Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μηνύματα Παπανδρέου σε Τουρκία και ΠΓΔΜ
  • [02] Ανοικτό το θέμα της διαδικασίας εκλογής
  • [03] ΗΣΑΠ: Επαναλειτουργία-διακοπή σταθμών
  • [04] "Βομβάρδισαν" τη Σελήνη
  • [05] ΣτΕ: «Ναι» στο γήπεδο του ΠΑΟ
  • [06] Συνεχίζεται η απεργία στον ΟΛΠ
  • [07] Ημερήσια ατζέντα: 10/10/2009
  • [08] "Να καλυφθούν τα κενά"
  • [09] "Ο ΛΑ.Ο.Σ. πέτυχε το στόχο του"
  • [10] "Νέος μονόδρομος"

  • [01] Μηνύματα Παπανδρέου σε Τουρκία και ΠΓΔΜ

    Ολα τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τέθηκαν στη συζήτηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργος Α. Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από μία ώρα και η εντύπωση που αποκόμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους της ελληνικής αποστολής και τους Ελληνες ανταποκριτές στην Τουρκία, ήταν ότι ο κ. Ερντογάν διαθέτει την πολιτική βούληση για να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αυτό πρέπει να το κάνει και πράξη.

    Ο Γ. Παπανδρέου ανέπτυξε στον Τούρκο ομόλογό του το μήνυμα που έστειλε νωρίτερα με δήλωσή του στον τουρκικό λαό, ένα μήνυμα το οποίο χαρακτήρισε απλό και κατανοητό και πρόσθεσε στον κ. Ερντογάν ότι "αποδείξαμε ότι θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της πορεία". Ομως, πρόσθεσε, και η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στα βήματα τα οποία απαιτεί η Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία.

    Ολα αυτά, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, θα αξιολογηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα άσκησης βέτο από την πλευρά της Ελλάδας στη σύνοδο της ΕΕ του Δεκεμβρίου, τόνισε ότι όλα τα εργαλεία θα βρίσκονται στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρόκειται για μια σημαντική ημερομηνία και η αξιολόγηση που θα γίνει εκεί θα είναι σοβαρή.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο Κυπριακό, τονίζοντας, όπως ανέφερε, στον κ. Ερντογάν ότι στηρίζει τις προσπάθεις του Δημήτρη Χριστόφια για να υπάρξει μια νέα συμφωνία για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να στηρίξει και εκείνος, από την πλευρά του, τον κ. Ταλάτ για να συμβάλλει με τη σειρά του στην εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης.

    Στη συζήτηση τέθηκαν, όπως ήταν φυσικό και τα θέματα των τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο, όπου και εκεί ο κ. Παπανδρέου ανέφερε είδε μια κάποια διάθεση αλλαγής στάσης από την πλευρά της Τουρκίας και παράλληλα επισήμανε ότι η Ελλάδα έχασε δυο σημαντικές ευκαιρίες το 2004 και το 2005 για να προωθήσει την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι το ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν για τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου δεν είναι θετικό για την Ελλάδα και είχε γι' αυτό το θέμα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπαρόζο. Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε την θέση της Ελλάδας για τις θέσεις που διαλαμβάνονται στο κείμενο της Επιτροπής, ενώ σκοπεύει να έχει σύντομα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε σχετικά και με δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με το οποίο, ο ίδιος σκοπεύει να προτείνει στην Τουρκία ένα σύμφωνο ειρήνης. Η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν ότι "είναι νωρίς ακόμα".

    Ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και για το αν η πρότασή του για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2014 αποτελεί ορόσημο και για την ένταξη των Σκοπίων και του Κοσόβου.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για το Κόσοβο η λύση πρέπει να βρεθεί με συναίνεση των δύο πλευρών και ότι η προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων μπορεί να βοηθήσει την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα Σκόπια, πρόσθεσε.

    Γενικότερα, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θέλησε να δώσει ένα δείγμα της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει στο εξής η Ελλάδα, με πρωτοβουλίες και παρουσία της χώρας, η οποία θα δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει μια διπλωματία με στόχους, όραμα και πρακτικά αποτελέσματα.

