Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου
  • [02] Στη Στοκχόλμη ο πρωθυπουργός
  • [03] Σε διαβούλευση το σ/ν για τα χρέη
  • [04] Έως 29/10 ο ΦΠΑ μέσω TAXISnet
  • [05] Τραγωδία με μετανάστες στη Μυτιλήνη
  • [06] Το Σάββατο η πολιτική κηδεία της Ε.Παππά
  • [07] Ενοπλη επίθεση σε ΑΤ
  • [08] Εκλογή από τα μέλη της ΝΔ
  • [09] "Διευκολύνουν τις τράπεζες"
  • [10] "Γροθιά στο τραπέζι"
  • [11] "Δωρεάν η εργασία νέων"
  • [12] Στην Αθήνα ο Μπαν Κι Μουν

  • [01] Εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου

    Με την καθιερωμένη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, στην Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί μαθητική παρέλαση.

    Σαφές μήνυμα στην ηγεσία της ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει τις αλυτρωτικές της θέσεις και να συμβάλλει στην επίλυση του θέματος της ονομασίας της γείτονος, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα «προσέφερε ό, τι ήταν να προσφέρει».

    Μιλώντας χθες το βράδυ στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης στο Τρίτο Σώμα Στρατού, ο Πρόεδρος τόνισε πως η Ελλάδα «ηγείται της προσπάθειας για την προσαρμογή και ένταξη όλων των γειτονικών κρατών στις ευρωατλαντικές αξίες και δομές».

    Πρόσθεσε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των γειτόνων μας η εγκατάλειψη αναχρονιστικών αντιλήψεων, αλυτρωτικών θέσεων και εθνικιστικών εμμονών».

    «Απευθύνομαι ειδικά στην ηγεσία της γειτονικής FYROM για να εκφράσω τη βούληση της ελληνικής πλευράς, όπως αποτυπώνεται στην Ενδιάμεση Συμφωνία, να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας», τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Και ξεκαθάρισε:

    «Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων είναι η κόκκινη εθνική γραμμή που επιτρέπει στη γειτονική χώρα να διανύσει την απόσταση που τη χωρίζει από τις ευρωπαϊκές δομές. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ας μην αυταπατώνται ότι η Ελλάδα θα υποκύψει σε οποιαδήποτε πίεση. Η Ελλάδα προσέφερε ό, τι ήταν να προσφέρει».

    Ο Πρόεδρος εξήρε το αποφασιστικό ρόλο του Τρίτου Σώματος Στρατού στην απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912, καθώς και στον ηρωικό αντιναζιστικό αγώνα στα οχυρά του Ρούπελ, Ιστήμπεη, Περιθώρι, οροσειρά Μπέλλες.

    Στάθηκε ιδιαίτερα στο έπος του '40 και της Εθνικής Αντίστασης:

    «Ο αγώνας των Ελλήνων στα βουνά της Πίνδου και στις οροσειρές της Αλβανίας, που επί μήνες αντιστάθηκαν ηρωικά, πλημμύρισε όλον τον κόσμο με αισθήματα θαυμασμού για τους άνδρες και τις γυναίκες, που ξεπέρασαν φόβους, ανθρώπινες αδυναμίες, όρια. Σπάνια συναντά κανείς στις σελίδες της ιστορίας παραδείγματα παρόμοιας υπεράνθρωπης ψυχικής αντοχής. Η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων έγινε παράδειγμα για τους λαούς της Ευρώπης που βρίσκονταν ήδη κάτω από την καταπίεση της ναζιστικής και φασιστικής θηριωδίας. Η 28η Οκτωβρίου θα παραμείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού έθνους», υπογράμμισε.

    Τέλος ο Πρόεδρος επεσήμανε πως στις μέρες μας, η ειρήνη και η σταθερότητα είναι βαθιά εμπεδωμένες και αυτονόητες μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον στο οποίο η πατρίδα μας είναι βαθιά ριζωμένη και συμπλήρωσε λέγοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της προσπάθειας για τη μετατροπή της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε περιοχή διακρατικής οικονομικής συνεργασίας, πολιτισμικού διαλόγου, φιλίας των λαών.

    Μήνυμα του πρωθυπουργού

    Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου είναι ένα ορόσημο στην ιστορία του Ελληνισμού. Αποτελεί έναν διαρκή ύμνο στο υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Μια ζωντανή απόδειξη της αγάπης των Ελλήνων και των Ελληνίδων για την πατρίδα, τονίζει ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου.

    Μια στιγμή της ιστορίας, που κατέδειξε τη δυνατότητά μας να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας όταν διακυβεύονται οι αξίες μας, η αξιοπρέπειά μας, η ίδια μας η υπόσταση. Το ΟΧΙ του 1940 είχε υψηλό κόστος. Δημιούργησε, όμως, ένα ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο. Οι Έλληνες πολέμησαν σε αντίξοες συνθήκες με αποφασιστικότητα και σθένος.

    Πολέμησαν για την ανεξαρτησία, τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία. Η μεγαλειώδης μάχη συνεχίστηκε με την Εθνική Αντίσταση. Ο αγώνας που έδωσαν οι Έλληνες ήταν δίκαιος, γι΄ αυτό και νίκησαν, υπογραμμίζει ο κ. Γ. Παπανδρέου και προσθέτει:

    "Σήμερα είμαστε περήφανοι γι΄ αυτή μας την ιστορία.Είναι η πηγή της δύναμής να πιστεύουμε στους εαυτούς μας και να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για μια καλύτερη ζωή, για μια ισχυρή και ανεξάρτητη Ελλάδα.

    Στα χρόνια που πέρασαν η χώρα μας πέτυχε πολλά. Αναπτύχθηκε, απέκτησε αυτοπεποίθηση, εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέκτησε νέους ορίζοντες, έγινε διεθνώς σεβαστή. Αναγνωρίστηκε η αξία της.

    Σήμερα η Ελλάδα ζει ειρηνικά και αναπτύσσει δημιουργικές σχέσεις με τους γείτονές της.

    Όμως, έχουμε ακόμα να αγωνιστούμε και να πετύχουμε πολλά. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι αλλά ταλανίζει περισσότερο τους πιο αδύναμους. Έχουμε να αγωνιστούμε για μια ποιοτική δημοκρατία. Για ουσιαστική ισονομία. Για κοινωνική δικαιοσύνη. Για μια Ελλάδα αξιών. Είναι μάχες δύσκολες. Όμως θα τις δώσουμε και αυτές όλοι μαζί, ώστε να βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση.

