Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναζητείται κοινά αποδεκτή λύση
  • [02] Ευρωπαϊκή διάκριση στη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος
  • [03] "Λύσεις με διάλογο"
  • [04] Δραματική έκκληση

  • [01] Αναζητείται κοινά αποδεκτή λύση

    Προσπαθεία για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ των τεσσάρων ενδιαφερθέντων για τη συμμετοχή της βάσης στην διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ, καταβάλει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου κ.Δημήτρης Σιούφας.

    Στην κατεύθυνση αυτή σήμερα το απόγευμα στις επτά θα έχει συνάντηση με τους δύο από τους τέσσερις ενδιαφερθέντες κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Ο κ. Σιούφας επικοινώνησε με την κα Μπακογιάννη, η οποία του απάντησε ότι έχει καταθέσει τις προτάσεις της και πέραν αυτού ότι θα αποδεχθεί όποια λύση συμφωνηθεί, αρκεί να καταλήγει στη διασφάλιση της ενότητας του κόμματος.

    Ο κ.Παναγιώτης Ψωμιάδης επίσης προσεκλήθη, αλλά δεν μπορεί να παραστεί γιατί θα είναι στα εγκαίνια του νέου δημαρχιακού μεγάρου αλλά θα αποδεχθεί και εκείνος ό,τι συμφωνηθεί.

    "Αν εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στην κατεύθυνση της συμμετοχής της βάσης στην εκλογή αρχηγού θα επικοινωνήσω με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Καραμανλή ώστε να τον ενημερώσω και από εκεί να πάρω νέες οδηγίες", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούφας.

    Στη σημερινή συνεδρίασή της η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου εξέτασε τα ζητήματα που είχαν θέσει οι τέσσερις ενδιαφερθέντες για το αξίωμα στην προηγούμενη συνεδρίαση.

    Ο κ. Σιούφας διευκρίνισε ότι η ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής προσδιορίζεται από το άρθρο 19 του καταστατικού και αφορά στην προπαρασκευή και στην εποπτεία των εργασιών του συνεδρίου.

    Ύστερα από τις προτάσεις, τις ιδέες και τις θέσεις που κατέθεσαν οι τέσσερις ενδιαφερθέντες η επιτροπή ανακοινώνει επίσης τα εξής: ότι η ευθύνη της συνίσταται στην προπαρασκευή και στην εποπτεία του συνεδρίου, ότι η καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί από τον πρόεδρο, σύμφωνα με το καταστατικό για την εκλογή νέου αρχηγού, είναι η 7η Νοεμβρίου. Επίσης ο κ. Σιούφας διευκρίνισε ότι η Οργανωτική Επιτροπή έχει αυτή τη συγκεκριμένη αποστολή και μόνο και δεν μπορεί να την υπερβεί γιατί θα δημιουργηθούν προβλήματα.

    Τέλος, διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία του για την από κοινού συνάντηση με τους τέσσερις ενδιαφερθεντες έγινε κατόπιν εξουσιοδότησης της επιτροπής.

    [02] Ευρωπαϊκή διάκριση στη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος

    Σε μια λαμπρή τελετή που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο εντυπωσιακό και πρόσφατα ανακαινισμένο Palais de Congres - Square στις Βρυξέλλες απονεμήθηκαν τα βραβεία EDEN - Ευρωπαϊκοί προορισμοί Αριστείας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Τουρισμού.

    Ανάμεσα σε 22 ευρωπαϊκούς προορισμούς, από την Ελλάδα ήταν η Λέσβος που απέσπασε το πρώτο βραβείο "Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας - EDEN" έτους 2009 για την "Προστατευόμενη Περιοχή Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου".

    Το βραβείο παρέλαβαν εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου η αντινομάρχης Λέσβου κα Μ. Τζουβελεκάκη και ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αναπληρωτής καθηγητής Ν. Ζούρος.

    Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Τουρισμού - DG ENTR κ. Φ. Ιανιέλο, παραδίδοντας το βραβείο, αναφέρθηκε στη μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους, στοιχείο που συνέβαλε αποφασιστικά στην επιλογή.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οργανώθηκε έκθεση των βραβευθέντων προορισμών και η Λέσβος συμμετείχε με ειδικό περίπτερο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου στο οποίο προβλήθηκε το Απολιθωμένο Δάσος και τα πολιτιστικά και φυσικά μνημεία του νησιού.

    Το Περίπτερο της Λέσβου επισκέφτηκε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν, o οποίος ενημερώθηκε από τον διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Ν. Ζούρο για τις δυνατότητες της νήσου στον τομέα της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τις ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρει το Απολιθωμένο Δάσος.

    Ο κ. Φερχόιγκεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάδειξη της περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους και την αξιοποίηση της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί σύντομα το Απολιθωμένο Δάσος ώστε να το γνωρίσει από κοντά.

