Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ατζέντα της ημέρας
  • [02] Η ώρα της κάλπης
  • [03] "Ναι" στη Συνθήκη

  • [01] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, θα ψηφίσει στο 56ο Λύκειο & 17ο & 155ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών, στο 513 Εκλογικό Τμήμα (09:00:00, Αθήνα/Πανόρμου 7 & Αμπελακίων)

  • Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο 432 εκλ. τμ. Αγίου Ελευθερίου (09:30:00, Θεσσαλονίκη/ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΩΣ 2)

  • Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα 196 στο 15ο Γυμνάσιο - Λύκειο (10:30:00, Θεσσαλονίκη/Καρόλου Ντηλ 24)

  • Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο 1780ο εκλογικό τμήμα στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας (11:00:00, Αθήνα/Φερτεκίου 1-πλατεία Τσαλδάρη)

  • Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου (11:30:00, Μαρούσι/Φλοίας 33)

  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο 154ο Εκλογικό Τμήμα (12:00:00, Ιωάννινα)

  • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, στις 12.00, στο εκλογικό τμήμα 1717, στο Γυμνάσιο Ν. Ερυθραίας (12:00:00, Αθήνα/Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 173)

    Αθλητική ατζέντα

  • Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα-Γκραν πρι Ιαπωνίας (15ος αγώνας της χρονιάς) - 08:00:00, Σουζούκα (JPN)

  • Χάντμπολ-Τσάλεντζ Καπ γυναικών (Β΄ γύρος, α΄ όμιλος, 3η ημέρα): Ντνεπριάνκα Χέρσον-Μ. Αλέξανδρος Γιαννιτσών - 12:00:00

  • Χάντμπολ-Τσάμπιονς Λιγκ γυναικών (Β΄ προκριματικός γύρος, 4ος όμιλος, 3η ημέρα): ΑΣΕ Ορμή-Μάλιγε Μίλι Πιγιάνγκο - 14:50:00, ¶αλμποργκ (DNK)

  • Χάντμπολ-Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών (1ος όμιλος, 1η ημέρα): Μονπελιέ-ΠΑΟΚ - 18:00:00, Μονπελιέ (FRA)

  • Αυτοκίνητο-Ράλι Ισπανίας (11ος και προτελευταίος αγώνας της χρονιάς)

  • Ποδόσφαιρο-Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων, 15:30 ¶ρσεναλ-Μπλάκμπερν (Αγγλία, 8η ημέρα)

    16:00 Ανκαραγκουτσού-Γαλατασαράι (Τουρκία, 8η ημέρα)

    16:30 Στουρμ Γκρατς-Κάπφενμπεργκ (Αυστρία, 10η ημέρα)

    17:00 Έβερτον-Στόουκ Σίτι (Αγγλία, 8η ημέρα)

    20:00 Ντιναμό Βουκουρεστίου-Παντούριι (Ρουμανία, 9η ημέρα)

    21:30 Σταντάρ Λιέγης-Γκενκ (Βέλγιο, 10η ημέρα)

    [02] Η ώρα της κάλπης

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι 'Ελληνες πολίτες, για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει εως τις 7 το βράδυ. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

    Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.835.007 άτομα εκ των οποίων τα 5.076.727 είναι γυναίκες και τα 4.758.280 άντρες. Το 2,5% του εκλογικού σώματος είναι νέοι εκλογείς οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

    Απαραίτητο έγγραφο για την ψηφοφορία των εκλογέων είναι η αστυνομική τους ταυτότητα ή προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή η άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

    Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι, αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.

    Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι Στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα, οι οποίοι ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν, προσέρχονται στο εκλογικό κατάστημα ατομικά και όχι συντεταγμένοι ή με οποιαδήποτε συνοδεία.

    Για να μάθετε ηλεκτρονικά πού ψηφίζετε, λειτουργεί σχετική υπηρεσία στο δικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών.

    Δικαίωμα ψήφου

    Δικαίωμα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων του Κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

    Στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:

    α) Όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.

    β) Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

    Δικαίωμα του εκλέγεσθαι

    Εκλόγιμοι στο βουλευτικό αξίωμα, είναι οι Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει, κατά την ημέρα της εκλογής, το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν .

    Διπλοεγγεγραμμένοι

    Οι διπλοεγγεγραμμένοι είναι 12.475. Κατά την ψηφοφορία, ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει ότι, έλαβε γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και ότι δεν ψήφισε ούτε προτίθεται να ψηφίσει σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι οφείλουν να τοποθετήσουν τις υπεύθυνες δηλώσεις των διπλοεγγεγραμμένων εκλογέων σε ιδιαίτερο φάκελο και να τις παραδώσουν στο οικείο Πρωτοδικείο ξεχωριστά από τον εκλογικό σάκο.

