παράθυρα και να παριστάνει τον πυροσβέστη, το σεισμολόγο, τον οικονομολόγο κατά περίσταση.

    Ερωτηθείς για τα τεκμήρια διαβίωσης είπε ότι δεν μπορεί κάποιος να έχει δύο ακίνητα σκάφος, ένα αυτοκίνητο για κάθε μέλος της οικογένειάς του και να δηλώνει 15.000 ευρώ εισόδημα το χρόνο.

    Έκανε λόγο για κατά μέτωπο ρήξη με τη φοροδιαφυγή και μίλησε για την μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

    Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα δήλωσε ότι προσωπικά καμαρώνει με την πολιτική του στο θέμα των Σκοπίων. "Πολλοί μπορεί να λένε μεγάλες κουβέντες στα μπαλκόνια. Εγώ θέλω να πάς να πεις καθαρά την άποψή σου σε όλο το ΝΑΤΟ, όταν αρκετοί έχουν κατ΄αρχήν διαφορετική άποψη και το κάνεις κοινή απόφαση του συνόλου του ΝΑΤΟ ότι είναι προϋπόθεση το θέμα του ονόματος για την πορεία των Σκοπίων", είπε συγκεκριμένα

    Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης αναφέρθηκε επίσης και στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι είναι υπερβολική πολυτέλεια η ψήφος διαμαρτυρίας και αφού σημείωσε ότι μπορεί άνθρωποι να στεναχωρήθηκαν, να πικράθηκαν, να δυσαρεστήθηκαν από πολιτικές και πρόσωπα, αλλά τόνισε ότι δεν είναι ώρα για χαμένες ψήφους.

    "Η ψήφος στο ΛΑΟΣ σήμερα, είναι ψήφος που βοηθάει το ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι η αλήθεια", είπε.

    Μετά από άλλη ερώτηση διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις και είναι απόλυτα εγγυημένες. Ενώ μίλησε παράλληλα για την ανάγκη να συνεχιστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    Ερωτηθείς για τη φορολογία των τραπεζών είπε ότι θα έρθει η ώρα και πως όλοι έχουμε βγάλει συμπεράσματα από όλα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως.

    Σε άλλο σημείο ανέφερε πως όταν ακούει πολιτικούς να λένε "θα" ειδικά σε έκτακτες συνθήκες κρίσης και να λένε τον εύκολο δρόμο, χωρίς δύσκολα μέτρα, ο ίδιος διπλοκουμπώνει το σακάκι του. Υπενθύμισε ότι ρώτησε και στα ντιμπέιτ τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, αλλά εκείνος δεν έχει πει τίποτα.

    Ερωτηθείς αν η Αμερική ανακατεύεται στο ποιος θα αναδειχθεί νικητής την Κυριακή και αν ο ίδιος δέχεται πιέσεις είπε ότι καμία χώρα δεν πιέζει ούτε ανακατεύεται στα εσωτερικά της Ελλάδας.

    "Δεν με πιέζει κανένας και δεν είμαι από αυτούς που παίρνουν από πιέσεις", είπε συγκεκριμένα, ενώ στη συνέχεια ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών πάλι το Μάρτιο.

    Αφού εξήγησε ότι η πρόθεσή του ήταν οι εκλογές να γίνουν το 2011 μίλησε για εκβιασμό από την πλευρά του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με αφορμή την προεδρική εκλογή διότι θα είχαμε εξάμηνη προεκλογική περίοδο. Κάτι που ο ίδιος θεωρεί αδιανόητο την ώρα της κρίσης. "Δεν παίζω μικροπολιτικά παιχνίδια. Εγώ να μεταχειριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για κομματικούς λόγους ούτε το έκανα, ούτε θα το κάνω", είπε στη συνέχεια και δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα λυπημένος που σε κάποια θέματα συνάντησε την απόλυτη απόρριψη από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ομιλία στη Θεσσαλονίκη

