Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προτεραιότητα στον πολίτη"
  • [02] Στις 7 Νοεμβρίου η εκλογή αρχηγού της ΝΔ
  • [03] Στη Χέρτα Μίλερ το Νόμπελ Λογοτεχνίας
  • [04] Βόλος - Σκιάθος με υδροπλάνο

  • [01] "Προτεραιότητα στον πολίτη"

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Σήμερα ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλαδος Γ. Προβόπουλο. Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη.

    "Τα προβλήματα της οικονομίας είναι γνωστά. Η δυναμική της, επίσης, είναι γνωστή. Τα υπόλοιπα, τα συγκεκριμένα, θα τα ακούσετε στις προγραμματικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό", δήλωσε ο κ Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνάντηση.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ύψος του ελλείμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η υπόθεση της ελληνικής οικονομίας παρά είναι σοβαρή για να πετάμε αριθμούς ελλειμμάτων μετά από συναντήσεις, όπως αυτές.

    Πρόσθεσε, δε, ότι αυτές οι συναντήσεις είναι πάγιες, συνηθισμένες και πολλές και ότι θα υπάρξουν πολύ περισσότερες και "βέβαια ο πρωθυπουργός θα παρακολουθεί από πολύ κοντά όλα τα ζητήματα της οικονομίας".

    Επιπλέον, ερωτηθείς εάν ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση το ύψος του ελλείμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι "έχουμε τα στοιχεία αυτά, θα τα ανακοινώσουμε".

    Ερωτηθείς για το εάν το χρέος θα ξεπεράσει τα 300 δισ. ευρώ, όπως φέρεται να είπαν σήμερα στελέχη της ΝΔ, που πέρασαν από το οικονομικό επιτελείο, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι σήμερα θα είναι η δημοσιοποίηση του εξαμηνιαίου χρέους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ότι αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία του εξαμήνου και πως από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα στοιχεία θα ανακοινωθούν όταν έρθει η στιγμή.

    Σε ερώτηση για το ποια μέτρα πρότεινε ο κ. Γ.Προβόπουλος και για το αν υπάρχει κοινή γραμμή ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα και σε εκείνα που η κυβέρνηση έχει κατά νου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν θα μπούμε σε μέτρα", προσθέτοντας ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκ του θεσμικού του ρόλου προτείνει μια σειρά πράγματα και ότι η κυβέρνηση στη συνέχεια παίρνει τις αποφάσεις της και εκτελεί.

    Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, μετά από σχετική ερώτηση, ότι δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής της θέσης του κ. Προβόπουλου.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι είχε μια εις βάθος συζήτηση με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο και τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας.

    "Τους ενημέρωσα σε βάθος για τις συζητήσεις που έγιναν στα πλαίσια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν λίγες μέρες στην Κωνσταντινούπολη, τους ενημέρωσα, βεβαίως και για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, που είναι αρκετά ανησυχητικές, στη δε συνέχεια η συζήτηση εστράφη στον τρόπο που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα".

    Ακόμη, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι "κάναμε μία αρκετά εκτεταμένη συζήτηση πάνω σ' αυτό το θέμα, συζήτηση που θα επαναλάβουμε σε επόμενη συνάντηση, που είπε ο πρωθυπουργός ότι θα έχουμε, διότι δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε όλα αυτά τα θέματα, στο πως δηλαδή θα μπορέσουμε θετικά να φύγουμε απ' αυτές τις δυσκολίες".

    Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό ο κ. Προβόπουλος αναφερθείς στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι η ατζέντα ήταν πλούσια και ότι εκτός από τις οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως, υπάρχουν ορισμένα θέματα με το ρόλο που καλείται να παίξει το ΔΝΤ μετά την κρίση.

    "Θα πρέπει να υπάρχει ανακατανομή ψήφων από τις πλούσιες προς τις αναδυόμενες χώρες", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Προβόπουλος και πρόσθεσε ότι "όλα αυτά είναι σε εξέλιξη, όπως και το θέμα των αποφάσεων που λαμβάνεται στο επίπεδο των G-20".

