Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα Χανιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [02] Αδειοδότηση Κολεγίων
  • [03] Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ
  • [04] British Airways: Μείωση προσωπικού
  • [05] Παράξενα ξενοδοχεία για εναλλακτικές αποδράσεις
  • [06] Εκλογή προέδρου της ΚΟ
  • [07] "Ασφαλές το εμβόλιο"
  • [08] Καταπολεμά την κατάθλιψη

  • [01] Στα Χανιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Με τιμές αρχηγού κράτους, τα Χανιά, υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στις Ιερές Μητροπόλεις Κυδωνίας - Αποκορώνου, Κισάμου-Σελίνου.

    Η επίσημη υποδοχή του κ. Βαρθολομαίου έγινε στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου είχε στηθεί ασπίδα με δάφνες, ενώ κατά την άφιξή του, τον έραναν με λουλούδια παιδιά δημοτικών σχολείων της πόλης και πιστοί, ενώ την ίδια ώρα η μουσική μπάντα του Ναυτικού και στρατιωτικά τμήματα απέδιδαν τιμές.

    Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκε στην Κρήτη ο αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος, ο οποίος αναφερόμενος στην παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, είπε μεταξύ άλλων:

    "Ευχόμαστε όλοι μας σαν τα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη να είστε πάντα όρθιος".

    Εκ μέρους της πόλης των Χανίων τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε ο δήμαρχος Κυριάκος Βιρβιδάκης.

    "Γεμίζουμε με πνευματική χαρά και αγαλλίαση γιατί είσαστε μαζί μας", τόνισε ο δήμαρχος.

    Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού ευχαρίστησε τις Αρχές και τους πολίτες για την υποδοχή, αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Κρήτης, ενώ απηύθυνε και μια προτροπή:

    "Δύο μόλις ημέρας μετά τας Εθνικάς Εκλογάς, πατρικώς προτρεπόμεθα, να λησμονηθούν συντόμως όσα τυχόν κομματικώς σας χωρίζουν και να προχωρήσετε με αγάπη, ομόνοια και αδελφική συνεργασία, καθώς έτσι πρέπει σε χριστιανούς, η συνοικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο. Κυβέρνησις και αντιπολίτευσις είναι οι δύο πνεύμονες της δημοκρατίας. Συγχαίρουμε και ευλογούμε και τους μεν και τους δε, και ευχόμαστε τα καλύτερα για την Ελλάδα, η οποία είναι αξία ενός λαμπρού μέλλοντος".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τοποθέτησε το θεμέλιο λίθο στο κτίριο που θα στεγάσει το κέντρο περίθαλψης και αποκατάστασης παιδιών με ειδικές ανάγκες, καθώς και στον ναό του Αγίου Βαρθολομαίου που βρίσκεται στην αυλή του υπό ανέγερση κτιρίου.

    Ο κ. Βαρθολομαίος ευλόγησε παιδιά που φιλοξενούνται στο κέντρο, ενώ στην ομιλία του τόνισε ότι η Εκκλησία είναι πάντα κοντά στις προσπάθειες που γίνονται για να περιορισθεί ο ανθρώπινος πόνος, κυρίως όταν πρόκειται για παιδιά.

    Θέλοντας μάλιστα να ευχαριστήσει όλους όσοι τον υποδέχθηκαν και στο χώρο αυτό, είπε μια Κρητική μαντινάδα την οποία αφιέρωσε στα παιδιά:

    "Όσα είναι τα άστρα του ουρανού και τα σπυριά της άμμου, τόσες καλές, χρυσές ευχές να έχετε παιδιά μου".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στην επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων και επισκέφθηκε την ιερά μονή Χρυσοπηγής.

    Ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκέφθηκε τη Μητρόπολη Κισάμου - Σελίνου, όπου εγκαινίασε χώρο, αφιερωμένο στον πρώην μητροπολίτη Κισάμου - Σελίνου, Ειρηναίο Γαλανάκη.

    [02] Αδειοδότηση Κολεγίων

    Tην υπογραφή της άδειας λειτουργίας των Κολεγίων, ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων. Στην έγγραφη κοινοποίηση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι:

    «Τελειώνει μια μεγάλη περίοδος αμφιβολιών για τη θέση των Κολεγίων στον Ελληνικό Εκπαιδευτικό Χώρο. Τώρα πλέον, το Υπουργείο Παιδείας και επομένως και οι ενδιαφερόμενοι, γνωρίζουν ποια είναι τα Κολλέγια, με ποια Πανεπιστήμια συνεργάζονται, ποια προγράμματα σπουδών προσφέρουν, τι τίτλους σπουδών αποκτούν οι απόφοιτοι.