    Παρέμβαση στη Διαβαλκανική Διάσκεψη

    Υπέρ της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τάχθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, σε παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Διαβαλκανικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, γιατί, όπως τόνισε, χρειάζεται νέα δυναμική.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, πρέπει να στείλει εκ νέου τα σωστά μηνύματα στον τουρκικό λαό ότι η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη.

    Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να τονίσει και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της.

    Όπως ανέφερε, η Τουρκία πρέπει να επιδείξει βούληση για να προχωρήσει περαιτέρω στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να εκπληρώσει τις αναγκαίες υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη της.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, με την οποία, όπως τόνισε, η Ελλάδα μοιράζεται κοινά συμφέροντα.

    Θέλουμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, να δούμε την περιοχή μας να προοδεύει σταθερής και ασφαλής.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει ένα ανεπίλυτο μεταξύ μας ζήτημα το οποίο θέλουμε να λύσουμε.

    Αυτή, πρόσθεσε, είναι η ειλικρινής μας πρόθεση και προσπαθούμε να διερευνήσουνε πιθανούς τρόπους επίλυσης.

    Η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, τόνισε, είναι ξεκάθαρη και γνωστή: Και αυτός, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ο σωστός δρόμος.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική ολόκληρης της Βαλκανικής θα συμβάλει και στην επίλυση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων, υπενθυμίζοντας ότι από την περιοχή αυτή ξεκίνησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και επανέφερε την πρότασή του για την υιοθέτηση ενός "οδικού χάρτη" για την ένταξη όλων των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

    Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

    Μήνυμα προς τον τουρκικό λαό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Ο κ. Παπανδρέου έφθασε στην Κωνσταντινούπολη και στο αεροδρόμιο "Κεμάλ Ατατούρκ" τον υποδέχθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ στην επίσκεψή του τον συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη με την ιδιότητά του τού υπουργού Εξωτερικών, για να πάρει μέρος στη Διαβαλκανική Διάσκεψη.

    Στο μήνυμά του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τόνισε ότι τον ίδιο τον γνωρίζουν καλά οι Τούρκοι και γνωρίζουν ότι πάντοτε με ειλικρίνεια και καθαρότητα θα συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων.

    "Γνωρίζουν" πρόσθεσε, "τις προσπάθειες για προσέγγιση στα ζητήματα που μας αφορούν και τα ζητήματα που μας πονούν". Και ως τέτοια ανέφερε το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, την ανάγκη να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα, όπως και για το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών, του Πατριαρχείου και της Χάλκης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Τουρκίας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Διευκρίνισε πάντως, ότι στις προθέσεις του δεν είναι να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα, αλλά να αναδειχθούν και να λυθούν και πρόσθεσε, ότι είναι γνωστές οι προσπάθειές του για προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στο Πατριαρχείο και αναφέρθηκε και στην προσωπική του φιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος όπως τόνισε, με τη σοφία και τη δράση του ανέδειξε την Ορθοδοξία ανά τον κόσμο και είναι πρωτοπόρος ανοίγοντας νέα θέματα, όπως το περιβάλλον και η οικολογία.

    Ανέφερε επίσης, ότι η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου τού δίνει μεγάλη δυνατότητα να παίξει ρόλο στις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τις άλλες εκκλησίες, αλλά και να συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την πλευρά του, καλωσόρισε τον κ. Παπανδρέου και εξέφρασε τη χαρά του, διότι στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά τις εκλογές βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι όλοι σεβόμαστε την επιλογή του λαού για κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Χαιρετίζουμε την επιλογή και την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε ο ελληνικός λαός σε εσάς προσωπικά και στο ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία είπε ο κκ Βαρθολομαίος

    Δεν έχουμε πρόσθεσε, παρά να σας συγχαρούμε ολόθερμα και εξέφρασε τα αισθήματα αγάπης του Πατριαρχείου προς τον ελληνικό λαό και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου, για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι που, όπως σημείωσε, είναι γνωστό από το 1999.

    Επίσης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου στην περιοχή των Βαλκανίων και ευχήθηκε και η Διαβαλκανική Διάσκεψη να συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνευση στην περιοχή, ευχόμενος επίσης να υπάρξει ειρήνη και σε όλον τον κόσμο.

