Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θεμέλια για την ανάκαμψη"
  • [02] Σε θέση μάχης οι υποψήφιοι
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • [01] "Θεμέλια για την ανάκαμψη"

    Tα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2010, θα παρουσιάσει ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου στις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin σήμερα και αύριο.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για έναν σοβαρό προϋπολογισμό, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τους τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας και βάζει τα θεμέλια για την ανάκαμψη αλλά και τη ρήξη με το παρελθόν. Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη διαφθορά, τη σπατάλη και την πελατειακή διασπάθιση του χρήματος του ελληνικού λαού, φαινόμενα τα οποία, όπως είπε, πήραν διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι από τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού. Αναφερόμενος πάντως στον προϋπολογισμό του 2010 τόνισε ότι γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα προς το αύριο και επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση δεν θα αποστεί από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ούτε θα υπαναχωρήσει από το στόχο της αναδιανομής του εισοδήματος. Και όλα αυτά, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ' αυτή που αναγνώρισε η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά.

    Ο νέος προϋπολογισμός, όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, στοχεύει στην αναθέρμανση της αγοράς, την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και της απασχόλησης, ενώ λαμβάνονται και μέτρα κατά της ακρίβειας.

    Παράλληλα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, προχωρά η πλήρης και πραγματική καταγραφή των στατιστικών στοιχείων της οικονομίας και η κατάρτιση ενός νέου φορολογικού συστήματος, που θα διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας, της δίκαιης διανομής και της σωστής επένδυσης των χρημάτων του ελληνικού λαού. Επιδίωξή μας είναι, πρόσθεσε, το χτύπημα της φοροδιαφυγής, αλλά και η διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης στους πολίτες.

    Επιδιώκουμε μέσω του προϋπολογισμού τη προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγοράς, αλλά και ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και των διεθνών αγορών τόνισε ο κ. Παπανδρέου: «Να κάνουμε δηλαδή την Ελλάδα να πιστέψει και πάλι στον εαυτό της».

    Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι θέλουμε να απογοητεύσουμε όσους προέβλεπαν ότι δεν θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας. Ήδη, τόνισε, δώσαμε στίγμα με τις πράξεις μας, οι οποίες είναι συνεπείς στο πρόγραμμα των 100 ημερών, που είχαμε αναγγείλει προεκλογικά. Με το πρώτο νομοσχέδιο κάναμε πράξη την αναδιανομή, τη στήριξη εισοδήματος 2,5 εκατ. πολιτών, κάναμε πράξη την αλληλεγγύη και την κοινωνική ευθύνητόνισε,. Και εξέφρασε την ικανοποίηση του, διότι, όπως είπε, όλα αυτά έχουν τύχει ευρείας κοινωνικής συμφωνίας.

    Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα τήρησε τις προεκλογικές της δεσμέυσεις, έσπασε το μύθο ότι τίποτα δεν αλλάζει σ' αυτή τη χώρα και χαρακτήρισε ιστορική την αλλαγή στη δομή της κυβέρνησης, στην οποία, όπως είπε, αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι οι υπουργοί συνεργάστηκαν αρμονικά με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, και πρόσθεσε ότι με τον ίδιο τρόπο, ενωμένοι, θα προχωρούμε, διότι, όπως τόνισε, "κυβερνούμε με τους πολίτες για τους πολίτες".

    "Πόθες έσχες" για όλους

    «Πόθεν έσχες» για όλους προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου συστήματος φορολογικών δηλώσεων που θα αποτυπώνουν στο μέγιστο, τόσο τα εισοδήματα όσο και τη συνολική περιουσιακή κατάσταση των πολιτών, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» και αναλύει τους στόχους της κυβέρνησης για την ανάταξη και το "νοικοκύρεμα" της οικονομίας - για έναν «μαραθώνιο που μόλις έχει αρχίσει».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, επίσης, δηλώνει αισιόδοξος ότι οι Βρυξέλλες θα δώσουν επαρκή παράταση για τη μείωση του ελλείμματος καθώς στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο «θα αποτυπωθούν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα το σχέδιο και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για την πορεία των οικονομικών».

    «Σχέδιο υπάρχει και πρέπει να εφαρμοστεί συστηματικά και χωρίς καθυστερήσεις, αλλά η απόδοσή του θα φανεί μεσοπρόθεσμα» σημειώνει και προσθέτει «Αυτό που ζητούν να δουν οι Ευρωπαίοι εταίροι από εμάς είναι ένα αξιόπιστο σχέδιο και συνέπεια στην υλοποίησή του. Ήδη παρά την πραγματικά δύσκολη θέση της χώρας μας οι αντιδράσεις για τις πρώτες μας ενέργειες είναι θετικές. Αισιοδοξώ λοιπόν, αλλά δεν εφησυχάζω. Ο μαραθώνιος έχει μόλις ξεκινήσει».

    Όσον αφορά το φορολογικό, ο υπουργός Οικονομικών μιλά για ένα σύγχρονο σύστημα διασταύρωσης και εντοπισμού της φορολογητέας ύλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης και αποτελεσματικότερης εφαρμογής του «πόθεν έσχες» -μέσω ενός ενιαίου εντύπου- δήλωσης, όπως εξετάζει το υπουργείο.

    Σχετικά με τη νέα φορολογική κλίμακα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «θα είναι ενιαία για τα εισοδήματα από εργασία και από μερίσματα, προοδευτική ώστε οι φορολογούμενοι να συνεισφέρουν ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, θα υπάρχει τιμαριθμοποίηση, ώστε να προστατεύονται τα εισοδήματα από τον πληθωρισμό» και σημειώνει ότι «δεν θα αυξηθεί ο ανώτερος συντελεστής, ενώ θα υπάρχει ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων».

