Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου σε υποκατάστημα ΙΚΑ
  • [02] Αντιδράσεις για τις διαδικασίες εκλογής
  • [03] Αρνητικός απολογισμός

  • [01] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου σε υποκατάστημα ΙΚΑ

    Επίσκεψη στο υποκατάστημα του ΙΚΑ, στην πλατεία Αττικής, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να επισκεφθεί το υποκατάστημα μόνος του, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και καμερών.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε με υπεύθυνους του καταστήματος και πολίτες που περίμεναν να εξυπηρετηθούν και διαπίστωσε την εικόνα που είχε και ο ίδιος για την ταλαιπωρία που υφίστανται, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πολίτες.

    Αρκετοί απ' αυτούς εξέφρασαν την άποψη ότι αυτή η ταλαιπωρία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την υιοθέτηση ενός on line συστήματος υπηρεσιών.

    Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η εμπειρία των εργαζομένων για την εγκαθίδρυση ηλεκτρονικού συστήματος διακυβέρνησης. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό του ΙΚΑ και ενημερώθηκε για το τεράστιο πρόβλημα από την έλλειψη προσωπικού καθώς έχουν αρκετά χρόνια να προσληφθούν νέοι γιατροί.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε ακόμη με προσωπικό σταζ του ΙΚΑ και είπε ότι τόσο το θέμα των σταζ όσο και της ανεργίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πάγιο τρόπο από εδώ και πέρα.

    Εξάλλου, τόσο πριν όσο και μετά την επίσκεψή του στο υποκατάστημα του ΙΚΑ ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε καταστήματα της περιοχής και συνομίλησε με τους καταστηματάρχες, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι οι πολίτες που είπαν "επιτέλους ένας πρωθυπουργός χωρίς κάμερες και δημοσιογράφους".

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη.

    Αποκλειστικό θέμα της συνεργασίας ήταν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, όπου η Ελλάδα θα έχει μία πολύ σαφή θέση για νομικά δεσμευτική συνθήκη στη συνέχεια του Πρωτοκόλλου του Κιότο, τόνισε η κ. Μπιρμπίλη, σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση.

    Ερωτηθείσα για τα ζητήματα της απόσυρσης και των τελών κυκλοφορίας των παλαιών και καινούργιων αυτοκινήτων, η υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα.

    Επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και εκπροσώπων των κομμάτων τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου η επίσημη δοξολογία για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και τη γιορτή του Πολιούχου της Αγ. Δημητρίου.

    Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η μεγάλη νίκη του Ελληνισμού, της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει και αποδεικνύει τη διαχρονική δύναμη που έχει ο λαός μας και η πατρίδα μας, τη δύναμη της Β. Ελλάδας, της Μακεδονίας και Θράκης» και υπογράμμισε: «Η δύναμη αυτή αποδεικνύει ότι με τη βούληση και την ενότητα, υπηρετώντας αξίες και αρχές κατακτούμε στόχους και μπορούμε και αλλάζουμε την Ελλάδα. Σήμερα δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης από νοοτροπίες, αντιλήψεις και πρακτικές που μας κράτησαν πολλά χρόνια πίσω. Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Δίνουμε τη μάχη της απελευθέρωσης της πολιτικής από τον μικροκομματισμό και την αδιαφάνεια. Τη μάχη της απελευθέρωσης του πολίτη από την ανασφάλεια, την αδικία, την ανισότητα. Και σε αυτή τη μάχη είμαι σίγουρος ότι είμαστε ενωμένοι».

    Τη ΝΔ εκπροσώπησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι μεγάλη για τους Μακεδόνες και τη Θεσσαλονίκη.

    Η βουλευτής και υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι δεν είναι η ώρα για πολιτικές ευχές, αλλά για πατριωτικές ευχές σε όλο τον κόσμο και είπε πως πρέπει να θυμόμαστε και να τιμάμε την ιστορία μας.

    Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος και Άγγελος Κολοκοτρώνης επέκριναν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και τη μετατροπή του σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. «Έτσι όπως πάμε θα πάμε στα χειρότερα», είπε ο κ. Βελόπουλος, ενώ ο κ. Κολοκοτρώνης τόνισε ότι «δεν μπορεί να γιορτάζει η Θεσσαλονίκη όταν έχει καταργηθεί το ΥΜΑΘ».

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης και υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε την ανάγκη να βαδίσουμε ενωμένοι, όλοι μαζί, για μια καλύτερη πατρίδα.

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είπε ότι τα 97 χρόνια που μεσολάβησαν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης έγιναν πολλά στην πόλη και πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι και αγαπημένοι για να γίνει η Θεσσαλονίκη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

    Στις ανιστόρητες διεκδικήσεις των Σκοπίων και στο ζήτημα με το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αναφέρθηκε στο κήρυγμα του ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

    Στη δοξολογία παρέστησαν ο πρ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, οι υφυπουργοί Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Μαγκριώτης, Σπύρος Βούγιας, βουλευτές κ.α.

    Επίσημος εορτασμός στο ΑΠΘ

    Ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 97ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του 1940, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

    Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Αναστάσιος Μάνθος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε για τον εορτασμό της τριπλής επετείου είπε -μεταξύ άλλων- ότι η συμβολική χρονική συγκυρία της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης την ημέρα εορτασμού του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου 1912, έχει διαστάσεις υπερβατικού χαρακτήρα και συνενώνει το Θείο με το ανθρώπινο, τη δράση με την αγάπη, την ιστορική δικαίωση με την αναγκαιότητα.

    Κ. Παπούλιας: Το νόημα του πατριωτισμού

    «Ο πατριωτισμός έχει ουσία και ειλικρινές περιεχόμενο όταν εκφράζει ανιδιοτελή έμπρακτη αγάπη για την πατρίδα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παπούλιας έφτασε χθες στο αεροδρόμιο και κατά την αντιφώνηση του στην προσφώνηση του δημάρχου Θεσσαλονικέων Β. Παπαγεωργόπουλου, αναφέρθηκε στο νόημα και την ουσία του πατριωτισμού σήμερα, λέγοντας:

    «Απόδειξη αγάπης για τον τόπο μας, δηλαδή πατριωτισμού, είναι η προστασία του φυσικού του πλούτου. Παραλάβαμε έναν υπέροχο τόπο, με μοναδική ομορφιά, και τον παραδίδουμε στην επόμενη γενιά με λιγότερα δάση, με λιγότερα νερά, με χειρότερο κλίμα.

    Απόδειξη αγάπης για τον τόπο είναι η μάχη για μια καλύτερη παιδεία για όλους. Η συστράτευση σε μια τέτοια προσπάθεια έχει οραματικό περιεχόμενο και αποτελεί μονόδρομο για τη θεραπεία κάθε υστέρησης που παρουσιάζει σήμερα η πατρίδα μας. Λαός απαίδευτος είναι λαός τελειωμένος".

    [02] Αντιδράσεις για τις διαδικασίες εκλογής

    Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου Δημήτρης Σιούφας ανακοίνωσε ότι ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής "απέστειλα σήμερα στον Πρόεδρο του Κόμματος κ. Κώστα Καραμανλή και στους τέσσερις εγκύρως υποβαλόντες υποψηφιότητα για την Προεδρία του Κόμματος, το τελικό κείμενο της πρότασης προς έγκριση από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αφορά τα προς αναθεώρηση άρθρα του Καταστατικού, τα σχετικά με την εκλογή του νέου Προέδρου του Κόμματος".

    Ο Δ. Σιούφας πρόσθεσε ότι "η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε κατά πιστή εφαρμογή της κοινής συμφωνίας των τεσσάρων υποψηφίων της 16ης Οκτωβρίου" και "δεν περιλαμβάνει τις μεταγενέστερα υποβληθείσες, από τους υποψηφίους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Παναγιώτη Ψωμιάδη, προτάσεις, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά στην αναθεώρηση του άρθρου 4 του Καταστατικού του Κόμματος".

