Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Γκρεμίστε και το τελευταίο τείχος, στην Κύπρο"
  • [02] Είκοσι χρόνια μετά...

  • [01] "Γκρεμίστε και το τελευταίο τείχος, στην Κύπρο"

    «Ιστορική μέρα, ιστορική επέτειος, όταν οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι πολίτες ύψωσαν το ανάστημά τους και είπαν "γκρεμίστε το τείχος", "γκρεμίστε τα τείχη", που εγκλωβίζουν μέσα σε απολυταρχισμούς, αυταρχισμούς, ιδεοληψίες και προκαταλήψεις τόσο κόσμο, τους πολίτες αυτής της Ηπείρου, "γκρεμίστε τα τείχη", ώστε να ανοίξουν οι ορίζοντες για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, από το Βερολίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη με αφορμή την επέτειο των 20 ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτές οι ηρωικές πράξεις και ηρωικές στιγμές δείχνουν «το διακύβευμα της Δημοκρατίας, το οποίο είναι να γκρεμίζουμε καθημερινά τα τείχη, που κρατούν μακριά από την πολιτική τον πολίτη και δεν τον βάζουν στο επίκεντρο της πολιτικής».

    «Ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι έχουμε να φωνάξουμε: Γκρεμίστε και το τελευταίο τείχος, αυτό που χωρίζει την Κύπρο στα δύο, δεν μπορεί να υπάρχει μία Ευρώπη με τείχη και με στρατεύματα κατοχής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη της Ελευθερίας, η Ενωμένη Ευρώπη δεν σηκώνει ούτε τείχη, ούτε στρατεύματα κατοχής» και καταλήγοντας πως «αυτή την Ευρώπη επιθυμούμε και αποτελεί όχι μόνο πρόθεσή μας, αλλά και δέσμευσή μας να παλέψουμε γι αυτήν την Ευρώπη και γι αυτήν την Κύπρο, που οραματιζόμαστε».

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με την Χ. Κλίντον

    Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Α. Παπανδρέου ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του ιδίου σε μία σειρά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης, που είχε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους στο Βερολίνο.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να εκτεθούν οι θέσεις της Ελλάδας για τα ζητήματα αυτά.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε τόσο στο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν, όσο και στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για την ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια και επιθυμεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε απολύτως σαφές ότι προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ είναι η επίλυση της ονομασίας της γείτονος χώρας, σύμφωνα με την εθνική κόκκινη γραμμή, που έχει χαραχθεί από πλευράς της Ελλάδας, δηλαδή μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για άτυπη συνάντηση γνωριμίας με τον κ. Γκρουέφσκι, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες.

    Στη συζήτηση Παπανδρέου - Κλίντον ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε την υπουργό των ΗΠΑ για το πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο, τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο Χριστόφια και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις του νησιού και υπογράμμισε ότι «πρέπει να αφήσουμε τις δύο κοινότητες να συζητήσουν ανοιχτά και ελεύθερα το μέλλον τους, κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, όποια λύση συμφωνηθεί, πρέπει να σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έτσι, ώστε, να είναι μια ευρωπαϊκή λειτουργική λύση.

    Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση της κ. Κλίντον με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα θέματα του Πατριαρχείου.

    Τέλος, από τη μεριά της η κ. Κλίντον συμφώνησε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση, η οποία παίρνει πρωτοβουλίες.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στις συνεδριάσεις των Eurogrup και Ecofin

    Tα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2010, παρουσιάζει ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου στις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin σήμερα και αύριο.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για έναν σοβαρό προϋπολογισμό, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τους τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας και βάζει τα θεμέλια για την ανάκαμψη αλλά και τη ρήξη με το παρελθόν. Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη διαφθορά, τη σπατάλη και την πελατειακή διασπάθιση του χρήματος του ελληνικού λαού, φαινόμενα τα οποία, όπως είπε, πήραν διαστάσεις επιδημίας τα τελευταία χρόνια.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι από τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού. Αναφερόμενος πάντως στον προϋπολογισμό του 2010 τόνισε ότι γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα προς το αύριο και επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση δεν θα αποστεί από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ούτε θα υπαναχωρήσει από το στόχο της αναδιανομής του εισοδήματος. Και όλα αυτά, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ' αυτή που αναγνώρισε η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά.

