Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μία ώρα πίσω τα ρολόγια αύριο
  • [02] Οι θέσεις της Ελλάδας για την Κοπεγχάγη
  • [03] Συνάντηση Α.Διαμαντοπούλου με καθηγητές ΤΕΙ
  • [04] Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας
  • [05] Περιβαλλοντικό πάρκο Μπουραζάνι
  • [06] Σε δύο φάσεις ο εμβολιασμός
  • [07] Πιο ...βλαβερά τα βιοκαύσιμα

  • [01] Μία ώρα πίσω τα ρολόγια αύριο

    Τα ξημερώματα της Κυριακής, 25ης Οκτωβρίου 2009, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας και επανέρχεται η κανονική.

    Έτσι, στις 04.00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλ. στις 03.00.

    Το μέτρο της θερινής ώρας, εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη -μέλη της ΕΕ.

    [02] Οι θέσεις της Ελλάδας για την Κοπεγχάγη

    Τις θέσεις της Ελλάδας, σχετικά με την επικείμενη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη μεταξύ 7 και 18 Δεκεμβρίου παρουσίασε χθες σε ειδική συνάντηση που διεξήχθη στο ΥΠΕΚΑ, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, σε επιλεγμένους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας (ΙΟΒΕ, ΣΕΒ, ΣΕΕΣ, WWF, Greenpeace κ.α.) καθώς και εκπροσώπους ενεργειακών φορέων (ΔΕΗ, ΚΑΠΕ, ΡΑΕ). Στη συνάντηση παρευρέθη ο υφυπουργός κ. Μανιάτης, υπηρεσιακοί φορείς και στελέχη του ΥΠΕΚΑ καθώς και ειδικοί συνεργάτες της κ. υπουργού.

    Κατά την συνάντηση, έγινε διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, μεταξύ των εν λόγω φορέων και του ΥΠΕΚΑ, τόσο για τις επιμέρους θέσεις της Ελλάδος για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής όσο και για τις πιθανές επιπτώσεις που έχουν αυτές στους οικονομικούς τομείς και στην ζωή του τόπου.

    Η συζήτηση εστιάστηκε σε θέματα όπως η εκπλήρωση από τη χώρα μας των ενεργειακών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων της μελλοντικής συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης οικονομίας.

    Η κα Υπουργός ευχαρίστησε τους φορείς για τις απόψεις τους και δεσμεύθηκε για την συνέχιση των συναντήσεων, σε διμερές πλέον επίπεδο, ώστε να προετοιμασθούν τα κατάλληλα μέτρα και αναλυτικές πολιτικές δράσεις για όλα τα ανωτέρω θέματα.

    [03] Συνάντηση Α.Διαμαντοπούλου με καθηγητές ΤΕΙ

    Ανισότητα στην κατανομή κονδυλίων, για τα ΤΕΙ σε σχέση με τα Πανεπιστήμια, αναγνώρισε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τους εκπροσώπους των καθηγητών των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, που κράτησε πάνω από μία ώρα, στο πλαίσιο των επαφών της με τους φορείς της εκπαίδευσης.

    Μετά τη συνάντηση η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι συζητήθηκε και το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού "που είναι εξαιρετικά σημαντικός και αφορά και στον εξορθολογισμό, τη σωστή και αποτελεσματική λειτουργία των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων".

    Η υπουργός, αναφερόμενη στο θέμα της χρηματοδότησης, είπε χαρακτηριστικά:

    "Συζητήσαμε το θέμα της χρηματοδότησης γιατί είναι σαφές ότι υπάρχει ανισότητα και υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και φυσικά το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, που έχει δύο διαστάσεις. Την άμεση, με τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα και θα τα συζητήσουμε πολύ γρήγορα κοιτάζοντας τα 25 αυτά προεδρικά διατάγματα που είναι σε εξέλιξη και το δεύτερο και πιο σημαντικό που συζητήσαμε, είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στη χώρα, που πρέπει να αλλάξει ριζικά και αυτό αφορά και το σύνολο της κυβέρνησης, αφορά τους επαγγελματικούς φορείς, αλλά και τα τεχνολογικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια".

