Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη
  • [02] Καταθέτουν τις προτάσεις τους οι υποψήφιοι
  • [03] Έρευνες για τον αγνοούμενο

  • [01] Επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και εκπροσώπων των κομμάτων τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου η επίσημη δοξολογία για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και τη γιορτή του Πολιούχου της Αγ. Δημητρίου.

    Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η μεγάλη νίκη του Ελληνισμού, της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει και αποδεικνύει τη διαχρονική δύναμη που έχει ο λαός μας και η πατρίδα μας, τη δύναμη της Β. Ελλάδας, της Μακεδονίας και Θράκης» και υπογράμμισε: «Η δύναμη αυτή αποδεικνύει ότι με τη βούληση και την ενότητα, υπηρετώντας αξίες και αρχές κατακτούμε στόχους και μπορούμε και αλλάζουμε την Ελλάδα. Σήμερα δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης από νοοτροπίες, αντιλήψεις και πρακτικές που μας κράτησαν πολλά χρόνια πίσω. Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης της πολιτικής από τον μικροκομματισμό και την αδιαφάνεια. Τη μάχη της απελευθέρωσης του πολίτη από την ανασφάλεια, την αδικία, την ανισότητα. Και σε αυτή τη μάχη είμαι σίγουρος ότι είμαστε ενωμένοι. Μας ενώνει αυτή η μάχη, όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες, σε μια κοινή προσπάθεια να κάνουμε την Ελλάδα ισχυρή, ικανή, δίκαιη και ανθρώπινη. Και βέβαια καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη μάχη έχει η περιφέρεια. Η Θράκη μας, η Μακεδονία μας, η Θεσσαλονίκη μας».

    Τη ΝΔ εκπροσώπησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι μεγάλη για τους Μακεδόνες και τη Θεσσαλονίκη.

    Η βουλευτής και υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι δεν είναι η ώρα για πολιτικές ευχές, αλλά για πατριωτικές ευχές σε όλο τον κόσμο και είπε πως πρέπει να θυμόμαστε και να τιμάμε την ιστορία μας.

    Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος και Άγγελος Κολοκοτρώνης επέκριναν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και τη μετατροπή του σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. «Έτσι όπως πάμε θα πάμε στα χειρότερα», είπε ο κ. Βελόπουλος, ενώ ο κ. Κολοκοτρώνης τόνισε ότι «δεν μπορεί να γιορτάζει η Θεσσαλονίκη όταν έχει καταργηθεί το ΥΜΑΘ».

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε την ανάγκη να βαδίσουμε ενωμένοι, όλοι μαζί, για μια καλύτερη πατρίδα.

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είπε ότι τα 97 χρόνια που μεσολάβησαν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης έγιναν πολλά στην πόλη και πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι και αγαπημένοι για να γίνει η Θεσσαλονίκη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

    Στις ανιστόρητες διεκδικήσεις των Σκοπίων και στο ζήτημα με το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αναφέρθηκε στο κήρυγμα του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

    Στη δοξολογία παρέστησαν ο πρ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, οι υφυπουργοί Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Μαγκριώτης, Σπύρος Βούγιας, βουλευτές κ.α.

    Επίσημος εορτασμός στο ΑΠΘ

    Ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 97ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του 1940, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

    Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Αναστάσιος Μάνθος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε για τον εορτασμό της τριπλής επετείου είπε -μεταξύ άλλων- ότι η συμβολική χρονική συγκυρία της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης την ημέρα εορτασμού του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου 1912, έχει διαστάσεις υπερβατικού χαρακτήρα και συνενώνει το Θείο με το ανθρώπινο, τη δράση με την αγάπη, την ιστορική δικαίωση με την αναγκαιότητα.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιωάννης Μουρέλος, με θέμα «Η αίσθηση της ισχύος και η διαχείριση της ιστορικής κληρονομιάς».

    Η λαμπρή τελετή άρχισε με το απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου, από τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Πεκιαρίδη.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, ξένων κρατών, πανεπιστημιακών, στρατιωτικών, εκκλησιαστικών αρχών κ.ά.

    Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι πρυτανικές αρχές παρέθεσαν δεξίωση προς τιμήν του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Κ. Παπούλιας : Το νόημα του πατριωτισμού

    «Ο πατριωτισμός έχει ουσία και ειλικρινές περιεχόμενο όταν εκφράζει ανιδιοτελή έμπρακτη αγάπη για την πατρίδα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παπούλιας έφτασε χθες στο αεροδρόμιο και κατά την αντιφώνηση του στην προσφώνηση του δημάρχου Θεσσαλονικέων Β. Παπαγεωργόπουλου, αναφέρθηκε στο νόημα και την ουσία του πατριωτισμού σήμερα, λέγοντας:

    «Απόδειξη αγάπης για τον τόπο μας, δηλαδή πατριωτισμού, είναι η προστασία του φυσικού του πλούτου. Παραλάβαμε έναν υπέροχο τόπο, με μοναδική ομορφιά, και τον παραδίδουμε στην επόμενη γενιά με λιγότερα δάση, με λιγότερα νερά, με χειρότερο κλίμα.

    Απόδειξη αγάπης για τον τόπο είναι η μάχη για μια καλύτερη παιδεία για όλους. Η συστράτευση σε μια τέτοια προσπάθεια έχει οραματικό περιεχόμενο και αποτελεί μονόδρομο για τη θεραπεία κάθε υστέρησης που παρουσιάζει σήμερα η πατρίδα μας. Λαός απαίδευτος είναι λαός τελειωμένος.

    Απόδειξη για τον τόπο μας, είναι ακόμα η διάθεση μας για αλλαγή του πολιτισμού της καθημερινότητας. Πολιτισμός της καθημερινότητας είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντός μας, του άλλου, του εαυτού μας τελικά. Είναι ο σεβασμός των ατόμων με αναπηρία, ο σεβασμός των γερόντων και των παιδιών, κάθε ευπαθούς ομάδας, κάθε μειοψηφίας.

    Απόδειξη αγάπης για τον τόπο μας, είναι η συμβολή, όσων έχουν αυτή τη δυνατότητα, στην προσπάθεια για κοινωνική συνοχή που τίθεται σε κίνδυνο όταν καλπάζει η ανεργία, όταν εντείνονται οι αποκλεισμοί».

    Με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, για την 28η Οκτωβρίου, την απελευθέρωση της πόλης και τον Άγιο Δημήτριο, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι δίνεται η ευκαιρία «να θυμίσουμε τις εθνικές επετείους και να κάνουμε σκέψεις που μας βοηθούν να νοηματοδοτήσουμε συλλογικά ιδανικά, αρχές και αξίες. Οι επόμενοι θα κρίνουν τον δικό μας πατριωτισμό, αξιολογώντας όχι μόνο τις τιμές που αποδώσαμε στους προγόνους μας αλλά και τι κάναμε εμείς για την πατρίδα μας. Ας αφήσουμε κι εμείς κάτι σε αυτό τον τόπο. Ας μετρήσουμε την προσφορά μας κι ας μετρηθούμε με βάση το μέγεθος και την ποιότητα της».

    [02] Καταθέτουν τις προτάσεις τους οι υποψήφιοι

    Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου Δημήτρης Σιούφας ανακοίνωσε ότι ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής "απέστειλα σήμερα στον Πρόεδρο του Κόμματος κ. Κώστα Καραμανλή και στους τέσσερις εγκύρως υποβαλόντες υποψηφιότητα για την Προεδρία του Κόμματος, το τελικό κείμενο της πρότασης προς έγκριση από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αφορά τα προς αναθεώρηση άρθρα του Καταστατικού, τα σχετικά με την εκλογή του νέου Προέδρου του Κόμματος".

    Ο Δ. Σιούφας πρόσθεσε ότι "η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε κατά πιστή εφαρμογή της κοινής συμφωνίας των τεσσάρων υποψηφίων της 16ης Οκτωβρίου" και "δεν περιλαμβάνει τις μεταγενέστερα υποβληθείσες, από τους υποψηφίους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Παναγιώτη Ψωμιάδη, προτάσεις, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στην αναθεώρηση του άρθρου 4 του Καταστατικού του Κόμματος".

