Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ανάκαμψη από το 2011"
  • [02] Mείωση της φαρμακευτικής δαπάνης
  • [03] 50 χρόνια Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
  • [04] Αιολικά πάρκα σε Εύβοια - Κυκλάδες
  • [05] Ο Χέρμαν Φαν Ρομπέι ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • [06] Έρευνα για καλλυντικά
  • [07] Συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας
  • [08] Δοκιμαστική ήχηση συναγερμού

  • [01] "Ανάκαμψη από το 2011"

    Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας αναμένεται από το 2011, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ που εδόθησαν στη δημοσιότητα. Τη δυνατότητα όμως αυτή ο ΟΟΣΑ τη συνδέει με δύο βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει αποφασιστικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού» και δεύτερον ότι η διεθνής συγκυρία με την ανάπτυξη που ξεκίνησε ήδη από τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ, ιδιαίτερα στην Ασία, θα βοηθήσει ώστε να συμπαρασυρθεί και η Ελλάδα.

    Ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει ότι η οικονομική κρίση έφθασε στην Ελλάδα πιο αργά και σε μικρότερη ένταση από τον μέσον όρο απβ ό,τι στις άλλες χώρες-μέλη του οργανισμού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις: Το 2009 θα κλείσει με ένα δημόσιο χρέος που θα ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ και με ένα έλλειμμα του Δημοσίου που θα φθάσει το 12,75 % του ΑΕΠ, ενώ οι αρχικές προβλέψεις το τοποθετούσαν στο 3,75 % του ΑΕΠ.

    Στην εντυπωσιακή κατολίσθηση συνέβαλε, μεταξύ άλλων, και η ένταξη των χρεών του Δημόσιου, σε προμηθευτές, επιχειρήσεις και νοσοκομεία. Το έλλειμμα αυτό θα μειωθεί στο 9,75% το 2010, χάρις στα προσωρινά έκτακτα μέτρα που πάρθηκαν το 2009, με την λήξη τους όμως, το έλλειμμα θα ανέβει στο 10% του ΑΕΠ το 2011.

    Τα στοιχεία αυτά «επιβεβαιώνουν τον επείγοντα χαρακτήρα των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για μία μακρόχρονη εξυγίανση των οικονομικών» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

    Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα πρέπει να αποβλέπουν «στην εξάλειψη των διαρθρωτικών ελλειμμάτων, στην υιοθέτηση πιο περιοριστικών δημοσιονομικών κανόνων και στην αυστηροποίηση της επιτήρησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από ανεξάρτητο οργανισμό».

    Σε ό,τι αφορά στην οικονομική δραστηριότητα, η έκθεση προβλέπει «καθίζηση για το τέλος του 2009 και τις αρχές του 2010». Η παραγωγική δραστηριότητα έχει μειωθεί εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η μείωση των εισπράξεων από τον τουρισμό και τις θαλάσσιες μεταφορές θα έχει αντίκτυπο στις εξαγωγές.

    Οι επενδύσεις, ιδιαίτερα στον οικοδομικό τομέα, είχαν σαφή πτώση λόγω του περιορισμού των δανειοδοτήσεων και της έλλειψης εμπιστοσύνης. Η κατανάλωση των νοικοκυριών υποφέρει από τις δυσκολίες στην αγορά εργασίας αλλά και του δανειοπιστωτικού συστήματος. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ανεργία θα εγκατασταθεί στο 10,5% το 2010 και δεν θα αρχίσει να μειώνεται παρά στο τέλος του 2011. Παράλληλα το έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να παραμείνει υψηλά, στο 10% του ΑΕΠ.

    Στα μέσα του 2009 ο πληθωρισμός έφθασε στην Ελλάδα στο «ιστορικά χαμηλότερο σημείο» για να επανορθωθεί τον Οκτώβριο του 2009. «Η συνεχής μείωση της ανταγωνιστικότητας» λέει ο ΟΟΣΑ «λόγω των πληθωριστικών διαφορών με τις χώρες της ευρωζώνης κινδυνεύει επίσης να δυσκολέψει την ανάκαμψη». Μία άλλη δυσκολία για την Ελλάδα μπορεί να προέλθει από τους εμπορικούς της εταίρους στην Νότιοανατολική Ευρώπη και τους ρυθμούς ανάπτυξης που οι χώρες αυτές θα επιτύχουν ή όχι.

