Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Απάντηση είναι η πράσινη ανάπτυξη"
  • [02] Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ
  • [03] ''Να καλυφθούν τα κενά''

  • [01] "Απάντηση είναι η πράσινη ανάπτυξη"

    Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε γεύμα εργασίας με τον ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο με τον οποίο συζήτησε τα "μεγάλα θέματα" που έχει να αντιμετωπίσει η Ισπανική Προεδρία της ΕΕ, από την 1η Ιανουαρίου 2010.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος καλωσόρισε το "φίλο" πρωθυπουργό της Ισπανίας, στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης, ανέφερε ως πρώτο πρόβλημα εκείνο της οικονομικής κρίσης, που δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα, όπως προβλήματα ανεργίας και στα οποία, όπως είπε, η απάντηση είναι η πράσινη ανάπτυξη και οι επενδύσεις στην καινοτομία, την τεχνολογία, στην παιδεία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ χρειάζεται και συγκροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική.

    Ο πρωθυπουργός δηλωσε ότι συμφώνησε στην προτεραιότητα που θέτει η Ισπανία για τα θέματα της Μεσογείου, δηλαδή της προστασίας του οικοσυστήματος της περιοχής και χαρακτήρισε εξαιρετική πρωτοβουλία τη συνάντηση Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί για τα ζητήματα αυτά στη Βαρκελώνη, κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας.

    Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Αθηνών - Μαδρίτης, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε ότι προσβλέπει ιδιαίτερα στη συνεργασία Ελλάδας - Ισπανίας σε ό,τι αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ισπανία για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ιδιαίτερα Αιολικής.

    Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συζήτηση που είχε με τον Ισπανό ομόλογό του για τις σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια αλλά και τα ζητήματα της Τουρκίας και του Κυπριακού, τα οποία, όπως είπε, θα απασχολήσουν και την Ισπανική Προεδρία, ενώ τόνισε ότι "θέλουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, πάντα, όμως, στο πλαίσιο των προϋποθέσεων, που θέτει το ευρωπαϊκό κεκτημένο καλής γειτονίας".

    Επίσης ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τον Ισπανό ομόλογό του για τις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ ακόμα μία φορά τόνισε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και η Ελλάδα θα είναι θερμοί συμπαραστάτες της Ισπανικής Προεδρίας.

    Την εκτίμησή του ότι θα αφήσουμε την οικονομική κρίση σύντομα πίσω μας, εξέφρασε ο Χ. Λ. Θαπατέρο τονίζοντας ταυτόχρονα ότι στα πλαίσια της ΕΕ μας περιμένει πολλή δουλειά για την πράσινη οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα θέματα της Μεσογείου εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και τόνισε ότι τα θέματα της περιοχής θα κατέχουν κορυφαία θέση στη διάσκεψη του Ιουνίου στη Βαρκελώνη. Επίσης είπε ότι συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του το θέμα της λαθρομετανάστευσης στη Μεσόγειο, τονίζοντας ότι "υποφέρουμε από το ίδιο θέμα και πρέπει να δώσουμε ευρωπαϊκή απάντηση".

    Ο κ. Θαπατέρο είπε ότι η Ισπανική Προεδρία θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στην πάταξη της λαθρομετανάστευσης, στη συνεργασία με την "Φρόντεξ" και στην επιστροφή των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

    Αναφερόμενος στα θέματα των Βαλκανίων και της ουρκίας ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι στα πλαίσια της πολιτικής μας γι΄αυτά τα ζητήματα θα συνεργαστούμε στενά με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

    Ο κ. Θαπατέρο ο οποίος εξήρε τη μακρόχρονη συνεργασία του με τον κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι είναι εξαιρετικές οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας- Ισπανίας και μεταξύ του ισπανικού και του ελληνικού λαού, χαρακτήρισε τις κουλτούρες των δύο λαών κοντινές, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του τόσο για τον αυξανόμενο αριθμό των Ισπανών επισκεπτών στην Ελλάδα και την ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίησή του για την αυξανόμενη προθυμία όλο και περισσότερων Ελλήνων να μάθουν Ισπανικά και υπογράμμισε τέλος ότι ο βασικός τομέας συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών θα είναι εκείνος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τονίζοντας πως οι χώρες που κερδίζουν χώρο και χρόνο αναπτύσσοντας αυτό το μοντέλο θα είναι επικεφαλής αυτού του τομέα ανάπτυξης και εμείς αυτό το επιθυμούμε.

