Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλειστό παραμένει το λιμάνι
  • [02] Πρόσκληση Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια
  • [03] Επιστολή Ερντογάν στον Γ.Παπανδρέου
  • [04] Αναμένεται έξαρση της νέας γρίπης
  • [05] Τα άγρια άλογα του Δέλτα Αξιού κινδυνεύουν με εξαφάνιση
  • [06] "Πλήγμα για το λαό"
  • [07] "Πολιτική ράβε - ξήλωνε"
  • [08] "Κακοπληρωμένη γενιά"
  • [09] Εξοικονόμηση 700 εκατ.
  • [10] Στη Βουλή ο Μπαν Κι-μουν
  • [11] Σε θέση μάχης

  • [01] Κλειστό παραμένει το λιμάνι

    Νέα 48ωρη απεργία για Πέμπτη και Παρασκευή αποφάσισαν οι λιμενεργάτες του Πειραιά και έτσι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα παραμείνει κλειστό για δυο ακόμα ημέρες. Οι λιμενεργάτες θα συνεδριάσουν εκ νέου την Παρασκεύη για να αποφασίσουν αν θα κλιμακώσουν περαιτέρω τις κινητοποιήσεις τους.

    Το "πάγωμα" για δυο μήνες της εισόδου της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των λιμενεργατών και να λειτουργήσει ομαλά το λιμάνι την εορταστική περίοδο, ζητούν από την κυβέρνηση από κοινού το ΕΒΕΑ, η ΟΜΥΛΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, μετά από συνάντηση που είχαν.

    Παράλληλα, εκπρόσωποι δεκατριών φορέων της αγοράς και των εμπορικών επιμελητηρίων αποφάσισαν να ζητήσουν ευθύνες από τη διοίκηση του ΟΛΠ, για το γεγονός ότι λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη στις επιχειρήσεις τους.

    ''Η κυβέρνηση, οφείλει να διερευνήσει τις γκρίζες ζώνες της συμφωνίας που επί της ουσίας δεν έχουν καμία σχέση με την ανάδοχο κινεζική εταιρία και αφορούν εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα των εργαζομένων και να διασφαλίσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, εθελουσίας εξόδου και απολύσεων''' ζητάει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος στο πλαίσιο της παρέμβασής του στο ζήτημα της λειτουργίας του λιμανιού του Πειραιά.

    Ο κ. Μίχαλος, δήλωσε ότι το επιμελητήριο, για μια ακόμη φορά, ανέλαβε πρωτοβουλία με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ενσκήψει με τις επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά και δυναμιτίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την εθνική οικονομία και ''στο πλαίσιο αυτό και μετά την ανυπαρξία ουσιαστικού αποτελέσματος από το διάλογο που είχε εξαγγείλει προ δεκαπενθημέρου η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο λιμάνι, ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ, συναντήθηκα μαζί τους, ενώ ζήτησα συνάντηση και με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για την ομαλή λειτουργία του λιμανιού.

    Αναγκαία προϋπόθεση, βέβαια, για να αρχίσει επί της ουσίας ο διάλογος, έστω και τώρα, είναι να σταματήσει η απεργιακή κινητοποίηση και να σταματήσουν και οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και εργαζόμενοι στο λιμάνι, να τηρούν αδιάλλακτη θέση ο καθένας από την πλευρά του, που κάνει αδύνατη την επικοινωνία μεταξύ τους.

    Η σύμβαση παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ στην Cosco είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς αποτελεί διεθνή συμφωνία κυρωμένη από τη Βουλή των Ελλήνων.

    Η κυβέρνηση, ωστόσο, οφείλει να διερευνήσει τις γκρίζες ζώνες της συμφωνίας που επί της ουσίας δεν έχουν καμία σχέση με την ανάδοχο κινεζική εταιρία και αφορούν εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, οφείλει να διασφαλίσει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, εθελουσίας εξόδου και απολύσεων.

    Σε κάθε περίπτωση, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί να περιμένει απαθής την καταστροφή του εξαιτίας της αδιαλλαξίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση αλλά και οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, και αναμένει, ως το τέλος της εβδομάδας, λύση στο πρόβλημα, επιφυλασσόμενος για κάθε νόμιμη ενέργεια».

    [02] Πρόσκληση Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια

    Σε ανακοίνωση εκπροσώπου της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ότι ο Μάθιου Νίμιτς έχει προτείνει νέα συνάντηση με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκινά στις 16 Νοεμβρίου.

    Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, κατά τις δηλώσεις στον Τύπο του Γενικού Γραμματέα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Αθήνα, ο Γ.Γ. σημείωσε ότι ο προσωπικός του απεσταλμένος για τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μάθιου Νίμιτς, είναι πρόθυμος να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, μόλις είναι έτοιμα και τα δύο μέρη.

    Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι είναι ενθαρρυντικό γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός του είπε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη» και «θα υποστηρίξει πλήρως» το «συνεχή διευκολυντικό ρόλο» του κ. Νίμιτς.

    Συναφώς, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ο κ. Νίμιτς αναφέρει ότι έχει επαφή με τα μέρη και έχει προτείνει την πραγματοποίηση συνάντησης στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκινά από την 16η Νοεμβρίου.