    Τώρα πλέον, δεν θα μπορεί κανένα Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών να ονομάζεται Κολέγιο, ούτε να συνεργάζεται με Πανεπιστήμιο Εξωτερικού. Άρα θα ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο και θα προστατεύονται οι υποψήφιοι φοιτητές.

    Εξάλλου, με βάση τον Νόμο των Κολεγίων αναγνωρίζονται πλέον οι συνεργασίες των Κολεγίων με ξένα Πανεπιστήμια μια κατάσταση που από πολλούς αμφισβητούνταν στο παρελθόν.

    Ήδη, έχουν γίνει πολλές επενδύσεις από τα Κολέγια ιδιαίτερα από τα μέλη μας, που προετοιμάζονται για τη νέα εποχή και μετά την χορήγηση των αδειών θα ξεκινήσουν και άλλες.

    Είναι αλήθεια βέβαια ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις κατηγορίες Κολεγίων μεταξύ αυτών, που πήραν άδεια. Τα Κολέγια, που συνεργάζονται με Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, όπως τα μέλη μας, εκείνα που συνεργάζονται με αμερικάνικα Πανεπιστήμια και τέλος, εκείνα που δεν συνεργάζονται με κανένα Πανεπιστήμιο.

    Πρέπει σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε, ότι όσοι φοιτούν σε ευρωπαϊκά Κολέγια, δικαιούνται πλήρη αναγνώριση των πτυχίων τους με βάση την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, εφόσον πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις (άρθρο 50, παρ. 3)».

    Από τον Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την αδειοδότηση των κολεγίων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει την αδιαφανή απόφαση για αδειοδότηση των κολεγίων, μόλις 24 ώρες πριν τη λήξη της προεκλογικής περιόδου και θέτει δημόσια το ερώτημα, ποιο σκεπτικό και ποιες σκοπιμότητες οδήγησαν τον απερχόμενο υπουργό Παιδείας, κ. Σπηλιωτόπουλο, σε μια τέτοια απόφαση.

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατηγορεί τη ΝΔ γιατί «φεύγοντας από την κυβερνητική εξουσία έσπευσε να υπογράψει την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ στην Παιδεία με τελευταία πράξη την αδειοδότηση ιδιωτικών κολεγίων που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξίσωση και ισοπέδωση των πτυχίων των ΑΕΙ-ΤΕΙ με τα πιστοποιητικά των ιδιωτικών κολεγίων» και το ΠΑΣΟΚ ότι «επιχειρεί με τις δηλώσεις για "αδιαφάνεια και σκοπιμότητα της ΝΔ" να συσκοτίσει την ουσία».

    «Αυτή είναι και η τελική πράξη παράδοσης της παιδείας μας στην αγορά και στους σκοτεινούς επιχειρηματίες της, με τις πλέον αδιαφανείς διαδικασίες. Είναι φανερό ότι έτσι ξεπληρώθηκαν τα τελευταία γραμμάτια αλλά και εξαγοράσθηκαν κάποιες χιλιάδες ψήφοι» αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    [03] Καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ

    Η Τουρκία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για δυο υποθέσεις που αφορούν θρησκευτικές μειονότητες, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία ενός ορθόδοξου ιδρύματος και την καταχώρηση (στα ειδικά αρχεία) ενός προτεσταντικού ιδρύματος.

    Στην πρώτη υπόθεση η Άγκυρα καταδικάστηκε να εγγράψει στο κτηματολόγιο τα περιουσιακά στοιχεία ενός ιδρύματος (νεκροταφείο, οικόπεδα, πολυκατοικίες, εκκλησία, μοναστήρι) της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας το οποίο βρίσκεται στο Τσανάκαλε στα στενά των Δαρδανελίων, σε αντίθετη περίπτωση η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει στην ενάγουσα 173.000 ευρώ, για όλες τις βλάβες που έχουν προκύψει.

    Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο εκτιμά πως στην υπόθεση αυτή, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία του ιδρύματος παραβιάστηκε διότι το κράτος αρνούνταν να εγγράψει στο κτηματολόγιο τα περιουσιακά στοιχεία που κατείχε εδώ και πολύν καιρό , χωρίς όμως τίτλο ιδιοκτησίας με διάφορα κληροδοτήματα, δωρεές και κτήσεις.

    Στην δεύτερη περίπτωση, οι ευρωπαίοι δικαστές επιδίκασαν 2000 ευρώ για ηθική βλάβη και 500 για υλικές ζημιές στα 16 ιδρυτικά μέλη του ιδρύματος των Εκκλησιών της Απελευθέρωσης, που βρίσκεται στην Άγκυρα.

    Οι τουρκικές αρχές είχαν αρνηθεί να καταχωρήσουν (στα ειδικά αρχεία) αυτό το ίδρυμα του οποίου βασικός στόχος είναι να προστατεύει αποκλειστικά τα συμφέροντα των μελών της προτεσταντικής κοινότητας. Το καθεστώς αυτού του ιδρύματος δεν είναι συμβατό με ένα άρθρο του αστικού κώδικα που απαγορεύει την αποκλειστική υποστήριξη μιας συγκεκριμένης κοινότητας , σύμφωνα με την τουρκική δικαιοσύνη.

    [04] British Airways: Μείωση προσωπικού

    Η βρετανική αεροπορική εταιρία British Airways (BA) ανακοίνωσε ότι μειώνει το προσωπικό της κατά 1.700 άτομα, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των ζημιών που έχει υποστεί.

    Στη σχετική ανακοίνωση της εταιρίας αναφέρεται ότι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων θα γίνει σε εθελοντική βάση. Σύμφωνα με τη British Airways περίπου 1.000 αεροσυνοδοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εθελουσία έξοδο από την εταιρία και άλλοι 3.000 εργαζόμενοι δεν θα είχαν αντίρρηση για μερική απασχόληση.

    Η ΒΑ διαβεβαιώνει ότι η μείωση του προσωπικού δεν θα επηρεάσει τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες της.

    Ο βρετανικός αερομεταφορέας αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η αεροπορική βιομηχανία περνά τη χειρότερη κρίση της ιστορίας του και υπάρχει κίνδυνος για συνέχιση των οικονομικών απωλειών εάν δεν ληφθούν μέτρα.

    [05] Παράξενα ξενοδοχεία για εναλλακτικές αποδράσεις

    Έχετε ποτέ σκεφτεί πως θα θέλατε να πάρετε πρωινό στα "σπλάχνα" ενός ηφαιστείου, να κοιμηθείτε παρέα με τα ψάρια του Ειρηνικού Ωκεανού ή να "ταξιδέψετε" στην αγκαλιά του Μορφέα πάνω σ' ένα τρένο ή αεροπλάνο; Αν ναι, αρκεί ένα κλικ στο διαδίκτυο για να ανακαλύψετε ξενοδοχεία που μπορούν να υλοποιήσουν αυτά και πολλά άλλα β¦περίεργα όνειρα κι επιθυμίες σας.

    Ένα απ' αυτά τα περίεργα ξενοδοχεία, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, καθημερινά, σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, είναι το "Propeller Island City Lodge" του Βερολίνου, κάθε ένα από τα 30 του δωμάτια είναι β¦παράξενο, με το δικό του διαφορετικό τρόπο και γι' αυτό έχει φροντίσει ο καλλιτέχνης- ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, Λαρς Στρόσεν.

    Ένα από τα δωμάτια, το πρώτο που χτίστηκε, μοιάζει με μια ζωντανή μεσαιωνική πόλη, γεμάτη χρώματα, μ' ένα μίνι γκολφ να περιστοιχίζει το κεντρικό κρεβάτι, που με τη σειρά του, μοιάζει με κάστρο!

    Σ' ένα άλλο από τα δωμάτια, τα έπιπλα είναι καρφωμένα στοβ¦ ταβάνι, ένα άλλο έχει φέρετρα αντί κρεβατιών ή -εναλλακτικά- κελιά λιονταριών, ενώ για όσους θέλουν να τη βγάλουν στηβ¦ στενή, υπάρχει το "Δωμάτιο της Ελευθερίας", που μοιάζει με φυλακή.