    "Προτεραιότητα στον πολίτη"

    Πολλή δουλειά, απόλυτη προσήλωση στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλαγές και ανατροπές, σύγκρουση με κατεστημένα, συμφέροντα και αντιλήψεις, είναι μερικά από αυτά που ζήτησε από τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Η επιτυχία της κυβέρνησης στο έργο της, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, αποτελεί αδήριτη ανάγκη για τη χώρα και πρόσθεσε ότι, ο λαός μάς έδωσε εντολή ανατροπής μιας κατάστασης παρακμής και τέλματος, την οποία βιώνει η χώρα.

    Πρέπει επίσης, τόνισε, να αλλάξουμε και τον τρόπο διακυβέρνησης, διότι αυτή την ελπίδα φέραμε στους πολίτες, στους οποίους υποσχεθήκαμε ανατροπές.

    Ζήτησε σεβασμό στα χρήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος όπως τόνισε, θα ξέρει που πηγαίνουν οι φόροι που πληρώνει. Τόνισε όμως ότι το ζήτημα δεν είναι απλά το χρήμα, αλλά η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση.

    Ανέφερε ότι η διαφθορά στη χώρα είναι εκτεταμένη και έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας και τόνισε ότι η απόφαση για σύγκρουση με βαθιά ριζωμένες πελατειακές και άλλες αντιλήψεις είναι δεδομένη.

    Ζήτησε επίσης από τους υπουργούς να μην κρύβουν τα προβλήματα από το λαό, να μην κρύβονται οι ίδιοι και να μην φορτώνουν τα προβλήματα σε άλλους. Αντίθετα, είπε, πρέπει να αναδεικνύονται όλες οι πτυχές των προβλημάτων μέσα από συνεχή διαβούλευση.

    Η νέα κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, εκπροσωπεί τους πολίτες, τα ατομικά τους δικαιώματα, αλλά και το συλλογικό συμφέρον. Δεν θα απολογείται η ίδια στην διοίκηση αλλά η διοίκηση στην κυβέρνηση, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο πολίτης θα ήθελε να δει τα μέλη της κυβέρνησης ως αντιεξουσιαστές στην εξουσία.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης από τους υπουργούς να καταγράψουν με λεπτομέρειες την κατάσταση που θα παραλάβουν, το μέγεθος των προβλημάτων και το είδος τους. Τους επέστησε την προσοχή όμως ότι αυτό δεν θα γίνει για να ασκηθεί αντιπολίτευση στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά για να γίνουν οι ίδιοι καταλύτες της αλλαγής.

    Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να του υποβάλλουν τα προβλήματα που θα παραλάβουν, αλλά και τις προτεραιότητες που οι ίδιοι θα θέσουν στα υπουργεία τους για την επίλυση των προβλημάτων.

    Εμείς, συνέχισε, ο κ. Παπανδρέου, εννοούμε αυτό που είπαμε προεκλογικά, πρώτα ο πολίτης, και δεν το εννοούμε πελατειακά αλλά εννοούμε μια ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, χωρίς κομματικές ή άλλες διακρίσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε επανειλημμένα για λογοδοσία των υπουργών και συνολικά της κυβέρνησης και δίνοντας αμέσως το παράδειγμα προσκάλεσε τον συνήγορο του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη για να ενημερώσει τους νέους υπουργούς για θέματα λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης και να γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων. Με τον κ. Καμίνη, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα υπάρχουν συχνές επαφές των υπουργών.

    Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης θεσμών, όπως είναι η Βουλή, οι ανεξάρτητες αρχές και τα ΜΜΕ και να υπάρξει καθαρή διάκριση εξουσιών. Πρόσθεσε ότι αρχή μας είναι η λογοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας προς τις ανεξάρτητες αρχές και τους άλλους πυλώνες της δημοκρατίας.

    Σε ότι αφορά στη Βουλή, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αρχικά θα ζητήσει να τεθούν ισχυρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως επικεφαλής των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

    Επισήμανε εξάλλου στους υπουργούς ότι δεν πρέπει να μην αντιλαμβάνονται την κριτική ως επίθεση στους ίδιους αλλά ως μια ευκαιρία να διορθώσουν τα κακώς κείμενα και να γίνουν οι ίδιοι οι πιο γνήσιοι εκφραστές των παραπόνων των πολιτών.