    Δήλωση για Κύπρο

    Ειδική αναφορά στην Κύπρο, με την οποία εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του για το Κυπριακό και την επίλυσή του, έκανε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου με δήλωσή του στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε «θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση για μια ενιαία, επανενωμένη Κύπρο» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από εξαρτήσεις από τις μητέρες πατρίδες, από στρατεύματα κατοχής, από διαιρέσεις και τείχη».

    Στη δήλωσή του αναφέρθηκε και στη σχέση φιλίας, που είχε αναπτύξει με τον αείμνηστο Ισμαήλ Τζεμ, την περίοδο των καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Ελλάδα, πριν από δέκα χρόνια.

    Ο κ. Παπανδρέου μετά την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη δήλωση στα μέσα ενημέρωσης, επισκέφθηκε τον τάφο του Ισμαήλ Τζεμ, όπου απέθεσε λίγα κλαδιά ελιάς.

  • ** Ο κ. Γ. Παπανδρέου, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο.

    [02] Ανοικτό το θέμα της διαδικασίας εκλογής

    Ανοικτό παραμένει το θέμα της διαδικασίας της εκλογής του αρχηγού στη ΝΔ, μετά τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου που εξέτασε όλα τα οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα.

    Ο Πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Σιούφας ανέφερε χαρακτηριστικά:

    "Η επιτροπή εξέτασε όλα τα θέματα, ακόμη και το ενδεχόμενο διεύρυνσης του αριθμού εκείνων που θα συμμετάσχουν στην ανάδειξη του αρχηγού".

    Πρόσθεσε ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα στις 6 το απόγευμα και ότι αποφασίστηκε να κληθούν σ΄αυτήν και οι ενδιαφερθέντες να διεκδικήσουν το αξίωμα του προέδρου.

    Ο Δ. Σιούφας είπε ακόμη ότι τα μέλη της επιτροπής κατάθεσαν σκέψεις και προτάσεις για την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή του συνεδρίου, ότι όλες οι παρεμβάσεις χαρακτηρίστηκαν από υψηλό αίσθημα ευθύνης και ότι κατέληξαν ομόφωνα σε ορισμένες κοινές παραδοχές:

    "Ο Κώστας Καραμανλής παραμένει πολιτικό κεφάλαιο για την παράταξη και την χώρα. Η διαδικασία και το συνέδριο έχουν καθήκον και μέλημα την διασφάλιση της ενότητας της παράταξης. Η ενασχόληση με το συνέδριο δεν επηρεάζει την άσκηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης γι αυτό και θα υπάρχουν παρεμβάσεις για τη δράση της κυβέρνησης. Το οφείλουμε ως καθήκον στη χώρα αλλά και στα εκατομμύρια των πολιτών που μας ψήφισαν", κατέληξε ο κ. Σιούφας.

    Πρωτοβουλία Β. Μεϊμαράκη

    Πρωτοβουλία για την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου, που θα εκλέξει το νέο αρχηγό της ΝΔ και θα εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης, ανέλαβε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τη Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από όλους τους υποψηφίους να δεσμευτούν σε μια σειρά πολιτικών και οργανωτικών ζητημάτων, όπως για παράδειγμα να υπάρξει συμφωνία, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα την επόμενη ημέρα.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και σε δηλώσεις του ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την άλλη βδομάδα, έτσι ώστε να ξεκινήσει η ΝΔ το ουσιαστικό αντιπολιτευτικό της έργο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει τελικά υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.

    "Δεν είναι αυτοσκοπός τα αξιώματα, ούτε η φανέλα, με ενδιαφέρει η ΝΔ και να προστατεύσω τη ΝΔ", είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Στο μεταξύ, την παλαιότερη πρότασή του για εκλογή του αρχηγού της ΝΔ από τη βάση επανέφερε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

    Βγαίνοντας από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι είχε μια συνεργασία με τον κ. Καραμανλή, με τον οποίο συζήτησαν όλα τα θέματα ενόψει του συνεδρίου.

