Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αποφασιστικό βήμα προς το αύριο"
  • [02] Προετοιμασίες ενόψει του αυριανού συνεδρίου
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Μακελειό σε βάση στο Τέξας

  • [01] "Αποφασιστικό βήμα προς το αύριο"

    Ξεκινάμε να πραγματοποιήσουμε όλα όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσίασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, το οποίο καταρτίστηκε μέσα σε ένα μήνα από τις εκλογές.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για έναν σοβαρό προϋπολογισμό, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τους τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας και βάζει τα θεμέλια για την ανάκαμψη αλλά και τη ρήξη με το παρελθόν. Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη διαφθορά, τη σπατάλη και την πελατειακή διασπάθιση του χρήματος του ελληνικού λαού, φαινόμενα τα οποία, όπως είπε, πήραν διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι από τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού. Αναφερόμενος πάντως στον προϋπολογισμό του 2010 τόνισε ότι γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα προς το αύριο και επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση δεν θα αποστεί από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ούτε θα υπαναχωρήσει από το στόχο της αναδιανομής του εισοδήματος. Και όλα αυτά, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ' αυτή που αναγνώρισε η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά.

    Ο νέος προϋπολογισμός, όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, στοχεύει στην αναθέρμανση της αγοράς, την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και της απασχόλησης, ενώ λαμβάνονται και μέτρα κατά της ακρίβειας.

    Παράλληλα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, προχωρά η πλήρης και πραγματική καταγραφή των στατιστικών στοιχείων της οικονομίας και η κατάρτιση ενός νέου φορολογικού συστήματος, που θα διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας, της δίκαιης διανομής και της σωστής επένδυσης των χρημάτων του ελληνικού λαού. Επιδίωξή μας είναι, πρόσθεσε, το χτύπημα της φοροδιαφυγής, αλλά και η διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης στους πολίτες.

    Επιδιώκουμε μέσω του προϋπολογισμού τη προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγοράς, αλλά και ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και των διεθνών αγορών τόνισε ο κ. Παπανδρέου: «Να κάνουμε δηλαδή την Ελλάδα να πιστέψει και πάλι στον εαυτό της».

    Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι θέλουμε να απογοητεύσουμε όσους προέβλεπαν ότι δεν θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας. Ήδη, τόνισε, δώσαμε στίγμα με τις πράξεις μας, οι οποίες είναι συνεπείς στο πρόγραμμα των 100 ημερών, που είχαμε αναγγείλει προεκλογικά. Με το πρώτο νομοσχέδιο κάναμε πράξη την αναδιανομή, τη στήριξη εισοδήματος 2,5 εκατ. πολιτών, κάναμε πράξη την αλληλεγγύη και την κοινωνική ευθύνητόνισε,. Και εξέφρασε την ικανοποίηση του, διότι, όπως είπε, όλα αυτά έχουν τύχει ευρείας κοινωνικής συμφωνίας.

    Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα τήρησε τις προεκλογικές της δεσμέυσεις, έσπασε το μύθο ότι τίποτα δεν αλλάζει σ' αυτή τη χώρα και χαρακτήρισε ιστορική την αλλαγή στη δομή της κυβέρνησης, στην οποία, όπως είπε, αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι οι υπουργοί συνεργάστηκαν αρμονικά με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, και πρόσθεσε ότι με τον ίδιο τρόπο, ενωμένοι, θα προχωρούμε, διότι, όπως τόνισε, "κυβερνούμε με τους πολίτες για τους πολίτες".

    Παρουσίαση του Προϋπολογισμού

    Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2010 αποβλέπει στην ανάταξη της οικονομίας, στην υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, στη στρατηγική ανάπτυξης, στην αναδιανομή του εισοδήματος και στην ενίσχυση της διαφάνειας, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι είναι μεγάλη του τιμή που παρουσιάζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών και ενώ τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα έχουν διογκωθεί. Ξεκινάμε, πρόσθεσε, ένα πολυετές πρόγραμμα στήριξης της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας, ανάκτησης του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας.

    Ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του προσχεδίου του προϋπολογισμού, είπε ότι είναι ένας μεταβατικός προϋπολογισμός, που συντάχθηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και σε συνεργασία με όλους τους υπουργούς. Υλοποιεί, πρόσθεσε, τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και πρόκειται για το πρώτο σοβαρό νοικοκύρεμα των Οικονομικών.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης στο εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με μείωση του ΑΕΠ και μείωση των εξαγωγών.

