Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θετική ανταπόκριση" από τις Βρυξέλλες
  • [02] Παρουσίαση βιβλίου Μ. Ανδρουλάκη
  • [03] Ρυθμίσεις για Ανανεώσιμες Πηγές
  • [04] Απειλούν με αντίποινα οι Ταλιμπάν
  • [05] Πριν από μια σημαντική απόφαση χρειάζεται ένας καλός... ύπνος!
  • [06] Ημερίδα για το κλίμα
  • [07] Νομοσχέδιο για προσλήψεις
  • [08] Θέλει τη νίκη ο ΠΑΟ

  • [01] "Θετική ανταπόκριση" από τις Βρυξέλλες

    Την ικανοποίησή του για την κατανόηση που έδειξαν ο πρόεδρος του Eurοgroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Eurogroup και του Συμβούλιου ΕCOFIN.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίζεται από την πλευρά των κοινοτικών αξιωματούχων πως γίνονται θετικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι υπήρξε με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο διάψευση όλων των σεναρίων περί «κατάρρευσης» της ελληνικής οικονομίας.

    Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν κυρίως πρόβλημα πολιτικών πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου ΕCOFIN για υπαγωγή της Ελλάδας στο επόμενο στάδιο της διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος είναι μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον. Ένα μέλλον, το οποίο όπως επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα κριθεί με βάση τις αποφάσεις που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες θα αποτυπωθούν όχι μόνο στον προϋπολογισμό ο οποίος ήδη κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά κυρίως στο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο και θα αξιολογηθεί στο Συμβούλιο ECOFIN του Φεβρουαρίου. Ειδικότερα για τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου για την Ελλάδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι σε αυτή επισημαίνεται «πως παρά το γεγονός ότι η επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, η δημοσιονομική κατάσταση επιδεινώθηκε πολύ περισσότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς εξαιτίας της ύφεσης».

    Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε παράλληλα ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις βασικές πτυχές του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου ο οποίος έχει διπλό στόχο: Nα στηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να οδηγήσει σε νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών με συγκεκριμένο δημοσιονομικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες. Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ακόμη ότι ενημέρωσε το Eurogroup για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, όπως η κοινωνική διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Μάρτιο στη Βουλή, η αλλαγή του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού και περιστολής της σπατάλης στο Δημόσιο αλλά και για ο διάλογος για το ασφαλιστικό και οι πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση σχετική με τους μισθούς στο δημόσιο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέρχονται συχνά στο ζήτημα του μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα και στο θέμα της μείωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι στις συζητήσεις στο πλαίσιο του Eurogroup γίνεται συχνά αναφορά στην περίπτωση της Ιρλανδίας όπου είχε αποφασιστεί μείωση των μισθών του δημοσίου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πάντως ότι « δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα στην κατεύθυνση της μείωσης ή του παγώματος των μισθών».

    Ο υπουργός οικονομικών διαβεβαίωσε ακόμη ότι τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αποτελούν μια «σίγουρη τοποθέτηση», ενώ αναφερόμενος στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης ανέφερε πως αυτή θα αποτυπωθεί στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί το νέο χρόνο στη Βουλή με γνώμονα «το αίσθημα δικαίου». Ανέφερε παράλληλα ότι αποτελεί προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης η έναρξη διαλόγου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε επίσης ότι η περίοδος προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος θα αποφασιστεί με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τονίζοντας πως σε γενικές γραμμές το έλλειμμα μπορεί να μειωθεί με την αύξηση της ανάπτυξης, την αύξηση των φορολογικών εσόδων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την περιστολή των δαπανών και την καταπολέμηση της σπατάλης στο δημόσιο τομέα. Στο πλαίσιο αυτό οι αμυντικές δαπάνες ήδη από φέτος συνεισφέρουν και θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στη μείωση του ελλείμματος, κατέληξε ο υπουργός οικονομικών.

    Yπαγωγή στο Άρθρο 126 της Συνθήκης

    Ειδική αναφορά στην Ελλάδα, κάνει στα τελικά συμπεράσματά του το Συμβούλιο των υπουργών οικονομίας της ΕΕ (Eco/fin), εξηγώντας για ποιό λόγο αποφασίστηκε η υπαγωγή της χώρας στο Άρθρο 126, παράγραφος 8 της Συνθήκης. Σημειώνεται ότι μετά την εφαρμογή από 1ης Δεκεμβρίου 2009 της Συνθήκης της Λισαβόνας το Άρθρο 104 της παλαιάς Συνθήκης έγινε στη νέα Συνθήκη Άρθρο 126.

    Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματά του το Eco/fin αναφέρει για την Ελλάδα τα εξής:

    «Το Συμβούλιο υιοθέτησε μια απόφαση, στο πλαίσιο του Άρθρου 126, παράγραφος 8 της Συνθήκης, διαπιστώνοντας ότι η ανταπόκριση της Ελλάδας προς τις συστάσεις του Eco/fin του Απριλίου 2009, όταν ξεκίνησε η διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας, υπήρξε ανεπαρκής.

    Τον Απρίλιο του 2009 το Συμβούλιο κάλεσε την Ελλάδα να λάβει μέτρα για τη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος ως το 2010 και να συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση του τρόπου συλλογής και επεξεργασίας των εθνικών στατιστικών στοιχείων. Παρά ταύτα, προέκυψαν αδυναμίες στα στατιστικά δημοσιονομικά στοιχεία και η δημοσιοοικονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώθηκε περισσότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς από την οικονομική ύφεση. Τα νέα μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2009 αποτελούνται κυρίως από εισπρακτικά μέτρα, εν μέρει προσωρινά, ενώ όσον αφορά στις δαπάνες, δεν ελήφθησαν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως είχε ζητήσει το Συμβούλιο».

    [02] Παρουσίαση βιβλίου Μ. Ανδρουλάκη

    Σε έναν κατάμεστο χώρο στον Κεραμεικό, έγινε χθες βράδυ η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μ. Ανδρουλάκη «Ε, πρόεδρε», παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, της υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, του υφυπουργού Εσωτερικών Ντίνου Ρόβλια, του πρώην προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα, βουλευτών, του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη και πλήθους κόσμου.

    Το βιβλίο αναφέρεται στους επίδοξους ηγέτες και στις πρώτες 100 μέρες ενός προέδρου. Ο συγγραφέας με βάση την ελληνική αλλά και την παγκόσμια εμπειρία, διερευνά τα μυστικά της ηγεσίας λίγο πριν και λίγο μετά την κατάκτηση της εξουσίας.

    Με έναν ακροβάτη στο εξώφυλλο του βιβλίου ο Μίμης Ανδρουλάκης αυτοπαρουσιάζεται σαν υψοφοβικός και εξομολογείται τον ίλιγγο και τον θαυμασμό που νοιώθει όταν βλέπει ακροβάτες στο σχοινί. Τον ίδιο ίλιγγο και ίσως μεγαλύτερο θαυμασμό, όπως λέει ο ίδιος, νοιώθει και όταν βλέπει τον «πρόεδρο» να τεντώνει το σχοινί και να ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα βήματα στα ύψη της εξουσίας του.

    Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου παρουσιάζοντας το βιβλίο, είπε οτι προλαμβάνει τα γεγονότα και αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου, «Ζητούνται αλχημιστές». Τότε περιέγραφε τους ηγέτες, σήμερα με το «ε πρόεδρε» περιγράφει την επόμενη μέρα των εκλογών, είπε η υπουργός Παιδείας.

    Η κ. Διαμαντοπούλου είπε οτι ο Μ. Ανδρουλάκης καλεί τον ηγέτη να περάσει από την προεκλογική περίοδο στην διακυβέρνηση. Η αναγωγή στο σήμερα, πρόσθεσε, είναι για μια συμβολική ρήξη με το παρελθόν, με ποιους θα κυβερνήσεις και με ποιο τρόπο, ποιες επιλογές θα κάνεις, ποιους συνδυασμούς με εκείνους που έχουν γνώση ή πολιτικό ένστικτο. Το μήνυμα είναι οτι αφήνεις «την εύθυμη αναβλητικότητα» της αντιπολίτευσης, κατέληξε η κ. Διαμαντοπούλου.

    Ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος είπε οτι ο Μίμης Ανδρουλάκης ήταν πάντα δίπλα του, άτυπος σύμβουλος του και οτι του έδωσε το βιβλίο να το διαβάσει στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για την προεδρία της ΝΔ και μάλιστα οταν συζητούνταν να θέσει και ο ίδιος υποψηφιότητα. Πρόκειται για ενα εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό εγχειρίδιο είπε.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος μίλησε για τα κόμματα διακρίνοντας τα σε ηγεμονικά και σε εκείνα που λειτουργούν με κανόνες και ο πρόεδρος είναι πρώτος μεταξύ ίσων, μορφή την οποία, όπως είπε, παίρνουν και τα σημερινά κόμματα. Σημείωσε όμως οτι «σήμερα απουσιάζει η ποιότητα της δημοκρατίας».

