Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία για την εκλογή
  • [02] Νέοι γραμματείς σε έξι Υπουργεία
  • [03] Έρευνα για καταγγελίες Βγενόπουλου
  • [04] Αναβάθμιση της ΓΓΠΣ σε Κέντρο
  • [05] Εμβόλιο-Ικανοποίηση από την προσέλευση
  • [06] "Νέα σφαγή στα δικαιώματα"
  • [07] "Κυνήγι μαγισσών"
  • [08] Πρωτοβουλίες για διεύρυνση
  • [09] Προτάσεις για τις προσλήψεις
  • [10] Στον εισαγγελέα ο Ριζάι

  • [01] Στην τελική ευθεία για την εκλογή

    Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ, ενόψει των εκλογών της 29ης Νοεμβρίου. Τις διαδικασίες εκλογής προέδρου, θα παρουσιάσει σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής κ. Δ. Σιούφας.

    Στο μεταξύ, τη στήριξή του στη Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε ο πρώην υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε μαζί της σε Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών, στην Αθήνα.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επεσήμανε πως η ΝΔ έχει ανάγκη από νέες ιδέες και προτάσεις για να ξαναβρεί το βηματισμό της και ξεκαθάρισε πως η πολιτική πρόταση της Ντ.Μπακογιάννη πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει και ο ίδιος.

    Η κα Μπακογιάννη εγγυάται την ενότητα της παράταξης, δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως πολλές από τις δικές του θέσεις έχουν συμπεριληφθεί στο μανιφέστο που κατέθεσε η κ. Μπακογιάννη την Παρασκευή.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος νωρίτερα είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλο, και τους είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του, τόνισε πως ποτέ δεν έκρυψε τις φιλίες του, όμως την κρίσιμη στιγμή πρέπει να ξεπερνιούνται τα προσωπικά θέματα και ο πολιτικός να βλέπει μπροστά.

    Η πρότασή μου λαμβάνει την προοπτική διακυβέρνησης που πρέπει να έχει η ΝΔ τόνισε, επισημαίνοντας πως θέλουμε η παράταξη να έχει παρόν και μέλλον.

    Η κα Μπακογιάννη με τη σειρά της, δήλωσε πως το οξυγόνο της ΝΔ είναι η ανανέωση και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός, ότι οι πολιτικές της προτάσεις βρίσκουν απήχηση σε πολιτικούς της νέας γενιάς, όπως είπε.

    Η υποψήφια για την αρχηγία της ΝΔ τόνισε πως το κόμμα βρίσκεται στο σταυροδρόμι και έθεσε το δίλημμα ή ενός ανοιχτού κόμματος που θα πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να κυβερνήσει αύριο, ενός κόμματος εξουσίας ή ενός κόμματος διαμαρτυρίας.

    Νωρίτερα, η κα Μπακογιάννη είχε επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο κκ Ιερώνυμο, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

    Περιοδεία Αντώνη Σαμαρά

    Ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα του κόμματος αλλά και στο "χτύπημα των μηχανισμών" έκανε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Λαμία. «Το ρυάκι έγινε ποτάμι» σχολίασε ξεκινώντας την ομιλία του, υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η ενότητα της Ν.Δ. είναι διασφαλισμένη όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος. Συγχρόνως έδωσε μεγάλη έμφαση στην κομματική οργάνωση και στη συγκρότηση του κόμματος, τονίζοντας την ανάγκη για κομματική υγεία, ενώ σε αρκετές φάσεις της ομιλίας του αναφέρθηκε στην ιδεολογία, την ενότητα, την οργάνωση και την αντιπολίτευση.

    Ο Αντώνης Σαμαράς σε αρκετά σημεία της ομιλίας του έβαλε διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των μηχανισμών και της κοινωνίας, όπως είπε, υπογραμμίζοντας πως πλέον «ψηφίζει η πραγματική βάση, η κοινωνία». Απευθυνόμενος στους οπαδούς και φίλους του που είχαν γεμίσει την αίθουσα του εργατικού κέντρου της Λαμίας, τους χαρακτήρισε ως «εγγυητές της ενότητας», σημειώνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να καταλήξει αυτό το ποτάμι στην κάλπη. Αυτή θα είναι η μεγάλη μας δύναμη».

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η ενότητα είναι διασφαλισμένη την επόμενη μέρα, όποιος και αν εκλεγεί αρχηγός» ενώ κάλεσε τα στελέχη του κόμματος αλλά και τους απλούς πολίτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους στο επόμενο διάστημα για: «να μην αφήσετε να φύγει αυτή η ευκαιρία», όπως είπε, χαρακτηρίζοντας ως κατάκτηση της βάσης το γεγονός ότι συμμετέχει σε αυτή, την πρωτόγνωρη, κομματική διαδικασία.

    «Είναι πρωτόγνωρο, είναι απίστευτο, αυτό που υπάρχει. Υπάρχει ένα ρεύμα παντού σε όλη την Ελλάδα που λέει: επιτέλους δίδεται σε μας το δικαίωμα να αποφασίσουμε. Να δώσουμε εμείς το γιατρικό στην παράταξη, να γίνουμε οι γιατροί» όπως είπε χαρακτηριστικά. Συγχρόνως κάλεσε τα μέλη και τα στελέχη της Ν.Δ. να μην επιτρέψουν «οι μηχανισμοί να κλείσουν τις πόρτες του κόμματος» και ανέφερε πως «αν με ψηφίσετε θα τραβήξουμε μαζί τον ανηφορικό δρόμο της οργάνωσης του κόμματος».

