Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια"
  • [02] Κατάστημα για άτομα με οπτική αναπηρία
  • [03] "Μαζικοί αγώνες"

  • [01] "Ενότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια"

    Πρέπει να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά τη Διαδικασία της Κέρκυρας, ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που θέτει ο 21ος αιώνας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη 17η υπουργική σύνοδο, η οποία διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

    Η Διαδικασία της Κέρκυρας, την οποία εγκαινίασε η ελληνική προεδρία με την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ τον Ιούνιο στο νησί των Φαιάκων, «έδωσε ελπίδα σε μια θυελλώδη χρονιά. Ήταν η έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου για το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλειας», είπε ο κ Παπανδρέου, στο πλαίσιο του απολογισμού της ελληνικής προεδρίας, μιλώντας ενώπιον περίπου 45 υπουργών Εξωτερικών και 57 διεθνών αντιπροσωπειών.

    Υπογράμμισε ότι η ελληνική προεδρία καθοδηγήθηκε από την αρχή του «έντιμου μεσολαβητή», για την επίτευξη συναινέσεων και την προώθηση και των τριών πτυχών της ασφάλειας, την πολιτικο-στρατιωτική, την οικονομική-περιβαλλοντική και την ανθρώπινη.

    Δίνοντας τις συντεταγμένες του διεθνούς περιβάλλοντος, με έμφαση στην παγκόσμια οικονομική και περιβαλλοντική κρίση, καθώς και στην κρίση του Αφγανιστάν, τόνισε ότι ο ΟΑΣΕ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά τα ζητήματα και κάλεσε τις συμμετέχουσες χώρες να δείξουν πολιτική βούληση για την προώθησή τους.

    Εξέφρασε την θέση ότι στη σημερινή συνάντηση θα επικρατήσει συνεργατικό πνεύμα και θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

    «Πρέπει να προχωρήσουμε από τα λόγια στη δράση. Ο διάλογος για την ασφάλεια έχει νόημα μόνον αν απαντά στις συγκεκριμένες προκλήσεις» είπε ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, ο οποίος παραδίδει αύριο τη σκυτάλη στο Καζακστάν.

    Είναι η πρώτη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο και αυτό δίνει νέα προοπτική και στον Οργανισμό, είπε, προσθέτοντας ότι με τη βοήθεια όλων μας στον ΟΑΣΕ, το Καζακστάν μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της ασφάλειας στο Αφγανιστάν, μέσα από την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. «Το Καζακστάν μπορεί να κάνει τη διαφορά», είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στη Γεωργία, είπε ότι ήταν αρνητική εξέλιξη το κλείσιμο της αποστολής του ΟΑΣΕ, η παρουσία της οποίας είναι πιο αναγκαία από ποτέ και αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν επιδείξουμε συλλογική βούληση.

    Στην καρδιά της ελληνικής προεδρίας βρέθηκε και η οικονομική και περιβαλλοντική διάσταση της ασφάλειας, με ενδεικτικό το φόρουμ για τη μετανάστευση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στη μετανάστευση, λέγοντας ότι έλαβε σοβαρές διαστάσεις την τελευταία χρονιά και πρέπει σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, και βεβαίως στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στις θετικές κινήσεις που έγιναν σε χρόνιες διαμάχες στην ευρύτερη περιοχή μας, μιλώντας για την προσέγγιση Αρμενίας-Τουρκίας. Σημείωσε τις προσπάθειες που γίνονται μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, όπως η συνάντηση των δύο προέδρων στο Μόναχο, την περασμένη εβδομάδα υπό την αιγίδα της «Ομάδας Μινσκ», καθώς και τις συναντήσεις για την προώθηση των θεμάτων της Υπερδνειστερίας.

  • ** Ακολούθησαν οι ομιλίες του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ζοάο Σοάρες, του ΓΓ του Οργανισμού Ντε Μπρισαμπό και των επικεφαλής των αντιπροσωπειών των κρατών-μελών.

  • ** Οι εργασίες της Ολομέλειας θα ολοκληρωθούν αύριο με συνέντευξη Τύπου.

