Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλό μήνυμα
  • [02] "Σικέ παιχνίδια"
  • [03] "'Ενα και μόνο ταμείο"
  • [04] "Χιλιάδες στην ανεργία"
  • [05] "Νέες κλίνες και προσλήψεις"

  • [01] Διπλό μήνυμα

    Διπλό, σαφές, μήνυμα, προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, στην μεν πρώτη να υλοποιήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, στη δε δεύτερη να εγκαταλείψει το ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού», γιατί θα έχει υψηλό κόστος για την ίδια, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μήνυμα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει των διεργασιών στην ΕΕ για τις σχέσεις των γειτονικών μας χωρών με την Ένωση.

    Μιλώντας στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του, επισκεπτόμενου επισήμως την Ελλάδα, Πρόεδρου της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνωφ, ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε αναφορικά με την Τουρκία:

    «Το Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνει και κρίνεται. Η Τουρκία οφείλει να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Εάν δεν το πράξει, στοιχειώδης συνέπεια επιβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να λάβει αποφάσεις που δεν θα είναι προσχηματικές».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση υπέρ της εντάξεως στην ΕΕ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά αποσαφήνισε πως «η στήριξη δεν είναι χωρίς προϋποθέσεις»:

    «Η ΠΓΔΜ αποδέχθηκε την υποχρέωση να διαπραγματευτεί για να εξευρεθεί ένα κοινά αποδεκτό, οριστικό όνομα. Σύμφωνα και με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το όνομα αυτό δεν θα είναι μόνο για διεθνή ή για μερική χρήση. Θα είναι ένα όνομα οριστικό, για όλες τις χρήσεις. Θέλω να είμαι σαφής γιατί η θέση αυτή είναι εθνική. Η εμμονή της κυβέρνησης των Σκοπίων στο ιδεολόγημα του «Μακεδονισμού» θα έχει υψηλό κόστος γι' αυτό το κράτος. Η μονοπώληση του όρου Μακεδονία και των παραγώγων του στο όνομα του κράτους, της εθνότητας και της γλώσσας δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της περιοχής. Είναι καταχρηστική. Όσο τα Σκόπια επιμένουν τόσο θα κρατούν την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παγωμένη», υπογράμμισε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε πως στο παρελθόν τα Βαλκάνια «δοκιμάσθηκαν σκληρά»: «Αν και σήμερα δεν υπάρχουν συγκρούσεις, πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν για να δημιουργηθούν συνθήκες πραγματικής σταθερότητας στην περιοχή. Έχει καίρια σημασία να επιλυθούν οι εκκρεμότητες με τη σφραγίδα βέβαια της διεθνούς νομιμότητας», επεσήμανε ο Πρόεδρος.

    Σημείωσε πως η Ελλάδα και η Βουλγαρία «ξεπέρασαν τα προβλήματα του παρελθόντος» και πρόσθεσε ότι «η στενή και εποικοδομητική συνεργασία μας αποτελεί υπόδειγμα και πολύτιμο στήριγμα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», η δε ένταξη της γείτονος στην ΕΕ «άσκησε ευεργετική επίδραση σε ολόκληρο το πλέγμα των διμερών μας σχέσεων».

    Ο Κάρολος Παπούλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρωσία «έχουν δρομολογήσει στενότατη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα».

    «Η συνεργασία αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα μας. Με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και του αγωγού South Stream, το ενεργειακό κέντρο βάρους στην ευρύτερη περιοχή, μετατοπίζεται προς τις χώρες μας. Το στοίχημα είναι ορατό και εφικτό στο άμεσο μέλλον, τα πολιτικά και οικονομικά οφέλη σαφή. Μπορούμε να καταστούμε βασικοί κόμβοι στη μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη. Διεθνείς παίκτες στο διεθνή ενεργειακό τομέα», υπογράμμισε.

    Ο Πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι εξελίξεις αυτές «μας δίνουν τη δυνατότητα, να αντιμετωπίσουμε μαζί, τις μεγάλες προκλήσεις των Βαλκανίων. Είναι εξαιρετικά θετικό ότι οι απόψεις μας για τα μείζονα θέματα που άπτονται της περιφερειακής συνεργασίας βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς, τις ίδιες ανησυχίες αλλά και το ίδιο όραμα για την περιοχή, για τις χώρες και τους λαούς της Βαλκανικής. Όραμα ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος όλων».