    Απαντώντας στους επικριτές του, ανέφερε μεταξύ άλλων την ανάγκη του ιδεολογικού προσανατολισμού, σημειώνοντας με έμφαση ότι: «αν κάνουμε την υπόθεση ότι "αυτοί" σε 4-5 μήνες φεύγουν. Έχετε την εντύπωση ότι αν δεν έχουμε οργανωθεί θα έχουμε καλύτερη κυβέρνηση; Τρισχειρότερη θα είναι» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε ότι «γι' αυτό το λόγο απαιτείται οργάνωση. Είναι υπόθεση κομματικής υγείας να κάνουμε αυτή την οργάνωση που μιλάμε. Είναι και ζήτημα ποιότητας για όλους μας. Να έχουμε γνώση και όχι γνώμη για ποιο λόγο υπηρετούμε τη συγκεκριμένη ιδεολογία».

    Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά η Ν.Δ. έχοντας ξεκάθαρες θέσεις και στόχους θα μπορέσει να ασκήσει επιτυχώς τα καθήκοντά της στην αντιπολίτευση.

    «Αν οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι σωστές, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να πούμε όχι. Αν όμως οι ενέργειές του θυμίζουν το χειρότερο ΠΑΣΟΚ, όταν δεν έχει ευαισθησίες και δείχνει εκδικητικότατα, τότε εμείς θα είμαστε σκληροί απέναντί της», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε το δήμαρχο Λαμίας αλλά και το νομάρχη Φθιώτιδας όπου είχε μαζί τους συζητήσεις, ενώ μίλησε για λίγη ώρα και με τα στελέχη της νομαρχιακής επιτροπής της Ν.Δ. στη Φθιώτιδα.

    Περιοδεία Ψωμιάδη

    Περιοδεία και ομιλίες στους νομούς Τρικάλων και Λάρισας πραγματοποίησε ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Στα Τρίκαλα ο κ. Ψωμιάδης συναντήθηκε στο νομαρχιακό κατάστημα με το νομάρχη Τρικάλων, Ηλία Βλαχογιάννη και στη συνέχεια μίλησε στα γραφεία του κόμματος.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως μπήκε σε αυτή τη μάχη για να μείνει και όχι για να φύγει. Αν έφευγα εγώ, αν αποχωρούσα, θα αποχωρούσε η βάση, θα αποχωρούσαμε όλοι, πρόσθεσε. Δεν ανήκω ούτε σε μηχανισμούς, ούτε σε υπόγεια ρεύματα δεν έχω σπόνσορες, ούτε χορηγούς. Εσείς είστε ο καλύτερος χορηγός για μένα, η αγάπη μου και η αγάπη σας, πάνε μαζί, συμπλήρωσε. Ο κ. Ψωμιάδης τόνισε πως ο ίδιος δεν είναι ούτε Αβραμόπουλος, ούτε Σπηλιωτόπουλος. Είμαι ένας από σας, ψηφίστε ότι θέλετε, ανοικτή καρδιά, είπε.

    Ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, συμπλήρωσε πως δεν παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια τονίζοντας πως κάποιοι, όχι όλοι, αποδείχθηκαν σάπια φρούτα, ανίκανοι. Ο κ. Ψωμιάδης εξέφρασε φόβους για την επόμενη μέρα, λέγοντας πως κάποιοι σηκώνουν τοίχους μίσους, διχασμού και πόλωσης και πρόσθεσε πως ο κ. Καραμανλής δεν έπρεπε να φύγει. «Ο Καραμανλής ήταν ο μόνος που μπορούσε όσο κανείς άλλος να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης», κατέληξε.

    Αργότερα στη Λάρισα, ο κ. Ψωμιάδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επόμενη μέρα στη ΝΔ και επικριτικός για τα λάθη του παρελθόντος. Επιμένοντας στην αναγκαιότητα μαζικής προσέλευσης στις κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, έθεσε ως ορόσημο «τους 500.000 φίλους», ώστε να σταλεί «ένα δυναμικό μήνυμα για ένα νέο ξεκίνημα».

    Ο κ. Ψωμιάδης παρουσίασε την ιδεολογική πλατφόρμα του, άσκησε έντονη κριτική σε όσους γύρισαν την πλάτη στον κόσμο της παράταξης και δεσμεύτηκε ότι «δεν θα αποχωρήσει από την κούρσα της αρχηγίας, παρά τις πιέσεις που του ασκούνται».

    «Κάποιοι», ανέφερε, «υποστηρίζουν ότι χάσαμε τις εκλογές λόγω κακής οικονομικής πολιτικής. Αυτές είναι μπούρδες. Ηττηθήκαμε λόγω κακής συμπεριφοράς ορισμένων κορυφαίων υπουργών και στελεχών του κόμματος, που ξέχασαν ποιοι τους έβαλαν εκεί που ήταν. Τι να σου κάνει η ιδεολογία, όταν γίνεις κυβέρνηση και ξαναγυρίσεις την πλάτη σου στον απλό ψηφοφόρο».

    Στάθηκε δε, ιδιαίτερα στην ενότητα του κόμματος αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε στον Κ. Καραμανλή, στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Δ. Σιούφα και στους δύο συνυποψηφίους του «για να σταματήσουν οι τηλεοπτικές κοκορομαχίες για το καλό της ενότητας».

