Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτροπή αποτίμησης της οικονομίας
  • [02] Σύσκεψη για τις εργασιακές σχέσεις
  • [03] Ο Π.Γερουλάνος στο Μουσείο Ακρόπολης
  • [04] Ενστάσεις στο εκλογοδικείο
  • [05] Το Εθνικό Θέατρο στον 21ο αιώνα
  • [06] Κατάργηση φρουρών σε ΑΤ
  • [07] "Πρόσχημα η αξιοκρατία"
  • [08] "Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα"
  • [09] "΄Οχι στη φτηνή εργασία"
  • [10] Ανακοινώσεις για ΙΧ και τέλη
  • [11] Χωρίς εμπόδια η επικύρωση

  • [01] Επιτροπή αποτίμησης της οικονομίας

    Το ζήτημα διαφάνειας αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και το ίδιο ισχύει και για τα δημόσια οικονομικά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε, ότι με δεδομένο τη μεγάλη διαφορά που διαπιστώνεται στο έλλειμμα που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και στο πραγματικό έλλειμμα είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία.

    Για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ινστιτούτο Εργασίας (έχει κληθεί να συμμετάσχει και εκπρόσωπος από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών), η οποία θα παραδώσει πριν το τέλος του έτους την αποτίμηση της πραγματικής κατάστασης, την αξιολόγησή της και παράλληλα θα υποβληθούν προτάσεις βελτίωσης του όλου συστήματος, με σκοπό να έχουμε μια εγκυρότητα ως προς τα στοιχεία, γεγονός που θα είναι χρήσιμο και για τις σχέσεις με τους εταίρους μας.

    Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι τα μεγέθη τα οποία αφορούν το 2009 δεν αλλάζουν και η επιτροπή η οποία θα παραδώσει το πόρισμά της έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα διευκολύνει την πολιτική ηγεσία να αποτιμήσει την κατάσταση να διαπιστώσει πού δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στο παρελθόν και να διασφαλιστεί οτι τα στοιχεία που θα έχουμε θα είναι αξιόπιστα.

    Η απόφαση αυτή του υπουργείου, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δείχνει τη βούληση για διαφάνεια και παρουσίαση των πραγματικών στοιχείων και όχι κουκούλωμα.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε, ότι δεν πρόκειται για απογραφή, γιατί τότε, άλλαξαν οι κανόνες, ενώ τώρα, δεν αλλάζουν οι κανόνες. Αναφερόμενος εξάλλου, στα θέματα προϋπολογισμού είπε ότι το προσχέδιό του θα κατατεθεί στο τέλος της άλλης εβδομάδας, ενώ μέσα σε μια βδομάδα μια δέκα ημέρες θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την αυτονομία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

    Επίσης δήλωσε, ότι το υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι τηρούν μια στάση αναμονής, ότι υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας και ανάκτηση της αξιοπιστίας αυτής στο χρόνο.

    Για το θέμα της πλήρωσης των θέσεων των γραμματέων στο υπουργείο είπε, ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των πέντε γενικών γραμματέων και των τριών ειδικών γραμματέων την προσεχή Δευτέρα, ενώ δεν απέκλεισε την πρόσκληση ενδιαφέροντος και για την κάλυψη θέσεων στις διοικήσεις διαφόρων οργανισμών.

    Εξάλλου, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνουν δήλωσε ότι "δεν υπάρχει απόφαση που να αφορά τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας", επισημαίνοντας ότι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κυβέρνηση είναι να προκαλέσει αναταραχή στην τραπεζική αγορά.

    Αναφερόμενος στον ΟΠΑΠ είπε ότι για τον Οργανισμό αλλά και τις εισηγμένες εταιρίες, στις οποίες έχουν παραιτηθεί οι διοικήσεις τους, θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρξει άμεση στελέχωσή τους, είτε μέσω γενικών είτε μέσω έκτακτων συνελεύσεων.

    [02] Σύσκεψη για τις εργασιακές σχέσεις

    Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο εργασίας ''καθώς είναι τόσο μεγάλο και τόσο πολύπλοκο, που οδηγεί στην μη εφαρμογή του'' ζήτησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα "Εργασιακές Σχέσεις".

    Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας κ. Δ. Αρμενάκης ''εμείς θέσαμε ευθέως στην σύσκεψη το θέμα της απλοποίησης της διαδικασίας, δηλαδή του περιορισμού του χρόνου που η ελληνική επιχείρηση χρειάζεται για να προσλάβει έναν άνεργο να τον κάνει εργαζόμενο ή εν συνεχεία για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που οι οργανισμοί και το κράτος επιβάλλουν. Ζητήσαμε επομένως απλοποίηση των διαδικασιών, κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ούτως ώστε ο καθένας να μπορεί να την εφαρμόσει''.