    Αυτό που προέχει είπε ο κ.Αβραμόπουλος, είναι η ενότητα της παράταξης και πρόσθεσε ότι έχει καταθέσει πρόταση από παλαιότερα να εκλέγεται ο αρχηγός από τη βάση του κόμματος. Σημείωσε δε, ότι "μαθαίνω ότι την πρόταση αυτή την έχει αποδεχθεί και η κ. Μπακογιάννη. Είναι θετικό αυτό, καθώς η πρόταση για εκλογή του αρχηγού από τη βάση, ανταποκρίνεται στην προσδοκία των πολιτών".

    "Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι από τις διαδικασίες θα αποδειχθεί η ομοφωνία και η ομοθυμία ώστε να πάμε μπροστά".

    Από την πλευρά της, η κα Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της για το συνέδριο της ΝΔ, τόνισε ότι η ΝΔ στις εκλογές υπέστη μια βαριά ήττα και "είναι λογικό", όπως ανέφερε, "να υπάρχει προβληματισμός, ενδεχομένως και εντάσεις".

    «Στόχος είναι η ανασυγκρότηση ταχύτατα της μεγάλης παράταξης, ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο της ως ισχυρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση» τόνισε η κα Μπακογιάννη, ενώ αναφερόμενη στη διαδικασία εκλογής προέδρου σημείωσε:

    «Από το 2000 έχω ταχθεί υπέρ της εκλογής του αρχηγού από τη βάση, αλλά έχουμε καταστατικό που δεν είναι κουρελόχαρτο για να αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για το συνέδριο. Όμως, οποιαδήποτε πρόταση για διεύρυνση του εκλεκτορικού Σώματος, ώστε να εκφραστεί η βάση με πιο δυνατή φωνή, εμένα με βρίσκει σύμφωνη».

    Στο θέμα της εκλογής αρχηγού στη ΝΔ τοποθετήθηκε και ο κ.Αντώνης Σαμαράς.

    «Δέχομαι την οποιαδήποτε συμφωνία για μικρό ή μεγάλο γήπεδο αρκεί να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας«, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ άρχισε να χάνει όταν έπαψε να ακούει τους οπαδούς της. Θέλω να πω: Προς Θεού όχι μία μέρα συνέδριο. Θα είναι άδικο και για τη ΝΔ και για τους οπαδούς της».

    Σε ερώτηση σχετική με την παραίτηση της κας Ντόρας Μπακογιάννη από την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, ο κ. Σαμαράς απάντησε: «σωστή απόφαση».

    Eπίσης, ο κ. Σαμαράς θα έχει σήμερα στις 11 το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κώστα Καραμανλή στα γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης μετά από αίτημα του πρώην υπουργού πολιτισμού, για να συζητηθούν θέματα που αφορούν στο Συνέδριο της ΝΔ.

    Υπέρ της διεύρυνσης του εκλεκτορικού σώματος έχουν ταχθεί και ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, καθώς και ο πρώην υπουργος Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    «Οσο περισσότεροι συμμετέχουν στην διαδικασία για την εκλογή αρχηγού, τόσο το καλύτερο» δήώσε ο κ. Ζαγορίτης, ωστόσο πρόσθεσε ότι μόνο το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει, ή να επικυρώσει, απόφαση για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του αρχηγού.

    Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργος Αμυνας, σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον κ. Καραμανλή, πρότεινε η εκλογή νέου αρχηγού να γίνει από συνέδριο, τα μέλη του οποίου θα αναδειχθούν από την κομματική βάση της ΝΔ. Δηλαδή, το συνέδριο να μην έχει την ίδια σύνθεση με εκείνο του 2007. Ωστόσο, η απάντηση που πήρε είναι πως μια τέτοια διαδικασία θα είναι χρονοβόρα.

    [03] ΗΣΑΠ: Επαναλειτουργία-διακοπή σταθμών

    Παραδίδεται και πάλι στο επιβατικό κοινό, από την προσεχή Δευτέρα 12 Οκρωβρίου και η αποβάθρα καθόδου στο σταθμό Πετράλωνα, του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, η λειτουργία του οποίου είχε διακοπεί λόγω έκτέλεσης έργων.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον ΗΣΑΠ, από την ίδια μέρα, δηλαδή την προσεχή Δευτέρα, τίθεται εκτός λειτουργίας η άνοδος του σταθμού ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ.

