Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επενδύουμε στην ευθυκρισία των Ελλήνων"
  • [02] Τα exit polls των τηλεοπτικών σταθμών

  • [01] "Επενδύουμε στην ευθυκρισία των Ελλήνων"

    «Επενδύουμε στην ευθυκρισία των Ελλήνων. Η νίκη είναι στα χέρια μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο 432 εκλογικό τμήμα, στον Άγιο Ελευθέριο Θεσσαλονίκης.

    «Σήμερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες παίρνουν απόφαση ευθύνης. Αποφασίζουν για ασφαλή διέξοδο από την κρίση, αποφασίζουν για πολιτικές, που είναι δύσκολες, αλλά εγγυώνται δυναμική επανεκκίνηση στην κούρσα της ανάπτυξης από το 2011 και μετά. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των πολιτών. Οι λύσεις, οι εξελίξεις, το αύριο του τόπου, το μέλλον των παιδιών μας είναι στα χέρια μας. Η νίκη είναι στα χέρια μας. Μαζί κερδίζουμε την ελπίδα», υπογράμμισε.

    Ο πρωθυπουργός έφτασε στις 9.40 στο πρώτο ολοήμερο δημοτικό σχολείο, όπου τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, οι υφυπουργοί Κώστας Γκιουλέκας και Γιάννης Ιωαννίδης, οι βουλευτές Γιώργος Ορφανός, Έλενα Ράπτη και Απόστολος Τζιτζικώστας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, Βάκης Φρατζής, και αρκετοί ψηφοφόροι της ΝΔ.

    Το μεσημέρι, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε τη Λάρισα, καθώς είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ και για το συγκεκριμένο νομό και η επίσκεψή του είχε συμβολικό χαρακτήρα.

    Χωρίς να κάνει δηλώσεις, στην ολιγόλεπτη παραμονή του στο εκλογικό κέντρο της ΝΔ απευθυνόμενος προς τους υποψηφίους βουλευτές του νομού, είπε «ήρθα να σας δω γιατί είμαστε συνυποψήφιοι».

    Υποστηρικτές του κόμματος είχαν κατακλύσει το χώρο έξω από το εκλογικό κέντρο της ΝΔ, φωνάζοντας συνθήματα.

    Ομιλία στο Πεδίον του 'Αρεως

    Το διακύβευμα των εκλογών έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην συγκέντρωση της Αθήνας, λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στις εξωπραγματικές υποσχέσεις, την απουσία σχεδίου, την ασάφεια των θέσεων του ΠΑΣΟΚ από τη μία πλευρά και στο υπεύθυνο και ρεαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνει ειλικρινή και αναγκαία μέτρα από την άλλη.

    Ζούμε ώρες εθνικής ευθύνης είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί για την εξέλιξη της οικονομίας μας καθώς θα κρίνουν την έγκαιρη έξοδο της χώρας από την παγκόσμια οικονομική θύελλα και την δυνατότητά μας να εξασφαλίσουμε μακροχρόνια ανάπτυξη, σε στέρεες βάσεις. Αν αφεθούμε σε ανεύθυνες εκθέσεις ιδεών, θα εκτεθούμε σε αδιέξοδα. Αν πιστέψουμε ευχάριστα και παραπλανητικά λόγια, θα καταλήξουμε σε δυσάρεστα αποτελέσματα».

    Ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου κατηγορώντας τον ότι «κρύβεται γιατί κρύβει, δεν απαντά σε τίποτε γιατί φοβάται μήπως από λάθος του ξεφύγουν αλήθειες και επιλέγει τις αοριστίες, τις υπεκφυγές, τις γενικολογίες». Συνέχισε λέγοντας ότι δημιουργεί μόνο ανησυχίες και προβλήματα πλήττοντας την πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική, την διεθνή αξιοπιστία της χώρας, την δυνατότητά να προσελκύουμε ξένες επενδύσεις. Ειδικότερα ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου:

    - Δημιούργησε πρόβλημα με τη Ρωσία, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη συμφωνία Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Τι σκοπιμότητα εξυπηρετεί αυτή η τοποθέτησή του;

    - Δημιούργησε πρόβλημα με τη Κίνα, βάζοντας ερωτηματικά στη συμμαχία για το Λιμάνι του Πειραιά. Ρίχνει σκιές σε μια συμμαχία που άρχισε, από χθες, να λειτουργεί προς όφελος της χώρας μας.

