Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η οικονομική πολιτική στο επίκεντρο

  • [01] Η οικονομική πολιτική στο επίκεντρο

    Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμο συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, δέχθηκε τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή (Συνήγορο του Πολίτη) Νικηφόρο Διαμαντούρο.

    "Είμαστε αποφασισμένοι και είμαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσουμε κάθε κατεστημένη αντίληψη και πρακτική που είναι εμπόδιο στην εφαρμογή της ευνομίας και ενός κράτους δικαίου που προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών μας" δήλωσε ο k Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή.

    Ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο του κ. Διαμαντούρου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η συνάντηση αυτή συμβάλλει στο να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς καλύτερα θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

    "Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τις κρίσιμες λέξεις που χρησιμοποιώ και εγώ", είπε από τη μεριά του ο κ. Διαμαντούρος, προσθέτοντας στη συνέχεια, ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία του θεσμού του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή αλλά και τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν τα τελευταία έξι χρόνια, προκειμένου να προωθηθούν τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών υπό την ευρωπαϊκή τους ιδιότητα.

    Επίσης, ο κ. Διαμαντούρος δήλωσε την απόλυτη διαθεσιμότητά του, ώστε να προωθηθεί το κράτος δικαίου τη μεγαλύτερη ευνομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και να εξάρει την άριστη συνεργασία του με τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη Γιώργο Καμίνη, "εκείνος στην Ελλάδα και εγώ στην ΕΕ", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ο κ. Διαμαντούρος ευχαρίστησε πάρα πολύ τον πρωθυπουργό για τη στήριξη στο έργο του, επισημαίνοντας ότι "θα με βοηθήσει πάρα πολύ στην προοπτική μιας περαιτέρω θητείας".

    Η οικονομική πολιτική στο επίκεντρο

    Το στίγμα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει την επόμενη χρονιά, αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση, καταθέτοντας, μέσα στην εβδομάδα, στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος από το 12,5% φέτος στο 9,5% και από ύφεση -1,5% φέτος να περάσει σε θετική αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5%.

    Βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή, θα αποτελέσει και το φορολογικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα επέρχονται αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια, με ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα και αυξήσεις φόρου στους έχοντες και κατέχοντες.

    Επίσης, αλλαγές αναμένονται στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας με κατάργηση του ΕΤΑΚ και επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Σε συνάντηση που είχε σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου με την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), οι εκπρόσωποι της Ενωσης ζήτησαν από τον υπουργό αυξήσεις που να λαμβάνουν υπόψη το κόστος ζωής και όχι μόνο τον πληθωρισμό.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τάχθηκε, επίσης, κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο, διότι μετατρέπει το σύστημα ασφάλισης από κοινωνικό σε επαγγελματικό.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε το θέμα της ισότητας των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο συμπεριλαμβανομένων και των Σωμάτων Ασφαλείας ως σημαντικό θέμα και ότι πρόσθεσε, πως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η ενημέρωσή του.

    Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης θα τεθεί το θέμα σε συζήτηση με την ΑΔΕΔΥ.

    Διάλογος επίσης θα ακολουθήσει μετά την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού και για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος και το νέο μισθολόγιο.

    Συνάντηση Γ.Παπανδρέου - Γκ.Μπράουν

    Νέα συνάντηση Παπανδρέου-Μπράουν φέρνει η συνάντηση που είχαν το Σάββατο στη βρετανική πρωτεύουσα οι δύο ηγέτες. Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα χρονικά, ούτε πού θα γίνει, αλλά όπως έγινε γνωστό, ο χρόνος τοποθετείται "στο άμεσο επόμενο διάστημα" και απομένει μόνο να οριστεί αν θα επανέλθει ο κ. Παπανδρέου στο Λονδίνο ή αν θα επισκεφτεί ο κ. Μπράουν την Αθήνα.

    Όπως φάνηκε από τις συνομιλίες οι δύο χώρες και οι δύο κυβερνήσεις, έχουν βρει κοινό βηματισμό σε ορισμένα θέματα, κάτι μάλλον νέο στις διμερείς σχέσεις.

    Όλα τα θέματα αυτά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, τίθενται και συζητούνται στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας της Ελλάδας να παίρνει πλέον πρωτοβουλίες, να είναι παρούσα και να προωθεί λύσεις σε ζητήματα που αφορούν τον Έλληνα και τον Ευρωπαίο πολίτη, ώστε να οδηγηθούμε σε μια πιο δίκαιη ευρωπαϊκή κοινωνία.

    Η συνάντηση ήταν συνέχεια της σύντομης επαφής που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και εκεί τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν περισσότερο εκτενώς τα θέματα για τα οποία ακροθιγώς μίλησαν στις Βρυξέλλες και για τα οποία, προφανώς, θα συζητήσουν εκτενέστερα στην επόμενη συνάντηση.