    Ξενοδοχεία αυστηρώς ακατάλληλα για β¦υδροφοβικούς

    Υπάρχουν, επίσης, ξενοδοχεία, όπου κυρίαρχο είναι το υγρό στοιχείο. Ένα απ' αυτά, το "Jules' Undersea Lodge", που πήρε τ' όνομά του από τον Ιούλιο Βερν, τον περίφημο συγγραφέα του βιβλίου "20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα", βρίσκεται στο νησί Key Largo των ΗΠΑ και ήταν πρώην υποθαλάσσιο εργαστήριο.

    Το ξενοδοχείο στο όμορφο αυτό νησί της Florida Keys, με τους κοραλλιογενείς υφάλους, τα ναυάγια και τον τεράστιο πλούτο της θαλάσσιας ζωής, προ(σ)καλεί τους επισκέπτες του σε μια υποθαλάσσια περιπέτεια, αφού για να φτάσει κάποιος στο δωμάτιό του θα πρέπει να είναι όχι μόνο δεινός κολυμβητής, αλλά και να γνωρίζει τα μυστικά της β¦υποβρύχιας κατάδυσης.

    Μάλιστα, όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι μ' αυτήν, θα πρέπει να περάσουν από ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο εκμάθησης, που το προσφέρει το ίδιο το ξενοδοχείο.

    Το να φτάσεις στο δωμάτιο, μπορεί να μοιάζει με περιπέτεια για τους περισσότερους, η θέα όμως από το παράθυρό του αποζημιώνει τους τολμηρούς, που έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν, σε απόσταση αναπνοής, χιλιάδες πλάσματα του βυθού.

    Αν πάλι έχετε φανταστεί τον εαυτό σας ως άλλο Ποσειδώνα, δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε ως τα νησιά Φίτζι, όπου το "Poseidon Undersea Resort", που βρίσκεται "βυθισμένο" δέκα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, υπόσχεται να σας ταξιδέψει στο μαγικό βυθό του Ειρηνικού, μέσα από τις υπερπολυτελείς υποδομές του.

    Με αεροπλάνα, τρένα και τον β¦άρχοντα των δαχτυλιδιών

    Στα Woodlyn Park Motels στη Νέα Ζηλανδία, οι επιλογές είναι αρκετές και ικανές να ικανοποιήσουν αυτούς που δεν μπορούν να αποχωριστούν τα μέσα μεταφοράς ούτε και στον ύπνο τους! Έτσι, ο επισκέπτης εκεί μπορεί να περάσει τη νύχτα του σε κάποιο βαγόνι τρένου του 1950 ή να "πετάξει" στην αγκαλιά του Μορφέα μ' ένα αεροπλάνο τύπου Bristol Fighter.

    Αν πάλι κάποιος έχει ταυτιστεί με τον Τόλκιν του περίφημου Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, μπορεί να μείνει σ' ένα μικρό σπίτι πανομοιότυπο μ' αυτό των χόμπιτ, χτισμένο στην άκρη του βουνού.

    Για τους πιστούς των αιθέρων, που δεν μπορούν ν' αποχωριστούν ούτε στις διακοπές τους τον πολυτελή τρόπο ζωής τους, υπάρχει κι άλλη λύση: σε απόσταση μιας ανάσας από την παραλία και το Εθνικό Πάρκο Μανουέλ Αντόνιο της Κόστα Ρίκα, το ξενοδοχείο "Costa Verde" προσφέρει μια τη σουίτα "727 Fuselage". Πρόκειται για ένα Boeing 727-100 του 1965, που μοιάζει να έχει καταπέσει στη ζούγκλα της Κόστα Ρίκα και να βρίσκεται εκεί αφημένο σαν "στολίδι" του χώρου. Στην πραγματικότητα, όμως, το αεροσκάφος αυτό ανήκει στην αλυσίδα του ξενοδοχείου και έχει μετατραπεί σε μια πολυτελή σουίτα, ικανή να ικανοποιήσει και τα πιο απαιτητικά γούστα.

    Κάποτε, όταν πετούσε στους αιθέρες με τα "φτερά" των Νοτιοαφρικανικών Αερογραμμών και της κολομβιανής εταιρίας "Avianca", φιλοξενούσε στους χώρους του 125 επιβάτες. Σήμερα, με λίγα μόνο ενθύμια των ημερών εκείνων, διαθέτει δύο κρεβατοκάμαρες και σαλοτραπεζαρία, καλυμμένη με ξύλο, προκειμένου να συμβαδίζει με το φυσικό τοπίο.

