Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με το βλέμμα στο Έκτακτο Συνέδριο
  • [02] Νέα 48ωρη απεργία λιμενεργατών
  • [03] Φόρουμ για τη μετανάστευση
  • [04] Απόφαση για τον "Τειρεσία"
  • [05] Αφγανιστάν: Νικητής ο Καρζάι
  • [06] Πόσα γνωρίζουν οι Έλληνες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;
  • [07] "Ληστεία για τη λαϊκή οικογένεια"
  • [08] "Όχι σε ευκαιριακούς φόρους"
  • [09] Ο ΣΥΡΙΖΑ για το λιμάνι
  • [10] Το κλίμα στο επίκεντρο
  • [11] Κάνει τα παιδιά...επιθετικά

  • [01] Με το βλέμμα στο Έκτακτο Συνέδριο

    Απέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να είναι μέρος της κρίσης που υπάρχει στο κόμμα, μετά τη συντριπτική ήττα της παράταξης. Την ίδια ώρα, με περιοδείες συνεχίζουν τον εσωκομματικό προεκλογικό τους αγώνα οι υπόλοιποι διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ, ενόψει και της διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου στις 7 και 8 Νοεμβρίου. Υπέρ της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη τάχθηκε ο Μιλτιάδης Έβερτ.

    Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανακοινώνοντας την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του δήλωσε:

    «Στις 13 Οκτωβρίου, ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Κόμματος, θέτοντάς την, στην κρίση των φίλων και των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας.

    Θεώρησα, ότι η κρίση που ακολούθησε τη συντριπτική ήττα της παράταξής μας, αποτελεί ταυτόχρονα τη μεγάλη της ευκαιρία να μετατρέψει τη διαδικασία εκλογής σε απαρχή μιας πορείας ανανέωσης και της παράταξής μας και του πολιτικού μας συστήματος.

    Για το λόγο αυτό, επέμεινα, από την αρχή σε μία αναγκαία προϋπόθεση: να ανοιχτεί το Κόμμα προς την κοινωνική του βάση, πέραν δηλαδή των οργανωμένων μελών, να άνοιγε η πόρτα για τους φίλους και τους οπαδούς μας, που θα ήσαν οι εγγυητές της ενότητάς μας και οι πρωταγωνιστές της ανανέωσής μας και κατέβαλα κάθε προσπάθεια να πείσω τους συνυποψηφίους μου και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που θα ελάμβανε τις αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές του Καταστατικού μας, αποδέχθηκα μία λύση που, ενώ δεν απηχούσε τις πραγματικές προσωπικές μου απόψεις, έκρινα, ότι ήταν επιβεβλημένη στο όνομα της αποτροπής άμεσου κινδύνου για τη συνοχή της παράταξής μας.

    Με την τροπή που παίρνουν, ακόμα και σήμερα τα πράγματα, μετά την προχθεσινή Συνεδρίαση, θεωρώ, ότι πρέπει να ολοκληρώσω το βήμα που έκανα στην Κεντρική Επιτροπή, παίρνοντας αποφάσεις, που υπαγορεύει η συνείδηση και οι αρχές μου με γνώμονα τη διαφύλαξη της ενότητας του Κόμματος και την εξασφάλιση της υπέρβασης της κρίσης του.

    Δεν επιθυμώ να είμαι μέρος αυτής της κρίσης.

    Αρνούμαι να γίνω μέρος αυτής της εσωτερικής σύγκρουσης.

    Επιθυμώ να είμαι συντελεστής παραγωγής μιας νέας πολιτικής, με όρους, που θα προετοιμάζουν το μέλλον, χωρίς να αναπαράγουν το παρελθόν και τους διχασμούς του.

    Για το λόγο αυτό, αποσύρω τη υποψηφιότητά μου για την Προεδρία του Κόμματος.

    Εξακολουθώ να θεωρώ, ότι οι διαδικασίες εκλογής της νέας ηγεσίας δεν πρέπει να εξελιχθούν σε διαδικασίες οποιασδήποτε αμφισβήτησης και κυρίως της αποτελεσματικότητας των αναγεννητικών προσπαθειών της παράταξής μας.

    Είναι αυτή, μία ακόμα σημαντική συνεισφορά μου την κρίσιμη τούτη ώρα, στην ταχύτερη δυνατή επίλυση του προβλήματος της ηγεσίας, με τρόπο, όμως, που να συνδυάζει την επιλογή της νέας ηγεσίας με την απάντηση κρίσιμων ερωτημάτων ταυτότητας και ιδεολογίας.

    Επιλέγω, δηλαδή, η περαιτέρω συμβολή μου να είναι συμβολή αρχών και ιδεών, μακριά από δεύτερες σκέψεις και υστεροβουλία.

    Παραμένω σταθερά στην πρώτη γραμμή της συλλογικής μας προσπάθειας».

