Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια"
  • [02] Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
  • [03] Απετράπη πειρατεία σε ελληνικό πλοίο
  • [04] Συνεχίζεται ο εμβολιασμός

  • [01] "Ενότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια"

    Πρέπει να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά τη Διαδικασία της Κέρκυρας, ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θέτει ο 21ος αιώνας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη 17η υπουργική σύνοδο, η οποία διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

    Η Διαδικασία της Κέρκυρας, την οποία εγκαινίασε η ελληνική προεδρία με την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ τον Ιούνιο στο νησί των Φαιάκων, «έδωσε ελπίδα σε μια θυελλώδη χρονιά. Ήταν η έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας», είπε ο κ Παπανδρέου, στο πλαίσιο του απολογισμού της ελληνικής προεδρίας, μιλώντας ενώπιον περίπου 45 υπουργών Εξωτερικών και 57 διεθνών αντιπροσωπειών.

    Υπογράμμισε ότι η ελληνική προεδρία καθοδηγήθηκε από την αρχή του «έντιμου μεσολαβητή», για την επίτευξη συναινέσεων και την προώθηση και των τριών πτυχών της ασφάλειας, την πολιτικο-στρατιωτική, την οικονομική-περιβαλλοντική και την ανθρώπινη.

    Δίνοντας τις συντεταγμένες του διεθνούς περιβάλλοντος, με έμφαση στην παγκόσμια οικονομική και περιβαλλοντική κρίση, καθώς και στην κρίση του Αφγανιστάν, τόνισε ότι ο ΟΑΣΕ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά τα ζητήματα και κάλεσε τις συμμετέχουσες χώρες να δείξουν πολιτική βούληση για την προώθησή τους.

    Εξέφρασε την θέση ότι στη σημερινή συνάντηση θα επικρατήσει συνεργατικό πνεύμα και θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

    «Πρέπει να προχωρήσουμε από τα λόγια στη δράση. Ο διάλογος για την ασφάλεια έχει νόημα μόνον αν απαντά στις συγκεκριμένες προκλήσεις» είπε ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, ο οποίος παραδίδει αύριο τη σκυτάλη στο Καζακστάν.

    Είναι η πρώτη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο και αυτό δίνει νέα προοπτική και στον Οργανισμό, είπε, προσθέτοντας ότι με τη βοήθεια όλων μας στον ΟΑΣΕ, το Καζακστάν μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, μέσα από την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. «Το Καζακστάν μπορεί να κάνει τη διαφορά», είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στη Γεωργία, είπε ότι ήταν αρνητική εξέλιξη το κλείσιμο της αποστολής του ΟΑΣΕ, η παρουσία της οποίας είναι πιο αναγκαία από ποτέ και αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν επιδείξουμε συλλογική βούληση.

    Στην καρδιά της ελληνικής προεδρίας βρέθηκε και η οικονομική και περιβαλλοντική διάσταση της ασφάλειας, με ενδεικτικό το φόρουμ για τη μετανάστευση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στη μετανάστευση, λέγοντας ότι έλαβε σοβαρές διαστάσεις την τελευταία χρονιά και πρέπει σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, και βεβαίως στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στις θετικές κινήσεις που έγιναν σε χρόνιες διαμάχες στην ευρύτερη περιοχή μας, μιλώντας για την προσέγγιση Αρμενίας-Τουρκίας. Σημείωσε τις προσπάθειες που γίνονται μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, όπως η συνάντηση των δύο προέδρων στο Μόναχο, την περασμένη εβδομάδα υπό την αιγίδα της «Ομάδας Μινσκ», καθώς και τις συναντήσεις για την προώθηση των θεμάτων της Υπερδνειστερίας.

  • ** Ακολουθούν ομιλίες του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ζοάο Σοάρες, του ΓΓ του Οργανισμού Ντε Μπρισαμπό και των επικεφαλής των αντιπροσωπειών των κρατών-μελών.

  • ** Οι εργασίες της Ολομέλειας θα ολοκληρωθούν αύριο με συνέντευξη Τύπου.