    "Ο κ. Παπανδρέου κρύβει τα χαρτιά του και κρύβεται. Και αυτό είναι πρωτοφανές στα εκλογικά χρονικά" τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας, στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

    "Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει τελευταία εξαφανιστεί. Όπου υπάρχουν δύσκολα ερωτήματα απουσιάζει ο κ. Παπανδρέου. Αρνείται να δώσει συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο" επισήμανε ο κ. Καραμανλής και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι αποφεύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις για το τι θα κάνει στην οικονομία, επειδή δεν έχει σχέδιο και μοιράζει αλόγιστες και ανεύθυνες παροχές.

    Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εναντίον του κ. Παπανδρέου και για τη στάση του στα εθνικά θέματα, του ζήτησε να ανακαλέσει όσα είπε για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και είπε χαρακτηριστικά: "Δεν ξεχνάμε ούτε τα Ιμια, ούτε τη Μαδρίτη, ούτε τον Οτσαλάν, ούτε τις πιέσεις στους Ελληνοκύπριους για το σχέδιο Ανάν. Άλλα έλεγαν δημόσια και άλλα συζητούσαν στον ελληνοτουρκικό διάλογο".

    Απευθυνόμενος στα Σκόπια είπε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία την κάλεσε να πάψει να καλύπτει σύγχρονους δουλέμπορους, να σεβαστεί τη συμφωνία επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών, τόνισε ότι πρέπει να πέσει το τείχος της βίας στην Κύπρο και να σταματήσει η τουρκική κατοχή και σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική είπε ότι ισχύει η αρχή "πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη".

    Ο κ. Καραμανλής κάλεσε τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας σε συστράτευση ενόψει των εκλογών την Κυριακή, ώστε καμία ψήφος να μην πάει χαμένη, καμία ψήφος να μη χαριστεί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η νίκη είναι στα χέρια μας".

    Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και παρατήρησε πως «παραβιάσεις, προκλήσεις, απειλές, δεν αλλάζουν το καθεστώς στο Αιγαίο. Τα δικαιώματά μας κατοχυρώνονται στο Διεθνές Δίκαιο. Και από τα δικαιώματα αυτά δεν υποχωρούμε, δεν παραχωρούμε και δεν εκχωρούμε τίποτα».

    Ο κ. Καραμανλής έκανε ειδική αναφορά στους Θεσσαλονικείς, τους Μακεδόνες και τους Πόντιους που εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα. Δήλωσε συγκινημένος γιατί από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή και υπογράμμισε: «Είμαι ένας από σας. Μακεδόνες μαζί παλέψαμε για τις ίδιες αρχές και αξίες. Την Κυριακή αποφασίζουμε για την πατρίδα μας. Οι Μακεδόνες ξέρουμε πολύ καλά πως δίνονται οι μάχες και πως κερδίζονται οι μάχες. Συνεχίστε τον αγώνα η νίκη είναι στα χέρια μας».

    Επισήμανε ότι πάνω από όλα βάζει πάντα το συλλογικό συμφέρον και είπε χαρακτηριστικά: «Θέλαμε πάντα μια Ελλάδα δυνατή και περήφανη, μια Ελλάδα που δεν λυγίζει σε δύσκολους καιρούς. Τολμώ δύσκολες αποφάσεις γιατί πάνω απ΄όλα βάζω το συλλογικό συμφέρον. Παλεύω όποιο και αν είναι το προσωπικό κόστος για την πατρίδα μου και μόνο».

    Για τη Θεσσαλονίκη είπε πως θα είναι πάντα η πόλη της καρδιάς του ενώ αναφέρθηκε στα έργα που κατασκευάστηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη (Μετρό, αεροδρόμιο κ.α.). Σε ότι αφορά το θέμα της υποθαλάσσιας αρτηρίας και όσα είπε γι αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για «χαρακτηριστικό δείγμα ανευθυνότητας» από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, διότι ενώ το δημόσιο βρίσκεται σε δικαστική αντιδικία με τον παραχωρησιούχο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παίρνει θέση υπέρ του παραχωρησιούχου και σε βάρος του δημοσίου.