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι "πέραν της προτάσεως για τα προς αναθεώρηση άρθρα του Καταστατικού, στον Πρόεδρο του Κόμματος και στους τέσσερις υποψηφίους για την Προεδρία του Κόμματος απεστάλη, επίσης, και ο κανονισμός εργασιών του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, τον οποίον επίσης θα εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος".

    Ο Δημ. Σιούφας τόνισε ότι η ΝΔ "προχωρά συντεταγμένα στο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου και τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου με τρόπο που εξασφαλίζει την ενότητα και τη συνοχή της".

    Μεϊμαράκης:"Λουδοβίκεια λογική"

    Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στη ΝΕΤ, ανέφερε ότι οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου κ. Δ. Σιούφα με "λουδοβίκεια λογική" συναποφάσισαν τη διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος χωρίς να ακούσουν απόψεις και να γίνει συζήτηση.

    Ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το Σάββατο, γιατί σύμφωνα με το πρόγραμμα που του έχει δοθεί, δεν προβλέπονται τοποθετήσεις και συζήτηση, αλλά μόνο ομιλίες του προέδρου και των υποψηφίων, ενώ συμπλήρωσε πως θα αποφασίσει τι θα κάνει και στο συνέδριο. Ανέφερε πως αν το συνέδριο έχει διάρκεια δύο-τριών ωρών, επειδή δεν μπορεί να εξευτελίζεται η έννοια του οργάνου, όπως είπε, ο ίδιος πιθανολογεί να μην παραστεί.

    Επίσης, ανέφερε ότι δεν μπορεί να μένει χωρίς αντιπολίτευση η κυβέρνηση και δήλωσε ότι σταδιακά θα αποσυρθεί στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα "αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση".

    Στις 31 Νοεμβρίου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

    Συγκαλείται ενόψει του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, με αντικείμενο την έγκριση εισήγησης προς το Συνέδριο για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου του κόμματος.

    Απάντηση Δ. Αβραμόπουλου στο Δ. Σιούφα

    Σε απάντηση της ανακοίνωσης του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου της ΝΔ Δημ. Σιούφα, ο εκ των διεκδικητών της ηγεσίας του κόμματος Δημ. Αβραμόπουλος δήλωσε:

    «Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την παράταξή μας, η απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, που πληροφορήθηκα από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης, να μην περιλάβει την πρότασή μου στην εισήγησή της προς την Κεντρική Επιτροπή για την τροποποίηση του άρθρου 4, που αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατικότητας των διαδικασιών μας, έχει ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση πρότασης που δεν έχει ομοφωνία. Κάτι, που αποτελεί υπέρβαση των αρμοδιοτήτων της Οργανωτικής Επιτροπής και είναι αντίθετη με τη συμφωνία της 16ης Οκτωβρίου 2009, με την οποία οι υποψήφιοι συμφωνήσαμε, ότι θα υποβάλλουμε προτάσεις μετά της 22ης Οκτωβρίου, μετά την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιότητών μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος.

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Ψωμιάδη

    Τον Παναγιώτη Ψωμιάδη επισκέφθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη και συζήτησαν για τα προβλήματα της Νομαρχίας, γενικότερα της Αυτοδιοίκησης και τα ζητήματα που θα προκύψουν με την κατάργηση των προγραμμάτων σταζ (stage).

    «Εχουμε υπογράψει όλοι μια συμφωνία. Η συμφωνία αυτή λέει για μέλη τα οποία μπορούν να εγγραφούν μέχρι και την τελευταία στιγμή, την ώρα δηλαδή της εκλογής, την ώρα της κάλπης. Από κει και πέρα εγώ δεν θέλω να ξαναμπώ στη συζήτηση της διαδικασίας. Υπάρχει μια Κεντρική Επιτροπή, είναι κυρίαρχο όργανο, οι προτάσεις θα κατατεθούν εκεί και η Κ.Ε. θα αποφασίσει», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

    «Εγώ έμαθα να σέβομαι την υπογραφή μου. Σίγουρα εμμένω στις θέσεις τις νέες που εξέθεσα (σ.σ. να ψηφίσουν και οι φίλοι της Ν.Δ.). Από κει και πέρα στην Κ.Ε. θα καταθέσουμε τις απόψεις και η Κ.Ε. θα αποφασίσει», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ψωμιάδης.