    Κ.Παπούλιας: "Να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας"

    "Η Ελλάδα, επιδιώκει και προωθεί σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης όχι μόνο με όλους τους γείτονές της, αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, κηρύσσοντας το πρωί την έναρξή των εργασιών της Ολομέλειας της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ.

    "Η Υπουργική Σύνοδος της Αθήνας μας δίνει μια σημαντική ευκαιρία να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας για ένα νέο διάλογο, για κοινές δράσεις. Τούτο θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα για το μέλλον του ΟΑΣΕ και θα ενισχύσει τον πολιτικό διάλογο για την ασφάλεια της Ευρώπης" υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.

    Διμερείς συναντήσεις

    Ευκαιρία για διμερείς συναντήσεις δίνει η σύνοδος του ΟΑΣΕ και ο πρωθυπουργός και Προεδρεύων της Διάσκεψης, Γ.Α. Παπανδρέου, έχει σήμερα στο περιθώριο της διεθνούς συνάντησης μια σειρά από επαφές με διεθνείς παράγοντες.

    Το πρόγραμμα των συναντήσεων αυτών -αν και βρίσκεται ακόμη υπό εξέλιξη γιατί διαμορφώνεται στο περιθώριο του προγράμματος της Συνόδου- περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ, τον γγ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Ντε Μπρισαμπό, τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέταρ Μπάλατζ, της ΠΓΔΜ Α. Μιλόσοσκι, του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, και της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ.

    Παράλληλα, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου (που έχει καθυστερήσει να αφιχθεί λόγω καιρού) και με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ, προγραμματίζονται για αύριο, λίγο μετά το μεσημέρι.

    [02] Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

    Πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να εκδηλωθούν σήμερα το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο και από αργά τη νύχτα στη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, ενώ οι άνεμοι θα φτάνουν τα 8 μποφόρ, σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ..

    Αύριο Τετάρτη τα προαναφερθέντα έντονα καιρικά φαινόμενα εκτός από τη Δυτική Ελλάδα θα επηρεάσουν σταδιακά την Αττική, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και πιθανώς την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Ανατολική Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη.

    Την Πέμπτη τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στη νοτιανατολική νησιωτική Ελλάδα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    Παράλληλα η Γ.Γ.Π.Π., εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

    Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους πολίτες (εποχούμενους ή πεζούς) στα σημεία διασταύρωσης του οδικού δικτύου με τα ρέματα απορροής (χείμαρρους) στις περιοχές όπου προηγήθηκε έντονη βροχόπτωση.

    Για τους παραπάνω λόγους , η Γ.Γ.Π.Π. προτείνει να ληφθούν από τους πολίτες τα απαραίτητα ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (διανέμονται σε όλες τις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια).

    [03] Απετράπη πειρατεία σε ελληνικό πλοίο

    Με τη ρήψη νερού και φωτοβολίδων κατάφεραν οι 8 Ελληνες και οι 16 αλλοδαποί συνάδελφοί τους, μέλη πληρώματος του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου "ΣΙΚΙΝΟΣ" που έπλεε 550 ν.μ. Ν.Α. του Ομάν, να αποτρέψουν την πειρατεία των ενόπλων που επέβαιναν σε ταχύπλοο εξωλέμβιο σκάφος και οι οποίοι, σύμφωνα με το Λιμενικό, άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

    Η πειρατική επίθεση εξελίχθηκε τα ξημερώματα, όταν δίπλα στο ελληνικό τάνκερ, που έχει νηολόγιο Πειραιά 10752 και είχε αποπλεύσει απο το Σουδάν για την Κίνα, "πλεύρισε" ταχύπλοο σκάφος με ενόπλους που άνοιξαν πυρ.

    Ομως ο Ελληνας πλοίαρχος φαίνεται ότι ήταν προετοιμασμένος, αφού μέλη του πληρώματος άρχισαν να εκτοξεύουν με μάνικες νερό αλλά και φωτοβολίδες, με αποτέλεσμα οι ένοπλοι πειρατές να αποχωρήσουν.

    Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λ.Σ. το ελληνικό δεξαμενόπλοιο που ανήκει στην ναυτιλιακή εταιρία "Κυκλάδες Μαριτάϊμ", με έδρα τον Πειραιά, συνεχίζει κανονικά το ταξίδι του, ενώ όλοι οι ναυτικοί του είναι καλά στην υγεία τους.

