Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Βομβαρδισμός" της Σελήνης
  • [02] "Εκκληση για δράση"

  • [01] "Βομβαρδισμός" της Σελήνης

    Αναζητώντας ίχνη νερού στη Σελήνη, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa "βομβάρδισε" σήμερα την επιφάνεια του φεγγαριού με δύο διαστημικά σκάφη που χτύπησαν σε ένα κρατήρα με την ελπίδα ότι θα αναδυθεί πάγος σε σημεία όπου τα όργανα θα μπορούσαν να τον εντοπίσουν.

    Ο προωθητικός πύραυλος Κένταυρος, βάθους 2,3 τόνων, χτύπησε στον σκοτεινό κρατήρα Καμπέους, κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης, περίπου στις 14:31 σήμερα. Τέσσερα λεπτά αργότερα, συνετρίβη και το σκάφος LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) το οποίο είχε καταγράψει την πρώτη πρόσκρουση και είχε συλλέξει δεδομένα μέσω των καμερών και των διαφόρων οργάνων του.

    "Όλα πήγαν καλά (...) και μπορώ να ανακοινώσω ότι είχαμε σύγκρουση, την παρατηρήσαμε, είδαμε τον κρατήρα και λάβαμε δεδομένα, κυρίως φασματοσκοπικά", δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής, Άντον Κολαπρέτ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

    "Έχουμε τα δεδομένα που χρειαζόμαστε για να απαντήσουμε στο ερώτημα" εάν υπάρχει νερό στη Σελήνη, πρόσθεσε. "Όμως θα πρέπει να καταλάβουμε πρώτα τα δεδομένα προτού αποφανθούμε περί τίνος πρόκειται", υπογράμμισε.

    Ωστόσο, η Nasa δεν φαίνεται να έλαβε εικόνες από την έκρηξη, ούτε από την εκτόξευση της σκόνης στον αέρα. "Δεν είδαμε μια μεγάλη στήλη, όπως επιθυμούσαμε", είπε ο Μάικλ Μπικέι, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Άμις της Nasa. Οι υπέρυθρες κάμερες όμως έδειξαν αλλαγές στην επιφάνεια που υποδηλώνουν ότι έγινε έκρηξη, πρόσθεσε.

    Η Nasa είχε ανακοινώσει ότι η πρόσκρουση του Κενταύρου στον Καμπέους, έναν κρατήρα διαμέτρου 100 χιλιομέτρων και βάθους 2,5-4 χιλιομέτρων, θα γινόταν με ταχύτητα 9000 χιλιομέτρων την ώρα και θα προκαλούσε μια λάμψη διάρκειας 30 δευτερολέπτων ενώ μια στήλη σκόνης συνολικού βάρους 350 τόνων θα έφτανε σε υψόμετρο τα 10.000 μέτρα.

    Άλλα όργανα στο LCROSS, ένας δορυφόρος της σελήνης και τηλεσκόπια στη γη συνέλεξαν επίσης πληροφορίες που θα μπορούσαν, τις επόμενες ημέρες, να δείξουν αν υπάρχει πάγος στη σελήνη.

    Το LCROSS είχε εκτοξευτεί τον Ιούνιο μαζί με ένα άλλο σκάφος, το LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), στόχος του οποίου είναι να χαρτογραφήσει λεπτομερώς τη σελήνη.

    [02] "Εκκληση για δράση"

    Το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης θα απονεμηθεί στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα για τις "εξαιρετικές του προσπάθειες με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς διπλωματίας και της συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς", ανακοίνωσε η νορβηγική επιτροπή του βραβείου.

    "Η επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στο όραμα και στις προσπάθειες του Ομπάμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα", δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Τούρμπιον Γιόγκλαντ.

    "Ως πρόεδρος, ο Ομπάμα δημιούργησε μια νέα ατμόσφαιρα στη διεθνή πολιτική. Η πολυμερής διπλωματία κέρδισε και πάλι μια κεντρική θέση, με έμφαση στον ρόλο που τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να διαδραματίσουν. Σπάνια ένας άνθρωπος κέρδισε την προσοχή, όπως έκανε ο Ομπάμα, ολόκληρου του πλανήτη και έδωσε στον πληθυσμό του την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον", πρόσθεσε ο Τούρμπγιορν Γιόγκλαντ.

    Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του εδώ και μόλις εννέα μήνες, εκφώνησε τον περασμένο Ιούνιο στην Αίγυπτο σημαντική ομιλία που είχε ως στόχο να δημιουργήσει γέφυρες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον αραβικό κόσμο, μίλησε τον περασμένο μήνα από το βήμα του ΟΗΕ για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και έχει δεσμευθεί στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

    Το βραβείο, στο οποίο περιλαμβάνεται ένα μετάλλιο και το χρηματικό ποσόν των 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, θα επιδοθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Οσλο.

    Ομπάμα: Εκπληξη και βαθιά ταπεινότητα

    Την έκπληξή του για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι δέχεται την τιμή που του έγινε ως μια έκκληση για δράση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του 21ου αιώνα.

    "Αισθάνομαι έκπληξη και βαθιά ταπεινότητα από την απόφαση της επιτροπής του Νόμπελ" δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους μιλώντας από το Λευκό Οίκο. "Δεν το θεωρώ ως αναγνώριση των επιτευγμάτων μου αλλά ως την επιβεβαίωση της αμερικανικής ηγεσίας όσον αφορά τις ελπίδες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο".

    "Για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω ότι αξίζω να βρεθώ στη συντροφιά τόσων προσωπικοτήτων που άλλαξαν την εποχή τους και οι οποίοι τιμήθηκαν με αυτό το βραβείο", πρόσθεσε, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις κριτικές σύμφωνα με τις οποίες δεν έχει κάνει αρκετά πράγματα για να δικαιούται το βραβείο.

    Χαιρετίζουν τη βράβευση

    Η βράβευση του αμερικανού προέδρου με το Νομπέλ Ειρήνης προκάλεσε θετικές αντιδράσεις, σκεπτικισμό -και σίγουρα την έκπληξη των δημοσιογράφων κατά την ανακοίνωσή της στο Όσλο.

    "Η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον πρόεδρο Ομπάμα, ηγέτη της πιο μεγάλης στρατιωτικής δύναμης στον κόσμο, στην αρχή της θητείας του, αποτυπώνει τις ελπίδες που έχει δημιουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο με το όραμά του ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα", δήλωσε σε ανακοίνωση Τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    "Αυτό το βραβείο είναι μια ενθάρρυνση για όλους όσοι μπορούν να συνεισφέρουν στην δημιουργία ένας πιο σίγουρου κόσμου", συνέχισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Πρόκειται για μια "προτροπή για τον (αμερικανό) πρόεδρο και για όλους εμάς" να κάνουμε περισσότερα για την ειρήνη, δήλωσε η γερμανίδας καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά της προς τον αμερικανό πρόεδρο.

    Ο Ομπάμα "κατάφερε σε λίγο χρόνο να δώσει ένα νέο ύφος και να επιτρέψει ένα άνοιγμα στο διάλογο", προσέθεσε η Μέρκελ.

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνεχάρη επίσης σε μήνυμά του τον Μπαράκ Ομπάμα για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης που "σηματοδοτεί την επιστροφή της Αμερικής στις καρδίες όλων των λαών του κόσμου".

    Παράλληλα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε σήμερα ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν συνεχάρη τον Ομπάμα με προσωπικό του μήνυμα προς τον αμερικανό πρόεδρο.

    Η εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με το περιεχόμενη ή τη μορφή του προσωπικού μηνύματος.

    Ο ΕλΜπαραντέι που κέρδισε και ο ίδιος βραβείο Νόμπελ το 2005 από κοινού με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα άξιζε το βραβείο γιατί ανανέωσε την ελπίδα για παγκόσμια ειρήνη.

    "Δεν μπορώ να σκεφτώ σήμερα κάποιον που να αξίζει περισσότερο αυτή την τιμή", δήλωσε ο ΕλΜπαραντέι, προσθέτοντας ότι είναι "ενθουσιασμένος".

    "Σε λιγότερο από έναν χρόνο από την στιγμή που ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο που ζούμε, αλλά και τους εαυτούς μας και ανανέωσε την ελπίδα για έναν ειρηνικό κόσμο", δήλωσε ο ΕλΜπαραντέι.

