Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απολογείται σήμερα η 22χρονη
  • [02] Εκοιμήθη ο Πατριάρχης της Σερβίας
  • [03] Πέλλα-Βρέθηκε η σορός του 42χρονου
  • [04] Επίσκεψη Ομπάμα στην Κίνα
  • [05] FAO: Μια νέα επισιτιστική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί
  • [06] Συνελήφθη ο Ριζάι
  • [07] Τριήμερος εορτασμός

  • [01] Απολογείται σήμερα η 22χρονη

    Ενώπιον των ευθυνών τους για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό έθεσε την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στη διάρκεια ομιλίας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

    «Για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση δεν αρκεί η δική μας θέληση. Χρειάζεται η θέληση και η ειλικρινής προσπάθεια και από την άλλη πλευρά», είπε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε: «Το χέρι μας ήταν και παραμένει απλωμένο προς τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αναμένοντας τη δική τους εποικοδομητική ανταπόκριση. Ανταπόκριση αναμένουμε και από την Τουρκία, της οποίας ο ρόλος είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη λύσης. Η Τουρκία χρειάζεται να κατανοήσει ότι είναι προς το δικό της συμφέρον αν αποφασίσει να εργαστεί για τη λύση του Κυπριακού, αφού έτσι θα δώσει νέα ώθηση και προοπτική στις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες».

    Ειδικότερα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκαθάρισε: «Είτε η Τουρκία θα υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, είτε δεν θα μπορεί να συνεχίσει αβρόχοις ποσί την ενταξιακή της πορεία. Αυτή είναι η ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου. Ποιες αποφάσεις θα πάρουμε και πώς θα ενεργήσουμε, στον κατάλληλο χρόνο θα εκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα μέσα από το πρίσμα της διαφύλαξης των ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και, ασφαλώς, του στρατηγικού μας στόχου που είναι η επίτευξη λύσης. Δεν θέλουμε και ούτε επιδιώκουμε την τιμωρία της Τουρκίας, αλλά αυτή δεν μπορεί να αγνοεί και να μην εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της και παράλληλα να έχει την απαίτηση να συνεχίσει απρόσκοπτα και χωρίς συνέπειες την πορεία της».

    Ο κ. Χριστόφιας επισήμανε ότι όταν ανέλαβε Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε το Κυπριακό σε στασιμότητα, το πρώτο μέλημα του ήταν η ανάληψη πρωτοβουλιών για την επανέναρξη του διαλόγου και προχώρησε σε σχετική συμφωνία με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του οποίου έγιναν 40 συναντήσεις, συζητήθηκαν η διακυβέρνηση, το περιουσιακό, το εδαφικό, η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, η οικονομία και θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η πρόοδος που επιτεύχθηκε δεν τον ικανοποιεί, διότι προσδοκούσε σε περισσότερες συγκλίσεις.

    Στο δεύτερο γύρο κατέθεσε αναθεωρημένη πρόταση για εκ περιτροπής Προεδρία και ο κ. Χριστόφιας απάντησε στην κριτική που δέχεται γι αυτή την πρόταση, λέγοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνοκυπριακή πλευρά συζητά και διαπραγματεύεται την εκ περιτροπής Προεδρία, όπως και την παραμονή αριθμού εποίκων στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και μετά τη λύση. Είχαν συζητηθεί και στο παρελθόν, χωρίς να υπάρξουν «κόκκινες γραμμές». Μάλιστα η εκ περιτροπής Προεδρία υπήρχε και στα πέντε Σχέδια Ανάν και ο προκάτοχος του Τάσσος Παπαδόπουλος όχι μόνο δεν την αμφισβήτησε αλλά έκανε και βελτιωτικές προτάσεις.