    "Κατανοώ τις ανησυχίες του και τον προβληματισμό του που τον οδήγησαν στις σημερινές του αποφάσεις. Θέλω όμως να τον διαβεβαιώσω πως σε ό,τι με αφορά θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κλίμα ενότητας της παράταξής μας. Την επόμενη μέρα της ΝΔ θα είμαστε όλοι μαζί. Θα είμαστε όλοι εκεί! Και θέλουμε κοντά μας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο", δήλωσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    «Ο Δημήτρης παραμένει στην πρώτη γραμμή. Η συμβολή του να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Ν.Δ. από τους πολλούς και όχι από τους λίγους, υπήρξε τεράστια. Έτσι, ο λαός της Ν.Δ. θα αποφασίσει ο ίδιος για τον αρχηγό του. Σε κάθε γωνία της Ελλάδας το ρυάκι ας γίνει ποτάμι», ανέφερε ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

    Το σεβασμό, αλλά και τη θλίψη του για την απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου να αποσύρει την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Ν.Δ., εξέφρασε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Επισήμανε ότι έχει επικροτήσει θέσεις του Δ. Αβραμόπουλου και πρόσθεσε πως «στη Νέα Δημοκρατία δεν περισσεύει κανείς. Προσωπικά, αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης. Θα μετανιώσουμε, όμως, αν συνεχίσουμε να έχουμε την πλάτη γυρισμένη στην κοινωνία. Όλες οι άλλες σκέψεις είναι εκ του πονηρού».

    Ως προς τη δική του υποψηφιότητα, είπε ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος και σημείωσε: «Θα μείνω μέχρι το τέλος γιατί έμαθα να πολεμάω. Θα μείνω γιατί είμαι πολύ σκληρό καρύδι για να πεθάνω πολιτικά». Ο κ. Π. Ψωμιάδης θα επισκεφθεί σήμερα, στις 19.00, τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης της ΟΝΝΕΔ, στο πλαίσιο του διαλόγου με αφορμή την εκλογή προέδρου του κόμματος. Ο κ. Ψωμιάδης θα μιλήσει και σε ραδιοφωνική εκπομπή στο διαδυκτιακό ONNED RADIO.

    [02] Νέα 48ωρη απεργία λιμενεργατών

    Νέα 48ωρη απεργία, για σήμερα και αύριο, αποφάσισαν ύστερα από πολύωρη συνεργασία τα ΔΣ της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ.

    Δήλωση Λ. Κατσέλη

    Σχετικά με την απόφαση του Δ.Σ. της ΟΜΥΛΕ να κηρύξει νέα 24ωρη απεργία στο Λιμάνι του Πειραιά η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη έκανε την εξής δήλωση:

    "Αδυνατώ να κατανοήσω τη νομιμοποιητική βάση της απόφασης του Δ.Σ. της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ. Όπως ανακοίνωσα στους εργαζόμενους την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνάντησή μας, ο διάλογος μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη σύμβαση παραχώρησης ξεκινάει αμέσως. Στο διάλογο αυτό θα τεθούν ζητήματα που αφορούν τόσο στο ρυθμιστικό και φορολογικό καθεστώς όσο και στα εργασιακά ζητήματα. Είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου δεν μπορούν να προαναγγελθούν ούτε να προεξοφληθούν, ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχει διεθνής σύμβαση κυρωμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση, με ισχύ νόμου. Είναι ώρα ευθύνης για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει στη σχετική συζήτηση στη Βουλή το Μάρτιο του 2009, θα εξαντλήσει, μέσα από τον διάλογο, όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από τους όρους της Σύμβασης, το ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο, όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό δίκαιο, για να εξασφαλιστούν οι καλύτεροι όροι και οι διασφαλίσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν για τον ΟΛΠ ΑΕ, για τους μετόχους του αλλά και εν γένει για την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας."

    [03] Φόρουμ για τη μετανάστευση

    Επτακόσια εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα τους. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί με ολόκληρο τον πληθυσμό της βόρειας και νότιας Αφρικής.

    Αυτό είναι ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών που διεξάγεται στη Βουλιαγμένη, το οποίο διοργανώνεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Ωνάση και εντάσσεται στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση (4 και 5 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής).

    Προεδρεύων των εργασιών του φετινού Φόρουμ, που έχει θέμα την "ένταξη μεταναστευτικών πολιτικών σε στρατηγικές ανάπτυξης προς όφελος όλων", είναι ο σκηνοθέτης Κ. Γαβράς, ενώ στην έναρξη των εργασιών παρέστη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Κατά την τελετή έναρξης των εργασιών του Φόρουμ, μίλησαν ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Παπαδημητρίου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγιας, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου "Γκάλοπ" Τζίμ Κλίφτον, καθώς και ο βουλευτής Επικρατείας του Συνασπισμού Βασ. Μουλόπουλος.

    Στις εργασίες του Φόρουμ συμμετέχουν 250 εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών μεταναστών, ενώ τις εργασίες παρακολουθούν 50 παρατηρητές του ΟΗΕ και διεθνών οργανισμών με σκοπό να μεταφέρουν τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στους θεσμούς που εκπροσωπούν.