    Οι δύο άνδρες είχαν κοινές προσεγγίσεις για πολλά από τα θέματα που συζήτησαν, όπως, π.χ. τα δύο μεγάλα προβλήματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής και πέραν της κοινής στάσης που τήρησαν στη Σύνοδο Κορυφής, αναζήτησαν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι πολύ σοβαρές εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τόσο της Επιτροπής Στίγκλιτς, όσο και της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Γενικότερα, η Ελλάδα φιλοδοξεί "να φέρει φρέσκο αέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Στη συνάντηση τέθηκαν και θέματα διεθνούς πολιτικής, όπως οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν. Στα θέματα αυτά ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στον προβληματισμό της Ελλάδας σχετικά με τους κινδύνους διόγκωσης του κύματος λαθρομεταναστών προς τη χώρα μας.

    Το Ιράν υπήρξε ένα ακόμα θέμα των συζητήσεων, για το οποίο ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε την πάγια θέση του, η οποία αφίσταται εκείνων των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας. Σύμφωνα με τη θέση Παπανδρέου, πρέπει να εξαντληθούν όλα τα ειρηνικά μέσα για να βρεθεί η λύση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Και αυτό να γίνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Γενικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποδίδει μεγάλη σημασία στο ρόλο του διεθνούς Οργανισμού, όπως έχει αποδείξει και σε θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος. Ξεκαθαρίζοντας την ελληνική θέση για την ΠΓΔΜ, τόσο στον Βρετανό ομόλογό του, όσο και στον Σκοπιανό, αλλά και προς όλους τους ηγέτες της ΕΕ δήλωσε ότι η λύση για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, θα προέλθει μέσα από τις διαδικασίες του ΟΗΕ.

    Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι στη συνάντηση Παπανδρέου-Μπράουν αλλά και Παπανδρέου-Μίλιμπαντ, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Αναπληρωτής Δημήτρης Δρούτσας, συζητήθηκαν και θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, χωρίς, ωστόσο, η συζήτηση να προχωρήσει σε λεπτομέρειες των θεμάτων αυτών.

    Αναφορικά με το ζήτημα των Σκοπίων, ο κ. Παπανδρέου, πέραν της αναφοράς του στο ρόλο του ΟΗΕ, κατέστησε για μια ακόμα φορά σαφές ότι η "εθνική κόκκινη γραμμή" παραμένει ισχυρή, ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναθεώρησής της και ότι πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Σκοπίων, θα πρέπει να έχει λυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Ζήτησε η γειτονική χώρα "να εγκαταλείψει τη λογική της ακραίας ρητορικής, η οποία δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για πρόοδο" και "να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με ανοιχτά μυαλά για ειλικρινή συζήτηση", ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

    Η Ελλάδα προτίθεται, όπως διαμηνύει ο κ. Παπανδρέου στους συνομιλητές του, "να γίνει η ατμομηχανή για την είσοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.", το συμβολικό έτος 2014, αλλά σε ότι αφορά στην έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, υπάρχει η απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση της προηγούμενης επίλυσης του θέματος της ονομασίας.

    Το Κυπριακό ήταν επίσης ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν και φάνηκε ότι οι δύο πρωθυπουργοί στηρίζουν τις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ. Αλλά και στο θέμα αυτό η ελληνική πλευρά ήταν κατηγορηματική σε ότι αφορά στις θέσεις της. Σύμφωνα με αυτή, οι δύο κοινότητες έχουν τη δυνατότητα μέσα από "ελεύθερες διαπραγματεύσεις" και χωρίς "έξωθεν πιέσεις", να καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα.

    Η Ελλάδα έχει επίσης σαφή και κατηγορηματική θέση, σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα και τις πιέσεις. Και ξεκαθαρίζει ότι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων "δεν χωρούν τεχνητές πιέσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα". Απορρίπτει επίσης τις "απειλές", που διατυπώνονται από διάφορες πλευρές, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για την "τελευταία ευκαιρία" επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και πως αν δεν λυθεί τώρα, μοιραία κατάληξη θα είναι η διχοτόμηση του νησιού. Αυτού του είδους οι προσεγγίσεις δεν είναι δεκτές από την ελληνική πλευρά, η οποία στηρίζει πλήρως τις κινήσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια που "προσπαθεί με πολύ θετικό τρόπο". Δεν είναι, βέβαια, το ίδιο θετικές οι εκτιμήσεις για τον κ. Ταλάτ, η ανταπόκριση του οποίου, στις πρωτοβουλίες Χριστόφια, δεν είναι συνήθως αυτή που κάποιος θα περίμενε.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 November 2009 - 11:30:21 UTC