Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οδηγίες για το εμβόλιο
  • [02] "Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι"
  • [03] Εξοικονόμηση 700 εκατ.

  • [01] Οδηγίες για το εμβόλιο

    Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες ενδέχεται να νοσήσουν από τον ιό της νέας γρίπης το προσεχές διάστημα, οπότε και αναμένεται πανδημική έξαρση, που θα διαρκέσει περίπου 6 εβδομάδες, εκτιμά το Eθνικό Συμβούλιο Πανδημίας, που συνεδρίασε σήμερα.

    Aν ισχύσει το χειρότερο σενάριο, υπολογίζεται ότι 0,1% ή 0,2% όσων προσβληθούν, θα χρειαστούν νοσηλεία. Aπό αυτούς 15% έως 20% ενδεχομένως να πρέπει να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να λειτουργήσουν άμεσα τα 150 κρεβάτια εντατικής, που μένουν σήμερα αναξιοποίητα, λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού.

    H πρόεδρος του Συμβουλίου, Ελένη Γιαμαρέλου, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας είναι ο εμβολιασμός του προσωπικού νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 16 Nοεμβρίου. Mία εβδομάδα αργότερα θα ξεκινήσει ο πανδημικός εμβολιασμός.

    Η κα. Γιαμαρέλου επισήμανε ότι τα νεότερα ευρωπαϊκά δεδομένα για την ασφάλεια του πανδημικού εμβολίου είναι ενθαρρυντικά. Για παράδειγμα, στη Σουηδία, όπου έχουν ήδη εμβολιαστεί 1,4 εκατομμύρια πολίτες, μόνο 41 παρουσίασαν κάποιες παρενέργειες και 6 εμφάνισαν αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο. Eπιπροσθέτως, όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν αναστρέψιμες.

    Στο μεταξύ, εγκύκλιο με την οποία καθορίζονται οι δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης και δίδονται οδηγίες για τη διενέργεια των εμβολιασμών, απέστειλε χθες προς τις διοικήσεις όλων των αρμόδιων φορέων, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Υπογραμμίζεται παράλληλα, ότι με ευθύνη του Διοικητή του Νοσοκομείου συστήνεται Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης. Υπεύθυνος ορίζεται ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και μέλη ο Διευθυντής Φαρμακείου ή αντικαταστάτης του, ο Δ/ντης Ιατρικής Υπηρεσίας, ένας ακόμη ιατρός (Δ/ντής Παθολογικής Κλινικής ή Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής ή Δ/ντής ΜΕΘ, όπου υπάρχει) ο Γιατρός Εργασίας (όπου υπάρχει), νοσηλευτής Λοιμώξεων ή νοσηλευτής ή επισκέπτης Υγείας και ένας Διοικητικός Υπάλληλος.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο αρμοδιότητες της Επιτροπής Πανδημίας, είναι:

    Διενέργεια Εμβολιασμών

    α. Ορισμός ομάδας παραλαβής, φύλαξης και διακίνησης των πανδημικών εμβολίων γρίπης με υπεύθυνο το Δ/ντή του Φαρμακείου.

    β. Σύσταση και επίβλεψη ενός ή περισσότερων συνεργείων εμβολιασμού, ανάλογα με τις δυνατότητες του Νοσοκομείου αποτελούμενων από έναν ιατρό και τουλάχιστον ένα νοσηλευτή ή επισκέπτη υγείας. Την δραστηριότητα των συνεργείων επιβάλλεται να παρακολουθήσουν κατά την πρώτη βδομάδα λειτουργίας τους και το προσωπικό των Κέντρων Υγείας που διοικητικά υπάγονται στο Νοσοκομείο, προκειμένου να εκπαιδευτούν με στόχο την άμεση αποκέντρωση των εμβολιασμών από τα Νοσοκομεία στα ΚΥ.

    γ. Εντός 10ημέρου από την έναρξη του εμβολιασμού στα Νοσοκομεία, η επιτροπή πανδημίας με την τεχνογνωσία που θα έχει αποκτήσει καλείται να επιβλέψει την ετοιμότητα των υπαγόμενων ανά Νοσοκομείο, Κέντρων Υγείας, σε επίπεδο εκπαίδευσης και απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής (ψυγείο) και να δηλώσει άμεσα την ετοιμότητα αυτών στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

    δ. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού του Νοσοκομείου για την αναγκαιότητα εμβολιασμού του προσωπικού με το πανδημικό εμβόλιο γρίπης.

    ε. Η τήρηση του λογισμικού σε κάθε Εμβολιαστικό Κέντρο των Νοσοκομείων θα γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Επιπλέον, τονίζεται ότι με ευθύνη του Διοικητή, θα ορισθεί εμβολιαστικός χώρος ή χώροι ανάλογα με τις δυνατότητες του νοσοκομείου (π.χ εξωτερικά ιατρεία, ήδη λειτουργούντες χώροι εμβολιασμών), όπου εκτός των άλλων, θα υπάρχει ψυγείο, ένα έπιπλο (γραφείο) διοικητικής υποστήριξης και τηλεφωνική γραμμή.