    [04] "Βομβάρδισαν" τη Σελήνη

    Αναζητώντας ίχνη νερού στη Σελήνη, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa "βομβάρδισε" σήμερα την επιφάνεια του φεγγαριού με δύο διαστημικά σκάφη που χτύπησαν σε ένα κρατήρα με την ελπίδα ότι θα αναδυθεί πάγος σε σημεία όπου τα όργανα θα μπορούσαν να τον εντοπίσουν.

    Ο προωθητικός πύραυλος Κένταυρος, βάθους 2,3 τόνων, χτύπησε στον σκοτεινό κρατήρα Καμπέους, κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης, περίπου στις 14:31. Τέσσερα λεπτά αργότερα, συνετρίβη και το σκάφος LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) το οποίο είχε καταγράψει την πρώτη πρόσκρουση και είχε συλλέξει δεδομένα μέσω των καμερών και των διαφόρων οργάνων του.

    "Όλα πήγαν καλά (...) και μπορώ να ανακοινώσω ότι είχαμε σύγκρουση, την παρατηρήσαμε, είδαμε τον κρατήρα και λάβαμε δεδομένα, κυρίως φασματοσκοπικά", δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής, Άντον Κολαπρέτ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

    "Έχουμε τα δεδομένα που χρειαζόμαστε για να απαντήσουμε στο ερώτημα" εάν υπάρχει νερό στη Σελήνη, πρόσθεσε. "Όμως θα πρέπει να καταλάβουμε πρώτα τα δεδομένα προτού αποφανθούμε περί τίνος πρόκειται", υπογράμμισε.

    Ωστόσο, η Nasa δεν φαίνεται να έλαβε εικόνες από την έκρηξη, ούτε από την εκτόξευση της σκόνης στον αέρα. "Δεν είδαμε μια μεγάλη στήλη, όπως επιθυμούσαμε", είπε ο Μάικλ Μπικέι, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Άμις της Nasa. Οι υπέρυθρες κάμερες όμως έδειξαν αλλαγές στην επιφάνεια που υποδηλώνουν ότι έγινε έκρηξη, πρόσθεσε.

    Η Nasa είχε ανακοινώσει ότι η πρόσκρουση του Κενταύρου στον Καμπέους, έναν κρατήρα διαμέτρου 100 χιλιομέτρων και βάθους 2,5-4 χιλιομέτρων, θα γινόταν με ταχύτητα 9000 χιλιομέτρων την ώρα και θα προκαλούσε μια λάμψη διάρκειας 30 δευτερολέπτων ενώ μια στήλη σκόνης συνολικού βάρους 350 τόνων θα έφτανε σε υψόμετρο τα 10.000 μέτρα.

    Άλλα όργανα στο LCROSS, ένας δορυφόρος της σελήνης και τηλεσκόπια στη γη συνέλεξαν επίσης πληροφορίες που θα μπορούσαν, τις επόμενες ημέρες, να δείξουν αν υπάρχει πάγος στη σελήνη.

    Το LCROSS είχε εκτοξευτεί τον Ιούνιο μαζί με ένα άλλο σκάφος, το LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), στόχος του οποίου είναι να χαρτογραφήσει λεπτομερώς τη σελήνη.

    [05] ΣτΕ: «Ναι» στο γήπεδο του ΠΑΟ

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 3059/2009 απόφασή της, έκρινε ότι είναι συνταγματική η ανέγερση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα, όπως συνταγματική είναι και η ανέγερση μικροεμπορικών καταστημάτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του γηπέδου και χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων (γκαράζ).

    Αντίθετα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η ανέγερση «πολυλειτουργικού δημοτικού κτηρίου» (Μέγαρο του δήμου Αθηναίων) και εμπορικού κέντρου από την εταιρεία Μπάμπης Βωβός.

    Ειδικότερα, κρίθηκε ότι η ανέγερση του γηπέδου, των εμπορικών καταστημάτων, που εξυπηρετούν τις ανάγκες του νέου γηπέδου και του χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων στον κοινόχρηστό χώρο πρασίνου του Βοτανικού, δεν αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, παρά το γεγονός της μείωσης των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου, «ενόψει του τελικού οφέλους που προκύπτει για την πόλη των Αθηνών από την απόδοση σε κοινή χρήση πρασίνου 16 στρεμμάτων στην συνοικία Κουντουριώτικα» (Λ. Αλεξάνδρας), λόγω της διπλής ανάπλασης.