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης τόνισε οτι είναι τιμή και χαρά να παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη που έχουν κοινές διαδρομές και διεκδικήσεις οχι μόνο στο παρελθόν αλλά και στο παρόν. Ο κ. Κουβέλης είπε ότι ο συγγραφέας πιστεύει πως όποιος ασκεί εξουσία πρέπει να ακούει ενώ εκφράζει το φόβο οτι υπάρχει πάντα για τον ηγέτη ο κίνδυνος αφομοίωσης απο το σύστημα που οδηγεί στην αποτυχία.

    [03] Ρυθμίσεις για Ανανεώσιμες Πηγές

    Πακέτο ρυθμίσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα του θεσμικού πλαισίου που τις αφορούν θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που θα δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού κας Τ.Μπιρμπίλη.

    Μιλώντας σε συνέδριο του "Εκόνομιστ" για την πράσινη οικονομία η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, αλλαγές στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο που εκπόνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, διατάξεις για την κατασκευή των δικτύων μεταφοράς της ενέργειας καθώς και για την εξοικείωση και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στο εγχείρημα.

    Αναφερόμενη στην επικείμενη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή η υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κυότο, για την περίοδο μετά το 2012. "Οι ενδείξεις δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, πρόσθεσε, αν και οι τελευταίες ανακοινώσεις των ΗΠΑ και της Κίνας δημιούργησαν παράθυρο αισιοδοξίας".

    Η υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από εκείνους που εκτιμούσε αρχικά η επιστημονική κοινότητα, η οποία κρούει τώρα τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει δεσμευτική συμφωνία για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα αλλά και δίκαιο επιμερισμό του κόστους. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος της προσαρμογής είναι μικρότερο από το κόστος των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων στην αγροτική παραγωγή, τα συστήματα ηλεκτροδότησης, τη λειψυδρία, τα μεταναστευτικά ρεύματα.

    Ο εθνικός στόχος που θέτει η κυβέρνηση είναι μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 65% ως το 2050, με νέο ενεργειακό σχεδιασμό που περιλαμβάνει εξοικονόμηση ενέργειας, αποκέντρωση της παραγωγής και αξιοποίηση του λιγνίτη με τις βέλτιστες πρακτικές. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών.

    Η κα Μπιρμπίλη επανέλαβε εξάλλου ότι μετά την Κοπεγχάγη η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η συνδιάσκεψη θα διοργανωθεί σε συνεργασία με την Ισπανική προεδρία (αναλαμβάνει τον Ιανουάριο), πριν την αρχή του καλοκαιριού.

    [04] Απειλούν με αντίποινα οι Ταλιμπάν

    Το μόνο που θα καταφέρουν οι 30.000 επιπλέον στρατιώτες που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα είναι να ενισχύσουν την αντίσταση των εξεγερμένων στο Αφγανιστάν, προειδοποίησε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

    "Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τη νέα και επονείδιστη στρατηγική του για το Αφγανιστάν. Όμως η ελπίδα του να ελέγξει στρατιωτικά τη χώρα μας δεν θα πραγματοποιηθεί. Οι 30.000 επιπλέον στρατιώτες το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενισχύσουν την αντίσταση", δήλωσε ο Κάρι Γιουσούφ Αχμάντι σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Οι Αμερικανοί θα υποχρεωθούν σε μια επονείδιστη αποχώρηση μόλις καταλάβουν ότι δεν μπορούν να πετύχουν το στόχο τους, όπως δεν είχαν μπορέσει και οι Ρώσοι πριν απ' αυτούς. Ο Ομπάμα θα δει να παρελαύνουν πολλά φέρετρα αμερικανών στρατιωτών σκοτωμένων στο Αφγανιστάν", πρόσθεσε.

    Ο Ομπάμα ανακοίνωσε χθες Τρίτη την αποστολή 30.000 επιπλέον στρατιωτών στο όνομα του "ζωτικού εθνικού συμφέροντος" των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι "το Αφγανιστάν δεν έχει χαθεί", αλλά αναγνωρίζοντας ότι "οι Ταλιμπάν έχουν κερδίσει έδαφος".

    [05] Πριν από μια σημαντική απόφαση χρειάζεται ένας καλός... ύπνος!