    Με πίστη στις αστείρευτες δυνατότητες της χώρας μας, χτίζουμε μια Ελλάδα με παρουσία και κύρος, μία κοινωνία δικαιοσύνης με πολίτες ισχυρούς".

    Μήνυμα του ΚΚΕ

    Σήμερα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πουν ένα ηχηρό ΟΧΙ στα κελεύσματα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για «εθνική ομοψυχία» και ταξική συνεργασία. Καλούνται να πουν ΟΧΙ στην αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ, στους νατοϊκούς εξοπλισμούς, στη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς, στη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε στρατούς Κατοχής, τονίζει το ΚΚΕ.

    Η προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας, η διαστρέβλωση του δίκαιου αγώνα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που επιχειρείται από αστικούς μηχανισμούς, ιστοριογράφους και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, έχει στόχο την ισοπέδωση της λαϊκής συνείδησης, την υποταγή των εργαζομένων στις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Θέλουν η μνήμη να λειτουργεί υπέρ της λήθης και της καταδίκης των κορυφαίων λαϊκών αγώνων.

    Το γνήσιο περιεχόμενο του πατριωτισμού ταυτίζεται με την οργάνωση και την πάλη του εργαζόμενου λαού κατά του «ευρωμονόδρομου», για να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια, για να ανοίξει ο δρόμος στην εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας, υπογραμμίζει στο μήνυμά του το ΚΚΕ.

    Μήνυμα του ΣΥΝ

    "Τιμάμε με βαθύ σεβασμό την επέτειο του ``όχι`` στο φασισμό και τον πόλεμο", τονίζει ο ΣΥΝ σε μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι κάθε εποχή χρειάζεται τα δικά της "όχι".

    "Σήμερα λέμε ``όχι`` σε κάθε είδους επέμβαση. ``Οχι`` στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των Κούρδων και Παλαιστινίων. ``Οχι`` στη διχοτομημένη και κατεχόμενη Κύπρο. ``Οχι`` στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. ``Οχι`` στην οικολογική καταστροφή του πλανήτη", σημειώνει ο ΣΥΝ.

    "Το ``όχι`` του 1940 αποτελεί πηγή έμπνευσης και σήμερα, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, που πρέπει να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και των οραμάτων για ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη ειρήνη", αναφέρει ο ΣΥΝ στο μήνυμά του και προσθέτει:

    "Το έπος της Αλβανίας συνοδεύτηκε από το μεγάλο έπος της Εθνικής μας Αντίστασης. Ο ελληνικός λαός ήταν μεταξύ των πρώτων σε θυσίες στη διάρκεια του αντιφασιστικού αγώνα και η συμβολή του υπήρξε σημαντική στην αντιφασιστική νίκη και στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον φασισμό".

    [02] Στη Στοκχόλμη ο πρωθυπουργός

    Στην Στοκχόλμη, όπου θα μιλήσει στο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας (SAP) θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σουηδία, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καρλ Μπιλντ, την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για τις Διοργανικές Σχέσεις και την Επικοινωνιακή Πολιτική, Μάργκο Βάλστρομ και την Πρόεδρο του SAP, Μόνα Σάλιν.

    Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει το διήμερο 29 και 30 Οκτωβρίου, στη συνεδρίαση των Πρωθυπουργών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Την Πέμπτη το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος. Το απόγευμα και αφού συναντηθεί αρχικά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συμμετάσχει στην πρώτη Σύνοδο Εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Την Παρασκευή το πρωί θα ακολουθήσει η δεύτερη Σύνοδος Εργασιών.

    Επίσκεψη στο υποκατάστημα του ΙΚΑ

    Επίσκεψη στο υποκατάστημα του ΙΚΑ, στην πλατεία Αττικής, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να επισκεφθεί το υποκατάστημα μόνος του, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και καμερών.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε με υπεύθυνους του καταστήματος και πολίτες που περίμεναν να εξυπηρετηθούν και διαπίστωσε την εικόνα που είχε και ο ίδιος για την ταλαιπωρία που υφίστανται, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι πολίτες.

    Αρκετοί απ' αυτούς εξέφρασαν την άποψη ότι αυτή η ταλαιπωρία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την υιοθέτηση ενός on line συστήματος υπηρεσιών.

    Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η εμπειρία των εργαζομένων για την εγκαθίδρυση ηλεκτρονικού συστήματος διακυβέρνησης. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό του ΙΚΑ και ενημερώθηκε για το τεράστιο πρόβλημα από την έλλειψη προσωπικού καθώς έχουν αρκετά χρόνια να προσληφθούν νέοι γιατροί.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε ακόμη με προσωπικό σταζ του ΙΚΑ και είπε ότι τόσο το θέμα των σταζ όσο και της ανεργίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πάγιο τρόπο από εδώ και πέρα.

    Εξάλλου, τόσο πριν όσο και μετά την επίσκεψή του στο υποκατάστημα του ΙΚΑ ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε καταστήματα της περιοχής και συνομίλησε με τους καταστηματάρχες, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι οι πολίτες που είπαν "επιτέλους ένας πρωθυπουργός χωρίς κάμερες και δημοσιογράφους".

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη.

    Αποκλειστικό θέμα της συνεργασίας ήταν η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, όπου η Ελλάδα θα έχει μία πολύ σαφή θέση για νομικά δεσμευτική συνθήκη στη συνέχεια του Πρωτοκόλλου του Κιότο, τόνισε η κ. Μπιρμπίλη, σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση.

    Ερωτηθείσα για τα ζητήματα της απόσυρσης και των τελών κυκλοφορίας των παλαιών και καινούργιων αυτοκινήτων, η υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα.

    [03] Σε διαβούλευση το σ/ν για τα χρέη

    Την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των υπερχρεωμένων καταναλωτών που έχουν αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους αντιμετωπίζει το σχέδιο νόμου που ανέβασε στο διαδίκτυο, για διαβούλευση, το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

    Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφληση των χρεών τους με ευνοϊκότερους όρους αλλά και να απαλλαγούν από αυτά, εφόσον εξυπηρετήσουν για μία περίοδο από τρία έως πέντε έτη με βάση το εισόδημα από την εργασία τους ένα μέρος των χρεών που καθορίζεται από το Δικαστήριο και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 10% των οφειλών.