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι "πέραν της προτάσεως για τα προς αναθεώρηση άρθρα του Καταστατικού, στον Πρόεδρο του Κόμματος και στους τέσσερις υποψηφίους για την Προεδρία του Κόμματος απεστάλη, επίσης, και ο κανονισμός εργασιών του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, τον οποίον επίσης θα εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος".

    Ο Δημ. Σιούφας τόνισε ότι η ΝΔ "προχωρά συντεταγμένα στο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου και τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου με τρόπο που εξασφαλίζει την ενότητα και τη συνοχή της".

    Στις 31 Νοεμβρίου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

    Συγκαλείται ενόψει του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, με αντικείμενο την έγκριση εισήγησης προς το Συνέδριο για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου του κόμματος.

    Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει ομιλία του Προέδρου της ΝΔ, εισήγηση του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου, με την οποία παρουσιάζεται η κοινή και ομόφωνη πρόταση των τεσσάρων υποψηφίων Προέδρων ως προς την τροποποίηση των διατάξεων του Καταστατικού για την εκλογή Προέδρου του Κόμματος, τοποθέτηση των τεσσάρων υποψηφίων πάνω στην πρόταση στην οποία ομόφωνα κατέληξαν και απόφαση επί της πρότασης τροποποίησης των διατάξεων του Καταστατικού.

    Απάντηση Δ. Αβραμόπουλου στο Δ. Σιούφα

    Σε απάντηση της σημερινής ανακοίνωσης του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου της ΝΔ Δημ. Σιούφα, ο εκ των διεκδικητών της ηγεσίας του κόμματος Δημ. Αβραμόπουλος δήλωσε:

    «Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την παράταξή μας, η απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, που πληροφορήθηκα από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, να μην περιλάβει την πρότασή μου στην εισήγησή της προς την Κεντρική Επιτροπή για την τροποποίηση του άρθρου 4, που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατικότητας των διαδικασιών μας, έχει ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση πρότασης που δεν έχει ομοφωνία. Κάτι, που αποτελεί υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της Οργανωτικής Επιτροπής και είναι αντίθετη με τη συμφωνία της 16ης Οκτωβρίου 2009, με την οποία οι υποψήφιοι συμφωνήσαμε, ότι θα υποβάλλουμε προτάσεις μετά της 22ης Οκτωβρίου, μετά την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιότητών μας.

    Τέτοια ομόφωνη απόφαση δεν ελήφθη μέχρι σήμερα, παρότι εγώ υπέβαλλα εμπρόθεσμα τις προτάσεις μου στις 24 Οκτωβρίου 2009 και στις 25 Οκτωβρίου 2009 τις βελτίωσα κατόπιν τηλεφωνικής μου συνεννόησης με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Η προωθούμενη πρόταση, ως δήθεν κοινή πρόταση των υποψηφίων, είναι απλώς πρόταση των υπηρεσιών του Κόμματος και της Οργανωτικής Επιτροπής. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ομόφωνη και συνεπώς, η Οργανωτική Επιτροπή δεν νομιμοποιείται να την προωθήσει για έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή. Η μόνη νόμιμη πρόταση προς την Κεντρική Επιτροπή, θα ήταν ή πρόταση κοινής αποδοχής των υποψηφίων ή προτάσεις ξεχωριστές από την πλευρά των υποψηφίων.

    Ως εκ τούτου, θεωρώ την επίκληση της υπογραφής στο πρακτικό της 16ης Οκτωβρίου 2009 προσχηματική και ανάξια περαιτέρω σχολιασμού και αναμένω από την Οργανωτική Επιτροπή να πράξει το καθήκον της, αναλογιζόμενη τις συνέπειες των πράξεών της απέναντι στο Συνέδριο και τη βάση της παράταξής μας.