    Για να αντιμετωπισθούν οι δύσκολοι καιροί, ο ΟΟΣΑ προτείνει :

    - Να δράσει άμεσα η νέα κυβέρνηση, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό τομέα, στο σύστημα υγείας και τις συντάξεις, για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού.

    - Να προχωρήσει στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας με στόχο μεγαλύτερη ευκινησία (flexibility) και στην μεταρρύθμιση της αγοράς των προϊόντων.

    - Να μειώσει αυστηρά τις δαπάνες και να πετύχει την πάταξη της γενικευμένης φοροδιαφυγής.

    Στόχος, λέει ο ΟΟΣΑ, είναι να αποκατασταθεί βραχυπρόθεσμα η εμπιστοσύνη και να μπουν τα θεμέλια για μια πιο δυναμική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.

    [02] Mείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

    Σε αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τον τομέα του φαρμάκου, με στόχο την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για νοικοκυριά, ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία προχωρά η κυβέρνηση. Σε ανακοινώσεις που έγιναν από τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο, και τα τρία υπουργεία αναλαμβάνουν δράσεις που θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2010 με εμφανή αποτελέσματα στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

    Όπως ανακοίνωσε η κα Ξενογιαννακοπούλου, τα χρέη των νοσοκομείων έχουν φτάσει στα επτά δισεκ. ευρώ και με την πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση υπήρξε ασυδοσία λόγω της κατάργηση της λίστας, και παλινωδία στην τιμολόγηση, που με τη σειρά της οδήγησε σε αύξηση 15% στη συνταγογράφηση.

    Η υπουργός ανέφερε ότι προωθείται νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τα νοσοκομεία με επαναφορά, επικαιροποίηση και καλύτερη εφαρμογή της λίστας φαρμάκων, με μειοδοτικούς διαγωνισμούς μέσω ηλεκτρονικού ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος, που θα εποπτεύεται και θα διασυνδέεται με τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ, ενώ θα προωθηθεί και Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων που θα αφορά στη μείωση της τιμής από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι κοινή επιστημονική επιτροπή μελετά τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να απέλθουν.

    Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και ότι μέσω του συγκεκριμένου υπουργείου προωθούνται άμεσα 5 μέτρα:

    -πάγωμα των τιμών στα φαρμακευτικά σκευάσματα (470) για τα οποία έχουν ζητήσει αύξηση οι βιομηχανίες,

    -συνολική επανατιμολόγηση για τα περίπου 6000 φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά μας (η προηγούμενη είχε γίνει το 1997) και οι νέες τιμές του θα καθοριστούν με το πρώτο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα εκδοθεί μέσα στο 2010 και υπολογίζεται ότι θα είναι το Φεβρουάριο.

    -Αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων, τα οποία σήμερα κοστολογούνται στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων. Η κοστολόγησή τους θα γίνεται όπως και των πρωτοτύπων, με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ. Όπως σχολίασε η υπουργός, η τιμή που έχουν σήμερα είναι ένας από τους λόγους για την χαμηλή διείσδυσή τους στην αγορά που φτάνει μόνο στο 15%.

    -Για τα 89 ακριβά φάρμακα θα υπάρξει μείωση τιμής από 1 Ιανουαρίου 2010 και το ποσοστό της μείωσης θα καθοριστεί με αγορανομική διάταξη και μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

    -Μέσω του ΕΣΠΑ θα υπάρξουν ειδικές δράσεις για να στηριχθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα φαρμακεία και στα ιατρεία, και προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού του κλάδου, με έμφαση στην έρευνα και την τεχνολογία και με απώτερο σκοπό την εξωστρέφεια του κλάδου.

    Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, από την πλευρά του, τόνισε ότι το «σύστημα είναι άρρωστο» και ανέφερε ότι, από τα στοιχεία του υπουργείου, η δαπάνη -κατά προσέγγιση- των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, εκτός του Οίκου του Ναύτη, σε ότι αφορά στα ιδιωτικά φαρμακεία φτάνει στα 4,5 δισεκ. Ευρώ, και με μια προσέγγιση για τα νοσήλια, που πρέπει να λάβουν οι ασφαλισμένοι με έγκριση από το φαρμακείο, φτάνει στα πέντε δισεκ. ευρώ, και όπως είπε, «ο υπολογισμός αυτός αφορά μόνο στο ΙΚΑ». Πρόσθεσε ότι η λύση του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας, χωρίς εμπεριστατωμένη λύση στον τομέα του φαρμάκου δεν είναι αποδεκτή, και σημείωσε ότι για τη βελτίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται από 1ης Μαΐου 2010, ξεκινάει η εφαρμογή ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης που θα εξασφαλίζει 100% έγκυρη στατιστική για το ποιος συνταγογραφεί, τι συνταγογραφεί και σε ποιο φαρμακείο εκτελείται η συνταγή.

    Από τη δράση αυτή προϋπολογίζεται συγκράτηση δαπανών 250 εκατ. ευρώ μόνο για το ΙΚΑ, ενώ στο σύστημα αυτό υπολογίζεται ότι θα μετάσχει εκτός από το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ, δηλαδή το σύστημα αυτό θα αφορά στο 70% των ασφαλισμένων. Για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, επειδή διαπιστώθηκε αξεπέραστο νομικό πρόβλημα, μετά από σύσκεψη με τους εκπροσώπους των άλλων ταμείων. αποφασίστηκε με έναρξη την ίδια ημερομηνία να εφαρμοστεί ηλεκτρονικός τρόπος ελέγχου της συνταγογράφησης και σε αυτά τα ταμεία αλλά αυτό θα γίνει μέσω της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης)

    Τέλος ο υπουργός είπε ότι θα προωθηθεί και εγκύκλιος που θα αφορά στην τιμή και τον τρόπο προμήθειας του ακριβού φάρμακου.

    [03] 50 χρόνια Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

    Αν και πενήντα ετών το φεστιβάλ έχει ακόμη πολύ δυναμική. «Είναι ένας εφηβικός 50ρης» που προχωρά μπροστά. Αυτό δήλωσε ο διεθνούς φήμης ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς και πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο κ.Χωραφάς μίλησε στην κάμερα του εθνικού πρακτορείου και στην Νικόλ Καζαντζίδου για την επετειακή διοργάνωση του 50ου φεστιβάλ και κατέθεσε τον προβληματισμό του για την πορεία του σινεμά. Αναφερόμενος στην απουσία μεγάλου τμήματος των Ελλήνων δημιουργών, είπε ότι είναι μέρος του διαλόγου που προασπίζεται και υπηρετεί ο ίδιος ο θεσμός.

    Μίλησε ακόμη για τα προσωπικά επαγγελματικά του σχέδια και δήλωσε ότι φέτος αποχαιρετά με νοσταλγία το Φεστιβάλ αλλά θα συνεχίζει να υπηρετεί τον κινηματογράφο από όποια θέση και αν βρίσκεται.

    Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γ.Χωραφά

    Βράβευση της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου

    "Το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να μεταφερθεί στην Αθήνα; Μόνο πάνω από το πτώμα μου", είχε απαντήσει ο ιδρυτής του, Παύλος Ζάννας, στη Μελίνα Μερκούρη, όταν εκείνη ως υπουργός Πολιτισμού του το είχε προτείνει.

    Είχε προηγουμένως εκμυστηρευτεί την ιδέα της στο σύμβουλο Κινηματογραφίας, τότε, Μάνο Ζαχαρία, ο οποίος τη συμβούλεψε "να περιμένει πρώτα την αντίδραση του Ζάννα".

    Μνήμες, πληροφορίες, σκόρπιες καταθέσεις διακινούνται αυτές τις μέρες στο επετειακό 50ό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που σημαδεύεται από την απουσία της πλειοψηφίας των Ελλήνων σκηνοθετών, οι οποίοι απέχουν όχι μόνο από το φεστιβάλ αλλά και από τα κρατικά βραβεία, με αίτημα την ψήφιση και εφαρμογή του εκσυγχρονισμένου νέου νόμου για τον κινηματογράφο.