    Ζήστε μια νύχτα ως β¦Εσκιμώος!

    Τα τελευταία χρόνια τα ξενοδοχεία από πάγο έχουν γίνει του συρμού και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, όχι μόνο στις σκανδιναβικές χώρες, όπου οι θερμοκρασίες σαφώς και ευνοούν την ύπαρξή τους, αλλά και σε λιγότερο κρύα κλίματα. Το Ice Hotel της Σουηδίας, σε κάθε περίπτωση είναι από τα πρώτα και τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία από πάγο στον κόσμο. Καλύπτει μια έκταση 6 χιλιάδων στρεμμάτων και όλες οι εγκαταστάσεις του είναι καλυμμένες από πάγο.

    Οι πελάτες του ξενοδοχείου αυτού (σ.σ. παρόμοια υπάρχουν στον Καναδά, αλλά και σε ορισμένες βαλκανικές χώρες, όπως η Ρουμανία και η Σλοβενία) μπορούν να απολαύσουν τον ύπνο τους μέσα σ' έναν θερμικό υπνόσακο, πάνω στο ειδικά σχεδιασμένο παγωμένο κρεβάτι, που έχει επενδυθεί με δέρμα ταράνδου.

    Με μέση θερμοκρασία -8 βαθμούς Κελσίου, μάλλον ο ζεστός χυμός που σου προσφέρει το προσωπικό για πρωινό δεν είναι αρκετός για να ζεσταθείς, γι' αυτό και οι περισσότεροι επισκέπτες το ρίχνουν από νωρίς στη β¦ βότκα.

    "Εκρηκτικά" ξενοδοχεία και περίεργες β¦επιπλέουσες κάψουλες

    Αν τα ηφαίστεια όχι μόνο δεν σας τρομάζουν, αλλά θα θέλατε να εισχωρήσετε στα σπλάχνα τους, δεν έχετε παρά να περάσετε τις διακοπές σας στο ξενοδοχείο "Gamirasu" στην Τουρκία, που είναι χτισμένο σε μια σπηλιά, μέσα σε ηφαιστειογενή βράχο και παλαιότερα ήταν βυζαντινό μοναστήρι.

    Η σπηλιά, ηλικίας χιλίων ετών, μέχρι αρκετά πρόσφατα αποτελούσε καταφύγιο για Χριστιανούς καλόγερους και μάλιστα κάποια από τα δωμάτια του χρησιμοποιούνταν ως κελιά.

    Αν πάλι θέλετε να σβήσετε τη β¦φλόγα της λάβας και προτιμάτε την ασφάλεια των ρηχών νερών, δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε έως την Ολλανδία. Εκεί, θα δείτε να επιπλέουν στα νερά των καναλιών του Άμστερνταμ κάτι περίεργες πορτοκαλί κάψουλες, που στη δεκαετία του '70 χρησιμοποιούνταν ως μηχανήματα για την άντληση πετρελαίου. Σήμερα, έχουν μετατραπεί σε δωμάτια φιλοξενίας του "Capsule Hotel" από τον καλλιτέχνη Ντένις Ούντεντικ, ο οποίος αρέσκεται να αυτοαποκαλείται "αρχιτέκτονας των σκουπιδιών".

    Ο ιδιότυπος καλλιτέχνης σκέφτηκε τον πρωτότυπο αυτό τρόπο ανακύκλωσης των μηχανημάτων αυτών, που έχουν αρχίσει να κατακτούν ολοένα και περισσότερους ταξιδιώτες, από διάφορες γωνιές της Ευρώπης.

    Μάλιστα, για τους λάτρεις του Τζέιμς Μποντ, μια απ' αυτές τις κάψουλες έχει μετατραπεί σε σκηνικό της ταινίας "The Spy Who Loved Me", περιμένοντας το δικό της κατάσκοπο να την κατακτήσει.