    Και βέβαια, εμμένω στην έγγραφη πρότασή μου».

    Περιοδεία της Ντ. Μπακογιάννη στην Πιερία

    Περιοδεία στο νομό Πιερίας πραγματοποίησε η υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μίλησε σε μέλη και στελέχη του κόμματος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης και επισκέφθηκε περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

    Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει και πάλι η ΝΔ η μεγάλη παράταξη που θα κυβερνήσει εκ νέου τη χώρα και ζήτησε την ενεργό συμμετοχή των μελών και στελεχών του κόμματος στις διεργασίες που θα ακολουθήσουν. Επισήμανε πως αν εκλεγεί πρόεδρος, δεν μπορεί με θαύματα να εξαφανίσει τη διαφορά των 10 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και με τη βοήθεια των μελών κα στελεχών θα τα καταφέρει.

    Σε συνέντευξή της στην ΕΤ-3 είπε πως σε ό,τι αφορά τον Αντώνη Σαμαρά η ίδια έχει γυρίσει σελίδα και «δεν έχει νόημα να θυμόμαστε αυτά που μας πληγώνουν». Για τη ΝΔ τόνισε πως δεν είναι διχασμένη. Είναι λαβωμένη, είναι πικραμένη και χρειάζεται αναγέννηση και όχι επανίδρυση, είπε.

    Στην Πιερία επισκέφθηκε το ρέμα Ξηρολάκκι, που υπερχείλισε, καλλιεργημένες εκτάσεις που πλημμύρισαν στις διασταυρώσεις προς Βροντού και Αγιο Σπυρίδωνα και τον ποταμό Αίσωνα. Ενημερώθηκε από το νομάρχη Γιώργο Παπαστεργίου για την έκταση των ζημιών και την πορεία των ερευνών για τον αγνοούμενο, ενώ συνομίλησε με κατοίκους και εξέφρασε τη συμπαράστασή της.

    Ομιλία Α.Σαμαρά στην Καλαμάτα

    Στην εκλογική του περιφέρεια τη Μεσσηνία βρέθηκε υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και μίλησε σε συγκέντρωση ψηφοφόρων του και στελεχών της ΝΔ στο κλειστό γυμναστήριο Τέντα της Καλαμάτας.

    Ο κ. Σαμαράς δήλωσε χαρούμενος και συγκινημένος που ξεκινά με εφαλτήριο την Καλαμάτα την προεκλογική του πορεία για την προεδρεία της ΝΔ και περιμένω είπε να μου δώσετε δύναμη. Πρέπει, σημείωσε, να συσπειρωθούμε αυτοί που στεναχωρήθηκαν και που έφυγαν προς αλλά κόμματα ή απείχαν από τις τελευταίες εκλογές και αυτοί, είπε, είναι ένα μεγάλοι ποσοστό που πρέπει να τους αφυπνίσουμε και να ξαναγυρίσουν. Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί το κύριο μέλημα μας για να ξαναγίνουμε κόμμα εξουσίας.

    Σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί από τη βάση, πρόσθεσε ότι η ενότητα είναι δεδομένη και κάλεσε τους δυσαρεστημένους να επιστρέψουν και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου στη ΝΔ.

    Το ΠΑΣΟΚ είπε βρίσκεται μπροστά στις υποσχέσεις του και δεν μπορεί να τις υλοποιήσει.

    Τέλος, έκανε πάλι αναφορά στο θέμα των stage λέγοντας ότι η κυβέρνηση έκοψε τα όνειρα χιλιάδων νέων ανθρώπων και σημείωσε ότι δεν θα το επιτρέψουμε, οι χιλιάδες αυτοί νέοι θα έχουν την συμπαράσταση μας.

    Περιοδεία Αντ. Σαμαρά στη Βόρεια Ελλάδα

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη βόρεια Ελλάδα στις 28 και 29 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για την αρχηγία της ΝΔ.

