Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Γ. Παναγόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Video
  • [02] Ενστάσεις για τις εκλογές
  • [03] Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη
  • [04] Αρχίζει η δίκη του Κάρατζιτς στη Χάγη

  • [01] Συνέντευξη Γ. Παναγόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Video

    Διενέργεια διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μετά την κατάργηση των Stage στο Δημόσιο προτείνει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σε συνέντευξη του στο Εθνικό Πρακτορείο.

    «Αντί τα προγράμματα των Stage να είναι ολιγόμηνα έχουν καταντήσει να αποτελούν ομηρία για τους νέους ανθρώπους».

    [02] Ενστάσεις για τις εκλογές

    Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) κατατέθηκαν οι πρώτες ενστάσεις που αφορούν τα εκλογικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009.

    Η πρώτη ένσταση κατατέθηκε από τον πρώτο αναπληρωματικό βουλευτή της ΝΔ στην Αργολίδα Δημήτριο Κράνια ο οποίος στρέφεται κατά του πρώτου βουλευτή του ίδιου κόμματος και ίδιας εκλογικής περιφέρειας Ιωάννη Ανδριανού.

    Ο κ. Κράνιας υποστηρίζει στην ένσταση του ότι ο κ. Αδριανός έχει κώλυμα εκλογιμότητας κατά το άρθρο 56 του Συντάγματος, καθώς διετέλεσε -όπως αναφέρει στην ένστασή του- διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρώην Πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή από τον Μάρτιο του 2004 έως και την ημέρα της παραίτησης του την 10η Σεπτεμβρίου 2009.

    Ο κ. Κράνιας αναφέρει ακόμη ότι ο κ. Ανδριανός κατείχε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης με πανελλαδική εμβέλεια και συνεπώς έπρεπε να μην υπηρετούσε στη θέση αυτή τουλάχιστον 18 μήνες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, ενώ υπέβαλε την παραίτησή του την 10η Σεπτεμβρίου 2009.

    Επιπρόσθετα, ο κ.Κράνιας αναφέρει ότι ο κ.Ανδριανός είχε αποσπαστεί στο Πολιτικό Γραφείο του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή από την δημοτική επιχείρηση «Δήμος Αθηναίων-Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Αθήνα», από την οποία δεν παραιτήθηκε ποτέ και την διατήρησε και μετά την ανάκλησή του από τη θέση του ειδικού συμβούλου του Πρωθυπουργού.

    Επίσης, ενστάσεις κατατέθηκαν και από τρεις υποψήφιους βουλευτές του ΛΑΟΣ με τις οποίες ζητούν να προσμετρηθούν επιπλέον ψηφοδέλτια στο κόμμα τους σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, αλλά και να αυξηθούν οι βουλευτικές έδρες του ΛΑΟΣ. Πρόκειται για τους υποψήφιους του ΛΑΟΣ Δ. Αιδίνη (Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης), Κ. Σκανδαλάκη (Επικρατείας) και Μ. Ντουκάκη (Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών).

    Ειδικότερα, ο κ.Αιδίνης στρέφεται κατά της ανακήρυξης των βουλευτών Θεσσαλονίκης Θ. Ρομπόπουλου (ΠΑΣΟΚ), Ελ. Ράπτη (ΝΔ), Ι. Ζιώγα (ΚΚΕ) και Αν. Κουράκη (ΣΥΡΙΖΑ), ζητώντας να αναγνωριστούν έγκυρα και να προσμετρηθούν 134 ψηφοδέλτια στο ΛΑΟΣ, έτσι ώστε να πάρει δεύτερη έδρα στην Θεσσαλονίκη και να εκλεγεί εκείνος βουλευτής. Παρόμοια είναι και η ένσταση του κ.Ντουκάκη ο οποίος ζητάει την προσμέτρηση 371 ψηφοδελτίων, διεκδικώντας μια επιπλέον έδρα στην Β΄ Αθηνών.

    Ο κ. Σκανδαλάκης στρέφεται κατά των εκλεγέντων στα ψηφοδέλτια Επικρατείας Π. Γερουλάνου (ΠΑΣΟΚ), Δ. Αυγερινοπούλου (ΝΔ), Κ. Καζάκου (ΚΚΕ) και Β. Μουλόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ), υποστηρίζοντας ότι πρέπει να προστεθούν στο ΛΑΟΣ ψηφοδέλτια από την Α΄ Αθηνών, Α΄ Θεσσαλονίκης, και Α΄ Πειραιά, έτσι ώστε να πάρει δεύτερη έδρα το ΛΑΟΣ στο Επικρατείας.

    [03] Λουτρό αίματος στη Βαγδάτη

    Δύο βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στο κέντρο της Βαγδάτης προκάλεσαν το θάνατο περισσότερων από 155 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους πεντακόσιους.

    Τις δύο αυτές επιθέσεις ιρακινή κυβέρνηση αποδίδει στην αλ Κάιντα και στους συμμάχους της με στόχο να τορπιλίσουν τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου.

    Πρόκειται για την αιματηρότερη επίθεση στην ιρακινή πρωτεύουσα από τον Απρίλιο του 2007 όταν 140 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο σε πολυσύχναστη αγορά.

    Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε χθες το πρωί στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημοσίων Έργων στην οδό Χάιφα και δέκα λεπτά αργότερα μια δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε μπροστά στην έδρα του κυβερνήτη της Βαγδάτης στον ίδιο τομέα.

