Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Α. Λοβέρδου με φορείς
  • [02] "Εθνική κόκκινη γραμμή"

  • [01] Συνάντηση Α. Λοβέρδου με φορείς

    Στις προτεραιότητες που θα τεθούν, στη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας από τη ΓΣΕΕ, αναφέρθηκε ο κος Γιάννης Παναγόπουλος στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη με βάση και τις προγραμματικές δηλώσεις που προετοιμάζονται για την Παρασκευή από την κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση με τον κ. Λοβέρδο.

    Σε δηλώσεις του ο κος Παναγόπουλος τόνισε ότι "θα θέσουν τις προτεραιότητες για τις δυνάμεις της μισθωτής εργασίας και τους ανέργους, που κατά τη γνώμη μας το ζήτημα της ανεργίας και των ανέργων, των απολύσεων και της αδυναμίας της οικονομίας να δημιουργεί θέσεις εργασίας είναι το μείζον θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, γιατί η αγορά εργασίας έχει μεταβληθεί σε ζούγκλα, οι παρανομίες είναι εκτεταμένες και, ταυτόχρονα, υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που διακρίνεται για την αντεργατικότητά του".

    "Η ονομασία ενός υπουργείου έχει ένα συμβολισμό. Βεβαίως έχουν ασκηθεί χρόνια τώρα πολιτικές που δεν είναι συμβατές με τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Δεν αναιρεί την ανάγκη να έχει έναν ισχυρό συμβολισμό, γιατί μη ξεχνάτε την ίδια εποχή υπήρχαν και οι λογικές της απασχολησιμότητας που ήταν πολύ επικίνδυνες και μας έβρισκαν καθολικά αντίθετους", επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ μετά τη συνάντησή του με τον κ. Λοβέρδο.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα λιμάνια, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ ανέφερε ότι "το ζήτημα των λιμανιών το χειρίζεται η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας. Είναι της δύναμης της ΓΣΕΕ. Το χειρίζεται με αγωνιστικότητα και υπευθυνότητα. Και πρέπει και η κυβέρνηση να σκύψει στο ζήτημα. Υπάρχει μια αποικιοκρατική σύμβαση που έχει υπογραφεί με τη Cosco. Δεν κατοχυρώνονται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, δεν κατοχυρώνονται τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας. Νομίζω ότι με σοβαρό διάλογο, ταυτόχρονα, με την αγωνιστική δραστηριότητα των εργαζομένων μπορεί να βρεθεί λύση, που θα είναι προς το συμφέρον του λαού και προς το συμφέρον των εργαζομένων".

    Ερωτηθείς, για το αν θα καταργηθεί η σύμβαση, ο κος Παναγόπουλος απάντησε ότι "αυτό θα το βρουν τα μέρη που γνωρίζουν το περιεχόμενο. Είτε θα είναι κατάργηση είτε θα είναι επαναδιαπραγμάτευση ουσίας που θα αλλάζει το μοντέλο είτε θα είναι ο,τιδήποτε άλλο θα πρέπει να συμφωνηθεί με αυτούς που ξέρουν, που είναι στο πρόβλημα. Η ΓΣΕΕ, όταν χρειαστεί, θα προσφέρει υπηρεσίες, προκειμένου να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα".

    "Eφαρμογή της ισότητας στη διαδοχική ασφάλιση"

    Την "αποποινικοποίηση της μη καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ" ζήτησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. κ. Δ. Αρμενάκης στην πρώτη του επαφή με τον νέο υπουργό Εργασίας και Απασχόλησης κ. Ανδ. Λοβέρδο προσθέτοντας ότι "όπως ισχύει για όλους τους άλλους Έλληνες, πρέπει να ισχύει και για τους εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες." ενώ κατέθεσε κείμενο 15 θέσεων που, όπως είπε, χρήζουν άμεσης απόφασης.

    Ο κ. Αρμενάκης ζήτησε την "εφαρμογή της ισότητας στη διαδοχική ασφάλιση" καθώς "το να δουλεύω εγώ 35 χρόνια και να έχω περάσει από έναν φορέα και ο συνάδελφος να έχει περάσει από δυο φορείς και να παίρνει 30% και παραπάνω λιγότερη σύνταξη από μένα, είναι μια αδικία. Είναι μία κλοπή των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλε", όπως είπε και πρόσθεσε ότι η "άρση των αδικιών στην απονομή της σύνταξης μεταξύ ασφαλισμένων του τέως ΤΑΕ και του τέως ΤΕΒΕ".