    Στην ομιλία του ο κ. Γαβράς είπε πως οι μετανάστες ζουν μια τραγωδία γιατί πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς τα αισθήματα αποκλεισμού και φτώχειας και ζήτησε από τους συνέδρους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για όσους μετανάστες έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή σε κάποια ακτή. Για τραγωδία μίλησε όμως και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως η πρώτη από τις σωζόμενες τραγωδίες είναι οι "Ικέτιδες" του Αισχύλου με θέμα τη μετανάστευση. Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στον Γ. Σεφέρη ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έργο του μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται το ποίημα "Κίχλη" που μιλά για τον ξεριζωμό.

    Ο κ. Βούγιας επισήμανε τα μελανά σημεία της διαδικασίας ένταξης των μεταναστών στη χώρα μας τα οποία εντόπισε:

    - στη γραφειοκρατία, καθώς σημειώνονται καθυστερήσεις στην ανανέωση των καρτών διαμονής και ανακοίνωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα υιοθετήσει μια πάγια ρύθμιση για το θέμα αυτό καθώς και για τη διευκόλυνση στη χορήγηση αδειών για τους επί μακρόν διαμένοντες

    - στην ανασφάλιστη εργασία

    - στα στερεότυπα φοβίας από την κοινωνία

    - στα προβλήματα που αφορούν την απόδοση ιθαγένειας, καθώς 250.000 παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και σπούδασαν εδώ δεν αναγνωρίζονται ως Έλληνες.

    - στο έλλειμμα ισονομίας, καθώς εντοπίζονται περιπτώσεις υπέρβασης αρμοδιοτήτων εις βάρος των μεταναστών και τέλος

    - στην έλλειψη χώρων λατρείας και ταφής μεταναστών.

    Όσον αφορά στους μη νόμιμους μετανάστες ο κ. Βούγιας τόνισε πως χρειάζονται δομές για την προστασία ομάδων, ανθρώπων δηλαδή που πρέπει να τους χορηγηθεί άσυλο και το υπουργείο Εσωτερικών με τις επιστημονικές επιτροπές που συγκροτεί θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

    Ο υφυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί εκ νέου με την ΕΕ τους όρους της Συνθήκης του Δουβλίνου, η οποία αναφέρεται στις υποχρεώσεις των χωρών πρώτης εισόδου για τους μετανάστες, όπως είναι η Ελλάδα.

    Για "ανθρωπιστικό έλλειμμα" μίλησε τέλος ο υφυπουργός αναφερόμενος στο "κολαστήριο" της Παγανής, το οποίο είχε πρόσφατα επισκεφθεί και δεσμεύτηκε πως μέσα στο 2010 θα διαμορφωθεί ένα νέο ανοικτό Κέντρο Φιλοξενίας και Υποδοχής Μεταναστών.

    Όσον αφορά τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου "Γκάλοπ", σε δείγμα πάνω από 250.000 ατόμων, η διευθύντρια Ερευνών του Νέλι Εσίποβα, ανακοίνωσε:

    Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μετανάστευση σημειώνεται στις αφρικανικές υποσαχάριες χώρες, όπου το 38% του ενήλικου πληθυσμού -περίπου 165 εκατομμύρια- θα ήθελε να μετακινηθούν. Αντίθετα, οι κάτοικοι των ασιατικών χωρών εκδηλώνουν το μικρότερο ενδιαφέρον για μετακίνηση (μόνο το 10% του ενήλικου πληθυσμού).

    Οι ΗΠΑ αποτελούν τον πιο επιθυμητό προορισμό. Περίπου το 24% των ερωτώμενων δηλώνουν πως θα ήθελαν να μετακινηθούν μόνιμα στις ΗΠΑ και δευτερευόντως στον Καναδά. Τις επόμενες θέσεις στη λίστα των πιο επιθυμητών προορισμών καταλαμβάνουν η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία και η Αυστραλία. Περίπου 210 εκατομμύρια ενήλικες στον κόσμο θα ήθελαν να μετακινηθούν προς μια χώρα της ΕΕ -περίπου όσοι θα ήθελαν να μετακινηθούν προς τη Β. Αμερική. Από όσους διαμένουν στην ΕΕ και θα ήθελαν να μετακινηθούν οι μισοί θα ήθελαν να μετακινηθούν εντός της ΕΕ.

    Οι εργασίες θα συνεχιστούν με συζητήσεις στρογγυλών τραπεζών με θέματα μετανάστευση και ανάπτυξη, οικονομική κρίση και μετανάστευση, επανένταξη μεταναστών και άλλα.

    Το Ίδρυμα Ωνάση θέσπισε με ευκαιρία το Φόρουμ των Μεταναστών, το νέο βραβείο "Νέα Εστία" για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και την ανθρώπινη ανάπτυξη. Το βραβείο, με έπαθλο 50.000 ευρώ, θα δοθεί σε μια οργάνωση για την πρωτοβουλία που επιδεικνύει σε θέματα μετανάστευσης.

    [04] Απόφαση για τον "Τειρεσία"

    Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με τις υπβ αριθμ. 58,59,60/2009 αποφάσεις απευθύνει συστάσεις τόσο στην εταιρεία «Τειρεσίας», όσο και σε δύο Τράπεζες, για τις προϋποθέσεις και το χρόνο εγγραφής αρνητικών οικονομικών στοιχείων πελατών των Τραπεζών στο «Σύστημα Οικονομικής Συμπεριφοράς» (ΣΟΣ) της «Τειρεσίας».