    [03] Επιστολή Ερντογάν στον Γ.Παπανδρέου

    Η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη βούληση για ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας σε όλους τους τομείς και είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα, αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε στις 30 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Αναντολού".

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ερντογάν "διατύπωσε σειρά προτάσεων για τη δημιουργία δυνατοτήτων συνεργασίας" και υπογράμμισε ότι "η γραμμή ``μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες``, είναι από τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής".

    Στην επιστολή ο Ερντογάν εκφράζει την ελπίδα ότι με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, μπορεί να δοθεί νέα ώθηση στη διμερή συνεργασία και το διάλογο που υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια και δηλώνει την ικανοποίησή του για το γεγονός της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Γ. Παπανδρέου στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συνόδου υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    [04] Αναμένεται έξαρση της νέας γρίπης

    Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Έλληνες ενδέχεται να νοσήσουν από τον ιό της νέας γρίπης το προσεχές διάστημα, οπότε και αναμένεται πανδημική έξαρση, που θα διαρκέσει περίπου 6 εβδομάδες, εκτιμά το Eθνικό Συμβούλιο Πανδημίας.

    Aν ισχύσει το χειρότερο σενάριο, υπολογίζεται ότι 0,1% ή 0,2% όσων προσβληθούν, θα χρειαστούν νοσηλεία. Aπό αυτούς 15% έως 20% ενδεχομένως να πρέπει να νοσηλευτούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη να λειτουργήσουν άμεσα τα 150 κρεβάτια εντατικής, που μένουν σήμερα αναξιοποίητα, λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού.

    H πρόεδρος του Συμβουλίου, Ελένη Γιαμαρέλου, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας είναι ο εμβολιασμός του προσωπικού νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 16 Nοεμβρίου. Mία εβδομάδα αργότερα θα ξεκινήσει ο πανδημικός εμβολιασμός.

    Η κα. Γιαμαρέλου επισήμανε ότι τα νεότερα ευρωπαϊκά δεδομένα για την ασφάλεια του πανδημικού εμβολίου είναι ενθαρρυντικά. Για παράδειγμα, στη Σουηδία, όπου έχουν ήδη εμβολιαστεί 1,4 εκατομμύρια πολίτες, μόνο 41 παρουσίασαν κάποιες παρενέργειες και 6 εμφάνισαν αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο. Eπιπροσθέτως, όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν αναστρέψιμες.

    Νέος πρόεδρος στο ΚΕΕΛΠΝΟ

    Ο κ. Γιώργος Σαρόγλου είναι ο νέος πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μετά την παραίτηση - για λόγους υγείας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας - του κ. Γιάννη Πιερρουτσάκου. Η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε αποδεκτή την παραίτηση του κ. Πιερρουτσάκου και προχώρησε στην άμεση κάλυψη της θέσης του προέδρου "λόγω του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει το Κέντρο στην αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης και εν' όψει της επικείμενης έναρξης του εμβολιασμού", όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση.

    Ο κ. Σαρόγλου είναι καθηγητής Παθολογίας λοιμώξεων του Νοσηλευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση την Νέας Γρίπης, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2000 μέχρι το Νοέμβριο του 2004. Η θητεία του, όπως και εκείνη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ - η πλήρης σύνθεση του οποίου θα ανακοινωθεί άμεσα - είναι διάρκειας τριών μηνών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

    [05] Τα άγρια άλογα του Δέλτα Αξιού κινδυνεύουν με εξαφάνιση

    Τινάζουν με χάρη τη χαίτη τους και καλπάζουν περήφανα στο Δέλτα του ποταμού Αξιού, όπου ζουν ελεύθερα, χωρίς ποτέ να έχουν δοκιμάσει τον ανθρώπινο "ζυγό". Τα άγρια άλογα που διαβιούν στην περιοχή, απελευθερώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, στις αρχές της δεκαετίας του '60 ή και νωρίτερα, όπως θυμούνται οι ντόπιοι κάτοικοι. Τα ζώα βρήκαν κατάλληλο περιβάλλον στο Δέλτα, επιβίωσαν και αναπαράχθηκαν, συμβιώνοντας με τα άλλα αγροτικά ζώα που βόσκουν στην περιοχή, αλλά και με τα άγρια.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα, με θέμα τον πληθυσμό και την ηθολογία των άγριων αλόγων του Αξιού, που εκπόνησε η Ελληνική Εταιρία προστασίας και διάσωσης αυτόχθονων φυλών, αγροτικών και οικόσιτων κατοικίδιων ζώων, "Η Αμάλθεια", για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

    Σύμφωνα με τη γεωπόνο- ζωοτέχνη, Μυρτώ Κωνσταντινίδου, η οποία υλοποίησε τη μελέτη, καταγράφηκαν συνολικά 67 άλογα, "πληθυσμός, όμως, που είναι μειωμένος σε σχέση με την περασμένη δεκαετία".

    "Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται η ορθολογική διαχείριση του βιοτόπου του Δέλτα Αξιού, διότι ο πληθυσμός των αλόγων είναι οριακός και οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής τους ενδεχομένως να αποβεί μοιραία για την επιβίωσή τους", υπογραμμίζει η κ.Κωνσταντινίδου.

    Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα άλογα παρουσιάζουν σε γενικές γραμμές ομοιόμορφο σωματότυπο, είναι μεσαίου μεγέθους (1,45 - 1,55 μ.), πολύ εύρωστα, με συμπαγή κορμό, ευρύ στήθος, καλές αναλογίες, με έντονες επιρροές από ελληνικές φυλές (Θεσσαλίας, Πίνδου) αλλά και την αγγλική καθαρόαιμη φυλή. Χαρακτηριστικό όλων των αλόγων είναι ότι έχουν τους ρώθωνες χαμηλά, κοντά στα χείλη, συνηθισμένο χαρακτηριστικό στα άλογα Πίνδου. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η θρεπτική τους κατάσταση, κατά τη διάρκεια και των τεσσάρων εποχών του έτους, ήταν καλή.

    Τα άλογα, εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν στην ανατολική όχθη του Δέλτα Αξιού, ενώ πολλές φορές παρατηρήθηκε ότι στη διάρκεια του χειμώνα, περνούν κάτω από την εθνική οδό και διασχίζουν ή και βόσκουν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

    Ωστόσο, ο μεγάλος πληθυσμός αγελάδων στην περιοχή προκαλεί υποβάθμιση του εδάφους, εξαιτίας της υπερβόσκησης και της ισοπέδωσης. Εκτός, όμως, από τα βοοειδή, ενίοτε εισέρχονται και αιγοπρόβατα, αλλά συνήθως οδηγούνται στην περιοχή ανάμεσα στο κανάλι και την εθνική οδό, όπου δεν υπάρχουν άλογα. Η παρουσία σαρκοφάγων, όπως λύκοι και τσακάλια, δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον πληθυσμό των αλόγων.

    Στην υποβάθμιση της περιοχής συμβάλλουν οι σταβλικές εγκαταστάσεις, που σε μερικές περιπτώσεις είναι βαριές κατασκευές, με μεγάλο αριθμό ζώων, οι παλιές περιφράξεις, με σιδερένιους πασσάλους και συρματόπλεγμα, η μόλυνση της περιοχής από σκουπίδια και η ύπαρξη χωματερής πολύ κοντά στο ποτάμι. Στην περιοχή εντοπίστηκαν ακόμη πτώματα και οστά νεκρών ίππων (καταμετρήθηκαν έξι πτώματα) και βοοειδών.

    Από τα 67 άλογα που διαβιούν στο Δέλτα του Αξιού, τα 35 είναι αρσενικά, τα 15 θηλυκά, σε τέσσερα δεν έχει εξακριβωθεί το φύλο και υπάρχουν και 13 πουλάρια. "Επομένως, στην περίπτωση των αλόγων του Δέλτα Αξιού, ο αριθμός των αρσενικών είναι περίπου διπλάσιος από αυτόν των θηλυκών. Αυτή η διαπίστωση από μόνη της καταδεικνύει ότι ο πληθυσμός των αλόγων του Δέλτα δεν είναι 'υγιής'. Δεδομένου ότι οι τραυματισμοί και τα λοιμώδη νοσήματα πλήττουν το σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως φύλου, θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι η αιτία μείωσης του θηλυκού πληθυσμού είναι πιθανώς η συστηματική παγίδευση, αιχμαλωσία και μεταφορά αλόγων εκτός του Δέλτα από τον άνθρωπο", αναφέρει συμπερασματικά η κ.Κωνσταντινίδου.

    Άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια, "η σύλληψη των αλόγων του Αξιού ενδεχομένως δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τα άλογα φαίνεται να είναι εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία, δεδομένου ότι τα προσεγγίσαμε σε απόσταση 10-15 μέτρων, όπως άλλωστε και κάποιοι κτηνοτρόφοι".

    Παράλληλα, η καλή θρεπτική κατάσταση των αλόγων κατά τη διάρκεια της έρευνας, καταδεικνύει ότι η κατά τόπους και εποχές κακή κατάσταση των λιβαδιών πλήττει περισσότερο τα βοοειδή, τα οποία είναι αριθμητικά πολλαπλάσια των αλόγων

    "Συνεπώς, ο τόπος διαβίωσης και η ηθολογία των αλόγων πιθανώς δεν είναι αποτέλεσμα επιλογής τους, αλλά εξαναγκασμού. Είναι φανερό ότι έχουν εγκλωβιστεί στο μόνο χώρο που μπορούν να επιβιώσουν, αλλοιώνοντας όλες τις υγιείς εκφράσεις της κοινωνικής τους οργάνωσης, με μόνο σκοπό την επιβίωση. Πιθανώς, κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου τα ήδη ελάχιστα και υπερβοσκημένα αγρωστώδη σταματούν να αναπτύσσονται, δεδομένου ότι η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 6 βαθμούς Κελσίου, τα άλογα να αναγκάζονται να φύγουν από το Δέλτα προς αναζήτηση τροφής για να μην λιμοκτονήσουν", εξηγεί η κ. Κωνσταντινίδου.

