Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ξεκινάμε μια νέα πορεία"
  • [02] Διεργασίες στη ΝΔ για την εκλογή νέου αρχηγού
  • [03] Στα Χανιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [04] "Οργάνωση της πάλης"
  • [05] "Ο ΛΑΟΣ πέτυχε το στόχο του"

  • [01] "Ξεκινάμε μια νέα πορεία"

    Πολλή δουλειά, απόλυτη προσήλωση στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλαγές και ανατροπές, σύγκρουση με κατεστημένα, συμφέροντα και αντιλήψεις, είναι μερικά από αυτά που ζήτησε από τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Η επιτυχία της κυβέρνησης στο έργο της, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη χώρα και πρόσθεσε ότι, ο λαός μάς έδωσε εντολή ανατροπής μιας κατάστασης παρακμής και τέλματος, την οποία βιώνει η χώρα.

    Πρέπει επίσης, τόνισε, να αλλάξουμε και τον τρόπο διακυβέρνησης, διότι αυτή την ελπίδα φέραμε στους πολίτες, στους οποίους υποσχεθήκαμε ανατροπές.

    Ζήτησε σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος όπως τόνισε, θα ξέρει που πηγαίνουν οι φόροι που πληρώνει. Τόνισε όμως ότι το ζήτημα δεν είναι απλά το χρήμα, αλλά η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση.

    Ανέφερε ότι η διαφθορά στη χώρα είναι εκτεταμένη και έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας και τόνισε ότι η απόφαση για σύγκρουση με βαθιά ριζωμένες πελατειακές και άλλες αντιλήψεις είναι δεδομένη.

    Ζήτησε επίσης από τους υπουργούς να μην κρύβουν τα προβλήματα από το λαό, να μην κρύβονται οι ίδιοι και να μην φορτώνουν τα προβλήματα σε άλλους. Αντίθετα, είπε, πρέπει να αναδεικνύονται όλες οι πτυχές των προβλημάτων μέσα από συνεχή διαβούλευση.

    Η νέα κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, εκπροσωπεί τους πολίτες, τα ατομικά τους δικαιώματα, αλλά και το συλλογικό συμφέρον. Δεν θα απολογείται η ίδια στην διοίκηση αλλά η διοίκηση στην κυβέρνηση, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο πολίτης θα ήθελε να δει τα μέλη της κυβέρνησης ως αντιεξουσιαστές στην εξουσία.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης από τους υπουργούς να καταγράψουν με λεπτομέρειες την κατάσταση που θα παραλάβουν, το μέγεθος των προβλημάτων και το είδος τους. Τους επέστησε την προσοχή όμως ότι αυτό δεν θα γίνει για να ασκηθεί αντιπολίτευση στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά για να γίνουν οι ίδιοι καταλύτες της αλλαγής.

    Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να του υποβάλλουν τα προβλήματα που θα παραλάβουν, αλλά και τις προτεραιότητες που οι ίδιοι θα θέσουν στα υπουργεία τους για την επίλυση των προβλημάτων.

    Εμείς, συνέχισε, ο κ. Παπανδρέου, εννοούμε αυτό που είπαμε προεκλογικά, πρώτα ο πολίτης, και δεν το εννοούμε πελατειακά αλλά εννοούμε μια ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, χωρίς κομματικές ή άλλες διακρίσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε επανειλημμένα για λογοδοσία των υπουργών και συνολικά της κυβέρνησης και δίνοντας αμέσως το παράδειγμα προσκάλεσε τον συνήγορο του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη για να ενημερώσει τους νέους υπουργούς για θέματα λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και να γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων. Με τον κ. Καμίνη, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα υπάρχουν συχνές επαφές των υπουργών.

    Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης θεσμών, όπως είναι η Βουλή, οι ανεξάρτητες αρχές και τα ΜΜΕ και να υπάρξει καθαρή διάκριση εξουσιών. Πρόσθεσε ότι αρχή μας είναι η λογοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας προς τις ανεξάρτητες αρχές και τους άλλους πυλώνες της δημοκρατίας.

    Σε ότι αφορά στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αρχικά θα ζητήσει να τεθούν ισχυρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως επικεφαλής των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

    Επισήμανε εξάλλου στους υπουργούς ότι δεν πρέπει να μην αντιλαμβάνονται την κριτική ως επίθεση στους ίδιους αλλά ως μια ευκαιρία να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να γίνουν οι ίδιοι οι πιο γνήσιοι εκφραστές των παραπόνων των πολιτών.

    Στη λειτουργία της κυβέρνησης όπως είπε δεν θα υπάρξει ούτε θεσμολαγνεία ούτε τυπολατρία και στόχος είναι η τήρηση της ουσίας της δεοντολογίας.

    Επισήμανε επίσης ότι ο κομματισμός στη διοίκηση είναι η πιο μεγάλη τροχοπέδη για έναν υπουργό. Ο κ. Παπανδρέου συνέστησε επίσης αξιοποίηση των καλύτερων δυνατών προτάσεων για την υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και την επίλυση των προβλημάτων. Και σε αυτό, τόνισε, θα βοηθήσει η εξεύρεση των καταλληλότερων ανθρώπων μέσω της προκήρυξης όλων των μετακλητών μέσων ευθύνης.

    Επίσης, πρόσθεσε, ότι το γραφείο του πρωθυπουργού με το υπουργείο Εσωτερικών και σε συνεργασία με τους υπουργούς θα συγκροτήσουν υπηρεσίες δίπλα σε κάθε υπουργό, οι οποίες θα ασχολούνται με ορισμένα σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι η καινοτομία και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

    Επίσης ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης θα αρχίσει συχνές επαφές με όλους τους υπουργούς προκειμένου να γίνει κωδικοποίηση νομοθεσίας ώστε να καταργηθεί η πολυνομία.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι αρχές που διακήρυξε προεκλογικά παραμένουν και αυτές είναι, πρώτα ο πολίτης, πάνω απ' όλα το δημόσιο συμφέρον, διαφάνεια παντού και αξιοκρατία στο δημόσιο, όπου θα μπει τέρμα στο ρουσφέτι και το βόλεμα των ημετέρων.