    Ειδικότερα, η Αρχή αναφέρει ότι οι Τράπεζες πρώτα πρέπει να ενημερώνουν εγγράφως τους πελάτες τους για τις καταγγελίες των συμβάσεων πιστωτικών καρτών που προβαίνουν λόγω χρεών και εν συνεχεία να ενημερώνουν για τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα των πελατών τους την εταιρεία «Τειρεσίας».

    Ακόμη, η Αρχή αναφέρει ότι η εταιρεία «Τειρεσίας» πριν καταχωρήσει αρνητικά δεδομένα στο «Σύστημα Οικονομικής Συμπεριφοράς» πρέπει πρώτα να έχει στην κατοχή της βεβαίωση της Τράπεζας ότι έχει επιδοθεί στους πελάτες της η έγγραφη καταγγελία της σύμβασης πιστωτικής κάρτας.

    [05] Αφγανιστάν: Νικητής ο Καρζάι

    Η εκλογική επιτροπή του Αφγανιστάν κήρυξετον Χαμίντ Καρζάι νικητή των προεδρικών εκλογών μετά τη ματαίωση του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας λόγω της παραίτησης του αντιπάλου του Αμπντούλα Αμπντούλα από τη διεκδίκηση της προεδρίας.

    "Η ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή κηρύσσει τον αξιότιμο Χαμίντ Καρζάι πρόεδρο... διότι υπήρξε ο νικητής του πρώτου γύρου και μοναδικός υποψήφιος για τον δεύτερο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής.

    Νωρίτερα η επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι δεν θα διενεργηθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών μετά την αποχώρηση του Αμπντούλα Αμπντούλα, μοναδικού αντιπάλου του απερχόμενου προέδρου Χαμίντ Καρζάι, από τη διεκδίκηση του ύπατου αξιώματος.

    Ο δεύτερος γύρος προκηρύχθηκε για τις 7 Νοεμβρίου όταν διαπιστώθηκε ότι κατά τον πρώτο γύρο, τον Αύγουστο, υπήρξε εκτεταμένη νοθεία.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τον Χαμίντ Καρζάι για την επανεκλογή του στην αφγανική προεδρία και του ζήτησε περισσότερες και σοβαρότερες προσπάθειες κατά της διαφθοράς και «να ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο» στη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων.

    [06] Πόσα γνωρίζουν οι Έλληνες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

    Φωτοβολταϊκά στην Ακρόπολη και ανεμογεννήτριες στην παραλία της Θεσσαλονίκης; Τελικά πόσα γνωρίζουν οι Έλληνες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και πόσο είναι διατεθειμένοι να τις εντάξουν στην καθημερινότητά τους; Η εφαρμογή τους σημαίνει κάτι καλό για το περιβάλλον ή είναι απλώς μία ακόμη υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Είναι θέμα λογικής ή ευαισθησίας; Είναι θέμα ενεργειακής επάρκειας και οικονομικού οφέλους για το κράτος ή μία ασύμφορη οικονομικά επένδυση για τους απλούς πολίτες; Και το ζήτημα της αισθητικής; Καθοριστικό, όταν αλλάζει το οπτικό μας πεδίο και αδιάφορο, όταν αφορά το οπτικό πεδίο άλλων;

    Απαντήσεις στους παραπάνω προβληματισμούς και ερωτήματα επιχειρεί να δώσει πανελλαδική έρευνα για τις εφαρμογές των ΑΠΕ και άλλων μη επιβαρυντικών για το περιβάλλον ενεργειακών επιλογών, που διεξήγαγε το Εργαστήριο Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) (στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2009, σε δείγμα 2.646 ατόμων, από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας).

    «Η έρευνα επιχειρεί να αποτυπώσει τόσο το γνωστικό επίπεδο του κοινού σχετικά με τις ΑΠΕ όσο και να προσδιορίσει τις θέσεις και τις στάσεις του απέναντι στις δυνατές ή και υποχρεωτικές εφαρμογές τους», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του εργαστηρίου, Δρ. αρχιτέκτων- μηχανικός ΕΜΠ, Πάνος Κοσμόπουλος.

    Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως εξηγεί, η Ελλάδα θα ανήκει στις χώρες που θα έχουν συμμορφωθεί με την Οδηγία 2002/91/ΕΚ, σχετικά με την εφαρμογή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τόσο σε επίπεδο κτιρίων (υπάρχοντα και νεοαναγειρόμενα), καθώς επίσης και σε μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα) για εθνική χρήση.

    Η πληροφόρηση

    Όπως προκύπτει από την έρευνα (ολοκληρώθηκε πριν από τον επηρεασμό της κοινής γνώμης από την ανακοίνωση των μέτρων του ΥΠΑΝ για φωτοβολταϊκές στέγες, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων κ.λπ. και τη συνακόλουθη προβολή του θέματος από τα ΜΜΕ), οι πολίτες είναι πληροφορημένοι σε ικανοποιητικό βαθμό, σχετικά με τις δυνατότητες εφαρμογών των ΑΠΕ.

