Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο
  • [02] Σε αλλαγές προχωρά ο πρόεδρος της ΝΔ
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Πρόκληση για τον πλανήτη"
  • [05] "Σκληρή επίθεση στα δικαιώματα"

  • [01] Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει, στις 12:00, το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Για μια νέα σελίδα στην ιστορία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη μίλησε ο Πρωθυπουργός και Προεδρεύων της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ, Γ.Α.Παπανδρέου στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για να σφραγίσει το τέλος των εργασιών του Οργανισμού.

    "Δεσμευθήκαμε σε ένα κοινό κείμενο για το πώς να αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις" δήλωσε ο κ. Παπανδρέου για το κείμενο το οποίο συμφωνήθηκε και εστιάζεται στη συνέχιση της Διαδικασίας της Κέρκυρας. "Συμφωνήσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η Ελλάδα έθεσε δύσκολους και τολμηρούς στόχους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραγνωρίζονται οι προσπάθειες της προηγούμενης προεδρίας του Οργανισμού", τόνισε.

    "Γνωρίζουμε ότι μας περιμένουν πολλά εμπόδια γιατί ο ΟΑΣΕ είναι ένας Οργανισμός που περιλαμβάνει κράτη από το Βανκούβερ ως το Βλαδιβοστόκ. Η Ελλάδα ως έντιμος διαμεσολαβητής κατάφερε να υπάρξει μετά από επτά χρόνια μια πολιτική διακήρυξη. Αυτό έγινε μια πραγματικότητα" δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

    "Βάλαμε στοίχημα ότι τα κράτη-μέλη του Οργανισμού μπορούμε να σκεφτόμαστε και να μιλάμε πολιτικά" επισήμανε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι η Ελληνική Προεδρία παραδίδει έναν Οργανισμό που μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας, σε θέματα προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, προσωπικής αξιοπρέπειας του πολίτη, και κράτους δικαίου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το έργο του Καζακστάν (που αναλαμβάνει την Προεδρία για τον επόμενο χρόνο) είναι δύσκολο αλλά όπως τόνισε "σήμερα αποδείξαμε ότι αν θέλουμε, μπορούμε. Η διαδικασία μπορεί να αναζωογονήσει τον πολιτικό διάλογο και το απτό αποτέλεσμα ήταν η συναίνεση". Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι ο ΟΑΣΕ ήταν το φυσικό φόρουμ για τέτοια πολιτική συζήτηση και πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκε πως με τη στήριξη της Ελλάδας (που είναι μέρος της Τρόικα του ΟΑΣΕ) το Καζακστάν θα συγκαλέσει Διάσκεψη Κορυφής, πράγμα που δεν έχει διοργανωθεί από το 1999.

    Ερωτηθείς αν ετοιμάζεται κάποια πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στη κοινή συνέντευξη Τύπου της τρόικας απάντησε ότι αν και αυτό δεν αποτελεί το κύριο αντικείμενο του ΟΑΣΕ, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, για τις προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και εκ μέρους της ΕΕ για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Στο ερώτημα, γιατί στο κείμενο της διακήρυξης που θεσμοθετεί τον διάλογο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Κέρκυρας δεν γίνεται μνεία των ρωσικών θέσεων, ο κ Παπανδρέου απάντησε ότι η Διαδικασία της Κέρκυρας ξεκίνησε με πρωτοβουλία των προέδρων Μεντβέντεφ και Σαρκοζί και ότι οι θέσεις αυτές θα συμπεριληφθούν στο διάλογο, τονίζοντας ότι η Διαδικασία της Κέρκυρας δεν έχει ολοκληρωθεί. Ήδη συζητήθηκε και το νέο σχέδιο συμφωνίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια του κ. Μεντβέντεφ, αλλά σκοπός δεν ήταν να καταλήξουμε σε κάτι σήμερα, πρόσθεσε.