    Εμείς, τόνισε, δεν ήρθαμε να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με το πράσινο ομοίωμά του, αλλά για να σπάσουμε αυτή την παράδοση, που είναι βαθιά ριζωμένη στην πολιτική, το δημόσιο και δυστυχώς και στην κοινωνία.

    Τόνισε, επίσης, ότι θα τηρηθούν βασικές αρχές δεοντολογίας, στις σχέσεις με τη Βουλή, με τα Μέσα Ενημέρωσης, στους διορισμούς συμβούλων, στους κρατικούς λειτουργούς και στη διάκριση μεταξύ κυβερνητικής και κομματικής δράσης.

    Ο πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα των 100 πρώτων ημερών, τονίζοντας ότι ο χρόνος αυτός θα είναι καθοριστικός για την κυβέρνηση και την πορεία της χώρας, καθώς θα επιχειρηθούν μεγάλες τομές και θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Γι αυτό, τόνισε, πρέπει να έχουμε απόλυτη προσήλωση στους στόχους μας.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στο πρότυπο της ανάπτυξης και της παραγωγικής βάσης της χώρας και επίσης να υπάρξουν νοικοκύρεμα, δραστικός περιορισμός της κρατικής σπατάλης, στήριξη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, δίκαιο φορολογικό σύστημα, να ανοιχτεί μέτωπο με τη διαφθορά κλπ.

    Μοχλός, όπως είπε, επιτυχίας για όλα αυτά θα είναι οι οριζόντιες πολιτικές που θα εφαρμοστούν.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς να ζητήσουν ως πρώτη πράξη τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών που έχουν συσταθεί στα υπουργεία και οι οποίες είναι κατά κανόνα κομματικής φύσεως με παχυλές αμοιβές. Οι επιτροπές αυτές πρέπει, μαζί με την παραίτησή τους, να υποβάλουν και απολογισμό έργου και όσες απ' αυτές κριθούν απαραίτητες μπορούν να επανασυσταθούν με νέες αποφάσεις των υπουργών.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σήμερα αλλάζουμε σελίδα για να δημιουργήσουμε μία κοινωνία δίκαιη και να κάνουμε τους Έλληνες περήφανους. Ξεκινάμε, τόνισε, μια μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάταξης και αλλαγής πορείας της χώρας και είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μαζί, κατέληξε, ενωμένοι θα γράψουμε τις νέες σελίδες της ιστορίας

    Της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, είχε προηγηθεί η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

    Ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, ορκίστηκε με την ιδιότητά του ως υπουργού Εξωτερικών.

    Μετά την ορκωμοσία, το νέο Υπουργικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, έφθασε πεζή στη Βουλή για την πρώτη του συνεδρίαση.

    Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι τελετές παράδοσης - παραλαβής των νέων υπουργείων.

    Ομιλία του Συνηγόρου του Πολίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο

    «Η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη αποτελεί ουσιαστικά μια "ακτινογραφία" της δημόσιας διοίκησης», ανέφερε ο Συνήγορος του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας σήμερα στην πρώτη ανοιχτή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατόπιν προσκλήσεως του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου.

    Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής ανέφερε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη ενημέρωνε πάντα, στην 11χρονη θητεία του, τους εκάστοτε υπουργούς, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, για τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες της διοικήσεως. Επισήμανε, ωστόσο, ότι «η αρχή στερείτο θεσμικών συνομιλητών, καθώς οι προτάσεις της δεν εισακούγονταν, επειδή συχνά έθεταν "τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων"».

    Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε τη δημόσια διοίκηση «ευνουχισμένη, φοβισμένη και ευθυνόφοβη», σημειώνοντας ότι «έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η δημόσια διοίκηση είναι ανίκανη να διεκπεραιώσει και να υποστηρίξει το έργο της» και τόνισε ότι «πρώτιστο καθήκον είναι η επίδειξη εμπιστοσύνης στη δημόσια διοίκηση».

    Ο Συνήγορος του Πολίτης είπε ακόμη ότι «οι υπουργοί έχουν την τάση να περιβάλλονται από τους μετακλητούς συνεργάτες τους» και υπογράμμισε ότι «οι υπουργοί πρέπει να εμπιστευθούν τη δημόσια διοίκηση και με λίγη υπομονή θα δουν τα στερεότυπα να ανατρέπονται».

    «Η ΕΕ, εδώ και χρόνια, έχει υιοθετήσει το μοντέλο διοίκησης, μέσω υιοθέτησης στόχων, πρακτική που ψήφισε και η Βουλή τον Φεβρουάριο του 2004, όμως έκτοτε αυτή η πρακτική προχωρά αργά», τόνισε και τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων, και μακροπρόθεσμων στόχων από τη διοίκηση, προσθέτοντας ότι «οι στόχοι -και η παρακολούθηση τους- πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από τις κυβερνητικές αλλαγές».

    «Η δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι χειραφετημένη, όχι αυτονομημένη, ενώ δεν είναι δυνατόν κάθε κυβερνητική αλλαγή να ισοδυναμεί με μια "μικρή Μεταπολίτευση"», είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στα λεγόμενα του πρωθυπουργού περί ριζικών τομών στη διοικητική διάρθρωση της χώρας, ο κ. Καμίνης είπε ότι «αυτό θα εξοικονομήσει πόρους και θα εξορθολογήσει τη δημόσια διοίκηση».