    Στη λειτουργία της κυβέρνησης, όπως είπε, δεν θα υπάρξει ούτε θεσμολαγνεία ούτε τυπολατρία και στόχος είναι η τήρηση της ουσίας της δεοντολογίας.

    Επισήμανε επίσης, ότι ο κομματισμός στη διοίκηση είναι η πιο μεγάλη τροχοπέδη για έναν υπουργό. Ο κ. Παπανδρέου συνέστησε επίσης αξιοποίηση των καλύτερων δυνατών προτάσεων για την υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και την επίλυση των προβλημάτων. Και σε αυτό, τόνισε, θα βοηθήσει η εξεύρεση των καταλληλότερων ανθρώπων μέσω της προκήρυξης όλων των μετακλητών μέσων ευθύνης.

    Επίσης, πρόσθεσε, ότι το γραφείο του πρωθυπουργού με το υπουργείο Εσωτερικών και σε συνεργασία με τους υπουργούς θα συγκροτήσουν υπηρεσίες δίπλα σε κάθε υπουργό, οι οποίες θα ασχολούνται με ορισμένα σύγχρονα προβλήματα, όπως είναι η καινοτομία και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

    Επίσης ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης θα αρχίσει συχνές επαφές με όλους τους υπουργούς προκειμένου να γίνει κωδικοποίηση νομοθεσίας ώστε να καταργηθεί η πολυνομία.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι αρχές που διακήρυξε προεκλογικά παραμένουν και αυτές είναι, πρώτα ο πολίτης, πάνω απ' όλα το δημόσιο συμφέρον, διαφάνεια παντού και αξιοκρατία στο δημόσιο, όπου θα μπει τέρμα στο ρουσφέτι και το βόλεμα των ημετέρων.

    Εμείς, τόνισε, δεν ήρθαμε να αντικαταστήσουμε το γαλάζιο κράτος με το πράσινο ομοίωμά του, αλλά για να σπάσουμε αυτή την παράδοση, που είναι βαθιά ριζωμένη στην πολιτική, το δημόσιο και δυστυχώς και στην κοινωνία.

    Τόνισε, επίσης, ότι θα τηρηθούν βασικές αρχές δεοντολογίας, στις σχέσεις με τη Βουλή, με τα Μέσα Ενημέρωσης, στους διορισμούς συμβούλων, στους κρατικούς λειτουργούς και στη διάκριση μεταξύ κυβερνητικής και κομματικής δράσης.

    Ο πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα των 100 πρώτων ημερών, τονίζοντας ότι ο χρόνος αυτός θα είναι καθοριστικός για την κυβέρνηση και την πορεία της χώρας, καθώς θα επιχειρηθούν μεγάλες τομές και θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Γι αυτό, τόνισε, πρέπει να έχουμε απόλυτη προσήλωση στους στόχους μας.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να υπάρξει αλλαγή στο πρότυπο της ανάπτυξης και της παραγωγικής βάσης της χώρας και επίσης να υπάρξουν νοικοκύρεμα, δραστικός περιορισμός της κρατικής σπατάλης, στήριξη των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, δίκαιο φορολογικό σύστημα, να ανοιχτεί μέτωπο με τη διαφθορά κλπ.

    Μοχλός, όπως είπε, επιτυχίας για όλα αυτά θα είναι οι οριζόντιες πολιτικές που θα εφαρμοστούν.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς να ζητήσουν ως πρώτη πράξη τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών που έχουν συσταθεί στα υπουργεία και οι οποίες είναι κατά κανόνα κομματικής φύσεως με παχυλές αμοιβές. Οι επιτροπές αυτές πρέπει, μαζί με την παραίτησή τους, να υποβάλουν και απολογισμό έργου και όσες απ' αυτές κριθούν απαραίτητες μπορούν να επανασυσταθούν με νέες αποφάσεις των υπουργών.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σήμερα αλλάζουμε σελίδα για να δημιουργήσουμε μία κοινωνία δίκαιη και να κάνουμε τους Έλληνες περήφανους. Ξεκινάμε, τόνισε, μια μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάταξης και αλλαγής πορείας της χώρας και είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μαζί, κατέληξε, ενωμένοι θα γράψουμε τις νέες σελίδες της ιστορίας

    -

    [02] Στις 7 Νοεμβρίου η εκλογή αρχηγού της ΝΔ

    Την παλαιότερη πρότασή του για εκλογή του αρχηγού της ΝΔ από τη βάση επανέφερε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σήμερα το μεσημέρι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

    Βγαίνοντας από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι είχε μια συνεργασία με τον κ. Καραμανλή, με τον οποίο συζήτησαν όλα τα θέματα ενόψει του συνεδρίου.