    Ολοκληρώνοντας τις τοποθετήσεις του και μετά από σχετικές ερωτήσεις που δέχτηκε ο Κ. Αρμενάκης δήλωσε ότι πρέπει να "αυξηθούν οι απολαβές του εργαζόμενου, καθώς δεν έχει ούτε υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική και υγειονομική γενικότερα περίθαλψη ούτε ανάλογου επιπέδου σύνταξη με το 45% της αμοιβής του, που πληρώνει", ενώ ολοκληρώνοντας ζήτησε και την αναβάθμιση των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, σε σημείο που να αντιπροσωπεύεται το ύψος της εισφοράς των εργαζομένων.

    Εναν νέο ΟΑΕΔ που δεν θα είναι «παραμάγαζο ρουσφετολογίας του πολιτικού συστήματος και δεν θα τον διαχειρίζεται κατά αποκλειστικότητα ο εντεταλμένος του εκάστοτε υπουργού, αλλά θα υπηρετεί εργαζόμενους και επιχειρήσεις", ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος και τόνισε ότι πρέπει να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας για την κοινωνική ασφάλιση και για τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία απαξιώνονται.

    Ο κ. Ασημακόπουλος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μετά τις προγραμματικές δηλώσεις θα υπάρξουν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στις οποίες θα αναλυθούν αναλυτικά οι θέσεις των δύο πλευρών.

    Επίσης ο κ. Ασημακόπουλος σημείωσε ότι επανέλαβε στον υπουργό το αίτημα για ενίσχυση του ΟΑΕΕ για πάγια χρηματοδότηση σε ποσοστό 0,64 του ΑΕΠ και για εξεύρεση και άλλων πόρων. «Π.χ. θέσαμε ότι πιθανώς θα πρέπει να υπάρξει ένα είδος φόρος dumping για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες επηρεάζουν τις μικρότερες οι οποίες κλείνουν, τα τύπου mall, έτσι ώστε να ενισχυθεί το ασφαλιστικό σύστημα του ΟΑΕΕ», όπως είπε ο κ. Ασημακόπουλος.

    Μέτρα για την εργασία

    Την ανάγκη να θωρακιστεί η εργασία από τις συνέπειες της κρίσης έθεσε ως άμεση προτεραιότητα ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο της σημερινής πρώτης συνάντησής του με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, καταθέτοντας 10 συγκεκριμένα μέτρα-ανάχωμα στην περαιτέρω διόγκωση της ανεργίας. Πολλά από τα μέτρα αυτά διασταυρώνονται με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχουν συζητηθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν και με τη ΓΣΕΕ. Λόγω απουσίας του πρόεδρου του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου στο εξωτερικό, με τον υπουργό συναντήθηκαν οι αντιπρόεδροι του ΣΕΒ κ.κ. Χάρης Κυριαζής, Νίκος Καραμούζης και Θεόδωρος Φέσσας, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας κ. Σάκης Καλλιτσάντσης.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒ, χιλιάδες εργαζόμενοι και χιλιάδες επιχειρήσεις της χώρας βιώνουν οδυνηρά τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. Το φάσμα νέων λουκέτων και νέων απολύσεων απαιτεί την άμεση εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων, τα οποία μπορούν να οριστικοποιηθούν μέσα από ένα διάλογο μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, της ΓΣEΕ και του ΣΕΒ. Ως βάση διαλόγου κατέθεσε ο ΣΕΒ τα 10 μέτρα - ανάχωμα στην ανεργία.

    Η ριζική αντιμετώπιση της κρίσης συνεπάγεται, βέβαια ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών -μόνο αυτό μπορεί να διασφαλίσει ουσιαστικά και μακρόχρονα το δικαίωμα στην εργασία. Ο ΣΕΒ προσβλέπει σε νέα συνάντηση με τον Υπουργό, προκειμένου να γίνει μία εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του.