    Νωρίτερα, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ στον οποίο παρέθεσε γεύμα εργασίας.

  • * Αύριο, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    [02] Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

    Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα με θέμα την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

    Όπως ανέφερε, η χώρα πτωχεύει και το ΠΑΣΟΚ δείχνει να μην μπορεί να παρακολουθήσει τις πραγματικές εξελίξεις.

    «Μια σειρά από αποφάσεις, όπως, η απόσυρση, οι ημιυπαίθριοι χώροι, το λιμάνι, οι διχογνωμίες, οι κόντρες μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, αποδεικνύουν στην πράξη ότι η χολιγουντιανή κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου δεν έχει την εύρυθμη λειτουργία την οποία επιτάσσουν οι εποχές», σημείωσε ο Γ. Καρατζαφέρης.

    Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι 50 ημέρες μετά από την ανάληψη της εξουσίας, δεν έχει φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής ούτε ένα Νομοσχέδιο, δεν έχει ορίσει το σύνολο των Γραμματέων, των Περιφερειαρχών και, σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχει δομημένη πολιτεία.

    Επισημαίνοντας ότι «η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κομβική για την ελληνική πολιτεία, αφού ο Δεκέμβριος είναι ένας κρίσιμος μήνας, τόσο για το θέμα της Τουρκίας, όσο και για τις τελικές πράξεις για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, αλλά και την Οικονομία», ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι περίμενε από τον Γ. Παπανδρέου «να είναι πιο σοβαρός και πιο υπεύθυνος και ότι θα πει τα πράγματα με το όνομά τους».

    Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις υποστήριξε η χώρα έχει χρεοκοπήσει και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν επαρκούν για να μας βγάλουν από την κρίση.

    Σημείωσε ότι ο Γ. Α. Παπανδρέου γνώριζε από την προεκλογική περίοδο για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι η χώρα χρειάζεται ένα «σοκ» για να μπορέσει να βγει από την κρίση και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να ξεφύγει από τον ημιλαϊκισμό, τον οποίο ακολουθεί το τελευταίο διάστημα».

    «Σήμερα, έτσι όπως είναι η οικονομική κατάσταση, χρειάζεται ή πολύ μελάνι ή πολύ αίμα. Ο Ομπάμα προτίμησε το μελάνι, η Ευρώπη δείχνει να προτιμά το αίμα από τους αγώνες που θα γίνουν αύριο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρέπει να τυπωθούν χαρτονομίσματα. Αυτό έκανε ο Ομπάμα και φαίνεται να ξέφυγε από την κρίση. Η Ευρώπη, όμως, δεν έχει τη δυνατότητα αυτή, καθώς πρέπει να αποφασίσουν και οι «27» και να προσπεράσουν και τις αγκυλώσεις του κ. Τρισέ», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Παράλληλα, έκανε λόγο και για τα χρήματα που «χάθηκαν από την υπόθεση του Χρηματιστηρίου αλλά και τη SIEMENS», λέγοντας ότι πρόκειται για απαγορευμένη λέξη τόσο για πολιτικούς όσο και για δημοσιογράφους.

    Σχετικά με το Ασφαλιστικό πρότεινε έναν ανοιχτό εθνικό διάλογο και τόνισε ότι «όλα αυτά που παρακολουθούμε είναι ημίμετρα», υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος με περιττούς νόμους, όπως της κας Πετραλιά, που ξεκίνησε ως ανατροπή για το ασφαλιστικό και κατάντησε να είναι ένα θέμα, το οποίο δεν είχε αντοχή ούτε μηνών».

    Στρέφοντας την κριτική του στους συνδικαλιστές, υποστήριξε ότι ο συνδικαλισμός είναι ένα πυλώνας της Δημοκρατίας και ο ρόλος του είναι να διεκδικεί, όμως στη σημερινή συγκυρία, ο συνδικαλισμός πρέπει να δεχθεί το φυσικό του μέγεθος και όχι αυτό, το οποίο πήρε υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια.

    Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις της κας Παπαρήγα, δήλωσε, ότι τον φόβισαν οι θέσεις της ΓΓ του ΚΚΕ, κάλεσε δε την Αριστερά να αναλάβει τις ευθύνες της και πρότεινε έναν εθνικό διάλογο, λέγοντας ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι λίγα.