    Ακολούθως, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα λήψης αναγκαίων αποφάσεων στο μεταναστευτικό και διατύπωσε την εκτίμηση ότι «θα συνεχίσουν να έρχονται για χρόνια παράνομοι μετανάστες». Τάχθηκε υπέρ της πρόβλεψης ενός «ενδιάμεσου σταδίου», πρώτα-πρώτα με οριοθέτηση της έννοιας του πολιτικού ασύλου, ενώ από την άλλη -όπως είπε- «δεν μπορεί να δοθεί το μήνυμα ότι όποιος έρχεται εδώ, νομιμοποιείται».

    Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρθηκε σε καταγραφή των μεταναστών, παροχή δυνατότητας να συναλλάσσονται με τη δημόσια διοίκηση, τουλάχιστον σε επίπεδο υγείας και πρόνοιας, και σε άσκηση πίεσης επί των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να επιμεριστεί το βάρος της μετανάστευσης.

    Επιπλέον, πρότεινε τη μετατροπή των ΚΕΠ σε «υπηρεσία μιας στάσης», μέσω της περαιτέρω ανάπτυξής τους, ενώ σε ό,τι αφορά τη χρήση πληροφορικής στις διάφορες υπηρεσίες, τόνισε ότι αυτό έχει ως όριο τη «στιγμή», που θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για την επίλυση των προβλημάτων. Έφερε δε, ως παράδειγμα, τη διαδοχική ασφάλιση, όπου αν «η υπόθεση κολλήσει σε ένα ταμείο, καθυστερεί πολύ» και τόνισε ότι «καλή η πληροφορική, αλλά θέλει τομές».

    «Η δημόσια διαβούλευση επιτρέπει να ακούγονται όλοι, αλλά και να επιλέγονται λύσεις», είπε στη συνέχεια ο κ. Καμίνης, ενώ σε ό,τι αφορά την διαφάνεια, τόνισε ότι αυτή ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην διοίκηση.

    Ο Συνήγορος του Πολίτη ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στο υπουργικό Συμβούλιο, λέγοντας πως είναι στη διάθεση όλων των υπουργών για επιμέρους και εξειδικευμένη ενημέρωση για τα, ανά υπουργείο, προβλήματα.

    Η ανοιχτή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, να ευχαριστεί τον κ. Καμίνη για την ενημέρωση, να επισημαίνει ότι αν και η εισήγησή του ήταν σύντομη, οι παρατηρήσεις του ήταν καίριες και πολύ χρήσιμες και να υπογραμμίζει ότι ανάλογες ενημερώσεις και διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

    Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Εσωτερικών

    Με μια συνάντηση ενημέρωσης αντικαταστάθηκε η καθιερωμένη, έως σήμερα, τελετή παραλαβής-παράδοσης στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπηρεσιακός υπουργός, Σπύρος Φλογαΐτης, παρέδωσε το υπουργείο στον νέο υπουργό, Γιάννη Ραγκούση, παρουσία του υφυπουργού, Ντίνου Ρόβλια, και της υφυπουργού -με έδρα τη Θεσσαλονίκη- Θεοδώρας Τζάκρη.

    Σε αυτή τη συνάντηση παραβρέθηκαν ο απερχόμενος υφυπουργός Θ. Νάκος, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου καθώς και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιτζής.

    Ο κ. Φλογαΐτης υποδέχθηκε με χαρά και τιμή, όπως είπε, τον κ. Ραγκούση και τους συνεργάτες του και δήλωσε πως παρακάλεσε τα απερχόμενα στελέχη να είναι παρόντα σε αυτή τη συνάντηση και να ενημερώσουν πάνω στα εκκρεμή θέματα τους νεοεισερχόμενους στο υπουργείο.

    Ο κ. Ραγκούσης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Φλογαΐτη για τα καλά του λόγια, δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή προέχει να επικεντρωθούμε στη δουλειά και φυσικά θα χρειαστούμε την ενημέρωση των παλαιών στελεχών του υπουργείου». Ωστόσο, ο κ. Ραγκούσης δεν θέλησε να προχωρήσει σε άλλες δηλώσεις.

    Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

    "Σας καλωσορίζω και σας εύχομαι καλή επιτυχία", είπε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο στους νέους υπουργούς Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.

    Ο κ. Παπαθανασίου πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα είναι στη διάθεση των νέων υπουργών για να δοθούν συμπληρωματικά στοιχεία σε περίπτωση που τους ζητηθούν.

    Επίσης, επανέλαβε ότι τα μέτρα που θα απαιτηθούν για να μειωθούν τα ελλείμματα θα είναι δυσάρεστα και θα απέχουν κατά πολύ από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε.

    Μετά την παράδοση παραλαβή από τον κ. Παπαθανασίου στον κ. Παπακωνσταντίνου και την κ. Κατσέλη, ο νέος υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε την αίθουσα δημοσιογράφων που βρίσκεται στον έκτο όροφο του υπουργείου και είπε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Παπαθανασίου και ότι υπάρχουν πράγματα που επείγουν, ενώ και κάποια άλλα πρέπει να μπουν στη σειρά. Και κατέληξε πως θα ενημερωθεί και από όλες τις διευθύνσεις του υπουργείου.

    Τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

    "Παραδίδω τη σκυτάλη στο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επέβαλε ως κανόνα διοίκησης στη Δημόσια Τάξη, την αξιοκρατία".

    Αυτό τόνισε κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Ο κ. Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε τον κ. Χρυσοχοΐδη, ως τον πλέον κατάλληλο από τη σημερινή κυβέρνηση να αναλάβει εκ νέου αυτόν τον τομέα, τον οποίο είχε και πριν το 2004.

    Ο απερχόμενος Υπουργός στην εκτενή προσφώνησή του προς το νέο υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Σπύρο Βούγια, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της ασφάλειας του πολίτη, όπου παραδέχθηκε ότι παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί. Εκανε λόγο, επίσης, για την προσπάθειά του να εφαρμόσει την αξιοκρατία, ενώ στο λόγο του αναφέρθηκε μόνο στο διάστημα κατά το οποίο ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού, δηλαδή τον περασμένο Ιανουάριο.