    Ένας στους δύο πολίτες γνωρίζει αρκετά ή ικανοποιητικά τι είναι οι ανεμογεννήτριες και τι τα φωτοβολταϊκά, με το ποσοστό εκείνων που δε γνωρίζουν καθόλου να περιορίζεται κάτω του ενός στους δέκα. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό πληροφόρησής τους, για θέματα που σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών (επτά στους δέκα γνωρίζουν για τη μόνωση, τα διπλά τζάμια και τις πέργκολες).

    Όσον αφορά την πληροφόρηση του κοινού για τις ευρύτερης κλίμακας εφαρμογές, το 49,3% λέει πως γνωρίζει αρκετά ή ικανοποιητικά τι είναι τα φωτοβολταϊκά πάρκα, το 44,1% τι είναι τα αιολικά πάρκα, το 33% τι είναι η βιομάζα και το 30,2% τι είναι το μικρό υδροηλεκτρικό.

    Οι περισσότεροι δηλώνουν πως η κύρια πηγή πληροφόρησής τους είναι τα ΜΜΕ (τηλεόραση, Τύπος) και λιγότερο άλλες πηγές, όπως η εκπαίδευση ή η κρατική ενημέρωση.

    Εφαρμογή των ΑΠΕ: Από το γενικό ''ΝΑΙ'' στα ειδικά ''ΟΧΙ''

    Όσον αφορά στα μεμονωμένα νοικοκυριά ή κατοικίες, το κοινό δείχνει έτοιμο να χρησιμοποιήσει συσκευές εφαρμογής των ΑΠΕ, αλλά εφόσον ακόμα τις θεωρεί ακριβές, περιμένει να εφαρμοστούν μέτρα από το κράτος, όπως επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.

    Συγκεκριμένα, οκτώ στους δέκα δηλώνουν πως έχουν σκεφθεί να χρησιμοποιήσουν κάποιες από τις εφαρμογές ΑΠΕ ή μη επιβαρυντικές για το περιβάλλον ενεργειακές συσκευές, επτά στους δέκα λένε πως "σκόνταψαν" στη γραφειοκρατία, οκτώ στους δέκα τις θεωρούν ακριβές και εννέα στους δέκα θα προχωρούσαν στην εγκατάστασή τους, εάν τους δινόταν κάποια κρατική επιχορήγηση ή φοροαπαλλαγή.

    Όσον αφορά τη γενικότερη χρήση των ΑΠΕ σε ευρύτερη κλίμα (φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα), το κοινό δείχνει να προβληματίζεται. Οι περισσότεροι εύχονται να εγκατασταθούν τέτοια πάρκα, αλλά ταυτόχρονα πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποδέχονται να τα δουν εγκατεστημένα στο τοπίο γύρω από την πόλη / περιοχή, όπου κατοικούν.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι, σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (97,1%) δηλώνει πως θα επιθυμούσε να δει μεγαλύτερη εφαρμογή των ΑΠΕ στην Ελλάδα, ενώ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι βοηθούν να σωθεί το περιβάλλον, εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα.

    Ταυτόχρονα, όμως, περίπου ένα στους δύο (48,6%) επιθυμεί να έχει τα οφέλη από την εγκατάσταση των μεγάλων εγκαταστάσεων ΑΠΕ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει οπτική επαφή. Στον αντίποδα, ένας στους δύο (48,2%) είναι διατεθειμένος να «υποστεί» την οπτική «όχληση», χάριν του οικονομικού οφέλους.

    «Αυτό το γεγονός καταδεικνύει την ύπαρξη του Συνδρόμου NIMBY ("όχι στην αυλή μου") σε ισχυρό βαθμό, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τον τομέα όπου θα προκύψει ένα σοβαρό πρόβλημα για τις αρχές: η χωροθέτηση των μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεων ΑΠΕ», παρατηρεί ο κ.Κοσμόπουλος.

    Σαν άσκηση προβληματισμού για τις αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν, το εργαστήριο του κ.Κοσμόπουλου προχώρησε στην επεξεργασία μίας σειράς φωτογραφιών ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων, όπως και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, και στην απεικόνιση τους, όπως θα ήταν με την εγκατάσταση αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων.

    «Παραδοσιακοί οικισμοί, διατηρητέα κτίρια, γειτνιάσεις με αρχαιολογικούς χώρους, εξ αντικειμένου θα μας προβληματίσουν. Θελήσαμε να δώσουμε προκλητικά ερεθίσματα για προβληματισμό και γι' αυτό επιλέξαμε από τα πλέον αναγνωρίσιμα και σημαντικά μνημεία, όπως την Ακρόπολη, τους Δελφούς, τα Μετέωρα κ.ά.», εξηγεί ο κ.Κοσμόπουλος.

    Επισημαίνει, εξάλλου, ότι «πέρα από το υπαρκτό ζήτημα της μορφολογικής επέμβασης, η χωροθέτηση των πάρκων μπορεί να 'σκοντάψει' και σε οικονομικά συμφέροντα και μικροπολιτικές τοπικών παραγόντων και πολιτευτών, που επεμβαίνουν και επηρεάζουν στάσεις και αντιλήψεις, διαμορφώνοντας την Κοινή Γνώμη».

