Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το κλίμα στο επίκεντρο

  • [01] Το κλίμα στο επίκεντρο

    Η πρόοδος στην επίτευξη ενός συμφώνου για την κλιματική αλλαγή θα αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς άξονες στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία διεξάγεται σήμερα στην Ουάσιγκτον.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φιλοξενεί τη σύνοδο για πρώτη φορά από τη θέση αυτή και αναμένεται να αντιμετωπίσει την πίεση των ευρωπαίων συνομιλητών του για επιτακτική περιβαλλοντική δράση ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο.

    Οι Ευρωπαίοι θα βολοδοσκοπήσουν τον Ομπάμα, ώστε ο τελευταίος να τους πείσει πως όντως εννοεί την προθυμία του για μία συνολική συμφωνία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θέμα που θα αποτελέσει το κεντρικό διακύβευμα στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

    Η αμερικανική Γερουσία θα ξεκινήσει εντός της εβδομάδος να επεξεργάζεται νομοσχέδιο, το οποίο θα επιβάλλει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές βλαβερών αερίων, εν τούτοις όπως παραδέχονται και οι αμερικανοί αξιωματούχοι το νομοσχέδιο είναι απίθανο να έχει φθάσει προς υπογραφήν στο γραφείο του Ομπάμα έως τον Δεκέμβριο.

    Απεναντίας, οι 27 της ΕΕ συνέκλιναν σε μία συμφωνία για το ποσό (100 δισ. ευρώ έως το 2020) που θα διατεθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να καταπολεμηθούν οι αλλαγές στο κλίμα-ένα θέμα κομβικό, αλλά συνάμα και ακανθώδες για την επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας. Οι ΗΠΑ ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει το ύψος του ποσού, που είναι πρόθυμες να διαθέσουν για τον σκοπό αυτό.

    Οι ΗΠΑ και ΕΕ θα συνεξετάσουν επίσης τις κανονιστικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να αποτραπεί στο μέλλον μία παρόμοια χρηματοοικονομική κρίση, όπως η τρέχουσα που αφαιμάσσει τις οικονομίες τους. Στο σημείο αυτό καταγράφονται απτές κινήσεις από το Κογκρέσο, το οποίο έχει εγκρίνει νομοθετικά μέτρα για την κατανάλωση, τον έλεγχο των υπέρογκων αμοιβών σε εταιρικά στελέχη και τα hedge funds.

    Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα αποτελέσει άλλο ένα από τα κεντρικά θέματα της συνόδου, όπως επίσης και οι συνομιλίες με το Ιράν για τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

    Αισιοδοξία για το κλίμα

    Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα πως η σύνοδος του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη θα καταλήξει σε μια σημαντική συμφωνία, αλλά παραδέχτηκε πως δεν θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα.

    Ο Ομπάμα δήλωσε πως το θέμα των κλιματικών αλλαγών κυριάρχησε στη συνάντησή του με τον σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

    "Πιστεύουμε πως αν όλες οι χώρες θεωρήσουν ότι η σύνοδος της Κοπεγχάγης είναι μια μοναδική ευκαιρία, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια σημαντική συμφωνία, όχι σε μια συμφωνία που θα επιλύσει όλα τα προβλήματα, αλλά που θα αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μελλοντική πρόοδο", τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου.

    Από την πλευρά του ο Ράινφλεντ επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ για την επίτευξη του στόχου να μειωθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου η αύξηση του μέσου όρου της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Σήμερα Τρίτη ο Ομπάμα θα συναντηθεί και πάλι με τον σουηδό πρωθυπουργό, αλλά και με τον πρόεδρο τη Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα στη σύνοδο ΗΠΑ-ΕΕ, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, η παγκόσμια οικονομική κρίση, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

    Μέρκελ: Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο» στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και προέτρεψε θερμά τους διεθνείς παράγοντες να καταλήξουν σε μία συμφωνία τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.

    «Έχουμε ανάγκη από μία συμφωνία σε έναν στόχο--η αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου. Για να το επιτύχουμε αυτό χρειαζόμαστε την προθυμία όλων των κρατών να αποδεχθούν διεθνώς δεσμευτικές υποχρεώσεις», τόνισε η Μέρκελ, μιλώντας ενώπιον των δύο Σωμάτων της αμερικανικής Γερουσίας.

    Η Μέρκελ προέτρεψε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για το κλίμα, τονίζοντας πως οι εταίροι των δύο πλευρών του Ατλαντικού θα πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα και στις αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις για τη μείωση των εκπομπών ρυπογόνων αερίων. Η γερμανίδα ηγέτιδα εκτιμά πως με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατόν να πεισθούν η Κίνα και η Ινδία να υιοθετήσουν μία υπεύθυνη στάση για το περιβάλλον.

    «Είμαι πεπεισμένη πως μόλις η Ευρώπη και η Αμερική αποδείξουν πως είναι έτοιμες να υιοθετήσουν μία συμφωνία για το κλίμα, θα αποδειχθεί εξίσου δυνατό να πείσουμε την Κίνα και την Ινδία να συνταχθούν», τόνισε η Μέρκελ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 November 2009 - 19:30:21 UTC