    Οι έμποροι ζήτησαν επίσης, να δοθεί σημασία στις δραστηριότητες εκείνες που δίνουν δουλειά ''και όχι σε αυτές που απολύουν'' εννοώντας, όπως εξήγησε, το εμπόριο και τις υπηρεσίες που αυξάνουν τις θέσεις, ενώ σημειώθηκε με έμφαση και η ανάγκη διασύνδεσης της παιδείας με την εργασία από την δευτεροβάθμια μέχρι και την Δια Βίου Μάθηση.

    Η ΕΣΕΕ δήλωσε ότι συμφωνεί στο ότι δε μπορεί ο χρόνος συζήτησης σε αυτή την επιτροπή να μακρύνει πολύ. ''Το 15 Δεκεμβρίου είναι μια εφικτή ημερομηνία και θα είμεθα παρόντες'' είπε ο κ. Αρμενάκης και σε ερώτηση δημοσιογράφου για την υιοθέτηση πιο ευέλικτων ωραρίων και εργασιακών σχέσεων στον τομέα του εμπορίου είπε ότι ''το εμπόριο αφ' εαυτού του είναι μια ευέλικτη οικονομική δραστηριότητα. Άρα λοιπόν πρέπει να έχει την δυνατότητα να αξιοποιεί τις σύγχρονες μορφές απασχόλησης''.

    Σε ότι αφορά στη δυνανότητα αύξησης των απολύσεων στο εμπόριο ο κ. Αρμενάκης σημείωσε για μια ακόμη φορά ότι ''ακόμα και στην περίοδο της κρίσης οι απολύσεις ήταν ελάχιστες στο εμπόριο και εν πάση περίπτωση αναπληρωνόντουσαν από νέες προσλήψεις. Το εμπόριο, προσφέρει θετικά στην απασχόληση και όχι αρνητικά''

    Για το ζήτημα για το μη μισθολογικό κόστος, ο κ. Αρμενάκης ανέφερε ότι ξανατέθηκε, ''διότι υπάρχουν μέσα στο ποσοστό που ο εργαζόμενος και ο εργοδότης πληρώνουν στο ΙΚΑ και εν συνεχεία το ΙΚΑ μοιράζει, υπάρχουν λογαριασμοί οι οποίοι είναι ανενεργοί. Όπως το θέμα της στράτευσης, το θέμα της αφερεγγυότητας κάποιων επιχειρήσεων. Τελικά ένα 3 με 5 τοις εκατό ποσοστό από το 45 περίπου που επιβαρυνόμαστε και εμείς και οι εργαζόμενοι αξιοποιείται για άλλους εκτός των σκοπών για τους οποίους μπήκανε αυτές οι επιβαρύνσεις'' και πρόσθεσε ότι η ΕΣΕΕ ζητάει να περιοριστεί το κόστος και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους.

    [03] Ο Π.Γερουλάνος στο Μουσείο Ακρόπολης

    Το εκατομμυριοστό εισιτήριο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης παρέλαβε την Πέμπτη ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, που επισκέφθηκε το Μουσείο για πρώτη φορά με τη νέα του ιδιότητα.

    Για συγκλονιστική ανταπόκριση του κόσμου από τον περασμένο Ιούνιο που άνοιξε τις πόρτες του το Μουσείο έκανε λόγο ο υπουργός και τόνισε ότι μέσα από αυτή την ανταπόκριση αποδεικνύονται οι συνέργιες που υπάρχουν μεταξύ πολιτισμού και τουρισμού.

    Επίσης, ο κ. Γερουλάνος συνεχάρη τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου για το μέχρι σήμερα έργο τους.

    [04] Ενστάσεις στο εκλογοδικείο

    Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) υπέβαλε χθες ένσταση η ββ αναπληρωματική βουλευτής την ΝΔ στη Ββ Αθηνών Αικατερίνη Παπακώστα κατά της αβ αναπληρωματικής βουλευτού της ΝΔ στην ίδια εκλογική περιφέρεια Φάνης Πάλλη - Πετραλιά και υποστηρίζει ότι υπήρξαν σφάλματα κατά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και πρέπει να λάβει επιπλέον 406 σταυρούς και να αφαιρεθούν 269 από την κ. Πετραλιά, καλύπτοντας τη μεταξύ τους διαφορά των 426 σταυρών.