    Ο κ. Μαρκογιαννάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί ώστε να συνεργαστεί η Τουρκία. Επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της εγληματικότητας στο οποίο είπε ότι η οικονομική κρίση και η παρουσία πολλών μη νόμιμων μεταναστών έχουν αρνητική επίδραση.

    Ιδιαίτερα ο κ. Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της τρομοκρατίας, καθώς η δράση της πλήττει δικαιώματα πολιτών, όπως το δικαίωμα στη ζωή και στην περιουσία.

    Ευχαρίστησε το προσωπικό για τη συνεργασία, λέγοντας ότι καθένας κατέβαλε κάθε προσπάθεια.

    Ο νέος Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν ιδιαίτερα σύντομος στο χαιρετισμό που απηύθυνε αμέσως μετά.

    Εξέφρασε τη συγκίνησή του γιατί βρέθηκε πάλι σε ένα χώρο στον οποίο είχε ιδιαίτερη επιτυχία κατά την προηγούμενη θητεία του και είπε ότι η Ελλάδα έφτασε στο απόγειο της καλής πορείας διεθνώς το 2004, όταν με απόλυτη ασφάλεια οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Είπε ότι και τώρα είναι κατάλληλες συνθήκες για να προστατευθεί ο Ελληνας πολίτης με την αξιοποίηση και το συντονισμό όλων των Σωμάτων Ασφαλείας τα οποία, από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μέχρι και το Λιμενικό Σώμα, θα υπάγονται στο υπουργείο με τη νέα ονομασία του, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει και ο ίδιος κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

    Τελετή παράδοσης - παραλαβής του χαρτοφυλακίου του τομέα ενέργειας

    Η πράσινη ενέργεια αποτελεί βασική προτεραιότητα και μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης, τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη η οποία παρέλαβε το μεσημέρι το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης κ.Κ.Χατζηδάκη. Παρόντες στην τελετή παράδοσης - παραλαβής ήταν επίσης οι δύο νέοι υφυπουργοί, Γιάννης Μανιάτης και Θάνος Μωραΐτης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

    Η κα Μπιρμπίλη ανέφερε επίσης ότι η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υφυπουργών θα καθοριστεί στη συνέχεια.

    Ο κ.Χατζηδάκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου στον τομέα της ενέργειας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις πολιτικές για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας. Επεσήμανε ότι το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Νοεμβρίου ενώ στον τομέα των διεθνών σχέσεων αναφέρθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου South Stream, Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, Ελλάδας - Βουλγαρίας και στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ο πρώην υπουργός ευχήθηκε επιτυχία στη νέα πολιτική ηγεσία του τομέα Ενέργειας.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο

    Το Υπουργικό Συμβούλιο συγκροτείται από 14 υπουργεία, στα οποία μετέχουν 36 υπουργοί και υφυπουργοί, μεταξύ των οποία 9 γυναίκες, από τις οποίες οι 5 είναι υπουργοί και οι 4 υφυπουργοί. Επίσης, υπάρχουν και πέντε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διατηρεί και το Υπουργείο Εξωτερικών ενώ δημιουργείται και θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης με αρμοδιότητα στον συντονισμό των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων όπως είναι το ΚΥΣΕΑ και η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής. Τη θέση του αντιπροέδρου καταλαμβάνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Φίλιππος Πετσάλνικος και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος μαζί με τον Πέτρο Ευθυμίου θα είναι και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κινήματος. Γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου αναλαμβάνει ο Σωτήρης Λύτρας.

    Στο νέο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν δύο υφυπουργεία τα οποία θα έχουν έδρα στη Θεσσαλονίκη. Το ένα είναι το Υφυπουργείο Εσωτερικών και το άλλο το Υφυπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Όπως αναφέρθηκε σχετικά, η δημιουργία των δύο υφυπουργείων και η τοποθέτηση της έδρας τους στη Θεσσαλονίκη σχετίζεται με την επιθυμία του κ. Παπανδρέου να τονώσει την κυβερνητική δραστηριότητα στη βόρεια Ελλάδα δίνοντας στα δύο υφυπουργεία σημαντικές αρμοδιότητες, αντικαθιστώντας έτσι ένα υπουργείο, το Μακεδονίας Θράκης το οποίο δεν είχε ουσιαστικά καμία αρμοδιότητα.

    Επίσης έγινε γνωστό ότι προτάθηκε στους "Οικολόγους Πράσινους" να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση με ένα υφυπουργείο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή.

    Αναλυτικά, η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης:

    Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Κυβέρνησης:

    Γιώργος Α. Παπανδρέου

    Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης με αρμοδιότητα συντονισμού των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων ΚΥΣΕΑ και Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής:

    Θεόδωρος Πάγκαλος

    Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης

    Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας

    Υφυπουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη: Θεοδώρα Τζάκρη

    Υπουργείο Οικονομικών:

    Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης

    Υπουργείο Εξωτερικών

    Υπουργός: Γιώργος Α. Παπανδρέου

    Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Δρούτσας

    Υφυπουργός: Σπύρος Κουβέλης

    Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

    Υπουργός: Βαγγέλης Βενιζέλος

    Αναπληρωτής Υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης

    Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

    Υπουργός: Λούκα Κατσέλη

    Υφυπουργός: Σταύρος Αρναουτάκης

    Υφυπουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη: Μάρκος Μπόλαρης

    Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

    Υπουργός: Τίνα Μπιρμπίλη

    Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης

    Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης

    Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

    Υπουργός: Αννα Διαμαντοπούλου

    Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

    Υφυπουργός: Γιάννης Πανάρετος

    Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

    Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας

    Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

    Υφυπουργός: Νίκος Σηφουνάκης

    Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

    Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος

    Υφυπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης

    Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

    Υφυπουργός: Φώφη Γεννηματά

    Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

    Υπουργός: Κατερίνα Μπατζελή

    Υφυπουργός: Μιχάλης Καρχιμάκης

    Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Υπουργός: Χάρης Καστανίδης

    Υφυπουργός: Απόστολος Κατσιφάρας

    Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

    Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

    Υφυπουργός: Σπύρος Βούγιας

    Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

    Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος

    Υφυπουργός: Αγγελική Γκερέκου

    Υπουργός Επικρατείας παρά τον Πρωθυπουργό:

