Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Φανάρι ο Α. Βγενόπουλος
  • [02] Κρίσιμες συναντήσεις

  • [01] Στο Φανάρι ο Α. Βγενόπουλος

    Μακρά συνάντηση είχε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο επιχειρηματίας κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

    Ο Έλληνας επιχειρηματίας αντιμετωπίζεται θετικά από την κοινότητα της Κωνσταντινούπολης γιατί ενεργοποιείται επιχειρηματικά σε πολλούς τομείς και δημιουργεί προσδοκίες αναβίωσης μιας ενεργού οικονομικά κοινότητας.

    Ο κ. Βγενόπουλος παρουσίασε πολλές από τις επενδυτικές πρωτοβουλίες του στον Οικουμενικό Πατριάρχη και ανέπτυξε επίσης σκέψεις του για οικονομικές δραστηριότητες που αναλαμβάνονται από τους Έλληνες επιχειρηματίες στην Κωνσταντινούπολη.

    "Είχα μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και είναι πάντοτε συγκινητικό όταν μιλάς με την ηγεσία της Ορθοδοξίας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης είχα και την ευκαιρία να τονίσω ότι η Ολυμπιακή, η οποία είναι κτήμα όλων των Ελλήνων, προφανώς θα έλεγα για ιστορικούς και εθνικούς λόγους, θα είναι κοντά στην Ορθοδοξία", είπε ο κ. Βγενόπουλος.

    "Ο όμιλος της ΜIG θα είμαστε δίπλα στις προσπάθειες στις οποίες γίνονται για το καλό της Ορθοδοξίας και για το καλό του ελληνικού έθνους", πρόσθεσε.

    "Εμείς θεωρούμε ότι το φυσικό περιβάλλον των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αναπτύσσεται σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα και στην Τουρκία και στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και στην Κύπρο. Είμαστε στην πραγματικότητα μία αγορά. Οι πολίτες όλων των χωρών δεν έχουμε να χωρίσουμε απολύτως τίποτα και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες όλοι μαζί σε όλες αυτές τις χώρες παλεύουμε για μία ευημερία, την οποία ελπίζουμε κάποια στιγμή να συμμερίζονται και οι κυβερνήσεις και να μη μας δημιουργούν εμπόδια", κατέληξε.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσκάλεσε τον επιχειρηματία στο Πατριαρχικό άριστο, στο γεύμα δηλαδή που παρατίθεται το μεσημέρι στο Φανάρι.

    Ο κ. Βγενόπουλος έχει ήδη επενδύσει στον τομέα της υγείας, αγοράζοντας σημαντικά ποσοστά μιας μεγάλης τουρκικής εταιρίας παροχής υπηρεσιών υγείας.

    [02] Κρίσιμες συναντήσεις

    Κρίσιμες συναντήσεις θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες στις συνεδριάσεις του Eurogroup και το ΕΚΟΦΙΝ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για τον προϋπολογισμό του 2010 και τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με τις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα περιλαμβάνονται στο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας.

    "Τις τελευταίες ημέρες έγιναν και κερδοσκοπικά παιχνίδια και αναλύσεις που αδικούν τη χώρα. Αδικούν τον παραγωγικό τομέα, τον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και μία κυβέρνηση 50 ημερών που έχει διάθεση για μεγάλες τομές", επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο ετήσιο συνέδριο για την «Ώρα της ελληνικής οικονομίας», που οργανώνει το αμερικανο-ελληνικό επιμελητήριο και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας.

    Ο υπουργός είπε ότι η χώρα βρίσκεται στο σταυροδρόμι και χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις και δεν πρόκειται να είναι ανεκτές οι "περίεργες σχέσεις πολιτείας, οικονομίας και Μέσων".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει πολύ μεγάλα μέτωπα τομών και αλλαγών και σε αυτά συμπεριέλαβε:

    Την εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού συστήματος με ένα νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Μάρτιο στη Βουλή. Χαρακτήρισε απαράδεκτο τα δημόσια έσοδα να είναι στην Ελλάδα κατά 5 μονάδες χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είπε ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές τομές και στον τρόπο ελέγχου διασταυρώσεων και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

    Την αλλαγή στο σύστημα των δημοσίων δαπανών οι οποίες είναι στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά παράλληλα είναι τελείως αναποτελεσματικές. Ενας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό θα είναι ο προϋπολογισμός προγραμμάτων, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Με την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος ο διάλογος για το οποίο έχει ξεκινήσει και είναι πάρα πολύ δύσκολος γιατί ενέχει μεγάλες συγκρούσεις.

    Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων ως βόμβα όχι μόνο δημοσιονομική αλλά και για τη χορήγηση των συντάξεων στο μέλλον.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η διεθνής κρίση και η ύφεση έφεραν στην επιφάνεια τις πραγματικές διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που κρύβονταν επί σειρά ετών. Αυτές είναι ένα σπάταλο κράτος που δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, μια γραφειοκρατία που εμποδίζει τις επενδύσεις και ένας κοινωνικός ιστός που δεν διαδραματίζει το ρόλο του.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το σημερινό αναπτυξιακό πρότυπο έκλεισε τον κύκλο του και χωρίς μεταφορά πόρων στην πράσινη ανάπτυξη η Ελλάδα θα συνεχίσει να χάνει μερίδιο στις διεθνείς αγορές. Κύρια κινητήρια δύναμη, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης πρέπει να είναι ο ιδιωτικός τομέας.

    Η κυβέρνηση, κατέληξε δίνει ένα σαφές στίγμα αλλαγών και με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή και με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβληθεί τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι ο "Οδικός Χάρτης" για τις μεγάλες αλλαγές και κάλεσε φορείς και επιχειρηματικό τομέα να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

    Υπερβολικό έλλειμμα για δεκατέσσερα κράτη-μέλη

    Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) θα υιοθετήσει αύριο, πράξεις στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για δεκατέσσερα κράτη-μέλη.

    Από αυτές οι εννέα πράξεις αφορούν νέες διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος, οι τέσσερις την εκ νέου σύσταση της επιτροπής για διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος και η μία, τη σύσταση της επιτροπής για μη λήψη αποτελεσματικών δράσεων για τη διόρθωση του ελλείμματος.

    Εξάλλου, στο ECOFIN, που θα συνεδριάσει με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, θα υιοθετηθεί γνώμη του θεσμικού οργάνου της ΕΕ επί του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας του Βελγίου. Επίσης, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ θα ασχοληθούν με την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία από την ανεργία, τη μειωμένη παραγωγικότητα, τη γήρανση του πληθυσμού και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

    Τέλος, το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, όπως είναι η τυπική ονομασία του ECOFIN, θα ασχοληθεί και με θέματα σχετικά με το ΦΠΑ, όπως το φόρο στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, το προσχέδιο Οδηγίας για την εφαρμογή του μηχανισμού αντιστροφής της φορολογικής υποχρέωσης "στα δικαιώματα εκπομπών και ορισμένα αγαθά".

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 December 2009 - 17:30:31 UTC