    Επίσης, ο αβ αναπληρωματικός βουλευτής ΠΑΣΟΚ στη Ββ Πειραιά Σ. Χρήστου με ένστασή του ζητεί να ακυρωθεί η εκλογή του βουλευτή ΝΔ της Ββ Πειραιώς Α. Νεράντζη. Στην ένστασή του ο κ. Χρήστου υποστηρίζει ότι η ΝΔ έχει 2.844 άκυρα ψηφοδέλτια στον Πειραιά και μειώνεται το αχρησιμοποίητο υπόλοιπό της με αποτέλεσμα να μπορεί να καταλάβει η ΝΔ έδρα στο νομό Πέλλης και όχι στη Ββ Πειραιά την οποία πρέπει να καταλάβει ο Χρήστου.

    [05] Το Εθνικό Θέατρο στον 21ο αιώνα

    Aνοιξε η αυλαία στο ανακαινισμένο Εθνικό Θέατρο ύστερα από 8 χρόνια σιωπής λόγω των προβλημάτων που είχε προκαλέσει ο σεισμός. Το ιστορικό κτίριο του Τσίλερ στην Αγίου Κωνσταντίνου ανακαινίσθηκε εκ βάθρων και παραδόθηκε στο κοινό.

    Το κτιριακό συγκρότημα του Εθνικού Θεάτρου αναπτύσσεται πλέον σε 16.500 τετραγωνικά μέτρα. Εκτός από το διατηρητέο ιστορικό κτίριο που σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ και περιλαμβάνει και την κεντρική σκηνή, στο συγκρότημα περιλαμβάνεται και το κτίριο της Νέας Σκηνής που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 60 αλλά και τα πρόσφατα ανεγερθέντα κτίρια της Σκηνής και της Επέκτασης.

    Εκτός από την ανακαίνιση το κτίριο εξοπλίστηκε με την πιο πρόσφατη τεχνολογία που φέρνει το Εθνικό Θέατρο στον 21ο αιώνα και το καθιστά ένα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης.

    Στην ανακαίνιση του 1930 βάφτηκαν όλες οι τοιχογραφίες με λευκό χρώμα. Η νέα ανακαίνιση έφερε στο φως τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

    Η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Πουθενά» εγκαινίασε τη λειτουργία του νέου εθνικού θεάτρου. Πρόκειται για μία παράσταση που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες της υπερσύγχρονης πλέον Κεντρικής Σκηνής, αναδεικνύοντας τη σκληρή δουλειά που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια.

    [06] Κατάργηση φρουρών σε ΑΤ

    Στην κατάργηση των φρουρών σε Αστυνομικά Τμήματα προχωρά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με τη σχετική απόφαση, περίπου 2.000 αστυνομικοί αναμένεται να αποδεσμευθούν σε ημερήσια βάση από τη φρούρηση των αστυνομικών καταστημάτων με στόχο να διατεθούν στις διοικητικές υπηρεσίες, στις πεζές περιπολίες και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών σε κάθε γειτονιά.

    Την άποψη ότι τα Αστυνομικά Τμήματα δεν είναι φρούρια, αλλά δημόσιες υπηρεσίες που πρέπει να εξυπηρετούν τον πολίτη υποστήριξε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Βούληση του Υπουργείου είναι τα Αστυνομικά Τμήματα να παραμείνουν ανοιχτά στους πολίτες, ώστε να προσφέρουν άμεσες και ποιοτικές υπηρεσίες και όχι να μετατραπούν σε χώρους φόβου και ταλαιπωρίας.

    Ταυτόχρονα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν συντρέχουν συνθήκες για νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία, καθώς στην τρομοκρατία η καλύτερη απάντηση δεν είναι η περιστολή δικαιωμάτων και ο φόβος, αλλά περισσότερη δημοκρατία, σεβασμός στα δικαιώματα των πολιτών, ανοιχτός νους και επαγγελματισμός.

    Για την κατάργηση της διαδικασίας φρούρησης σε Αστυνομικά Τμήματα, αναμένεται να εκδοθεί σχετική διαταγή - εγκύκλιος από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Στο μεταξύ, στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζονται οι τρεις κλεμμένες μοτοσυκλέτες που χρησιμοποίησαν οι δράστες, ενώ διερευνώνται όλα τα ευρήματα και οι μαρτυρίες, με στόχο τον εντοπισμό τους.