    Ωστόσο, και αυτή η τελευταία προϋπόθεση δεν τίθεται με άκαμπτο τρόπο, καθώς δίνεται η δυνατότητα, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις ελέγχου, και στα νοικοκυριά εκείνα που ζουν υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες και αδυνατούν, δίχως περίσσευμα εισοδήματος να εξυπηρετήσουν έστω και ένα μικρό μέρος των χρεών τους, να επιτύχουν τον απεγκλωβισμό από την υπερχρέωση.

    Ταυτόχρονα προστατεύεται η πρώτη κατοικία του οφειλέτη ενώ σημειώνεται ότι η απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του μπορεί να γίνει μόνο μία φορά. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας ανεργίας, σημαντικών προβλημάτων υγείας, εισοδήματος που δεν επαρκεί για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών, είναι δυνατός ο προσδιορισμός χαμηλότερων ή και μηδενικών καταβολών ενώ το Δικαστήριο δύναται να επανεξετάζει κάθε οκτώ μήνες, ή και νωρίτερα αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή, την εξακολούθηση της συνδρομής των προϋποθέσεων βάσει της οποίας εκδόθηκε η απόφαση.

    Με απόφαση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρίας Λούκας Κατσέλη αναρτήθηκε χθες, 27 Οκτωβρίου 2009, μετά τις 20:00 μ.μ., στην ιστοσελίδα www.opengov.gr/ypoan το σχέδιο νόμου του υπουργείου το οποίο υπενθυμίζεται ότι είναι η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή τον Ιούλιο του 2009 για τη "Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών".

    Η πρόταση τίθεται σε διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς μέχρι την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009, ώστε να κατατεθεί πλέον ως σχέδιο νόμου για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

    ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ:

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

    Άρθρο 1

    Πεδίο Εφαρμογής

    1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις ρύθμισης και απαλλαγής των φυσικών προσώπων από χρέη που δεν προέρχονται από την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Χρέη που προέρχονται από περιορισμένη σε έκταση επαγγελματική δραστηριότητα που δεν προσδίδει στον οφειλέτη την εμπορική ιδιότητα μπορούν ομοίως να υπαχθούν στη διαδικασία του παρόντος νόμου. Εξαιρούνται τα πρόστιμα, οι χρηματικές ποινές και οι εισφορές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

    2. Προϋπόθεση υπαγωγής του οφειλέτη στις διατάξεις του παρόντος νόμου είναι η οριστική ή επαπειλούμενη μη δόλια μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του.

    3. Με την επιφύλαξη των κατωτέρω διατάξεων, εφαρμόζονται αναλόγως και στην διαδικασία αυτή οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

    4. Απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.

    Άρθρο 2

    Διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού

    Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη αποτελεί η πραγματοποίηση εκ μέρους του οφειλέτη κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν την υποβολή της αίτησης προσπάθειας για την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους πιστωτές, η οποία να αποδεικνύεται εγγράφως με τη βεβαίωση της περ. α της πρώτης παραγράφου του άρθρου 4 του παρόντος νόμου και να έχει αποβεί άκαρπη.

    Άρθρο 3

    Αρμόδιο δικαστήριο - Διαδικασία

    Αρμόδιο δικαστήριο είναι το Ειρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο οφειλέτης έχει την κυρία κατοικία του άλλως τη διαμονή του, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας.

    Άρθρο 4

    Σχέδιο Διευθέτησης Οφειλών

    1. Για την έναρξη της διαδικασίας απαλλαγής από τα χρέη ο οφειλέτης καταθέτει αίτηση στον γραμματέα του κατά τόπον αρμόδιου, σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο Ειρηνοδικείου. Με την αίτηση ή εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή της ο οφειλέτης προσκομίζει:

    α) Βεβαίωση Συνηγόρου του Καταναλωτή, Ένωσης Καταναλωτών, δικηγόρου ή άλλου δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα που συντρέχει τους καταναλωτές σε ζητήματα υπερχρέωσης, από την οποία να προκύπτει η πραγματοποίηση της προσπάθειας εξωδικαστικού συμβιβασμού του άρθρου 2 και η αποτυχία αυτής και στην οποία να εκτίθεται το σχέδιο συμβιβασμού καθώς και οι λόγοι της αποτυχίας του. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εγκρίνονται οι αρμόδιοι για την παραπάνω δραστηριότητα φορείς.

    β) Κατάσταση της υπάρχουσας περιουσίας και των εισοδημάτων του οφειλέτη από την εργασία του, κατάσταση των πιστωτών, με τα πλήρη στοιχεία και τις διευθύνσεις τους και των απαιτήσεών τους, κατά κεφάλαιο και τόκους και υπεύθυνη δήλωση του οφειλέτη για την ακρίβεια των παραπάνω στοιχείων. Σε περίπτωση που δεν περιληφθεί στην παραπάνω κατάσταση πιστωτής και αυτός δεν ενημερωθεί, η απαίτησή του δεν επηρεάζεται από την πορεία της παρούσας διαδικασίας. Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται εντός οκτώ εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση σε αυτά αίτησης του οφειλέτη να παραδώσουν αναλυτική κατάσταση των οφειλών του σύμφωνα με τα παραπάνω.

    γ) Σχέδιο διευθέτησης οφειλών, σύμφωνο με τα συμφέροντα των πιστωτών, την περιουσία, τα έσοδα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη.

    2. Σε περίπτωση μη υποβολής των απαιτούμενων στοιχείων, το δικαστήριο διατάσσει την υποβολή τους εντός ενός μηνός, μετά την άπρακτη πάροδο του οποίου η αίτηση θεωρείται ανακληθείσα.

    3. Η διαδικασία εξέτασης της αιτήσεως ρύθμισης ή απαλλαγής από τα χρέη σύμφωνα με το άρθρο 5 του παρόντος νόμου αναστέλλεται μέχρι την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο για την επιβεβαίωση του σχεδίου διευθέτησης των οφειλών. Η απόφαση αυτή εκδίδεται το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες από την υποβολή της αίτησης, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει, μετά από ακρόαση του οφειλέτη ότι το σχέδιο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, οπότε διατάσσει τη συνέχιση της διαδικασίας, μη εφαρμοζομένων στην περίπτωση αυτή των επόμενων παραγράφων του παρόντος άρθρου.

