Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καθ' οδόν προς το έκτακτο συνέδριο
  • [02] Αφγανιστάν: Ματαιώθηκε ο β' γύρος
  • [03] "Αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ."

  • [01] Καθ' οδόν προς το έκτακτο συνέδριο

    Με περιοδείες και ομιλίες συνεχίζουν τον εσωκομματικό προεκλογικό τους αγώνα οι διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ.

    Το Σάββατο, η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ αποφάσισε ομόφωνα η εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος να γίνει από τα μέλη του κόμματος και από όσους εγγραφούν ως μέλη ακόμη και την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας. Το προσεχές Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

    Την ανάγκη "να ανοιχτεί το κόμμα προς την κοινωνική του βάση, πέραν δηλαδή των οργανωμένων μελών, να άνοιγε η πόρτα για τους φίλους και τους οπαδούς μας, που θα ήσαν οι εγγυητές της ενότητάς μας και οι πρωταγωνιστές της ανανέωσής μας" τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα την απόσυρσή του από τη διεκδίκηση της προεδρίας της ΝΔ.

    Στο ερώτημα αν θα επιμείνει μέχρι τέλους στην υποψηφιότητά του απαντά "χωρίς αμφιβολία", ενώ ερωτηθείς με ποιόν από τους ανθυποψήφιους έχει τις μεγαλύτερες διαφορές, δίνει έμφαση στο "κοινό αξιακό πλαίσιο" και στις "παράλληλες διαδρομές στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικά και ιδεολογικά οριζόμενης οικογένειας".

    Η Ντόρα Μπακογιάννη σε ομιλία της, στην Πάτρα, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι "στάθηκε στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή σε όλη αυτή τη μακρά διαδρομή. Στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές". Δεσμεύθηκε ότι αν εκλεγεί, ο πρόεδρος του κόμματος θα έχει θητεία, όλες οι θέσεις του κόμματος θα είναι αιρετές και οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα εκλέγονται στους κατά τόπους δήμους. Επίσης θα οργανωθούν σε όλη την χώρα δημοτικές, νομαρχιακές και θεματικές συνελεύσεις όπου θα συζητηθούν τα αίτια της ήττας στις βουλευτικές εκλογές.

    Από τα Γιάννενα όπου μίλησε, ο Αντώνης Σαμαράς, απάντησε στην επίθεση που δέχθηκε από τον πρώην γραμματέα της ΝΔ , Βαγγέλη Μειμαράκη , στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου. "Κάποιοι έχασαν την ψυχραιμία τους. Εγώ δεν χάνω τη δική μου. Έχω ευθύνη απέναντι στην ενότητα, απέναντι στο μέλλον της Παράταξης. Προκλήσεις δεν με αγγίζουν, δεν πτοούμαι. Ο ρόλος μου είναι να ενώνω, όχι να διχάζω. Να επουλώνω πληγές, όχι να τις ξύνω. Η δική τους στάση δεν με αγγίζει."

    Τον φόβο του για την επόμενη μέρα της ΝΔ εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και άσκησε κριτική σε κομματικά στελέχη, λέγοντας ότι «κάποιοι ξέχασαν τις δικές τους ευθύνες και λένε ότι για όλα φταίει ο Καραμανλής». Σχετικά με την ομιλία Μεϊμαράκη στη συνεδρίαση της ΚΕ επισήμανε: «Ο κ. Μεϊμαράκης ήταν από τους καλύτερους υπουργούς της Ν.Δ., αλλά νομίζω ότι στην παρούσα φάση θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός, γιατί οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για την ενότητα της παράταξης».

    Δήλωση Δ. Αβραμόπουλου

    Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανακοινώνοντας σήμερα την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του δήλωσε:

    «Στις 13 Οκτωβρίου, ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Κόμματος, θέτοντάς την, στην κρίση των φίλων και των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας.

    Θεώρησα, ότι η κρίση που ακολούθησε τη συντριπτική ήττα της παράταξής μας, αποτελεί ταυτόχρονα τη μεγάλη της ευκαιρία να μετατρέψει τη διαδικασία εκλογής σε απαρχή μιας πορείας ανανέωσης και της παράταξής μας και του πολιτικού μας συστήματος.