    Ειδικότερα, την Τετάρτη ο κ.Σαμαράς θα παρεβρεθεί στη Θεσσαλονίκη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το νομάρχη Θεσσαλονίκης και ανθυποψήφιό του Παναγιώτη Ψωμιάδη και αργότερα τον δήμαρχο της πόλης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

    Στις 19:30 θα επισκεφθεί τα γραφεία της ΝΟΔΕ και στις 20:15 θα συναντηθεί με φίλους και μέλη της ΝΔ στο Μακεδονία Παλλάς.

    Την Πέμπτη ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στην Καβάλα όπου θα επισκεφθεί στις 11:00 το νομάρχη και μετά τα γραφεία της ΝΟΔΕ Καβάλας. Στις 12:15 θα συναντηθεί με φίλους και μέλη της ΝΔ σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης και στις 2 μετά το μεσημέρι θα έχει γεύμα με δημάρχους της περιοχής καθώς και το νομάρχη.

    Το απόγευμα της Πέμπτης ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στις Σέρρες όπου στις 18:30 θα επισκεφθεί τη ΝΟΔΕ Σερρών, στις 19:00 τον δήμαρχο της πόλης, στις 19:30 το Εμπορικό Επιμελητήριο και θα μιλήσει στις 20:00 σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.

    Δήλωση Π. Ψωμιάδη

    Να ψηφίσουν για την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ όχι μόνο τα μέλη αλλά και οι φίλοι του κόμματος ζήτησε ο υποψήφιος πρόεδρος Παναγιώτης Ψωμιάδης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση που έχει διατυπώσει ο έτερος υποψήφιος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    «Μόνο μέσα από ένα ανοιχτό συνέδριο, να ψηφίσει όποιος θέλει, μπορούμε να επιστρέψουμε γρήγορα στην ελληνική κοινωνία. Να δώσουμε το δικαίωμα να ψηφίσει ο οποιοσδήποτε», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης και σε ερώτηση αν θα στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά στον β΄ γύρο, απάντησε: «Ας φτάσουμε στο νήμα του πρώτου γύρου και εν συνεχεία... Είναι κλειστά τα χαρτιά του Ψωμιάδη».

    Σε ότι αφορά το θέμα των προγραμμάτων σταζ παρατήρησε: «Να είναι πολύ προσεκτική η ΝΔ και να μην ομιλεί. Αυτά που έπρεπε να κάνει δεν τα έκανε και σήμερα φτάσαμε, δυστυχώς, σε αυτό το αποτέλεσμα».

    Δηλώσεις Γ. Κουμουτσάκου για τα stage

    Κατά μέτωπο επίθεση στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή την απόφαση για την κατάργηση των stage εξαπέλυσε σήμερα η ΝΔ διά του εκπροσώπου της κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αναλγησία, εκδικητικότητα, μαζικές διώξεις, ανεργία και άρνηση προοπτικής για χιλιάδες νέους».

    «Στο θέμα των "stages" επιβεβαιώνεται ότι το βαθύ κομματικό ΠΑΣΟΚ επανέρχεται ανάλγητο, εκδικητικό, όπως φάνηκε άλλωστε στο Εθνικό Συμβούλιό του» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «είναι μια καθαρά κομματική απόφαση που σπρώχνει σε πραγματικό "εργασιακό Μεσαίωνα" χιλιάδες νέους που έχουν ανάγκη. Χιλιάδες νέους που το "λάθος" τους ήταν ότι μαθήτευσαν και προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στο Δημόσιο, επί μιας άλλης, πλην ΠΑΣΟΚ, Κυβέρνησης. Ο "εργασιακός Μεσαίωνας" τον οποίο βιώνουν ήδη οι χιλιάδες αυτοί νέοι και οι οικογένειές τους, είναι αποτέλεσμα του "ρεβανσιστικού Μεσαίωνα" από τον οποίο δεν υπήρξε ποτέ "Αναγέννηση" στο ΠΑΣΟΚ».

    Ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε στα επιχειρήματα που προβάλλει η κυβέρνηση ξεκινώντας από την επίκληση του σεβασμού στο ΑΣΕΠ: «Πως μιλούν για υποβάθμιση του ΑΣΕΠ εκείνοι που κυριολεκτικά το καταρράκωσαν, όταν με τους Νόμους 2738/1999 και 2839/2000 μονιμοποίησαν πάνω από 2.500 «stagiers», πριν ακόμα λήξει η 17μήνη μαθητεία τους. Ξεχνούν ότι εκείνοι, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, πρώτοι εφάρμοσαν, διατήρησαν και κληροδότησαν το θεσμό των stages. Δικό τους δημιούργημα είναι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η ΝΔ εκτιμά, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, ότι παρά τα όσα «είπε αρχικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τον οποίο στη συνέχεια "άδειασε" μεγαλοπρεπώς ο κ. Πάγκαλος, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να καταργήσει τελικά την μοριοδότηση όσων απασχολήθηκαν στα προγράμματα stages.

    Καταπατούν έτσι, χωρίς αιδώ, την αρχή της συνέχειας του κράτους αφαιρώντας νομοθετημένα κεκτημένα δικαιώματα».

    Ένα ακόμη σημείο στο οποίο στάθηκε ο κ. Κουμουτσάκος είναι η διατήρηση των «stages» στον ιδιωτικό τομέα την οποία αποδίδει σε κομματική λογική και εξηγεί: «Στα κενά που θα δημιουργηθούν από την κατάργηση των «stages» στο Δημόσιο η Κυβέρνηση θα μπορεί να διορίσει κομματικούς επιλέκτους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Είναι προφανές λοιπόν ότι το ΠΑΣΟΚ προωθεί στο Δημόσιο νέα στρατιά «πράσινων» συμβασιούχων και όταν αυτοί θα έχουν αποκτήσει «νομιμοποίηση» για να απαιτήσουν μονιμοποίηση, θα έρθει το ΑΣΕΠ να τους τακτοποιήσει «και με το νόμο». Η απαράδεκτη λοιπόν απόφαση της κυβέρνησης για τα «stages» κινδυνεύει να οδηγήσει σε κύμα απολύσεων σημερινών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα».

    Συνεχίζοντας την επίθεσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, υποστηρίζει ότι «το μόνο που τους ενδιαφέρει στο ΠΑΣΟΚ είναι η εκκολαπτόμενη νέα στρατιά πράσινων συμβασιούχων στο Δημόσιο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ενώ καταργούν τη μοριοδότηση για τα «stages», τη διατηρούν για τους συμβασιούχους του 2004. Δηλαδή εκείνους που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατά παράβαση κοινοτικής οδηγίας του 1999, «κληροδότησε» στη Ν.Δ».

    Ο κ. Κουμουτσάκος αφού αναφέρει ότι η διαφορά νοοτροπίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται από το ότι το 2004 η ΝΔ μονιμοποίησε χιλιάδες συμβασιούχους καταλήγει: «Επαναλαμβάνω ότι η Ν.Δ. σε αυτή τη δύσκολη στιγμή τους, θα είναι δίπλα στους χιλιάδες νέους που υφίστανται την αναλγησία και την εκδικητικότητα του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση».

    [03] Έρευνες για τον αγνοούμενο

    Εναν νεκρό στο Βόλο, έναν αγνοούμενο στην Πιερία και σοβαρά προβλήματα, προκάλεσε το νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές καταιγίδες, που έπληξε τη χώρα. Τα σοβαρότερα από αυτά αντιμετώπισαν οι νομοί Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας.

    Στο Βόλο ένας άνδρας ηλικίας 41 ετών, έχασε τη ζωή του όταν ανατράπηκε το σκάφος του από το ξαφνικό μπουρίνι. Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Βόλου, το περιστατικό συνέβη λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Κυριακής. Ο άτυχος άνδρας βρισκόταν μαζί με φίλο του πάνω σε αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό. Από το ξαφνικό μπουρίνι που ξέσπασε αναποδογύρισε το σκάφος, με συνέπεια οι δύο άνδρες να πέσουν στη θάλασσα.