    Ως γενικό συμπέρασμα από την έρευνα, ο κ.Κοσμόπουλος σημειώνει ότι «το κοινό είναι αρκετά ενήμερο για τις δυνατότητες και τις εφαρμογές ΑΠΕ», όμως, στο ερώτημα αν είναι το κοινό προετοιμασμένο για να εφαρμόσει τις ΑΠΕ, εκτιμά πως «η απάντηση είναι και ναι και όχι, θεωρητικά ναι, αλλά πρακτικά όχι, λόγω έλλειψης επαρκούς ενημέρωσης και κατευθυντήριων οδηγιών και μέτρων».

    «Πρέπει να ληφθούν άμεσα νομοθετικά μέτρα για την εφαρμογή των ΑΠΕ, το ταχύτερο δυνατό. Αυτά πρέπει να στοχεύουν τόσο στο περιβάλλον αυτό καθεαυτό, τους ενεργειακούς πόρους, την οικονομία του κράτους, αλλά επίσης και στην περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και στα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού, ώστε να πείσουν το κοινό για την ένταξη των ΑΠΕ στην καθημερινότητά τους», επισημαίνει.

    Κείμενο: Αβραμίδου Σμαρώ

    [07] "Ληστεία για τη λαϊκή οικογένεια"

    Η εγκατάσταση της COSCO στο ΣΕΜΠΟ και η ιδιωτικοποίηση συνολικά του λιμανιού του Πειραιά, την οποία επιδιώκει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την υποστήριξη της ΝΔ και των εργοδοτικών φορέων, θα έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για τους εργαζόμενους στο λιμάνι αλλά συνολικά για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τονίζει σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, στα Ναυπηγεία και στη Ζώνη για να υπερασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματά τους και τη δημόσια περιουσία, για να ισχυροποιηθεί ο αγώνας τους, χρειάζεται αποφασιστικά να απορρίψουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Να αρνηθούν το διάλογο - παγίδα της κυβέρνησης και το συμβιβασμό στο όνομα του ρεαλισμού. Έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση στο πλαίσιο τη οποίας να προστατεύονται τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Επίσης, το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο αρνητικό για τους εργαζόμενους, είτε η ιδιωτικοποίηση γίνει με τη συμμετοχή τους είτε όχι.

    Εδώ και τώρα πρέπει να διαμορφωθεί ενιαίο μέτωπο πάλης των εργαζόμενων στο λιμάνι, των ναυτεργατών, των εργαζομένων στα Ναυπηγεία, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και αλλού κατά της πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που ιδιωτικοποιεί. Για λιμάνια, ναυπηγεία και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αποκλειστικά δημόσιες, στην υπηρεσία του λαού".

    Για τα τέλη κυκλοφοριίας

    "Πέρυσι η ΝΔ αύξησε 20% τα τέλη κυκλοφορίας και τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στον ίδιο δρόμο, αυξάνει ακόμα περισσότερο την επιβάρυνση για τα παλιά ΙΧ, γεγονός που σε συνδυασμό με τα διόδια, τη μεγάλη φορολογία στα καύσιμα και τα τεράστια ασφάλιστρα συνιστά ληστεία για τη λαϊκή οικογένεια", αναφέρει το ΚΚΕ.

    "Η επιβολή της νέας φορολογίας στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος αποτελεί εξαπάτηση καθώς τα πρόσθετα κρατικά έσοδα δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του αστικού πράσινου και την ανάπτυξη φθηνών, σύγχρονων και ασφαλών δημόσιων συγκοινωνιών, αλλά για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων", υπογραμμίζει.

    [08] "Όχι σε ευκαιριακούς φόρους"

    «Και η νέα κυβέρνηση περπατά στον λαθεμένο δρόμο της προηγούμενης. Δεν χρειαζόμαστε φόρους, αλλά πόρους. Επιβάλλεται δραστικός περιορισμός των δημοσίων δαπανών και ορθοτόμηση των παντός είδους επιδομάτων αλλά και των φορολογικών απαλλαγών. Ενιαίο μισθολόγιο για όλους, σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, βάσει χρόνου εργασίας και τυπικών προσόντων. Η επιλογή ευκαιριακών φόρων μεγαλώνει τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Η κυβέρνηση δείχνει να μην ξέρει τον δρόμο και τον τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ αναφορικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για νέα φορολογικά μέτρα.

    Σχετικά με τις συνεχιζόμενες εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας, ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε:

    «Πρέπει να καταλάβει το πολιτικό σύστημα ότι η Αγία Παρασκευή ήταν ...προπαρασκευή. Έρχονται δυσοίωνες στιγμές για την κοινωνική ειρήνη. Η ήδη αδύναμη (από οικονομικής πλευράς) χώρα, τραυματίζει καίρια την εικόνα της από την τρομοκρατική δράση. Φθάνουμε στον Δεκέμβριο των μεγάλων αποφάσεων για Κύπρο-Αιγαίο-Σκόπια και είμαστε εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά εξουθενωμένοι».

