Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προς συγχώνευση British Airways-Iberia
  • [02] Ημερίδα για τη νέα γρίπη
  • [03] Στην Ιαπωνία ο Ομπάμα

  • [01] Προς συγχώνευση British Airways-Iberia

    Οι αεροπορικές εταιρίες British Airways και Iberia ανακοίνωσαν ότι επιτεύχθηκε κατ' αρχήν συμφωνία για τη συγχώνευσή τους, από την οποία θα προκύψει η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου στον κόσμο, με βάση τα έσοδα που έχουν.

    Με την ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμφωνία, που θα έχει υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2010, επισφραγίζονται οι προσπάθειες που κατέβαλε η βρετανική εταιρία να ενώσει τις δυνάμεις της με τον ισπανικό αερομεταφορέα ώστε να δημιουργηθεί ένας όμιλος που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις του κλάδου.

    Οι μέτοχοι της ΒΑ θα έχουν το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρίας και το υπόλοιπο ποσοστό θα ελέγχεται από τους μετόχους της Iberia. Η νέα εταιρία θα διαθέτει στόλο 419 αεροσκαφών και θα πετά σε 205 προορισμούς.

    Σε κοινή ανακοίνωση η BA και η Iberia αναφέρουν ότι η συγχώνευση τις οδηγεί σε "θέση ισχύος, ώστε να ανταγωνιστούν τους άλλους μεγάλους αερομεταφορείς και να συμμετάσχουν σε μελλοντικές συνενώσεις της βιομηχανίας".

    Η νέα εταιρία θα συνδυάσει την ισχυρή θέση της ΒΑ στις μεταφορές μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής και στις γραμμές προς τη Λατινική Αμερική, όπου κυριαρχεί η Iberia. Θεωρείται δε ότι δυνητικά μπορεί να ενισχυθεί από τη σχεδιαζόμενη συμμαχία με την American Airlines.

    Πρόεδρος της νέας εταιρίας αναλαμβάνει ο νυν πρόεδρος της Iberia, Αντόνιο Βάθκεθ, ενώ τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο σημερινός πρόεδρος της BA, Γουίλι Γουόλς. Η κάθε εταιρία θα έχει επτά μέλη στο 14-μελές διοικητικό συμβούλιο. Οι δύο εταιρίες θα εξακολουθήσουν να έχουν τους δικούς τους κωδικούς και τα διακριτικά σήματά τους στα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη συγχώνευση. Πρόκειται για αντιγραφή του μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε κατά τη συγχώνευση της γαλλικής Air France με την ολλανδική KLM, το 2004, που δημιούργησε μία εταιρία διαχείρισης και δύο επιχειρησιακές μονάδες που διατηρούν τις εθνικές ταυτότητες.

    Η συμφωνία για τη συγχώνευση ΒΑ-Iberia επιτεύχθηκε ύστερα από διαπραγματεύσεις 16 μηνών και οι δύο εταιρίες ελπίζουν ότι από τις συνέργειες θα έχουν ετήσιο όφελος περίπου 400 εκατομμυρίων Ευρώ.

    Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει καμία αντίρρηση, με δεδομένη την επιτυχή συγχώνευση της Air France με την KLM.

    Πάντως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, επικεφαλής της ανταγωνίστριας αεροπορικής εταιρίας Virgin Atlantic, κάλεσε τις αρχές που είναι αρμόδιες για τον ανταγωνισμό, να διευρευνήσουν "τον κυρίαρχο" ρόλο της νέας εταιρίας που προκύπτει από τη συγχώνευση της ΒΑ με την Iberia.

    [02] Ημερίδα για τη νέα γρίπη

    Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του εμβολίου κατά της νέας γρίπης, έδωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι και η ίδια θα εμβολιαστεί, αν και δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

    «Θα το κάνω το εμβόλιο. Δεν είμαι σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αλλά θα το κάνω προκειμένου ακριβώς να αποδείξουμε ότι είναι χρήσιμο και είναι και επωφελές για όλους μας», δήλωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκπαιδευτικής ημερίδας, με θέμα «Εμβολιασμός κατά της πανδημίας της γρίπης Η1Ν1», που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο "Ιπποκράτειο" της Θεσσαλονίκης.

    Από το βήμα της ημερίδας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει κάθε δυνατό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε συμπτώματος πανδημίας, που μπορεί να προκαλέσει επιβάρυνση στα νοσοκομεία της χώρας.

    Παράλληλα, τόνισε ότι θα εξεταστεί η ετοιμότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες θα ενισχυθούν, ενώ σταδιακά θα αρχίσουν να λειτουργούν και όσες είναι κλειστές, όπως πολύ γρήγορα θα αρχίσουν να λειτουργούν και οι κλίνες των νοσοκομείων, που είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.

    Ανέφερε, ακόμη, ότι ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, ενώ τη Δευτέρα θα ξεκινήσει επίσημα ο εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων και από τις 23 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων.

    Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, είπε:«Εμείς, από την πλευρά μας, λέμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, φόβου και ανασφάλειας, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να υπάρχει και εφησυχασμός. Πρέπει να λάβουμε, και αυτό κάνουμε, τα μέτρα που χρειάζονται για να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία. Το σχέδιο εμβολιασμού είναι ένα γενικό σχέδιο σε όλη την Ευρώπη. Ήδη, σε 15 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εδώ και πολλές εβδομάδες, έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός και γνωρίζετε ότι εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα και σοβαρά προβλήματα. Από την άλλη, θα ήθελα να επισημάνω ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς, πρέπει να ακούμε τους επιστημονικούς φορείς που έχουν και την ευθύνη όσον αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τη δημόσια υγεία, και για το εμβόλιο υπάρχει η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και βέβαια η έγκριση από τον ΕΟΦ. Το χρονοδιάγραμμα έχει συγκροτηθεί και υλοποιείται με βάση τις προτάσεις του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ετοιμότητα στα περιφερειακά νοσοκομεία, απάντησε: «Πιστεύω ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα που χρειάζονται και σίγουρα όπου υπάρχουν ανάγκες. Εμείς, από την πλευρά μας, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να στηρίξουμε περαιτέρω. Ξέρουμε ότι στα νοσοκομεία υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν κενά, υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια και ξέρετε ότι έχουμε θέσει ως μεγάλη μας προτεραιότητα να γίνουν γρήγορα οι αναγκαίες προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό».