    [02] Νέοι γραμματείς σε έξι Υπουργεία

    Ανακοινώθηκαν οι γενικοί και οι ειδικοί γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και παρά τω πρωθυπουργώ, με απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και των αρμόδιων υπουργών.

    Συγκεκριμένα:

    Στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης:

    - Τη Γενική Γραμματεία Υπουργείου Εσωτερικών, αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αναλαμβάνει ο Δημήτρης Στεφάνου, δικηγόρος.

    - Τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης η Ευσταθία Μπεργελέ, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)

    - Τη Γενική Γραμματεία Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης ο Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου, καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης.

    - Την Ειδική Γραμματεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης (θα μετονομασθεί σε Γενική Γραμματεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) ο Στέφανος Γκρίτζαλης, αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου.

    - Την υπό σύσταση θέση Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής θα αναλάβει ο Ανδρέας Τάκης, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:

    - Τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Τσέκος, Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης, Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΑΤΕΙ Καλαμάτας.

    Στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

    - Τη Γενική Γραμματεία Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναλαβάνει ο Νικόλαος Πολύζος, Αν. Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

    Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

    - Την Ειδική Γραμματεία Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Διβάρης, Οικονομολόγος, υπάλληλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Στο Υπουργείο δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

    - Τη Γενική Γραμματεία Ισότητας αναλαμβάνει η Μαρία Στρατηγάκη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου.

    Για τον Υφυπουργό στον πρωθυπουργό, τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας αναλαμβάνει ο Γιώργος Πετρουλάκης, Πολιτικός επιστήμονας - διεθνολόγος.

    [03] Έρευνα για καταγγελίες Βγενόπουλου

    Δριμύτατη επίθεση κατά του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Νίκου Σηφουνάκη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με αφορμή το ζήτημα των άγονων γραμμών και των αερομεταφορών γενικότερα, χαρακτηρίζοντας «πολύ δυσάρεστες» τις εξελίξεις στον Τομέα αυτό.

    Ο κ. Βγενόπουλος, αφού εξαίρεσε από την επίθεση τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρη Ρέππα, απέδωσε στον κ. Σηφουνάκη σκανδαλώδη ανεπάρκεια, έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής στον τομέα των αερομεταφορών, καθώς όπως είπε, όφειλε να γνωρίζει τα θέματα, αφού επί πέντε χρόνια ήταν υπεύθυνος του τομέα μεταφορών του ΠΑΣΟΚ.

    Αρχίζοντας τη συνέντευξή του ο πρόεδρος της MIG έκανε τρεις γενικές παρατηρήσεις και τοποθετήσεις μιλώντας για :

    - Σκανδαλώδη ανεπάρκεια του κράτους που λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

    - Ύπαρξη σκανδάλων εκ προθέσεως τα οποία παραμένουν αδιερεύνητα.

    - Ανυπαρξία σεβασμού στο δημόσιο χρήμα.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το θέμα των άγονων γραμμών ο κ. Βγενόπουλος έκανε λόγο για παντελή έλλειψη πολιτικής στον τομέα των αερομεταφορών και εξήγησε λέγοντας ότι ενώ η Ο.Α. είχε καταθέσει πρόταση να εξυπηρετήσει τις 16 από τις 24 άγονες γραμμές με μηδενική επιδότηση και τις υπόλοιπες 8 με μια μικρή επιδότηση που θα κάλυπτε τα έξοδα της εταιρίας, «κάποιοι» αποφάσισαν να δώσουν τις 15 γραμμές, αντί του ποσού των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που όπως είπε, ισοδυναμεί με βοήθεια σε πάνω από 5.000 «μη κατέχοντες», σύμφωνα με τον ορισμό της κυβέρνησης.

    Στο σημείο αυτό κατήγγειλε τον κ. Σηφουνάκη, ότι επικαλούμενος διατάξεις της ΕΕ, δεν συμπεριέλαβε στο διαγωνισμό και τα ποιοτικά κριτήρια, όπως η παλαιότητα των αεροσκαφών και άλλα, γεγονός, που όπως τόνισε, τον διέψευσε ο συνήγορος του δημοσίου, στη διάρκεια της σύσκεψης των επτά εταιριών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ρήτρα για τους αυξημένους ρύπους που εκπέμπουν τα παλαιού τύπου αεροσκάφη. Με τέτοια αεροσκάφη, πρόσθεσε, εξυπηρετούνται σήμερα οι άγονες γραμμές, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό και φέρνει την Ελλάδα πίσω.

    Ο κ. Βγενόπουλος κατήγγειλε ότι η επιτροπή που ασχολήθηκε με το διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές, επέτρεψε, κατά παράβαση, τη συμμετοχή εταιριών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και επικαλέστηκε νομική γνωμάτευση, από την οποία μπορεί να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η εταιρία του δεν προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη, γιατί η πολιτική της δεν είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά η κοινωνική προσφορά. Ζήτησε, όμως, την παρέμβαση του πρωθυπουργού αλλά και της δικαιοσύνης για να διερευνηθεί το θέμα.

    Ο πρόεδρος της MIG αναφέρθηκε και σε παλαιότερη, προεκλογική δήλωση του σημερινού πρωθυπουργού για μειοψηφική συμμετοχή του κράτους σε μεγάλες επιχειρήσεις, την οποία, μάλιστα χαρακτήρισε σωστή και στη συνέχεια ανέφερε δήλωση του κ. Σηφουνάκη, ότι «δεν βλέπει μειοψηφική συμμετοχή του κράτους, αν δεν έχει τον έλεγχο». Ο κ. Βγενόπουλος διερωτήθηκε αν ο κ. Σηφουνάκης αντικαθιστά τον πρωθυπουργό, ή θέλει να ελέγχει τις προμήθειες και τις προσλήψεις.