    Αυτό που προέχει είπε ο κ.Αβραμόπουλος, είναι η ενότητα της παράταξης και πρόσθεσε ότι έχει καταθέσει πρόταση από παλαιότερα να εκλέγεται ο αρχηγός από τη βάση του κόμματος. Σημείωσε δε, ότι "μαθαίνω ότι την πρόταση αυτή την έχει αποδεχθεί και η κ. Μπακογιάννη. Είναι θετικό αυτό, καθώς η πρόταση για εκλογή του αρχηγού από τη βάση, ανταποκρίνεται στην προσδοκία των πολιτών".

    "Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι από τις διαδικασίες θα αποδειχθεί η ομοφωνία και η ομοθυμία ώστε να πάμε μπροστά".

    Από την πλευρά της, η κα Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της για το συνέδριο της ΝΔ, τόνισε ότι η ΝΔ στις εκλογές υπέστη μια βαριά ήττα και είναι λογικό, όπως ανέφερε, να υπάρχει προβληματισμός, ενδεχομένως και εντάσεις.

    «Στόχος είναι η ανασυγκρότηση ταχύτατα της μεγάλης παράταξης, ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο της ως ισχυρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση» τόνισε η κα Μπακογιάννη, ενώ αναφερόμενη στη διαδικασία εκλογής προέδρου σημείωσε:

    «Από το 2000 έχω ταχθεί υπέρ της εκλογής του αρχηγού από τη βάση, αλλά έχουμε καταστατικό που δεν είναι κουρελόχαρτο για να αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για το συνέδριο. Όμως, οποιαδήποτε πρόταση για διεύρυνση του εκλεκτορικού Σώματος, ώστε να εκφραστεί η βάση με πιο δυνατή φωνή, εμένα με βρίσκει σύμφωνη».

    Υπέρ της διεύρυνσης του εκλεκτορικού σώματος τάχθηκε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος δήλωσε ότι «όσο περισσότεροι συμμετέχουν στην διαδικασία για την εκλογή αρχηγού, τόσο το καλύτερο».

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μόνο το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει, ή να επικυρώσει, απόφαση για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του αρχηγού.

    Χθες, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκεμε τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και συζήτησαν τα διαδικαστικά του Εκτάκτου Συνεδρίου της ΝΔ που αποφασίστηκε να γίνει στις 7 Νοεμβρίου.

    Ο πρώην υπουργος Αμυνας πρότεινε η εκλογή νέου αρχηγού να γίνει από συνέδριο, τα μέλη του οποίου θα αναδειχθούν από την κομματική βάση της ΝΔ. Δηλαδή, το συνέδριο να μην έχει την ίδια σύνθεση με εκείνο του 2007. Ωστόσο, η απάντηση που πήρε είναι πως μια τέτοια διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.

    Στις 7 Νοεμβρίου η εκλογή αρχηγού της ΝΔ

    Αποστάλησαν προς τα μέλη της ΚΕ της ΝΔ οι επιστολές με την απόφαση του προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή να συγκαλέσει το έκτακτο συνέδριο με θέμα την εκλογή αρχηγού για τις 7 Νοεμβρίου, το οποίο βάσει του καταστατικού θα έχει την ίδια σύνθεση με το τελευταίο συνέδριο του 2007.

    Με απόφαση του κ. Κώστα Καραμανλή ορίζεται Επιτροπή Συνεδρίου με πρόεδρο τον κ. Δ. Σιούφα και μέλη τους Λ.Ζαγορίτη, Μ. Γιαννάκου, Ευ. Μεϊμαράκη, Ντ. Μπακογιάννη, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, Π. Παναγιωτόπουλο, Πρ. Παυλόπουλο, Β. Πολύδωρα, Γ. Τραγάκη, Δ. Κοντό, Κ. Κωστούλα, Χ. Μανιάτη, Δ. Πανοζάχο, Φ. Πατριανάκου, Σ. Τσίφτη,Γ. Παπανικολάου και Μ. Δασκαλάκη.