    "Τα εγκλήματα του Μπαάθ και της αλ Κάιντα δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν την πολιτική διαδικασία και την διεξαγωγή των εκλογών. Είναι το ίδιο χέρι που βάφτηκε με αίμα από τις επιθέσεις της 19ης Αυγούστου. Θα τιμωρήσουμε τους εχθρούς του Ιράκ", επισήμανε ο πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο των δύο επιθέσεων.

    Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βαγδάτη Κρίστοφερ Χιλ και ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ Ρέι Οντιέρνο καταδίκασαν την διπλή επίθεση και κάλεσαν "τους Ιρακινούς, αυτήν την σημαντική στιγμή που οδηγεί στις εθνικές εκλογές, να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν όλες τις μορφές βίας και εκφοβισμού".

    Λίγο μετά τις εκρήξεις, δεκάδες πτώματα ήταν σκορπισμένα στο δρόμο μπροστά από τα δύο υπουργεία και πολλά αυτοκίνητα με οδηγούς και επιβάτες ήταν τυλιγμένα στις φλόγες.

    Πολλοί κάτοικοι της Βαγδάτης στράφηκαν εναντίον των αστυνομικών, όπως ο Μαχάμαντ Ράντι, υπάλληλος του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος αναζητούσε την αδελφή του.

    "Τα μηχανήματα που διαθέτουν δεν εντοπίζουν τα εκρηκτικά. Περνούν την ώρα τους κουβεντιάζοντας και μιλώντας στο τηλέφωνο αντί να ελέγχουν τα αυτοκίνητα", κατήγγειλε.

    Ο επικεφαλής των ιρακινών χερσαίων δυνάμεων, στρατηγός Αλι Γεϊντάν προειδοποίησε για βίαιες επιθέσεις τους επόμενους μήνες λόγω των εκλογών. Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για αντίποινα σε περίπτωση που αναβληθούν οι εκλογές.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε "αποτρόπαιες" τις επιθέσεις στη Βαγδάτη και προσθεσε πως είναι μια προσπάθεια να σταματήσει η πρόοδος του Ιράκ.

    "Οι επιθέσεις αυτές δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο τη δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών και αποκαλύπτουν τα μισητά και καταστροφικά σχέδια αυτών που αρνούνται στον ιρακινό λαό το μέλλον που του αξίζει", τόνισε ο Ομπάμα.

    Η Γαλλία καταδίκασε την διπλή αιματηρή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της Βαγδάτης και διαβεβαίωσε το Ιράκ για την αλληλεγγύη της, επισημαίνεται σε μήνυμα του προέδρου Νικολά Σαρκοζί και σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών.

    [04] Αρχίζει η δίκη του Κάρατζιτς στη Χάγη

    Η δίκη για γενοκτονία του πρώην πολιτικού αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, την οποία ο ίδιος θα μποϊκοτάρει, αρχίζει σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκσολαβία, δεκατέσσερα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου της Βοσνίας.

    Οι δικαστές Ο-Γκον Κουόν από τη Νότια Κορέα, Χάουαρντ Μόρισον από τη Βρετανία και Μέλβιλ Μπέιρντ από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο θα κηρύξουν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στις 10.00 (ώρα Ελλάδας) στη Χάγη.

    Ο 64χρονος Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος υπερασπίζεται ο ίδιος τον εαυτό του, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν είναι έτοιμος και κατά συνέπεια θα μποϊκοτάρει την έναρξη της δίκης, που προβλέπεται να διαρκέσει δύο χρόνια.

    Έγκειται στους δικαστές να αποφασίσουν σήμερα αν θα διατάξουν τη διεξαγωγή της δίκης απουσία του, θα του επιβάλουν ένα δικηγόρο ή θα αναβάλουν τη δίκη.

    Ο Κάρατζιτς κατηγορείται ότι ήταν ο εγκέφαλος του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995), ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους και είχε αποτέλεσμα τον εκτοπισμό 2,2 εκατομμυρίων, επειδή επιχείρησε να "εκδιώξει για πάντα" τους Μουσουλμάνους και τους Κροάτες από εδάφη της Βοσνίας που εποφθαλμιούσαν οι Σέρβοι. Ο ίδιος δηλώνει αθώος.

    Στο κατηγορητήριό του περιλαμβάνονται δύο κατηγορίες για γενοκτονία, κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου και για τη σφαγή άνω των 7.000 ανδρών στη Σρεμπρένιτσα (ανατολική Βοσνία) τον Ιούλιο του 1995.

    Κατηγορείται επίσης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δηλαδή φόνους, βασανιστήρια, βιασμούς ή εκτοπισμούς που διαπράχθηκαν σε 19 βοσνιακές κοινότητες, στη Σρεμπρένιτσα και στη διάκρεια της πολιορκίας του Σαράγεβο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 10.000 άνθρωποι.

    Ο Κάρατζιτς, ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2008 στο Βελιγράδι αφού διέφευγε επί 13 χρόνια, είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της βοσνιακής σύγκρουσης που δικάζεται από το ΔΠΔ. Ο πρώην σύμμαχός του, ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πέθανε στη Χάγη πριν από το τέλος της δίκης του, το Μάρτιο του 2006.

    Το στρατιωτικό άλτερ έγκο του Κάρατζιτς, ο σερβοβόσνιος στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, εξακολουθεί να διαφεύγει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 October 2009 - 11:30:28 UTC