    4. Ο οφειλέτης κοινοποιεί αντίγραφα της αίτησης, της κατάστασης της υπάρχουσας περιουσίας και των εισοδημάτων του οφειλέτη και του σχεδίου διευθέτησης των οφειλών στους πιστωτές, με την πρόσκληση του δικαστηρίου να λάβουν θέση εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός για το προτεινόμενο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών. Εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο του οφειλέτη οι προϋποθέσεις της πρώτης παραγράφου του άρθρου 194 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο αρμόδιος Ειρηνοδίκης μπορεί να αναθέσει την κοινοποίηση των παραπάνω εγγράφων στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από την κοινοποίηση της αίτησης αναστέλλονται αυτοδικαίως όλα τα ατομικά καταδιωκτικά μέτρα των πιστωτών κατά του οφειλέτη προς ικανοποίηση ή εκπλήρωση των απαιτήσεών τους. Οι πιστωτές μπορούν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν ή να προτείνουν τροποποιήσεις του σχεδίου. Με την πάροδο απράκτου της προθεσμίας αυτής, τεκμαίρεται ότι ο πιστωτής συμφωνεί με το σχέδιο ρύθμισης των οφειλών. Στην πρόσκληση γίνεται μνεία για τη συνέπεια αυτή.

    5. Μετά την πάροδο της μηνιαίας προθεσμίας αξιολόγησης της προηγούμενης παραγράφου, ο οφειλέτης μπορεί, εντός αποκλειστικής προθεσμίας που τάσσει το δικαστήριο, να επιφέρει μεταβολές στο αρχικό σχέδιο, προκειμένου να επιτευχθεί ομοφωνία όλων των πιστωτών. Οι πιστωτές ενημερώνονται για τις παραπάνω μεταβολές και καλούνται να λάβουν θέση επί του σχεδίου, όπως πλέον διαμορφώνεται. Η παράγραφος 4 εφαρμόζεται αναλόγως.

    6. Αν κανένας πιστωτής δεν προβάλει αντιρρήσεις στο σχέδιο ρύθμισης ή αν συγκατατεθούν όλοι σε αυτό, θεωρείται ότι ο συμβιβασμός έχει γίνει αποδεκτός. Το δικαστήριο επιβεβαιώνει το παραπάνω με απόφαση του, οπότε η αίτηση για την απαλλαγή από τα χρέη θεωρείται ανακληθείσα.

    7. Σε περίπτωση μη ένταξης στο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών απαίτησης πιστωτή στον οποίο κοινοποιήθηκε το σχέδιο, η απαίτηση θεωρείται αποσβεσθείσα αν ο πιστωτής δεν αναγγείλει και αυτή την απαίτηση εντός της προθεσμίας της παραγράφου 4.

    8. Αν συγκατατίθενται στο σχέδιο περισσότεροι από τους μισούς πιστωτές, με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ του συνολικού ποσού των απαιτήσεων, το πτωχευτικό δικαστήριο, μετά από αίτηση του οφειλέτη ή κάποιου από τους πιστωτές, υποκαθιστά τη συγκατάθεση πιστωτή που αντιτίθεται στο συμβιβασμό, αφού προηγηθεί ακρόαση αυτού, στην οποία εκθέτει τους λόγους για τους οποίους αρνείται να συγκατατεθεί. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι επήλθε ο συμβιβασμός και η αίτηση για την απαλλαγή από τα χρέη θεωρείται ομοίως ανακληθείσα.

    9. Η υποκατάσταση της συγκατάθεσης του πιστωτή δεν μπορεί να γίνει όταν:

    α) η απαίτηση του πιστωτή που αντιτίθεται δεν ικανοποιείται στο βαθμό που ικανοποιούνται οι λοιπές απαιτήσεις ή

    β) σε περίπτωση εφαρμογής του σχεδίου, ο πιστωτής που αντιτίθεται είναι βέβαιο ότι θα περιέλθει σε δυσμενέστερη οικονομικά θέση από αυτή στην οποία θα περιερχόταν σε περίπτωση έναρξης της διαδικασίας απαλλαγής από τα χρέη.

    10. Την απόφαση υποκατάστασης μπορούν να προσβάλουν ο οφειλέτης και ο πιστωτής του οποίου η συγκατάθεση υποκαθίσταται.

    11. Οι πιστωτές δεν έχουν απαίτηση κατά του οφειλέτη για τα έξοδα και δαπάνες που υποβάλλονται με βάση το σχέδιο συμβιβασμού.

    12. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύναται να εκδίδονται υποδείγματα των απαιτούμενων πιστοποιητικών, καταλόγων και σχεδίων διευθέτησης των οφειλών με σκοπό την απλοποίηση της διαδικασίας και τη διευκόλυνση της αξιοποίησής της.

    Άρθρο 5

    Διαδικασία ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη

    1. Αν εκδηλωθούν αντιρρήσεις κατά του σχεδίου ρύθμισης οφειλών και δεν υποκατασταθούν κατά τη διαδικασία της παραγράφου 8 του άρθρου 4, η διαδικασία ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη ξεκινά από την ημερομηνία της αίτησης, ημερομηνία από την οποία παύουν να εκτοκίζονται τα χρέη του οφειλέτη. Το δικαστήριο ελέγχει αυτεπαγγέλτως αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ρύθμιση και απαλλαγή χρεών.

    2. Αν τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και τα προσδοκώμενα εισοδήματα είναι επαρκή σε σχέση με τον αριθμό των πιστωτών και το ύψος των απαιτήσεών τους, μπορεί το δικαστήριο να περιοριστεί σε ρύθμιση των οφειλών που υφίσταντο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης με την εξόφλησή τους, προβλέποντας περίοδο χάριτος που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη με επιτόκιο ενήμερης οφειλής, και να διατάξει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το δικαστήριο μπορεί να ανακαλέσει ή να τροποποιήσει την απόφαση αυτή οποτεδήποτε μετά από αίτηση του οφειλέτη ή και του πιστωτή εφόσον δεν εξυπηρετείται η ρύθμιση.