    Τα δέκα μέτρα - ανάχωμα στην ανεργία

    1. Άμεση λειτουργία και καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Να καθοριστούν προτεραιότητες ενίσχυσης των ασθενέστερων και να προβλεφθεί η συμμετοχή των Κοινωνικών Εταίρων στη διαχείριση.

    2. Κατάργηση των φορολογικών αντικινήτρων που αποτρέπουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στη διανομή κερδών και στην πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη ειδικά στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

    3. Υποστήριξη των νέων προσλήψεων με προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μόνο για εκείνες τις επιχειρήσεις, που θα αυξήσουν την απασχόληση μέχρι το τέλος του 2010 (η διαφορά μπορεί να καλυφθεί από το Κράτος με κόστος που είναι μικρότερο από το κόστος του επιδόματος ανεργίας).

    4. Προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο επίπεδο του βασικού μισθού και μέχρι το τέλος του 2011, σε όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρή μείωση της δραστηριότητάς τους στη διετία 2009 - 2010.

    5. Επιδότηση για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης εκείνων των εργαζόμενων που μέσα στο 2009 και στο 2010 υποχρεώνονται να έχουν μειωμένη απασχόληση.

    6. Εξυγίανση και ενίσχυση των προληπτικών και κατασταλτικών μηχανισμών για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

    7. Crash Program για αναβάθμιση παρεμβατικού ρόλου του ΟΑΕΔ. Μεταξύ άλλων: Ολοκλήρωση της διαδικασίας για την απογραφή εργοδοτών και πλήρης μηχανογραφική αποτύπωση των προσλήψεων - Αναστολή της καταβολής του επιδόματος ανεργίας σε περιπτώσεις που απορρίπτονται διαδοχικές προσφορές θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ.

    8. Υποχρεωτική εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας (98/59) για την κατάρτιση κοινωνικού σχεδίου εργαζομένων, στις περιπτώσεις όπου η αναδιάρθρωση μίας επιχείρησης συνεπάγεται ομαδικές απολύσεις.

    9. Άμεση προώθηση εφαρμογής του νόμου περί εγγυημένου δανεισμού των επιχειρήσεων και επίβλεψη της εφαρμογής του από τις τράπεζες, έτσι ώστε τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου να διοχετευθούν άμεσα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.

    10. Προσαύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 25% μέχρι το τέλος του 2010.

    [02] "Εθνική κόκκινη γραμμή"

    Η κυβέρνηση έχει αναλάβει μόλις πριν από λίγες ημέρες και από την πρώτη στιγμή εργαστήκαμε για να βελτιώσουμε αυτές τις εκθέσεις προόδου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, αναφορικά με τις ετήσιες εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υπό ένταξη χώρες. Ως ένα σημείο και στα πιο κρίσιμα σημεία για την Ελλάδα, νομίζω πετύχαμε αυτή τη βελτίωση, είπε ο κ. Δρούτσας και πρόσθεσε ότι η βούληση της Ελλάδας είναι να προωθήσει δυναμικά την ευρωπαϊκή πορεία, την ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα, η ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη δείξει πολύ σημαντικά δείγματα γραφής και έχει ήδη κάνει και μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για μια ημερομηνία - ορόσημο το 2014, επεσήμανε ο κ. Δρούτσας.

    Υπογράμμισε, όμως, ότι σε αυτή την πορεία "προϋπόθεση είναι, όλες οι χώρες να προετοιμαστούν αποτελεσματικά και να εκπληρώσουν τα απαραίτητα κριτήρια: Συγκεκριμένα, για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αυτό σημαίνει την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Αυτό είναι προϋπόθεση. Σε αυτό το θέμα η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή, είναι ξεκάθαρη. Η εθνική κόκκινη γραμμή, είναι ξεκάθαρη και γνωστή. Σε ό,τι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτό το τονίζω, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και θέμα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και της Ελλάδας".

    Εκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ

    Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ εισηγήθηκε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «η χώρα πληροί επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια που απαιτούνται».

    Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, υπογράμμισε ότι «η επίλυση του θέματος του ονόματος είναι πιο επείγουσα από ποτέ για χάρη του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας» και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί «αγκάθι στα πλευρά μας». Ο κ. Ρεν εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση των Σκοπίων «να λάβει το μήνυμα» και να ξεκινήσει πραγματικά εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

    Ωστόσο, ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι η ΠΓΔΜ έχει πραγματοποιήσει «πειστικές προόδους» και «εκπληρώνει επαρκώς» τα κριτήρια, που έχουν τεθεί. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να συστήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    «Ελπίζω η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εκλάβει τη στάση αυτή ως έντονη ενθάρρυνση για να λύσει το πρόβλημα του ονόματος, το οποίο παραμένει ουσιαστικό, όπως αναφέρει στα συμπεράσματά της η Επιτροπή», κατέληξε ο Όλι Ρεν.

    Ειδικότερα, στην έκθεση της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ υπογραμμίζεται ότι οι προτεραιότητες, που ετέθησαν στη χώρα, έχουν ικανοποιηθεί ουσιαστικά και τονίζει: «Λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2005 και του Δεκεμβρίου του 2006, η Επιτροπή συστήνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ».

    Ωστόσο, ύστερα από παρέμβαση του Έλληνα Επιτρόπου, Σταύρου Δήμα, στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων προστέθηκε η φράση: «Η διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβάνοντας μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, υπό την αιγίδα των Η.Ε., παραμένει ουσιαστική».

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, η Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της ότι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα είναι στενές και καλύπτουν πολλούς τομείς, κυρίως οικονομικού και επενδυτικού χαρακτήρα, διευκρινίζοντας, όμως, ότι «οι σχέσεις των δύο εξακολουθούν να επηρεάζονται από το ανεπίλυτο ζήτημα του ονόματος».

    Η έκθεση σημειώνει, επίσης, πως «η ΠΓΔΜ συμμετέχει σε συνομιλίες για τη λύση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» και τονίζει ότι «πράξεις και δηλώσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας, θα πρέπει να αποφεύγονται».

    Επιπλέον, η έκθεση αναφέρεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων έδωσε την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος» σε μια εθνική αρτηρία, που αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού δικτύου «διάδρομος Χ», σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή, εκλήφθηκε ως πρόκληση από την πλευρά της Ελλάδας, η οποία στη συνέχεια ανέστειλε την οικονομική της συμβολή στην κατασκευή της εν λόγω οδικής αρτηρίας.

    Επίσης, γίνεται αναφορά και στα διασυνοριακά προγράμματα συνεργασίας με την Ελλάδα, στο πλαίσιο των οποίων αρκετές οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών έλαβαν χρηματοδότηση για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τα πολιτικά κριτήρια, η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι προεδρικές και τοπικές εκλογές του 2009 διεξήχθησαν σύμφωνα με τους περισσότερους διεθνείς κανόνες και πως ο πολιτικός διάλογος στη χώρα έχει βελτιωθεί. Τονίζει δε, ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν ικανοποιηθεί κύριες προτεραιότητες, όπως η μεταρρύθμιση της αστυνομίας, του δικαστικού τομέα και της δημόσιας διοίκησης, καθώς επίσης και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Για τα οικονομικά κριτήρια, η Επιτροπή «βλέπει» πρόοδο της ΠΓΔΜ προς την κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης μιας λειτουργικής οικονομίας της αγοράς και εκτιμά ότι η χώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμα τις ανταγωνιστικές πιέσεις και τις δυνάμεις της αγοράς εντός της Ένωσης.

    Ωστόσο, μνημονεύει το υψηλό ποσοστό της ανεργίας, κυρίως μεταξύ των νέων και των χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ατόμων και επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης και του κράτους δικαίου, προκειμένου να επιτραπεί η ομαλή λειτουργία της οικονομίας της αγοράς.

    Τέλος, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα IPA για την περίοδο 2008-2012, η ΕΕ εξακολουθεί να παρέχει προς την ΠΓΔΜ οικονομική βοήθεια, η οποία για το 2009 ανέρχεται σε 81,8 εκατομμύρια ευρώ.

    Έκθεση προόδου της Τουρκίας

    Την ανάγκη επιτάχυνσης των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από βασικούς τομείς (ελευθερία έκφρασης, ελευθερία του Τύπου, θρησκευτικές ελευθερίες, ελευθερία των γυναικών, συνδικάτων και παιδιών), αλλά και τον περιορισμό του ρόλου του στρατού, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.