    Ο ένας κατάφερε να βγει κολυμπώντας στη στεριά. Ο δεύτερος εντοπίστηκε λίγο αργότερα νεκρός από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχε στην επιχείρηση εντοπισμού του.

    Η σορός του νεκρού μεταφέρθηκε για νεκροψία-νεκροτομή στο Γενικό Νοσοκομείου Βόλου.

    Στην Πιερία, χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν σήμερα λίγο πριν τις 6 το απόγευμα οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό του 46χρονου, τα ίχνη του οποίου αναζητούνται από χθες, όταν εξαφανίστηκε μαζί με το αυτοκίνητό του στην περιοχή του ποταμού Αίσονα στην Πιερία.

    Οι έρευνες ξεκίνησαν το πρωί και συνεχίστηκαν μέχρι τη δύση του ήλιου, με τη συμμετοχή ανδρών της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και εθελοντικών ομάδων.

    Οι διασώστες "χτενίζουν" την περιοχή κατά μήκος του ποταμού Αίσονα, όπου χθες εντοπίστηκε μέσα στις λάσπες και ανασύρθηκε το αυτοκίνητό του, δίχως όμως να βρεθεί ίχνος του 46χρονου, πατέρα τριών παιδιών.

    Οι έρευνες για τον εντοπισμό του άτυχου άνδρα από την Βροντού Πιερίας θα συνεχιστούν αύριο με το πρώτο φως της ημέρας.

    Προβλήματα και στη Λάρισα

    Σε 160 περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβει σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν καταστάσεις που προκλήθηκαν σβ όλο το νομό από τη βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα το μεσημέρι.

    Αν και ο Νομός Λάρισας δεν επλήγη όσο άλλοι νομοί, ωστόσο η νεροποντή είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν άνθρωποι σε αυτοκίνητα και σπίτια, να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος στον κεντρικό τομέα της Λάρισας, να πλημμυρίσουν καταστήματα και σπίτια και να σημειωθούν ζημιές, να κλείσουν από τα νερά κεντρικές διασταυρώσεις, να δημιουργηθούν μικρής έκτασης προβλήματα σε σχολεία, που λειτούργησαν, όμως, κανονικά.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας επενέβη μέχρι αργά το απόγευμα σε 160 περιστατικά στην πόλη και το νομό Λάρισας. Κλήθηκαν δε, δυνάμεις και από όμορους νομούς και σχηματίστηκαν δώδεκα συνεργεία άντλησης υδάτων. Η ΔΕΥΑΛ με όλα τα μέσα και το προσωπικό της βρισκόταν σε συναγερμό και διαρκή κίνηση από τα ξημερώματα, διατηρώντας ανοιχτά τα φρεάτια των υπονόμων και αντλώντας νερά. Παράλληλα, κινητοποιήθηκαν και ιδιωτικά συνεργεία άντλησης.

    Χαρακτηριστική η περίπτωση μικρού παιδιού, καθώς η περιοχή όπου διαμένει με την οικογένειά του, είχε πλημμυρίσει και το παιδί που είχε ατύχημα μέσα στο σπίτι χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Χρειάστηκε επέμβαση πυροσβεστικού οχήματος και το παιδάκι μεταφέρθηκε στα χέρια μέχρι το σημείο, που μπορούσε να κινηθεί ΙΧ, αφού χρειάστηκε κάποιοι να «κολυμπήσουν».

    Χαρακτηριστική, επίσης, και η περίπτωση στην υπόγεια διάβαση της οδού Φαρσάλων, όπου για ένα δίωρο περίπου χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν τρία παιδιά ΑμΕΑ που επέβαιναν σε ταξί.

    Από τη βροχή συνέβησαν πολλά τροχαία ατυχήματα, ενώ με δυσκολία γινόταν η κυκλοφορία στην παλιά Ε.Ο., στο ύψος της στροφής για Συκούριο και στο δρόμο Λάρισας-Φαρσάλων, στο ύψος του Ζαππείου, όπου τα χώματα από παρακείμενα χωράφια έκλεισαν μέρος του δρόμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 October 2009 - 19:30:25 UTC