    Για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, σημειώνει ότι από το επόμενος έτος με το νέο σύστημα, που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ, θα επιβαρύνονται περισσότερο οι μεγάλες περιουσίες, ενώ θα περιλαμβάνει ρύθμιση για τα ακίνητα των offshore εταιρειών, και τονίζει πως «θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι μικρές και οι μεσαίες ακίνητες περιουσίες».

    Όσον αφορά τα εκκλησιαστικά ακίνητα αναφέρει πως «θα φορολογηθούν αυτά για τα οποία υπάρχει εμπορική εκμετάλλευση, ενώ με το νομοσχέδιο για το έκτακτο επίδομα και η Εκκλησία θα συνεισφέρει στην έκτακτη εισφορά από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία»

    Αναφερόμενος στην πάταξη της φοροδιαφυγής κάνει λόγο για ανάγκη ανασυγκρότησης και βελτίωσης του "ΣΔΟΕ", αντικειμενικοποίηση του συστήματος ελέγχων, με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα διασταυρώσεων στοιχείων και παροχή κινήτρων συμμόρφωσης, ειδικά για τις μικρότερες, αλλά πάρα πολλές, περιπτώσεις εκούσιας ή ακούσιας φοροδιαφυγής με τη λειτουργία point system «που δίνει δεύτερη ευκαιρία συμμόρφωσης χωρίς κατβ αρχάς επιβολή σημαντικών κυρώσεων».

    Τονίζει ότι οι μόνοι έμμεσοι φόροι που θα αυξηθούν είναι στα τσιγάρα και τα ποτά «ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν σημαντικές πολιτικές για τους πολίτες, όπως η αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία».

    Για το πάγωμα της απόσυρσης των αυτοκινήτων αναφέρει ότι «σε αυτήν τη φάση, δεν θα ήταν δυνατό να διαθέσουμε κατά προτεραιότητα περίπου 400 εκ. ευρώ για την απόσυρση και άρα την αύξηση των εισαγωγών αυτοκινήτων και να μην υλοποιήσουμε στο ακέραιο τη δέσμευση για αύξηση της χρηματοδότησης στην εκπαίδευση κατά 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2010».

    Τέλος, ανακοινώνει τη δημιουργία μιας ενιαίας αρχής πληρωμής στο Δημόσιο και τη γενική κατεύθυνση για ενιαίο μισθολογικό καθεστώς σε αυτό.

    [02] Σε θέση μάχης οι υποψήφιοι

    Εγκρίθηκε από το συνέδριο η ομόφωνη πρόταση της οργανωτικής επιτροπής για την αλλαγή καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας, έτσι ώστε ο επόμενος πρόεδρος να εκλεγεί από τη λαϊκή βάση, με ψηφοφορία που θα γίνει στις 29 Νοεμβρίου. Η πρόταση της οργανωτικής επιτροπής πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία.

    Για παρεμβάσεις ευθύνης έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Εκτάκτου Συνεδρίου ο οποίος κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο και το αίσθημα ευθύνης όλων.

    «Έγιναν πολλές αναφορές για τα αίτια, αλλά και για το τί πρέπει να κάνουμε. Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής θα ήθελα να εκφράσω το υψηλό επίπεδο και το αίσθημα ευθύνης όλων». Όλες και όλοι οι ομιλητές αλλά και οι σύνεδροι, τόνισε ο κ. Σιούφας, στις δύο μέρες του εκτάκτου συνεδρίου «κάναμε ένα σημαντικό βήμα δημοκρατίας θεσπίζοντας την εκλογή του προέδρου από τη βάση. Κάναμε ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες».

    Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής έκανε λόγο για άνοιγμα στην κοινωνία με συνοχή, αλληλεγγύη και προοπτική. «Χρέος μας να κάνουμε ότι μπορούμε για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία» δήλωσε, επισημαίνοντας πως «βάλαμε ισχυρές βάσεις και αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

    Έκκληση για ενότητα από τον Κ.Καραμανλή

    Έκκληση για ενότητα απηύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Έκτακτο Συνέδριο της ΝΔ στο ΣΕΦ, και τόνισε ότι «ο νέος πρόεδρος θα έχει τη στήριξη και την υποστήριξη όλων, θα είναι ο πρόεδρος όλων και ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας».

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην απόφαση των πρόωρων εκλογών και στις αποφάσεις του, που ακολούθησαν.

    «Στις εκλογές είχα θέσει, ως μείζον ζήτημα, την αντιμετώπιση των αδυναμιών της οικονομίας και την έξοδο από τη διεθνή οικονομική κρίση. Είχα καταθέσει σχέδιο, που πιστεύω ότι αποτελεί τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την εξασφάλιση νέας προοπτικής. Οι πολίτες δεν το ενέκριναν, το αποτέλεσμα ήταν οδυνηρό για όλους και πιο πολύ για μένα. Υπήρχε για μένα ένας τίμιος και υπεύθυνος δρόμος. Ανέλαβα τις ευθύνες και δρομολόγησα τις διαδικασίες για την εκλογή του επόμενου αρχηγού», τόνισε.

    Πρόσθεσε δε, ότι μετά την ομόφωνη απόφαση των υποψηφίων δέχθηκε να παραμείνει ως την εκλογή αρχηγού από τη λαική βάση και ακολούθησε ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, που επικύρωσε την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής.