    Τόνισε δε, ότι ένα από τα πλεονεκτήματα της Διαδικασίας της Κέρκυρας είναι ότι μας επιτρέπει να είμαστε πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς. Φέραμε ήδη σε καλύτερη επικοινωνία τους εκπροσώπους 56 χωρών, σημείωσε. Αυτό το πνεύμα βοήθησε να πάμε πιο μπροστά. Επιτρέπει να μην περιοριστούμε σε ένα αντικείμενο αλλά στο σύνολο των θεμάτων, περιλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την "ήπια" ασφάλεια.

    Ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου "συζήτησε θέμα που αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης", ο κ. Παπανδρέου απάντησε: "Με τον κύριο Νταβούτογλου συζητήσαμε πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Θέλω όμως να τονίσω ότι θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες δεν συζητούμε".

    Ερωτηθείς στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το πόσο κόστισε η Υπουργική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού, ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απάντησε: "Μπορώ να σας πω, δεν έχω αυτή τη στιγμή μπροστά μου τα αριθμητικά στοιχεία, αλλά θα σας τα δώσω. Στο Υπουργικό Συμβούλιο έχει περάσει η απόφαση ότι κάθε δαπάνη που βαραίνει τον Έλληνα φορολογούμενο θα δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο. Στην περίπτωση αυτή, τα χρήματα που επενδύθηκαν από τους Έλληνες άξιζαν τον κόπο".

    "Δεν αποτιμώνται τα πάντα με χρήματα" δήλωσε απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο υπουργός του Καζακστάν Κ. Σανταμπάγεφ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει στο εξής την Προεδρία του ΟΑΣΕ. "Η Ελλάδα άσκησε την Προεδρία σε 56 κράτη και πέτυχε σημαντικά αποτελέσματα. Οι Έλληνες πρέπει να είναι υπερήφανοι", πρόσθεσε.

    Επαφές στο περιθώριο της συνόδου

    «Μήνυμα ειρήνης», με αναζήτηση πεδίων στενότερης συνεργασίας σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, αλλά και εντός της ΕΕ, έστειλαν ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντησή τους, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ.

    Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και η πρόθεση είναι να συνεχιστεί στο πνεύμα της συνεργασίας που είχαν οι δύο πλευρές στο διάστημα 1999-2004, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση.

    Ερωτηθείς για τον χρόνο επίδοσης της απαντητικής επιστολής του Ελληνα πρωθυπουργού προς τον Τούρκο ομόλογό του, είπε ότι θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

    «Συμφωνήσαμε για μια συνεργασία και των δύο χωρών προς αμοιβαίο όφελος αλλά και προς όφελος ολόκληρης της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό το πνεύμα συνεργασίας στέλνει το μήνυμα ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν. Αξίζει να προσπαθήσουμε. Είναι μήνυμα ειρήνης», τόνισε ο κ. Δρούτσας στην ενημέρωση του Τύπου.

    Σε αυτό το πνεύμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου, αλλά μια τέτοια συνάντηση «θα γίνει όταν θα είμαστε καλά προετοιμασμένοι και θα έχουμε να παρουσιάσουμε κάτι απτό», όπως είπε ο κ. Δρούτσας.

    Στη συνάντηση, πάντως, διερευνήθηκαν οι δυνατότητες να ληφθούν πρακτικά μέτρα για τη συνεργασία των δύο υπουργών Εξωτερικών από τις αρχές του 2010.

    Η τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό, μίλησε με θερμά λόγια για το όραμα του Ελληνα πρωθυπουργού ως προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Βαλκανίων το 2014, ευχαρίστησε για την παρουσία του κ. Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε τη βούληση του κ. Ερντογάν για στενή συνεργασία των δύο μερών.

    Για τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο της ΕΕ, η ελληνική πλευρά δήλωσε τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και πρόσθεσε ότι «τονίσαμε ότι οι υποχρεώσεις προς τα κράτη-μέλη πρέπει να υλοποιηθούν, αλλά η πορεία προς την ΕΕ πρέπει να προχωρήσει και αυτό θα βοηθήσει και την προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας».

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν ακόμη περιθώρια ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για επίδειξη καλής θέλησης στο Κυπριακό, ο κ. Δρούτσας απάντησε ότι δεν ήταν αυτό το περιεχόμενο της συζήτησης και ότι η σχετική κουβέντα έγινε στο πνεύμα οι «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορέσουν να διαπραγματευτούν ελεύθερα και να συμβάλουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στη συνέχιση της διαδικασίας».