    Προσθέτει ακόμη ότι οι μετακινήσεις των αλόγων από τη συγκεκριμένη περιοχή σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, που συμβαίνουν τη χειμερινή κυρίως περίοδο, είναι δυνατόν να αποτραπούν με μέσα, όπως ενίσχυση του φράχτη που υπάρχει κάτω από τη νότια γέφυρα της εθνικής οδού και η τοποθέτηση πόρτας επάνω στο δυτικό ανάχωμα καθώς και στη διάβαση κάτω από την εθνική οδό.

    Κείμενο: Ν. Καραθάνου

    [06] "Πλήγμα για το λαό"

    "Πολιτική φτωχοκομείου" χαρακτήρισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τις κυβερνητικές αποφάσεις για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί δύο χρόνια δίνει 25 λεπτά επίδομα στο μέλος της τετραμελούς οικογένειας. Πρόκειται κυριολεκτικά για ένα ισχυρό σκαμπίλι στο πρόσωπο των εργαζομένων, πρόσθεσε.

    Θέση του ΚΚΕ, είπε η κ. Παπαρήγα, είναι ότι πρέπει να ξεκινήσει μια μεγάλη μάχη φέτος για την εθνική συλλογική σύμβαση και για τις κλαδικές συμβάσεις. Αυτή η μάχη, πρόσθεσε, πρέπει να στηριχτεί από όλους τους εργαζόμενους. "Με μέτωπο πάλης, το οποίο, εάν ξετυλιχθεί μέσα από ενιαία δράση όλων των εργαζομένων, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις έστω μια καλύτερης κατάστασης, έστω μιας άμβλυνσης των προβλημάτων", είπε.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις Αλμούνια η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι "το ζωνάρι οι εργαζόμενοι το έχουν σφίξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια".

    "Για τα χρέη και τα ελλείμματα -πρόσθεσε- δεν έχουν καμία ευθύνη οι εργαζόμενοι, την ευθύνη την έχει μόνο η κυρίαρχη πολιτική. Τα χρήματα δεν εξανεμίζονται, δεν χάνονται, δεν καταστρέφονται, βρίσκονται στα ταμεία των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, γενικότερα στα αποθεματικά, στα κέρδη, στα κεφάλαια της πλουτοκρατίας.

    Από αυτή την άποψη εμείς δεν δεχόμαστε καμία επιτήρηση και κανένα περιορισμό από αυτούς οι οποίοι επωφελούνται της κρίσης και θέλουν ακριβώς να φορτώσουν, σε βάθος χρόνου, τα βάρη πάλι στις πλάτες των εργαζομένων".

    "Αυτό που μας ανησυχεί και μας φοβίζει είναι οι αυξανόμενες ανάγκες των εργαζομένων και η μεγάλη απόσταση, το χάος, που χωρίζει τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις, την πάλη των εργαζομένων από την ικανοποίησή τους. Αυτό φοβόμαστε και η απάντηση σε αυτό τον φόβο είναι μόνο ο άφοβος αγώνας", κατέληξε.

    Σε ότι αφορά το θέμα του λιμανιού, η κ. Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

    "Το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους μέσα στο λιμάνι. Μιλάμε για την κεντρική πύλη του εμπορίου της χώρας και είναι βέβαιο ότι η ιδιωτικοποίηση θα έχει τραγικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό, μια από τις οποίες συνέπειες είναι το γεγονός ότι θα εκτιναχθούν στα ύψη τα τιμολόγια εισαγωγών και εξαγωγών, χώρια ότι μπορεί η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού να φανεί ακόμα πιο οδυνηρή σε περιόδους που κρίνονται ζητήματα ασφάλειας της ίδιας της χώρας.

    Εμείς θεωρούμε ότι το αντικειμενικά ρεαλιστικό σήμερα είναι να ακυρωθεί η συμφωνία της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Με αυτήν την έννοια καλούμε τους εργαζόμενους να παραμείνουν στις θέσεις τους, να έχουν τη συμπαράσταση ολόκληρου του ελληνικού λαού και να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδησή τους η ίδια η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και ό,τι προκύψει στη συνέχεια".

    Και κατέληξε:

    «Πλήγμα για το λαό είναι η ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Πλήγμα είναι η ιδιωτικοποίηση λιμανιών, αεροδρομίων κλπ. Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής ζήτημα: Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να δέχεται αντιλαϊκές επιλογές στο όνομα κάποιου εκβιασμού ή ενός υποτιθέμενου κινδύνου. Την ευθύνη εξ' ολοκλήρου πρέπει να την πάρει η ελληνική κυβέρνηση».

    [07] "Πολιτική ράβε - ξήλωνε"

    «Η ...φανταιζί κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου άρχισε να ξεφτίζει πολύ γρήγορα. Το "ράβε-ξήλωνε" δεν αφορά μόνο στα Υπουργεία αλλά και στην πολιτική της ίδιας της κυβέρνησης. Ασόβαρη αντιμετώπιση και στο λιμάνι, και στην απόσυρση και στα οικονομικά μέτρα. Πετσάλνικος που τους χρειάζεται...», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. αναφορικά με τις εξελίξεις στην Οικονομία, στον Πειραιά και την απόσυρση.