    Τόνισε ότι αυτά τα ζητήματα επιβάλλεται να συζητηθούν με λογισμό και ωριμότητα, χωρίς φανατισμό και υψηλούς τόνους, διότι οι τύχες της Κύπρου δεν αντέχουν άλλα συνθήματα και παρατήρησε: «Προϋπόθεση και προαπαιτούμενο για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση, είναι η ύπαρξη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει η απαραίτητη ενότητα. Υποσκάπτεται από τη συνεχή, ισοπεδωτική κριτική που ορισμένοι καθημερινά προβαίνουν και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που εκτοξεύουν. Ζητήματα που τέθηκαν στην αρχή ακόμα της διαπραγμάτευσης και που δεν είχαν τύχει κριτικής ή έτυχαν χλιαρής κριτικής, σήμερα αναδεικνύονται σε κόκκινες γραμμές και αντικείμενο εξουθενωτικής κριτικής. Αυτό δημιουργεί μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο που δεν είναι καθόλου βοηθητική».

    Απάντησε επίσης και στην κριτική που δέχεται, ότι δεν είναι ενήμερες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου και σημείωσε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς η ενημέρωσή τους είναι πλήρης και ενδελεχής. «Δεν επιζητήσαμε ούτε και ποτέ απαιτήσαμε τη σιωπή και τη φίμωση των πολιτικών δυνάμεων. Κάθε άλλο! Η εποικοδομητική κατάθεση απόψεων, περιλαμβανομένων και των κριτικών απόψεων, είναι βοηθητικές. Όταν όμως η κριτική γίνεται καθημερινή και συνεχώς αναμασά και αναπαράγει τα ίδια θέματα, διαστρεβλώνοντας κιόλας την πραγματικότητα, τότε πραγματικά γίνεται επιζήμια», είπε.

    [02] Εκοιμήθη ο Πατριάρχης της Σερβίας

    O πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς χαρακτήρισε «μεγάλη απώλεια για τον σερβικό λαό» ο θάνατο του Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Παύλου. «Ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε ταυτιστεί με τον σερβικό λαό και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στον χριστιανικό κόσμο» επισημαίνει στη δήλωση του ο Μπόρις Τάντιτς.

    Ο Πατριάρχης Παύλος εκοιμήθη χθες στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου, όπου νοσηλευόταν από τον Ιούνιο του 2007.

    Ο Παύλος γεννήθηκε το 1914 σε ένα χωριό της Σλαβονίας - σημερινή Κροατία- και σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και από του δύο γονείς. Σπούδασε στη Θεολογική σχολή του Βελιγραδίου και το 1944 άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής θρησκευτικών. Το 1946 εκάρη μοναχός και το 1948 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος. Το 1954 μετέβη στην Αθήνα για μεταπτυχιακές σπουδές. Το 1957 διορίστηκε επίσκοπος Ράσκας και Πρίζρεν, αξίωμα που υπηρέτησε 33 χρόνια. Την 1η Δεκεμβρίου του 1990 εξελέγη με μυστική ψηφοφορία, Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την επόμενη ημέρα ενθρονίστηκε στο μητροπολιτικό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι.

    Ο Πατριάρχης Παύλος ζούσε απλοϊκά και ποτέ δεν έχασε την επαφή του με το ποίμνιο. Η φράση του «να μείνουμε άνθρωποι για να μην ντρεπόμαστε ενώπιον των προγόνων μας και να μην ντρέπονται για εμάς οι απόγονοί μας» χαρακτήριζε την συμπεριφορά του στις δύσκολες στιγμές του πολέμου και του μίσους που κυριαρχούσε στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    βΜετά λύπης επληροφορήθημεν σήμερον εις τό Οικουμενικόν Πατριαρχείον τήν εν Κυρίω κοίμησιν του αδελφού Πατριάρχου των Σέρβων κυρού Παύλουβ, αναφέρει δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά το τέλος του εσπερινού τέλεσε τρισάγιο. «Εδεήθημεν όλη ψυχή καί καρδία υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας αυτού ψυχής εν χώρα ζώντων», αναφέρει η δήλωση.

    Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος με τηλεγράφημα του συλλυπείται «τήν σεβασμίαν Ιεραρχίαν, τόν ευαγή κλήρον καί τόν πιστόν λαόν της αδελφής Εκκλησίας της Σερβίας, οι οποίοι όλοι κλαίουν διά τήν απώλειαν του σεπτού Πρωθιεράρχου των».