    Ως προς την πρακτική υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παράσχει τεχνοκρατική υποστήριξη, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν με κοινή ομάδα εργασίας, είπε ο κ. Δρούτσας.

    Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για άλλα πεδία σύσφιγξης της συνεργασίας, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στα Βαλκάνια και ο κ. Παπανδρέου είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει περισσότερο την «Ατζέντα 2014».

    Δυνατότητες συνεργασίας υπάρχουν επίσης στο παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, για το οποίο, η ελληνική πλευρά εξέφρασε ακόμη μια φορά το έντονο ενδιαφέρον της νέας κυβέρνησης.

    Ενα άλλο πεδίο περιφερειακής συνεργασίας των δύο χωρών στο οποίο αναφέρθηκαν, είναι η Μέση Ανατολή και ο κ. Δρούτσας υπενθύμισε την πρωτοβουλία Παπανδρέου - Τζεμ και την επίσκεψη στη Ραμάλα και την Ιερουσαλήμ.

    Η «Ενωση για τη Μεσόγειο», ανοίγει ένα ακόμη πεδίο κοινής δράσης.

    Σε διμερές επίπεδο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη προώθησης του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, μέσω των διερευνητικών επαφών και εξέφρασε την προσδοκία ότι μπορεί να γίνει γρήγορα ρύθμιση και, αν χρειαστεί, μέσω προσφυγής στη Χάγη.

    Η τουρκική πλευρά εξέθεσε την πρόθεση να αναπτύξει με την Ελλάδα ένα μοντέλο πολλαπλής συνεργασίας που διαθέτει ήδη με άλλες χώρες, σε διάφορους τομείς, όπως οι μεταφορές, η υγεία, η οικονομική συνεργασία, η προστασία του περιβάλλοντος. «Το εξετάζουμε, είμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της κουβέντας», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Συνάντηση με Λαβρόφ

    Oι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και το άριστο επίπεδο στο οποίο βρίσκονται, επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε επίσημη πρόσκληση και θα επισκεφθεί τη Μόσχα στις αρχές του 2010.

    Παπανδρέου και Λαβρόφ είχαν την ευκαιρία, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ, να εμβαθύνουν στις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξη και καλλιέργεια σχέσεων σε όλους τους τομείς, από την ενέργεια μέχρι τον πολιτισμό και από την περιφερειακή συνεργασία μέχρι τις σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    Επίσης, οι δύο άνδρες υπέγραψαν το Κοινό Σχέδιο Δράσης 2010-2012 (Joint Action Plan, η ισχύς του ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια), ενώ εξέφρασαν την κοινή τους βούληση να συνεχισθεί το έργο Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.

    Παπανδρέου και Λαβρόφ σε κοινές τους δηλώσεις στους δημοσιογράφους αναφέρθηκαν στον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Μόσχας-Αθήνας, στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, που έχει βάση την ενέργεια αλλά εκτείνεται από δράσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας μέχρι και τον τομέα των αμοιβαίων επενδύσεων.

    Συνάντηση με τον Τζέιμς Στάινμπεργκ

    Στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ συζητήθηκαν πολλά διεθνή και διμερή θέματα καθώς και την κοινή βούληση για μια επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον από το νέο χρόνο.

    Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τον κ. Στάινμπεργκ για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την περιοχή και κυρίως για την πολιτική πρωτοβουλία της Αθήνας να δοθεί δύναμη και προοπτική στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με την ένταξή τους στην ΕΕ το 2014.

    Τον ενημέρωσαν επίσης για τις θετικές προθέσεις της Ελλάδας σε ότι αφορά την προοπτική της ΠΓΔΜ, δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα ακόμα και με άμεσες επαφές των ηγεσιών των δύο χωρών, ενώ συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Συζητήθηκε ακόμη η πολιτική Ομπάμα στο Αφγανιστάν με την αποστολή 34.000 στρατιωτών στην περιοχή, καθώς επίσης και άλλα περιφερειακά θέματα.