    Ο Γ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε την πρόθεση του ΛΑΟΣ να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, εν όψει του Δεκεμβρίου, συνάντηση πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια της εξωτερικής μας πολιτικής.

    Στόχος, όπως είπε, είναι να συζητηθούν όλα τα λεπτά θέματα, όπως η επιστολή Ερντογάν, που δεν δίνεται στη δημοσιότητα, υποστηρίζοντας ότι «η κλειστή διπλωματία μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη στα εθνικά μας συμφέροντα».

    Επίσης, ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά επιφυλακτικός για το ταξίδι των Πρεσπών, αφού, όπως τόνισε, ακόμη και αν η συζήτηση αφορά μόνο οικολογικά θέματα, δίνεται στον κ. Γκρούεφσκι μια αναγνώριση, «την οποία εμείς τουλάχιστον δεν πρέπει να του παραχωρήσουμε».

    Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει την έντονη επιφυλακτικότητα των ΗΠΑ έναντι της Άγκυρας, εξαιτίας των «ανοιγμάτων» της τουρκικής πλευράς σε Ιράν, Αρμενία και Ισραήλ.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αποφεύγοντας να κάνει πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εκλογών της 29ης Νοεμβρίου, καθώς όπως είπε η κατάσταση είναι ρευστή, ανέφερε ότι «ο Α. Σαμαράς φαίνεται να έχει ένα «κλικ» παραπάνω στις δημοσκοπήσεις», ενώ για την Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι «ακούω, ότι έχει καλύτερους μηχανισμούς».

    Ωστόσο, έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην αποχή, λέγοντας ότι θα ηττηθούν και οι δυο, σε περίπτωση που τους ψηφίσουν λιγότεροι από εκείνους που ψήφισαν τον Γ. Παπανδρέου για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι σημαντικό, όποιος αναδειχθεί από τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ, να μπορεί να ελέγξει το κόμμα του και να μην κληρονομήσει τους «βερμπαλισμούς Καραμανλή, περί άκρων, διότι, το ΠΑΣΟΚ για να πολεμηθεί χρειάζεται συντεταγμένες όλες τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις».

    Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ,ο ΛΑΟΣ θέλει συνομιλητή που θα φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή ότι με τις «πάσες» που έδωσε στον Γ. Παπανδρέου τον έφερε στην εξουσία. Τόνισε δε ότι ο ΛΑΟΣ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΝΔ και πρόσθεσε ότι «εάν έχεις γερή ομάδα δεν φοβάσαι τίποτα».

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης επέκρινε το Γ. Παπανδρέου ότι επιχειρεί να αλλοιώσει το εκλογικό σώμα δίνοντας ψήφο στους μετανάστες, και παρατήρησε ότι «δεν έχουμε ασφαλή γειτονιά για να κάνουμε τέτοια «ανοίγματα».

    Επίσης, τόνισε ότι «αν πρόκειται να επιμείνει ο Γ. Παπανδρέου σε αυτό, εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην επίσπευση των εκλογών, βάση των δυνατοτήτων που δίνει το Σύνταγμα, δηλαδή ακριβώς με τον τρόπο που απειλούσε προεκλογικώς ο κ. Παπανδρέου, επβ ευκαιρία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

    [03] ''Να καλυφθούν τα κενά''

    "Ζητούμε να προκηρυχθούν νέες θέσεις εργασίας για να καλυφθούν τα τεράστια οργανικά κενά και να καταργηθεί αυτό το άθλιο απαράδεκτο καθεστώς της ωρομισθίας στο χώρο του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος", δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη σημερινή συνάντησή του με τις συντονιστικές επιτροπές ωρομισθίων καθηγητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "είναι αδιανόητο η νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς που για χρόνια τώρα βρίσκονται στην εργασιακή ομηρία της ωρομισθίας, ως φτηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό" και ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

    Ο Στάθης Κατσούλας, μέλος του Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών και ωρομίσθιος εκπαιδευτικός, δήλωσε ότι η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα καταργήσει την ωρομισθία και πρόσθεσε ότι "σήμερα αποδεικνύεται ότι αυτό που ήθελε πραγματικά ήταν να τη διογκώσει".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 November 2009 - 17:30:30 UTC