    - Δημιουργεί ανασφάλεια σε επενδυτές και υποψήφιους επενδυτές. Βάζοντας θέμα ΟΤΕ. Βάζοντας θέμα Ολυμπιακής. Κιβ αυτό την ώρα που η νέα εταιρία άρχισε να λειτουργεί. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να τραυματίζονται συμφέροντα της χώρας, αλλά και η διεθνής αξιοπιστία της.

    Τα όσα ισχυρίζονται το ΠΑΣΟΚ και ο Αρχηγός του δεν εφαρμόζονται, εάν εφαρμόζονταν, θα είχαν δυσβάσταχτες επιπτώσεις για όλους τους πολίτες και η Οικονομία θα οδηγείτο σε σοβαρά αδιέξοδα ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί. Πάρτε τις εξελίξεις στα χέρια σας. Πάρτε τις αποφάσεις στα χέρια σας. Την Κυριακή επιλέγετε εσείς».

    Συνέχισε την επίθεσή του στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Την ώρα της σφοδρότερης παγκόσμιας κρίσης, την ώρα που τα ελλείμματα στην Ευρώπη εκτινάσσονται στα ύψη, το ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε το πρωτάκουστο: «Τα λεφτά», λέει, «δεν είναι πρόβλημα». Μβ αυτήν την αντίληψη, πήραν το χρέος λιγότερο από 2 δισ. ευρώ και το παρέδωσαν κοντά στα 200 δισ. Το αύξησαν εκατό φορές. Μβ αυτήν την αντίληψη, σε μια εποχή με ιδιαίτερα ευνοϊκές διεθνείς συγκυρίες, έφθασαν το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ. Μβ αυτήν την αντίληψη, πήραν την ανεργία στο 3% και την έφτασαν στο 11,3%».