    [04] Συνεχίζεται ο εμβολιασμός

    Ξεκίνησε σήμερα η τρίτη φάση του εμβολιασμού, που αφορά τα άτομα από 6 μηνών έως 49 ετών.

    Την εκτίμηση ότι περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι είχαν κάνει μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης, έκανε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αναφερόμενη στα τελευταία στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών. Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ είχαν εμβολιαστεί 75.658 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Όπως είπε η υπουργός, στόχος είναι να αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα από 354 σε 527 μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς αναμένεται να συμπεριληφθούν σε αυτά και τα εμβολιαστικά κέντρα των Νομαρχιών.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι ο τετραψήφιος αριθμός 1135 γίνεται όλο και πιο "δημοφιλής" στους πολίτες, οι οποίοι καθημερινά κατακλύζουν τις 45 γραμμές του, προκειμένου να ενημερωθούν για τη γρίπη και τους εμβολιασμούς.

    Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, σύντομα ο αριθμός αυτός θα ενισχυθεί με επιπλέον δεκαπέντε γραμμές.

    Στο μεταξύ, δύο ακόμη άτομα προστέθηκαν στον κατάλογο των θυμάτων της νέας γρίπης. Πρόκειται για έναν 55χρονο με σακχαρώδη διαβήτη και μια 37χρονη, παχύσαρκη, με υποκείμενο νόσημα που έχασαν χτες τη ζωή τους, ενώ νοσηλευόταν διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως ανέφερε η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βόρειας Ελλάδας Τζίνα Λεπτοκαρίδου ο αριθμός των θανάτων από τη νέα γρίπη έχει φτάσει στους 20 ενώ άλλα τρία άτομα με υποκείμενο νόσημα ή με λευκό ιστορικό διασωληνώθηκαν και νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας

    Εξάλλου σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται μία 22χρονη η οποία εισήχθη στο Ιπποκράτειο εγκυμονούσα. Όπως ανέφερε ο διοικητής του Ιπποκράτειου Παναγιώτης Παντελιάδης, η νεαρή γυναίκα που βρισκόταν στην 30η εβδομάδα της κύησης εισήχθη στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και πνευμονία και αποδείχτηκε θετική στον ιό Η1Ν1. «Οι γιατροί έκριναν ότι ήταν προτιμότερο να υποβληθεί σε καισαρική τομή η οποία ήταν μία επιτυχής επέμβαση. Το νεογνό νοσηλεύεται λόγω προωρότητας στην εντατική νεογνών διασωληνωμένο σε σταθερή κατάσταση και αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της προωρότητας . Η 22χρονη νοσηλεύεται στην εντατική ενηλίκων, είναι διασωληνωμένη σε σταθερή κατάσταση με μία μικρή βελτίωση και περιμένουμε τις εξελίξεις» πρόσθεσε ο κ. Παντελιάδης

    Δεκάδες είναι πλέον σε όλη τη χώρα τα σχολεία, τμήματα σχολείων, παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγία που κλείνουν προσωρινά λόγω καταγραφής κρουσμάτων γρίπης Η1Ν1.

    Ρύθμιση για προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ

    Εκτός από τους 1.000 γιατρούς που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ με τη διαδικασία του επείγοντος και ενόψει της κορύφωσης της πανδημίας της γρίπης, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε ότι στο νέο σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, θα υπάρξει επιπλέον ρύθμιση για πρόσληψη άλλων 1.000 γιατρών στο ΕΣΥ μέσα στο 2010. Συνολικά 250 θα είναι ειδικευμένοι, 606 θα καλύψουν οργανικές θέσεις, 35 θα προσληφθούν στο ΕΚΑΒ και 152 στα κέντρα υγείας.

    Εξάλλου, αλλάζει το ανώτατο πλαφόν που αφορά τους μισθούς στους γιατρούς μαζί με τις εφημερίες μηνιαίως και από 5.150 ευρώ αυξάνεται στις 6.500 ευρώ. Το αίτημα των γιατρών είναι να μην υπάρχει πλαφόν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 December 2009 - 11:30:33 UTC