    «Το έκτακτο συνέδριο δρομολογεί τη διαδικασία για εκλογή αρχηγού από τη λαϊκή βάση του κόμματος, η εξέλιξη αυτή συνιστά άνοιγμα στην κοινωνία, συμμετοχή, αλληλεγγύη, προοπτική», είπε και εξήγησε την αλλαγή της αρχικής του απόφασης, υπογραμμίζοντας ότι «τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, οφείλουν να προσαρμόζονται και να διαμορφώνουν πολιτικές που οδηγούν σε μία καλύτερη προοπτική, να παίρνουν θέση γι αυτά, που γίνονται γύρω μας, χωρίς λαικισμό, χωρίς να κάνουν την εξουσία αυτοσκοπό, να αποδεικνύουν συνέχεια, συνέπεια, αξιοπιστία, υπευθυνότητα και να είναι φορείς αλλαγών».

    «Το συνέδριο -ανέφερε ο κ. Καραμανλής- καλείται να πάρει μία σημαντική απόφαση, να τροποποιήσει τις διατάξεις για αλλαγή προέδρου από τη λαική βάση, από εκείνους που είναι εγγεγραμμένοι και από εκείνους που θα θελήσουν να εγγραφούν την ημέρα της εκλογής. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική κατάκτηση δημοκρατίας, ενισχύει την αμφίδρομη επικοινωνία, οικοδομεί μία νέα συλλογική δυναμική και μία δυναμική συλλογικότητα. Η επιτυχία είναι υποχρέωση όλων. Η διαδικασία οργανώνεται με τρόπο, που οδηγεί σε αδιάβλητο αποτέλεσμα».

    Ωστόσο, όπως σημείωσε, «ακόμη πιο κρίσιμα είναι τα θέματα, η ουσία, οι συμπεριφορές, ο πολιτικός λόγος, η ενότητα, η ομοψυχία, η συνεργασία. Σ΄αυτή τη διαδικασία δεν χωρούν προσωπικοί χαρακτηρισμοί, αντεγκλίσεις, αιτιάσεις. Οι στόχοι είναι κοινοί, αφορούν την οργάνωση του κόμματος και την παραγωγή πολιτικής».

    Ακολούθως, ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «οι πρώτες αποφάσεις δεν φωτίζουν τα πράγματα» και υποστήριξε ότι «υπάρχουν περιπτώσεις, που υιοθετούνται οι θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και περιπτώσεις, όπου η κυβέρνηση αιχμαλωτίστηκε στις προεκλογικές της τακτικές, όπως στο λιμάνι του Πειραιά με αποτέλεσμα να πλήττεται ο εμπορικός κόσμος, η οικονομία, και να πλήττεται η διεθνής αξιοπιστία της χώρας».

    Είπε, επίσης, ότι «βασικοί τομείς της κρατικής δραστηριότητας δεν λειτορυγούν, λόγω απουσίας πολιτικού δυναμικού», αναφερόμενος στην έλειψη γενικών γραμματέων.

    «Χρειάζεται επαγρύπνιση και προσήλωση στην θεσμική αποστολή της αντιπολίτευσης», τόνισε και υπεραμύνθηκε της πολιτικής του, όταν ήταν πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «αναπτύξαμε δύσκολες αποφάσεις, που είναι αναγκαίες στην οικονομία και οι οποίες, είτε θα υιοθετηθούν, είτε θα παρθούν αργότερα πιο σκληρά μέτρα».

    Επανέλαβε ότι χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι «δεν επιτρέπονται από την επόμενη κυβέρνηση, κατάργηση προγραμμάτων, ρεβανσισμοί και τεχνιτοί διαχωρισμοί.

    Αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του έβαλε τις κόκκινες γραμμές και ότι τις υπερασπίστηκε και θα τις υπερασπιστεί με το ίδιο πάθος και ως αντιπολίτευση.

    «Αντιστεκόμαστε στις ανιστόρτητες εμμονές της ηγεσίας των Σκοπίων, δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα επιτάσσουν οι δεεθνείς συνθήκες στα ελληνοτουρκικά.

    Κάνοντας, τέλος, την αυτοκριτική του είπε ότι «υπήρξαν παραλείψεις, καθυστερήσεις και λάθη στα πεντέμισι χρόνια. Δυσαρέστησα κάποιους από εσάς, δεν επιδίωξα να είμαι αλάθητος, κύριο μέλημά μου ήταν να μην κάνω λάθη, που θα έβλαπταν τον τόπο, έβαζα πάντα πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Δεν επιδίωξα την εξουσία για την εξουσία, για κάποιους ήταν μειονέκτημα, για μένα έμπνευση και μονόδρομος».

    Κλείνοντας, τόνισε:

    «Είναι η τελευταία φορά που απευθύνομαι από την θέση του προέδρου στο ανώτερο όργανο του κόμματος. Ευχαριστώ τους ανθρώπους, που μου έδωσαν την δυνατότητα να υπηρετήσω την Ελλάδα, ως πρωθυπουργός. Δεν σας αποχαιρετώ, θα είμαι μαζί σας. Θα είμαι δίπλα στον νέο πρόεδρο του κόμματος, στους νέους αγώνες και στις νέες νίκες».

    Η Ντόρα Μπακογιάννη

    «Η παρουσία όλων μας κάνει την καρδιά της παράταξης να χτυπά δυνατά στους ρυθμούς της νέας εποχής, που αρχίζει στις 29 του μηνός. Στέκομαι μπροστά σας με πλήρη συναίσθηση του βάρους των ευθυνών. Είμαστε ένα πολύ μεγάλο κόμμα για να περιορίσουμε τον εαυτό μας σε μικρά οράματα», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, στην ομιλία της στο Έκτακτο Συνέδριο της ΝΔ, η οποία εξέφρασε την εκτίμηση πως η ΝΔ θα προχωρήσει μπροστά. «Θα βρούμε το βηματισμό μας», είπε.

    Η υποψήφια για την αρχηγία της ΝΔ, αναφέρθηκε στον Κωσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος «πριν 35 χρόνια, όταν ίδρυσε τη ΝΔ, έδωσε την αίσθηση του καθήκοντος, ως το πολιτικό στίγμα της παράταξης».