    Χάρης Παμπούκης

    Υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος:

    Γιώργος Πεταλωτής

    [02] Διεργασίες στη ΝΔ για την εκλογή νέου αρχηγού

    Άρχισε στη Ρηγίλλης η αντίστροφη μέτρηση για το έκτακτο συνέδριο που θα επιλέξει το διάδοχο του κ. Κώστα Καραμανλή στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

    Σήμερα, ο κ. Καραμανλής είχε συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του, ενώ τον επισκέφθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

    Ο κ. Σιούφας βγαίνοντας από τη Ρηγίλλης δεν έκανε δηλώσεις

    Ο πρώην βουλευτής Καβάλας Γιώργος Καλαντζής σε δηλώσεις του, πρότεινε να τοποθετηθεί πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, ο πρώην υπουργός Άμυνας και ιστορικό στέλεχος της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης, γιατί όπως είπε ο κ. Καλαντζής είναι εξασφαλισμένη η ουδετερότητά του.

    Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους είπε ότι θα προτείνει εκλογή προέδρου με ανοιχτές διαδικασίες.

    Τον κ. Καραμανλή επισκέφτηκε και ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας.

    Ο πρώην πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική ήττα και ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί απο την ηγεσία της ΝΔ και να κινήσει τις διαδικασίες για έκτακτο συνέδριο το οποίο θα εκλέξει νέο αρχηγό. Διευκρίνισε δε ότι είναι αυτονόητο πως ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

    Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους πολίτες που σε μιά τόσο δύσκολη και οικονομική και πολιτική συγκυρία - όπως είπε- στήριξανς στις εκλογές τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση, είπε ο κ.Καραμανλής, είχε να αντιμετωπίσει την θύελλα της σοβαρότερης μεταπολεμικής διεθνούς κρίσης.

    «Ταυτόχρονα ανέλαβα χωρίς δεύτερη σκέψη να παρουσιάσω με απόλυτη ειλικρίνεια τις δύσκολες αποφάσεις και τα όχι ευχάριστα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην οικονομία», είπε ο κ.Καραμανλής και συνεχάρη τον Γιώργο Παπανδρέου για τη νίκη του και τόνισε πως «όπως κάθε έλληνας ευχόμαστε να επτύχει στη μεγάλη πρόκληση των οικονομικών συγκυριών γιατι η πρόκληση αυτή είναι εθνική υπόθεση».

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ως πρόεδρος της ΝΔ είχε την τιμή να ηγηθεί του εκλογικού αγώνα σε 4 εθνικές εκλογές.

    «Εκατομμύρια πολίτες ήταν μαζί μας, με ψυχή, με πίστη, στο σκοπό αυτών των αγώνων. Το 2000 αυξήσαμε εντυπωσιακά τα εκλογικά μας ποσοστά. Το 2004 κερδίσαμε τις εκλογές και αναλάβαμε την ευθύνη για την διακυβέρνηση του τόπου. Το 2007 πετύχαμε νέα σημαντική εκλογική νίκη. Στις σημερινές εκλογές έθεσα ο ίδιος ως μείζον ζήτημα όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις μέσα απο δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις την αντιμετώπιση των χρόνιων αδυναμιών της οικονομίας και την έξοδο απο την κρίση το ταχύτερο δυνατόν. Κατέθεσα ρεαλιστικό σχέδιο που όπως πίστευα και πιστεύω ότι αποτελεί τον πιο ασφαλή δρόμο για την διασφάλιση της οικονομίας και απο το 2011 την ανάπτυξη για όλους και όχι για λίγους», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν ενέκριναν το σχέδιό του και την πολιτική αυτή. Σεβαστή η επιλογή τους, πρόσθεσε, διότι αυτοί έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο.

    «Επειδή όμως πιστεύω βαθιά ότι αυτή την πολιτική χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας και επειδή η μόνη δύναμη που είχα ήταν η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες ο μόνος υπέυθυνος και τίμιος δρόμος είναι ένας: Αναλαμβάνω την ευθύνη του αποτελέσματος και δρομολογώ τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Πρόσθεσε ότι μετά απο ένα μήνα θα γίνει έκτακτο συνέδριο στο οποίο ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

    «Θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή της παράταξης θα στηρίξω τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην συνέδριο και τον αρχηγό που θα εκλεγεί μέσα απο προβλεπόμενες διαδικασίες. Θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή των εθνικών αγώνων», κατέληξε ο Κώστας Καραμανλής.

    Υποψηφιότητα Παν. Ψωμιάδη

    Την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, μιλώντας σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές.

    Ο κ. Ψωμιάδης είπε ότι μπαίνει μπροστά και θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει κάποια άλλη, μεγάλη, όπως τόνισε, υποψηφιότητα, που θα τον πείσει ότι εκφράζει την πλατφόρμα της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης.

    "Στην κοινή αυτή προσπάθεια μπαίνω μπροστά μαζί με άλλα άξια, ικανά στελέχη και θα είμαι παρών. Μπαίνω μπροστά, δηλώνω παρών για μια μεγάλη, νικηφόρα κεντροδεξιά παράταξη. Αν, όμως, κάποια άλλη υποψηφιότητα με πείσει ότι εκφράζει, αξιόπιστα, ιδεολογική πλατφόρμα, την ιδεολογική ταυτότητα που εκφράζει ο κεντροδεξιός χώρος, τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα να συστρατευτώ", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ψωμιάδης, μιλώντας στο Alter.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης είπε ακόμη, μιλώντας στο Mega, πως "πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για μια μόνο υποψηφιότητα".