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των καθηγητών Γιάννης Τσάκνης, χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση και αναφέρθηκε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στα Ιδρύματα με αιχμή το θέμα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

    [04] Υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας

    Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "A-" από "A", με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε η Fitch Ratings. Παράλληλα, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο "F1".

    Στην ανακοίνωση της Fitch Ratings σημειώνεται ότι "η υποβάθμιση αντανακλά την ανακοίνωση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,5% του ΑΕΠ, πολύ πιο πάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Fitch για 6% και σε σχέση με την επίσημη πρόβλεψη της Ελλάδας για 3,7%, στο επικαιροποιημένο, τον Ιανουάριο του 2009, Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

    Η Fitch αναμένει πλέον αύξηση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 115% του ΑΕΠ, στα τέλη του 2009, σε επίπεδα υψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία είχε διαμορφωθεί στα μέσα της δεκαετίας του '90. Με το έλλειμμα να μην αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 9% το 2010, εκτιμάται ότι το χρέος θα αγγίξει περίπου το 120% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2010, τα υψηλότερα επίπεδα στην κατηγορία "A", σημειώνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

    Το Μάιο του 2009, η Fitch - στην τελευταία εξέταση των αξιολογήσεων της Ελλάδας - είχε προβεί στην εκτίμηση ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ανερχόταν στο 108,4% ως τα τέλη του 2010.

    Δήλωση Γ. Πεταλωτή

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του διεθνούς οίκου Fitch, ανέφερε ότι είχε δηλώσει πως "υπάρχει τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας για το οποίο ευθύνεται η κυβέρνηση της ΝΔ και το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα".

    Επεσήμανε δε ότι βακριβώς η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας σήμερα είναι αποτέλεσμα αυτού του ελλείμματοςβ και πρόσθεσε ότι βεμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πεδίο σοβαρότητας και αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό, σε όλα τα επίπεδα και με αυτόν τον γνώμονα πορευόμαστε, γνωρίζοντας τις αντικειμενικές και τις τεχνικές δυσκολίες ακόμη και ενός νέου δανεισμούβ.

    Ερωτηθείς πότε και σε πόσες δόσεις θα δοθεί το επίδομα των 1.300 ευρώ στις οικογένειες με 13.000 ευρώ εισόδημα, όπως φέρεται να ειπώθηκε κατά το χθεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν προέκυψε κάτι τέτοιο στο συνεδρίαση και πως εκείνο που επαναβεβαιώθηκε είναι ότι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η άμεση κατάθεση νομοσχεδίου σχετικά με το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης για την ανακούφιση του απλού πολίτη.

    Κατέληξε δε ο κ. Πεταλωτής λέγοντας ότι βοι διάφορες παράμετροι θα ανακοινωθούν όταν κατατεθεί το σχέδιο νόμουβ.

    [05] Περιβαλλοντικό πάρκο Μπουραζάνι

    Το περιβαλλοντικό πάρκο Μπουραζάνι επισκέφθηκε ο φακός του εθνικού πρακτορείου και κατέγραψε εικόνες σπάνιας ομορφιάς μιας ανέγγιχτης παρθένας φύσης και των ζώων που φιλοξενούνται σε αυτήν.

    Το πάρκο βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας και έχει έκταση 2050 στρεμμάτων. Αγοράστηκε από την οικογένεια Τάσσου το 1916, χρησιμοποιήθηκε ως προχειμαδιά για τα κοπάδια της οικογένειας , και από το 1974 με την εγκατάσταση τριχωτών θηραμάτων άρχισε βαθμιαία να εξελλίσεται σε περιβαλλοντικό πάρκο.