    Ετεροδημότες

    Οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 116.941, οι οποίοι θα ψηφίσουν βάσει ειδικών καταλόγων σε τμήματα του τόπου διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει εγκαίρως σχετική αίτηση και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

    Για να λειτουργήσουν τα ξεχωριστά αυτά τμήματα θα πρέπει ο αριθμός των εκλογέων να ανέρχεται τουλάχιστον στους 40 για να διαφυλαχτεί η μυστικότητα της ψήφου. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός , οι εκλογείς αυτοί οι οποίοι έχουν υπολογιστεί στα 7.521 άτομα, θα πρέπει να ψηφίσουν στον τόπο όπου ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

    Όσοι Έλληνες πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας της χώρας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των οικείων ΟΤΑ, έχουν τη δυνατότητα ακόμη και την ημέρα των εκλογών να απευθυνθούν στο δήμο ή την κοινότητα, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Σταυροί προτίμησης

    Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό δίπλα στο όνομά τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως εξής:

    α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

    β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

    γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς και

    δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

    Εκλογείς, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όπως π.χ. κυοφορούσες γυναίκες, υπερήλικες, ανάπηροι, ασθενείς κ.α., καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες (όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων του Ο.Τ.Ε.), πρέπει να ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα.

    Επίσης, εκλογείς, οι οποίοι λόγω σωματικής αδυναμίας δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν αυτοδύναμα τις προβλεπόμενες ενέργειες της ψηφοφορίας, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη συνδρομή του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής ή άλλου μέλους της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να την παράσχουν.

    Για τους δημότες Αθήνας

    Ενόψει των Βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009, οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων θα λειτουργούν έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.

    Επίσης για την εξυπηρέτηση εκλογέων, οι δημότες μπορούν να επισκέπτονται

    - τις υπηρεσίες του Δήμου στην οδό Λιοσίων 22 ή να επικοινωνούν, στο τηλεφωνικό κέντρο 210 5277.001(4 γραμμές) ή στη γραμμή δημότη 1595

    -Τον διαδικτυακό τόπο του Δήμου Αθηναίων www.cityofathens.gr μέσω του μπάνερ βΕΚΛΟΓΕΣ 2009β, όπου δίνεται η δυνατότητα στους εκλογείς του Δήμου Αθηναίων, να βρουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν καθώς και να το εντοπίσουν σε ηλεκτρονικό χάρτη για μεγαλύτερη ευκολία.

    Ταχύτερη ανακοίνωση αποτελεσμάτων

    Σε μια τελευταία ενημέρωση, ο υπουργός Εσωτερικών, Σπύρος Φλογαΐτης, αναφέρθηκε στο σύστημα διεξαγωγής αποτελεσμάτων, τα οποία θα συγκεντρώνονται και θα παρουσιάζονται, τόσο μέσω του κλασικού τρόπου τηλεγραφημάτων, όσο και του πιλοτικού προγράμματος SRT.

    Με αυτό το σύστημα, τα αποτελέσματα ανακοινώνονται απευθείας, χωρίς άλλη μεσολάβηση, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της διαδικασίας και μέσω διαδικτύου.

    Ο κ. Φλογαϊτης δήλωσε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση και πως το 75% των εκλογικών αντιπροσώπων βρίσκονται ήδη στον τόπο των εκλογικών τμημάτων, στα οποία έχουν τοποθετηθεί.

    Τα αποτελέσματα με το κλασικό σύστημα θα γίνουν γνωστά γύρω στις 5 το πρωϊ της Δευτέρας, ωστόσο προεκτίμηση θα υπάρξει από τις 12 τα μεσάνυχτα, βάσει του κλασικού τρόπου, και από τις 10 μ.μ., βάσει του SRT.

    Ο κ. Φλογαϊτης έκανε, άλλη μία φορά, έκκληση προς τις εφορευτικές επιτροπές να παραμείνουν στα εκλογικά τους τμήματα έως ότου καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος, όπως επίσης και προς τους δικαστικούς αντιπροσώπους να θέτουν την υπογραφή τους δίπλα σε κάθε σταυρό προτίμησης και στο τέλος να γίνεται το άθροισμα των σταυρών, να σημειώνεται στο ψηφοδέλτιο και να υπογράφεται και αυτό.