    Άρωμα παλιού κρασιού

    Χρόνια πριν, στα "σπλάχνα" τους ωρίμαζε το καλύτερο κρασί από τους αμπελώνες ελβετικού ch?teau, που αντιστοιχούσε σε πάνω από 19.000 μπουκάλια. Σήμερα, τα τέσσερα τεράστια ξύλινα βαρέλια ανήκουν στο ξενοδοχείο "De Vrouwe Van Stavoren" της Ολλανδίας και φιλοξενούν ανθρώπους, αφού έχουν μετατραπεί σε δωμάτια, το καθένα εκ των οποίων έχει δύο στενά κρεβάτια κι ένα μικρό χώρο ανάπαυσης πριν από την κύρια είσοδο. Τα τέσσερα βαρέλια έχουν τοποθετηθεί σε μια περιοχή, που βρίσκεται πολύ κοντά στο μικρό λιμάνι του Στάβορεν, που γνώρισε μεγάλη άνθιση την περίοδο του Μεσαίωνα.

    Μ΄ένα μόλις κλικ στο διαδίκτυο, ανακαλύπτεις πως ο κατάλογος των περίεργων ξενοδοχείων ανά τον πλανήτη δεν έχει τελειωμό. Από ξενοδοχεία- πρώην φυλακές, όπως το "Prison Hotel" στη Γερμανία έως το "Daspark Hotel" της Αυστρίας, που είναι κατασκευασμένο πλήρως από σωλήνες αγωγών και το συγκρότημα ξενώνων "Hang Nga" στο Ντα Λατ του Βιετνάμ, το γνωστό "Crazy House" της δεύτερης κόρης του Χο Τσι Μινχ, τα περίεργα ξενοδοχεία είναι εδώ για να μας θυμίζουν πως και η διαμονή μπορεί να εξελιχθεί σε κεντρικό σημείο του ταξιδιού.

    Κείμενο: Παπαδοπούλου Σ.

    [06] Εκλογή προέδρου της ΚΟ

    Συνεδριάζει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι πρόεδρος της νέας Κ.Ο. να εκλεγεί ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Π.Γ., που εκδόθηκε χθες μετά τη συνεδρίασή της.

    Στη συνεδρίαση έγινε μια πρώτη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο η Π.Γ. του ΣΥΝ «εκτιμά ως θετικό το εκλογικό αποτέλεσμα» καθώς «ανοίγει δρόμους για τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή και τους κοινωνικούς αγώνες».

    «O ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα ασκήσει αριστερή αντιπολίτευση στη βάση του προγράμματός του και των θέσεων που παρουσίασε προεκλογικά» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση και εκφραζονται ευχαριστίες "προς τους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος", ενώ σημειώνεται ότι η ΠΓ "αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια την Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού και τον επικεφαλής της σ. Γιάννη Δραγασάκη για την συνεισφορά της στον εκλογικό αγώνα".

    Η ολοκλήρωση της εκτίμησης για το εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνει σε νέα συνεδρίαση αύριο.

    "Τα πρόσωπα και τα κυβερνητικά σχήματα έχουν δευτερεύουσα σημασία μπροστά στην πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ" επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη νέα κυβέρνηση.

    "Ο ΣΥΡΙΖΑ, από θέσεις αριστερής αντιπολίτευσης, θα σταθεί στο πλάι των αγώνων των εργαζόμενων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και της νεολαίας με τις προτάσεις του και το πρόγραμμά του", τονίζει

    [07] "Ασφαλές το εμβόλιο"

    Το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), γνωστής και ως γρίπης των χοίρων, είναι ασφαλές και είναι το σημαντικότερο εργαλείο που έχουμε για την καταπολέμηση της πανδημίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καλώντας τον πληθυσμό σε μαζικό εμβολιασμό.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις το εμβόλιο μπορεί να έχει κάποιες ήπιες παρενέργειες, όπως κράμπες στους μυς ή πρόκληση πονοκεφάλου, αλλά οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση θα πρέπει να εμβολιαστεί, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός.

    Μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης γίνονται στην Κίνα και την Αυστραλία και θα αρχίσουν σύντομα στις ΗΠΑ και σε μέρη της Ευρώπης, σημείωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Γκρέγκορι Άρτι.

    "Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα εμβόλια, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί, χρησιμοποιούνται για χρόνια και χρόνια στη μορφή που είχαν για την εποχική γρίπη και έχουν αποδειχθεί από τα πιο ασφαλή εμβόλια που υπάρχουν", υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου.

    Σε ερώτηση σχετικά με την επιφυλακτικότητα ορισμένων να κάνουν το νέο εμβόλιο και αν αυτό προκαλεί ανησυχία στον ΠΟΥ, ο Άρτι απάντησε: "Βεβαίως και έχουμε δει τις αναφορές. Γι'αυτό δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας είναι το εμβόλιο".