    [03] Πέλλα-Βρέθηκε η σορός του 42χρονου

    Στην κοίτη του ποταμού Μπέλιτσα, κοντά στο χωριό Άλωρο, εντοπίστηκε η σορός του 42χρονου αγνοούμενου στην Αριδαία Πέλλας που αγνοείτο από τις 8 Νοεμβρίου.

    Τα ίχνη του χάθηκαν, όταν με το όχημα που οδηγούσε η σύζυγός του, και στο οποίο επέβαινε και η 17χρονη κόρη του, επιχείρησαν, παρά την έντονη κακοκαιρία, να διασχίσουν τον ποταμό, με συνέπεια να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά.

    Μητέρα και κόρη κατάφεραν να σωθούν, όχι όμως και ο άτυχος πατέρας, η σορός του οποίου βρέθηκε μετά από επισταμένη έρευνα των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των τοπικών αστυνομικών αρχών, αλλά και ομάδων κατοίκων της περιοχής.

    [04] Επίσκεψη Ομπάμα στην Κίνα

    Με έναν διάλογό του με φοιτητές, ο οποίος θα αναμεταδοθεί μέσω Ιντερνέτ, θα ξεκινήσει σήμερα την περιοδεία του στην Κίνα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προτού μεταβεί στο Πεκίνο για την επίσημη πτυχή του προγράμματος της επίσκεψής του.

    Νωρίτερα ο Ομπάμα, ο οποίος έφθασε λίγο πριν τα μεσάνυκτα στη Σανγκάη, πρόκειται να έχει επαφές με τον τοπικό επικεφαλής του ΚΚ Κίνας Γιου Ζανγκ Σενγκ και τον δημοτικό άρχοντα της μεγαλούπολης των 19 εκατ. κατοίκων Χανγκ Ζενγκ.

    Μολονότι ο Ομπάμα χρησιμοποιεί κατά κόρον την τακτική της άμεσης επαφής του με ακροατήριο-η οποία επίσης αναμεταδίδεται και στο διαδίκτυο-οι πρακτικές αυτές είναι άγνωστες στην Κίνα, όπου το Ιντερνέτ ελέγχεται στενά από το κυβερνών Κόμμα.

    Λιγοστές είναι οι λεπτομέρειες που έχουν ανακοινωθεί για τον τρόπο που επελέγησαν οι φοιτητές που θα συναντηθούν με τον αμερικανό πρόεδρο στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, ενώ επίσης αγνοείται εάν η κινεζική κρατική τηλεόραση θα τολμήσει να αναμεταδώσει απβ ευθείας το γεγονός, που θα ξεκινήσει στις 06.45 ώρα Ελλάδος. Τις ερωτήσεις έχει κανονίσει ο Λευκός Οίκος, στην ιστοσελίδα του οποίου θα αναρτηθεί το γεγονός.

    Στο Πεκίνο, όπου αναμένεται στις 10.35 ώρα Ελλάδος, ο Ομπάμα μετά την τελετή υποδοχής του θα έχει συνομιλίες με τον κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο και θα ακολουθήσει δείπνο στην κατοικία των ξένων επισκεπτών Ντιαογιουτάι.

    Η επίσκεψη στην Κίνα θεωρείται το κομβικό σημείο της περιοδείας του Ομπάμα στην Ασία, κατά την οποία επισκέφθηκε επίσης το Τόκιο, τη Σιγκαπούρη (για τη Σύνοδο του Φόρουμ Ασίας -Ειρηνικού Apec), και θα μεταβεί ακόμη στη Σεούλ.

    Στην ομιλία του στο Τόκιο, ο Ομπάμα επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι επιθυμία του είναι να αποδείξει στο Πεκίνο πως η Ουάσιγκτον δεν είναι αντίπαλος, αλλά απεναντίας σύμμαχος μίας Κίνας, η οποία διαδραματίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο ως υπερδύναμη στα παγκόσμια πράγματα.

    [05] FAO: Μια νέα επισιτιστική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί

    Περίπου 200 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες υποφέρουν από καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης λόγω του χρόνιου παιδικού και μητρικού υποσιτισμού, ανέφερε σε έκθεση του που δημοσιεύθηκε από τη Unicef.