    Ο κ. Κ. Αϊβαλιώτης σχετικά με τη φορολογία τόνισε ότι «στην Ελλάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ απαγορεύεται να είσαι ιδιοκτήτης σπιτιού ή αυτοκινήτου. Τιμωρείσαι ποικιλοτρόπως. Οι τελευταίες φορολογικές ποινές είναι δυσβάσταχτες για οποιονδήποτε νομιμόφρονα φορολογούμενο, για οποιονδήποτε νοικοκύρη που κατόρθωσε να βάλει μια πέτρα πάνω στην άλλη».

    [08] "Κακοπληρωμένη γενιά"

    Το πραγματικό πρόβλημα της εργασίας στη χώρα μας είναι ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δουλεύει ανασφάλιστος, αδήλωτος και κακοπληρωμένος, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με 100 εκπροσώπους Συντονιστικών Επιτροπών και Φορέων συμβασιούχων και εργαζομένων με stage.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τα προγράμματα stage, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τα μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών είναι σχεδόν αυτό που αντιμετωπίζει κανείς ως κυρίαρχο σήμερα στις εργασιακές σχέσεις, στον ιδιωτικό αλλά δυστυχώς και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την κατάργηση «αυτής της ζούγκλας» και πρόσθεσε ότι αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας δεν αναμορφώνεται, καταργείται. Και βεβαίως, συμπλήρωσε, δεν καταργείται με το να αντιμετωπίζει τα θύματα ως θύτες, να τα εξισώνει με τους θύτες, πετώντας τους στο δρόμο και δίνοντας τους τη στάμπα της «γαλάζιας γενιάς». Το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα «γαλάζιας» ή «πράσινης» γενιάς, είναι το πρόβλημα της «ανασφάλιστης κακοπληρωμένης γενιάς», επεσήμανε.

    [09] Εξοικονόμηση 700 εκατ.

    Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, και αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου.

    Ο υπουργός εξήγγειλε τα εξής:

    -Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις για τους εξοπλισμούς, ώστε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών να αποκτήσει την απαραίτητη νομική υποστήριξη. Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί η συνδρομή του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και θα ενσωματωθεί η κοινοτική νομοθεσία, ώστε να παρέχονται πρόσθετες εγγυήσεις διαφάνειας.

    -Βελτίωση του κώδικα συμπεριφοράς για τις επαφές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, κάθε επιπεδου, για τους εξοπλισμούς.

    -Επαναξιολόγηση του τρέχοντος και του επόμενου ΕΜΠΑΕ.

    -Παραχώρηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του πρώην στρατοπέδου στην Ούτζα Μόριας της Λέσβου για την κατασκευή χώρου υποδοχής προσφύγων.

    Για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή δύναμη, που επιτηρεί από αέρος την οριογραμμή Ελλάδας-Τουρκίας για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «αν η γείτονα θελήσει να μετάσχει στην ευρωπαϊκή δύναμη, σεβόμενη όμως τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, καθώς και τους διεθνείς κανονισμούς, τότε είναι ευπρόσδεκτη. Δυστυχώς, όμως, η Τουρκία μέσω των ραντάρ της εξακολουθεί να παρενοχλεί ελικόπτερα και αεροσκάφη της ευρωπαϊκής δύναμης».

    Για το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι «προωθούμε λύση, η οποία θα επιτρέψει την προμήθεια των τεσσάρων υποβρυχίων από το Πολεμικό Ναυτικό, θα επιτρέψει να διασωθούν τα ναυπηγεία και θα επιτρέψει στο ναυπηγικό κλάδο γενικότερα να αποκτήσει μία νέα δυναμική». Δήλωσε, επίσης, ότι για το θέμα υπάρχει ταύτιση απόψεων με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο. «Οι θέσεις της κυβέρνησης είναι πολύ σαφείς, απλές και εφαρμόσιμες», υπογράμμισε.

    Για τον προϋπολογισμό του υπουργείου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι φέτος εξοικονομήθηκαν 700 εκατομμύρια ευρώ από τις δαπάνες για εξοπλισμούς, ενώ δεν έγινε δεκτή η πρόταση για αύξηση, κατά 36%, των λειτουργικών δαπανών.

    Για το 2009, οι δαπάνες για εξοπλισμούς, με βάση τις παραλαβές, ανέχονται σε 3,157 δισ. ευρώ, το 2010 θα είναι μικρότερες των 2,72 δισ. ευρώ, ενώ το 2011 θα περιοριστούν στα 350 εκατομμύρια ευρώ και το 2012 στα 85 εκατομμύρια ευρώ.

    Όσον αφορά τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «αποδεχόμαστε την απόφαση-πλαίσιο (σσ. για την προμήθεια γαλλικών φρεγατών) και θα κάνουμε τους καλύτερους χειρισμούς για την προστασία του εθνικού συμφέροντος και του ελληνικού δημοσίου».

    Σχετικά με το ενδεχόμενο έκτακτων κρίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν υφίσταται. «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να γνωρίζουν ότι μπορούν να είναι ήρεμοι, ήσυχοι και ασφαλείς, όχι όμως ανεξέλεγκτοι», πρόσθεσε. Τόνισε, εξάλλου, ότι η κάλυψη θέσεων από ανακληθέντες από την εφεδρεία θα γίνει με φειδώ.