    Με το νέο προϋπολογισμό υπογράμμισε, μειώνονται οι καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου και οι επιχορηγήσεις φορέων, καταργείται η απόσυρση, και μειώνονται οι εξοπλιστικές δαπάνες.

    Παράλληλα, όμως, ενισχύονται οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, αυξάνονται οι πόροι για την Παιδεία κατά 1 δισεκ. ευρώ, προβλέπονται οι πιστώσεις για την πρόσληψη 3.000 στο ΕΣΥ, αυξάνονται τα επιδόματα ανεργίας, κλπ.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε επίσης στον κεντρικό δημοσιονομικό στόχο, ο οποίος είναι να μειωθεί το έλλειμμα από το 12,7% το 2009, στο 9,4% το 2010. Η μείωση του ελλείμματος θα προέλθει από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών.

    Η αύξηση των εσόδων θα προέλθει από την ενεργοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αύξηση του φόρου στα τσιγάρα και τα ποτά και την εφαρμογή δικαιότερου φορολογικού συστήματος.

    Η μείωση των δαπανών θα προέλθει από τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και των καταναλωτικών δαπανών στο δημόσιο.

    Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι το δημόσιο χρέος φθάνει τα 300 δισ. ευρώ και ότι μόνο το 2009 αυξήθηκε κατά 40 δισ. ευρώ.

    Μπαγίς: Σχεδιάζεται επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

    Επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα σχεδιάζεται, δίχως να υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία, δήλωσε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», ο αρμόδιος για θέματα ΕΕ Τούρκος υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος τόνισε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα απαντήσει σύντομα στην επιστολή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Τούρκος υπουργός στη δήλωσή του, που έκανε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, μίλησε "για επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού».

    Ο κ. Μπαγίς είπε: «Ελπίζουμε ότι οι επισκέψεις αυτές, αυτή που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός μας των εξωτερικών στην αρχές Δεκεμβρίου και η επίσκεψη του πρωθυπουργού, θα είναι σημαντικά βήματα» και συμπλήρωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα.

    [02] Προετοιμασίες ενόψει του αυριανού συνεδρίου

    Σε θέση μάχης βρίσκονται τα επιτελεία των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ, ενόψει του Έκτακτου Συνεδρίου, που διεξάγεται το Σαββατοκύριακο.

    Το συνέδριο θα αρχίσει αύριο στις 11 το πρωί με ομιλίες των Δημήτρη Σιούφα, Λευτέρη Ζαγορίτη, Κώστα Καραμανλή, των υποψηφίων για την ηγεσία και ακολούθως των στελεχών που θα θελήσουν να πάρουν τον λόγο.

    Οι κάλπες για την εκλογή του επόμενου προέδρου της ΝΔ,θα στηθούν στις 29 Νοεμβρίου. Εφόσον χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.

    Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε χθες σε εκπαιδευτικούς και ανέπτυξε τις θέσεις της για την Παιδεία.

    "Η εκλογή νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Η πρόκληση είναι ξεκάθαρη: Να μιλήσουμε ξανά πολιτικά. Να συζητήσουμε για το μέλλον της παράταξής μας. Να μιλήσουμε ξανά για ιδέες και πολιτικές", τόνισε η υποψήφια για την ηγεσία της ΝΔ.

    "Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η διαμόρφωση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης με ιδέες και λύσεις που θα μας φέρουν πάλι στην πρωτοπορία του αγώνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ελλήνων", ανέφερε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει απευθύνει για σήμερα το βράδυ ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου προς τους συνέδρους σε ξενοδοχείο του Συντάγματος.

    Πολιτική ομιλία θα πραγματοποιήσει το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Metropolitan, και ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Σεμινάριο με θέμα "Τοπικά διατροφικά προϊόντα, περιαστικές περιοχές και χωρική διακυβέρνηση", στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ (09:00:00, Θεσσαλονίκη/ΑΠΘ)

  • Διήμερο ενημέρωσης με θέμα "Κλίμα και Πόλη:με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη" διοργανώνει το δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS(10:00:00, Αθήνα/Αίγλη Ζαππείου), Χαιρετισμός Τ. Μπιρμπίλη - Κεντρική ομιλία Στ. Δήμα

  • Σύγκληση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου για θέματα Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της χειμερινής περιόδου (11:00:00, Δράμα/Διοικητήριο)

  • Τελετή παραλαβής της αρχηγίας του Πυρ. Σώματος θα παραγματοποιηθεί παρουσία του υπουργού (11:00:00, Χαλάνδρι/119 ΣΕΚΥΠΣ)