    Χρόνος Λειτουργίας

    Συστήνεται και η λειτουργία των παραπάνω εμβολιαστικών κέντρων στα Νοσοκομεία να γίνεται καθημερινά απογευματινές ώρες καθώς και Σαββατοκύριακα εκτός εφημερίας.

    Ημερομηνία έναρξης εμβολιασμών ορίζεται η Δευτέρα 16.11.09 και κατά την πρώτη εβδομάδα θα εμβολιάζεται το σύνολο του προσωπικού του Νοσοκομείου.

    Επιπλέον θεωρείται ελεύθερη η πρόσβαση για εμβολιασμό εξαιρετικά ευπαθών ατόμων σε περίπτωση που ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό τους (μετά από ιατρική γνωμάτευση).

    Μετά την πρώτη εβδομάδα οι ευπαθείς ομάδες που έχουν υποκείμενη νόσο και παρακολουθούνται χρονίως από το Νοσοκομείο, θα έχουν την δυνατότητα κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο παρακολούθησης τους.

    Επιπλέον, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι η οργάνωση εκπαίδευσης των συνεργείων εμβολιασμού θα γίνει με βάση έντυπο και ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό, που θα αποσταλεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ως τις 10.11.09.

    Το προσωπικό των υπολοίπων δομών Υγείας θα εμβολιαστεί ως εξής:

    α. Το προσωπικό των Ιδιωτικών Κλινικών και Θεραπευτηρίων (κάτω των 150 κλινών) θα εμβολιαστεί στο πλησιέστερο Δημόσιο Νοσοκομείο προσκομίζοντας κατάσταση του προσωπικού που επιθυμεί να εμβολιαστεί.

    β. Για τους ιδιώτες γιατρούς και οδοντιάτρους οι αντίστοιχοι Ιατρικοί και Οδοντιατρικοί Σύλλογοι στους οποίους ανήκουν θα ενημερώσουν με αναλυτικές καταστάσεις τις αντίστοιχες Διοικήσεις των Νοσοκομείων, προκειμένου να γίνει ο εμβολιασμός.

    γ. Το προσωπικό του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν θα εμβολιαστεί στο Γ.Ν.Α. Κοργιαλλένειο Μπενάκειο (ΕΕΣ).

    δ. Το ΩΝΑΣΕΙΟ Κ/ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και το Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, καθώς και τα Γενικά Ιδιωτικά θεραπευτήρια άνω των 150 κλινών, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρωτόκολλο με εκείνο των Δημόσιων Νοσοκομείων.

    ε. Η τήρηση του λογισμικού σε κάθε Εμβολιαστικό Κέντρο των Νοσοκομείων θα γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των εμβολιαστικών συνεργείων, διευκρινίζεται ότι θα γίνει σύμφωνα με την 2/ 54503/0022/17-4-2007 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομίας και Οικονομικών από δεσμευμένους γι΄αυτό το σκοπό πόρους από τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Τέλος, καλούνται οι Διοικητές των Νοσοκομείων ως τις 5.11.09, εγγράφως, να ενημερώσουν:

    Α. Τη συγκρότηση και τη σύνθεση της επιτροπής πανδημίας της γρίπης.

    Β. Τον ορισμό της ομάδας παραλαβής φύλαξης και διακίνησης των πανδημικών εμβολίων γρίπης με υπεύθυνο το Δ/ντή του Φαρμακείου.

    Γ. Έως 10.11.09 τη συγκρότηση και σύνθεση των συνεργείων εμβολιασμού.

    [02] "Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι"

    "Πολιτική φτωχοκομείου" χαρακτήρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τις κυβερνητικές αποφάσεις για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί δύο χρόνια δίνει 25 λεπτά επίδομα στο μέλος της τετραμελούς οικογένειας. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ισχυρό σκαμπίλι στο πρόσωπο των εργαζομένων, πρόσθεσε.

    Θέση του ΚΚΕ, είπε η κ. Παπαρήγα, είναι ότι πρέπει να ξεκινήσει μια μεγάλη μάχη φέτος για την εθνική συλλογική σύμβαση και για τις κλαδικές συμβάσεις. Αυτή η μάχη, πρόσθεσε, πρέπει να στηριχτεί από όλους τους εργαζόμενους. "Με μέτωπο πάλης, το οποίο, εάν ξετυλιχθεί μέσα από ενιαία δράση όλων των εργαζομένων, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις έστω μια καλύτερης κατάστασης, έστω μιας άμβλυνσης των προβλημάτων", είπε.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις Αλμούνια η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι "το ζωνάρι οι εργαζόμενοι το έχουν σφίξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια".