    Στη συνέντευξη του ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα με την περιουσία της πρώην Ολυμπιακής, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μπορεί να ανέρχεται από 60 έως και 160 εκατομμύρια ευρώ, και η οποία, όπως είπε, απαξιώνεται, ενώ παράλληλα παρεμποδίζει το έργο των εργαζομένων στην τεχνική βάση, αφού καλύπτει μεγάλες εκτάσεις των αποθηκών. Παράλληλα κατήγγειλε ότι μπαίνουν μέσα άτομα και παίρνουν υλικά χωρίς να γνωρίζει κανείς με ποιανού εντολή και που πάνε τα υλικά αυτά.

    Ο πρόεδρος της MIG χαρακτήρισε σκάνδαλο το μνημόνιο Ελλάδος-Τουρκίας, που υπεγράφη επί προηγούμενης κυβέρνησης και βάσει αυτού δόθηκε η γραμμή Αθήνα-Κωνσταντινούπολη στην Aegean. Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι οι δηλώσεις που έχει κάνει ο ίδιος για το θέμα αυτό βασίζονται στις καταγγελίες που έχει κάνει προεκλογικά ο κ. Σηφουνάκης και οι συνδικαλιστές της Ολυμπιακής.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της Οικονομίας ο κ. Βγενόπουλος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομιμικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, χαρακτηρίζοντας «εθνική ντροπή» την παραποίηση των στοιχείων του ελλείμματος, γεγονός που έχει κάνει την Ελλάδα «περίγελο της Ευρώπης» και το οποίο, όπως τόνισε ισοδυναμεί με 10.000 βατοπέδια και 50.000 siemens. Και αυτό το σκάνδαλο, θα μείνει ατιμώρητο, διερωτήθηκε.

    Τέλος, αναφέρθηκε και στη «διαχρονική ανεπάρκεια του κράτους» φέρνοντας ως παράδειγμα ότι από το 1984 η οργάνωση «Φλόγα» για παιδιά με καρκίνο, προσπαθούσε να προμηθευτεί ένα μηχάνημα ακτινοβολιών. Το μηχάνημα το αγόρασε η MIG, αλλά το νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού δεν επέτρεψε να το τοποθετήσει. Τελικά το μηχάνημα τοποθετήθηκε στο Υγεία και τα παιδιά κάνουν τη θεραπεία εντελώς δωρεά.

    Απάντηση κ.κ. Ρέππα - Σηφουνάκη στον Α. Βγενόπουλο

    Πλήρη κάλυψη στον κ. Νίκο Σηφουνάκη παρείχε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας, σχετικά με τα όσα του κατήγγειλε ο πρόεδρος της MIG.

    "Ο κ. Σηφουνάκης είναι πολιτικά υπερεπαρκής για το συγκεκριμένο υπουργείο και για την κυβέρνηση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας επαναλαμβάνοντας ότι όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου του έχουν στόχο τη νομιμότητα. "Η ηγεσία του υπουργείου είναι μία και ταυτισμένη όπως μία είναι και η ηγεσία της κυβέρνησης", πρόσθεσε ο κ.Ρέππας.

    Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι αποστέλλει τη σημερινή ομιλία του κ. Βγενόπουλου στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή προκειμένου να εξετάσει και να ελέγξει τα καταγγελλόμενα και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Υπάρχουν συντεταγμένα όργανα στα οποία θα έπρεπε να απευθυνθεί ο κ. Βγενόπουλος, τόνισε ο υπουργός ΥΜΔ ο οποίος παράλληλα μίλησε για επιχειρηματικά συμφέροντα που πολλές φορές συγκρούονται.

    Από την πλευρά του ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Οδυσσέας Βλάμης απάντησε στα όσα κατήγγειλε σήμερα ο πρόεδρος της MIG.

    Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ.Βλάμη ο αποκλεισμός της Ο.Α. από τον προσωρινό διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι η εταιρία κατέθεσε προσφορά "υπό όρους", δηλαδή συνδυασμένες μεταφορές, κάτι που δεν επιτρέπουν οι όροι του διαγωνισμού. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι εάν η ΟΑ είχε καταθέσει κανονική προσφορά θα έπαιρνε τις 21 από τις 24 άγονες γραμμές.

    Ο κ. Βλάμης τόνισε επίσης ότι η διαδικασία διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές έχει δύο πλαίσια, το εθνικό και το κοινοτικό. Σημείωσε επίσης ότι ο διαγωνισμός που ακυρώθηκε λόγω των εκλογών δεν προσβλήθηκε από κανέναν ως προς τη διαδικασία. Για το θέμα της ρύπανσης των αεροσκαφών είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη συνολικό θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μάλιστα συμπληρώνοντας ο κ. Ρέππας είπε ότι ζήτησε από την ΕΕ οδηγίες για τους όρους που πρέπει να υπάρχουν σχετικά με τους ρύπους των αεροσκαφών αλλά η ΕΕ δεν απάντησε.