    3. Εάν τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη δεν είναι κατά την προηγούμενη παράγραφο επαρκή, το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματα του οφειλέτη από την εργασία του και σταθμίζοντας αυτά με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς του, τον υποχρεώνει να καταβάλλει κάθε μήνα για χρονικό διάστημα από 3 έως 5 έτη ορισμένο ποσό για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών του. Η καταβολή του ποσού αυτού γίνεται απευθείας στους πιστωτές του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τη λήξη της ανωτέρω περιόδου, πρέπει να έχει εξοφληθεί ποσοστό τουλάχιστον δέκα επί τοις εκατό των συνολικών οφειλών του, στο ύψος που αυτές ανέρχονταν κατά την ημερομηνία της υποβολής της αίτησης του άρθρου 4. Με την πάροδο του ανωτέρω χρονικού διαστήματος και εφόσον ο οφειλέτης ανταποκριθεί στους όρους που έχει θέσει το δικαστήριο, αυτό, με αίτηση του οφειλέτη που κοινοποιείται και στους πιστωτές κηρύσσει την απαλλαγή του από τα χρέη του, με την επιφύλαξη της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου.

    4. Με αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή μπορεί να τροποποιείται η ανωτέρω απόφαση ως προς το ύψος των μηνιαίων καταβολών, εφόσον τούτο δικαιολογείται από μεταγενέστερα γεγονότα ή μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης και των εισοδημάτων του οφειλέτη.

    5. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας ανεργίας, σημαντικών προβλημάτων υγείας, εισοδήματος που δεν επαρκεί για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών, είναι δυνατός ο προσδιορισμός χαμηλότερων ή και μηδενικών καταβολών, ακόμη κι αν δεν προκύπτει κατ' αυτόν τον τρόπο η εξόφληση του ποσοστού της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου. Το Δικαστήριο δύναται να επανεξετάζει κάθε οκτώ μήνες, ή και νωρίτερα αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή, την εξακολούθηση της συνδρομής των παραπάνω προϋποθέσεων.

    Άρθρο 6

    Ορισμός συνδίκου -Προστασία κύριας κατοικίας

    1. Ο σύνδικος ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 63 Πτωχευτικού Κώδικα για τις περιπτώσεις που υπάρχει ρευστοποιήσιμη περιουσία, η εκποίηση της οποίας κρίνεται απαραίτητη για την ικανοποίηση των πιστωτών, ή το κρίνει σκόπιμο το δικαστήριο για την παρακολούθηση, εκτέλεση και τήρηση των όρων και υποχρεώσεων που τίθενται σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο για απαλλαγή του οφειλέτη από χρέη ή την εξασφάλιση των συμφερόντων των πιστωτών. Ως σύνδικος μπορεί να ορίζεται και πρόσωπο από τον κατάλογο των πραγματογνωμόνων του άρθρου 371 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

    2. Πιστωτές των οποίων η απαίτηση διασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια, ικανοποιούνται προνομιακά από την πώληση του πράγματος.

    3. Ο οφειλέτης μπορεί με το σχέδιο εκκαθάρισης να ζητήσει την εξαίρεση της ρευστοποίησης ή εκπλειστηριασμού ακινήτου που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του εφόσον δεν υπερβαίνει σε έκταση το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξανόμενο κατά είκοσι επί τοις εκατό. Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο ρυθμίζει την ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών, πέραν αυτών που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του προηγούμενου άρθρου, μέχρι συνολικό ποσόν που ανέρχεται στο ογδόντα πέντε επί τοις εκατό της εμπορικής αξίας του ακίνητου, όπως αυτή αποτιμάται κατά την κρίση του δικαστηρίου. Η ρύθμιση μπορεί να προβλέπει περίοδο χάριτος για όσο διαρκεί η αποπληρωμή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με την παράγραφο 3 του προηγούμενου άρθρου. Η εξυπηρέτηση της οφειλής γίνεται με επιτόκιο που δεν υπερβαίνει αυτό της ενήμερης οφειλής ή το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο που ίσχυε σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος κατά τον τελευταίο μήνα για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Για τον προσδιορισμό της περιόδου τοκοχρεολυτικής εξόφλησης της κατά τα παραπάνω οριζόμενης συνολικής οφειλής συνυπολογίζεται η διάρκεια των συμβάσεων δυνάμει των οποίων χορηγήθηκε η πίστωση, σε κάθε δε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα είκοσι έτη. Οι απαιτήσεις εντάσσονται στην παραπάνω ρύθμιση και ικανοποιούνται κατά τη τάξη εξασφάλισης. Μη τήρηση των υποχρεώσεων της παρούσας παραγράφου επιτρέπει στον πιστωτή την έναρξη διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.

    Άρθρο 7

    Καθήκον ειλικρινούς δήλωσης περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων

    1. Ο οφειλέτης που αιτείται την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος νόμου οφείλει να προβαίνει σε ειλικρινή δήλωση των περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων. Παράβαση από δόλο ή από βαριά αμέλεια της υποχρέωσης αυτής έχει ως συνέπεια μετά από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον τη μη έγκριση του σχεδίου εκκαθάρισης κατά το άρθρο 5 του παρόντος νόμου και την έκπτωση από τη ρύθμιση και απαλλαγή των χρεών. Η αίτηση αυτή μπορεί να υποβληθεί μέχρι και δύο έτη μετά την κήρυξη της απαλλαγής του οφειλέτη από τα χρέη.

    2. Ο οφειλέτης οφείλει να επιτρέπει στους πιστωτές πρόσβαση σε στοιχεία που απεικονίζουν την οικονομική του κατάσταση και τα τρέχοντα εισοδήματά του. Παράβαση της υποχρέωσης αυτής μπορεί κατά την κρίση του Δικαστηρίου να επιφέρει την απόρριψη της αίτησης ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη.

    Άρθρο 8

    Επιτρεπτός χρόνος τήρησης και χρήσης δεδομένων

    Ο χρόνος τήρησης και χρήσης από τα πιστωτικά ιδρύματα ή τρίτους ή χάριν αυτών δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που αναφέρονται στην παραπάνω διαδικασία δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρονικό διάστημα τριών ετών από τη λήξη της ρύθμισης των χρεών ή των πέντε ετών από την κήρυξη της απαλλαγής από τα χρέη.