    Επίσης, γνωστοποίησε ότι είχε συναντήσεις με τους πρώην υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου -προγραμματίζεται συνάντηση του και με τον Γεράσιμο Αρσένη- προς αξιοποίηση της εμπειρίας τους.

    Κλείνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, επισήμανε ότι «η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει τη βούληση, το όραμα και τη στρατηγική, στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και τόλμη, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, σε έναν αμυντικό εξορθολογισμό».

    Για τα Ναυπηγεία

    Συνάντηση με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της "Thyssen Group Marine Systems", κ. Χανς Κριστόφ Ατζπόντιε είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης.

    Κατά τη συνάντηση διαμορφώθηκε, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχήμα που έχει συμφωνηθεί για τα υποβρύχια και να βρεθεί βιώσιμη λύση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    Η γερμανική πλευρά, πρόσθεσε, αναλαμβάνει την υποχρέωση να αναζητήσει και να προτείνει υπεύθυνες και αξιόπιστες λύσεις για τα Ναυπηγεία, λύσεις με χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό βάθος. Θα καταρτιστεί έτσι μία λίστα προτάσεων που θα αξιολογηθεί από Διεθνή Οίκο, ο οποίος θα επιλεγεί από την ελληνική κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία των Ναυπηγείων και θα αρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν οι εν πλω δοκιμές των 3 νέων υποβρυχίων.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν ομαλά και το ταχύτερο δυνατόν τα προγράμματα των υποβρυχίων και να βρεθεί η πιο αξιόπιστη και φερέγγυα λύση για το μέλλον των ναυπηγείων, επισήμανε ο υπουργός.

    Στο μεταξύ τόσο η Thyssen Group όσο και η ελληνική κυβέρνηση θα ενεργούν με καλή πίστη ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός που είναι κοινός, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

    [10] Στη Βουλή ο Μπαν Κι-μουν

    Στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου θα καταθέσει σήμερα ο κ. Μπαν Κι-μουν, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας. Αμέσως μετά θα τον υποδεχτεί στο κοινοβούλιο ο πρόεδρός του, Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο κ. Μπαν θα απευθυνθεί στους βουλευτές στην αίθουσα της Γερουσίας, και κατόπιν θα του απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής, σε αναγνώριση του "διαχρονικού σημαντικού ρόλου" που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών και των λαών, αλλά και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο ίδιος προς αυτή την κατεύθυνση. Νωρίτερα, η κ. Μπαν θα επισκεφθεί το Μουσείο Μπενάκη.

    Στην επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Μπαν συνοδεύεται από τη σύζυγό του και πέντε συμβούλους του.

    Στον καίριο ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς και στο προσωπικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την προσφώνησή του προς τον Μπαν Κι-μουν, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για «πρόβλημα εισβολής και κατοχής, η επίλυση του οποίου δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την άρση των συνεπειών της εισβολής και τον τερματισμό της κατοχής» και έκανε λόγο για «εξόφθαλμο παράδοξο που θίγει το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μιλώντας για το γεγονός ότι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει ένα κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσθεσε δε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι μια αυτόνομη από τις ευρωτουρκικές σχέσεις διαδικασία, αλλά «είναι προφανές ότι η ευρωπαϊκή φιλοδοξία της Τουρκίας δεν έχει ελπίδες, αν το Κυπριακό παραμένει ανοιχτή πληγή».

    Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ακόμη ότι οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών αποτυπώνουν εδώ και δεκαετίες το περίγραμμα της λύσης, τόνισε ότι «για να είναι βιώσιμη η λύση, πρέπει να είναι λειτουργική, καμία κοινότητα να μην μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδα στην λειτουργία και στις δραστηριότητες του κράτους» και επανέλαβε την ανάγκη «η λύση να σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή του κράτους δικαίου, να περιλαμβάνει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο» και να προκύψει «χωρίς επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως είπε, «διευκολύνει την εξεύρεση λύσης», γιατί προσφέρει και στις δύο κοινότητες τις εγγυήσεις ενός ευρύτερου θεσμικού πλαισίου αξιών. «Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή, δηλαδή μια λύση συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες, επί των οποίων εδράζεται και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκ των πραγμάτων πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, χωρίς βεβαίως να υποκαθιστά τον ρόλο του ΟΗΕ, αλλά είναι εμπλεκόμενο μέρος και ως τέτοιο έχει λόγο και για τη διαδικασία και για την ουσία της όποιας διευθέτησης», δήλωσε ο κ. Παπούλιας.