    Ο διοικητής της ΥΠΑ επιβεβαίωσε ότι η ΟΑ είχε καταθέσει προσφορά για τις 16 άγονες γραμμές με μηδενική επιδότηση ενώ για τις υπόλοιπες οχτώ ζητούσε 5,9 εκατ. ευρώ τη στιγμή που πριν από ένα χρόνο το ανάλογο ποσό ήταν 4,8 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε επίσης ότι σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες ισχύει μόνο για το μεγάλο διαγωνισμό η απαγόρευση του Wet Lease δηλαδή της πλήρους μίσθωσης αεροσκαφών, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το μικρό διαγωνισμό.

    Σε ό,τι αφορά το νέο διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί για τις εννέα εναπομείνασες άγονες γραμμές, καθώς οι 15 έχουν κατακυρωθεί σε τρεις εταιρίες ο διοικητής της ΥΠΑ δήλωσε ότι η ΟΑ αυτή τη φορά κατέθεσε προσφορά χωρίς όρους και ότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί σε περίπου μία εβδομάδα.

    Ανακοίνωση της Aegean

    Στο ζήτημα των άγονων γραμμών, αναφέρθηκε και η Aegean σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία επισημένει ότι το ενδιαφέρον της εταιρείας για τις γραμμές αυτές παραμένει αμείωτο, ενώ κάνει λόγο για απόρριψη της προσφοράς της "με ασήμαντη αιτιολογία που θεωρούμε ήταν λάθος της επιτροπής διαγωνισμών της ΥΠΑ". «Το ενδιαφέρον της Aegean για την εξυπηρέτηση των προορισμών αυτών παραμένει αμείωτο και η συμμετοχή της στον διαγωνισμό για την διετή κάλυψη από 1/4/2010-31/3/2012, που μόλις δημοσιεύθηκε για τις αρχές του επόμενου έτους, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», καταλήγει η ανακοίνωση της Aegean.

    [04] Αναβάθμιση της ΓΓΠΣ σε Κέντρο

    Την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων σε Κέντρο, για το σύνολο των υπηρεσιών του δημοσίου, εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την επίσκεψή του στο κτίριο της ΓΓΠΣ.

    Μιλώντας προς τους εργαζόμενους, παρουσία του νέου γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλη, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η ΓΓΠΣ θα γίνει ο κεντρικός αποθετήρας του δημοσίου, όπως για παράδειγμα με τη θέσπιση της ενιαίας αρχής για την πληρωμή όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

    Είπε επίσης, ότι στη ΓΓΠΣ υπάρχει θησαυρός πληροφοριών, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί.

    Αναφερόμενος στο ισχύον φορολογικό σύστημα της χώρας, ο κ. Παπακωνσταντίνου το χαρακτήρισε άδικο, καθώς όπως είπε, πληρώνουν μονίμως οι ίδιοι, ενώ τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου δεν δαπανώνται σωστά.

    Χαρακτήρισε επίσης ανορθολογική τη Δημόσια Διοίκηση της χώρας. Σχετικά με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημοσιονομικό έλλειμμα ο υπουργός Οικονομικών είπε, ότι πρέπει να γίνει μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή όχι γιατί μας το επιβάλει κάποιος, αλλά γιατί τελικά το κόστος επωμίζεται ο Έλληνας φορολογούμενος. Και πρόσθεσε, ότι οι πολίτες έχουν πλέον αντιληφθεί την αναγκαιότητα των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση.

    Ζήτησε τέλος, τη συνεργασία όλων για να περιθωριοποιηθούν οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί.

    Ο υπουργός Οικονομικών είχε, επίσης, συνάντηση με τους προέδρους του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Γιέργκελν Τούμαν.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρέπει να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις με ανταγωνιστικό και θεσμικό πλαίσιο. Πρόσθεσε, δε, ότι οι ξένοι επενδυτές δεν είναι εισβολείς, είναι σύμμαχοι που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη.

    Ερωτηθείς για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι τα δανεικά και τα ψέματα τελείωσαν. Το κόστος για να επιλυθούν τα προβλήματα είναι μεγάλο και πρέπει να το επωμιστούν όλοι. Προέχει το εθνικό και όχι το ατομικό και συντεχνιακό συμφέρον είπε ο κ. Δασκαλόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Βιομηχάνων είπε ότι αυτή την περίοδο για την ελληνική οικονομία προέχει η οικονομική σταθεροποίηση.

    Δήλωσε επίσης ότι χρειάζεται συνεργασία πολιτικών και επιχειρηματιών για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, καθώς είναι λάθος εάν νομίζουν οι πολιτικοί ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους το πρόβλημα αυτό.

    [05] Εμβόλιο-Ικανοποίηση από την προσέλευση

    Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι υπεύθυνοι του Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης Νοσημάτων από την προσέλευση και τον εμβολιασμό νοσηλευτών και γιατρών που ξεκίνησε χθες στη χώρα μας.

    Οπως εκτιμούν έχουν καμφθεί σε μεγάλο βαθμό οι όποιες αντιρρήσεις που αφορούσαν κυρίως στην ασφάλεια του εμβολίου, υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μετά την ενημέρωσή τους και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι εμβολιασμοί θα προχωρήσουν χωρίς προβλήματα.

    Το εμβόλιο έκανε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία δήλωσε ότι εμβολιάστηκε για να στηρίξει όλη αυτή την προσπάθεια και εξήγησε ότι το όπλο μας κατά της νέας γρίπης είναι το εμβόλιο.

    Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν υπάρχουν σκέψεις για να αλλάξει η πολιτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι στιγμής στα σχολεία και αφορά τη νέα γρίπη είπε ότι δεν υπάρχει νέος σχεδιασμός αλλά οι επιστήμονες παρακολουθούν την επιδημιολογία του φαινομένου και δεν απέκλεισε να ληφθούν επιπλέον μέτρα εάν χρειαστούν.