    Για το λόγο αυτό, επέμεινα, από την αρχή σε μία αναγκαία προϋπόθεση: να ανοιχτεί το Κόμμα προς την κοινωνική του βάση, πέραν δηλαδή των οργανωμένων μελών, να άνοιγε η πόρτα για τους φίλους και τους οπαδούς μας, που θα ήσαν οι εγγυητές της ενότητάς μας και οι πρωταγωνιστές της ανανέωσής μας και κατέβαλα κάθε προσπάθεια να πείσω τους συνυποψηφίους μου και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που θα ελάμβανε τις αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές του Καταστατικού μας, αποδέχθηκα μία λύση που, ενώ δεν απηχούσε τις πραγματικές προσωπικές μου απόψεις, έκρινα, ότι ήταν επιβεβλημένη στο όνομα της αποτροπής άμεσου κινδύνου για τη συνοχή της παράταξής μας.

    Με την τροπή που παίρνουν, ακόμα και σήμερα τα πράγματα, μετά την προχθεσινή Συνεδρίαση, θεωρώ, ότι πρέπει να ολοκληρώσω το βήμα που έκανα στην Κεντρική Επιτροπή, παίρνοντας αποφάσεις, που υπαγορεύει η συνείδηση και οι αρχές μου με γνώμονα τη διαφύλαξη της ενότητας του Κόμματος και την εξασφάλιση της υπέρβασης της κρίσης του.

    Δεν επιθυμώ να είμαι μέρος αυτής της κρίσης.

    Αρνούμαι να γίνω μέρος αυτής της εσωτερικής σύγκρουσης.

    Επιθυμώ να είμαι συντελεστής παραγωγής μιας νέας πολιτικής, με όρους, που θα προετοιμάζουν το μέλλον, χωρίς να αναπαράγουν το παρελθόν και τους διχασμούς του.

    Για το λόγο αυτό, αποσύρω τη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Κόμματος.

    Εξακολουθώ να θεωρώ, ότι οι διαδικασίες εκλογής της νέας ηγεσίας δεν πρέπει να εξελιχθούν σε διαδικασίες οποιασδήποτε αμφισβήτησης και κυρίως της αποτελεσματικότητας των αναγεννητικών προσπαθειών της παράταξής μας.

    Είναι αυτή, μία ακόμα σημαντική συνεισφορά μου την κρίσιμη τούτη ώρα, στην ταχύτερη δυνατή επίλυση του προβλήματος της ηγεσίας, με τρόπο, όμως, που να συνδυάζει την επιλογή της νέας ηγεσίας με την απάντηση κρίσιμων ερωτημάτων ταυτότητας και ιδεολογίας.

    Επιλέγω, δηλαδή, η περαιτέρω συμβολή μου να είναι συμβολή αρχών και ιδεών, μακριά από δεύτερες σκέψεις και υστεροβουλία.

    Παραμένω σταθερά στην πρώτη γραμμή της συλλογικής μας προσπάθειας».

    [02] Αφγανιστάν: Ματαιώθηκε ο β' γύρος

    Η εκλογική επιτροπή του Αφγανιστάν κήρυξε σήμερα τον Χαμίντ Καρζάι νικητή των προεδρικών εκλογών μετά τη ματαίωση του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας λόγω της παραίτησης του αντιπάλου του Αμπντούλα Αμπντούλα από τη διεκδίκηση της προεδρίας.

    "Η ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή κηρύσσει τον αξιότιμο Χαμίντ Καρζάι πρόεδρο... διότι υπήρξε ο νικητής του πρώτου γύρου και μοναδικός υποψήφιος για τον δεύτερο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής.

    Νωρίτερα η επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι δεν θα διενεργηθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών μετά την αποχώρηση του Αμπντούλα Αμπντούλα, μοναδικού αντιπάλου του απερχόμενου προέδρου Χαμίντ Καρζάι, από τη διεκδίκηση του ύπατου αξιώματος.