    Παράλληλα, στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι η ανέγερση του Δημαρχιακού Μεγάρου και του εμπορικού κέντρου, επιφέρει μείωση των κοινοχρήστων χώρων σε βαθμό μεγαλύτερο του αναγκαίου για την μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων, κάτι που καθιστά τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 3481/2006 αντίθετες στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

    Τέλος, με την απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκαν, ως αντισυνταγματικές, οι σχετικές πράξεις της πολιτείας που επιτρέπουν την ανέγερση του εμπορικού κέντρου και του Δημαρχιακού Μεγάρου. Στην απόφαση υπογραμμίζεται ότι, λόγω της αντισυνταγματικότητας, δεν είναι εφαρμοστέες οι νομοθετικές διατάξεις, που προβλέπουν την ανέγερση του εμπορικού κέντρου κ.λπ. με συντελεστή δόμησης 1,6.

    [06] Συνεχίζεται η απεργία στον ΟΛΠ

    Συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς ζητάει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά ''για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων που θα προκληθούν στην λειτουργία της αγοράς από τις προγραμματισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν η ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών Ελλάδος''.

    Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς απηύθυνε επιστολή στον ΟΛΠ, στην ΟΜΥΛΕ, στην ΕΣΕΕ, στο ΕΒΕΠ, στο ΕΒΕΑ, στη ΔΝΕ, στον ΣΥΝΔΔΕ&L και στον ΠΣΕΟΕΜ, για τη λήψη κοινών ενεργειών ενώ παράλληλα, απέστειλε σχετική επιστολή στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη, καθώς και στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα.

    Στο κείμενο αναφέρεται: «με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν η ΟΜ.Υ.Λ.Ε. και η Ένωση Λιμενεργατών Ελλάδας και δεδομένου του οικονομικού αδιεξόδου που έχει περιέλθει η αγορά λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής συγκυρία που βιώνουμε, παρακαλούμε θερμά για μια άμεση συνάντηση μαζί σας, σε χρόνο που θα καθορίσετε, προκειμένου να συζητήσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στην λειτουργία της αγοράς».

    [07] Ημερήσια ατζέντα: 10/10/2009

  • Συνάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή με εκπροσώπους συνεταιριστικών ενώσεων αγροτών - 12:00:00, Λαμία.

  • Συνεδρίαση της Επιτροπής Συνεδρίου της ΝΔ - 18:00:00, Ρηγίλλης.

  • Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του τμήματος ΜΒΑ, στο Αμερικανικό Κολλέγιο "Ανατόλια". - 19:00:00, Θεσσαλονίκη/"Ανατόλια".

  • Εγκαίνια νέου κτιρίου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος - 19:00:00, Αθήνα/Ιερά οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου.

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (4η αγωνιστική) - 15:00:00, Ηλιούπολη-Ιωνικός (ΕΤ3)

  • Χάντμπολ-Τσάλεντζ Καπ ανδρών (Β΄ φάση, 2ος όμιλος, 2η ημέρα): Φίλιππος Βέροιας-Μπουρεβέστνικ - 17:00:00, Λουχάνσκ (UKR)

  • Χάντμπολ-Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας γυναικών (Β΄ γύρος, β΄ αγώνας): Αναγέννηση Άρτας-Στίιντα Μπάια Μάρε - 18:00:00

  • Χάντμπολ-Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών (Α΄ όμιλος, 2η ημέρα): Πικ Ζέγκεντ-ΠΑΟΚ - 18:15:00, Ζέγκεντ (HUN)

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωλίγκα (Α΄ προκριματικός, 4ος όμιλος, 4η ημέρα): Βουλιαγμένη-Νις - 20:45:00, Κόζιτσε (SVK)

  • Ποδόσφαιρο-Προκριματικά Μουντιάλ 2010 (προκριματικοί - Β΄ όμιλος) - 21:30:00, Αθήνα/Μαρούσι (GRC), 21:30 Ελλάδα-Λετονία