    Ο επικεφαλής της γραμματείας της Σύμβασης του ΟΗΕ για το κλίμα (UNFCCC), Ιβο ντε Μπόερ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η βράβευση του Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να αποτελέσει μια "παρότρυνση" για τον αμερικανό πρόεδρο για να ασχοληθεί επισταμένως με την υπογραφή μιας παγκόσμιας συνθήκης για το κλίμα.

    Το ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα, το οποίο εκτιμά ότι η βράβευση του αμερικανού προέδρου πρόκειται να τον εμψυχώσει στον αγώνα του υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης και της εξάλειψης της φτώχειας.

    "Το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα, στο όνομα του ιδρυτή του Νέλσον Μαντέλα, χαιρετίζει την απονομή του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Είμαστε σίγουροι ότι το βραβείο αυτό θα του επιτρέψει να ενισχύσει τη δέσμευσή του, ως ηγέτη του ισχυρότερου έθνους του κόσμου, για να συνεχίσει την προώθησή της ειρήνης και την εξάλειψη της φτώχειας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιδρύματος.

    Η απονομή του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ενισχύει τις ελπίδες ότι θα εργαστεί περισσότερο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, εκτιμά και η ηγέτιδα των Ουιγούρων Ρεμπίγια Καντίρ, η οποία φερόταν επίσης ως υποψήφια για το βραβείο. "Είμαι πολύ χαρούμενη που (ο Μπαράκ Ομπάμα) τιμήθηκε με το βραβείο. Τώρα πρέπει να κάνει κάτι και αυτό αυξάνει τις ελπίδες ότι θα υπερασπιστεί τα καταπιεσμένα έθνη", δήλωσε η κα Καντίρ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι η "σωστή απάντηση" για μία τέτοια διάκριση, δήλωσε και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, εν αναμονή της απόφασης από την πλευρά των ΗΠΑ για το αν θα αποσταλεί ή όχι μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στη χώρα για την ενίσχυση του αγώνα κατά των ταλιμπάν, οι οποίοι καταδίκασαν φυσικά τη βράβευση. "Δεν καταλάβαμε καμία αλλαγή της στρατηγικής για την ειρήνη, δεν έκανε τίποτα για την ειρήνη στο Αφγανιστάν, δεν έλαβε κανένα σχετικό μέτρο ειρήνευσης ή σταθεροποίησης της χώρας", δήλωσαν οι ταλιμπάν δια στόματος του εκπροσώπου τους.

    Για τη βράβευσή του τον συνεχάρη και η Παλαιστινιακή Αρχή, εκτιμώντας ότι έτσι αυξάνεται η ευθύνη για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. "Ελπίζω ότι η βράβευση αυτή θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τον Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να εργαστεί ακόμη σκληρότερα για την ειρήνη στην περιοχή μας", δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης, Γάσαν Χατίμπ.

    Η είδηση για την απονομή στον Ομπάμα του Νόμπελ Ειρήνης δίδει μια "νέα ελπίδα στην ανθρωπότητα", σημειώνει παράλληλα ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον αμερικανό πρόεδρο.

    "Φέρατε σε ολόκληρη την ανθρωπότητα μια νέα ελπίδα (...) Υπό την ηγεσία σας, η ειρήνη έγινε πραγματικά προτεραιότητα", προσθέτει ο ισραηλινός πρόεδρος, ο οποίος έχει επίσης τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, το 1994.

    "Πολύ λίγοι ηγέτες κατάφεραν να αλλάξουν τη διάθεση του κόσμου σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και με τέτοιο αντίκτυπο", καταλήγει.

    Σε μία πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Ιράν, σύμβουλος του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι η απονομή του Βραβείου Νομπέλ Ειρήνης στον αμερικανό πρόεδρο θα πρέπει να τον παρακινήσει να συμβάλει στην εξάλειψη της αδικίας από τον κόσμο.

    Περηφάνια για τον Ομπάμα δήλωσαν παράλληλα ότι αισθάνονται οι συγγενείς του αμερικανού προέδρου την Κένυα.

    "Είμαστε πολύ περήφανοι για το βραβείο για τον Μπαράκ. Είναι μια μεγάλη τιμή", δήλωσε ο θείος του Σαΐντ Ομπάμα, ο οποίος ζει στο χωριό Κογκέλο στη δυτική Κένυα μαζί με τη θετή γιαγιά του Ομπάμα, Σάρα.

