Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Με φόβητρο τη χρεοκοπία"

  • [01] "Με φόβητρο τη χρεοκοπία"

    "Η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα να υιοθετήσει πλήρως το φόβητρο της χρεοκοπίας προκειμένου να χαμηλώσει τις προσδοκίες των πολιτών και να προλειάνει το έδαφος για σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και τώρα τρέχει και δεν φτάνει για να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, λέγοντας ότι έχει βαριά ευθύνη "γιατί έχει αποδεχθεί και συνοικοδομήσει ένα πολιτικό πλαίσιο που δένει τα χέρια στη χώρα μας" και πρόσθεσε ότι το πολιτικό πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, δεν επιτρέπει στη χώρα μας να δανείζεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κι έτσι είναι έρμαιη στις κερδοσκοπικές διαθέσεις αλλά και στις διαθέσεις όλων όσοι στην ΕΕ θέλουν η χώρα μας "να γίνει το πειραματόζωο ίσως και προς γνώση και συμμόρφωση άλλων χωρών".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε τον κ. Παπανδρέου "να σταματήσει να λειτουργεί ως δραστήριος υπουργός Εξωτερικών και να αναλάβει ρόλο πρωθυπουργού που θα προσπαθήσει να διεκδικήσει να αντιστρέψει το βέλος των πιέσεων προς την ΕΕ".

    Παρέμβαση Αλ. Αλαβάνου

    Τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ο Αλέκος Αλαβάνος παρεμβαίνοντας σήμερα το απόγευμα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, κάνοντας παράλληλα λόγο για αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει τους βασικούς του στόχους.

    Το ενωτικό εγχείρημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε δύσκολη κατάσταση, μπορεί όμως να απογειωθεί, ανέφερε ο κ. Αλαβάνος.

    Κάνοντας την αυτοκριτική του, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι σύμφωνα με διάφορες τοποθετήσεις, υπήρξε ένα εκλογικό αποτέλεσμα θετικό στις εκλογές και πρόσθεσε ότι "σε αυτό δεν είχα καμία προσωπική συμμετοχή". Ωστόσο, είπε, "οι τρεις βασικοί μας στόχοι στη φάση διακυβέρνησης της ΝΔ δεν πραγματοποιήθηκαν τελικά: Η ακύρωση του δικομματισμού. Η αλλαγή συσχετισμών μέσα στη ιστορική αριστερά, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Το πλατύ άνοιγμα στη νεολαία και τα πρωτοποριακά της στοιχεία".

    Ο κ. Αλαβάνος παραδέχθηκε ότι "κανείς άλλος μέσα στην αίθουσα δεν έχει τόση ευθύνη όσο εγώ. Για πρωτοβουλίες μετά τις εκλογές του 2007. Για την υποτίμηση των μηχανισμών".

    Εκτίμηση του κ. Αλαβάνου είναι ότι οι δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν μεγάλες.

    "Ας χαρεί -είπε- το οικονομικό και εκδοτικό κατεστημένο λίγο ακόμη. Ας έχει την ψευδαίσθηση ότι κατάφερε να έχει μια αριστερά με τις μικρές προγραμματικές της διορθώσεις, με ``διαγωγή κοσμιωτάτη``. Για λίγο όμως. Ας χαρεί για λίγες βδομάδες, για λίγους μήνες".

    Συγκρίνοντας το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δεν ταυτίζει τα δύο κόμματα, προσθέτοντας ότι δεν αγνοεί τις διαφοροποιήσεις του ΠΑΣΟΚ σε οικολογικά ή θεσμικά θέματα, αλλά όπως είπε, "βλέπουμε όμως πολύ καλά ότι κινείται μέσα στα ασφυκτικά όρια που έχει θέσει το εγχώριο και ευρωπαϊκό κατεστημένο", υποστηρίζοντας ότι "η πραγματική κυβέρνηση δεν είναι στην Αθήνα. Είναι στις Βρυξέλλες".

    "Καμιά αλλαγή δεν μπορεί να προωθηθεί στη χώρα μας με τον ευρωπαϊσμό που οδηγεί στην υποταγή στις Βρυξέλλες", σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, ο οποίος πρόσθεσε ότι "αν επιμένει η κυβέρνηση, την περιμένει ένας εργατικός ``Δεκέμβρης``".

    Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι πολλοί θα πούν ότι "με τόσο μεγάλη κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει τόσο μεγάλα πράγματα" και πρόσθεσε:

    "Ας σκεφθούν όμως: Δεν μας πτόησε η ολοκληρωτική επίθεση του συστήματος. Δεν μας πτόησε η συμμαχία από το ΛΑΟΣ μέχρι το ΚΚΕ. Δεν μας πτόησαν τα Μέσα Ενημέρωσης που συνδέουν τον ΣΥΡΙΖΑ με εικόνες τρόμου και πυρκαγιές".

    Αντίθετα, είπε ο κ. Αλαβάνος "από την επίθεση δυναμώνουμε. Αποκτούμε ταυτότητα".

    Οσον αφορά τα οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ της ιδιότητας του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ της συγκρότησης τοπικών οργανώσεων με εξουσία και υπέρ της διενέργειας συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σε έμμεση, επικριτική αναφορά του στην Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "δεν είναι δυνατόν σήμερα, τις ώρες της ``επιτήρησης``, να μιλάμε σε εργάτες και αγρότες για έναν ΣΥΡΙΖΑ του ``ευρωπαϊσμού``".

    "Δεν είναι δυνατόν -πρόσθεσε- τα μέλη και οι φίλοι μας να είναι αιχμάλωτοι μια μικρής ομάδας επαγγελματικών στελεχών μιας συνιστώσας που ακόμη δεν έχουν συναισθανθεί την ευθύνη τους από την υπερψήφιση του Μάαστριχτ.

    Όπως δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη για τον Δεκέμβρη τα ίδια στελέχη να αναμασούν την επίθεση της Παπαρήγα και του Καρατζαφέρη ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και τη νεολαία.

    Όπως δεν είναι δυνατόν για τον ίδιο λόγο η δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ να είναι κλειδωμένη έξω από την εξώπορτα.

    Αυτή η ομηρία πρέπει να λήξει. Σήμερα κιόλας".

    Δήλωση Φ. Κουβέλη

    "Εκείνο που προέχει για τον ΣΥΝ, σε σχέση και με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων και θέσεων που έχουν άμεση σχέση με το περιεχόμενο της πολιτικής της σύγχρονης Ανανεωτικής Αριστεράς", δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης στο περιθώριο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας έμμεσα στον Αλέκο Αλαβάνο και πρόσθεσε ότι:

    "Ο ΣΥΝ οφείλει να υπερασπιστεί και να μην εκχωρήσει, με τον οποιονδήποτε τρόπο, το περιεχόμενο της Ανανεωτικής Αριστεράς. Η Ανανεωτική Πτέρυγα, σταθερά και αταλάντευτα, για τον σκοπό αυτό μάχεται, με τη βεβαιότητα ότι η κοινωνία την Ανανεωτική Αριστερά τη χρειάζεται".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 28 November 2009 - 17:30:21 UTC