    Στην έκθεση της Επιτροπής περιλαμβάνονται θετικές αναφορές στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος με την έμφαση να δίνεται στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στο ζήτημα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, στην υποχρέωση της Τουρκίας να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας. Για το τελευταίο, ειδική αναφορά γίνεται στις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, ενώ επισημαίνεται και η στάση της Άγκυρας στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος, εκ μέρους της Τουρκίας, ούτε στο θέμα του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας, αλλά ούτε και στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία και ζητά από την Άγκυρα να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα, ώστε να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τη συνολική λύση του Κυπριακού.

    Αναλυτικά, στα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, στην ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται ότι η Τουρκία και η Ελλάδα συνεχίζουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και ότι ο 41ος κύκλος διερευνητικών επαφών πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2008, στην Κωνσταντινούπολη.

    Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε αυτές τις επαφές -οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 2002- είναι περιορισμένη. Στο πλαίσιο της ρητής υποχρέωσης της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και για επίλυση συνοριακών διαφορών, στην έκθεση σημειώνεται ότι η απειλή «casus belli» σχετικά με την πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων εξακολουθεί να ισχύει, στη βάση του σχετικού ψηφίσματος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995.

    Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2008, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συμπεριλαμβανομένης, εάν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο, της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται κάθε απειλή, ή ενέργεια, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

    Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει διατυπώσει επίσημες διαμαρτυρίες για συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

    Σημειώνεται, ακόμη, ότι η ελληνική μειονότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με την εκπαίδευση και την ιδιοκτησία και γίνεται μνεία στα ζητήματα που αφορούν τους ελληνικούς πληθυσμούς στην Ίμβρο και την Τένεδο.

    Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών πληθυσμών, σημειώνεται ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω απουσίας νομικής προσωπικότητας. Γίνεται αναφορά στους περιορισμούς στην εκπαίδευση των κληρικών και στη μη λειτουργία της ελληνικής ορθόδοξης Σχολής της Χάλκης. Επίσης, σχετικά με το Πατριαρχείο, αναφέρεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι ελεύθερο να χρησιμοποιεί, σε όλες τις περιπτώσεις, τον εκκλησιαστικό τίτλο «Οικουμενικό».

    Για τα θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας η Επιτροπή σημειώνει ότι η Τουρκία έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο σε ζητήματα εξωτερικών συνόρων και θέματα του Σένγκεν, αλλά και στα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής και ασύλου.

    Με δεδομένη την αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο η Τουρκία, σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να αναδιοργανώσει το σύστημα της. Σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμφωνίας επανεισδοχής, που εκκρεμεί από το Δεκέμβριο του 2006, επισημαίνεται ότι η Τουρκία αποδέχτηκε πρόσφατα την επανέναρξη επίσημων συνομιλιών και αναφέρεται ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες με στόχο την επίτευξη διευθέτησης για την FRONTEX.

    Υπογραμμίζεται ακόμη ότι υπήρξε περιορισμένη πρόοδος στην πολιτική θεωρήσεων και καμία πρόοδος στη δικαστική συνεργασία για ποινικά και αστικά ζητήματα.

    Σχετικά με το ρόλο του στρατού στην Τουρκία, η έκθεση αναφέρεται στην αυξημένη πολιτική επιρροή που εξακολουθούν να ασκούν οι στρατιωτικές δυνάμεις μέσα από επίσημους και ανεπίσημους μηχανισμούς για θέματα όπως η Κύπρος.

    Σχετικά με την Κύπρο, η έκθεση αναφέρεται στη δημόσια στήριξη της Τουρκίας στις συνομιλίες, που διεξάγονται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, για την εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και σημειώνεται ότι αναμένεται από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις εν εξελίξει συνομιλίες και να κάνει συγκεκριμένα βήματα, ώστε να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τη συνολική λύση του Κυπριακού.

    Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Τουρκία, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Δεκέμβριο του 2006, δεν σημείωσε καμία πρόοδο στην πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας και την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία και στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή τονίζει ότι είναι επείγουσας σημασίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας.

    Η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα συνεχίζει να εξετάζει και να αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα που καλύπτονται από τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2006.