    «Πίστευε ότι το εθνικό συμφέρον δεν υποτάσσεται σε προσωπικές πικρίες καμουφλαρισμένες με υπερπατριωτισμό. Αυτή η καθαρή στάση απένατι σε κάθε λαϊκισμό και δημαγωγία θα είναι η μεγάλη πολιτική παρακαταθήκη της παράταξης. Αυτή την πολιτική ευθυνης δεσμεύομαι να ακολουθήσω», τόνισε.

    Η κα Μπακογιάννη μίλησε για «ακραία ανισότητα, που δημιουργεί προβλήματα στα θεμέλια μιας δίκαιης κοινωνίας».

    «Για μένα, η άρση αυτής της αδικίας είναι το βασικότερο κίνητρο να είναι κανείς στην πολιτική. Αυτό πρέπει να είναι το κεντρικό στοιχείο της πολιτικής μας. Ιδεολογία μας είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμό,ς τον οποίο πρέπει να υπερασπιζόμαστε».

    Η υποψήφια αρχηγός του κόμματος υπεραμύνθηκε των πολιτικών, που ακολούθησε η ΝΔ, επισημαίνοντας πως «ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ θα είναι υποψηφιος πρωθυπουργός και οφείλει να μιλήσει για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Πρέπει να πούμε αλήθειες».

    Προτεραιότητα της ΝΔ, σύμφωνα με την κα Μπακογιάννη- είναι η καταπολεμηση της ανεργίας, ενώ ξεκαθάρισε πως το κόμμα πρέπει να προτείνει μια στρατηγική, ένα πλέγμα πολιτικών με όλες τις παραγωγικές ομάδες της κοινωνίας.

    «Ένας ολόκληρος κόσμος περιμένει τη ΝΔ να τον εκφράσει. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ανέτοιμο να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας. Όσα ειχαμε πει, θα επιβεβαιωθούν σύντομα. Η μέρα που το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει το λαϊκισιμό του, έρχεται. Δικό μας καθήκον να είμαστε έτοιμοι. Δεν θα χάσουμε ούτε μία μέρα. Από τις 30 Νοεμβρίου σηκώνουμε τα μανίκια. Σε λίγες εβδομάδες θα είμαστε μια γροθιά. Σύντομα θα έχετε μια ενωμένη ΝΔ. Το πάρτυ τελειώνει. Η παράταξη έχει μέλλον αν κάνουμε πιο συλλογική τη λειτουργία μας», τόνισε.

    Η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην πορεία της στην παράταξη της ΝΔ, αλλά και στο κυβερνητικό της έργο, εμφανιζόμενη ενωτική.

    «Ποτέ δεν έβαλα τον εαυτό μου εις βαρός της παράταξης. Στάθηκα δίπλα στον Κώστα Καραμανλή στις δύσκολες στιγμές. Δεν ζητώ τη στήριξή σας. Ζητώ να με κρίνετε γι αυτά που μπορώ να δώσω στην παράταξή μας. Απευθύνομαι και στην καρδιά και στο μυαλό. Θέλω στη στήριξή σας, επειδή συμφωνείτε με την πολιτική μου πρόταση, να αλλάξει η ΝΔ, να διευρύνουμε την πολιτική μας. Να ξαναβρούμε τον συγχρονισμό μας με την κοινωνία. Δεν μπορούμε να περιχαρακωθούμε. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, να γίνουμε πιο τολμηροί. Χρειαζόμαστε νέα γλώσσα. Χάσαμε μια εκλογή, δεν μπορούμε να χάσουμε μια γενιά. Να γίνουμε σύντομα η κυρίαρχη πολιτικη δύναμη του τόπου. Πρέπει να αλλάξουμε εμείς», τόνισε η κα Μπακογιάννη, η οποία παρουσίασε τις προτάσεις της για ριζικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της ΝΔ, όπως η εκλογή του προέδρου του κόμματος κάθε 4 χρόνια.

    Η Κα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως στόχος είναι η ενότητα, καθώς -όπως είπε- ακόμα και αν δεν εκλεγεί, θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή, ενώ αν εκλεγεί, θα εργαστεί συλλογικά.

    «Από τη στάχτη θα γεννηθεί μια νέα εποχή με οδηγό τον κόσμο της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα. Όπου χτυπάνε οι καρδιές των νεοδημοκρατών. Σηκώστε τη σημαία με πίστη, με ανθρωπιά, με φιλότιμο να σηκώσουμε και πάλι το γαλάζιο», κατέληξε.

    «Τα συνέδρια υπάρχουν για να μιλήσουμε και να ακούσουμε. Και άκουσα με προσοχή, όλα όσα ειπώθηκαν. Άκουσα ενδιαφέρουσες απόψεις», τόνισε η κα Μπακογιάννη, σε παρέμβασή της και εμφανίστηκε αυτοκριτική για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ.

    «Επειδή τα πολλά λογια είναι φτώχια, οι Νεοδημοκράτες σε ολόκληρη της Ελλάδα έχουν ένα παράπονο. Ότι δεν ακούσαμε, ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι. Αυτά είναι τα μηνύματα. Κάναμε λαθος. Στηριζόμασταν στο κόμμα, όσο είμασταν αντιπολίτευση και όταν γίναμε κυβέρνηση, το ξεχάσαμε. Αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Όταν κάποιος θέλει να κυβερνήσει σωστά, η βάση είναι το κόμμα και τα στελέχη. Γιατί υπάρχει ο αναγκαίος δίαυλος επικοινωνίας».