    Κ.Παπούλιας: "Να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας"

    "Η Ελλάδα, επιδιώκει και προωθεί σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης όχι μόνο με όλους τους γείτονές της, αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, κηρύσσοντας το πρωί την έναρξή των εργασιών της Ολομέλειας της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ.

    "Η Υπουργική Σύνοδος της Αθήνας μας δίνει μια σημαντική ευκαιρία να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας για ένα νέο διάλογο, για κοινές δράσεις. Τούτο θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα για το μέλλον του ΟΑΣΕ και θα ενισχύσει τον πολιτικό διάλογο για την ασφάλεια της Ευρώπης" υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.

    B<Συνέντευξη Τύπου Μπερνάρ Κουσνέρ>/B<

    "Ιδιαίτερα αποτελεσματικός και ουσιαστικός ήταν στη δουλειά του ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν διοργάνωσε απλώς μια διεθνή διάσκεψη, αλλά προώθησε έναν ΟΑΣΕ που να λύνει προβλήματα", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο περιθώριο των εργασιών της 17ης Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ.

    "Η Συνάντηση των Αθηνών είναι πολύ χρήσιμη, και αυτό που γίνεται εδώ, είναι πολύ σημαντικό", είπε.

    Ο κ. Κουσνέρ αναφέρθηκε στο "εποικοδομητικό πνεύμα" της Διαδικασίας της Κέρκυρας που "πρέπει να διατηρηθεί", καθώς και στην προϊστορία του, την πρόταση Μεντβέντεφ και τη στήριξή της από τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί.

    "Θεωρούμε ότι ο ΟΑΣΕ είναι το καταλληλότερο πεδίο, όπου μπορούμε να μιλάμε και για τις τέσσερις διαστάσεις της πρότασης για ειρήνη (σσ. την πρόληψη, την ανθρωπιστική πλευρά, τη στρατιωτική και την περιβαλλοντική)", τόνισε ο Γάλλος υπουργός και πρόσθεσε:

    "Δεν είμαστε στο τέλος της Διαδικασίας της Κέρκυρας. Εργαζόμαστε επάνω στο σχέδιο απόφασης. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα κείμενο που έρχεται να προσθέσει όχι να μπλοκάρει (...). Πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη προσπάθεια αλλά δεν τελειώσαμε (...). Σαφώς, όμως, μιλάμε πλέον ανοιχτά μεταξύ μας. Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο ΟΑΣΕ από τη μία πλευρά, οι Ρώσοι και οι άλλες χώρες από την άλλη, πρέπει να μπορούν να συνομιλούν με τρόπο που να είναι συμβατός".

    Ο Γάλλος αξιωματούχος, απαντώντας σε ερωτήσεις, εξήγησε ότι η Ρωσία, λόγω των αλλαγών που συντελέσθηκαν στα σύνορά της, δεν αισθανόταν άνετα, αλλά μάλλον κάπως εχθρικά και πρόσθεσε ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες των Ρώσων.

    Ομως, επειδή "πρόκειται για μια γειτονική χώρα, πρέπει εμείς να φροντίσουμε να μην συμβαίνουν αυτά (...). Πρέπει να πάρουμε την πρόταση Μεντβέντεφ στα σοβαρά. Η Γαλλία το έχει κάνει (...). Αλλωστε, ο ίδιος ο Μεντβέντεφ είπε ότι η Διαδικασία της Κέρκυρας πρέπει να συνεχιστεί", κατέληξε στη συνέντευξή του ο Γάλλος υπουργός, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες στην Ελληνική Προεδρία του ΟΑΣΕ, για την "αποτελεσματική δουλειά και τη φιλόξενη υποδοχή".

    Διμερείς συναντήσεις

    Κατ' ιδίαν συνάντηση είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ, ενώ ακολούθησε ολιγόλεπτη συνάντηση του κ. Μιλόσοσκι με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

    Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για απευθείας επαφές προκειμένου να εμπεδώσει το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Ο κ Δρούτσας μάλιστα δεν απέκλεισε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια ως προεδρεύων του ΟΑΣΕ.