    Ο νέος προϋπολογισμός, όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, στοχεύει στην αναθέρμανση της αγοράς, την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και της απασχόλησης, ενώ λαμβάνονται και μέτρα κατά της ακρίβειας.

    Παράλληλα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, προχωρά η πλήρης και πραγματική καταγραφή των στατιστικών στοιχείων της οικονομίας και η κατάρτιση ενός νέου φορολογικού συστήματος, που θα διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας, της δίκαιης διανομής και της σωστής επένδυσης των χρημάτων του ελληνικού λαού. Επιδίωξή μας είναι, πρόσθεσε, το χτύπημα της φοροδιαφυγής, αλλά και η διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης στους πολίτες.

    Επιδιώκουμε μέσω του προϋπολογισμού τη προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της αγοράς, αλλά και ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας και των διεθνών αγορών τόνισε ο κ. Παπανδρέου: «Να κάνουμε δηλαδή την Ελλάδα να πιστέψει και πάλι στον εαυτό της».

    Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι θέλουμε να απογοητεύσουμε όσους προέβλεπαν ότι δεν θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας. Ήδη, τόνισε, δώσαμε στίγμα με τις πράξεις μας, οι οποίες είναι συνεπείς στο πρόγραμμα των 100 ημερών, που είχαμε αναγγείλει προεκλογικά. Με το πρώτο νομοσχέδιο κάναμε πράξη την αναδιανομή, τη στήριξη εισοδήματος 2,5 εκατ. πολιτών, κάναμε πράξη την αλληλεγγύη και την κοινωνική ευθύνητόνισε,. Και εξέφρασε την ικανοποίηση του, διότι, όπως είπε, όλα αυτά έχουν τύχει ευρείας κοινωνικής συμφωνίας.

    Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα τήρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, έσπασε το μύθο ότι τίποτα δεν αλλάζει σ' αυτή τη χώρα και χαρακτήρισε ιστορική την αλλαγή στη δομή της κυβέρνησης, στην οποία, όπως είπε, αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι οι υπουργοί συνεργάστηκαν αρμονικά με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, και πρόσθεσε ότι με τον ίδιο τρόπο, ενωμένοι, θα προχωρούμε, διότι, όπως τόνισε, "κυβερνούμε με τους πολίτες για τους πολίτες".

    "Πόθεν έσχες" για όλους

    «Πόθεν έσχες» για όλους προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου συστήματος φορολογικών δηλώσεων που θα αποτυπώνουν στο μέγιστο, τόσο τα εισοδήματα όσο και τη συνολική περιουσιακή κατάσταση των πολιτών, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» και αναλύει τους στόχους της κυβέρνησης για την ανάταξη και το "νοικοκύρεμα" της οικονομίας - για έναν «μαραθώνιο που μόλις έχει αρχίσει».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, επίσης, δηλώνει αισιόδοξος ότι οι Βρυξέλλες θα δώσουν επαρκή παράταση για τη μείωση του ελλείμματος καθώς στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο «θα αποτυπωθούν με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα το σχέδιο και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για την πορεία των οικονομικών».