    Αυτές τις ημέρες, ο πρόεδρος Γιώργος Χωραφάς και η διευθύντρια του φεστιβάλ Δέσποινα Μουζάκη, βραβεύουν ανθρώπους και φορείς που συνέβαλαν στην ίδρυση και ενδυνάμωση του φεστιβάλ: τη μνήμη του Παύλου Ζάννα, τον Νίκο Κούνδουρο, τον Μάνο Ζαχαρία, τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, τον Δημήτρη Χαρίτο και άλλους που στήριξαν το φεστιβάλ από την ίδρυσή του το 1960.

    Χθες, το φεστιβάλ τίμησε την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) για την "κοινή πορεία και αμφίδρομη σχέση του φεστιβάλ με τους κριτικούς", όπως είπε ο Γιώργος Χωραφάς.

    "Αχαρη δουλειά η τέχνη του κριτικού", ομολόγησε ο κριτικός Ανδρέας Τύρος, ο οποίος παρέλαβε την τιμητική πλακέτα εκ μέρους της ΠΕΚΚ.

    Ο Ανδρέας Τύρος, αφού αναφέρθηκε στους "σταθμούς" του φεστιβάλ που βίωσε και ο ίδιος - εξώστη, αντιφεστιβάλ, τη μεγάλη κρίση στα τέλη του '80, τη διεθνοποίησή του επί Μισέλ Δημόπουλου -, μίλησε για την υποστηρικτική, όπως είπε ο ίδιος, παρουσία της ΠΕΚΚ στον ελληνικό κινηματογράφο και κατέληξε ότι από δω και μπρος το φεστιβάλ θα πρέπει να γίνει "πιο συμβατό με τον μεταϋλικό κόσμο. Δηλαδή, πιο μικρό, πιο έξυπνο, πιο μοντέρνο. Πρέπει να πάψει να είναι σουπερμάρκετ και να αποφασίσει την ταυτότητά του", είπε ο κ. Τύρος.

    Δίπλα του, ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης, από τα ιδρυτικά μέλη της ΠΕΚΚ (1976), υπερασπίστηκε την κριτική κινηματογράφου, λέγοντας ότι είναι πιο αναγκαία τώρα, την εποχή της τηλεόρασης και της κυριαρχίας των ταινιών "ποπ-κορν".

    Εξίσου και ο κριτικός Δημοσθένης Ξιφιλλίνος από το περιοδικό "Εξώστης" που εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη, έδωσε έμφαση στη "στροφή απομάκρυνσης από τον κριτικό λόγο".

    Γκόραν Πασκάλιεβιτς

    Το Χρυσό Αλέξανδρο παρέλαβε χθες ο Γκόραν Πασκάλιεβιτς.Ο διάσημος Σέρβος σκηνοθέτης της "Πυριτιδαποθήκης" αφιέρωσε το βραβείο του στους ηθοποιούς με τους οποίους έχει δουλέψει και γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε, όπως είπε, να κάνει τις ταινίες του.

    "Με λίγα χρήματα, μεγάλη θέληση να γυρίσω ταινίες και με πολύ καλούς ηθοποιούς έκανα την καριέρα μου", ανέφερε σήμερα ο Πασκάλιεβιτς στο "μάστερ κλας" που έδωσε σε φοιτητές και νέους σκηνοθέτες.

    "Μια μικρή ψηφιακή κάμερα σας δίνει όλη την ελευθερία να γυρίσετε ταινίες με λίγα χρήματα. Μην κάθεστε λοιπόν να κλαίτε τη μοίρα σας σε ένα δωμάτιο περιμένοντας να σας εγκρίνουν μεγάλα ποσά. Οι μεγάλοι προϋπολογισμοί διέπονται από όρους. Ο παγκόσμιος κινηματογράφος βρίσκεται σε χέρια μικρών υπολογιστών. Γι' αυτό αν έχετε μια καλή ιδέα πάρτε την ψηφιακή κάμερα στα χέρια σας", παρότρυνε τους νέους ο 62χρονος Πασκάλιεβιτς.