    Διπλάσια σημασία έχει επίσης να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας", προσέθεσε και υπογράμμισε: "Ελπίζουμε ότι όλοι όσοι έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν θα εμβολιαστούν".

    Κλειστά σχολεία

    Κλείνει για επτά ημέρες το Β4 τμήμα του 2ου Αρσάκειου Γυμνασίου Ψυχικού, καθώς πολλοί μαθητές παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης.

    Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας «μετά από παρακολούθηση από το ΕΚΕΠΥ και το ΚΕΕΛΠΝΟ εντοπίστηκε συρροή περιστατικών γριπώδους συνδρομής στο συγκεκριμένο τμήμα, οπότε εισηγήθηκε στο υπουργείο Παιδείας την παύση λειτουργίας του τμήματος για επτά ημέρες».

    Εν τω μεταξύ, κλειστά θα μείνουν και σήμερα Τετάρτη, τα δύο δημοτικά σχολεία του Ελληνοαμερικανικού Κολλεγίου που εδρεύουν στην Κάντζα, καθώς αρκετοί μαθητές παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης.

    Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, το κλείσιμο των σχολείων έγινε για προληπτικούς λόγους.

    Ακόμη τέσσερα σχολεία της Αττικής, το Λύκειο Μελισσίων, το 4ο Λύκειο Χαϊδαρίου, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Αθηνών παραμένουν κλειστά, καθώς σε κάποιες τάξεις είχαν παρουσιαστεί περισσότερα από πέντε κρούσματα της νέας γρίπης.

    Επίσης, μαθήματα δεν θα γίνονται όλη την εβδομάδα στα δύο ειδικά σχολεία των Χανίων της Κρήτης, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χανίων και το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Χανίων, καθώς ασθένησαν από τη νέα γρίπη τέσσερα παιδιά.

    [08] Καταπολεμά την κατάθλιψη

    Η μεσογειακή δίαιτα, πέρα από τα ήδη γνωστά οφέλη της στην προστασία από καρκίνο, καρδιοπάθεια, άσθμα και διαβήτη, ανακαλύπτεται πλέον ότι έχει άλλη μια ευεργετική επίδραση, στην κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχουν μέχρι 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε άτομα που τρώνε πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά και λίγο κόκκινο κρέας.

    Η έρευνα, που μελέτησε πάνω από 10.000 ενήλικες επί μια τετραετία, έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων Λας Πάλμας και Ναβάρα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής "Archives of General Psychiatry" της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ. Πάντως οι ισπανοί επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν και άλλες παρεμφερείς μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα της δικής τους έρευνας.

    Η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και γαλακτοκομικών, μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και μεγάλες ποσότητες οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών και ψαριών.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμα και αν απομονώσουν άλλους παράγοντες (ανταγωνιστική και αγχώδης προσωπικότητα, οικογενειακή κατάσταση, υγιεινό στιλ ζωής κ.α.), ισχύει πάντα ότι όσο μεγαλύτερη είναι η προσκόλληση σε μια καθημερινή μεσογειακή δίαιτα, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να εμφανιστεί κατάθλιψη σε ένα άτομο.

    Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων για τη σημασία της διατροφής στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Οι ισπανοί επιστήμονες αναγνώρισαν ότι δεν έχουν ακόμα εντοπίσει τον μηχανισμό μέσω του οποίου η μεσογειακή δίαιτα ωφελεί στον ψυχισμό.

    Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η δίαιτα με πολύ ελαιόλαδο αυξάνει το επίπεδο του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη στον εγκέφαλο, πράγμα που οδηγεί σε μεγαλύτερο αίσθημα ψυχικής και νοητικής ευεξίας, γι' αυτό άλλωστε το λόγο τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στοχεύουν στην αύξηση της σεροτονίνης. Επίσης η μεσογειακή δίαιτα μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, να καταπολεμήσει τις φλεγμονές και να ανανεώσει την κυτταρική ζημιά που οφείλεται σε έλλειψη οξυγόνου - παράγοντες που όλοι επιδρούν αρνητικά στην κατάθλιψη.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://archpsyc.ama-assn.org/cgi/content/short/66/10/1090?home


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 October 2009 - 6:30:30 UTC