    Εκρηξη στην είσοδο του σπιτιού της Μ. Γιαννάκου

    Αυτοσχέδιος ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 4.32 τα ξημερώματα, στην είσοδο της πολυκατοικίας που βρίσκεται το διαμέρισμα της πρώην υπουργού και βουλευτού της ΝΔ Μαριέττας Γιαννάκου, στην οδό Δεμερτζή 12, στα Πατήσια.

    Λίγο νωρίτερα, στις 4.12 και 4.15, άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και το τηλεοπτικό κανάλι "Alter" και είχε πει ότι σε 20 λεπτά επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στο σπίτι της κυρίας Γιαννάκου.

    Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και αποκλείστηκε η περιοχή για να μην υπάρξουν τραυματισμοί.

    Ο μηχανισμός ήταν μέσα σε ένα σακ βουαγιάζ στην είσοδο της πολυκατοικίας και σύμφωνα με τους πυροτεχνουργούς ήταν μικρής ισχύος.

    Από την έκρηξη έσπασε η τζαμαρία της εισόδου και προκλήθηκαν ζημιές σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Έρευνες για τη βομβιστική επίθεση γίνονται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

    [07] "Πρόσχημα η αξιοκρατία"

    «Η ανεργία δεν απαντιέται με αυτό το ψεύτικο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θέλει την αξιοκρατία. Όταν οι θέσεις εργασίας που καθορίζει η κυβέρνηση είναι πολύ λιγότερες από τους χιλιάδες ανέργους, δεν μπορεί να μιλάει για αξιοκρατία. Να πει την αλήθεια η κυβέρνηση. Με πρόσχημα την αξιοκρατία, θέλει να βοηθήσει να περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας και να γίνει πολύ ευρύτερος και μονιμότερος. Εμείς ζητάμε μόνιμη δουλειά για όλους».

    Τη δήλωση έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τους εργαζομένους σε προγράμματα stage.

    Σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση που είχε με συμβασιούχους της Ολυμπιακής, η κ.Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση "δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις αποφάσεις της προηγούμενης, που εξαίρεσε 800 ανθρώπους που δούλευαν για πολλά χρόνια στην «Ολυμπιακή» ως συμβασιούχοι, όπως και τους εργαζόμενους του «Γαλιλαίου», και τους άφησε έξω από τις ρυθμίσεις που έγιναν για το υπόλοιπο προσωπικό με την πώληση της «Ολυμπιακής»".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι "διεκδικούμε ίση μεταχείριση, δηλαδή πρέπει να βρουν και αυτοί κανονική δουλειά και να έχουν όλα τα δικαιώματα των ανθρώπων που βρέθηκαν στη διαδικασία της πώλησης της «Ολυμπιακής» στη MIG. Σε αυτό το ζήτημα θα πούμε για άλλη μια φορά ότι για μας δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετική μεταχείριση για τους εργαζόμενους είτε σε ένσημα, είτε σε Υγεία, είτε σε μετάταξη, είτε σε διαγωνισμούς με βάση τη μορφή της εργασιακής σχέσης, όταν ζούμε σε μία εποχή που αυτές οι εργασιακές σχέσεις, ο εργασιακός μεσαίωνας, πάνε να επεκταθούν και να κυριαρχήσουν».

    Σχετικά δε με την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, η κα Παπαρήγα σημείωσε:

    «Οι αποφάσεις της Κοινότητας είναι πολύ σαφείς. Καταργούν κάθε περιορισμό, ακόμα και ισχνό, που υπήρχε στα ζητήματα των μορφών της εργασιακής απασχόλησης, των σύγχρονων μορφών ομηρίας, είτε με τη μορφή STAGE, είτε ενοικίασης κλπ. Που σημαίνει ότι όταν η κυβέρνηση λέει ότι θα βάλει τάξη, εννοεί ότι θα προχωρήσει στην επέκταση και στην κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης και αυτό το λέει «τάξη». Θα βάλει μερικά ψίχουλα, ενδεχομένως, παραπάνω και αυτό το λέει «τάξη». Για μας πρόκειται για μία εξέλιξη εξαιρετικά αρνητική που πρέπει να συναντήσει την επιθετική, θα έλεγα, αντίσταση όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως με ποια μορφή απασχόλησης είναι. Δεν μπορεί να είναι μόνο υπόθεση των ενοικιαζομένων εργαζόμενων, ή των ανθρώπων που δουλεύουν με STAGE, ή με συμβάσεις 5μηνες, 6μηνες, 7μηνες».