    [04] Έως 29/10 ο ΦΠΑ μέσω TAXISnet

    Μέχρι και την 29η Οκτωβρίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ με ημερομηνία λήξης την 26η Οκτωβρίου 2009.

    Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η υποβολή των περιοδικών δηλώσεων αυτών θα γίνει αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του συστήματος TAXISnet και η καταβολή του οφειλόμενου ποσού μέσω του τραπεζικού συστήματος.

    Η ανωτέρω παράταση ισχύει και για την ηλεκτρονική υποβολή των Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων των Ενδοκοινοτικών Συναλλαγών του Γ΄ τριμήνου του 2009.

    [05] Τραγωδία με μετανάστες στη Μυτιλήνη

    Εξήντα μέτρα από ακτή, ανοιχτά από το ακρωτήριο Κόρακα στο βορειοανατολικό τμήμα της Λέσβου, έχασαν τη ζωή τους πέντε παιδιά και τρεις γυναίκες όταν η πολυεστερική βάρκα στην οποία επέβαιναν με άλλα εννέα άτομα και τον Τούρκο διακινητή τους, έπεσε σε ξέρα και βυθίστηκε.

    Ένας ψαράς που βρισκόταν στην περιοχή είδε το συμβάν και ενημέρωσε αμέσως το Λιμενικό. Στην περιοχή έσπευσαν δύο σκάφη του Λ.Σ., ιδιωτικά σκάφη και ελικόπτερο Super Puma, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιήθηκαν και όλα τα παραπλέοντα πλοία.

    Τα άψυχα κορμιά των πέντε παιδιών και των τριών γυναικών ανεσύρθησαν από τη θάλασσα και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σκάλας Συκαμιάς όπου έγινε αναγνώριση από τα συγγενικά τους πρόσωπα. Αρχικά, οι εννιά επιζήσαντες της τραγωδίας δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν άλλα άτομα στη βάρκα, το μεσημέρι όμως ενημέρωσαν τις αρχές ότι υπήρχαν επίσης στο σκάφος ένα εξάχρονο αγόρι και ένας 33χρονος άνδρας, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν νέες έρευνες στην περιοχή που συνεχίζονται μέχρι και τώρα.

    Στα χέρια των λιμενικών βρίσκεται ο 45χρονος Τούρκος διακινητής ο οποίος παρέμενε στη στεριά μαζί με τους άλλους εννιά που διασώθηκαν και κολύμπησαν μέχρι την ακτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν κατάδικο για δολοφονία στην Τουρκία ο οποίος αποφυλακίστηκε πρόσφατα όταν και του δόθηκε χάρη.

    Όπως ο ίδιος περιγράφει το τραγικό δυστύχημα, ξεκίνησε γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα από την ακτή Κιουτσούκουγιου, ακριβώς απέναντι από τη Συκαμιά, με μια πολυεστερική μηχανοκίνητη βάρκα και τους μετανάστες. Το σκάφος που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα στις 6.30 έφθασε κοντά στην ακτή και «καρφώθηκε» πάνω σε ξέρα που δεν πρόλαβε να δει. Ως βασική αιτία της τραγωδίας από το Λιμενικό Σώμα θεωρείται η απειρία του Τούρκου διακινητή.

    Οι επιζήσαντες, με εντολή του νομάρχη Παύλου Βογιατζή, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της Μυτιλήνης, ενώ ομάδα ψυχολόγων των Γιατρών χωρίς Σύνορα ανέλαβε την ψυχολογική υποστήριξή τους.

    [06] Το Σάββατο η πολιτική κηδεία της Ε.Παππά

    Ένας νεκρός και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός συμπλοκής που έγινε τα ξημερώματα στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην Αθήνα

    Σύμφωνα με την αστυνομία νεκρός είναι ένας έλληνας που συμμετείχε σε καυγά έξω από κατάστημα στην οδό Δεκελείας, ενώ τραυματίας είναι ένας ειδικός φρουρός, που ήταν εκτός υπηρεσίας και προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα.

    Ο ειδικός φρουρός που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Φιλοθέης, τραυματίστηκε στην κοιλιά και νοσηλεύεται στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο.

    [07] Ενοπλη επίθεση σε ΑΤ

    Συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική αστυνομία μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής κατά την οποία τραυματίστηκαν έξι νεαροί αστυνομικοί εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.Οι τραυματίες είναι μία γυναίκα και πέντε άνδρες. Πρόκειται για έναν αστυφύλακα, έναν δόκιμο αστυφύλακα και τέσσερις εκπαιδευόμενους ειδικούς φρουρούς.Επίσης, τραυματίσθηκε ελαφρά και ένας διερχόμενος πολίτης.

    Σε σοβαρή, αλλά όχι κρίσιμη, κατάσταση νοσηλεύονται οι δύο εκ των έξι αστυνομικών.Σύμφωνα με την αστυνομία ο ένας σοβαρά τραυματισμένος αστυνομικός, νοσηλεύεται στην εντατική του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ενώ στον Ερυθρό Σταυρό νοσηλεύονται τέσσερις αστυνομικοί και μία δόκιμη ειδικός φρουρός που είναι σοβαρά τραυματισμένη, καθώς και ένας πολίτης που υπέστη νευρικό κλονισμό, κατά την διάρκεια της επίθεσης.

    Η αστυνομία έχει εντοπίσει και εξετάζει τρεις μοτοσικλέτες για να διαπιστώσει εάν χρησιμοποιήθηκαν στην αιματηρή επίθεση στο ΑΤ της Αγίας Παρασκευής. Οι μοτοσικλέτες βρέθηκαν έξω από το σταθμό μετρό Χαλανδρίου. Από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχουν περισυλλεγεί οι κάλυκες προκειμένου να γίνει βαλλιστική εξέταση και να διαπιστωθεί, αν το όπλο έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος επισκέφτηκε τόσο τον τόπο της επίθεσης όσο και τους τραυματισμένους στα νοσοκομεία δήλωσε ότι "η ένοπλη επίθεση εναντίον νεαρών Αστυνομικών και ενός πολίτη είναι επίθεση άνανδρη, δολοφονική και εκατό τοις εκατό τρομοκρατική".