    Στο πάρκο φιλοξενούνται έξι είδη ζώων:

    Τα Πλατώνια, που είναι και τα περισσότερα από τα φιλοξενούμενα ζώα. Τα αρσενικά έχουν πλατιά κέρατα. Τα ελάφια, με τα μεγάλα κλαδωτά κέρατα. Τα πιο μεγαλόσωμα ζώα του Πάρκου. Τα κρι-κρί της Κρήτης, που αρσενικά και θηλυκά φέρουν κέρατα. Τα Μουφλόν, που είναι μικρά αγριοπρόβατα. Τα Ζαρκάδια, τα μικρότερα από την οικογένεια των ελαφοειδών στην Ευρώπη, και τα Αγριογούρουνα, δυνατά ζώα που τα 2/3 του βάρους τους βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του σώματός τους .

    Οι οργανωμένες επισκέψεις στο Πάρκο γίνονται συνήθως το απόγευμα με στόχο την παρατήρηση των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά και την ενημέρωση για τα ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία της περιοχής Κόνιτσας-Μπουραζανίου-Μολυβδοσκεπάστου, τους Εθνικούς Δρυμούς, και την περιοχή των Ελληνο-Αλβανικών συνόρων.

    Ψυχή και δημιουργός του πάρκου ο κτηνίατρος Γιώργος Τάσσος ο οποίος μίλησε στο Εθνικό Πρακτορείο για το έργο του.

    [06] Σε δύο φάσεις ο εμβολιασμός

    Σε δυο φάσεις θα γίνει ο εμβολιασμός με το νέο εμβόλιο που προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τον ιό Η1Ν1, της νέας γρίπης.

    Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στο διάστημα από τις 10 έως τις 25 Νοεμβρίου και όπως αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Πανδημίας για τη νέα γρίπη θα αφορούν αρχικά την πρώτη ομάδα πληθυσμού που θα πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στον ιό.

    Η πρώτη αυτή ομάδα περιλαμβάνει τους χρόνιους πάσχοντες και όσους αντιμετωπίζουν σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας, τις εγκύους του δευτέρου και τρίτου τριμήνου και ιδιαίτερα, όσες αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα υγείας στην εγκυμοσύνη τους, όπως για παράδειγμα διαβήτη.

    Σε πρώτη φάση, το εμβόλιο θα κληθούν να κάνουν όσοι φροντίζουν παιδιά κάτω των έξι μηνών και το μεγαλύτερο μέρος του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

    Η δεύτερη φάση των εμβολιασμών θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου και αφορά κατά σειρά προτεραιότητας τις εξής ηλικιακές ομάδες: υγιείς άνδρες και γυναίκες 15-40 ετών, καθώς παρατηρείται στις ηλικίες αυτές πιο συχνά η εμφάνιση επιπλοκών από τη νέα γρίπη.

    Θα ακολουθήσουν, υγιείς ενήλικες 40-50 ετών και στη συνέχεια όσοι βρίσκονται στη δεκαετία μεταξύ 50 και 60. Η τελευταία κατηγορία πολιτών που θα εμβολιαστούν, αφορά τα υγιή άτομα κάτω των 15 ετών και άνω των 65 ετών.

    Οσον αφορά τη δοσολογία του εμβολίου, όλοι όσοι θα εμβολιαστούν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο θα κάνουν μόνο μια δόση του εμβολίου, ενώ όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου, δύο δόσεις του εμβολίου θα κάνουν όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και η ηλικία τους είναι κάτω των δέκα ετών και άνω των 60.

    Ηδη, έχουν παραγγελθεί 3.500.000 δόσεις του εμβολίου για τη νέα γρίπη, από τις εταιρίες Claxo και Novartis. Από αυτές, 1.500.000 θα είναι διαθέσιμες έως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ 2.000.000 θα παραληφθούν το Δεκέμβριο.

    Οι χώροι στους οποίους θα γίνονται οι εμβολιασμοί είναι κατά κύριο λόγο υπηρεσίες Υγείας, όπως Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία, νοσοκομεία, αλλά και σε δομές των Νομαρχιών, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και από τις νομαρχίες ακόμη, και σε ώρες μη λειτουργίας, σχολεία.

    Σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου οι επιστήμονες τόνισαν ότι για την παρασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί ο ίδιος ανοσοενισχυτικός παράγοντας με αυτόν της κοινής γρίπης και της γρίπης των πτηνών και παρόμοια τεχνική με τα προηγούμενα εμβόλια.

    Η μέχρι τώρα χρήση του, τόνισαν οι επιστήμονες δείχνει ότι πρόκειται για ασφαλές εμβόλιο. Το ζήτημα της ασφάλειας παρακολουθούν όλοι οι μεγάλοι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί, που σχετίζονται με την ασφάλεια των φαρμάκων.

    Οι επιστήμονες, όταν ρωτήθηκαν για τις παρενέργειες του εμβολίου, σε γενικές γραμμές τις χαρακτήρισαν ήπιες. Εκαναν λόγο για πόνο που εμφανίζεται στο χέρι το πρώτο 24ωρο, ενώ σε ένα από τα δυο εμβόλια που θα διατεθούν από τις αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρίες, καταγράφεται μικρός πυρετός για μια ημέρα.

    Σημειώνεται, ότι το εμβόλιο προσφέρει ικανοποιητική κάλυψη τις πρώτες δέκα ημέρες, ενώ μετά από τρεις εβδομάδες, οι περισσότεροι που το κάνουν έχουν υψηλά ποσοστά ανοσίας στον ιό της νέας γρίπης.

    [07] Πιο ...βλαβερά τα βιοκαύσιμα

    Τα εξελιγμένα βιοκαύσιμα θα εκπέμπουν, κατά μέσον όρο, περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι η βενζίνη τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Science. Ταυτόχρονα, άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ίδια επιθεώρηση, υποστηρίζει ότι τα Ηνωμένα Εθνη υπερέβαλαν την εξοικονόμηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα βιοκαύσιμα και τη βιομάζα, αγνοώντας την αποδάσωση και άλλες αλλαγές στη χρήση γης.

    Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη, την οποία υπογράφει ο Τζέρι Μελίλο του Marine Biological Institute τις ΗΠΑ, τα καλούμενα "κυτταρινικά" βιοκαύσιμα, δηλαδή τα καύσιμα από ξύλο και γρασίδι - για την εξέλιξη των οποίων κυβερνήσεις ανά τον κόσμο διαθέτουν δισεκατομμύρια δολάρια - θα οδηγήσουν πρακτικά σε υψηλότερες ανά μονάδα ενέργειας εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με τη βενζίνη, κατά μέσον όρο, στο χρονικό διάστημα 2000-2030.

    Αυτό οφείλεται στο ότι από τις εκτάσεις που θα φιλοξενήσουν τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες λεύκες και τροπικό χόρτο θα εκτοπιστούν οι καλλιέργειες τροφίμων, δίνοντας ώθηση στην αποψίλωση με στόχο την επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Παράλληλα, οι καλλιέργειες για βιοκαύσιμα απαιτούν αζωτούχα λιπάσματα, πηγή δύο αερίων του θερμοκηπίου, του διοξειδίου του άνθρακα και του πολύ ισχυρότερου οξειδίου του αζώτου.

    "Εκτιμάμε ότι υπάρχει χώρος στον πλανήτη τόσο για τις καλλιέργειες σιτηρών όσο και τα βιοκαύσιμα αλλά θα υπάρξουν συνέπειες από αυτή τη χρήση" και αυτές θα είναι η απώλεια δάσους, είπε ο κ. Μελίλο.

    Από την πλευρά του, ο εκ των συγγραφέων της δεύτερης μελέτης κ. Στιβ Χάμπουργκ, επικεφαλής επιστήμονας στην περιβαλλοντική οργάνωση Environmental Defense Fund, "θα υπάρξει αυξανόμενη πίεση για μετατροπή της βιομάζας στον πλανήτη σε πηγή ενέργειας".

    "Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ανταγωνισμός με τη γεωργία, την προστασία των υδάτινων πόρων, τη βιοποικιλότητα κι αυτό δεν ωφελεί την ατμόσφαιρα", είπε ο κ. Χάμπουργκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 October 2009 - 6:30:28 UTC