    Από την πλευρά της η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία σε σημερινή συνέντευξη Τύπου τάχθηκε υπέρ της χρήσης του εμβολίου ως μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Ο πρόεδρος της Εταιρίας κ. Κ. Γουργουλιάνης, αφού εξήγησε ότι ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του αλλά οι επίσημοι φορείς ενημερώνουν για το εμβόλιο είπε ότι, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν αλλά η σύσταση είναι σαφής προς τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ότι είναι επιβεβλημένο να κάνουν το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης.

    Από την πλευρά τους άλλοι εκπρόσωποι της Πνευμονολογικής Εταιρίας τόνισαν ότι είναι κακή ιατρική πρακτική να συμβουλεύσεις κάποιον με χρόνιο πνευμονολογικό πρόβλημα να μην κάνει το εμβόλιο, όπως επίσης είναι αντίστοιχα κακή πρακτική να μην τον συμβουλεύσεις να το κάνει.

    Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία συνέστησε σε όλους τους καπνιστές άνω των 40 ετών να κάνουν μία σπιρομέτρηση, καθώς πολλοί από αυτούς μπορεί να μην γνωρίζουν ότι πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κάτι που θα πρέπει να διαγνωστεί και ενόψει της νέας γρίπης, καθώς αυτό και μόνο τους κάνει περισσότερο ευάλωτους απέναντι στη νόσο.

    Οι επιστήμονες για μια ακόμη φορά τόνισαν ότι ο μεγάλος "ένοχος" για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι το κάπνισμα και τάχθηκαν υπέρ της ολικής απαγόρευσης εάν αυτή τελικώς προωθηθεί ως μέτρο από το υπουργείο Υγείας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι επιστήμονες κατά μέσο όρο όλοι οι Αθηναίοι ανεξάρτητα από το αν καπνίζουν ή όχι κάνουν χρήση δύο έως τριών τσιγάρων την ημέρα καθώς σε όλους τους χώρους υπάρχουν καπνιστές.

    [06] "Νέα σφαγή στα δικαιώματα"

    Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν κατηγορηματικά την πολυχρησιμοποιημένη βιτρίνα του «κοινωνικού διαλόγου» και να γυρίσουν την πλάτη σε όσους συμμετέχουν σε αυτόν, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Κάνει λόγο για "νέα σφαγή στα ασφαλιστικά δικαιώματα που έχει αποφασιστεί στην ΕΕ εδώ και χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ το έλλειμμα, που τώρα χρησιμοποιείται ως άλλοθι, δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Τα ταμεία άδειασε και συνεχίζει να τα αδειάζει η θρασύτατη ληστεία που υφίστανται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες επί δεκαετίες".

    Για τον ΣΕΒ

    "Για μια ακόμη φορά ο ΣΕΒ δείχνει την ικανοποίηση του για τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες που απολαμβάνουν γιγάντια κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια, απαιτούν τώρα από τους εργαζόμενους να πληρώσουν και τα χρέη που αυτοί δημιούργησαν", αναφέρει σε άλλη ανακοίνωση το ΚΚΕ.

    [07] "Κυνήγι μαγισσών"

    «Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα... Ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά έταζε "λαγούς με πετραχήλια" και σήμερα γίνεται "λαγός" των προεκλογικών του υποσχέσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., αναφορικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να αυξήσει τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση και να εξισώσει σταδιακά τα όρια ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

    Σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία τόνισε: «Το οποιοδήποτε κυνήγι μαγισσών δεν πρόκειται να μας βγάλει απ' το τέλμα. Η μόνη λύση είναι να παράγουμε περισσότερα απ' όσα καταναλώνουμε. Ή θα αναγκασθούμε ν' αυξήσουμε τις αποδόσεις ή θα υποχρεωθούμε να χάσουμε κάτι απ' αυτά που έχουμε σήμερα"

    [08] Πρωτοβουλίες για διεύρυνση

    Τη διαμόρφωση "μιας πλατιάς επιτροπής στην οποία να συμμετέχουν μέλη συνιστωσών και μη ενταγμένοι σύντροφοι και συντρόφισσες, αλλά και άλλοι εκτός ΣΥΡΙΖΑ που ενδιαφέρονται για την ενότητα και τη συνεργασία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας, η οποία θα ανοίξει ένα πλατύ διάλογο", προτείνει στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και την Πανελλαδική Σύσκεψη η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, με την Πολιτική της Απόφαση, το πλήρες κείμενο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Ειδικότερα η ΚΠΕ προτείνει :

    Α) Συγκεκριμένα βήματα, μέτρα και πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στη περαιτέρω διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά και οργανωτικά με δυνάμεις :

    1) του σοσιαλιστικού χώρου που αποδεσμεύονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    2) με άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς που δεν συμμετέχουν μέχρι σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ .

    3) με δυνάμεις που κινούνται στον ευρύτερο οικολογικό χώρο.

    Β) Την ανάγκη να υπάρξει και στη πράξη εκτός του πλουραλισμού των απόψεων και ο πλουραλισμός στη παρουσία στα ΜΜΕ και στις πολιτικές πρωτοβουλίες των δυνάμεων που συγκροτούν το ΣΥΡΙΖΑ ( Γραφείο Τύπου, περιοδικό κ.λ.π. ).