    Παράλληλα, με την εκδήλωση της βράβευσης οργανώθηκε ειδική εκδήλωση για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Τουρισμού στις 8 Οκτωβρίου 2009.

    Ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αναπληρωτής καθηγητής Ν. Ζούρος στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση του Αειφόρου Τουρισμού, παρουσίασε τα στοιχεία που οδήγησαν στη βράβευση της Λέσβου και ειδικότερα τις δράσεις ανάδειξης της προστατευόμενης περιοχής του Απολιθωμένου Δάσους και τις πρωτοβουλίες του Μουσείου για την ανάδειξη των απολιθωμάτων και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ενημέρωσης στους επισκέπτες της περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις ενίσχυσης του εκπαιδευτικού και επιστημονικού τουρισμού μέσω της οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συνεδρίων και εθελοντικών δράσεων. Τέλος, αναφέρθηκε στις δράσεις πολιτιστικής ανάπτυξης και προβολής της καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και των τοπικών προϊόντων της περιοχής.

    Τους "Ευρωπαϊκούς Προορισμούς Αριστείας" ("Εuropean Destinations of Excellence" - EDEN") έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2006.

    Κάθε χρόνο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ επιλέγουν έναν προορισμό βάσει θεματολογίας. Οι προορισμοί που βραβεύονται, προβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Στους στόχους του προγράμματος συγκαταλέγονται:

    - Η προβολή των αναδυόμενων ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών αριστείας, ιδιαίτερα οι λιγότερο γνωστοί.

    - Η ανάδειξη της ευρωπαϊκής τουριστικής ποικιλομορφίας και ποιότητας.

    - Η συμβολή στην αποσυμφόρηση, την καταπολέμηση της εποχικότητας και την εξισορρόπηση των τουριστικών ροών προς μη παραδοσιακούς προορισμούς.

    - Η επιβράβευση βιώσιμων μορφών τουρισμού.

    Στα οφέλη του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται:

    - Η καθιέρωση κριτηρίων αειφορίας ως συντελεστή αριστείας των ευρωπαϊκών προορισμών.

    - Η θεσμοθέτηση Δικτύου μεταξύ των νικητών προορισμών, όπου όλα τα μέλη συνεργάζονται μεταξύ τους, διασφαλίζοντας την ανταλλαγή πληροφόρησης και γνώσης.

    - Η ανάδειξη των αξιών, της ποικιλομορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών των ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών

    - Η προβολή προορισμών στους οποίους η τουριστική ανάπτυξη επιδιώκεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική ισορροπία.

    Κάθε χρόνο αυξάνεται το ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα: το 2007 συμμετείχαν 10 χώρες, το 2008 συμμετείχαν 20 χώρες και το 2009 συμμετείχαν 23 χώρες.

    [03] "Λύσεις με διάλογο"

    Πεντάωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ελλήνων εφοπλιστών, την διοίκηση του ΟΛΠ, αλλά και το Δ.Σ. της ΠΝΟ, είχε σήμερα στο παλιό ΥΕΝΑΝΠ, στον Πειραιά, η νέα υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να ενημερωθεί, τόσο για τα προβλήματα της ναυτιλίας και των λιμανιών όσο και των Ελλήνων ναυτικών, οι οποίοι ήδη έχουν ταχθεί κατά της διάσπασης του ΥΕΝΑΝΠ και της συγχώνευσης του με άλλα υπουργεία.

    Πρώτα η υπουργός συναντήθηκε με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών, όπου άκουσε δια στόματος του προέδρου της ΕΕΕ Θ. Βενιάμη τα προβλήματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Εξερχόμενος ο κ. Βενιάμης από την αίθουσα της συνάντησης με την υπουργό δήλωσε τα εξής: "Συναντηθήκαμε, μας μίλησε και ο διάλογος συνεχίζεται".

    Η δεύτερη συνάντηση, ήταν με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ κ.κ. Μπεχράκη-Αναστασόπουλο, οι οποίοι παρέδωσαν όλους τους υπηρεσιακούς φακέλους που αφορούν την 35χρονη σύμβαση με την COSCO, ενώ τέλος στη συνάντηση με την ΠΝΟ ο ΓΓ της Γιάννης Χαλάς παρέδωσε υπόμνημα με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 20.000 Έλληνες ναυτικοί.

    Μιλώντας δε στους δημοσιογράφους η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ναυτιλία αποτελεί αιχμή του δόρατος της διεθνούς μας παρουσίας και της αναπτυξιακής μας δύναμης κάτι που το νέο υπουργείο καλείται να υπηρετήσει, ενώ σε συνεργασία με όλους τους αρμοδίους φορείς θα προωθηθεί η ανάδειξη του Πειραιά σε ναυτιλιακό κέντρο, η αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών και των υπηρεσιών θαλασσίου τουρισμού, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με την προσέλκυση νέων στελεχών και κίνητρα για την παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα και η ενίσχυση της ναυτιλιακής διπλωματίας με ενεργό ρόλο στους διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς.