    [09] Ο ΣΥΡΙΖΑ για το λιμάνι

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ για το λιμάνι του Πειραιά θα παραχωρήσουν σήμερα οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας, Π. Λαφαζάνης και Θοδ. Δρίτσας.

    Χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β' Πειραιά Παν. Λαφαζάνης και ο Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Πειραιά, συναντήθηκαν με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθούν για τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την τύχη της σύμβασης μεταξύ ΟΛΠ και COSCO, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την καταγγελία και ακύρωσή της.

    «Εκφράσαμε στην κα Κατσέλη τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες παραμένουν ίδιες με αυτές που είχαμε διατυπώσει προεκλογικά. Υπογραμμίσαμε δηλαδή ότι η παράδοση του λιμανιού του Πειραιά στα κινέζικα συμφέροντα συνιστά ένα μεγάλο εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό έγκλημα» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Λαφαζάνης και χαρακτήρισε τη συμφωνία με την COSCO "αποικιοκρατική και αντεργατική".

    «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ότι αυτή η συμφωνία πρέπει να καταγγελθεί και να ακυρωθεί. Ζητάμε ένα ανασυγκροτημένο λιμάνι του Πειραιά το οποίο θα είναι υπό πλήρη δημόσιο έλεγχο και θα λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και οικολογικά κριτήρια, προς το συμφέρον των εργαζομένων, του λαού του Πειραιά και της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.

    «Αν εγκατασταθεί η COSCO δημιουργεί τετελεσμένα. Η όποια επαναδιαπραγμάτευση, έστω και κάποιων όρων, πρέπει να είναι δεσμευτική. Εμείς ζητάμε ακύρωση της Σύμβασης. Ζητάμε δημόσιο λιμάνι» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Δρίτσας και ανακοίνωσε ότι αύριο το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου με την παρουσία και του κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει "αναλυτικά και εμπεριστατωμένα" τις θέσεις και τις προτάσεις του για το ζήτημα.

    "Αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.

    Τη θέση του, για την ανάγκη να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές στη δομή, την οργάνωση, τη λειτουργία και την κατεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ωρίμασε ο χρόνος για να γίνουν αλλαγές, τις οποίες, όπως είπε, υποστηρίζουν και τα συνδικαλιστικά όργανα της Αστυνομίας.

    Ο κ. Φωτόπουλος πρόσθεσε ότι απαιτείται σειρά μέτρων και "κυρίως απαιτείται να ακούσει η σημερινή κυβέρνηση το αίτημά μας, που ήταν και δικιά της θέση προηγούμενα, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, για τη σύσταση διακομματικής Επιτροπής, που θα προβλέπει και θα ρυθμίσει σε βάθος χρόνου πώς πρέπει να λειτουργεί η Αστυνομία, πώς πρέπει να στηθεί ο οργανισμός της Ελληνικής Αστυνομίας για να έχουμε τα θετικά αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία".

    , γιατί όπως είπε >.

    Ο κ. Δ. Γεωργαντζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, είπε ότι παρουσίασαν στον κ. Τσίπρα τα προβλήματα της Ασυνομίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατανόηση του προέδρου του ΣΥΝ.

    [10] Το κλίμα στο επίκεντρο

    Η πρόοδος στην επίτευξη ενός συμφώνου για την κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς άξονες στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία διεξάγεται σήμερα στην Ουάσιγκτον.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φιλοξενεί τη σύνοδο για πρώτη φορά από τη θέση αυτή και αναμένεται να αντιμετωπίσει την πίεση των ευρωπαίων συνομιλητών του για επιτακτική περιβαλλοντική δράση ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο.

    Οι Ευρωπαίοι θα βολοδοσκοπήσουν τον Ομπάμα, ώστε ο τελευταίος να τους πείσει πως όντως εννοεί την προθυμία του για μία συνολική συμφωνία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θέμα που θα αποτελέσει το κεντρικό διακύβευμα στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

    Η αμερικανική Γερουσία θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδος να επεξεργάζεται νομοσχέδιο, το οποίο θα επιβάλλει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές βλαβερών αερίων, εν τούτοις όπως παραδέχονται και οι αμερικανοί αξιωματούχοι το νομοσχέδιο είναι απίθανο να έχει φθάσει προς υπογραφήν στο γραφείο του Ομπάμα έως τον Δεκέμβριο.

    Απεναντίας, οι 27 της ΕΕ συνέκλιναν σε μία συμφωνία για το ποσό (100 δισ. ευρώ έως το 2020) που θα διατεθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να καταπολεμηθούν οι αλλαγές στο κλίμα-ένα θέμα κομβικό, αλλά συνάμα και ακανθώδες για την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας. Οι ΗΠΑ ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει το ύψος του ποσού, που είναι πρόθυμες να διαθέσουν για τον σκοπό αυτό.