    Για τη Βόρεια Ελλάδα είπε ότι βρέθηκε νέος αναπτυξιακός ρόλος και με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού η Μακεδονία, η Ήπειρος και η Θράκη λειτουργούν ως ευρωπαϊκή πύλη.

    Για το ζήτημα των μεταναστών ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι σεβαστά τα δικαιώματα τους αλλά δεν γίνονται ανεκτοί αδίστακτοι δουλέμποροι, ενώ για το πανεπιστημιακό άσυλο σημείωσε πως δεν μπορεί να ταυτίζεται με την ασυλία στο έγκλημα.

    Δηλώσεις Γ.Κουμουτσάκου

    Επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου εξαπέλυσε και σήμερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγορώντας τον για "αοριστολογία και μεγάλα λόγια" στη χθεσινή του διακαναλική συνέντευξη Τύπου.

    Μάταια περιμέναμε από τον κ. Παπανδρέου να γίνει πιο ουσιαστικός και συγκεκριμένος, είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι στη χθεσινή του συνέντευξη Τύπου κατέφυγε πάλι στην αοριστολογία και τα μεγάλα λόγια και τις ακοστολόγητες παροχές.

    "Είναι πρωτόγνωρο υποψήφιος πρωθυπουργός να μην μπορεί να δώσει απάντηση σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες", είπε ο κ. Κουμουτσάκος και επανέλαβε τα ερωτήματα: Τι θα κάνει με το ασφαλιστικό; τι θα κάνει με το φορολογικό; ποιους θα φορολογήσει και πόσο; τι θα κάνει με το πανεπιστημιακό άσυλο, ποια είναι η θέση του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα επανεξετάσει συμφωνίες για το λιμάνι του Πειραιά, τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή, τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη; Πότε θα επανεξετάσει τις συμφωνίες για αυτά που λέει;

    Ο Γ. Κουμουτσάκος είπε ότι τα πράγματα επείγουν, οι αποφάσεις είναι κρίσιμες και πρέπει να ληφθούν σύντομα και ότι στον Γ. Α. Παπανδρέου είναι εντελώς απούσα η αίσθηση του χρόνου και της απόδοσης των μέτρων. Είπε ακόμη ότι αντί για συγκεκριμένες απαντήσεις ο κ. Παπανδρέου καταφεύγει σε παροχολογία εκτός λογικής και ορίων.

    Ο εκπρόσωπος συνεχίζοντας ανέφερε ότι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του κ. Παπανδρέου φάνηκε ότι όχι μόνο δεν έχει πρόγραμμα, αλλά ούτε τους ανθρώπους και ότι θα καλύψει τις ανάγκες με επιτροπές από το εξωτερικό. "Διεθνής επιτροπεία ή διεθνής όμιλος προβληματισμού;", ρώτησε.

    Απαντώντας, εξ άλλου, σε ερώτηση σχετική με το ότι και ο κ. Καραμανλής έχει πει ότι αν κερδίσει τις εκλογές, θα χρησιμοποιήσει στελέχη από την κοινωνία, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι είναι άλλο να αναζητάς στελέχη εκτός κόμματος ή και εκτός Κοινοβουλίου και άλλο να τα αναζητάς έξω από την ίδια σου τη χώρα.

    Ο κ. Κουμουτσάκος επέκρινε ξανά τον κ. Παπανδρέου, για την αποφυγή του να δώσει συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης. Αντίθετα, είπε, ο κ. Καραμανλής μετά τη συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη, όπου απάντησε σε 50 με 60 ερωτήσεις δημοσιογράφων έδωσε έξι ακόμη συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης, είχε δυο συζητήσεις με πολίτες, ενώ απάντησε και σε δύσκολες και καίριες ερωτήσεις πολιτών μέσω του διαδικτύου.

    Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η πιο σκληρή συνέντευξη είναι η πρόσωπο με πρόσωπο με το δημοσιογράφο όπου υπάρχει δυνατότητα της επαναφοράς και πάλι της επαναφοράς στα ερωτήματα. Τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πρόσωπο με πρόσωπο συνέντευξη, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση για το "πώς βαφτίζεται διακαναλική συνέντευξη μια συζήτηση του πρωθυπουργού με τους πολίτες", ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι "δεν έχουμε την ίδια ερμηνεία για τη διακαναλική και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο σοβαρό και ουσιαστικό από μια συζήτηση με τους πολίτες".

    Άλλωστε, είναι δευτερεύον ή τριτεύον ποιος κάνει την ερώτηση, αυτό που έχει σημασία είναι η ερώτηση καθ' εαυτή και οι απαντήσεις που δίνονται, είπε.

    Ο Γ. Κουμουτσάκος επανήλθε στο θέμα στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί σχετικά με το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και στην αμοιβή του από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ο κ. Μίχας, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, είχε την ευαισθησία και τα αντανακλαστικά να απαντήσει στη δική μας θέση, η οποία βασίστηκε στο αν ισχύουν τα όσα ανέφερε δημοσίευμα μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας. Δεν διέψευσε, όμως, το ίδιο το δημοσίευμα, ενώ και στην απάντησή του κινείται σε ένα ομιχλώδες τοπίο. Συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Μίχας αμείβεται από την εταιρία που ανήκει εξ ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα. Και ότι και οι νόμοι που επικαλείται δεν την αφορούν, γιατί αφορούν το δημόσιο τομέα. Επίσης, οι νόμοι που επικαλείται ο κ. Μίχας αναφέρονται στους νομάρχες και όχι στους δημάρχους. Συνεχίζοντας, είπε ακόμη ότι ο κ. Μίχας δεν διευκρίνισε αν εισπράττει τα έξοδα παράστασης καθώς επίσης ότι αφήνει σε ασάφεια το αν υπάρχουν και άλλοι αξιωματούχοι στη νομαρχία που αμείβονται.

    Επειδή ο κ. Μίχας είχε αναφερθεί στο δήμαρχο Αθηναίων κ. Κακλαμάνη και στο νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δράκο, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι ο μεν κ. Κακλαμάνης είχε δώσει ως δωρεά για την αγορά ιατρικού μηχανήματος την αμοιβή από τη σύνταξή του, ενώ ο κ. Δράκος είχε παραιτηθεί εγγράφως από το 1998 από την αμοιβή του.

    Ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι θα δεχόταν ευχαρίστως την ανθοδέσμη που του έστειλε ο κ. Μίχας και θα ανταπέδιδε αν δεν συνοδευόταν από μια κάρτα που επιβεβαιώνει "την αντίληψη ρεβανσισμού που τον διαπνέει".

    Και κατέληξε λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση ο κ. Μίχας ελέγχεται για το βραδυφλεγές της απάντησής του.

    [02] Εκτιμήσεις ΔΝΤ για ελληνική οικονομία

    Διετή ύφεση της ελληνικής οικονομίας, φέτος και του χρόνου, αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το ελληνικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,8% το 2009 και κατά 0,1% το 2010, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση "Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας", που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Το 2007 και 2008 η ελληνική οικονομία "έτρεξε" με ρυθμό 4% και 2,9% αντιστοίχως.

    Παράλληλα, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό κάνουν λόγο για διαμόρφωσή του στο 1,1% το 2009 και στο 1,7% το 2010. Αντιστοίχως, είχε διαμορφωθεί στο 3% και 4,2% το 2007 και 2008.

    Εκτιμάται, σύμφωνα με την έκθεση, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί υψηλότερα από τις κυβερνητικές προβλέψεις και θα αγγίξει το 6,4% του ΑΕΠ το 2009 για να εκτιναχθεί στο 7,1% του ΑΕΠ το 2010.