    Και πρόσθεσε:

    «Στο χώρο αυτό, το δικό μας χώρο, η Ελλάδα και η Βουλγαρία μπορούν και οφείλουν να αναπτύξουν από κοινού εποικοδομητικές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σβ ένα διεθνές πολυπολικό σύστημα, που λειτουργεί πλέον με συμμαχίες και συνεργασίες, έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε με αυτοπεποίθηση υπερβαίνοντας μονοδιάστατες αντιλήψεις προς όφελος της ευρύτερης περιοχής».

    Τέλος αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τη βουλγαρική πλευρά για «τη σταθερή και αμέριστη υποστήριξή» της στις προσπάθειες επίτευξης συνολικής λύσης του Κυπριακού.

    «Το Κυπριακό παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Είναι ένα διεθνές θέμα που επηρεάζει βαθύτατα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι ένα ουσιαστικό πρόσκομμα για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Η Ελλάδα υποστηρίζει μια λύση που θα σέβεται τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια λύση ευρωπαϊκή, συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο. Μία λύση με εγγυημένη βιωσιμότητα, χωρίς ξένα στρατεύματα και εποίκους. Που θα περιλαμβάνει την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο. Χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα», κατέληξε.

    [02] "Σικέ παιχνίδια"

    Την κατηγορηματική άρνηση του ΚΚΕ να πάρει μέρος στο διάλογο για το Ασφαλιστικό, εξέφρασε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι το κόμμα της δεν παίρνει μέρος σε "σικέ παιχνίδια".

    Η γγ του ΚΚΕ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, να γίνει διάλογος στη Βουλή ή τηλεοπτική συζήτηση για το ασφαλιστικό, είπε ότι δεν είναι η ώρα των ντιμπέιτ, είναι η ώρα των συλλαλητηρίων.

    Αν γίνει ντιμπέιτ θα πάμε, αλλά η όλη συζήτηση είναι αποπροσανατολιστική, είπε η κα Παπαρήγα και χαρακτήρισε την κυβερνητική πολιτική στο Ασφαλιστικό "κήρυξη πολέμου", και τόνισε ότι η απάντηση του ΚΚΕ είναι "πόλεμο στον πόλεμο".

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι "βρισκόμαστε κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από τον καταστροφικό τυφώνα σχεδιασμένων μέτρων, που εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ με στόχο να ξεθεμελιώσει και τις τελευταίες κατακτήσεις που απέμειναν την τελευταία 20ετία στο θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, στο συνταξιοδοτικό, στην υγεία και την πρόνοια".

    "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σημειώσατε Χ, δηλαδή ισοπαλία στην αντιδραστική πολιτική, καθώς ο επόμενος γίνεται χειρότερος από τον προηγούμενο ακριβώς γιατί συνεχίζει την ίδια πολιτική και προσθέτει νέα βάρη στα προηγούμενα" είπε χαρακτηριστικά η κα Παπαρήγα.

    Στόχος αυτής της πολιτικής, είπε, είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου και η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

    Σχετικά με την έκτακτη εισφορά των μεγάλων επιχειρήσεων, η γγ του ΚΚΕ είπε ότι πρόκειται για κοροϊδία και πρόσθεσε ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό της κερδοφορίας και στάχτη στα μάτια του λαού, για να καταθέσει θυσίες στην πλουτοκρατία και να αναπληρώσει χίλιες φορές πάνω την έκτακτη εισφορά.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να κηρύξουν πόλεμο στην πολιτική της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά συμμετοχή στο διάλογο παρά μόνο αγώνας και αντεπίθεση.

    Αναφερόμενη στην κυβερνητική πολιτική στον τομέα της υγείας, η κα Παπαρήγα είπε ότι ανοίγουν πόρτες για πλήρη ιδιωτικοποίηση του, ενώ εξέφρασε τις αντιρρήσεις της σχετικά με την κάρτα υγείας, λέγοντας ότι η κάρτα υγείας θα αποτελέσει μέσο για τον περιορισμό των παροχών.