    Οι επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ενημέρωσαν επίσης τον αμερικανό συνομιλητή τους για τις εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία και την πορεία του Κυπριακού.

    [02] Σε αλλαγές προχωρά ο πρόεδρος της ΝΔ

    Σε αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό προχωρά ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Με απόφασή του εκπρόσωπος Τύπου ορίστηκε ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι τοποθετήθηκαν οι Μ. Κεφαλογιάννης, Κ. Μαρκόπουλος και Κ. Τζαβάρας. Καθήκοντα Διευθυντή του Νομικού Γραφείου του προέδρου ανατίθενται στον δικηγόρο κ. Τάκη Μπαλτάκο.

    Ο κ. Αντώνης Σαμαράς χθες συναντήθηκε με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο. "Συζητήσαμε για την πορεία ανασυγκρότησης και αναγέννησης της παράταξης", ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι θα γίνουν ακόμα πολλές συναντήσεις.

    "Μας ενώνει ο κοινός στόχος και με πνεύμα ισχυρής αλληλεγγύης θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής προσπάθειας για μια δυναμική αντιπολίτευση", τόνισε.

    Σε ερώτηση αν θα αναλάβει κάποιο ρόλο στο εσωτερικό του κόμματος, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι τους ρόλους και τις αποστολές τις ανακοινώνει και τις αναθέτει ο πρόεδρος του κόμματος και πρόσθεσε ότι όλοι έχουν θέση και ρόλο στη Νέα Δημοκρατία.

    Για πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ.

    Στο μεταξύ, η Ρηγίλλης απέρριψε την πρόταση του Γ. Καρατζαφέρης για εκλογές τον Μάρτιο με αφορμή την εκλογή προέδρου.

    Σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται:

    «Από τα όσα έχει δηλώσει ήδη, δημοσίως, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς, σε όλες τις συνεντεύξεις του, πριν τις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου 2009 -όπου και όταν ερωτήθηκε σχετικά- δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Επίσκεψη της υπουργού παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου στο κεντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών (08:30:00, Καλλιθέα/Ελ. Βενιζελου 210)

  • Η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οργανώνουν ημερίδα με θέμα "Οι θέσεις της Αριστεράς για μια δεσμευτική και δίκαιη παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή" (09:30:00, Αθήνα/Athens Imperial )

  • Ελληνοκινεζικό Φόρουμ για το Περιβάλλον με το βλέμμα στην Κοπεγχάγη (09:30:00, Αθήνα/Electra palace)

  • Συνάντηση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Ματζελή και υφυπουργού Μ. Καρχιμάκη με εκπροσώπους φορέων κλάδου δημητριακών (10:00:00, Αθήνα/υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης)

  • Συνέντευξη Τύπου Merrill Lynch για την παρουσίαση των εκτιμήσεων της για το 2010 (10:00:00, Αθήνα/Μ.Βρετανία)

  • Εκδήλωση της ΡΑΕ με θέμα "Υβριδικό πάρκο Ικαρίας" (10:00:00, Αθήνα/Πειραιώς 132)

  • Συνάντηση υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Ματζελή και υφυπουργού Μ. Καρχιμάκη με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Οργανο Αγροτών (12:00:00, Αθήνα/υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης )

  • Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Τηλεμαραθωνίου Αγάπης της UNICEF σε συνεργασία με την ΕΤ1 με θέμα «Φτώχεια - Πείνα» (12:00:00, Αθήνα/Ακαδημίας 23 )

  • Συνέντευξη Τύπου της οργάνωσης "Αναπηρία Σήμερα", στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας κοινής γνώμης με θέμα «Κοινωνία και Αναπηρία» που διεξήγαγε σε συνεργασία με την εταιρία δημοσκοπήσεων Palmos Analysis (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Εθν. Αμύνης 27)

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο πρώην ΥΜΑ-Θ για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες (12:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνέντευξη Τύπου των μελών της ελληνικής ομάδας καλλιτεχνών και παλαίμαχων ποδοσφαιριστών "Hasta la Victoria Siempre" που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Παλαιστίνη (12:00:00, Π. Ψυχικό/Γιασεμιών 13)

  • Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο (12:00:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Παρουσίαση του "Τυχερού 2010" του Μεγάρου Μουσικής - Εργο του Αλέξη Ακριθάκη (12:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής )

  • Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας θα δεχθεί στις 12.30΄, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του ICAO Roberto Kobeh Gonzalez (Συνέντευξη Τύπου στις 13:00 - 13:00:00, Αθήνα/Παπάγου)

  • Συνέντευξη του Δ. Σαββόπουλου (13:00:00, Αθήνα/"Παλλάς")

  • Σύσκεψη με θέμα 'τα προβλήματα των κτηνοτρόφων' συγκαλεί ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Κοζάνης, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου (13:30:00, Κοζάνη)

  • Διοργάνωση του CEO Summit από την Ελληνική Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Στις 16:00 Ομιλία υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωσταντίνου (16:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μουσικής)

  • Συνάντηση της υπουργού Παιδείας με εκπροσώπους δεύτερης γενιάς μεταναστών (16:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΠΘ)

  • Εκδήλωση διαμαρτυρίας, μπροστά από το Α.Τ. Λευκού Πύργου, διοργανώνει η ΠΑΣΠ και μερίδα μελών νεολαίας ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου (17:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Συνάντηση των Συντονιστικών Συμβουλίων Νεολαίας των Περιφερειών ΣΑΕ, στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace (19:00:00, Θεσσαλονίκη/Grand Hotel)

  • Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία - Χαιρετισμός Φ. Γεννηματά (19:30:00, Αθήνα/Πανεπιστήμιο Αθηνών)

  • Δείπνο της εταιρίας CYTA Ελλάδος, με αφορμή την έναρξη εμπορικής δραστηριότητας της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη (Μέγαρο Μουσικής) (21:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Επίσκεψη του αεροπλανοφόρου "Charles - de - Gaulle" στην Ελλάδα. Θα αγκυροβολήσει στον κόλπο του Φαλήρου (3 Δεκεμβρίου) και θα καταπλεύσει στη Σούδα από 4 έως 8 Δεκεμβρίου

  • 2ο Ετήσιο Συνέδριο της Α' Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, με θέμα τις Σύγχρονες Εξελίξεις της Λοιμωξιολογίας (Θεσσαλονίκη/Hyatt Regency)

  • Επίσκεψη Κ. Παπούλια στην Τσεχία

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Γιουρόπα Λιγκ (6ος όμιλος, 5η ημέρα): Γαλατάσαραϊ-Παναθηναϊκός - 22:05:00, Κωνσταντινούπολη (TUR)

  • Ποδόσφαιρο-Μουντιάλ 2010-Προαγγελία κλήρωσης

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (Α΄ Φάση, 6η Ημέρα, 4ος Όμιλος): Παναθηναϊκός-Αρμάνι Μιλάνο - 19:00:00

  • Βόλεϊ-Τσάλεντζ Καπ Γυναικών, 18.00 Ολυμπιακός - Οστάνδη

    [04] "Πρόκληση για τον πλανήτη"

    Στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή την προσεχή εβδομάδα, η Ελλάδα δεν επιδιώκει μόνο μια πολιτική συμφωνία, δεν επιδιώκει ημίμετρα ή τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά επιδιώκει ουσία σε ό,τι αφορά τους στόχους και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας χθες στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους.

    Επιδιώκουμε, δηλαδή, μία ολοκληρωμένη συμφωνία, που θα είναι και νομικά δεσμευτική, επισήμανε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι "οφείλουμε όλοι μας, αλλά κυρίως η ΕΕ, να ανταποκριθούμε με αποφασιστικότητα στην πρόκληση ενός οξύτατου διεθνούς προβλήματος, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.

    Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι το διακύβευμα είναι σαφές: η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη σημαντικότερη περιβαλλοντική, κοινωνική, αλλά και οικονομική πρόκληση για τον πλανήτη μας. Και σημείωσε ότι παρά τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος, οφείλουμε έστω και καθυστερημένα να προσέλθουμε στην Κοπεγχάγη με την απαιτούμενη πολιτική βούληση, ώστε το όραμα να καταστεί πραγματικότητα.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου, ο πρόεδρος Παπούλιας χαρακτήρισε επιτακτικό το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, σημειώνοντας ότι οι χώρες μας πρέπει να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα: τη φύση, το κλίμα, τις νέες πρακτικές, την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας. Πρέπει, είπε, να προχωρήσουμε με όραμα, αλλά και με πρακτικά μέτρα, στην υιοθέτηση πολιτικών ενέργειας, που θα παράγουν χαμηλές ή και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος. Η δε δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων, καθαρών τεχνολογιών, που θα ευνοήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την απασχόληση.

    Περαιτέρω ο πρόεδρος Παπούλιας, αφού αναφέρθηκε στις διαχρονικά καλά και θερμές σχέσεις Ελλάδος-Τσεχίας, επανέφερε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα: η Ακρόπολη των Αθηνών και το ιστορικό κέντρο της Πράγας, αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενα από την UNESCO. Στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης μπορεί κανείς πλέον να δει συγκεντρωμένα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Κάποια, όμως, λείπουν. Τα κενά στις μετόπες είναι ανοιχτές πληγές στο σώμα του μοναδικού αυτού μνημείου. Το Βρετανικό Μουσείο οφείλει να εγκαταλείψει τη μέχρι τώρα εγωιστική στάση του, η οποία προέρχεται από μια παρωχημένη αντίληψη, καταδικασμένη στη συνείδηση της διεθνούς κοινής γνώμης, επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Κάρολος Παπούλιας έκανε νέα αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου δεν κρίνεται μόνο η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας: κρίνεται ο αυτοσεβασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προϋποθέσεις έχουν τεθεί με σαφήνεια εδώ και χρόνια, γενναιόδωρες προθεσμίες και πάλι προθεσμίες, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν μπορεί η Τουρκία να διεκδικεί για τον εαυτό της μια προνομιακή ενταξιακή διαδικασία, που δεν έχει ισχύσει για καμία άλλη χώρα. Αναφορικά με την υλοποίηση του πρόσθετου πρωτοκόλλου και της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να έχουμε απτή και ουσιαστική ανταπόκριση εκ μέρους της Άγκυρας. Εάν όπως όλα δείχνουν δεν υπάρξει αυτή η ανταπόκριση, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα πρέπει να είναι προσχηματικές".

    Σήμερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί σε επιχειρηματικό συνέδριο στο οποίο μετέχουν Έλληνες και Τσέχοι επιχειρηματίες και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας Μιροσλάβ Βλτσεκ.

    Συνάντηση με Βάτσλαβ Κλάους

    Σαφή και ξεκάθαρη υποστήριξη των ελληνικών θέσεων αναφορικά με την προοπτική εντάξεως της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υιοθέτησε η Τσεχία, διά στόματος του προέδρου της Βάτσλαβ Κλάους, με τον οποίο συναντήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Τις συνομιλίες Παπούλια-Κλάους απασχόλησαν το σύνολο των διμερών σχέσεων Αθηνών-Πράγας, καθώς και τα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Βαλκανίων και της οικονομικής κρίσης.

    Ο πρόεδρος της Τσεχίας ερωτηθείς για το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ένταξη και της Τουρκίας, με δεδομένο μάλιστα ότι ο νέος κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, προέρχεται απο την Τσεχία, δήλωσε ότι "πρέπει και εξ ολοκλήρου η υποψήφια προς ένταξη χώρα να πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχουν τεθεί".

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος Κλάους δήλωσε ότι για την Πράγα είναι πιο εύκολο να πάρει θέση, καθώς η χώρα του δεν είναι γειτονική με την Τουρκία και "σε κάθε περίπτωση εμείς δεν έχουμε ιστορικές τριβές ή θέματα οξυμένων διμερών καταστάσεων σε σύγκριση με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία". Γι' αυτό, είπε ο πρόεδρος της Τσεχίας, η δική μας τοποθέτηση είναι πιο χαλαρή. Η Τσεχία, ως νεότερο μέλος της ΕΕ, έχει την εντύπωση ότι με τη δική μας ένταξη πρέπει να κλείσει η πόρτα της ΕΕ για άλλες χώρες, τόνισε ο κ. Κλάους και πρόσθεσε ότι αντιτιθέμεθα προς την περαιτέρω διεύρυνση και το άνοιγμα της ΕΕ.