    Επισήμανε πως "η βία και μάλιστα η δολοφονική βία είναι ο χειρότερος εχθρός της κοινωνίας. Η δε τυφλή βία εναντίον εικοσάχρονων παιδιών είναι απεχθής και φρικαλέα" και κάλεσε όλους τους πολίτες σε συσπείρωση γύρω από τη Δημοκρατία, "για να την προστατέψουμε", όπως είπε.

    "Θέλω να στείλω ένα μήνυμα απόψε σε αυτούς τους φρικαλέους τρομοκράτες και να τους πω ότι δεν θα τους περάσει. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλη την ελληνική κοινωνία ότι είμαστε εδώ παρόντες. Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Η απάντησή μας θα είναι άμεση και αποφασιστική. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε επικράτεια του φόβου. Οι θρασύδειλοι δολοφόνοι θα συλληφθούν και θα παραδοθούν στη Δικαιοσύνη", τόνισε ο υπουργός και εξέφρασε την συμπαράστασή του στις οικογένειες των τραυματισμένων στους οποίους ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

    Τους τραυματισμένους αστυνομικούς επισκέφτηκαν επίσης η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Οι τρεις δράστες επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες και "γάζωσαν" την είσοδο του αστυνομικού τμήματος με δύο οπλοπολυβόλα τύπου καλάσνικοφ με τουλάχιστον 50 σφαίρες.

    Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο πανομοιότυπες επιθέσεις σε Αστυνομικά Τμήματα, η μία από τον "Επαναστατικό Αγώνα" στο Β' Αστυνομικό Τμήμα Νέας Ιωνίας και η άλλη από τη "Σέχτα Επαναστατών" στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση και δήλωσε ότι το κόμμα του θα περιμένει πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό χωρίς τους επικοινωνιακούς χειρισμούς εντυπωσιασμού, όπως αναφέρει, που έχει ακολουθήσει ως τώρα.

    Εξάλλου,ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι οι φυσικοί αυτουργοί των τρομοκρατικών επιθέσεων αποθρασύνονται όσο το σύστημα αφήνει ανέγγιχτους τους ηθικούς αυτουργούς.

    [08] Εκλογή από τα μέλη της ΝΔ

    Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στη ΝΔ σχετικά με τις διαδικασίες της εκλογής νέου αρχηγού.

    Ο Βαγγέλης Μειμαράκης μιλώντας στη ΝΕΤ έκανε λόγο για "λουδοβίκειες συμπεριφορές", καθώς οι 4 υποψήφιοι και ο πρόεδρος της επιτροπής Συνεδρίου συναποφάσισαν διαδικασίες χωρίς τα όργανα του κόμματος.

    Δήλωσε ακόμη ότι το κόμμα κινδυνεύει, χωρίς διάλογο για την ήττα και παραγωγή πολιτικής, να μείνει ως σφραγίδα και σημείωσε πως ο ίδιος πιθανώς δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση της ΚΕ το Σάββατο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί και στο Συνέδριο, αν δεν αλλάξει η διαδικασία που έχει αποφασιστεί.

    Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου σε ανακοινωσή της αργά το απόγευμα έδωσε στη δημοσιότητα τη συμφωνία των 4 υποψηφίων για τη διαδικασία εκλογής, στην οποία αναφέρεται ότι υπήρξε συμφωνία για την εκλογή αρχηγού από τα μέλη της ΝΔ και όσους πολίτες θέλουν να εγγραφούν ως μέλη.

    Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την διαφωνία του Δημ. Αβραμόπουλου ο οποίος ζήτησε να εκλεγεί ο αρχηγός από τα μέλη και φίλους της ΝΔ.

    Η κα Ντόρα Μπακογιάνη ζητά να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα,δηλαδή η εκλογή από τα μέλη, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι αν συμφωνήσουν όλοι δεν έχει αντίρρηση να ψηφίσουν και οι φίλοι,ενώ ο Π Ψωμιάδης δηλώνει ότι ο ίδιος τηρεί την υπογραφή του.

    Οι διαφωνίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές τριβές στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία, όμως, θα κληθεί να αποφασίσει για τη διαδικασία και την πρόταση περί αλλαγής του καταστατικού που θα απευθύνει στο Συνέδριο.

    Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος μιλώντας στο ραδιοσταθμό 9,84 συμφώνησε με τον Δημ. Αβραμόπουλο: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τους φίλους και τους ψηφοφόρους της ΝΔ μόνο και μόνο γιατί αυτοί δεν θέλουν να εμφανιστούν μετά τις εκλογές εγγεγραμμένοι ως μέλη συγκεκριμένων τοπικών επιτροπών. Εδώ δεν λέμε ότι όποιος θέλει πάει και ψηφίζει. Εδώ λέμε ότι με συγκεκριμένα στοιχεία, επωνύμως, κάποιος να εγγράφεται φίλος της ΝΔ και να μπορεί να ψηφίσει. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιον, αν δεν θέλει, να μην γίνει σώνει και καλά μέλος μία τοπικής επιτροπής», είπε.

    Στις 31 Νοεμβρίου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

    Συγκαλείται ενόψει του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου, η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, με αντικείμενο την έγκριση εισήγησης προς το Συνέδριο για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου του κόμματος.

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Ψωμιάδη

    Τον Παναγιώτη Ψωμιάδη επισκέφθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη και συζήτησαν για τα προβλήματα της Νομαρχίας, γενικότερα της Αυτοδιοίκησης και τα ζητήματα που θα προκύψουν με την κατάργηση των προγραμμάτων σταζ (stage).

    «Εχουμε υπογράψει όλοι μια συμφωνία. Η συμφωνία αυτή λέει για μέλη τα οποία μπορούν να εγγραφούν μέχρι και την τελευταία στιγμή, την ώρα δηλαδή της εκλογής, την ώρα της κάλπης. Από κει και πέρα εγώ δεν θέλω να ξαναμπώ στη συζήτηση της διαδικασίας. Υπάρχει μια Κεντρική Επιτροπή, είναι κυρίαρχο όργανο, οι προτάσεις θα κατατεθούν εκεί και η Κ.Ε. θα αποφασίσει», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

    «Εγώ έμαθα να σέβομαι την υπογραφή μου. Σίγουρα εμμένω στις θέσεις τις νέες που εξέθεσα (σ.σ. να ψηφίσουν και οι φίλοι της Ν.Δ.). Από κει και πέρα στην Κ.Ε. θα καταθέσουμε τις απόψεις και η Κ.Ε. θα αποφασίσει», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Ψωμιάδης.