    Αποχωρούν από την πολιτική οι Γ. Σουφλιάς και ο Γ. Αλογοσκούφης

    Αποχωρεί της πολιτικής ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ και Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

    "H διαδρομή στην πολιτική τελείωσε για μένα", τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Σουφλιάς και αποσαφηνίζει ότι δεν προτίθεται να ορκιστεί βουλευτής.

    "Ξεκαθαρίζω και ότι δεν με ενδιαφέρει καμία πολιτική θέση ή αξίωμα, είτε εντός ΝΔ είτε ευρύτερα. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να αναπνεύσω εκτός πολιτικής", τονίζει ο κ. Σουφλιάς.

    Στη δήλωσή του ο κ. Γ. Σουφλιάς αναφέρει, μεταξύ άλλων:

    "Η αποχώρησή μου από την πολιτική ήταν κάτι που αρκετές φορές με είχε απασχολήσει στο παρελθόν. Διάφορες καταστάσεις, διαδικασίες, μέθοδοι στην πολιτική, ήταν αντίθετες με τα πιστεύω μου και τα στοιχεία του χαρακτήρα μου. Τα παραπάνω, μαζί με τα φίλια πυρά, με πίεζαν και πολλές φορές με πλήγωναν. Επέμεινα με την πίστη ότι είμαι χρήσιμος και πιστεύω ότι προσέφερα σημαντικό έργο στον τόπο και στην παράταξη. Έφτασα πολύ κοντά στο να λάβω αυτήν την απόφαση της αποχώρησης, λίγο καιρό πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Θεώρησα όμως -όπως το θεώρησε και η ηγεσία του κόμματος- ότι θα ήταν χρήσιμο για την παράταξη να είμαι υποψήφιος και αυτήν τη φορά. Δεν προτίθεμαι να ορκιστώ βουλευτής. Ξεκαθαρίζω και ότι δεν με ενδιαφέρει καμία πολιτική θέση ή αξίωμα, είτε εντός Νέας Δημοκρατίας είτε ευρύτερα. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να αναπνεύσω εκτός πολιτικής.

    Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά βαρύ. Πιστεύω, όμως, ότι η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, όπως και η στάση του χθες το βράδυ, τιμούν τον ίδιο και το κόμμα μας. Σε ό,τι με αφορά στο θέμα των εκλογών -όπως έχω δηλώσει δημόσια- όταν μου ζητήθηκε η γνώμη τάχθηκα υπέρ των εκλογών, όπως τάχθηκαν και άλλα κορυφαία στελέχη. Η άποψή μου ήταν -και δεν την αλλάζω- ότι μία μακρά προεκλογική περίοδος σε μία τέτοια οικονομική συγκυρία, θα ήταν μεγάλη ζημιά για τον τόπο και ότι το παραταξιακό συμφέρον πρέπει να ταυτίζεται με το Εθνικό. Γι' αυτούς που σκέπτονται παραταξιακά και μόνον, έχω να τονίσω δύο πράγματα: Πρώτον, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τα αίτια της ήττας δεν ήταν ο χρόνος των εκλογών αλλά πολλά άλλα. Δεύτερον, στις εκλογές του Φεβρουαρίου, όλα και κυρίως η οικονομία, δείχνουν ότι δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για την παράταξη.

    Πιστεύω, επίσης, ότι η επιλογή να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, την οποία υποστήριζα σταθερά, αποτελεί σοβαρή κληρονομιά για την παράταξη αλλά και παρακαταθήκη για την πολιτική ζωή του τόπου. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει την άποψη όσων πιστεύαμε ότι έπρεπε να προκηρυχτούν εκλογές. Δεν έχει, όμως, το δικαίωμα να αποδίδει υστεροβουλίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ομολογώ ότι απρέπειες που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα δεν τις περίμενα, αλλά δεν με επηρέασαν στην απόφασή μου να αποχωρήσω. Πολιτεύτηκα 35 χρόνια με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της παράταξης. Άλλωστε, αν ενδιαφερόμουν για διάφορα αξιώματα και, κυρίως, αν έβαζα πάνω από όλα το δικό μου συμφέρον, έμπειρος είμαι και θα πολιτευόμουν διαφορετικά. Ολοκληρώνοντας αυτήν την πολιτική διαδρομή, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με εμπιστεύτηκαν. Τους χιλιάδες πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους και τους αείμνηστους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γεώργιο Ράλλη και Ξενοφώντα Ζολώτα, καθώς και τον Τζανή Τζανετάκη, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή, που ως Πρωθυπουργοί μου ανέθεσαν σημαντικά Υπουργεία. Εργάσθηκα με όλες μου τις δυνάμεις για το καλύτερο. Αισθάνομαι υπερήφανος για το έργο μου σε κάθε Υπουργείο, αλλά και για τα δύο Κυβερνητικά Προγράμματα, του 1989 και του 2004. Τα τελευταία 5,5 χρόνια στο ΥΠΕΧΩΔΕ, πραγματοποιήσαμε πολύ σημαντικό έργο στο Περιβάλλον και τις Υποδομές. Οι συνεργάτες μου και εγώ πιστεύουμε ότι αφήνουμε μία σημαντική κληρονομιά, που κάνει πραγματικά καλύτερη τη ζωή των πολιτών σε όλη την Ελλάδα. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, που με στήριξε όλα αυτά τα χρόνια. Στην πολιτική μου διαδρομή γεύτηκα, όπως όλοι, πικρίες, αλλά οφείλω να τονίσω ότι γεύτηκα και την χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς. Αποχωρώ με γνώσεις και εμπειρίες, αλλά κυρίως με αναλλοίωτα τα στοιχεία του χαρακτήρα μου. Εύχομαι η νέα κυβέρνηση να υπηρετήσει με αποτελεσματικότητα τον τόπο. Πιστεύω ότι η παράταξή μας θα βρει γρήγορα και πάλι τον δρόμο της. Η προσωπική μου πολιτική διαδρομή ολοκληρώθηκε εδώ. Και πάλι ευχαριστώ όλους όσους μου έδωσαν την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους, αυτά τα 35 χρόνια".

    Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής δήλωσε ότι αναστέλει κάθε κομματική δραστηριότητα και επιστρέφει τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα.

    Ειδικότερα ο Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε:

    «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με στήριξαν από το 1996 μέχρι σήμερα στην πολιτική μου διαδρομή. Μια διαδρομή συνέπειας και ευθύνης που στηρίχθηκε σε αρχές και αξίες. Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τις χιλιάδες των πολιτών της Α' Αθηνών που με τίμησαν με την ψήφο τους και στις χθεσινές εκλογές. Το αποτέλεσμα των εκλογών μας προβληματίζει όλους. Σε ό,τι με αφορά, αποφάσισα να αναστείλω κάθε κομματική δραστηριότητα και να επιστρέψω στα πανεπιστημιακά μου καθήκοντα. Είναι αυτονόητο ότι παραμένω ενεργός πολίτης στο πλαίσιο της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης».

    Εξ άλλου, ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης δήλωσε:

    «Δίνω συγχαρητήρια στο ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του για τη μεγάλη εκλογική νίκη. Εμείς είμαστε ένα κόμμα δοκιμασμένο στα δύσκολα και από τις προβλεπόμενες, από το καταστατικό μας διαδικασίες, θα προχωρήσουμε στην εκλογή νέου αρχηγού. Στεκόμαστε δίπλα στον αγνό οπαδό της Ν.Δ. που μας στήριξε και τους υποσχόμαστε ότι από τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιτελέσουμε όσα και εκείνος προσδοκά. Οι ευθύνες της ήττας καταμερίζονται αναλογικά σε όλους μας».

    Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Λιάπης σε δηλώσεις του χθες στη Βουλή, ανέφερε ότι κάποιοι οδήγησαν την παράταξη στην καταστροφή και τον εξευτελισμό, πως αγνόησαν την πλειοψηφία των οπαδών και την κοινή λογική, σημειώνοντας ότι περιφρόνησαν την εντολή του ελληνικού λαού να κυβερνήσει η ΝΔ.

    Ο λαός, είπε ο κ. Λιάπης, μας τιμώρησε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος που είχε διαφωνήσει με την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, παραιτήθηκε από υποψήφιος βουλευτής. Ο κ. Λιάπης διερωτήθηκε εάν θα πράξουν το ίδιο και εκείνοι που εισηγήθηκαν τις εκλογές "διασύροντας" την παράταξη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ποιούς εννοεί, ο κ. Λιάπης έκανε λόγο για τους "δυο ηρακλείς του στέμματος".

    Για πολύ βαριά ήττα μίλησε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Σάββας Τσιτουρίδης και πρόσθεσε: "πρέπει να βρουμε τι έφταιξε και ποιοί έφταιξαν. Είναι προφανές ότι φτάσαμε στη συντριβή, επειδή κάποιοι προέταξαν προσωπικές στρατηγικές σε βάρος της παράταξης. Πρέπει να δούμε πώς θα πορευτούμε και να μην εξαντληθούμε σε ονοματολογία επίδοξων διαδόχων".

    [03] Στα Χανιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Τον προβληματισμό του για την μάστιγα των τροχαίων δυστυχημάτων, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη τήρησης των κανόνων οδικής ασφάλειας, διατύπωσε σήμερα από τα Χανιά ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο οποίος και εγκαινίασε στις Βουκολιές, το πάρκο τροχαίων ατυχημάτων «Χρήστος Πολέντας».

    Επιπλέον, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Κολυμβαρίου και επισκέφθηκε τη Μονή Γωνιάς και τη Νομαρχία Χανίων, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους τοπικών φορέων.

    Κατά την ομιλία του στη Μονή Γωνιάς, χαρακτήρισε το χώρο «πνευματικό φάρο της δυτικής Κρήτης, ο οποίος και εις καιρούς κατ' εξοχήν δυσχειμέρους, πέραν της καθαρώς μοναχικής και χριστιανικής εν γένει ακτινοβολίας του, φώτισε τους πέριξ Χριστιανούς».

    Η ανακήρυξη του κ. Βαρθολομαίου ως επίτιμου δημότη Κολυμβαρίου έγινε σε εκδήλωση στις Πάνω Βουβες, όπου βρίσκεται μια από τις αρχαιότερες ελιές του κόσμου. Στον ίδιο δε, χώρο εγκαινίασε και το «Μουσείο της Ελιάς».

    Στην ομιλία του χαρακτήρισε την ελιά «δέντρο της ειρήνης ευλογημένο και ιερό», υπογράμμισε ότι στο όρος των ελαιών ήταν ο τόπος προσευχής του Ιησού Χρηστού και μίλησε για την ειρήνη.

    «Να ενθυμείστε, όμως, ότι η ειρήνη δεν είναι καρπός ανθρωπίνων μόνον προσπαθειών και συνεννοήσεων, αλλά δώρο του Θεού, δια το οποίον και οφείλομε να προσευχώμεθα πάντοτε», είπε.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εγκαινίασε το μεσημέρι το πάρκο των τροχαίων ατυχημάτων «Χρήστος Πολεντας» στις Βουκολιές, όπου τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, παρόντων δεκάδων συγγενών θυμάτων της ασφάλτου, μεταξύ αυτών και του πατέρα του Χρήστου Πολέντα, Σταύρου.

    Στο ιστορικό κατασκευής του πάρκου αναφέρθηκαν ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της περιφέρειας, Σεραφείμ Τσέκας και ο Νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης.

    Στην αντιφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε παραινέσεις προς όλους να τηρούν τους κανόνες οδικής ασφαλείας.