    Τέλος, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να ασκεί βέτο στη συμμετοχή της Κύπρου σε αρκετούς διεθνείς οργανισμούς και ότι οι ενέργειες κυπριακών πλοίων για εξόρυξη πετρελαίου έχουν παρεμποδιστεί από τον τουρκικό στόλο σε αρκετές περιπτώσεις κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

    Η έκθεση για τα δυτικά Βαλκάνια

    Σε ό,τι αφορά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων η Επιτροπή επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή της συνοπτικώς τα εξής:

    ΠΓΔΜ: Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας σημείωσε, σύμφωνα με την Επιτροπή, σημαντική πρόοδο και αντιμετώπισε ικανοποιητικά τις βασικές προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης για την προσχώρηση.

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι η χώρα εκπληρώνει επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια που καθορίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το 1993 και στο πλαίσιο της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, και, επομένως, αποφάσισε να διατυπώσει σύσταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

    Κροατία: Η Κροατία σημείωσε, κατά την Επιτροπή, ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εκπλήρωση των κριτηρίων αξιολόγησης που καθορίστηκαν στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης και οι διαπραγματεύσεις άρχισαν και πάλι επισήμως μετά την πολιτική συμφωνία μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας για το ζήτημα των συνόρων.

    Η Κροατία θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, ιδίως όσον αφορά τον δικαστικό τομέα και τη δημόσια διοίκηση, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Εάν η Κροατία εκπληρώσει εγκαίρως όλα τα εκκρεμή κριτήρια αξιολόγησης, οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν κατά το επόμενο έτος, αναφέρει η Επιτροπή.

    Μαυροβούνιο: Το Μαυροβούνιο υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2008 και η Επιτροπή προετοιμάζει επί του παρόντος γνώμη σύμφωνα με το αίτημα του Συμβουλίου.

    Οι κοινοβουλευτικές εκλογές τήρησαν κατά την Επιτροπή όλους σχεδόν τους διεθνείς κανόνες, αλλά η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και η εδραίωση του κράτους δικαίου εξακολουθούν να αποτελούν μείζονες προκλήσεις.

    Αλβανία: Η Αλβανία υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ τον Απρίλιο.

    Η Επιτροπή είναι έτοιμη να εκπονήσει τη γνώμη της, μόλις της το ζητήσει το Συμβούλιο. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές τήρησαν τους περισσότερους διεθνείς κανόνες. Η ενίσχυση του κράτους δικαίου και η εξασφάλιση της ορθής λειτουργίας των κρατικών θεσμών εξακολουθούν, κατά την Επιτροπή, να αποτελούν μείζονες προκλήσεις.

    Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη πρέπει να επισπεύσει επειγόντως, κατά την Επιτροπή, τις βασικές μεταρρυθμίσεις.

    Για το ευρωπαϊκό μέλλον της, ηγεσία της χώρας πρέπει να έχει κοινό όραμα όσον αφορά τη γενική κατεύθυνση της χώρας και την πολιτική βούληση να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο του γραφείου του Ανωτάτου Εκπροσώπου, σημειώνει η Επιτροπή.

    Σερβία: Η Σερβία απέδειξε, κατά την Επιτροπή, τη βούλησή της να προσεγγίσει περισσότερο την ΕΕ με την εφαρμογή των διατάξεων της ενδιάμεσης συμφωνίας με την ΕΕ και την πραγματοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

    Με βάση τη συνεχή συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, η Επιτροπή θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει τώρα να εφαρμόσει την ενδιάμεση συμφωνία.

    Η Σερβία, από την πλευρά της, πρέπει να επιδείξει πιο εποικοδομητική στάση στα θέματα που έχουν σχέση με το Κόσοβο, σημειώνει η Επιτροπή.

    Κόσοβο: Στο Κόσοβο η σταθερότητα διατηρήθηκε, κατά την Επιτροπή, αλλά εξακολουθεί να είναι εύθραυστη.

    Η αποστολή της ΕΕ για την επιβολή κράτους δικαίου (EULEX) αναπτύχθηκε σε όλο το Κόσοβο και λειτουργεί πλήρως.

    Το Κόσοβο αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως η διασφάλιση του κράτους δικαίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και η προστασία των Σέρβων και των άλλων μειονοτήτων, καταλήγει η Επιτροπή.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 October 2009 - 16:30:33 UTC