    Στο μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς ρωτήθηκε επίμονα από τους δημοσιογράφους, αλλά απέφυγε να απαντήσει σε θέματα διαδοχολογίας. Δήλωσε ότι «η παράταξη της ΝΔ διαθέτει και ιδέες και δύναμη και ανθρώπους για να την πάνε και πάλι ψηλά». Αναφορικά με τη σύνθεση της επιτροπής συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, από το γραφείο του πρώην υπουργού Πολιτισμού σημειώθηκε ότι: "Φαίνεται ότι συνεχίζουμε να μη λαμβάνουμε υπόψη τα ξεκάθαρα μηνύματα που στέλνει η βάση των οπαδών μας", προσθέτοντας ότι: "Θέλουμε παράλληλα να πιστεύουμε ότι η επιτροπή συνεδρίου θα αρθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων".

    Δήλωση για το θέμα έκανε έξω από την Ρηγίλλης και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος πρότεινε για τη θέση τον πρώην υπουργό Γιάννη Βαρβιτσιώτη, λέγοντας ότι το δικαιούται, με βάση την ιστορία του αλλά και την ουδέτερη στάση του.

    Συνέντευξη Π.Ψωμιάδη

    Έκκληση στον Κώστα Καραμανλή να παραμείνει πρόεδρος της ΝΔ απηύθυνε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν κάνει πίσω, θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΝΔ, στο συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, ωστόσο, όμως, τάχθηκε υπέρ μιας και μόνο υποψηφιότητας που θα μπορεί, όπως είπε, να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να ξαναζωντανέψει την ελπίδα.

    «Δεν είμαι προπομπός κανενός. Με χαρακτήρισαν λαγό. Αλεπού μπορεί να είμαι, λαγός όχι. Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου τάραξα τα λιμνάζοντα ύδατα. Η απόφασή μου να διεκδικήσω την προεδρία υποδηλώνει ότι στέκομαι δίπλα στον προδομένο, αλλά υπερήφανο λαό της ΝΔ και ότι όλοι μαζί, με ψυχραιμία και ενότητα, μπορούμε να κρατήσουμε όρθια την παράταξη», είπε ο κ. Ψωμιάδης, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

    Εξέφρασε το φόβο για «ισχυρούς κραδασμούς» στο κόμμα της ΝΔ ενόψει της εκλογής νέου προέδρου και δήλωσε:

    «Η ΝΔ δεν ανήκει ούτε στον Καραμανλή ούτε στον Μητσοτάκη. Ανήκει στον λαό της».

    Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΝΔ έχει απομακρυνθεί από τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Ο κ. Ψωμιάδης τάχθηκε υπέρ της εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ από το σύνολο των μελών της παράταξης και υπογράμμισε:

    «Είμαι πολύ θυμωμένος. Είναι ώρα να πέσουν οι μάσκες. Δεν πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο απλής διαδοχής, αλλά να κάνουμε και την κριτική μας. Επιβάλλεται να πάμε σε ένα ανοιχτό συνέδριο. Δεν είναι δυνατόν να κρίνουν το αύριο της παράταξης στελέχη που με τη συμπεριφορά τους μάς έριξαν στα δίχτυα του ΠΑΣΟΚ».

    Άσκησε κριτική στη διακυβέρνηση της ΝΔ και σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών σχολίασε ότι δικαιώθηκε σχετικά με τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει.

    «Το μήνυμα των ευρωεκλογών δεν το πήραμε. Δεν το πήραμε ούτε στις εθνικές εκλογές. Δυστυχώς, πολλοί υποτίμησαν το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου. Τελικά ποιος φταίει; Ο Χάρι Πότερ ή ο Γιώργος Παπανδρέου που του σερβίραμε στο πιάτο την εξουσία;», ανέφερε ο κ. Ψωμιάδης.

    [03] Στη Χέρτα Μίλερ το Νόμπελ Λογοτεχνίας

    Στη Γερμανίδα Χέρτα Μίλερ απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2009, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία, η οποία αιτιολογώντας την απόφασή της αναφέρει ότι η συγγραφέας, "με την πυκνότητα της ποίησής της και την ειλικρίνεια της πρόζας της, σκιαγραφεί το σύμπαν των στερημένων".