    «Σχέδιο υπάρχει και πρέπει να εφαρμοστεί συστηματικά και χωρίς καθυστερήσεις, αλλά η απόδοσή του θα φανεί μεσοπρόθεσμα» σημειώνει και προσθέτει «Αυτό που ζητούν να δουν οι Ευρωπαίοι εταίροι από εμάς είναι ένα αξιόπιστο σχέδιο και συνέπεια στην υλοποίησή του. Ήδη παρά την πραγματικά δύσκολη θέση της χώρας μας οι αντιδράσεις για τις πρώτες μας ενέργειες είναι θετικές. Αισιοδοξώ λοιπόν, αλλά δεν εφησυχάζω. Ο μαραθώνιος έχει μόλις ξεκινήσει».

    Όσον αφορά το φορολογικό, ο υπουργός Οικονομικών μιλά για ένα σύγχρονο σύστημα διασταύρωσης και εντοπισμού της φορολογητέας ύλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης και αποτελεσματικότερης εφαρμογής του «πόθεν έσχες» -μέσω ενός ενιαίου εντύπου- δήλωσης, όπως εξετάζει το υπουργείο.

    Σχετικά με τη νέα φορολογική κλίμακα, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «θα είναι ενιαία για τα εισοδήματα από εργασία και από μερίσματα, προοδευτική ώστε οι φορολογούμενοι να συνεισφέρουν ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, θα υπάρχει τιμαριθμοποίηση, ώστε να προστατεύονται τα εισοδήματα από τον πληθωρισμό» και σημειώνει ότι «δεν θα αυξηθεί ο ανώτερος συντελεστής, ενώ θα υπάρχει ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων».

    Για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, σημειώνει ότι από το επόμενος έτος με το νέο σύστημα, που θα αντικαταστήσει το ΕΤΑΚ, θα επιβαρύνονται περισσότερο οι μεγάλες περιουσίες, ενώ θα περιλαμβάνει ρύθμιση για τα ακίνητα των offshore εταιρειών, και τονίζει πως «θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι μικρές και οι μεσαίες ακίνητες περιουσίες».

    Όσον αφορά τα εκκλησιαστικά ακίνητα αναφέρει πως «θα φορολογηθούν αυτά για τα οποία υπάρχει εμπορική εκμετάλλευση, ενώ με το νομοσχέδιο για το έκτακτο επίδομα και η Εκκλησία θα συνεισφέρει στην έκτακτη εισφορά από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία»

    Αναφερόμενος στην πάταξη της φοροδιαφυγής κάνει λόγο για ανάγκη ανασυγκρότησης και βελτίωσης του "ΣΔΟΕ", αντικειμενικοποίηση του συστήματος ελέγχων, με σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα διασταυρώσεων στοιχείων και παροχή κινήτρων συμμόρφωσης, ειδικά για τις μικρότερες, αλλά πάρα πολλές, περιπτώσεις εκούσιας ή ακούσιας φοροδιαφυγής με τη λειτουργία point system «που δίνει δεύτερη ευκαιρία συμμόρφωσης χωρίς κατβ αρχάς επιβολή σημαντικών κυρώσεων».

    Τονίζει ότι οι μόνοι έμμεσοι φόροι που θα αυξηθούν είναι στα τσιγάρα και τα ποτά «ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν σημαντικές πολιτικές για τους πολίτες, όπως η αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία».

    Για το πάγωμα της απόσυρσης των αυτοκινήτων αναφέρει ότι «σε αυτήν τη φάση, δεν θα ήταν δυνατό να διαθέσουμε κατά προτεραιότητα περίπου 400 εκ. ευρώ για την απόσυρση και άρα την αύξηση των εισαγωγών αυτοκινήτων και να μην υλοποιήσουμε στο ακέραιο τη δέσμευση για αύξηση της χρηματοδότησης στην εκπαίδευση κατά 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2010».

    Τέλος, ανακοινώνει τη δημιουργία μιας ενιαίας αρχής πληρωμής στο Δημόσιο και τη γενική κατεύθυνση για ενιαίο μισθολογικό καθεστώς σε αυτό.

    [02] Είκοσι χρόνια μετά...

    Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έπεσε το τείχος του Βερολίνου, μια σελίδα της ιστορίας που σήμανε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ανήγγειλε την επανένωση της Γερμανίας, και ηγέτες από ολόκληρο τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, συμμετέχουν μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στους εορτασμούς που θα γίνουν στη γερμανική πρωτεύουσα για την στιγμή που χιλιάδες χαρούμενοι Ανατολικογερμανοί πέρασαν τα σύνορα.

    Στις 9 Νοεμβρίου 1989, το κομμουνιστικό καθεστώς, υπό την πίεση εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που ζητούσαν ελευθερία, αποφάσισε να επιτρέψει τις μετακινήσεις των πολιτών του προς το εξωτερικό.

    Συγκεντρωμένοι στα συνοριακά φυλάκια ανάμεσα στο Ανατολικό και το Δυτικό Βερολίνο οι Γερμανοί της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας αγκαλιάσθηκαν εκείνη τη νύκτα στο Βερολίνο, την ώρα που έπεφταν οι πρώτες σφυριές που γκρέμισαν το Τείχος.

    Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Πολωνός πρώην συνδικαλιστής ηγέτης Λεχ Βαλέσα και ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ διέσχισαν συμβολικά σήμερα ένα πέρασμα 20 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους.

    Απευθυνόμενη σε χιλιάδες συγκεντρωμένους, η καγκελάριος δήλωσε ότι τα ιστορικά γεγονότα του 1989 ήταν "αποτέλεσμα μίας μακράς ιστορίας καταπίεσης και αγώνα κατά της καταπίεσης" και υπενθύμισε ότι πολλοί ήταν αυτοί που υπέφεραν υπό το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας.

    Η Μέρκελ, που μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία, συνοδευόμενη από πλήθος κόσμου διέσχισε συμβολικά την γέφυρα Μπορνχόλμερ,το σημείο του πρώτου σημείου ελέγχου που άνοιξε μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου.

    Ανάμεσα στους άλλους προσκεκλημένους θα είναι οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Γέρζι Μπούζεκ.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία έφθασε χθες στη Γερμανία, απηύθυνε έκκληση για "ισχυρότερη σύμπραξη" ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη "για την πτώση των τειχών του 21ου αιώνα" και για την αντιμετώπιση της θρησκευτικής καταπίεσης.

    Η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι 20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η "γερμανική ενοποίηση" δεν έχει πλήρως αποκατασταθεί, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.

    "Η γερμανική ενοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί", διότι παραμένουν οι θεσμικές διαφορές ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος, υπενθυμίζοντας ότι το ποσοστό της ανεργίας στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο στη Δύση.

    Η Αγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι ο "φόρος αλληλεγγύης" που καταβάλλουν οι Γερμανοί της Ανατολής και της Δύσης για τη χρηματοδότηση της ενοποίησης παραμένει αναγκαίος.

    Ο ισραηλινός πιανίστας και συνθέτης, Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ θα διευθύνει μία συναυλία η οποία θα υπενθυμίζει άλλες λιγότερο ευτυχείς επετείους, συμπεριλαμβανομένης της «νύχτας των κρυστάλλων» του 1938 κατά την οποία οι Ναζί είχαν καταστρέψει εβραϊκά σπίτια, μαγαζιά και συναγωγές.

    Χίλιες γιγάντιες "πέτρες" θα στηθούν κατά μήκος του αρχικού τείχους, δημιουργώντας ένα φράγμα από την Πλατεία Ποτσντάμερ, ένα χιλιόμετρο νότια της φημισμένης πύλης μέχρι το κτίριο του κοινοβουλίου, στο βόρειο τμήμα της πλατείας.

    Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, οι "πέτρες" θα πέσουν σαν ντόμινο για να συμβολίσουν τα γεγονότα που ξεκίνησαν στις αρχές του 1989 στην Πολωνία και οδήγησαν στην πτώση του τείχους του Βερολίνου σηματοδοτώντας το τέλος του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη.