    Ο κ. Καραμανλής αποδοκίμασε τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι τάζουν τα πάντα σε όλους και εξήγησε: «Υπόσχονται στους δημόσιους υπαλλήλους αυξήσεις μισθών στα όρια του πληθωρισμού. Είναι εμπαιγμός για όλους. Για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, σημαίνουν αύξηση 100 ευρώ το χρόνο. Εμείς δώσαμε φέτος 500 ευρώ σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Είπαμε ότι θα γίνει το ίδιο και το 2010. Ξεκαθαρίσαμε όμως ότι θα παγώσουν οι μισθοί των υψηλόμισθων στο δημόσιο. Διευκρινίσαμε, ταυτόχρονα, ότι αυτό δεν αφορά τα 4 εκατ. των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, που πήραν - και θα πάρουν - τις αυξήσεις της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Αποδεικνύεται, ξεκάθαρα πια, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο πορείας. Με τους δικούς τους υπολογισμούς, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για να περιοριστεί το έλλειμμα. Αντί να πουν από πού θα τα βρουν, υπόσχονται να μοιράσουν άλλα τόσα. Δεν λένε, όμως, ούτε από πού θα περικόψουν δαπάνες, ούτε σε ποιούς θα φορτώσουν τα βάρη. Διότι ένα είναι βέβαιο: Βάρη θα υπάρξουν, με την δραματική αύξηση της φορολογίας. Μπορεί να μην το λένε ανοιχτά. Όμως το υπονοούν. Διότι όταν λένε ότι θα εντάξουν όλα τα εισοδήματα σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα, μέχρι τώρα αρνούνται να διευκρινίσουν ποιά θα είναι η κλίμακα αυτή. Το κόμμα λέει ότι θα αλλάξουν την ισχύουσα. Ο Αρχηγός τους λέει πως δεν θα την αλλάξει. Τελικά, ποιός λέει την αλήθεια και ποιός όχι; Ποιός ξέρει και ποιός δεν ξέρει; Ποιός κοροϊδεύει ποιόν;». Και κατέληξε λέγοντας ότι στις κρισιμότατες συγκυρίες, ο τόπος δεν μπορεί να αντέξει έναν αλόγιστο δημόσιο δανεισμό, που όλη η κοινωνία θα πληρώσει για πολλές δεκαετίες.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση πήρε μια σειρά από μέτρα ώστε η Ελλάδα του 2011 να είναι απαλλαγμένη από τις συνέπειες της διεθνούς συγκυρίας να είναι απαλλαγμένη από τις αδυναμίες του παρελθόντος και να είναι στις πρώτες χώρες που θα ξεφύγουν από την κρίση. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στα θέματα νόμου και τάξης λέγοντας; «Είναι απόφασή μας να μπει τέλος σε μια σειρά θλιβερά φαινόμενα. Δεν θα γίνονται ανεκτές καταλήψεις, βανδαλισμοί, καταστροφές σε Σχολεία και Πανεπιστήμια. Δεν μπορεί να λειτουργεί το Πανεπιστημιακό Άσυλο σαν ασυλία στο έγκλημα και την καταστροφική μανία των λίγων. Δεν μπορούν μερικές δεκάδες διαμαρτυρόμενοι να κλείνουν δρόμους,να παραλύουν την οικονομική ζωή και να ταλαιπωρούν εκατομμύρια άλλους».

    Ο κ. Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του με την αισιοδοξία ότι στο τέλος του δρόμου το 2011 η Ελλάδα θα είναι απελευθερωμένη από τα ελλείμματα, θα έχει λύσει εκκρεμότητες δεκαετιών, θα έχει εξασφαλίσει σταθερή Οικονομία, σε τροχιά μακροχρόνιας ανάπτυξης. «Για όλα αυτά είμαι απόλυτα αισιόδοξος. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε. Μαζί, θα τα καταφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    [02] Τα exit polls των τηλεοπτικών σταθμών

    Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές και έκλεισαν οι κάλπες. Οι εκλογές διεξήχθηκαν ομαλά.

    Το ΑΠΕ - ΜΠΕ θα μεταδίδει τα εκλογικά αποτελέσματα που συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και δημοσιοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

    Στις 19:00, την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες, τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν τις παρακάτω προβλέψεις του αποτελέσματος με βάση τις δημοσκοπήσεις εξόδου.

    Με βάση το κοινό exit poll των εταιρειών GΡΟ, Οpinion, Αlco, ΜΑRC, Μetron Αnalysis και ΜRΒ-RΑSS, που παρουσιάστηκε από τους σταθμούς ΝΕΤ, Αlpha, Αlter ΑΝΤ1 και Μega, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής:

    ΝΔ: 34,3%-37,3% (94-100 έδρες)

    ΠΑΣΟΚ: 41-44% (151-159 έδρες)

    ΚΚΕ: 7,3-8,3% (20-22 έδρες)

    ΛΑΟΣ: 5-6% (14-16 έδρες)

    ΣΥΡΙΖΑ: 3,9-4,9% (11-13 έδρες)

    ΟΙΚ/ΠΡΑΣ: 2-3%

    Επίσης με βάση τη δημοσκόπηση εξόδου της εταιρείας Public Issue για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, η εκτίμηση ψήφου έχει ως εξής:

    ΝΔ: 35,5%

    ΠΑΣΟΚ: 41%

    ΚΚΕ: 8%

    ΛΑΟΣ: 6%

    ΣΥΡΙΖΑ: 4,5%

    ΟΙΚ/ΠΡΑΣ: 3%


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 October 2009 - 16:30:40 UTC