    Γ) Τη σε βάθος διερεύνηση των προοπτικών και των δυνατοτήτων - χωρίς στενά χρονικά όρια - της ανασύνθεσης της Ριζοσπαστικής Ανανεωτικής Αριστεράς και της Οικολογίας.

    Η Επιτροπή αυτή προτείνεται να είναι απαλλαγμένη από τις ευθύνες της καθημερινής δουλειάς της Γραμματείας, έτσι ώστε να μην δημιουργεί εμπόδια στη σημερινή λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η Πολιτική Απόφαση τονίζει ότι η επιλογή της συνεργασίας των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας εντάσσεται στη στρατηγική της ενότητας όλων των δυνάμεων της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας, συγκροτείται δε ως μία πολιτική συνεργασία κομμάτων, κινήσεων και ανένταχτων πολιτών όπου ο καθένας, συλλογικότητα ή μέλος διατηρεί την αυτονομία του.

    Η απόφαση επισημαίνει ότι προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες,πρέπει με ειλικρίνεια να αναζητήσει την πολιτική, οργανωτική και κινηματική του φυσιογνωμία,να αλλάξει ριζικά να γίνει πιο δημοκρατικός, πιο συμμετοχικός, πιο ευέλικτος, πιο ανοιχτός, όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν πληροφόρηση, γνώση και συμμετοχή στις αποφάσεις.

    Αναγκαία προϋπόθεση για την περαιτέρω δημοκρατική εμβάθυνση αλλά και την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος είναι η ανασυγκρότηση και η ουσιαστική λειτουργία του. Δηλαδή:

    oι Τοπικές Συνελεύσεις με Συντονιστικές Επιτροπές (Γραμματείες) σε επίπεδο Νομών, πόλεων, κωμοπόλεων, χωριών.

  • Σε όλους τους κλάδους εργαζομένων και στους χώρους δουλειάς.

  • Εκεί που δουλεύει, σπουδάζει και ζει η Νεολαία.

  • Στον αγροτικό πληθυσμό.

    Σύμφωνα με την απόφαση, ολα τα μέλη των συνιστωσών είναι αυτομάτως και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η κάρτα μέλους κάθε συνιστώσας είναι ταυτόχρονα και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα σώματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι:η Πανελλαδική Σύσκεψη και η Γραμματεία.

    [09] Προτάσεις για τις προσλήψεις

    Ανοικτός σε θετικές προτάσεις για την όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή ενός συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο απολύτως διαφανούς και αξιοκρατικού, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, ενημερώνοντας τους βουλευτές της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης για το πρώτο προσχέδιο της νέας κυβέρνησης που θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και αφορά στις προσλήψεις στο Δημόσιο.

    Το προσχέδιο στοχεύει, όπως προσδιόρισε ο υπουργός, αφενός να υπαγάγει όλες τις προσλήψεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στο ΑΣΕΠ, αφετέρου να αποκαταστήσει άδικες και εσωτερικές ανισορροπίες στο υπάρχον σύστημα και, τέλος, να αποκαταστήσει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, συνάντησε κατ' αρχήν θετικές πρώτες γνώμες.

    Βασικές τομές είναι η υπαγωγή και των προσλήψεων στη Βουλή, στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας στις διαδικασίες του νόμου 2190/94, με εξαιρέσεις απλώς του ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Ακολουθούν κατάργηση της διενέργειας προφορικής συνέντευξης ως βασικού κριτηρίου πρόσληψης, κατάργηση της προσαύξησης κατά 50% των μονάδων λόγω εμπειρίας, τροποποίηση του καθεστώτος μοριοδότησης καθώς και των κριτηρίων για την απασχόληση με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου. Αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τις μισθώσεις έργου καθώς και αυτό για το διορισμό διακριθέντων αθλητών στο δημόσιο.

    Ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε απόλυτη διαφωνία με την κατάργηση της προφορικής συνέντευξης, χαρακτηρίζοντας λάθος την αλλαγή, ενώ διεφώνησε και με την κατάργηση της προσαύξησης της μοριοδότησης, ως απαραίτητης (ισοδύναμου αποτελέσματος) για τους συμβασιούχους που απασχολούνται ως σήμερα που δεν μονιμοποιήθηκαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου του π.δ. 184/2004. Χαρακτήρισε επίσης ευθέως αντισυνταγματική την κατάργηση της συνάφειας του μεταπτυχιακού τίτλου.

    O κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε θετική, αλλά ενδεχομένως μη πρακτική την εξαγγελία ότι δεν θα μπορούν να γίνουν δεκτές νέες συμβάσεις έργου, αν υπάρχουν σε ένα φορέα κενές οργανικές θέσεις. Ρώτησε επίσης τον υπουργό, αν επιμένει στην άποψη που είχε εκφράσει προεκλογικά για μετατροπή των εργασιακών σχέσεων αορίστου χρόνου σε θέσεις μονίμων.

    - Δεν είναι δυνατόν η προσδοκία για απασχόληση στο δημόσιο να είναι διαχρονικά αντικείμενο ρουσφετιού ή ομηρείας, τόνισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιώργος Μαυρίκος, και υπογράμμισε, ότι το κόμμα του δεν θεωρεί ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα λυθούν τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο.

    Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Θανάσης Πλεύρης εξέφρασε προβληματισμό με το αν είναι σωστό για το κύρος τους να οδηγηθούν οι προσλήψεις της Βουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας υπό το ΑΣΕΠ. Ο ίδιος σημειώνοντας ότι ήδη είναι πάρα πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι, πρότεινε να υπάρξει εξορθολογισμός των ήδη κενών οργανικών θέσεων.

