Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αρχίζει ο κοινωνικός διάλογος"

  • [01] "Αρχίζει ο κοινωνικός διάλογος"

    Την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, όπως ανέφερε στη σημερινή άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Η έναρξη θα γίνει στο πλαίσιο συνάντησης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί φορείς της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι διάλογος σημαίνει μεταξύ άλλων συνυπευθυνότητα η οποία θα προκύψει από την τεκμηρίωση και την κατανόηση των προβλημάτων από όλους. Και πρόσθεσε ότι η λύση των προβλημάτων χρειάζεται συναίνεση και συμμαχίες.

    Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι σ' αυτήν την προσπάθεια θα υπάρξουν και συγκρούσεις αλλά η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της. Και δήλωσε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό τον απολογισμό των 50 ημερών έργου της κυβέρνησης παρά τα προβλήματα που κληρονόμησε και τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν από την πρώτη στιγμή. Χαρακτήρισε επίσης το έργο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στις 50 ημέρες, πολλαπλάσιο αυτού που έκανε η Νέα Δημοκρατία σε πέντε χρόνια. Ενώ αναφερόμενος στην κρίση που βιώνουμε τόνισε ότι πίσω από την κρίση αυτή υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει.

    Συνάντηση με τον Α. Σαμαρά

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου είχε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός του ευχήθηκε "τα καλύτερα και για την πατρίδα, γιατί είναι σημαντικός ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης" και τόνισε ότι "χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη διαδικασία που ακολουθήσατε".

    "Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία και στα εθνικά θέματα, γιατί έχουν διογκωθεί τα προβλήματα και χρειάζεται διάλογος και συναίνεση" τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΝΔ ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου και είπε ότι "ο δικός μας συνταγματικός ρόλος μας υποχρεώνει να έχουμε αυτές τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της κυβέρνησης". "Ανάλογα τα θέματα, είμαστε πότε μαζί και πότε απέναντι. Μαζί γιατί υπηρετούμε την ίδια κοινωνία, απέναντι γιατί υπηρετούμε διαφορετικές ιδεολογίες. Και αυτός είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης" τόνισε ο κ. Σαμαράς.

    Ο κ. Παπανδρέου ρώτησε τον κ. Σαμαρά πως πήγε ο εκλογικός αγώνας και εκείνος του απάντησε ότι δεν ήταν εκλογικός αγώνας, ήταν εσωκομματική άμιλλα. "Πόσο διήρκησε;" ρώτησε ο κ. Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: "Σαράντα μέρες. Μας δημιούργησε μια εσωστρέφεια την οποία πρέπει να ξεπεράσουμε".

    "Όπως επιβάλλουν οι θεσμοί του πολιτεύματος, συναντηθήκαμε και συζητήσαμε, γενικά σε πρώτη φάση, για τα προβλήματα που υπάρχουν και ιδιαίτερα του χώρου της οικονομίας", ανέφερε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ν.Δ., κ. Αν. Σαμαράς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τη συνάντηση "γόνιμη" και επιβαλλόμενη". Ερωτηθείς εάν θα "βάλει πλάτη" για τα προβλήματα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν του "ζήτησε κάτι τέτοιο, για κάτι συγκεκριμένο" και πρόσθεσε ότι "θα δούμε κατά περίπτωση".

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι δύο τους υπήρξαν συμφοιτητές και συγκάτοικοι, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι "το να είσαι φίλος με κάποιον, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να είσαι πολιτικά αντίπαλος. Και πιστέψτε με, όπου χρειάζεται να είμαστε πολιτικά αντίπαλοι ως Ν.Δ. θα είμαστε πολύ σκληρά απέναντι", σημείωσε.

    "Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες"

    «Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, όλοι το ξέρουμε, απλώς αυτές τις δυνατότητές μας τις σπαταλήσαμε και τις απαξιώσαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Πάτρα, προσθέτοντας ότι «ακούμε το αίσθημα πανικού, που δημιουργείται γύρω από την Ελλάδα και παγκοσμίως».

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στην αντιφώνησή του στον δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα, κατά τη διάρκεια τελετής υποδοχής στο Δημαρχείο, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό του πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα, «απαξιώσαμε το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές, το σύστημα παιδείας και το περιβάλλον».

    «Δεν ζητώ την ανοχή των ολίγων ημερών, αλλά ζητώ τη συμμετοχή σε όλη τη διάρκεια αυτής της μεγάλης προσπάθειας, διότι από κοινού θα κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές στον τόπο μας», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο δήμαρχος Πατρέων, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη σημερινή του επίσκεψη, τού περιέγραψε μία σειρά από προβλήματα που απασχολούν την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για χαμηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ, ζητώντας ταυτόχρονα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η επισκευή του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» που παραμένει κλειστό μετά τον σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008.

    Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα γίνει μία σωστή οργάνωση και μία συνάντηση, ώστε να δούμε, όπως είπε τα προβλήματα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «πολλά θα μπορέσουμε να τα λύσουμε».

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός παρέστη στην δοξολογία που εψάλη στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα και στην οποία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

    Στη συνέχεια ακολούθησε τη λιτάνευση της τίμιας Κάρας του Αγίου Ανδρέα στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και μετά επισκέφθηκε το δημαρχείο της πόλης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 November 2009 - 19:30:21 UTC