    Ομιλία Α.Σαμαρά στην Καλαμάτα

    Στην εκλογική του περιφέρεια τη Μεσσηνία βρέθηκε υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και μίλησε σε συγκέντρωση ψηφοφόρων του και στελεχών της ΝΔ στο κλειστό γυμναστήριο Τέντα της Καλαμάτας.

    Ο κ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη βόρεια Ελλάδα στις 28 και 29 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για την αρχηγία της ΝΔ.

    Δήλωση Π. Ψωμιάδη

    Να ψηφίσουν για την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ όχι μόνο τα μέλη αλλά και οι φίλοι του κόμματος ζήτησε ο υποψήφιος πρόεδρος Παναγιώτης Ψωμιάδης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση που έχει διατυπώσει ο έτερος υποψήφιος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Δηλώσεις Γ. Κουμουτσάκου για τα stage

    Κατά μέτωπο επίθεση στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή την απόφαση για την κατάργηση των stage εξαπέλυσε η ΝΔ διά του εκπροσώπου της κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αναλγησία, εκδικητικότητα, μαζικές διώξεις, ανεργία και άρνηση προοπτικής για χιλιάδες νέους».

    «Στο θέμα των "stages" επιβεβαιώνεται ότι το βαθύ κομματικό ΠΑΣΟΚ επανέρχεται ανάλγητο, εκδικητικό, όπως φάνηκε άλλωστε στο Εθνικό Συμβούλιό του» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «είναι μια καθαρά κομματική απόφαση που σπρώχνει σε πραγματικό "εργασιακό Μεσαίωνα" χιλιάδες νέους που έχουν ανάγκη. Χιλιάδες νέους που το "λάθος" τους ήταν ότι μαθήτευσαν και προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στο Δημόσιο, επί μιας άλλης, πλην ΠΑΣΟΚ, Κυβέρνησης. Ο "εργασιακός Μεσαίωνας" τον οποίο βιώνουν ήδη οι χιλιάδες αυτοί νέοι και οι οικογένειές τους, είναι αποτέλεσμα του "ρεβανσιστικού Μεσαίωνα" από τον οποίο δεν υπήρξε ποτέ "Αναγέννηση" στο ΠΑΣΟΚ».

    [03] Αρνητικός απολογισμός

    Μια μεγάλη πλειοψηφία Γάλλων (58%) κάνει "αρνητικό" απολογισμό στο μέσο της θητείας του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, που βρέθηκε αντιμέτωπος με σοβαρή πολεμική και τη δυσαρέσκεια που προκλήθηκε από ορισμένες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

    Ένα 6% κρίνει "πολύ θετικό", και ένα 32% "θετικό" τον απολογισμό της θητείας του Νικολά Σαρκοζί που στις 6 Νοεμβρίου φθάνει στο μέσον της, ενώ ένα 36% την θεωρούν "αρκετά αρνητική" και 22% "πολύ αρνητική", σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο LH2 που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του εβδομαδιαίου περιοδικού της αριστεράς "Le Nouvel Observateur".

    Ένα 4% δεν θέλησε να εκφράσει γνώμη.

    Σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου--σε περίπτωση που θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012--το 30% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Σαρκοζί. Αντίθετα ένα 60% δηλώνει ότι δεν θα τον ψηφίσει. Ένα 10% δεν θέλησε να απαντήσει. Θετική γνώμη για τον πρόεδρο εξακολουθεί πάντως να έχει ένα 53% (-3% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο).

    Η σφυγμομέτρηση έγινε τηλεφωνικά σε δείγμα 1006 ανθρώπων από τις 23 και έως τις 24 Οκτωβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 October 2009 - 13:30:31 UTC