    Η γγ του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της άμεσης μονιμοποίησης των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και ζήτησε άμεσες και μαζικές προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, παιδείας και πολιτικής προστασίας.

    Επίσης ζήτησε να απαγορευθούν με νόμο όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, να κατοχυρωθεί νομοθετικά το 35ωρο και πενθήμερο εργασίας με πλήρη ένσημα, να υπάρξει κατώτατος μισθός 1.400 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες για την αντιπυραυλική ασπίδα που συζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι το Αιγαίο έχει πετρέλαιο και πρόσθεσε ότι η Τουρκία προσφέρεται να εξυπηρετήσει δυτικές δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα και φυσικά ζητάει ανταλλάγματα στο Αιγαίο και την Κύπρο. Το θέμα, είπε γγ του ΚΚΕ, είναι ότι δεν ξέρουμε καν τι λέει η επιστολή Ερντογάν προς τον κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας την ανησυχία της ότι δεν θα πάνε καλά τα πράγματα στο Αιγαίο και την Κύπρο. Το ΚΚΕ, κατέληξε η κα Παπαρήγα, όσο υπάρχουν σύνορα θα τα υπερασπίζεται.

    Απάντηση στον υπουργό Εργασίας

    Ο εκνευρισμός του υπουργού Εργασίας μαρτυρά τη βαθιά του ενόχληση για τη δράση των εκπροσώπων των ταξικών συνδικάτων (του ΠΑΜΕ) και τις θέσεις του ΚΚΕ που ξεσκεπάζουν την απάτη του διαλόγου που στήνεται για να συγκαλυφθούν τα νέα αντεργατικά προαποφασισμένα σχέδια στο ασφαλιστικό. Αυτά που συνυπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο ΕΚΟΦΙΝ, και τα οποία υπάρχουν στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και αποτελούν θέσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Ο υπουργός στρεφόμενος κατά του ΚΚΕ εκτός των άλλων υπερασπίζεται και εκφράζει τους συνεργούς του στην επιχείρηση εξαπάτησης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

    Το ΚΚΕ πάντως προειδοποιεί την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας ότι θα κάνει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που επιβάλλει το δίκιο και το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν φοβάται ούτε τις απειλές, ούτε τις συκοφαντίες".

    [03] "'Ενα και μόνο ταμείο"

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης περιόδευσε στην Πελοπόννησο και εργοτάξια της κοινοπραξίας ΜΟΡΕΑΣ που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και τον κλάδο Λεύκτρο - Σπάρτη.

    Ο κ. Καρατζαφέρης με δηλώσεις του σημείωσε ότι είναι «ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία των έργων που γίνονται» και πρόσθεσε «νοιώθω ικανοποίηση γιατί ο δρόμος προς το χωριό μου που "ήταν όνειρο ζωής" γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα ζωογόνο αίτημα πολλών δεκαετιών και βλέπω να γίνεται πράξη».

    Ενημερώθηκα είπε, από τον υπεύθυνο του έργου και βλέπω ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια και τα έργα θα ολοκληρωθούν σε σύντομο διάστημα. «Υπάρχει το "αγκάθιβ" της Τσακώνας, είναι το "γεφύρι της Άρτας" και δεν ξέρω γιατί δεν ολοκληρώνεται, είναι σοβαρό πρόβλημα κι αποτελεί ένα πρόσθετο προβληματισμό», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως είναι σημαντικό ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία κινείται πιο γρήγορα από το κράτος.

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης, σε ερώτηση που του έγινε για το υψηλό κόστος των διοδίων και τις αυξήσεις που προβλέπονται στην σύμβαση παραχώρησης επεσήμανε ότι «ας βλέπουμε και τα οφέλη που δημιουργούνται πέραν του κόστους. Όταν είναι καλό και ασφαλές το οδικό δίκτυο, το ποσό των διοδίων το γλιτώνεις στη βενζίνη».

    Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα του ασφαλιστικού και το χθεσινό μπλόκο του ΚΚΕ που απέτρεψε την έναρξη του διαλόγου επεσήμανε πως «πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα. Να σταματήσει το πόθεν έσχες για πέντε χρόνια και τα μαύρα χρήματα που συγκεντρώθηκαν σε θησαυροφυλάκια να επιστρέψουν στην αγορά». Επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για την ανάγκη συγχώνευσης όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα και την χρηματοδότησή του με το 3% του τζίρου, ενώ χαρακτήρισε τη στάση του ΚΚΕ "αριστερή μπαρούφα".

    Τέλος για τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής στην Ν.Δ. είπε ότι «όποιος έρθει να έρθει ώριμος, χωρίς βερμπαλισμούς, φιγούρες και αγκυλώσεις. Όποιος και να είναι δεν με ενδιαφέρει. Περιμένω να δω τι θα γίνει την επόμενη ημέρα, να σχεδιάσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε το ΠΑΣΟΚ, τα λάθη και τις ολιγωρίες του. Αν θέλουν εμείς θα είμαστε δίπλα τους αλλιώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε μόνοι μας σοβαρή κι υπεύθυνη αντιπολίτευση».

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ Κ. Αϊβαλιώτης. σχολιάζοντας την "τριμερή" που θα συνέλθει στις Πρέσπες με συμμετοχή των κ. κ. Παπανδρέου, Γκρουέφσκι και Μπερίσα, τόνισε ότι «ο κ. Παπανδρέου στα Εθνικά θέματα επιδίδεται σε ασκήσεις "ρώσικης ρουλέτας". Ο κίνδυνος όμως είναι ότι, αν η "σφαίρα" φύγει απ΄ τη θαλάμη, θα πλήξει εθνικά μας συμφέροντα».

    [04] "Χιλιάδες στην ανεργία"

    Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το μέλλον των συμβασιούχων του Δημοσίου και του καθεστώτος των συμβάσεων εν γένει, κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας σημειώνει στην ερώτησή του πως οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, οδηγούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία.

    «Στην αρχή η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως θα γίνουν διαγωνισμοί για προσλήψεις στο Δημόσιο. Όμως οι νέες εξελίξεις και οι πρόσφατες αποφάσεις για πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο από το 2010, έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα στο δημόσιο τομέα», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

    Ρωτά δε, τον πρωθυπουργό, ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε οι υπηρεσίες του Δημοσίου να λειτουργούν χωρίς προβλήματα, αλλά και ποιο είναι το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για την απασχόληση και τους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου.

    Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατηγόρησε την κυβέρνηση για "παλινωδίες" λέγοντας πως «σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, στην οικονομία, στο ασφαλιστικό, στο περιβάλλον, άλλα λέει, άλλα κάνει. Σε λίγο καιρό τα πεπραγμένα της θα μοιάζουν περισσότερο στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ. παρά σε αυτό του ΠΑΣΟΚ»

    Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει με ευθύτητα και με καθαρό τρόπο τις θέσεις και τις προθέσεις της για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό», τις οποίες όπως είπε «απέκρυψε από τους πολίτες» πριν τις εκλογές και τόνισε ότι «η Αριστερά απαντά με προτάσεις και οι εργαζόμενοι πολύ σύντομα θα απαντήσουν με κοινωνικές αντιστάσεις και κινητοποιήσεις».

    Τέλος, αναφερόμενος στις προτάσεις του ΕΒΕΑ που προυσίασε χθες ο κ. Μίχαλος είπε ότι «στόχος των οικονομικών λόμπυ ... είναι αλλαγές που θα είναι στην κατεύθυνση της διάλυσης του ασφαλιστικού» και έθεσε τρία ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα: «αν θα αυξηθούν ή όχι τα όρια ηλικίας, αν θα αυξηθούν ή όχι οι εισφορές, και αν η πολιτεία θα καλύψει τα μεγάλα κενά και τις μαύρες τρύπες στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν δημιουργηθεί από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που έπαιξαν τα αποθεματικά είτε στο τζόγο του χρηματιστηρίου είτε στον τζόγο των δομημένων ομολόγων».