    Σχετικώς με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε τη θέση υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, και επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι απλό. «Ο γεωγραφικός χώρος της Μακεδονίας είναι από τον Μεσαίωνα μια πολυεθνική περιοχή και όχι η πατρίδα ενός έθνους», είπε ο κ. Παπούλιας και συνέχισε: «Η αδικοπραξία των Σκοπίων συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ ως κράτος και ως εθνότητα είναι Μέρος, αυτοπροβάλλονται ως Όλον. Αποκαλούν το κράτος τους "Μακεδονία" και τη γλώσσα τους "Μακεδονική", γιατί μέσω αυτών των ονομάτων προσπαθούν να εγγράψουν υποθήκες στο σύνολο της Μακεδονίας. Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί και η ρητορική τους για τη μεγάλη διαμελισμένη μακεδονική πατρίδα. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει να βαφτίσει το γειτονικό κράτος. Αντιστέκεται στην προαναφερθείσα προσπάθεια σφετερισμού».

    Στην αντιφώνησή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην ομορφιά της Ελλάδας, που είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ έκανε λόγο για τις ελληνικές διδασκαλίες, για τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη και τον Αριστοτέλη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις ελληνικές λέξεις και τις έννοιες που έχουν ενταχθεί σε όλες τις γλώσσες.

    «Το σημαντικότερο, ίσως, δώρο των Ελλήνων στον κόσμο είναι η ιδέα της Δημοκρατίας, της εξουσίας στον λαό. Αυτή είναι και η κύρια αρχή του ΟΗΕ. Η Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», είπε ο Μπαν Κι-μουν, ο οποίος έφθασε στην Ελλάδα προερχόμενος από την Καμπούλ.

    Τόνισε ότι ταξίδευσε στο Αφγανιστάν, προκειμένου να τιμήσει και να εκφράσει τη συμπαράστασή του στο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετεί εκεί και χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον των ανθρώπων του Οργανισμού. Μίλησε για επιθέσεις που αφορούν πλέον «το ποιοι είμαστε και όχι το τι κάνουμε» και κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη να συνεργαστούν για να λύσουν το πρόβλημα του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Ευχαρίστησε δε την Ελλάδα, η οποία, ως ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ, συμμετέχει στις αποστολές διατήρησης ειρήνης, αλλά και με το ναυτικό της στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας.

    «Κύριε Πρόεδρε, αντιλαμβανόμαστε το θάρρος και τη θυσία σας. Σε όλη σας τη ζωή αγωνιστήκατε ενάντια στον φασισμό. Όπως είπε ο Πλάτων, το τίμημα που πληρώνουν οι καλοί άνθρωποι για την αδιαφορία προς τα κοινά, είναι να τους κυβερνούν οι κακοί άνθρωποι. Πρέπει, λοιπόν, πάντα να ενδιαφερόμαστε και να αγωνιζόμαστε», πρόσθεσε.

    Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στα κύματα μεταναστών που δέχεται η Ελλάδα και χαρακτήρισε το πρόβλημα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο και όχι αποκλειστικά ελληνικό. Ανέδειξε δε την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις συμφωνίες που αφορούν την επανεισδοχή των μεταναστών και επισήμανε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η Ελλάδα, όπως όλες οι μικρές χώρες, προσβλέπει στη μεγάλη δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Μπαν Κι-μουν μίλησε και πάλι με ιδιαίτερη θέρμη για την Ελλάδα, η οποία έχει πολεμήσει για την ελευθερία και τη Δημοκρατία στο πλευρό των συμπατριωτών του, στην Κορέα.

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό

    Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα, το Κυπριακό, το όνομα της ΠΓΔΜ, οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και οι στόχοι της χιλιετίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον κ. Μπαν Κι-μουν, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισκέπτεται τη χώρα μας.

    "Η Ελλάδα αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στον ΟΗΕ του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος, ενώ υπάρχει παράδοση πολυετούς και πολύπλευρης συνεργασίας και προσήλωσης στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας τον κ. Μπαν και επισημαίνοντας, ότι είναι καθοριστική η αποστολή του ΟΗΕ για την ειρήνη και τη συνεργασία στον πλανήτη.

    Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, είπε ότι μάλλον είναι το πρώτο πρόβλημα του πλανήτη, ανέφερε ότι ο διάλογος για το θέμα αυτό θα κορυφωθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα παρευρίσκεται προσωπικά σε αυτή τη Διάσκεψη Κορυφής και εξέφρασε την ελπίδα "να καταλήξουμε σε δεσμευτική συμφωνία".

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, ανέφερε στον γγ του ΟΗΕ την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης το στόχο αυτό, καθώς και τις πρωτοβουλίες που πήρε πρόσφατα στην ΕΕ, αλλά και την επιχείρηση στροφής της ελληνικής οικονομίας σε μια πράσινη οικονομία και τόνισε ότι ο γγ θα μας βρει συμπαραστάτες στις προσπάθειές του.

    Σε ό,τι αφορά τα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα αλλά και την προεδρία της Ελλάδας στο Γβ Παγκόσμιο Φόρουμ για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός είπε ότι στις συνομιλίες του με τον κ. Μπαν έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη τόσο των χωρών από όπου προέρχονται οι μετανάστες, όσο και των χωρών υποδοχής, έτσι ώστε, όσοι μετανάστες επιστρέψουν στις χώρες τους "να μεταφέρουν γνώσεις, εμπειρίες αλλά και κεφάλαια".

    Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομική κρίση ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην προστασία των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων.