    Ανέφερε σαν παράδειγμα την ταινία του "Ονειρο χειμερινής νύχτας" (το 2004) που τη γύρισε με μια απλή κάμερα "μίνι ντιβί", λίγο μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς.

    Ο Πασκάλιεβιτς ήθελε τότε να μιλήσει όπως είπε, για τον "συλλογικό αυτισμό του σερβικού λαού, που διαδέχθηκε τον εθνικισμό της χώρας του".

    Χθες προβλήθηκε η τελευταία του ταινία "Ταξίδια του μέλιτος".

    [04] Αιολικά πάρκα σε Εύβοια - Κυκλάδες

    Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 400 μεγαβάτ στην Εύβοια και τις Κυκλάδες, μετά τη χθεσινή απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη που αφορά την κατασκευή και χρηματοδότηση του δικτύου μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας.

    Σύμφωνα με την απόφαση η διασύνδεση Νέα Μάκρη - Νότια Εύβοια θα κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ και θα χρηματοδοτηθεί από όσους παραγωγούς έχουν αδειοδοτηθεί να κατασκευάσουν πάρκα αιολικής ενέργειας στην Εύβοια και τις Κυκλάδες.

    Οι επενδύσεις θα υπερβούν τα 500 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να υλοποιηθούν σε ορίζοντα τριετίας. Τα νέα αιολικά πάρκα εκτιμάται ότι θα παράγουν ετησίως περίπου 1,2 εκατομμύρια μεγαβατώρες και με τη λειτουργία τους θα αποφευχθεί η εκπομπή 1 εκατ. τόνων CO2, με όφελος για την Εθνική Οικονομία που υπολογίζεται σε περίπου 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Η απόφαση προβλέπει ακόμη ότι εάν, για οποιονδήποτε λόγο κάποιος παραγωγός αποσυρθεί από τη διαδικασία, δεν υλοποιήσει την επένδυση και αρνηθεί να καταβάλει το ποσό που του αναλογεί, το κόστος θα καλυφθεί από τον μηχανισμό χρέωσης χρήσης του Συστήματος, με ευθύνη του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ). Με τον τρόπο αυτό παρέχεται επαρκής εγγύηση στη ΔΕΗ για την κατασκευή του δικτύου.

    [05] Ο Χέρμαν Φαν Ρομπέι ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Χέρμαν Φαν Ρομπέι, θα είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ στη σύνοδό τους οι ηγέτες των "27".

    Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η Βρετανίδα Κάθριν Άστον, 53 ετών, νυν επίτροπος Εμπορίου, θα είναι η νέα Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις (ΚΕΠΠΑ).

    "Το Συμβούλιο όρισε τον Χέρμαν Φαν Ρομπέι ως πρώτο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον συγχαίρουμε" είπε ο Μπράουν, σημειώνοντας ότι ο Βέλγος πρωθυπουργός έφερε "μια περίοδο σταθερότητας στο Βέλγιο μετά από μήνες αβεβαιότητας".

    Πρόσθεσε ότι η Κάθριν Άστον θα έχει "μια μοναδική θέση στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική για τα επόμενα πέντε χρόνια".

    Υπέρ της διεύρυνσης

    Στην πρώτη δήλωσή που έκανε μετά την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παίξει "ένα σημαντικό ρόλο" στον κόσμο και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της διεύρυνσης της ΕΕ.

    "Η Ευρώπη είναι μια ένωση αξιών και έχει την ευθύνη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον κόσμο" είπε, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την επιλογή του από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι θέλει να περιοριστεί στα καθήκοντά του ως προέδρου του Συμβουλίου -- στο ρόλο δηλαδή του "μεσολαβητή" για την εξομάλυνση των σχέσεων και την επίτευξη συμβιβασμών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ. Διευκρίνισε ότι θέλει να παραμείνει "διακριτικός" και να μην αναλωθεί σε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.

    Ο Φαν Ρομπέι, που θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ στο μέλλον, υπό τον όρο ότι οι υποψήφιες χώρες θα πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

    Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να απαντά σε όσους τον κατηγόρησαν ότι τάσσεται κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Το 2004 (τότε δεν ήταν πρωθυπουργός του Βελγίου) είχε ταχθεί κατά της ένταξης της Τουρκίας και οι δηλώσεις εκείνης ανασύρθηκαν τις τελευταίες ημέρες από το βρετανικό τύπο.