  • Μπάσκετ-Φιλικό: Σαν Αντόνιο Σπερς-Ολυμπιακός (ξημερώματα Σαββάτου), ΗΠΑ

  • Χάντμπολ-Α1 ανδρών (3η ημέρα), 15:00 Θερμαϊκός-Διομήδης Αργους

    17:00 Ζαφειράκης Νάουσας-Κύδων Χανίων

    18:00 ΑΣΕ Δούκα-Βριλήσσια

    18:00 Πανελλήνιος-ΓΑΣ Κιλκίς

    [08] "Να καλυφθούν τα κενά"

    "Αν η αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων ήταν ζήτημα καλών προθέσεων και διακηρύξεων, θα είχαν εξαλειφθεί και δεν θα αύξαναν χρόνο με το χρόνο", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την επίσκεψη του υπ. Εργασίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. "Πολύ περισσότερο που η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, προστατεύουν τα συμφέροντα της καπιταλιστικής εργοδοσίας", προσθέτει.

    "Η εργατική τάξη δεν θα σταματήσει να πληρώνει και με το αίμα της την κερδοφορία του κεφαλαίου, όσο προωθείται η πολιτική που χειροτερεύει τις εργασιακές σχέσεις, εντατικοποιεί την εργασία και καλύπτει την εργοδοτική τρομοκρατία στους εργασιακούς χώρους.

    Ο υπουργός Εργασίας, αν και γνωρίζει τα παραπάνω, απέφυγε να τοποθετηθεί, όπως απέφυγε να τοποθετηθεί και σε πολλά άλλα που συνιστούν καθεστώς γαλέρας σε χιλιάδες εργασιακούς χώρους.

    Είναι στοιχειώδης ανάγκη να καλυφθούν τα τεράστια κενά στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, παρά την αμφίβολη αποτελεσματικότητά του σε σειρά περιπτώσεων. Ταυτόχρονα η λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, καθώς και η πάλη κατά της εργοδοτικής τρομοκρατίας, πρέπει να γίνουν υπόθεση του ταξικού εργατικού κινήματος ακόμα πιο αποφασιστικά. Η εργατική τάξη δεν έχει τίποτα να περιμένει ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τα συνδικαλιστικά της όργανα", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Σχόλιο για τη Διαβαλκανική Σύσκεψη της Κωνσταντινούπολης

    "Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στην Διαβαλκανική Διάσκεψη ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλουτοκρατίας που φιλοδοξεί για μεγαλύτερες «μπίζνες» και ρόλο στα Βαλκάνια και ως ο πιο γνήσιος εκπρόσωπος της ΕΕ και των ΗΠΑ", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Ο δρόμος της συμμετοχής στην ΕΕ, που πρότεινε στους λαούς των Βαλκανίων για ειρηνική λύση των διαφορών και συνεργασία, είναι ο δρόμος που αποδεδειγμένα αυξάνει την εκμετάλλευση των λαών και οξύνει τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών", προσθέτει.

  • ** Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, η κα Παπαρήγα θα μιλήσει σε συγκέντρωση που πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Πειραιά και η οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ, στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ», με θέμα: «Οι μετεκλογικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ».

    [09] "Ο ΛΑ.Ο.Σ. πέτυχε το στόχο του"

    Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ, ο οποία προέκυψε από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, συνεδρίασε στα γραφεία του κόμματος, υπό την προεδρία του Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το κόμμα του πέτυχε το στόχο του, αυξάνοντας κατά 50% τους βουλευτές, για τη νέα εκλογική περίοδο. Εκτίμησε ότι η νέα κοινοβουλευτική περίοδος θα είναι ενδιαφέρουσα, εξαιτίας, όπως είπε, των επιλογών του κ. Γ. Παπανδρέου.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στην κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, λέγοντας ότι "εκπληρώθηκε ο στόχος του Νίμιτς".

    Επίσης ανακοίνωσε ότι την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ θα εκπροσωπεί ο Αστέριος Ροντούλης, με αναπληρωτές τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Κωστή Αϊβαλιώτη.