    «Δυστυχώς, τα τροχαία ατυχήματα, διά πολλούς και διαφόρους λόγους, τους οποίους δεν είναι του παρόντος να αναλύσομε, αυξάνονται καθημερινώς με γεωμετρική πρόοδον σε όλο τον κόσμο. Αι εκ τροχαίων ατυχημάτων απώλειαι εις ανθρωπίνας ζωάς ετησίως, εις όλον τον κόσμον, υπερβαίνουν τας αντιστοίχους ένας μεγάλου πολέμου, χωρίς να υπολογίσομε όσους καθίστανται διά βίου ανάπηροι», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσκεψη στις Ιερές Μητροπόλεις Κυδωνίας - Αποκορώνου, Κισάμου-Σελίνου.

    [04] "Οργάνωση της πάλης"

    «Το σκληρό ταξικό πρόσωπο της νέας κυβέρνησης δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τα περί διαφάνειας, αξιοκρατίας, νοικοκυρέματος και καλύτερης λειτουργίας του κράτους. Δεν είναι αυτά οι αιτίες που δημιουργούν τα λαϊκά προβλήματα, είναι η πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας που εφάρμοσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα έμειναν στο απυρόβλητο» αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο και προσθέτει:

    «Κανένας εφησυχασμός. Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες χαμογελούν, άρα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει αμέσως να οργανώσουν την πάλη τους».

    Εκτίμηση της ΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στην πρώτη εκτίμησή της για τα εκλογικά αποτελέσματα αναφέρει ότι το αποτέλεσμα, για το κόμμα είναι αναντίστοιχο, κατώτερο προς το κύρος και την επιρροή που έχει κατακτήσει με την δράση του και, επίσης, τονίζει ότι το κόμμα άντεξε στους σχεδιασμούς να μην είναι η τρίτη δύναμη.

    Η ΚΕ υπογραμμίζει ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ οδηγεί στην εναλλαγή κυβέρνησης και όχι στην αλλαγή πολιτικής υπέρ του εργαζόμενου λαού και προσθέτει ότι η βαριά ήττα της ΝΔ οφείλεται στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της που έπληξε τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροπαραγωγούς αγρότες, τις νέες ηλικίες, καθώς και στις προεκλογικές της εξαγγελίες για ακόμα πιο σκληρή πολιτική λιτότητας και επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

    Ακόμη το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από τη ΝΔ και συνέβαλαν, μέσω των μηχανισμών και των στηριγμάτων τους στο "φούσκωμα" της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι αυτό διαθέτει μεγαλύτερη δυνατότητα να κάμψει το εργατικό, το λαϊκό κίνημα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή.

    Η Κεντρική Επιτροπή τονίζει ότι το ΚΚΕ έδωσε μια σκληρή μάχη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης,ανοδικής πορείας της σοσιαλδημοκρατίας.

    Παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ενισχύσει τις δυνάμεις του, επέδειξε αντοχή, κατάφερε να παρεμποδίσει τους σχεδιασμούς να το βγάλουν από την τρίτη θέση, να ασκήσουν ιδεολογική πίεση, να αφαιρέσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής και εκλογικής του επιρροής.

    Η αντοχή του ΚΚΕ στα διλήμματα, στις φοβίες, τους εκβιασμούς, δείχνει την ικανότητά του, τη σωστή γραμμή του, την ετοιμότητά του αύριο να είναι πιο αποφασιστικά στην πρώτη γραμμή, τονίζεται στην απόφαση.

    Εντονη είναι η κριτική που ασκεί η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στο ΣΥΡΙΖΑ, αναφεροντας ότι είναι σημαντικές οι ευθύνες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που νοθεύουν την τάση ριζοσπαστισμού,δυσκολεύουν τη λαϊκή συσπείρωση σε ριζική εναντίωση με τα δύο κόμματα και τη στρατηγική τους και προσθέτει:

    "Ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους διαφορές, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ευθύνη γιατί εκτρέπουν το λαϊκό ριζοσπαστισμό σε ανώδυνους δρόμους, καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξουν λύσεις με κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές συνεργασίες, κυρίως με αλλαγή του τρόπου διαχείρισης και όχι ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής. Αρνητικό ρόλο έπαιξε ο ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ με την αντιδεξιά ρητορεία του, την υποβαθμισμένη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, που επέτρεπε την καλλιέργεια της λογικής του μικρότερου κακού και την ελπίδα της κεντροαριστερής συνεργασίας. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΛΑΟΣ παρεμποδίζουν τη λαϊκή συσπείρωση και συμμαχία σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση".

    Η Κεντρική Επιτροπή "διακηρύσσει ότι δεν χρειάζεται καμιά πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, κανένας εφησυχασμός, ούτε μια μέρα χαμένη. Είναι επιτακτική η ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, να παρεμποδίσουν, να δυσκολέψουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα να προχωρήσουν".

    [05] "Ο ΛΑΟΣ πέτυχε το στόχο του"

    Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ, ο οποία προέκυψε από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, συνεδρίασε σήμερα στα γραφεία του κόμματος, υπό την προεδρία του Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το κόμμα του πέτυχε το στόχο του, αυξάνοντας κατά 50% τους βουλευτές, για τη νέα εκλογική περίοδο.

    Εκτίμησε ότι η νέα κοινοβουλευτική περίοδος θα είναι ενδιαφέρουσα, εξαιτίας, όπως είπε, των επιλογών του κ. Γ. Παπανδρέου.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, λέγοντας ότι "εκπληρώθηκε ο στόχος του Νίμιτς".

    Και ανακοίνωσε ότι την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ θα εκπροσωπεί ο Αστέριος Ροντούλης, με αναπληρωτές τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Κωστή Αϊβαλιώτη.

    Γραμματέας της ΚΟ ορίστηκε ο Μάκης Βορίδης, ενώ ο ΛΑΟΣ θα προτείνει για τη θέση Αντιπροέδρου της Βουλής τον Βαΐτση Αποστολάτο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 October 2009 - 12:30:34 UTC