    Προέχει η καταγραφή των αναγκών και η υπάρχουσα κατάσταση στο Δημόσιο, υποστήριξε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης, που συμφώνησε με τον κ. Παυλόπουλο (όπως και ο πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Σκανδαλίδης) και για την ανάγκη μεταβατικού χρόνου μέχρι την κατάργηση της μοριοδότησης λόγω προϋπηρεσίας, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η συνέντευξη σε εξαιρετικά ειδικές περιπτώσεις.

    Θέση, τέλος, όλων όσοι έλαβαν το λόγο ήταν ότι ορθά μετατίθενται όλες οι προσλήψεις υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ, αλλά η ίδια η ανεξάρτητη αρχή θα πρέπει να εξασφαλίσει επάρκεια στη στελέχωση και στην υποδομή.

    Ανταπαντώντας ο υπουργός είπε ότι πολλά από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο έχουν υπαγορευτεί από το ΑΣΕΠ, παρά τις προθέσεις του υπουργείου (όπως για την κατάργηση της συνάφειας στα μεταπτυχιακά) και θα επανεκτιμηθούν. Τέλος, συμφώνησε, ότι σε κάθε περίπτωση είναι ήδη ειλημμένες οι αποφάσεις για ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές το ΑΣΕΠ.

    [10] Στον εισαγγελέα ο Ριζάι

    Σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα ο Αλβανός δραπέτης Αλκέτ Ριζάι, καθώς και η σύντροφός του Σούλα και ένα ακόμη νεαρό ζευγάρι Αλβανών που συνελήφθησαν σε μεζονέτα την οποία είχαν νοικιάσει για κρησφύγετο στο Ανω Σούλι, Μαραθώνα.

    Τη μονοκατοικία είχε νοικιάσει την περασμένη Παρασκευή η σύντροφος του δραπέτη, η οποία εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτρια καταστημάτων με ρούχα στο κέντρο της Αθήνας, με το όνομα Χριστίνα Πετρίδη και παρουσίασε το Ριζάι ως εξάδελφό της από τη Γερμανία στους ιδιοκτήτες του σπιτιού, που μένουν στην Κηφισιά.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν πληροφορίες, ότι ο καταζητούμενος κακοποιός και η φίλη του κινούνταν στην ευρύτερη βορειοανατολική Αττική, αλλάζοντας συνεχώς κρησφύγετο και εντοπίστηκαν σχεδόν αμέσως στο τελευταίο τους κρησφύγετο, χάρις στη συνεργασία της αστυνομίας με άλλες αρχές.

    Στις 7.10 σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής Ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος, έγινε έφοδος από ειδική δύναμη της ΕΚΑΜ, η οποία περικύκλωσε το σπίτι και κάλεσε τον καταζητούμενο να παραδοθεί.

    Ο Ριζάι αιφνιδιάστηκε και δεν έφερε καμιά αντίσταση, ενώ μετά από διαπραγματεύσεις περίπου μισής ώρας παρέδωσε τον οπλισμό που είχε στο σπίτι και μαζί με τους συνεργούς του ακολούθησε χωρίς αντίσταση τους αστυνομικούς.

    Σε έρευνα που διενεργήθηκε στη μονοκατοικία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα καλάσνικοφ και ένα αυτόματο σκόρπιον, δυο πιστόλια, πέντε χειροβομβίδες, πολλά φυσίγγια πυροβόλων όπλων και άλλος οπλισμός.

    Επίσης, κατασχέθηκαν δυο αυτοκίνητα και ειδικότερα μια θωρακισμένη μερσεντές που είχε κλαπεί από τράπεζα και ένα σμάρτ κλεμμένο από την περιοχή Παγκρατίου.

    Ο δραπέτης και η φίλη του είχαν στην αυλή του σπιτιού δυο σκυλιά αλλά η έφοδος της αστυνομίας ήταν ακαριαία και δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν στα γαυγίσματά τους.

    Μέχρι στιγμής, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να δείχνουν ότι ο επίσης καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας, ο οποίος είχε αποδράσει μαζί με το Ριζάι με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό είχε επαφές μαζί του τον τελευταίο καιρό.

    Με τη σύλληψη του Ριζάι κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο για την αστυνομία, η οποία προσανατολίζεται πλέον στον εντοπισμό και τη σύλληψη του Βασίλη Παλαιοκώστα.

    Εξάλλου, χθες το απόγευμα συνελήφθη από την ασφάλεια ο ιδιοκτήτης της θωρακισμένης Mercedes που κατασχέθηκε από τον Αλκέτ Ριζάι.. Πρόκειται για τον αδελφό 36χρονου ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από λίγο καιρό έξω από την καφετέρια ιδιοκτησίας του στο Γαλάτσι.

    Το θωρακισμένο αυτοκίνητο είχε αγοράσει ο δολοφονηθείς, ο οποίος είχε απασχολήσει την αστυνομία για εκβιάσεις και άλλα αδικήματα, και στη συνέχεια πέρασε στην κατοχή του αδελφού του. Σύμφωνα με την αστυνομία, αυτός το παραχώρησε στον Ριζάι, παρά το γεγονός ότι γνώριζε ποιός είναι και ότι καταζητείτο.

    Σήμερα θα οδηγηθεί και αυτός στον εισαγγελέα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 November 2009 - 7:30:42 UTC