    Τέλος για την τρομοκρατική επίθεση κατά του Αστυνομικού Τμήματος στην Αγία Παρασκευή η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

    «Ως ενέργεια βεβαίως και την καταδικάζουμε. Δεν μπορεί κανείς να στηρίξει ή να ανεχθεί τέτοιες ενέργειες. Όμως το πρόβλημα είναι το εξής: Η λογική που λέει ότι στρατιωτικοποιώ ολόκληρη την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου για να αντιμετωπίσω το οργανωμένο έγκλημα ή τέτοιες εκφράσεις, είναι αδιέξοδη πολιτική. Και δεν πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το τραγικό γεγονός, το οποίο σαφώς πρέπει να καταδικαστεί και να δεχθεί την κοινωνική κριτική, για να ισχυροποιηθούν κατευθύνσεις της ΕΕ, οι οποίες προβλέπουν την ανάμειξη μηχανισμών, όχι μόνο της αστυνομίας, αλλά και νέων στρατιωτικοπολιτικών μηχανισμών που χτίζονται, στο λαϊκό κίνημα ή στην καταστολή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

    [08] "Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα"

    «Είναι προφανές ότι όσο μειώνεται η πιστοληπτική μας ικανότητα, τόσο αυξάνονται τα επιτόκια. Όσο αυξάνονται τα επιτόκια, τόσο θα μεγαλώνουν τα αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση δείχνει να παραμένει ακόμη στις δημόσιες καταγγελίες για τις λογιστικές λαθροχειρίες των προηγούμενων. Σχέδιο, πρόταση, λύση δεν έχουν κατατεθεί. Ελπίζουμε σύντομα να αποσαφηνισθούν οι ρόλοι της κ. Κατσέλη και του κ. Παπακωνσταντίνου για να υπάρξει και ουσιαστικά υπεύθυνος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., αναφορικά με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας.

    Εξάλλου, σχετικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις της κ. Κατσέλη, ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης τόνισε:

    «Χαιρόμαστε που μετά από 10 χρόνια αγώνων του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Καρατζαφέρη, επεβλήθη στα κόμματα εξουσίας η πρόταση να μην κατάσχεται η 1η κατοικία, όπως επίσης και η υιοθέτηση δομικών αλλαγών στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Το Ν/Σ της κ. Κατσέλη πρέπει να αποκλείσει εντελώς τα παράθυρα της δολίας πτωχεύσεως».

    Τέλος, σε ότι αφορά τα στάζ εκτίμησε ότι «η επίθεση κατά της οικονομικής κρίσης ξεκινά από τα μη προνομιούχα νιάτα της Ελλάδας. Θα περίμενε κανείς από μια σοσιαλιστική κυβέρνηση η οποία έχει επικεφαλής τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς να ασχοληθεί με το μεγάλο κεφάλαιο, τις τράπεζες και τους μεγαλοκαρχαρίες του Δημοσίου».

    [09] "΄Οχι στη φτηνή εργασία"

    Με την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.

    "Το θέμα των stage το έχουμε αναδείξει εδώ και πέντε χρόνια με εκατοντάδες παρεμβάσεις στο Κοινοβούλιο, στο Ευρωκοινοβούλιο, παρεμβάσεις στους δημόσιους φορείς που λειτουργούσαν με stage. Η δική μας άποψη είναι ξεκάθαρη. Εμείς λέμε ότι πρόκειται για έναν πελατειακό, ρουσφετολογικό μηχανισμό που πρέπει να καταργηθεί και από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα", τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του και υπογράμμισε ότι "πρέπει να χτυπήσουμε την ανασφάλιστη και κακοπληρωμένη εργασία, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα".

    Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής, μίλησε για "ένα νέο φαινόμενο τρομοκρατίας που ποιο πολύ συνάδει με το κοινό ποινικό έγκλημα, με την τυφλή και ωμή βία. Κι εδώ είναι και η δυσκολία του να αντιμετωπίσει κανείς αυτά τα φαινόμενα".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε θετική την κίνηση του κ. Χρυσοχοϊδη για σταδιακή καταργηση των φρουρών των αστυνομικών τμημάτων και τόνισε ότι δεν πρέπει "να μετατρέψουμε τη δημοκρατία μας σε μια φοβική δημοκρατία, να μετατρέψουμε την κοινωνία μας σε μια φοβική κοινωνία".

    [10] Ανακοινώσεις για ΙΧ και τέλη

    Ανακοινώσεις για την απόσυρση των ΙΧ αυτοκινήτων και των νέων τελών κυκλοφορίας αναμένεται να κάνει σήμερα η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι όσοι έχουν αποσύρει τα ΙΧ με το υφιστάμενο καθεστώς, θα αποζημιωθούν με βάση αυτό το καθεστώς.