    Ο δεύτερος γύρος προκηρύχθηκε για τις 7 Νοεμβρίου όταν διαπιστώθηκε ότι κατά τον πρώτο γύρο, τον Αύγουστο, υπήρξε εκτεταμένη νοθεία.

    [03] "Αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ."

    Τη θέση του, για την ανάγκη να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές στη δομή, την οργάνωση, τη λειτουργία και την κατεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη σημερινή συνάντησή του με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ωρίμασε ο χρόνος για να γίνουν αλλαγές, τις οποίες, όπως είπε, υποστηρίζουν και τα συνδικαλιστικά όργανα της Αστυνομίας.

    Ο κ. Χρ.Φωτόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, δήλωσε ότι >>βλέπουμε μια Αστυνομία να πειραματίζεται συνεχώς, διαχρονικά και αυτή είναι η αγωνία μας, πώς θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων για να φανούμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρήσιμοι στην ελληνική κοινωνία και στον απλό πολίτη<<.

    Ο κ. Φωτόπουλος πρόσθεσε ότι απαιτείται σειρά μέτρων και "κυρίως απαιτείται να ακούσει η σημερινή κυβέρνηση το αίτημά μας, που ήταν και δικιά της θέση προηγούμενα, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, για τη σύσταση διακομματικής Επιτροπής, που θα προβλέπει και θα ρυθμίσει σε βάθος χρόνου πώς πρέπει να λειτουργεί η Αστυνομία, πώς πρέπει να στηθεί ο οργανισμός της Ελληνικής Αστυνομίας για να έχουμε τα θετικά αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία".

    Παράλληλα , ο κ. Φωτόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του >>λόγω των ημερών<<, γιατί όπως είπε >>θυμόμαστε τις περυσινές άσχημες καταστάσεις και πρέπει προηγούμενα να δρομολογήσουμε εμείς πρωτοβουλίες, τόσο εμείς ως οργανισμός της Ελληνικής Αστυνομίας και ως εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά παράλληλα και τα πολιτικά κόμματα από την πλευρά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ να αναπτύξουν εκείνες τις πρωτοβουλίες αυτό το χρονικό διάστημα για να μην παρουσιαστούν τα φαινόμενα που πέρυσι είχαν εκθέσει και τον εργασιακό μας χώρο αλλά και τη χώρα, όχι μόνο εντός των συνόρων αλλά και εκτός συνόρων<<.

    Ο κ. Δ. Γεωργαντζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, είπε ότι παρουσίασαν στον κ. Τσίπρα τα προβλήματα της Ασυνομίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατανόηση του προέδρου του ΣΥΝ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ για την COSCO

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Β' Πειραιά Παν. Λαφαζάνης και ο Θοδ. Δρίτσας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Πειραιά, συναντήθηκαν σήμερα με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθούν για τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την τύχη της σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ και COSCO, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την καταγγελία και ακύρωσή της.

    "Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι, κάτι που δήθεν αποκαλεί διάλογο, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να διαμορφωθούν δυσμενή τετελεσμένα στην εκποίηση του λιμανιού του Πειραιά", τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι κ.κ. Λαφαζάνης και Δρίτσας.

    "Στόχος είναι να εγκατασταθεί, χωρίς αντίσταση, η COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και να αρχίσει να εφαρμόζεται, με επουσιώδεις και ανώδυνες ίσως τροποποιήσεις στο μέλλον, η Συμφωνία παράδοσης του λιμανιού, την οποία το κυβερνητικό κόμμα κατήγγελλε προεκλογικά ως αποικιοκρατική και αντεργατική", εκτιμούν και αναφέρουν ότι η "κυβέρνηση με τη στάση της υποτιμά όχι μόνο τα συμφέροντα αλλά και την νοημοσύνη και την αγωνιστική ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων στο λιμάνι και κυρίως βλάπτει σοβαρά τον Πειραιά, το δημόσιο συμφέρον και την ελληνική οικονομία. Όσοι σπέρνουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες!".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 November 2009 - 13:35:16 UTC