    Γραμματέας της ΚΟ ορίστηκε ο Μάκης Βορίδης, ενώ ο ΛΑΟΣ θα προτείνει για τη θέση Αντιπροέδρου της Βουλής τον Βαΐτση Αποστολάτο.

    [10] "Νέος μονόδρομος"

    Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ββ Πειραιά και Υπεύθυνο Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, επισκέφθηκε χθες το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά (Γενικό Κρατικό Νίκαιας) και είχε συνάντηση με τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους.

    "Η εκτίμηση του κ. Γ. Προβόπουλου, ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009 θα προσεγγίσει το 10%, ήταν αναμενόμενη. Όπως αναμενόμενο ήταν το γνωστό αντεργατικό συνταγολόγιο που εξέπεμψε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας από τη Σύνοδο του ΔΝΤ", δήλωσε ο κ. Π.Λαφαζάνης και πρόσθεσε:

    "Αυτό, όμως, που ίσως πολλοί δεν ανέμεναν, είναι η σιωπή και η συνεχιζόμενη μετεκλογικά ασάφεια του κ. Γ. Παπανδρέου, η οποία σαφώς υποδηλώνει ότι οι κοινωνικά ασύμφορες συνταγές της Τράπεζας της Ελλάδας θα αποτελέσουν πάνω-κάτω και για άλλη μια φορά τον νέο κυβερνητικό μονόδρομο".

    Επικεφαλής ο Αλ. Τσίπρας

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέξης Τσίπρας είναι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Γραμματείας του σχηματισμού.

    Σε δήλωσή του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι εκλογές την 4η Οκτωβρίου έδωσαν τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία και πρόσθεσε ότι η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, ανανεωμένη σε πρόσωπα αλλά και με την εμπειρία των παλαιών κοινοβουλευτικών, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να δώσει έναν σκληρό και δύσκολο, αλλά αποτελεσματικό αγώνα, να αποτελέσει για άλλη μια φορά στο κοινοβούλιο τη βασική αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση, σε μια περίοδο που είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την κοινωνία.

    Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Τσίπρας είπε ότι: "δεν ακούσαμε λέξη για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα" και σημείωσε ότι "είτε το θέλουμε είτε όχι, η νέα κυβέρνηση θα κριθεί για το αν θα καταφέρει να αποκρούσει την λαίλαπα που έρχεται, την κοινωνική και οικονομική κρίση, ή τουλάχιστον να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας της κοινωνίας απέναντι σε αυτήν την κρίση".

    Αποτίμηση αποτελεσμάτων των εκλογών

    Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμώνας το εκλογικό αποτέλεσμα τονίζει ότι αυτό κρίνεται ιδιαίτερα θετικό για το σχηματισμό και την ενωτική προοπτική του, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών, μέσα στις οποίες δόθηκε αυτή η μάχη.

    Κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών, η συντριβή της ΝΔ, η οποία δεν αποτελεί ήττα προσώπων, αλλά συντριβή της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής της, αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε, κυρίως, όχι από την πειστικότητα του πολιτικού του σχεδίου, αλλά από τη συντριβή της πολιτικής της ΝΔ, γεγονός που υπογραμμίζει ότι η πολιτική της νέας κυβέρνησης θα κριθεί από το περιεχόμενό της, χωρίς αυταπάτες και φρούδες ελπίδες. Πολύ γρήγορα θα βρεθεί μπροστά σε έντονα προβλήματα, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Για το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η αντι-ενωτική πολιτική του Περισσού, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, φθάνει στα όριά της, κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσει η ηγεσία του, σε όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που πλήττονται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

    Για τον ΛΑ.Ο.Σ., ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι δεν κατάφερε να καρπωθεί μεγάλο μέρος από την κατάρρευση της ΝΔ, ωστόσο φαίνεται να εδραιώνεται στο πολιτικό σκηνικό, ως μια δύναμη της ακραίας λαϊκιστικής δεξιάς, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται, ενώ για τους Οικολόγους Πράσινους αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι έμειναν εκτός Βουλής είχαν μια αξιοσημείωτη εκλογική απήχηση.

    Τέλος, η Γραμματεία αποφάσισε την σύγκληση της Οργανωτικής Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στο τέλος του Νοέμβρη 2009, με θέμα την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 October 2009 - 4:30:35 UTC