    Εξάλλου, η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009 και λοιπές διατάξεις» βρίσκεται, από χθες, σε εξέλιξη στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/minenv/ .

    Το Σχέδιο Νόμου επιδιώκει την αυξημένη προστασία των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων από παράνομες καταπατήσεις και αυθαίρετες οικοδομές, που έχουν παρατηρηθεί να φυτρώνουν στις καμένες εκτάσεις τα τελευταία χρόνια.

    Η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, κάλεσε τους πολίτες, αρμόδιους φορείς, επιστημονικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς εταίρους να καταθέσουν τις παρατηρήσεις, απόψεις και τις προτάσεις τους επί των άρθρων του Σχεδίου Νόμου.

    Οι προτάσεις και οι απόψεις, οι οποίες θα συγκεντρωθούν μέσα από την ανοιχτή αυτή διαδικασία, θα ληφθούν υπόψη μετά από σχετική επεξεργασία από τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, στο τελικό Σχέδιο Νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται σήμερα.

    [11] Χωρίς εμπόδια η επικύρωση

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στη διατύπωση της ρήτρας εξαίρεσης από την Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που απαιτούσε η Τσεχία προκειμένου να υπογράψει τη συνθήκη της Λισαβόνας, ανακοίνωσαν ευρωπαϊκές πηγές.

    "Οι ηγέτες συμφώνησαν στη ρήτρα εξαίρεσης των Τσέχων. Όλοι οι ηγέτες χειροκρότησαν και ζητωκραύγασαν", δήλωσε σουηδός διπλωμάτης, ο οποίος διαπραγματευόταν τη διατύπωση της ρήτρας εξαίρεσης για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Το κείμενο (που ζητούσε ο τσέχος πρόεδρος Βάσλαβ Κλάους) εγκρίθηκε ακριβώς όπως είχε προταθεί από τη Σουηδία", δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της τσεχικής κυβέρνησης, Ρόμαν Πρόροκ.

    Προκειμένου να υπογράψει τη συνθήκη της Λισαβόνας, ο ιδιαίτερα ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας απαιτούσε την εξαίρεση της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, με στόχο να αποτραπεί ενδεχόμενη επιστροφή των περιουσιών των Σουδιτών, οι οποίες κατασχέθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, η Πράγα πέτυχε αυτό που ζητούσε ο Κλάους, δηλαδή μία παρόμοια ρήτρα εξαίρεσης με αυτή που είχε πετύχει το 2007 η Μεγάλη Βρετανία και η Πολωνία για άλλους λόγους.

    Νομικά πρόκειται για ένα "πρωτόκολλο", που πρέπει να υποβληθεί στις ευρωπαϊκές χώρες για επικύρωση, αλλά αργότερα, πιθανότατα συγχρόνως με την συνθήκη ένταξης στην ΕΕ της επόμενης χώρας, δηλαδή της Κροατίας, κάτι που δεν αναμένεται πριν από το 2011.

    Παραρτήματα έχουν επίσης προβλεφθεί από την ΕΕ και για άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες είχαν εκφράσει ανησυχίες για τη ρήτρα εξαίρεσης που παραχωρήθηκε στην Πράγα.

    Ο κ. Κλάους είχε διαβεβαιώσει πριν από τη σύνοδο κορυφής ότι θα δεχόταν πλέον να υπογράψει τη Συνθήκη, εάν ικανοποιούταν το αίτημά του.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι άρθηκε και "το τελευταίο πολιτικό εμπόδιο" για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ύστερα από την επίτευξη συμφωνίας επί της ρήτρας εξαίρεσης της Τσεχίας από την Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

    "Το τελευταίο πολιτικό εμπόδιο στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας άρθηκε", δήλωσε ο κ. Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου κατά την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας της συνόδου κορυφής των 27 ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

    "Ο δρόμος για την επικύρωση είναι πλέον ανοιχτός", δήλωσε με τη σειρά του και ο σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, ως προεδρεύων της ΕΕ, καλώντας τον τσέχο πρόεδρο, Βάσλαβ Κλάους, να υπογράψει το κείμενο.

    Ο κ. Ράινφελτ ευχαρίστησε επίσης για "τις καλές τους προθέσεις" τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέδειξαν έμπρακτα κατανόηση στην εξεύρεση λύσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 October 2009 - 7:30:37 UTC