    Σύμφωνα με την έκθεση, που έχει τίτλο "Παρακολουθώντας την Πρόοδο στην Παιδική και Μητρική Ανάπτυξη", αυτή η κατάσταση μπορεί να αποφευχθεί αν η διεθνής κοινότητα τηρήσει τις υποσχέσεις της σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, τη διατροφή και τη βιώσιμη γεωργία.

    "Ο υποσιτισμός κλέβει από ένα παιδί τη δύναμη του. Ασθένειες στις οποίες θα έπρεπε κανονικά να είναι σε θέση να αντισταθεί γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. Περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών που πεθαίνουν από πνευμονία, διάρροια ή από άλλες ασθένειες θα μπορούσε να είχε επιβιώσει αν δεν υπέφερε από υποσιτισμό", δήλωσε η Αν Βένεμαν, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef.

    "Επιπλέον, η υγεία αυτών που επιβιώνουν από τον υποσιτισμό είναι χειρότερη για ολόκληρη τη ζωή τους ενώ επηρεάζονται και οι πνευματικές τους ικανότητες, κάτι που περιορίζει την ικανότητα τους να μαθαίνουν και τις πιθανότητες να λάβουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Είναι δυνατό να παγιδευτούν σε ένα κύκλο κακής υγείας και φτώχειας που μπορεί να διαρκέσει για πολλές γενιές" προσθέτει η κ. Βένεμαν.

    Περισσότερο από το 90% των παιδιών που παρουσιάζει καθυστέρηση στην ανάπτυξη ζει στον αναπτυσσόμενο κόσμο της Αφρικής και της Ασίας, υπογραμμίζεται ακόμη στην έκθεση.

    Μια νέα επισιτιστική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς 31 χώρες βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης επισιτιστικής ανασφάλειας, 20 στην Αφρική και 11 στην Ασία, επισημαίνει ο FAO.

    Σήμερα αρχίζει η παγκόσμια σύνοδος του ΟΗΕ για την διατροφική ασφάλεια, στην οποία θα παραστούν πάνω από 60 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο πάπας Βενέδικτος XVI, καθώς και ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

    Την ίδια ώρα οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) ζητούν από τις κυβερνήσεις των χωρών του G8 να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους στο θέμα της επισιτιστικής βοήθειας --20 δισεκατομμύρια δολάρια--και να μην παραμελήσουν τα προγράμματα επισιτισμού, σύμφωνα με τους υπευθύνους των ΜΚΟ.

    "Οι χώρες του G8 στην σύνοδο της Λ'Ακουιλα το καλοκαίρι δεσμεύτηκαν να δώσουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε ο Ντάνιελ Μπέρμαν, υπεύθυνος των Γατρών χωρίς Σύνορα.

    [06] Συνελήφθη ο Ριζάι

    Συνελήφθη σήμερα στις 7.10 το πρωί, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση της Ασφάλειας και των ΕΚΑΜ, στο Άνω Σούλι Μαραθώνα, ο καταζητούμενος Αλβανός κακοποιός και δραπέτης Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος είχε αποδράσει δύο φορές με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, τον Ιούνιο του 2006 και τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Το κρησφύγετο του καταζητούμενου είχε εντοπιστεί από την Ασφάλεια από μέρες και σήμερα έγινε η επιχείρηση, όπου και συνελήφθη ο δραπέτης, μαζί με τη σύντροφό του και ένα ακόμα ζευγάρι που έμεναν μαζί.

    Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην Ασφάλεια Αττικής, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται εξερεύνηση του κρησφύγετου για τη συλλογή στοιχείων.

    [07] Τριήμερος εορτασμός

    Αρχισαν χθες οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 36η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Θα κορυφωθούν το μεσημέρι της Τρίτης με την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

    Οι πρυτανικές αρχές για την αποφυγήν επεισοδίων, αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά όλα τα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκτός του Πολυτεχνείου.

    Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι η παρουσία της αστυνομίας θα είναι διακριτική κατά τη διάρκεια του τριημέρου και της πορείας.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι τη λήξη των εκδηλώσεων, ενώ απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση σε όλους του δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο μέχρι και την πλατεία Κάνιγγος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 November 2009 - 7:30:32 UTC