    Αναφερόμενη στις τοποθετήσεις συνδικαλιστών της ΝΔ, η κα Μπακογιάννη επισήμανε πως «η ΔΑΚΕ δεν είναι ασπίδα της κυβέρνησης προς τους εργαζομένους. Η ΔΑΚΕ είναι η η φωνή των εργαζομένων προς την κυβέρνηση. Η ΟΝΝΕΔ δεν είναι οργάνωση, που χειροκροτεί τους αρχηγούς σε όλη την Ελλάδα. Ειναι η δική μας γέφυρα. Αυτή τη φωνή, αν δεν την ακούσουμε, αν δεν την καταλάβουμε, τότε δεν έχουμε πετύχει».

    Δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ενός νέου ουσιαστικά κόμματος και ξεκαθάρισε πως δεν ζητά λευκή επιταγή.

    «Σας υπόσχομαι ότι θα κάνουμε ένα νέο κόμμα. Δεν ζητώ λευκή επιταγή. Θεωρώ ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να μην εξειδικεύσουμε τι προτείνουμε. Δεν θέλω να χαϊδέψω αφτιά για να με ψηφίσετε και μετά να ξαναφτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Χρειάζονται δομές, που θα δώσουν δύναμη στη βάση», είπε και κάλεσε τους συνυποψηφίους της να παρουσιάσουν πριν τις 29 Νοεμβρίου το πλαίσιο των προτάσεών τους, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις της για ριζικές αλλαγές στη ΝΔ.

    «Δεσμεύομαι ότι οι υποψήφιοι βουλευτές θα επιλέγονται από εσάς, δεσμεύομαι ότι τους εκπροσώπους της ΤΑ δεν θα τους αποφασίζει η Ρηγίλλης, αλλά η βάση της ΝΔ. Τα κομματικά όργανα θα εκλέγονται από τα μελη μας. Ο πρόεδρος θα έχει θητεία. Πώς θα αποδείξω εγώ ότι θα ακούω τη βάση και θα έχω ανοιχτές τις πόρτες, αν δεν ξέρω ότι θα δώσω λογαριασμό και σε εσάς και στον ελληνικό λαό;», διερωτήθηκε.

    Η υποψηφία για την αρχηγία χαρακτήρισε «πλασματικό» το δίλημμα, που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς, σχετικά με το ποιά πρέπει να είναι η εκλογική βάση της ΝΔ.

    «Παρουσιάστηκε ένα πλασματικό δίλλημα. Ότι κάπου έξω βρίσκονται δικοί μας, που πρέπει να τους φέρουμε πίσω. Αυτό είναι ψευτοδίλημμα. Οι δικοί μας ψηφοφόροι είναι εδώ. Είναι αυτοί που πληγωμένοι, οργισμένοι, πήγαν και ψήφισαν. Κάναμε λάθη, είχαμε συμπεριφορές, που εξόργισαν τον κόσμο. Αυτούς θα τους προσεγγίσουμε δημιουργώντας ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα. Ένα είναι το δίλημμα. Θέλουμε ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα, που θα αντιπολιτευτεί το ΠΑΣΟΚ, ή ένα κόμμα περιχαρακωμένο επιρρεπές στον λαϊκισμό, που θα προσεγγίσει τα σύγχρονα προβλήματα με παλαιοκομματικές συνταγές; Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Η ιδεολογική περιχαράκωση της ΝΔ είναι συνταγή αποτυχίας. Ο δικός μου αγώνας είναι να ξανακάνω τη ΝΔ να πιστέψει στον εαυτό της. Έχει δυναμικό αξιόλογο. Μπορει και πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων. Τα καταστατικά υπάρχουν για να διασφαλίζουν τη λειτουργία των κομμάτων. Όταν μιλώ για συμβούλιο δεοντολογίας, εκλεγμένο, δεν το λέω τυχαία. Αυτό θα εξετάζει στελέχη, που δημιουργούν πρόβλημα. Δεν θα είναι το μακρύ χερι του αρχηγού, αφου θα το έχετε εσείς εκλέξει. Η ΝΔ μπορεί, από την ώρα που θα είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και τα στελέχη μας», κατέληξε η κα Μπακογιάννη.

    Ο Αντώνης Σαμαράς

    Με σύνθημά του την «ελπίδα για το μέλλον», μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς στο Έκτακτο Συνέδριο της ΝΔ. «Βρίσκομαι να σας μιλήσω για ελπίδα και προοπτική, χειροπιαστη ελπίδα και συγκεκριμένη προοπτική, δεν ήρθα να σας μιλήσω για μένα, ούτε για τα λάθη του παρελθόντος», είπε.

    Τόνισε πως «πρώτα πρέπει να αναθαρρήσει η δική μας η ψυχή να μετατρέψουμε την ήττα σε εφαλτήριο επίθεσης» και εκτίμησε ότι «μπορούμε πολλά περισσότερα απ΄ όσα χάσαμε. Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα του λαού να δώσουμε νέα πνοή στη Δημοκρατία».

    Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η παράταξη δεν έφτασε τυχαία στο αποτέλεσμα των εκλογών, υπογράμμισε δε, πως «δεν είμαστε εδώ για να γκρινιάξουμε, είμαστε για να μιλήσουμε για τις προπτικές της αναγέννησής μας, να πάψουμε να κρύβουμε τις ιδέες μας, να πάψουμε να φοβόμαστε μην μας κακοχαρακτηρίσουν ο αντίπαλοί μας».

    «Φοβόμαστε να υπεραπιστούμε καμιά φορά τις ιδέες μας. Ο ρόλος της μεσαίας τάξης, η αγάπη για την πατρίδα. Παντού, πριν ξεσπάσει η κρίση, όλη η κουβέντα γινόταν για ανταγωνιστικότητα κόντρα στην κρατικιστική λογική. Δεν μπορεί αλλού οι φιλελεύθερες ιδέες να κερδίζουν τις κοινωνίες και οι σοσιαλιστές να βρίσκονται σε πτώση και στην Ελλάδα να υφιστάμεθα τις συνέπεις μιας βαριάς ήττας. Η ήττα μπορεί να μετατραπεί σε σύντομη παρένθεση» είπε.