    Ο γνωστός τραγουδιστής Μπον Τζόβι θα εκτελέσει το τραγούδι του We Weren't Born To Follow (δεν γεννηθήκαμε για να ακολουθούμε), το οποίο γράφηκε για την περίσταση και ο γνωστός μουσικός παραγωγός του Βερολίνου Πολ βαν Ντικ θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρεμιέρα τον ύμνο που έγραψε για το γεγονός με τίτλο We Are One, ενώ η νύχτα θα ολοκληρωθεί με επίδειξη πυροτεχνημάτων.

    Τις προηγούμενες ημέρες, όσοι βρέθηκαν στο Βερολίνο μπόρεσαν να δουν τις ύψους 2,5 μέτρων "πέτρες", τις οποίες διακόσμησαν καλλιτέχνες και μαθητές και οι οποίες δημιουργούν ένα προσωρινό φράγμα μέσα στην πόλη

    Οι πέτρες είναι κατασκευασμένες από πολυστυρένιο και χρωματίστηκαν σε άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Πολωνία, η Γαλλία, η Τουρκία, το Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη, η Νότια Αφρική και οι ΗΠΑ, πριν επιστρέψουν στο Βερολίνο.

    Εορτασμοί και στο Παρίσι

    Με ένα υπερθέαμα, ήχου, εικόνας και φωτός στην κεντρική πλατεία Κονκόρντ του Παρισιού και σε απευθείας σύνδεση με το Βερολίνο, η Γαλλία θα συμμετάσχει το βράδυ (οκτώ, ώρα Ελλάδας), στους εορτασμούς για τα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.

    Μέσα από πέντε «ταμπλό », με εικόνες, φιλμ και μουσική, θα καταγραφεί η ιστορία του Βερολίνου σε σχέση με την Ευρώπη.

    Τα «ταμπλό» έχουν τίτλους: «Οι σκοτεινές ώρες της διχοτόμησης της Ευρώπης», «Η πτώση του τείχους», «Η επανενωμένη Ευρώπη», «Η Ευρώπη που προχωράει μπροστά» και «Προς την ελευθερία».

    Για την παραγωγή του υπερθεάματος συμμετέχουν γύρω στους 100 καλλιτέχνες και γύρω στους 200 δημιουργούς και τεχνικούς. Παράλληλα, 29 μουσικοί και χορωδοί, πλαισιώνοντας τον Γάλλο βιολοντσελίστα Μαρκ Κοπέ, θα ερμηνεύσουν σειρά κλασικών έργων των συνθετών Gabriel Faur?, Jean-S?bastien Bach και d'Alfred Schnittke.

    Το ρεσιτάλ αυτό θεωρείται και ως ένα είδος φόρου τιμής στον μεγάλο βιολοντσελίστα και μαέστρο Μστισλάβ Ροστρόποβιτς, ο οποίος αυθόρμητα στήθηκε μπροστά στο τείχος στις 9 Νοεμβρίου του 1989, στέλνοντας με τη μουσική του ένα μήνυμα ειρήνης στον κόσμο.

    Ο Γάλλος γενικός γραμματέας Εξωτερικών Υποθέσεων Πιέρ Λελούς δήλωσε σχετικά:

    «Η Γαλλία ελπίζει ότι με τον εορτασμό για την πτώση του τείχους του Βερολίνου, θα δοθεί η ευκαιρία για μία δυνατή χειρονομία προς τη Γερμανία, ώστε να αποδείξουμε στους φίλους μας Γερμανούς, ότι το ιστορικό αυτό γεγονός αποτελεί μέρος της κοινής ευρωπαϊκής ιστορίας».

    Το κόστος το θεάματος υπολογίζεται στις 800.000 ευρώ και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες όπως : Areva (πυρηνικά), EADS (αεροπορική βιομηχανία, διάστημα ) και Total (πετρέλαια).

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 November 2009 - 17:30:33 UTC