    Επίσης, από τις Νομαρχίες ζήτησε να μην καθυστερούν στην αποστολή των αποτελεσμάτων προς το υπουργείο.

    Που ψηφίζουν οι πολιτικοί

    Στο 154ο εκλογικό τμήμα Ιωαννίνων θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα ψηφίσει στο 432ο εκλογικό τμήμα Θεσσαλονίκης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο 1717 ο εκλογικό τμήμα Αθηνών στη Νέα Ερυθραία.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα 1780π εκλογικό τμήμα, στη Νέα Ιωνία.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ψηφίζει στο 56ο Λύκειο Αθηνών στους Αμπελόκηπους.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θα ψηφίσει στο 196ο εκλογικό τμήμα στη Θεσσαλονίκη.

    [03] "Ναι" στη Συνθήκη

    Οι Ιρλανδοί ενέκριναν τη συνθήκη της Λισαβόνας με ποσοστό 67,13%, σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, τα οποία ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

    Από τις 43 εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας, μόνον σε δύο που βρίσκονται βορειοδυτικά απορρίφθηκε η ευρωπαϊκή συνθήκη από την πλειοψηφία. Μεταξύ των άλλων περιφερειών, 31 ψήφισαν σε αυτό το δημοψήφισμα "ναι", ενώ στο περσινό είχαν ψηφίσει "όχι", σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με σημαντική διαφορά στα ποσοστά.

    Ως εκ τούτου στο νοτιοδυτικό Δουβλίνο, προπύργιο του "όχι", με ποσοστό που έφτανε το 65% στο περσινό δημοψήφισμα, τώρα το 59% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της νέας συνθήκης της ΕΕ.

    Στο βόρειο Δουβλίνο εξάλλου το "ναι" έλαβε το υψηλότερο ποσοστό του στο δημοψήφισμα αυτό, φτάνοντας το 82%.

    Οι Ιρλανδοί είχαν απορρίψει τη συνθήκη της Λισαβόνας με 53,4% στο προηγούμενο δημοψήφισμα που είχε γίνει τον Ιούνιο του 2008.

    Ικανοποίηση από τους Ευρωπαίους ηγέτες

    Τη νίκη του "ναι" στο ιρλανδικό δημοψήφισμα για τη συνθήκη της Λισαβόνας χαιρέτισαν ευρωπαίοι ηγέτες μεταξύ των οποίων ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιάντρανκα Κόσορ.

    "Χαιρετίζω την απόφαση του ιρλανδικού λαού για τη συνθήκη της Λισαβόνας (...) η συνθήκη αυτή είναι καλή για τη Βρετανία και καλή για την Ευρώπη", δήλωσε ο Μπράουν.

    "Μπορούμε εφεξής να εργαστούμε από κοινού και να επικεντρωθούμε στα προβλήματα που αφορούν πάρα πολύ τους Ευρωπαίους --μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, η ασφάλεια, ο αγώνας κατά της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο και η δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή", προσέθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

    Οι ιρλανδοί πολίτες "έκαναν σαφώς μια επιλογή υπέρ της Ευρώπης", δήλωσε παράλληλα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σημειώνοντας ότι η νίκη του "ναι" επιτρέπει "να ξεπεράσουμε ένα αποφασιστικό στάδιο εν όψει της ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας".

    Την ικανοποίηση της Γερμανίας για την επικύρωση της συνθήκης εξέφρασε η καγκελάριος Μέρκελ, σημειώνοντας ότι το "ναι" των Ιρλανδών αποτελεί ένα "σημαντικό βήμα" προς το να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη.

    Την επικύρωσή της χαιρέτισε και ο ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι, επισημαίνοντας ότι θα επιτρέψει να "έχουμε μια Ευρώπη πιο ισχυρή και αποτελεσματική".

    Ο Μπερλουσκόνι εξέφρασε επίσης την επιθυμία "το θετικό αυτό παράδειγμα από την Ιρλανδία να ακολουθηθεί από τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη συνθήκη, μολονότι τα κοινοβούλιά τους την έχουν ψηφίσει" ώστε να τεθεί σε ισχύ "ως το τέλος του έτους".

    Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιάντρανκα Κόσορ. "Για μας" το "ναι" των Ιρλανδών "αποτελεί μια νέα ώθηση για να κάνουμε επιπλέον προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και για να εκπληρώσουμε όλες τις προϋποθέσεις για μια ένταξη στην ΕΕ", αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 October 2009 - 4:30:20 UTC