    Έκανε λόγο για «ανταγωνιστικότητα παντού, «διάχυση της ανάπτυξης» και «ευκαιρίες για όλους» τα οποία, όπως τόνισε, είναι τα προτάγματά του.

    «Ο κοινωνικός φιλελευθερισμος παντρεύει την αναπτυξη με την κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο κ. Σαμαράς, διευκρινίζοντας πως «η πραγματική ανάπτυξη είναι αυτή, που αυτοτροφοδοτείται, ενώ χαρακτήρισε «αοριστίες των σοσιαλιστών τα περί πράσινης ανάπτυξης, που δεν είναι ούτε πράσινη, ούτε ανάπτυξη».

    Αναφέρθηκε δε, στην παγκοσμιοποίηση λέγοντας ότι είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να αποδομήσουν τα έθνη. Παρέπεμψε στον Μιτεράν, τη Θάτσερ, τον Ανδρέα Λεντάκη και τον Οδυσσέα Ελύτη, λέγοντας ότι «η αγάπη για την δκιά τους πατρίδα ήταν το κοινό τους στοιχειο».

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ, είπε πως είχε την τύχη να θητεύσει δίπλα σε μεγάλους ηγέτες, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ευάγγελος Αβέρωφ «που πούλησε την περιουσία του για να κρατήσει όρθια τη ΝΔ».

    «Ο Καραμανλής μού έμαθε να κοιτάω μακριά, όπως κοιτούσε εκείνος, όταν έβαζε την Ελλάδα στην ΕΕ. Προτείνω να συνδυάσουμε τις παρακαταθήκες και τη σοφία αυτών των δυο ηγετών», είπε.

    Χαρακτήρισε δε, «ψεύτικο» το δίλημμα, να κρατήσουμε τις διαχρονικές αξίες, ή να ενστερνιστούμε σύγχρονες αντιλήψεις ζητώντας από τους νεοδημοκράτες να το απορρίψουν. «Πρέπει να συνθέσουμε αυτά τα δύο» είπε.

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για εκδικητικότητα και για φοροεπιδρομή στη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το κάλεσε να γνωρίζει ότι «θα βρει την επόμενη ηγεσία της ΝΔ, όποια κι αν είναι αυτή, δυναμικά μια γροθιά μαζί του».

    «Δεν καλούμαστε απλώς να βγάλουμε τον νέο υποψήφιο πρωθυπουργό, αλλά αυτόν που θα μας οδηγήσει στη νεά μεταπολίτευση. Μόνο όποιος κερδίσει τη μάχη των ιδεών, μπορεί να κερδίσει τη μάχη της πολιτικής. Απαιτείται εκ βάθρων αλλαγή στο κράτος», τόνισε ο κ. Σαμαράς διευκρινίζοντας πως δεν θέλει «κράτος νυχτοφύλακα, ή επιχειρηματία, ή θεραπαινίδα των ισχυρών, αλλά κράτος που θέτει κανόνες».

    Αναφέρθηκε στην εκλογή του προέδρου από τη βάση, λέγοντας ότι στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ η εκλογή από τη βάση επιβλήθηκε από πάνω, ενώ στην περιπτωσή της ΝΔ επιβλήθηκε από τη βάση. Ζήτησε ακολούθως να γίνει συνέδριο θέσεων και αρχών ως το Μάρτιο προκειμένου «να αναδιοργανωθουμε,να δώσουμε λόγο στα μέλη μας. Φωνή στα μέλη λόγο στη βάση».

    Χαρακτήρισε πηγή δύναμης και σφραγίδα ενότητας την αλληλεγγύη ανάμεσα στους νεοδημοκράτες, προτείνοντας αναβάθμιση του ρόλου των νέων και των γυναικών.

    «Ο πήχης του δημοσίου ήθους θα πάει πολύ ψηλά για να μην επαναληφθούν συμπεριφορές που πλήγωσαν την παράταξη, και μηδενική ανοχή σε φαινόμενα, που πλήγωσαν όλους και αφορούν πολύ λίγους», είπε και πρόσθεσε πως «πάνω από τους μισούς απ΄όσους δεν μας ψήφισαν, στράφηκαν στην αποχή. Αυτοί δεν προσχώρησαν σε άλλη παράταξη, και είναι περισσότεροι από όσους έφυγαν. Δεν μπορούμε να κυνηγούμε οριακούς ψηφοφόρους, όταν αδειάζουν οι δεξαμενές της δικής μας παράταξης», αναφερόμενος στο παράδειγμα των εκλογών στις ΗΠΑ, «όπου στη μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών η Κλίντον υποστήριξε ότι έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στον ευκαιριακό ψηφοφόρο και είχε μαζί της και τα ΜΜΕ. Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να χάνουμε τον μόνιμο και να κυνηγάμε τον ευκαιριακό. Είμαστε κεντροδεξιό κόμμα δεν θα μετακινηθούμε προς το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσουμε ταλαντευόμενους ψηφοφόρους. Τα μεγάλα κόμματα κερδίζουν πείθοντας την κοινωνία, όχι ξεγελώντας οριακούς ψηφοφόρους. ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα και μας φτάνει. Δεν χρειαζόμαστε δεύτερο».

    Κλείνοντας, πρότεινε να διαλέξουν οι νεοδημοκράτες αυτόν που τους εκφράζει περισσότερο:

    «Σκεφτείτε ποιός μπορεί να εκφράσει τις παραδοσιακές αξίες, να φέρει πίσω τον πυρήνα των οπαδών, που χάσαμε, ποιός θα πει "όχι" σε ένα σχέδιο Ανάν, όπως είπε ο Καραμανλής. «Όποιος και να βγει, η ενότητα είναι πάνω απ΄ όλους μας».

    Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

    Σκληρή κριτική στα πρόσωπα, που πλαισίωναν τον Κ. Καραμανλή, όσο ήταν στην κυβέρνηση η ΝΔ, άσκησε στην διάρκεια του Έκτακτου Συνεδρίου, στο ΣΕΦ, ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    «Ήρθαμε εδώ για να κάνουμε κριτική, γιατί αν τα ρίξουμε κάτω από το χαλί, τότε κάποιοι μας κοροϊδεύουν και τελειώσαμε», είπε ο κ. Ψωμιάδης και πρόσθεσε: «Δεν θέλω μόνο το χειροκρότημα και την καρδιά σας θέλω και την ψήφο σας».

    Ο κ. Ψωμιάδης στράφηκε εναντίον των «πριγκήπων της ΝΔ», λέγοντας:

    «Με ρωτούν σε ποιόν θα δώσω το μικρό δαχτυλιδάκι στη διεκδίκηση της ηγεσίας. Τους απαντώ ότι δαχτυλίδια φορούν οι πρίγκηπες και αυτούς πληρώνουμε σήμερα. Μπήκα στην κούρσα για να εκφράσω τον απλό νεοδημοκράτη, τον απλό λαό της ΝΔ. Άκουγα ότι είμαι γραφικός, πάντα μιλούσα λαϊκά, μπεσαλίδικα και θεσσαλονικιώτικα. Μιλάω χωρίς στρογγυλέματα, δεν ήμουν εγώ γραφικός, κάποιοι άλλοι ήταν γραφικοί, ανίκανοι και τραγικοί και μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση».

    Ο κ. Ψωμιάδης έκανε λόγο για «λάθος νοοτροπίες, αλαζονεία, προσωπικές συμπεριφορές, κακή επικοινωνιακή πολιτική, που διέκοψαν την επαφή με τον κόσμο της ΝΔ, και έφεραν το βαρύ αποτέλεσμα στις εκλογές» και πρόσθεσε:

    «Σήμερα, δεν έχουν θέση στελέχη και διορισμένοι, που τους τίμησε ο Καραμανλής και πρόδωσαν την εμπιστοσύνη της παράταξης».

    Ο κ. Ψωμιάδης «φωτογράφισε» πολλούς από εκείνους, που κάθονταν στις πρώτες σειρές των συνέδρων.

    «Αδιαφορήσατε και φέρατε την παράταξη δέκα μονάδες πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, αποδειχθήκατε ανίκανοι. Η ΝΔ μύριζε καμαρίλα. Έξι χρόνια τρώγαμε τις σάρκες μας», είπε.

    Ο υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της πιο ανοικτής διαδικασίας για την εκλογή αρχηγού:

    «Να ψηφίσουν στην εκλογή αρχηγού και εκείνοι, που μας καταψήφισαν. Αν δεν εκφράσουμε την κοινωνία, τότε η κοινωνία θα μας γυρίσει την πλάτη και θα ιδρύσει άλλον φορέα. Έχει πολλά σάπια φρούτα η παράταξη και πρέπει να τα κόψουμε». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «ήρθε η ώρα να ξαναμιλήσουμε για την πατρίδα την οικογένεια, τη θρησκεία, τη νεολαία και έκανε ειδική αναφορά στο Σκοπιανό.

    «Όχι στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια», τόνισε και έκλεισε καλώντας τους δύο συνυποψηφίους του στο βήμα, για να χαιρετίσουν μαζί και οι τρεις τους συνέδρους.

    Το συνέδριο ξεκίνησε με τις ομιλίες των κκ Σούφια και Ζαγορίτη.

    «Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου προπάθησε, ώστε οι σημερινές διαδικασίες να διεξαχθούν με τρόπο άψογο», τόνισε κατά την έναρξη των εργασιών του Έκτακτου Συνεδρίου της ΝΔ, στο ΣΕΦ, ο πρόεδρος της επιτροπής, Δ. Σιούφας.

    Ο κ. Σιούφας υπενθύμισε τη δήλωση του Κώστα Καραμανλή πως «η εκλογή προέδρου από τη βάση αποτελεί μια θετική εξέλιξη, ανοίγει δρόμους αμφίδρομης επικοινωνίας με την κοινωνία, είναι μια κατάκτηση προοπτικής για την παράταξη» και κατέληξε: «Οι μερες του Συνεδρίου, αλλά και οι επόμενες μέρες, είναι μέρες ευθύνης. Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και ενωμένοι».

    Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Λευτέρης Ζαγορίτης τόνισε ότι «καλούνται σήμερα οι σύνεδροι να πάρουν σοβαρές αποφάσεις» και έκανε αναδρομή στις ηγεσίες του κόμματος.

    Υπογράμμισε ότι μετά την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής επί της εισήγησης της Οργανωτικής Επιτροπής, σήμερα το συνέδριο καλείται να εγκρίνει τις αλλαγές. Ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε τα σημεία του καταστατικού, που θα αναθεωρηθούν.

    «Εφόσον εγκριθεί από το συνέδριο, οφείλουμε όλοι να κινητοποιήσουμε τη λαική μας βάση, προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία», είπε και πρόθεσε πως «όσοι περισσότεροι προσέλθουν να ψηφίσουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμη για την παράταξη».

    «Στον δρόμο για την εκλογή απαιτείται ομοψυχία. Πρέπει να βαδίσουμε συντεταγμένα. Ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, οφείλουμε να πορευτούμε όλοι μαζί και τώρα και την επόμενη μέρα», κατέληξε ο κ. Ζαγορίτης.