    Αναφερόμενη δε στην περιβόητη σύμβαση της COSCO, αλλά και τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των 1.500 λιμενεργατών, η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι όλα τα ζητήματα θα λυθούν μέσω του διαλόγου και στην επιδίωξη της είναι να αποκατασταθεί η ηρεμία και η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού με στόχο το δημόσιο συμφέρον.

    Ήδη, είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, έχει συμφωνηθεί με την ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική COSCO) να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικός διάλογος σχετικά με όλα τα ζητήματα της παραχώρησης, ενώ τα αποτελέσματα του διαλόγου θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1 Οκτωβρίου 2009. Τέλος, να τονισθεί ότι η υπουργός Λούκα Κατσέλη έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των απλήρωτων ναυτικών των πλοίων της G.A. Ferris, τονίζοντας η καταβολή των δεδουλευμένων αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

    [04] Δραματική έκκληση

    Δραματική έκκληση προς την κυβέρνηση του Πακιστάν, να καταβάλει κάθε προσπάθεια, προκειμένου να αποκτήσει την ελευθερία του και να επιστρέψει ασφαλής στην Ελλάδα, απευθύνει, με χειρόγραφη επιστολή του, ο Ελληνας εθελοντής στις κοιλάδες των Καλάς, Αθανάσιος Λερούνης, ο οποίος απήχθη, στις 8 Σεπτεμβρίου, από κουκουλοφόρους Ταλιμπάν, ύστερα από επίθεση στο σπίτι όπου διέμενε, στο χωριό Μπρουν.

    Στην επιστολή του, που είναι γραμμένη στις 2 Οκτωβρίου, στην αγγλική γλώσσα και φέρει την ιδιόχειρη υπογραφή του, αναφέρει ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο και ζητά να γίνουν δεκτοί οι όροι που θέτουν οι απαγωγείς για την απελευθέρωσή του, δηλαδή η καταβολή λύτρων 20.000 δολαρίων και η απελευθέρωση τριών ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν από τις πακιστανικές αρχές.

    «Εάν τα παραπάνω αιτήματα δεν υλοποιηθούν, με ενημέρωσε (ο διοικητής των Ταλιμπάν) ότι θα έχω μεγάλα προβλήματα και ότι η ζωή μου θα τεθεί σε κίνδυνο», γράφει χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα "Chitral Times", η αντιπροσωπεία με εξέχοντες μουσουλμάνους τοπικούς ηγέτες της κοιλάδας Μπουμπουρέτ, που είχε μεταβεί για δεύτερη φορά στο Νουριστάν, προκειμένου να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση του Αθανάσιου Λερούνη με τους Ταλιμπάν, γύρισε με «άδεια χέρια».

    Ωστόσο, μετέφερε τρία γράμματα του Έλληνα εθελοντή: ένα προς την πακιστανική κυβέρνηση, ένα προς τον Έλληνα πρεσβευτή στο Πακιστάν κι ένα προς τη μη κυβερνητική οργάνωση «Έλληνες Εθελοντές», με την οποία συνεργαζόταν ο Λερούνης, έως την απαγωγή του.

    Η αποστολή είχε αναχωρήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά δεν κατάφερε να συναντήσει τελικά τους διοικητές των Ταλιμπάν, καθώς δεν βρισκόταν στην περιοχή Νουριστάν (του Αφγανιστάν), όπου κρατείται όμηρος ο Έλληνας εθελοντής. Ωστόσο, αναμένεται να επιχειρήσει να επισκεφτεί την περιοχή για τρίτη φορά, προκειμένου να επιδιώξει νέα συνάντηση με τους απαγωγείς, αλλά παραμένει άγνωστο το πότε.

    Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα, στις επιστολές του προς την οργάνωση των «Ελλήνων Εθελοντών» και προς την ελληνική πρεσβεία, ο Αθανάσιος Λερούνης, αναφέρει ότι είναι καλά στην υγεία του (σ.σ. τουλάχιστον έως την ημέρα που έγραψε το γράμμα) και ότι παραμένει με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τους όρους που θέτουν για την απελευθέρωσή του.

    «Εργάστηκα ως εθελοντής στις κοιλάδες των Καλάς της περιοχής του Τσιτράλ, από το 1995, συμμετέχοντας σε εργασίες προς όφελος φτωχών Πακιστανών πολιτών, όπως κατασκευές σχολείων, συστημάτων ύδρευσης, κέντρων υποστήριξης μητέρων κ.α.» γράφει ο Αθανάσιος Λερούνης στην επιστολή του και συμπληρώνει ότι η πρεσβεία του Πακιστάν στην Ελλάδα είναι καλά ενημερωμένη για τις δραστηριότητες της οργάνωσης των «Ελλήνων Εθελοντών» στο Πακιστάν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 October 2009 - 14:30:26 UTC