  • Συνάντηση της υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) (12:00:00, Αθήνα/υπουργείο)

  • Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, θα συναντηθεί με τον πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ (12:00:00, Αθήνα/Λεωφ. Μεσογείων 119 )

  • Τελετή παράδοσης παραλαβής της ηγεσίας της ΕΛΑΣ παρουσία της πολιτικής ηγεσίας (12:00:00, Αθήνα/Υπουργείο/αιθ. Π. Μπακογιάννης)

  • Εγκαίνια της έκθεση μελετών με θέμα "πολεοδομικοί και αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί 2 : μελέτη πολεοδομικής, κυκλοφοριακής και περιβαλλοντικής ανάπλασης ευρύτερης περιοχής κοιμητηριών Ευαγγελίστριας", στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Δήμου Θεσσαλονίκης (19:00:00, Θεσσαλονίκη/Αγγελάκη 13)

  • ΣΕΓΑΣ-Βράβευση Βασιλικού, Γαβρά, Θεοδωράκη με την παρουσία Προέδρου Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια (18:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής/αιθ Μητρόπουλου (GRC), Γίνεται με την ευκαιρία διοργάνωσης του 27ου Μαραθωνίου Αθήνας (8/11) που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.

    Αθλητική ατζέντα

  • Στίβος-Συνέντευξη ΣΕΓΑΣ για 27ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθήνας (10:30:00, Αθήνα/Ζάππειο)

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (8η αγωνιστική) (15:00:00, Ηλιούπολη-Εθνικός Αστέρας )

  • Υδατοσφαίριση-LEN Trophy ανδρών (Β΄ προκριματική φάση, 1η ημέρα),

    2ος ΟΜΙΛΟΣ (Μπρέσια, Ιταλία)

    21:15 Μπρέσια-Παναθηναϊκός

    3ος ΟΜΙΛΟΣ (Ριέκα, Κροατία)

    19:30 Λοτζ-Βουλιαγμένη

    [04] Μακελειό σε βάση στο Τέξας

    Τουλάχιστον 12 είναι οι νεκροί και 31 οι τραυματίες όταν στρατιώτης άνοιξε πυρ στη βάση του Φορτ Χουντ, στο Τέξας.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε το επεισόδιο «τρομακτική έκρηξη βίας». «Είναι τρομακτικό να δέχεσαι πυρά μέσα σε στρατιωτική βάση στο αμερικανικό έδαφος», τόνισε.

    Ο άνδρας που θεωρείται ύποπτος για το μακελειό στη στρατιωτική βάση Φορντ Χουντ, στο Τέξας, όπου σκοτώθηκαν 12 άτομα και 31 τραυματίστηκαν, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση, παρότι αρχικώς θεωρείτο νεκρός, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.

    Ο αντιστράτηγος Ρόμπερτ Κόουν, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι "η έρευνα συνεχίζεται, αλλά από τις πρώτες πληροφορίες διαπιστώνουμε ότι υπήρχε μόνο ένας που άνοιξε πυρ".

    "Ο δράστης δεν είναι νεκρός, αλλά υπό κράτηση και σε σταθερή κατάσταση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του στρατού.

    Ο αντισυνταγματάρχης Κόουν ανέφερε ακόμα ότι ο ύποπτος ονομάζεται Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, έχει το βαθμό του ταγματάρχη και νοσηλεύεται έχοντας δεχτεί αρκετές σφαίρες, αλλά είναι σε σταθερή κατάσταση.

    Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας τόνισε χθες πως είναι ακόμη νωρίς να διασταυρώσει κανείς εάν υπήρχε τρομοκρατικό κίνητρο στην επίθεση.

    «Έχουμε δρομολογήσει τη συλλογή στοιχείων για την κατάσταση στο Φορτ Χουντ», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Σάρα Κουμπάν, προσθέτοντας πως μέλη της αμερικανικής αντικατασκοπίας «συλλέγουν και αξιολογούν τα γεγονότα».

    «Καθώς είναι ακόμη νωρίς, δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε το κίνητρο του επεισοδίου», τόνισε η ίδια, ενώ εκπρόσωπος του FBI στο Σαν Αντόνιο, δήλωσε πως η υπηρεσία «δεν κάνει υποθέσεις, ούτε επιβεβαιώνει κάποιο κίνητρο».

    Ένα από τα νεκρά θύματα ήταν και ένας πολίτης αστυνομικός, που υπηρετούσε στη βάση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 November 2009 - 5:30:22 UTC