    Η Χέρτα Μίλερ είναι μυθιστοριογράφος, ποιήτρια και δοκιμιογράφος και στο έργο της περιγράφει τις συνθήκες ζωής κάτω από το καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου.

    Γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1953 στο γερμανόφωνο χωριό Νίτσκιντορφ της Ρουμανίας, κοντά στην Τιμισοάρα και το 1987 μετανάστευσε στη Δυτική Γερμανία με τον σύζυγό της, συγγραφέα Ρίχαρντ Βάγκνερ, καθώς στη Ρουμανία δεν της επέτρεπαν να εκδώσει τα έργα της, στα οποία επέκρινε ανοικτά το ολοκληρωτικό καθεστώς, όπως διευκρινίζει η Σουηδική Ακαδημία.

    Η Μίλερ έζησε από κοντά τη διαβόητη μυστική αστυνομία του Τσαουσέσκου Securitate όταν στα τέλη της δεκαετίας του '70 εργάσθηκε ως μεταφράστρια σε ένα εργοστάσιο και αρνήθηκε να γίνει πληροφοριοδότης.

    Το πρώτο της μυθιστόρημα ήταν "Η Συνάντηση" το 1997, ενώ είχε προηγηθεί μία συλλογή διηγημάτων το 1982, με την οποία πρωτοεμφανίστηκε.

    Άλλα της μυθιστορήματα είναι "Η αλεπού ήταν κιόλας ο κυνηγός", "Το Ζώο της Καρδιάς", ενώ στα ελληνικά κυκλοφορεί το "Μετέωροι Ταξιδιώτες".

    Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (980.000 ευρώ).

    [04] Βόλος - Σκιάθος με υδροπλάνο

    Μια νέα δυνατότητα μετακίνησης αποκτούν από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νομού Μαγνησίας, καθώς ιδιωτική αεροπορική εταιρία ξεκινά δρομολόγια με υδροπλάνα, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν τους επιβάτες μέσα σε είκοσι λεπτά από το Βόλο στη Σκιάθο και αντίστροφα.

    Το εννιαθέσιο υδροπλάνο θα εκτελεί προς το παρόν δύο δρομολόγια την ημέρα, ενώ επιδίωξη της εταιρίας είναι να επεκτείνει τα δρομολόγια και προς τη Σκόπελο και την Αλόννησο.

    «Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και αντιμετώπισε εμπόδια λόγω του ασαφούς θεσμικού πλαισίου για τα υδροπλάνα στην Ελλάδα», αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αντινομάρχης Μαγνησίας, Εύη Αδαμάκη.

    Ωστόσο, επισημαίνει ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης και κατασκευής υδατοδρομίου στο λιμάνι του Βόλου.

    Στη Σκιάθο, το υδροπλάνο θα προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Παπαδιαμάντη, ενώ επιδίωξη της Νομαρχίας είναι να προχωρήσει η κατασκευή υδατοδρομίων και στα τρία νησιά των Σποράδων. Παράλληλα, η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των δρομολόγιων της, ώστε τα υδροπλάνα να συνδέουν επίσης το Βόλο και τις Σποράδες με τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

    «Το χειμώνα, οι κάτοικοι των Σποράδων αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα απομόνωσης, καθώς σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων. Από την άλλη πλευρά, το υδροπλάνο είναι ένα μέσο που μπορεί να προσγειωθεί και να προσθαλασσωθεί ακόμη και με εννέα μποφόρ», σημειώνει η κ. Τονίζει, παράλληλα, ότι έχει διατυπωθεί αίτημα στην εταιρία να προσαρμόσει δύο θέσεις από το υδροπλάνο της ώστε να εκτελούνται διακομιδές ασθενών, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

    «Το υδροπλάνο είναι ένας μοντέρνος και ασφαλής τρόπος μετακίνησης που θα εξυπηρετήσει όλη την περιοχή συγκοινωνιακά και τουριστικά. Θέλουμε η επένδυση να μείνει στον τόπο μας και πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα την αγκαλιάσει», προσθέτει η αντινομάρχης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 October 2009 - 12:30:27 UTC