    Η ...απάντηση στον Κίσινγκερ

    Μετά τη χθεσινή απόφασή της, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πει ότι επιτέλους έδωσε απάντηση στο ερώτημα που είχε θέσει κάποτε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ: "Σε ποιόν να τηλεφωνήσω, όταν θέλω να τηλεφωνήσω στην Ευρώπη;"

    Η απάντηση είναι απλή: ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μπορεί πλέον να τηλεφωνεί στη Βρετανίδα Κάθριν Άστον, που επελέγη ως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Όμως τα πράγματα περιπλέκονται όταν τίθεται το ερώτημα "σε ποιόν θα μπορούσε να τηλεφωνήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομάμα;". Εδώ οι ηγέτες της ΕΕ δείχνουν λιγότερο σίγουροι για το πρωτόκολλο.

    Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι πλέον μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα που έθεσε ο Χένρι Κίσινγκερ.

    "Ο Χένρι Κίσινγκερ, όταν έκανε αυτή την παρατήρηση, ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτό που στην Ευρώπη αποκαλούμε υπουργό Εξωτερικών. Άρα πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία- ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ θα πρέπει να καλεί την Κάθι Άστον, διότι είναι η υπουργός εξωτερικών μας", δήλωσε ο Μπαρόζο. Έτσι διακήρυξε ότι "το λεγόμενο θέμα Κίσινγκερ, έχει πλέον επιλυθεί".

    Ως προς το ερώτημα "ποιός είναι ο ευρωπαίος ομόλογος του Ομπάμα", ο Βέλγος πρωθυπουργός, Χέρμαν Βαν Ρομπουί, που τοποθετήθηκε στη θέση του πρώτου προέδρου της ΕΕ, είχε την απάντηση: "Ανυπομονώ να δεχτώ το πρώτο τηλεφώνημα", δήλωσε.

    Όμως ο Μπαρόζο, εμφανίστηκε πιο αόριστος στο θέμα αυτό, εξηγώντας ότι η ΕΕ δεν είναι μια ενιαία χώρα. "Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είμαστε η Κίνα, ούτε η Ρωσία και δεν θέλουμε να γίνουμε... Είμαστε μια ένωση κρατών, άρα το σύστημά μας είναι πιο περίπλοκο", είπε.

    Παρά την τοποθέτηση του νέου προέδρου και του υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, η ένωση θα εξακολουθήσει να εκπροσωπείται από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την κυβέρνηση της χώρας που ασκεί την εξάμηνη προεδρία.

    Πάντως από την άλλη πλευρά το Ατλαντικού, ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την τοποθέτηση του Χέρμαν Βαν Ρομπουί στη θέση του προέδρου της ΕΕ και της Βρετανίδας Κάθριν Άστον στο τιμόνι της ευρωπαϊκής διπλωματίας, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί την ενίσχυση των σχέσεων συνεργασίας με την Ευρώπη.

    [06] Έρευνα για καλλυντικά

    H μέση Βρετανίδα "φιλοξενεί" καθημερινά στο σώμα της 515 χημικά συστατικά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

    Στη μελέτη αυτή, που έγινε σε δείγμα 2.016 γυναικών, από βρετανική εταιρεία που προωθεί καλλυντικά και είδη υγιεινής σώματος, αναφέρεται ότι οι ίδιες οι γυναίκες βάζουν στο σώμα τους ένα σωρό ρυπαντές με το να ψεκάζονται με διάφορα αποσμητικά και να βάζουν κραγιόν στα χείλη τους καθημερινά.

    Η μέση Βρετανίδα χρησιμοποιεί καθημερινά στο σώμα και στο πρόσωπό της υδατικές κρέμες, αποσμητικά, αρώματα, μέικ απ και δεκάδες άλλα προϊόντα που αφήνουν πάνω της εκατοντάδες άγνωστους ρυπαντές, αναφέρεται στην έκθεση.