    "Για τα χρέη και τα ελλείμματα -πρόσθεσε- δεν έχουν καμία ευθύνη οι εργαζόμενοι, την ευθύνη την έχει μόνο η κυρίαρχη πολιτική. Τα χρήματα δεν εξανεμίζονται, δεν χάνονται, δεν καταστρέφονται, βρίσκονται στα ταμεία των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, γενικότερα στα αποθεματικά, στα κέρδη, στα κεφάλαια της πλουτοκρατίας.

    Από αυτή την άποψη εμείς δεν δεχόμαστε καμία επιτήρηση και κανένα περιορισμό από αυτούς οι οποίοι επωφελούνται της κρίσης και θέλουν ακριβώς να φορτώσουν, σε βάθος χρόνου, τα βάρη πάλι στις πλάτες των εργαζομένων".

    "Αυτό που μας ανησυχεί και μας φοβίζει είναι οι αυξανόμενες ανάγκες των εργαζομένων και η μεγάλη απόσταση, το χάος, που χωρίζει τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις, την πάλη των εργαζομένων από την ικανοποίησή τους. Αυτό φοβόμαστε και η απάντηση σε αυτό τον φόβο είναι μόνο ο άφοβος αγώνας", κατέληξε.

    [03] Εξοικονόμηση 700 εκατ.

    Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, και αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου.

    Ο υπουργός εξήγγειλε τα εξής:

    -Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις για τους εξοπλισμούς, ώστε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών να αποκτήσει την απαραίτητη νομική υποστήριξη. Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί η συνδρομή του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και θα ενσωματωθεί η κοινοτική νομοθεσία, ώστε να παρέχονται πρόσθετες εγγυήσεις διαφάνειας.

    -Βελτίωση του κώδικα συμπεριφοράς για τις επαφές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, κάθε επιπεδου, για τους εξοπλισμούς.

    -Επαναξιολόγηση του τρέχοντος και του επόμενου ΕΜΠΑΕ.

    -Παραχώρηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του πρώην στρατοπέδου στην Ούτζα Μόριας της Λέσβου για την κατασκευή χώρου υποδοχής προσφύγων.

    Για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή δύναμη, που επιτηρεί από αέρος την οριογραμμή Ελλάδας-Τουρκίας για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «αν η γείτονα θελήσει να μετάσχει στην ευρωπαϊκή δύναμη, σεβόμενη όμως τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, καθώς και τους διεθνείς κανονισμούς, τότε είναι ευπρόσδεκτη. Δυστυχώς, όμως, η Τουρκία μέσω των ραντάρ της εξακολουθεί να παρενοχλεί ελικόπτερα και αεροσκάφη της ευρωπαϊκής δύναμης».

    Για το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι «προωθούμε λύση, η οποία θα επιτρέψει την προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό, θα επιτρέψει να διασωθούν τα ναυπηγεία και θα επιτρέψει στο ναυπηγικό κλάδο γενικότερα να αποκτήσει μία νέα δυναμική». Δήλωσε, επίσης, ότι για το θέμα υπάρχει ταύτιση απόψεων με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο. «Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι πολύ σαφείς, απλές και εφαρμόσιμες», υπογράμμισε.

    Για τον προϋπολογισμό του υπουργείου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι φέτος εξοικονομήθηκαν 700 εκατομμύρια ευρώ από τις δαπάνες για εξοπλισμούς, ενώ δεν έγινε δεκτή η πρόταση για αύξηση, κατά 36%, των λειτουργικών δαπανών.

    Για το 2009, οι δαπάνες για εξοπλισμούς, με βάση τις παραλαβές, ανέχονται σε 3,157 δισ. ευρώ, το 2010 θα είναι μικρότερες των 2,72 δισ. ευρώ, ενώ το 2011 θα περιοριστούν στα 350 εκατομμύρια ευρώ και το 2012 στα 85 εκατομμύρια ευρώ.

    Όσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «αποδεχόμαστε την απόφαση-πλαίσιο (σσ. για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών) και θα κάνουμε τους καλύτερους χειρισμούς για την προστασία του εθνικού συμφέροντος και του ελληνικού δημοσίου».

    Σχετικά με το ενδεχόμενο έκτακτων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν υφίσταται. «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να γνωρίζουν ότι μπορούν να είναι ήρεμοι, ήσυχοι και ασφαλείς, όχι όμως ανεξέλεγκτοι», πρόσθεσε. Τόνισε, εξάλλου, ότι η κάλυψη θέσεων από ανακληθέντες από την εφεδρεία θα γίνει με φειδώ.

    Επίσης, γνωστοποίησε ότι είχε συναντήσεις με τους πρώην υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου -προγραμματίζεται συνάντηση του και με τον Γεράσιμο Αρσένη- προς αξιοποίηση της εμπειρίας τους.

    Κλείνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, επισήμανε ότι «η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει τη βούληση, το όραμα και τη στρατηγική, στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και τόλμη, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, σε έναν αμυντικό εξορθολογισμό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 November 2009 - 17:30:23 UTC