    Στη διάρκεια της ημερίδας, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ότι οι επιφυλάξεις που υπάρχουν για την ασφάλεια του εμβολίου κατά της νέας γρίπης θα αναστραφούν, διότι τώρα έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης. Τόνισε ακόμη ότι η νέα γρίπη πολύ σπάνια μπορεί να προκαλέσει θάνατο, σε ποσοστό 1/10.000, ενώ ακόμη σπανιότεροι είναι οι θάνατοι από εμβόλιο που δυνητικά μπορεί να είναι 1/1.000.000.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, αφού παρακολούθησε την ημερίδα, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιπποκρατείου, ενώ στις 6:30 το απόγευμα θα εγκαινιάσει τη νέα πτέρυγα του Παιδοογκολογικού Τμήματος της Bβ Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, που κατασκευάστηκε με δωρεά από το σύλλογο "Λάμψη", στη μνήμη του εκλιπόντος Γεωργίου Παντελάκη.

    [03] Στην Ιαπωνία ο Ομπάμα

    Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν σήμερα ότι συμφώνησαν κατά τη σύνοδο κορυφής τους να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και να αναπτύξουν στενότερη συνεργασία στο θέμα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, ενώ η Ιαπωνία συμφώνησε να φιλοξενήσει τον Ιανουάριο μια διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια.

    Οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν σε τομείς όπως τα "έξυπνα" ηλεκτρικά δίκτυα, η αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα και η πυρηνική ενέργεια, αναφέρουν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουκίο Χατογιάμα σε κοινή δήλωσή τους.

    Το Τόκιο και η Ουάσινγκτον έχουν στόχο να περιορίσουν τις δικές τους εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 80% ως το 2050 και να υποστηρίξουν τον παγκόσμιο στόχο για μείωση στο ήμισι των εκπομπών ως τα μέσα του αιώνα, προσθέτουν.

    Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι έχει ζωτική σημασία για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα να τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους αναφορικά με τα πυρηνικά προγράμματά τους.

    Κάλεσαν τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στις εξαμερείς συνομιλίες και ζήτησαν από το Ιράν να εργαστεί για να αποκαταστήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη όσον αφορά τις πυρηνικές δραστηριότητές του.

    "Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καλωσορίζουν την ανανεωμένη διεθνή προσοχή και προσήλωση στην επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας σ' ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα και επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους να υλοποιήσουν ένα τέτοιο κόσμο", αναφέρουν οι κυβερνήσεις.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο ότι η αμερικανο-ιαπωνική συμμαχία είναι "το θεμέλιο" της ειρήνης και της ευημερίας στην Ασία.

    "Η Ιαπωνία είναι ο πρώτος μου προορισμός στην Ασία ως προέδρου των ΗΠΑ. Ξεκίνησα την περιοδεία μου από εδώ, γιατί η συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας είναι το θεμέλιο της ασφάλειας και της ευημερίας, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για όλη την περιοχή της Ασίας", δήλωσε ο Ομπάμα.

    "Η συμμαχία μας θα διατηρηθεί και οι προσπάθειές μας θα επικεντρωθούν στο να αναζωογονήσουμε αυτή την φιλία, ώστε να γίνει πιο δυνατή και να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη επιτυχία τις προκλήσεις του 21ου αιώνα", πρόσθεσε ο Ομπάμα.

    Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουκίο Χατογιάμα από την πλευρά του δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Ομπάμα να διοργανώσουν μία σύνοδο για να επανεξετάσουν την συμμαχία των δύο χωρών, που μετρά ήδη πέντε δεκαετίες και που πλέον είναι αντιμέτωπη με την συνεχώς αναπτυσσόμενη Κίνα.

    Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την κυβέρνηση του Χατογιάμα είναι αυτή την στιγμή τεταμένες εξαιτίας μίας διαμάχης για τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Οκινάουα, θέμα το οποίο ο Ομπάμα είπε ότι ελπίζει να λυθεί "σύντομα".

    "Του είπα (του Ομπάμα) ότι η αμερικανο-ιαπωνική συμμαχία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των πάντων", δήλωσε ο Χατογιάμα στους δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με τον Ομπάμα. "Αλλά με δεδομένη την αλλαγή των καιρών και του παγκόσμιου κλίματος θα ήθελα να την εμβαθύνω και άλλο, ώστε να δημιουργηθεί μια αμερικανο-ιαπωνική συμμαχία που θα είναι εποικοδομητική και στραμμένη προς το μέλλον".

    Επιπλέον ο αμερικανός πρόεδρος έκρινε ότι μία επίσκεψη του στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, τις δύο πόλεις που καταστράφηκαν το 1945 από αμερικανικές ατομικές βόμβες, θα ήταν "δικαιολογημένη".

    "Δεν έχω κανονίσει να πάω (στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι) αμέσως, αλλά είναι κάτι που θα ήταν δικαιολογημένο από μέρους μου", δήλωσε ο Ομπάμα, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο αν σκοπεύει να επισκεφθεί τις δύο πόλεις κατά την διάρκεια της θητείας του, ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν "πραγματική τιμή" να τις επισκεφθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 November 2009 - 15:30:24 UTC