    Το ΔΝΤ προβλέπει, τέλος, ότι το ποσοστό ανεργίας θα αναρριχηθεί, φέτος, στο 9,5% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού για να αγγίξει του χρόνου στο 10,5%. Το 2007, είχε διαμορφωθεί στο 8,3% και είχε υποχωρήσει στο 7,6% το 2008.

    Έχει ξεκινήσει η βραδεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

    Τα κυβερνητικά πακέτα τόνωσης της οικονομίας και η ζήτηση στην Ασία βοηθούν την παγκόσμια οικονομία να εξέλθει από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτιμά το ΔΝΤ, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης αλλά σημαντικά προς τα άνω την εκτίμηση για του χρόνου.

    Στην έκθεση του Σεπτεμβρίου, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2009 κατά 1,1% και θα αυξηθεί κατά 3,1% το 2010 (οι αντίστοιχες εκτιμήσεις του Ιουλίου έκαναν λόγο για συρρίκνωση 0,8% και ανάπτυξη 2,5%, φέτος και του χρόνου).

    Οι εκτιμήσεις για την ευρωζώνη κάνουν, πλέον, λόγο για συρρίκνωση 4,2% του ΑΕΠ το 2009 και ανάπτυξη 0,3% το 2010, ενώ τον περασμένο Ιούλιο ανέμενε συρρίκνωση 3,6% φέτος και συρρίκνωση 0,3% του χρόνου.

    Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα "τρέξει" με αρνητικό ρυθμό -2,7% το 2009 και με ρυθμό 1,5% το 2010. Τον περασμένο Ιούλιο ανέμενε συρρίκνωση 2,8% φέτος και ανάπτυξη 0,8% του χρόνου.

    Η ιαπωνική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναμένεται, τέλος, να συρρικνωθεί κατά 5,4% το 2009 και ανάπτυξη 1,7% το 2010 (οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση 4,8% φέτος και ανάπτυξη 1,7% του χρόνου).

    -

    [03] "Πολύτιμη προσφορά"

    Το Γηροκομείο Αθηνών επισκέφθηκε σήμερα - Ημέρα της Τρίτης Ηλικίας - ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, και παρακολούθησε εκδήλωση, που οργάνωσε ο πρόεδρος της Ελεήμονος Εταιρίας - Γηροκομείο Αθηνών, Προκόπιος Μπούμπας. Ο κ. Καρατζαφέρης διαπίστωσε την «πολύ καλή δουλειά που κάνει ο πανοσιολογιότατος, Προκόπιος και οι συνεργάτες του, σε ένα καθαρό περιβάλλον με περιποίηση, στοργή, αγάπη, και φροντίδα».

    «Μακάρι να μπορούσαμε να προσφέρουμε αυτό το επίπεδο περιποιήσεως σε όλους τους γέροντες. Ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, που προσέφεραν στη πατρίδα πολλά, υπηρέτησαν, πλήρωσαν φορολογίες, και σήμερα δεν απολαμβάνουν στοιχειωδώς μια ποιότητα ζωής. Ευτυχώς που υπάρχουν αυτά τα φωτεινά παραδείγματα του Γηροκομείου Αθηνών», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο κ. Προκόπιος ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για την παρουσία του στο πλευρό των γερόντων και δήλωσε ότι «εκείνο που προσπαθούμε σε αυτό το χώρο, είναι να έχουμε κάθε μέρα, αν είναι δυνατόν, γιορτή. Προσπαθούμε οι γέροντες και οι γερόντισσές μας να αισθανθούν ότι βρίσκονται κοντά στην αγκαλιά της οικογένειάς τους. Θέλουμε όλοι να νιώθουμε μια οικογένεια. Αφού ούτε οι συγγενείς ούτε οι φίλοι ούτε και πολιτεία, όταν δεν μας χρειάζονται, μας ξεχνούν».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 October 2009 - 14:30:30 UTC