    Οι ΗΠΑ και ΕΕ θα συνεξετάσουν επίσης τις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να αποτραπεί στο μέλλον μία παρόμοια χρηματοοικονομική κρίση, όπως η τρέχουσα που αφαιμάσσει τις οικονομίες τους. Στο σημείο αυτό καταγράφονται απτές κινήσεις από το Κογκρέσο, το οποίο έχει εγκρίνει νομοθετικά μέτρα για την κατανάλωση, τον έλεγχο των υπέρογκων αμοιβών σε εταιρικά στελέχη και τα hedge funds.

    Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα αποτελέσει άλλο ένα από τα κεντρικά θέματα της συνόδου, όπως επίσης και οι συνομιλίες με το Ιράν για τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

    Αισιοδοξία για το κλίμα

    Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα πως η σύνοδος του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη θα καταλήξει σε μια σημαντική συμφωνία, αλλά παραδέχτηκε πως δεν θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα.

    Ο Ομπάμα δήλωσε πως το θέμα των κλιματικών αλλαγών κυριάρχησε στη συνάντησή του με τον σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

    "Πιστεύουμε πως αν όλες οι χώρες θεωρήσουν ότι η σύνοδος της Κοπεγχάγης είναι μια μοναδική ευκαιρία, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια σημαντική συμφωνία, όχι σε μια συμφωνία που θα επιλύσει όλα τα προβλήματα, αλλά που θα αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μελλοντική πρόοδο", τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου.

    Από την πλευρά του ο Ράινφλεντ επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ για την επίτευξη του στόχου να μειωθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου η αύξηση του μέσου όρου της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Σήμερα Τρίτη ο Ομπάμα θα συναντηθεί και πάλι με τον σουηδό πρωθυπουργό, αλλά και με τον πρόεδρο τη Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα στη σύνοδο ΗΠΑ-ΕΕ, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, η παγκόσμια οικονομική κρίση, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

    [11] Κάνει τα παιδιά...επιθετικά

    Όσο περισσότερη τηλεόραση παρακολουθούν τα παιδιά των τριών ετών, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν να συμπεριφέρονται επιθετικά, σύμφωνα με μελέτη αμερικανών επιστημόνων.

    Ακόμα και αν ένα νήπιο δεν παρακολουθεί τηλεόραση, αλλά αυτή παρεμένει ανοικτή, μπορεί να έχει ανάλογα αποτελέσματα, τονίζουν οι ερευνητές.

    "Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί με τη χρήση της τηλεόρασης", επισημαίνει η Τζένιφερ Μανγκανέλο από το Πανεπιστήμιο του Ολμπανι.

    "Πρέπει να περιορίζουν το χρόνο που το παιδί τους παρακολουθεί τηλεόραση, να προσέχουν το περιεχόμενο των εκπομπών και να εξετάζουν γενικά το πως χρησιμοποιείται η τηλεόραση στο χώρο του σπιτιού.

    Στην έρευνα συμμετείχαν 3,128 γυναίκες από είκοσι πόλεις των ΗΠΑ που τα παιδιά τους είχαν αυτήν την ηλικία την περίοδο 1998-2000. Ανάμεσα στις γυναίκες αυτές υπήρχαν διαφορές στο μορφωτικό τους επίπεδο και το ένα τρίτο από αυτές δεν είχε απολυτήριο λυκείου.

    Τα δύο τρίτα των μαμάδων δήλωσαν ότι τα παιδιά τους, όταν ήταν τριών χρόνων, παρακολουθούσαν τηλεόραση για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα και πως ο μέσος όρος ήταν περίπου τρεις ώρες.

    Επιπλέον η τηλεόραση έμενε ανοικτή στο σπίτι κατά μέσο όρο ακόμα πέντε ώρες.

    Εκτιμώντας τους παράγοντες που συνδέονται με την επιθετική συμπεριφορά, όπως η διαμονή σε βίαιη γειτονιά ή η μητέρα να υποφέρει από κατάθλιψη, η τηλεόραση έχει άμεση σχέση με την επιθετική συμπεριφορά των νηπίων, που εκφράζεται με διάφορους τρόπους: χτυπώντας τους άλλους, παρουσιάζοντας ξαφνικούς θυμούς, δείχνοντας ανυπακοή ή ξεσπώντας σε φωνές.

    Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα παιδιά μικρότερα των δύο ετών να μην βλέπουν καθόλου τηλεόραση και για τα μεγαλύτερα το πολύ δύο ώρες την ημέρα.

    Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που η υπερβολική παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων μπορεί να αυξήσει την επιθετική συμπεριφορά ενός παιδιού, τονίζουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Archives of

    Pediatrics & Adolescent Medicine.

    Τα παιδιά μπορεί να βλέπουν σκηνές βίας και ο χρόνος που αφιερώνουν στην TV να περιορίζει τις ώρες πιο δημιουργικών ασχολιών, όπως το παιχνίδι και το διάβασμα.

    Οι γονείς θα πρέπει να εξετάσουν συνολικά "το τηλεοπτικό περιβάλλον" του σπιτιού τους και το πόσες ώρες τελικά βλέπει το παιδί τους τηλεόρασης, καταλήγουν οι ερευνητές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 November 2009 - 7:30:37 UTC