    Επισήμανε, δε, ότι ταυτίζεται 100% με τη θέση που έχει αναφέρει ο Κάρολος Παπούλιας ότι πρέπει εκ των προτέρων και εξ ολοκλήρου η υποψήφια προς ένταξη χώρα να εκπληροί όλες τις προϋποθέσεις και τους όρους. Σε κάθε περίπτωση, είπε, οποιαδήποτε πρόωρη ένταξη κάποιας χώρας θα ήταν ένα από τα μεγάλα λάθη.

    Απο πλευράς του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, επισήμανε ότι η θέση του κ. Κλάους είναι ορθή και αυτή είναι και η θέση της Ελλάδος. Για την οποιαδήποτε νέα διεύρυνση πρέπει οι υποψήφιες χώρες να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ, τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας για να επισημάνει ότι για καμία υποψήφια χώρα δεν πρέπει να υπάρξουν εκπτώσεις.

    Οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν τις συνομιλίες τους εγκάρδιες και εποικοδομητικές, επισήμαναν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και επανεβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση για την περαιτέρω πολύπλευρη ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων Αθηνών-Πράγας.

    Ο Κάρολος Παπούλιας ανακοίνωσε ότι εξετάστηκαν οι εξελίξεις στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, σημειώνοντας ότι η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη: υποστηρίζουμε την ενταξιακή πορεία των κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης εφόσον βεβαίως πληρούν τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που προβλέπει η ίδια η ΕΕ, τόνισε.

    Ωστόσο, οι δύο άνδρες είχαν σαφώς αποκλίνουσες απόψεις στα θέματα της κλιματικής αλλαγής ενόψει και της Διασκέψεως της Κοπεγχάγης.

    Τη διάσταση αυτή επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Κλάους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν και σε όλα τα άλλα ζητήματα είχαμε τις ίδιες τοποθετήσεις, στο θέμα της κλιματικής αλλαγής έχουμε εντελώς διαφορετικές και εν προκειμένω αναφέρθηκε και σε νέο του βιβλίο, στο οποίο εκφράζει αυτές τις διαφορετικές του απόψεις.

    Επιτυχία για τον πρόεδρο Παπούλια θα είναι αν στην Κοπεγχάγη επιτευχθεί συγκεκριμένη συναίνεση. Εγώ θα θεωρήσω επιτυχία αν δεν προκύψει καμία συμφωνία και συναίνεση, τόνισε ο πρόεδρος Κλάους, σημειώνοντας ότι αυτή η διαφορά μας είναι υπαρκτή και δεν αξίζει τον κόπο να την καλύπτουμε, αν και πρόσθεσε, ότι σέβεται επί του θέματος τις απόψεις του Ελληνα προέδρου της Δημοκρατίας.

    Μετά τις συνομιλίες των προέδρων Παπούλια και Κλάους, στο Κάστρο της Πράγας, στο προεδρικό Μέγαρο της Τσεχίας, συνομιλίες στις οποίες από ελληνικής πλευράς μετείχε και ο υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Γιαν Φίσερ, ο οποίος τους παρέθεσε γεύμα εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς, καθώς επίσης και τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

    [05] "Σκληρή επίθεση στα δικαιώματα"

    "Η κυβέρνηση και η ΕΕ με πρόσχημα τα ελλείμματα που δημιουργεί η κοινή πολιτική τους, συμφώνησαν να εξαπολύσουν μια νέα σκληρή επίθεση εφβ όλης της ύλης στα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχετικά με τις συνεδριάσεις των Eurogroup/Ecofin και συμπληρώνει:

    "O συμβιβασμός και η μοιρολατρία στις επιλογές των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αποδεικνύεται για μια φορά ακόμα ότι οδηγεί το λαό σε ατέλειωτα δεινά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 December 2009 - 5:30:26 UTC