    "Ενημέρωσα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για τις τελευταίες πρωτοβουλίες μου με στόχο τη δημιουργία μιας δυναμικής τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ", είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε αυτά τα ζητήματα και ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του εκφράζοντας τη μεγάλη ικανοποίησή του για τη σύμπτωση απόψεων μεταξύ του ιδίου και του γγ του ΟΗΕ και διαβεβαιώνοντας τον κ. Μπαν Κι Μουν για περαιτέρω στενή συνεργασία.

    "Εκτιμώ τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού να βοηθήσει τους Κυπρίους να πετύχουν μια συμφωνία. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος. Η διεθνής κοινότητα έχει υψηλές προσδοκίες από τις συνομιλίες που πρέπει να συνεχιστούν και ο ειδικός απεσταλμένος μου Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συνεχίσει να εργάζεται με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων", είπε από τη μεριά του σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο γγ του ΟΗΕ.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Μπαν Κι-μουν αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του κ. Νίμιτς να επαναληφθούν οι συνομιλίες όταν τα δυο μέρη είναι έτοιμα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετοιμότητα της Ελλάδας, καθώς και για το γεγονός ότι η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει πλήρως το ρόλο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.

    Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, ο κ. Μπαν είπε ότι η ελληνική οικονομία έχει ωφεληθεί από τους μετανάστες, ωστόσο δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι έχουν εκφραστεί και ανησυχίες για τις συνθήκες φιλοξενίας τους στη χώρα μας.

    "Ελπίζω, πως η Ελλάδα, ως χώρα προορισμού, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να προάγει τα δικαιώματα των μεταναστών", είπε ο γγ του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ελπίδα πώς η χώρα μας θα σεβαστεί και τις διαδικασίες για τα αιτήματα χορήγησης ασύλου.

    Ο γγ του ΟΗΕ, ο οποίος στην αρχή των δηλώσεών του, τόνισε ότι "η επίσκεψη σημαίνει πολλά για μένα", εξήρε την προσφορά των Ελλήνων στις έννοιες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, εξήρε την ηγετική στάση του πρωθυπουργού στην ΕΕ, η οποία μέσω της επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας ολοκληρώνεται, είπε ότι αύριο θα απευθυνθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο εκ μέρους του ΟΗΕ και δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία Ελλάδας - Ηνωμένων Εθνών.

  • ** Ο γγ του ΟΗΕ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κώστα Καραμανλή. Στη συνάντηση, που κράτησε μισή ώρα, συζητήθηκε το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών, αλλά και το πρόβλημα της πειρατείας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τη χώρα μας, όπως είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η συνεχιζόμενη διαδικασία, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    [11] Σε θέση μάχης

    Με τις αναμετρήσεις της 4ης αγωνιστικής, συνεχίζεται σήμερα το Γιουρόπα Λιγκ και από τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων αγώνων, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά όσον αφορά στην πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Στον 6ο όμιλο, ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται από την Στουρμ Γκρατς και με νίκη θα «σφραγίσει» την πρόκριση, ενώ και σε περίπτωση ισοπαλίας θα παραμείνει φαβορί για μία από τις δύο προνομιούχες θέσεις. Από την πλευρά τους, οι Αυστριακοί παίζουν το «τελευταίο χαρτί» τους, αφού εάν δεν κερδίσουν θα μείνουν «εκτός νυμφώνος». Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Ντιναμό Βουκουρεστίου υποδέχεται την Γαλατασαράι και θέλει μόνο νίκη για ελπίζει, αντίθετα με τους Τούρκους που θα παίξουν στην ρουμανική πρωτεύουσα για δύο αποτελέσματα.

    Παράλληλα, στον 9ο όμιλο, η ΑΕΚ υποδέχεται την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ και θέλει τους τρεις βαθμούς για να μείνει «ζωντανή» στην υπόθεση πρόκριση, καθώς ακόμη και σε περίπτωση ισοπαλίας, το έργο της θα γίνει εξαιρετικά δύσκολο. Με τον ίδιο στόχο θα παραταχθούν και οι Λευκορώσοι, που ισοβαθμούν με την «Ενωση» και θα επιδιώξουν να εξαντλήσουν τις πιθανότητες πρόκρισης που διαθέτουν.

    Από το υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Αγιαξ, Αντερλεχτ-Τιμισοάρα, Τζένοα-Λιλ, Σλάβια Πράγας-Βαλένθια, Ρόμα-Φούλαμ, Βιγιαρεάλ-Λάτσιο, Τβέντε-Σερίφ, Τουλούζ-Σαχτάρ Ντόνετσκ και Νασιονάλ-Αθλέτικ Μπιλμπάο.

    Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός απέτυχε να αποσπάσει κάτι θετικό μέσα στη Λιέγη, καθώς σε αγώνα για την 4η ημέρα του Τσάμπιονς Λιγκ, ηττήθηκε χθες με 2-0 από τη Σταντάρ, με τέρματα των Μποκάνι στο 31' και Γιοβάνοβιτς στο 88'. Ωστόσο παρέμεινε στη 2η θέση του 8ου ομίλου με έξι βαθμούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 November 2009 - 7:30:37 UTC