    Παράλληλα, επανέλαβε ότι η μόνη διαδικασία για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ως προς την εκκρεμότητα της ονομασίας είναι αυτή υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο περιθώριο της συνόδου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Μπάλατζ, τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα, τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ και τον ΓΓ του ΟΑΣΕ Μαρκ Περέν ντε Μπρισαμπό.

    Στις συναντήσεις αυτές δίνεται η ευκαιρία, πλην των θεμάτων του ΟΑΣΕ, να συζητήσουμε και τα δικά μας θέματα, σημείωσε ο κ. Δρούτσας, αναφερόμενος στα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους πορεία, το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δέκα ημέρες.

    Στο μεσημεριανό γεύμα αναμένονται επίσης ενδιαφέρουσες συζητήσεις στο πιο χαλαρό και ευέλικτο πνεύμα που επιτρέπει η ανεπίσημη επαφή των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.

    Λίγο αργότερα, αναμένεται η υπογραφή μνημονίου μεταξύ του κ. Δρούτσα και του Ουκρανού ομολόγου του Πέτρο Ποροσένκο, για τη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων, καθώς και των ταχυδρομείων των δύο χωρών.

    Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλουκαι με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ, προγραμματίζονται για αύριο, λίγο μετά το μεσημέρι.

    [02] Κατάστημα για άτομα με οπτική αναπηρία

    Το πρώτο κατάστημα που θα εξυπηρετεί ανθρώπους με οπτική αναπηρία και ειδικές ανάγκες ανοίγει στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το κατάστημα με το διακριτικό τίτλο "Creta Sense" θα εμπορεύεται παραδοσιακά & βιολογικά κρητικά προϊόντα.

    Σημειώνεται ότι ο χώρος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την ασφαλή έλευση ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, διαθέτοντας ράμπες, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης προσβασιμότητα του χώρου από ΑΜΕΑ. Το πάτωμα αποτελείται από πλακίδια, διαφορετικής υφής πλάτους, και από οδηγό όδευσης τυφλών στο εσωτερικό του καταστήματος.

    Σε όλα τα προϊόντα υπάρχουν ετικέτες, γραμμένες σε Braille, με τα στοιχεία εκείνα που είναι απολύτως απαραίτητα να γνωρίζει ο καταναλωτής, δηλαδή το είδος του προϊόντος και την ημερομηνία λήξης του. Επίσης, θα υπάρχουν βοηθητικά ηχητικά συστήματα, ώστε ακουμπώντας ένα στυλό πάνω στο ειδικό αυτοκόλλητο χαρτάκι ενός ραφιού να αναπαράγεται ηχητικό μήνυμα, πληροφορώντας τον καταναλωτή για την ακριβή θέση του στο κατάστημα. Ηχογραφημένοι περιγραφικοί χάρτες και κατάλογοι θα δοθούν, ώστε να καταστήσουν το περιβάλλον πιο οικείο.

    Επιπλέον, η επιχείρηση προσφέρει δωρεάν μεταφορά των προϊόντων σε άτομα με αδυναμία μετακίνησης από εταιρία ταχυμεταφορών, φιλική προς το περιβάλλον - κούριερ με ποδήλατα.

    [03] "Μαζικοί αγώνες"

    «Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιοδοσία να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες το ασφαλιστικό, προκειμένου να πάρει μια επώδυνη άρση δυσπιστίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις συνεδριάσεις των Ecofin/Eurogroup και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

    «Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, το επόμενο διάστημα θα αναπτύξουν μαζικούς ενωτικούς αγώνες προκειμένου να διεκδικήσουν μια ασπίδα κοινωνικής προστασίας, ένα πλατύ μέτωπο αλληλεγγύης σε εργασιακές κατακτήσεις και κοινωνικά δικαιώματα» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να καταργηθεί καθώς «οδηγεί σε μια άνεργη ανάκαμψη» και «θέτει έναν στενό κορσέ στη χώρα» και κατέληξε:

    «Ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι ο δρόμος της κοινωνικής συνοχής. Οποιεσδήποτε άλλες επιλογές είναι επιλογές που οδηγούν την κοινωνία σε μεγαλύτερο χάσμα, σε μεγαλύτερο βάθεμα της κρίσης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 December 2009 - 15:30:30 UTC