    Ομιλία Α.Σαμαρά στην Καλαμάτα

    Στην εκλογική του περιφέρεια τη Μεσσηνία βρέθηκε υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και μίλησε σε συγκέντρωση ψηφοφόρων του και στελεχών της ΝΔ στο κλειστό γυμναστήριο Τέντα της Καλαμάτας.

    Ο κ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη βόρεια Ελλάδα στις 28 και 29 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για την αρχηγία της ΝΔ.

    [09] "Διευκολύνουν τις τράπεζες"

    Η πρόταση σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση χρεών όχι μόνο δεν ανακουφίζει τις υπερχρεωμένες λαϊκές οικογένειες, αλλά διευκολύνει τις τράπεζες να τις απομυζήσουν ως εκεί που δεν πάει άλλο, εκτιμά το ΚΚΕ.

    Με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις η ζωή της λαϊκής οικογένειας τίθεται σε συνεχή επιτήρηση από τους τραπεζίτες, προκειμένου να διασφαλίσουν με κάθε μέσο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που μπορεί να πληρώσει. Ανοίγει ο δρόμος για να δεσμεύσουν οι τράπεζες ακόμα και μέρος του μισθού του οφειλέτη που προορίζεται για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών επιβίωσης. Ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένη εκποίηση ακίνητης περιουσίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μάλιστα με τη φαινομενική συναίνεση του οφειλέτη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

    Το ΚΚΕ καλεί "τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά πρέπει να απορρίψουν το νομοσχέδιο και την κοροϊδία της λεγόμενης διαβούλευσης και να αγωνιστούν για "απαγόρευση οποιασδήποτε κατάσχεσης ή πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων για χρέη στεγαστικών δανείων που αφορούν στην πρώτη και στη δεύτερη κατοικία, πάγωμα αποπληρωμής δανείων για άνεργους και μισθωτούς που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στο επίδομα ανεργίας".

    [10] "Γροθιά στο τραπέζι"

    «Οι φυσικοί αυτουργοί των τρομοκρατικών επιθέσεων, αποθρασύνονται όσο το σύστημα αφήνει ανέγγιχτους τους ηθικούς αυτουργούς. Καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κοινωνικός εχθρός είναι εντός των πυλών. Ο Θεός να βοηθήσει τα χτυπημένα παιδιά . Στις οικογένειές τους εύχομαι κουράγιο και δύναμη», δήλωσε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στην επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής.

    Σχετικά με τις απολύσεις όσων εργάζονται με STAGES, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε:

    «Με ευκαιρία τη σχεδιαζόμενη απόλυση των νέων που είχαν προσληφθεί με το σύστημα των STAGES θα πρέπει να ξεκινήσει μια βαθύτερη συζήτηση για τον αριθμό των απασχολούμενων που χρειάζεται η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Έχουμε περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους από το Βέλγιο και την Ολλανδία μαζί, και κινούμαστε στον ίδιο αριθμό με την Ισπανία των 40 εκατομμυρίων κατοίκων. Μαστιγώνουμε τα νέα παιδιά των STAGES που, ουσιαστικά, έβγαζαν την δουλειά αλλά κολακεύουμε την ραθυμία όλων εκείνων των ημετέρων που είναι καλοβολεμένοι».

    Εξάλλου, ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης μιλώντας για τα επιτόκια τόνισε ότι "με ..."χαδάκια" δεν καταλαβαίνει τίποτε το τραπεζικό κατεστημένο. Αυτό που χρειάζεται είναι μια γερή γροθιά στο τραπέζι. Προφανώς, ούτε ο Πρωθυπουργός, ούτε η Υπουργός Οικονομίας έχουν την δύναμη να αντιμετωπίσουν συνολικά την πολύχρονη τοκογλυφική πρακτική των τραπεζών".

    "Για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι νέοι δεν φταίει μόνο το ανάλγητο πρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ αλλά και εκείνοι που έκαναν ψυχεμπορία με τα όνειρα των παιδιών", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης. "Κάποιοι στη Ν.Δ. αποφάσισαν να κρατήσουν ομήρους τους νέους και τους καλλιέργησαν φρούδες ελπίδες.

    Δυστυχώς για τους παγιδευμένους και απογοητευμένους αυτούς νέους ισχύει το "δει δη χρημάτων"...".

    [11] "Δωρεάν η εργασία νέων"

    Περιοδεία στην Σαντορίνη πραγματοποίησε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Στις 10 το πρωί είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Σαντορίνης και φορείς της Tοπικής Aυτοδιοίκησης. Το απόγευμα συναντήθηκε με φορείς του νησιού, όπως και με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond.

    "Η μεταφορά των stage στον ιδιωτικό τομέα διαιωνίζει τον εργασιακό μεσαίωνα, προσφέρει στις μεγάλες επιχειρήσεις δωρεάν εργασία νέων ανθρώπων, αφού δεν θα πληρώνονται από αυτές αλλά από τον ΟΑΕΔ, οδηγεί στην συμπίεση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων προς το κατώτερο δυνατό επίπεδο", δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

    "Από όσα είπαν ο Υπουργός Εργασίας και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, επιβεβαιώνεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα stage στο δημόσιο τομέα δεν προέκυψε από το ενδιαφέρον της να πατάξει το ρουσφέτι, την ελαστική και ανασφάλιστη εργασία, αφού τα μεταφέρει όλα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά μόνο να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες για την μισθοδοσία τους.

    Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ πραγματικά δεν μπορεί να κρύψει την χαρά του για το μεγάλο δώρο που τους έκανε η κυβέρνηση μεταφέροντας τα κακοπληρωμένα και ανασφάλιστα stage στον ιδιωτικό τομέα".

    [12] Στην Αθήνα ο Μπαν Κι Μουν

    Στις 4 και 5 Νοεμβρίου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα βρίσκεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη, όπου και θα κηρύξει την έναρξη του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη.

    Στην Αθήνα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Επίσης έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σε ειδική σύνοδο του κοινοβουλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 October 2009 - 7:30:39 UTC