    Τοποθετήσεις συνέδρων

    Τους λόγους, που τον οδήγησαν στο να αποσύρει την υποψηφιότητα του από την κούρσα της διαδοχής, παρουσίασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Μιλώντας από το βήμα του Έκτακτου Συνεδρίου της ΝΔ, τόνισε πως έχει ήσυχη τη συνείδηση του.

    «Βρίσκομαι μπροστά σας. Χωρίς εγωιστικές διεκδικήσεις. Με ανησυχία. Η κατάσταση, που επικράτησε στη σύνοδο της ΚΕ, με οδήγησε στην απόφασή μου να αποσυρθώ. Αντιστάθηκα στην πίεση να προσλάβει η διαδικασία για εκλογή νέου αρχηγού χαρακτηριστικά σύγκρουσης. Θεώρησα τη συμμετοχή φίλων μου προϋπόθεση για ενεργοποίηση της βάσης. Αισθάνομαι δικαιωμένος για την εμμονή μου για την ανταπόκριση από τη βάση».

    Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του επειδή «είναι ακόμα πολλά τα εμπόδια για να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε: «Θέλησα να αποσυνδέσω τις θέσεις μου για υπέρβαση της κρίσης από τις προσωπικές φιλοδοξίες. Ας καταλάβουμε, επιτέλους, γιατί ο ελληνικός λαός μάς γύρισε την πλάτη».

    Επιπλέον, έκανε μικρή διαδρομή στα λάθη της ΝΔ και μίλησε για «δείγματα αλλαζονίας».

    «Πιστέψαμε ότι στο μέλλον θα μας οδηγούσε η κυριαρχία μας. Μπερδέψαμε τις αξίες με τα αξιώματα. Η προσωποποίηση των πραγμάτων θα είναι ένα έγκλημα. Θα πρέπει να ξαναμιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας», τόνισε.

    Κλείνοντας την ομιλία του, απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα της διαδοχής, εμφανίστηκε, όμως, ενωτικός.

    «Μια και εννιαία πρέπει να μείνει η παράταξή μας. Δεν χωρούν διαχωρισμοί», υπογράμμισε.

    «Γεράσαμε και δεν αρέσουμε, πρέπει να επανιδρυθούμε, να ανασυγκροτηθούμε και αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους παρελθόντος», τόνισε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. «Θέλουμε ένα κόμμα ιδεολογικής καθαρότητας, που θα είναι εγκλωβισμένο σε ποσοστά, ή ένα κόμμα πλατύ, πολυσυλλεκτικό που να διασφαλίζει προοπτική εξουσίας;», έθεσε το ερώτημα και πρόσθεσε ότι «πρέπει να τοποθετηθούμε σε ουσιαστικά ζητήματα».

    «Το αποτέλεσμα των εκλογών αδικεί την παράταξη και την προσφορά μας στον τόπο», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να ξαναγίνει η ΝΔ το μεγάλο πλειοψηφικό κόμμα που οδήγησε τον τόπο στις μεγάλες επιλογές».

  • ** Οι κάλπες για την εκλογή του επόμενου προέδρου της ΝΔ, θα στηθούν στις 29 Νοεμβρίου. Εφόσον χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο για τους εορτασμούς για την 20η επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου

  • Ημερίδα ΙΕΝΕ "Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική" (09:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ-Ακαδημίας 1)

  • O ΑΝΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας, θα συμμετάσχει στη συνάντηση των διαπιστευμένων στην Ελλάδα Πρέσβεων των κρατών-μελών της ΕΕ, η οποία διοργανώνεται από τη Σουηδική Προεδρία (09:00:00, Αθήνα)

  • Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας ενόψει της έναρξης του εμβολιασμού με το Πανδημικό Εμβόλιο για τη νέα γρίπη(11:00:00, Αθήνα/υπουργείο Υγείας)

  • Συνάντηση με την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα έχει στο Ισόγειο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , το Προεδρείο της ΕΝΑΕ και οι επικεφαλής των παρατάξεων της Ένωσης (11:00:00, Αθήνα/Αριστοτέλους 17 )

  • Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), στον Ιατρικό Σύλλογο (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Αριστοτέλους 4)

  • Συνέντευξη Τύπου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο φουαγιέ της πλατείας του ΜΜΘ, για την όπερα "Ο Ορφέας στον Άδη" (12:00:00, Θεσσαλονίκη/ΜΜΘ)

  • Ο Π/Δ Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο (13:00:00, Αθήνα/Προεδρικό)

  • Πανηγυρική εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (17:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Καρατζά-Αιόλου 82)

  • Εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τα 68 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 65 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (18:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.) (18:00:00, Θεσσαλονίκη/ΠΑ.ΜΑΚ.)

  • Ανοιχτή συγκέντρωση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στο χώρο των λουτρών Λαγκαδά, με σκοπό την ίδρυση βάσης ετοιμότητας της Ομάδας, στο Λαγκαδά (20:00:00, Θεσσαλονίκη/Λαγκαδάς)

  • Επίσκεψη υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Αντζελας Γκερέκου στο Λονδίνο

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-"Γιορτή του ποδοσφαιριστή"-Βραβεία ΠΣΑΠ - 20:00:00, Αθήνα

  • Ποδόσφαιρο-Σούπερ Λίγκα (10η αγωνιστική) - 16:45:00, Α.Ε.Κ. - ΛΑΡΙΣΑ ΝOVA

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (8η αγωνιστική) - 18:00:00, Ιωνικός-Θρασύβουλος

  • Ποδόσφαιρο-Αντίπαλοι ελληνικών ομάδων, 22:15 Μπενφίκα-Ναβάλ

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (5η ημέρα), 19.00 Ηρακλής - Άρης
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 November 2009 - 5:30:25 UTC