    Κοιμήσου και άσε το υποσυνείδητό σου να δουλεύει. Πριν ένας άνθρωπος πάρει μια σημαντική απόφαση, θα ήταν χρήσιμο να πάρει έναν καλό υπνάκο, γιατί αυτό θα βελτιώσει την υποσυνείδητη ικανότητά του να παίρνει σωστές αποφάσεις, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

    Η λαϊκή σοφία γνωρίζει ότι ο ύπνος μπορεί να καθαρίσει το μυαλό κάποιου και να τον απαλλάξει από το άγχος πριν πάρει την απόφασή του. Ο ύπνος μπορεί ακόμα να βοηθήσει στην οργάνωση της μνήμης και στην επεξεργασία των πληροφοριών της ημέρας, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων (γι' αυτό άλλωστε συνιστάται στους μαθητές και φοιτητές πριν τις εξετάσεις).

    Όμως η νέα έρευνα από τον Απ Ντικστερχούις (συγγραφέα το 2007 του μπεστ-σέλερ "Το έξυπνο υποσυνείδητο") και τους συνεργάτες του στο ολλανδικό πανεπιστήμιο του Ράντμπουντ, σύμφωνα με το «Live Science», πάει ένα βήμα παραπέρα και υποστηρίζει ότι υπάρχει κάτι άλλο επίσης που "δουλεύει" την ώρα του ύπνου: το υποσυνείδητο. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μερικές φορές όσο πιο συνειδητά σκεπτόμαστε και προβληματιζόμαστε ποια απόφαση να πάρουμε, τόσο ταβ¦μουσκεύουμε και παίρνουμε λάθος αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, όπως δείχνει και η νέα έρευνα, αυτό που χρειάζεται, είναι μια περίοδος υποσυνείδητης σκέψης, την οποία ακριβώς προσφέρει ο ύπνος.

    Σε μια σειρά πειραμάτων που αφορούσαν μια απόφαση (π.χ. την αγορά ενός διαμερίσματος), αποδείχτηκε ότι όσοι εθελοντές έπαιρναν τις αποφάσεις τους μετά από μια περίοδο συνειδητής σκέψης όντας ξύπνιοι, έπαιρναν χειρότερες αποφάσεις σε σχέση με όσους αποφάσιζαν μετά από ασυνείδητη σκέψη και ύπνο.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, αντίθετα με ό,τι είναι ευρέως αποδεκτό, η υποσυνείδητη σκέψη είναι μια ενεργή και στοχο-προσηλωμένη διαδικασία σκέψης, που είναι όμως απαλλαγμένη από τις συνήθεις προκαταλήψεις που περιορίζουν και κατευθύνουν τη συνειδητή σκέψη. Στην ασυνείδητη σκέψη, οι άνθρωποι μπορούν να ζυγίσουν πιο ανεπηρέαστα και ισότιμα τη σημασία των επί μέρους παραγόντων που θα καθορίσουν την λήψη μιας απόφασης.

    Οι ολλανδοί ερευνητές, κάνοντας τα σχετικά πειράματα, διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές μπορούσαν να προβλέψουν καλύτερα τα αποτελέσματα των επόμενων ποδοσφαιρικών αγώνων μετά από υποσυνείδητη παρά συνειδητή σκέψη. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η ασυνείδητη σκέψη, κατά τους επιστήμονες, επιτρέπει στους ανθρώπους να αξιοποιήσουν καλύτερα τις διαθέσιμες πληροφορίες τους και να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα.

    Έτσι, αν ένας ειδικός σε έναν τομέα έχει λίγο χρόνο να σκεφτεί ποια απόφαση θα πάρει στον τομέα της ειδικότητάς του (συνειδητή σκέψη), πιθανότατα θα πάρει χειρότερη απόφαση από το αν προτιμήσει μια αστραπιαία (υποσυνείδητη) απόφαση. Αυτό συμβαίνει, επειδή όσο πιο πολύ κανείς σκέπτεται κάτι, τόσο περισσότερο επιτρέπει στις διάφορες προκαταλήψεις του να "τρυπώσουν" στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αντίθετα, η στιγμιαία (υποσυνείδητη) σκέψη δεν έχει τέτοια "βάρη" και επιτρέπει καλύτερες αποφάσεις.