    Σημειώνεται ότι μόνο τα αποσμητικά περιέχουν τουλάχιστον 30 διαφορετικά χημικά ενώ τα αρώματα πάνω από 400.

    Περισσότερες από το ένα τρίτο των γυναικών που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο των καλλυντικών και άλλων ειδών υγιεινής που χρησιμοποιούν και μόνο το 9% απάντησε ότι ξέρει τα περισσότερα από τα συστατικά των καλλυντικών που βάζουν στο πρόσωπο και το σώμα τους.

    Στην ίδια μελέτη αποδεικνύεται ότι το 70% των γυναικών δεν ανησυχούν καθόλου για τον αριθμό των χημικών του μέικ απ το οποίο θεωρούν μαγικό προϊόν αφού βοηθάει να δείχνουν ότι έχουν λαμπερό και καθαρό δέρμα.

    Μόνο το 10% των γυναικών ανέφερε ότι προτιμά τα καλλυντικά τους να είναι υγιεινά και χωρίς χημικές ουσίες.

    "Οι γυναίκες πάντοτε είχαν την αγωνία του ωραίου προσώπου αλλά περνώντας τα χρόνια οι κανόνες της ομορφιάς έχουν αλλάξει δραματικά και έχει πλέον ξεπεραστεί το "ένα μπανάκι και είμαστε έτοιμες". Τώρα πρέπει σε καθημερινή βάση η γυναίκα να βάζει με τις ώρες κρέμες για το πρόσωπο, ειδικές κρέμες για τα μάτια, για τους κύκλους κάτω από τα μάτια, για το λαιμό, σαμπουάν ειδικό για τις μπούκλες, για τη λιπαρότητα ή την ξηρότητα, κρέμες σώματος , κρέμες απολέπισης, κρέμες μαλακτικές , αλλά και ψεύτικες βλεφαρίδες, ψεύτικα μαλλιά, ψεύτικους φακούς επαφής για αλλαγή χρώματος των ματιών και δεκάδες άλλα καλλυντικά.

    Επισημαίνεται επίσης ότι τώρα με τη χρήση της υψηλής τεχνολογίας οι κρέμες και όλα τα καλλυντικά και οι θεραπείες ομορφιάς είναι γεμάτα με χημικές ουσίες για να γίνονται πολύ πιο αποτελεσματικά και να διαρκούν, που σημαίνει ότι τώρα πλέον οι γυναίκες έχουν καταντήσει κινητά χημικά εργαστήρια...

    [07] Συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε χθες ότι βρέθηκε συμβιβαστική λύση με το Κίεβο στο ακανθώδες θέμα του φυσικού αερίου δηλώνοντας έτοιμος να αναθεωρήσει τις διμερείς συμβάσεις, μετά τις συνομιλίες που είχε με την Ουκρανή ομόλογό του, Γιούλια Τιμοσένκο, στη Γιάλτα.

    "Η πρωθυπουργός έθεσε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την κρίση. Θεωρήσαμε δυνατό να συγκατατεθούμε στις επιθυμίες της και να διορθώσουμε τις συμφωνίες που είχαν γίνει παλαιότερα" είπε ο Πούτιν -- σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ -- έχοντας στο πλευρό του την Τιμοσένκο.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιούσενκο, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι θα υπήρχε πρόβλημα στη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, εάν η Μόσχα δεν αναθεωρούσε τις διμερείς συμφωνίες που είχαν υπογραφεί τον Ιανουάριο με το Κίεβο.

    [08] Δοκιμαστική ήχηση συναγερμού

    Δοκιμαστική ήχηση του Συστήματος Αυτόματου Τηλεχειρισμού των Ηλεκτρονικών Σειρήνων Συναγερμού (Σ.Α.Τ./Η.Σ.Σ.) διάρκειας 1΄(11.00΄ - 11.01΄), θα πραγματοποιηθεί σήμερα σε όλη την ελληνική επικράτεια, όπως ενημέρωσε με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Ενημέρωσης.

    Η δοκιμαστική ήχηση εντάσσεται στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης ΤΑΑΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - 2009» και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος σύγχυσης, ή ανησυχίας, στον πληθυσμό της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 November 2009 - 7:30:34 UTC