Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με το βλέμμα στο 2016

  • [01] Με το βλέμμα στο 2016

    Η μεγάλη στιγμή για τις τέσσερις πόλεις που διεκδικούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 πλησιάζει, καθώς το απόγευμα (λίγο μετά τις 19:30 ώρα Ελλάδας) στην Κοπεγχάγη ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ θα ανακοινώσει την πόλη που θα διοργανώσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

    Το πρωί άρχισε η παρουσίαση των τεσσάρων υποψηφιοτήτων στο «Bella Center», με την κάθε υποψήφια πόλη να έχει στη διάθεσή της 70 λεπτά, προκειμένου να αναπτύξει τις θέσεις της. Πρώτο στη «μάχη» της παρουσίασης μπήκε το Σικάγο, ενώ θα ακολουθήσουν το Τόκιο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και τέλος η Μαδρίτη.

    Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη της διοργανώτριας πόλης, ενώ το διάστημα 19:30-20:00 έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση από τον Ζακ Ρογκ της πόλης που θα αναλάβει τους 31ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος, η ΔΟΕ θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου μαζί με την πόλη που θα έχει επιλεγεί να διοργανώσει τους Αγώνες του 2016, ενώ θα υπογραφεί και το σχετικό συμβόλαιο.

    Tα μέλη της ΔΟΕ, οι λεγόμενοι «αθάνατοι», θα ψηφίσουν για την ανάδειξη της πόλης που θα διοργανώσει τους Αγώνες του 2016. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι δεν θα ψηφίσουν όλα τα μέλη σε όλες τις ψηφοφορίες, καθώς οι «αθάνατοι» που προέρχονται από τις τέσσερις διεκδικήτριες πόλεις δεν έχουν δικαίωμα να «τοποθετηθούν» στις ψηφοφορίες, στις οποίες μετέχουν οι πόλεις των χωρών τους, ενώ ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, θα ψηφίσει μόνο σε περίπτωση ισοψηφίας.

    Για την εκλογή της πόλης που θα διοργανώσει τους Αγώνες του 2016 θα γίνουν όσες ψηφοφορίες χρειαστεί, μέχρις ότου μια υποψήφια πόλη συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων. Μετά από κάθε ψηφοφορία, η πόλη με τις λιγότερες ψήφους αποκλείεται από τη συνέχεια. Η ΔΟΕ διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ψήφων και έτσι κάθε ψηφοφορία δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 15 λεπτά, ενώ ο πρόεδρος της ΔΟΕ θα ανακοινώνει μετά το πέρας κάθε ψηφοφορίας μόνο την πόλη που αποκλείεται, χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των ψήφων που πήρε. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ψηφοφοριών ο Ζακ Ρογκ θα ανακοινώσει το όνομα της πόλης που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

    Πολιτική και Αθλητισμός

    Πολιτική και αθλητισμός συγκλίνουν σε ένα δυναμικό μείγμα σήμερα στην Κοπεγχάγη, όπου με την αξιόπιστη παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε πρώτο πλάνο, τα μέλη της ΔΟΕ θα αποφασίσουν ποια από τις 4 υποψήφιες πόλεις θα αναλάβει την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

    Το ποσοστά δίνουν και παίρνουν και η αγωνία ανεβαίνει στα ύψη ενόψει της απόφασης των «Αθανάτων» της ΔΟΕ το απόγευμα. Πολλοί γνώστες της κατάστασης, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, έχουν χαρακτηρίσει «πολύ κλειστή» την αναμέτρηση των 4 πόλεων για την τελική επικράτηση, του Σικάγου, της Μαδρίτης, του Τόκιο και του Ρίο ντε Τζανέιρο, θέλοντας να τονίσουν ότι η μάχη θα κριθεί με ελάχιστες ψήφους.

    Αυτό που έχει μέχρι στιγμής διαφανεί στην Κοπεγχάγη, είναι ότι η παρουσία του πλανητάρχη είναι καταλυτική και ικανή να δώσει στο Σικάγο τον τίτλο του φαβορί. Άλλωστε, ποτέ άλλοτε Αμερικανός πρόεδρος δεν παραβρέθηκε σε σύνοδο της ΔΟΕ για την απόφαση ανάθεσης Ολυμπιακών Αγώνων σε κάποια πόλη. Αναμφίβολα όμως αυτό αποτελεί και ένα μεγάλο ρίσκο για την πολιτική υπόληψη του Αμερικανού προέδρου που αποφάσισε να είναι προσωπικά παρών στην Κοπεγχάγη για να στηρίξει την υποψηφιότητα της δικής του πόλης.

    Και ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ταξιδέψει μέσα στη νύκτα για την Κοπεγχάγη απευθείας από την Ουάσιγκτον, η σύζυγός του και Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, βρίσκεται ήδη εδώ και 48 ώρες στην πρωτεύουσα της Δανίας. Και βέβαια δεν κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά έχει ξεκινήσει συνεχείς συναντήσεις με τα μέλη της ΔΟΕ, προκειμένου να τους πείσει να ψηφίσουν το Σικάγο.

    Αν το ζεύγος Ομπάμα καταφέρει να επηρεάσει τα μέλη της ΔΟΕ, θα φανεί μετά την ψηφοφορία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλες τρεις υποψήφιες πόλεις παραμένουν απαθείς καθώς έχουν μεταβεί στην Κοπεγχάγη με επικεφαλής τις πολιτικές τους ηγεσίες. Με την Μαδρίτη να έχει στο πλευρό της τόσο τον Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος όσο και τον Πρωθυπουργό, Χοσέ Λουίς θαπατέρο, το Τόκιο τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Γιούκιο Χατογιάμα και το Ρίο με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

    Ο τελευταίος μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμη και τη γνωστή φράση «Yes, we can» του Μπαράκ Ομπάμα από την προεκλκογική του εκστρατεία για την προεδρία των ΗΠΑ. «Αυτή τη στιγμή κοιτάζουμε στον κόσμο και λέμε, Ναι, μπορούμε, μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε ο Λούλα ντα Σίλβα.

    Φαβορί δίνουν όμως το Σικάγο και τα γραφεία στοιχημάτων του Λονδίνου, με το Ρίο να είναι ο μεγάλος του αντίπαλος και να ακολουθεί το Τόκιο, ενώ αουτσάιντερ δίνεται η Μαδρίτη. Όμως κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλει η ψηφοφορία και μέχρι τότε όλοι ελπίζουν.

    Αν όμως ο Μπαράκ Ομπάμα, αποτύχει στην αποστολή του και δεν καταφέρει να πάρει τους Αγώνες για το Σικάγο, πως θα αισθανθεί; Σίγουρα όχι ευχάριστα, αφού σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει, πόσο μάλλον σε έναν πλανητάρχη, αλλά θα έχει και μεγάλη παρηγοριά. Πριν από 12 χρόνια στη Λοζάνη της Ελβετίας είχε μεταβεί ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Κέιπ Τάουν. Η ΔΟΕ είχε εκφράσει την μεγάλη της ικανοποίηση για την παρουσία του λαοπρόβλητου ηγέτη, όμως το Κέιπ Τάουν έμεινε μόλις στην 4η θέση με την Αθήνα να αναλαμβάνει τους Αγώνες του 2004.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 October 2009 - 8:30:19 UTC