    "Το βραβείο αυτό αποτελεί πράγματι άλλο ένα σημαντικό επίτευγμα στην λαμπρή δημόσια σταδιοδρομία σου και αναγνώριση της συμβολής σου στο καλό της ανθρωπότητας", αναφέρει παράλληλα ο κενυάτης πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι σε συγχαρητήριο μήνυμά του στον Ομπάμα.

    Αντιδράσεις

    Η βράβευση του αμερικανού προέδρου κρίθηκε ως πολύ βιαστική και από τον πρώην πρόεδρο της Πολωνίας και βραβευμένο το 1983 με το Νόμπελ Ειρήνης, Λεχ Βαλέσα, ο οποίος δεν έκρυψε την έκλπληξή του.

    "Ποιος, ο Ομπάμα; Τόσο γρήγορα; Πολύ γρήγορα! Δεν είχε τον χρόνο να κάνει κάτι. Προς το παρόν το μόνο που κάνει είναι προτάσεις", δήλωσε ο Βαλέσα σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

    "Καμιά φορά η Επιτροπή Νόμπελ δίνει το βραβείο για να ενθαρρύνει μια υπεύθυνη πράξη. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στον Ομπάμα", πρόσθεσε ο Βαλέσα.

    Η παλαιστινιακή, ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς δήλωσε ότι η βράβευση του Ομπάμα είναι πρόωρη.

    "Ο Ομπάμα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του και πολύ δουλειά να κάνει μέχρι να αξίζει μια επιβράβευση", δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι. "Ο Ομπάμα έδωσε μόνο υποσχέσεις και δεν συνέβαλε με ουσιαστικό τρόπο στην παγκόσμια ειρήνη. Δεν έχει κάνει τίποτα για να εξασφαλίσει δικαιοσύνη στα αραβικά και μουσουλμανικά θέματα."

    Οι Αφγανοί ταλιμπάν διακωμώδησαν τη βράβευση του Ομπάμα με το Νόμπελ Ειρήνης λέγοντας ότι μάλλον θα έπρεπε να του απονεμηθεί το Νόμπελ της βίας.

    Ο εκπρόσωπος των ταλιμπάν Ζαμπιχουλά Μουτζαχίντ δήλωσε ότι είναι παράλογο να απονέμεται ένα βραβείο για την ειρήνη στον άνθρωπο που έστειλε 21.000 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να κλιμακώσουν τον πόλεμο.

    "Το Νόμπελ για την ειρήνη; Ο Ομπάμα θα έπρεπε να έχει κερδίσει το 'Νόμπελ για την κλιμάκωση της βίας και την δολοφονία αμάχων'", δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    "Όταν ο Ομπάμα αντικατέστησε τον πρόεδρο Μπους ο αφγανικός λαός πίστεψε ότι δεν θα ακολουθούσε τα βήματα του Μπους. Δυστυχώς, η πραγματικότητα έδειξε ότι ο Ομπάμα πήγε ένα βήμα πάρα κάτω", πρόσθεσε ο Μουτζαχίντ.

    Ο πρόεδρος του αμερικανικού ρεπουμπλικανικού κόμματος Μάικλ Στιλ αντέδρασε στην βράβευση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με το Νόμπελ Ειρήνης, λέγοντας ότι δε θα λάβει παρόμοια ανταμοιβή και για την δημιουργία θέσεων εργασίας.

    "Ένα πράγμα είναι σίγουρο: ο πρόεδρος Ομπάμα δε θα λάβει καμία ανταμοιβή από τους Αμερικανούς για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τον προϋπολογισμό ή την σύνδεση των λόγων του με τις πράξεις του" ανέφερε σε ανακοίνωση του ο κ. Στιλ, ο πρώτος μαύρος επικεφαλής του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

    "Με αυτό το βραβείο, η παγκόσμια ελίτ ενθαρρύνει τον Ομπάμα, τον άνθρωπο της ειρήνης, που δεν έχει στείλει επιπλέον στρατεύματα στο Αφγανιστάν, δεν έχει εναντιωθεί κατά του Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος και επιμένει στην πρόθεση του να αποδυναμώσει τις ΗΠΑ" πρόσθεσε ο επικεφαλής του ρεπουμπλικανικού κόμματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 October 2009 - 18:30:23 UTC