    [05] "Νέες κλίνες και προσλήψεις"

    Ομαλά εξελίσσεται ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη, που άρχισε τη Δευτέρα και αφορά τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού, ηλικίας άνω των 6 μηνών, που έχουν προβλήματα υγείας, τους αιμοδότες, καθώς και τα άτομα που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των έξι μηνών.

    Μέχρι το μεσημέρι και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είχαν εμβολιαστεί 6.500 άτομα.

    Ικανοποιητικός φαίνεται ότι είναι και ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών που εμβολιάζονται, καθώς τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 13.406 γιατροί είχαν εμβολιαστεί σε όλη τη χώρα, ενώ συνεχίζεται η προσέλευσή τους.

    Αμεση προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας είναι να ανοίξουν 95 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ γίνεται αγώνας δρόμου για να δημιουργηθούν άλλα 54 και να λειτουργήσουν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

    Η υπουργός Υγείας είπε ότι σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ θα προχωρήσει η διαδικασία για την πρόσληψη 300 ατόμων κυρίως νοσηλευτών εκτάκτως, ενώ όπως ανακοίνωσε, μέσα στο 2010 θα προσληφθούν 1.000 γιατροί και 2.000 νοσηλευτές.

    Η υπουργός Υγείας τόνισε επίσης ότι υπάρχει σκέψη να επεκταθούν τα εργαστήρια που κάνουν το τεστ για τη νέα γρίπη και ερωτηθείσα για τη μετάλλαξη του ιού της νέας γρίπης, η οποία φαίνεται να καταγράφεται σε χώρες της Ευρώπης, είπε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, αλλά διαβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό στη χώρα μας.

    Οπως έγινε γνωστό από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί σε δεκαέξι χώρες 65 εκατομμύρια άνθρωποι με το νέο εμβόλιο, χωρίς να έχουν παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα ή παρενέργειες.

    Την 1η Δεκεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός υγιών ομάδων πληθυσμού, με τα άτομα ηλικίας 4-49 ετών και στις 7 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστούν τα υγιή άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

    Τρεις ακόμα ασθενείς που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν, εμφάνισαν πνευμονία και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με το ΕΚΕΠΥ. Πρόκειται για μια γυναίκα 35 ετών με παχυσαρκία, δύο άνδρες, ο ένας 35 ετών σε ανοσοκαταστολή και υποκείμενο νόσημα (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) και ο δεύτερος 42 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα.

    Στο μεταξύ, σε βαριά κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ένα αγόρι 7,5 ετών ο οποίος έχει προσβληθεί από τη νέα γρίπη. «Προσπαθούμε, ελπίζουμε να μπορέσει να ανανήψει. Ο 7χρονος πήγε στο νοσοκομείο με κάποια αναιμία που δεν εξηγείται και θρομβοπενία. Έκανε βαρύ αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Εξετάζεται αν αυτό το σύνδρομο είναι λόγω του ιού ή αν είχε κάποια άλλο νόσημα το οποίο δεν το ξέρανε» δήλωσε η διοικήτρια του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά.

    Όσον αφορά την 11χρονη που είχε προσβληθεί από τη νέα γρίπη και έχασε τη ζωή της δήλωσε ότι το κοριτσάκι είχε περάσει πριν από 4 χρόνια φυματίωση και αποδείχτηκε ότι ο νέος ιός της γρίπης πιθανά ενεργοποίησε τη φυματίωση.

    Ακόμη δύο νεκροί, που είχαν νοσήσει και από τον ιό της νέας γρίπης, καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα. Πρόκειται για ένα 70χρονο με ιστορικό βαρύτατης πνευμονικής πάθησης και πέθανε την Παρασκευή λόγω βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας και καρδιακής ανακοπής. Το δεύτερο θύμα είναι ένα 16χρονο αγόρι που νοσηλευόταν με ανοσοκαταστολή, συγχρόνως νόσησε από το νέο ιό γρίπης και πέθανε χτες από πολυοργανική ανεπάρκεια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 November 2009 - 21:30:32 UTC