    Πάντως, χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η ανωτερότητα της υποσυνείδητης σκέψης και σε ποιό βαθμό ισχύει. Άλλες έρευνες δεν έχουν βρει μια αντίστοιχη υπεροχή για την υποσυνείδητη σκέψη έναντι της συνειδητής, ενώ υπάρχουν πολλές πολύπλοκές περιπτώσεις όπου η συνειδητή σκέψη, μετά από πολλή περισυλλογή μάλιστα, είναι αναγκαία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, λίγος υπνάκος δεν θα έβλαπτεβ¦

    [06] Ημερίδα για το κλίμα

    Εν όψει της διεθνούς Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη, η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE/NGL) και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής διοργανώνουν ημερίδα με θέμα "Οι θέσεις της Αριστεράς για μια δεσμευτική και δίκαιη παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή", που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο ξενοδοχείο Athens Imperial.

    Στις εργασίες της ημερίδας συμμετέχουν ο Επίτροπος της Ε.Ε. για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας, ευρωβουλευτές από το Μπλόκο της Αριστεράς Πορτογαλίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας, ΑΚΕΛ , εκπρόσωποι από την Green Peace, WWF και ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Κ. Μαθιουδάκης.

    Οι εργασίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν με ομιλίες του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή και του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.

    "Είναι γεγονός ότι η περιβαλλοντική κρίση είναι εδώ. Και απασχολεί ολοένα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, ειδικά στον τομέα της διατροφής, της ενέργειας, της ποιότητα ζωής. Με την έννοια αυτή, η διοχέτευση πόρων σε τομείς που θα στοχεύουν στην περιβαλλοντική προστασία και την αναστροφή των παραμέτρων της οικολογικής κρίσης, είναι πια αναγκαία. Το ερώτημα όμως είναι, αν μιλώντας για πράσινη ανάπτυξη, οι πολίτες και οι αγορές καταλαβαίνουν το ίδιο πράγμα", τόνισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

    [07] Νομοσχέδιο για προσλήψεις

    Κατατέθηκε στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και την πλήρη υπαγωγή του στο ΑΣΕΠ.

    Με το νομοσχέδιο προτείνεται η επέκταση της ισχύος του νόμου 2190 για τις προσλήψεις σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα, ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, για τη Βουλή των Ελλήνων και την Προεδρία της Δημοκρατίας, στις τράπεζες στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο, κρατικά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, εκκλησιαστικά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς όπου το Δημόσιο ασκεί ιδιαίτερη επιρροή, καταργουμένης κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης που ρυθμίζει διαφορετικά τη διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού.

    Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η κατάργηση της προσαύξησης κατά 50%, της μοριοδότησης των υποψηφίων για διορισμό που έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία στα προγράμματα stage και ανακαλούνται οι προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων που εκδόθηκαν μετά την 4η Οκτωβρίου, με ματαίωση των σχετικών διαδικασιών.

    Ο κ. Ραγκούσης μίλησε για "μείζονα νομοθετική πρωτοβουλία αφορά την αναμόρφωση του συστήματος των προσλήψεων και την καθολική υπαγωγή τους στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ, βάζοντας τέλος στις πελατειακές σχέσεις που επικρατούν στις προσλήψεις του Δημοσίου, επαναφέροντας την αξιοκρατία, σταματώντας την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων".

    [08] Θέλει τη νίκη ο ΠΑΟ

    Με τις αναμετρήσεις για τους ομίλους 4-5-6-10-11 και 12, ολοκληρώνεται σήμερα η 5η αγωνιστική του Γιουρόπα Λιγκ και το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρκετές συναντήσεις, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Στον 6ο όμιλο, ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται στην Κωνσταντινούπολη από την Γαλατασαράι (10:05 ΑΝΤ1) και θέλει την νίκη για να εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την πρωτιά του ομίλου. Με τον ίδιο στόχο θα παραταχθούν και οι Τούρκοι, που έχουν την πολυτέλεια να παίξουν για την ισοπαλία που θα τους διατηρήσει στην κορυφή της βαθμολογίας. Παράλληλα, η Ντιναμό Βουκουρεστίου υποδέχεται την Στουρμ Γκρατς, σε έναν αγώνα που έχει μόνο χαρακτήρα γοήτρου.

    Ακόμη, από το υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις της Σπόρτινγκ Λισαβόνας με την Χέρενφεν, της Βέντσπιλς με την Χέρτα Βερολίνου, της Ρόμα με την Βασιλεία και της Αϊντχόφεν με την Σπάρτα Πράγας.

    "Αντίο" από την ΑΕΚ

    "Αντίο" στο Γιουρόπα Λιγκ είπε η ΑΕΚ, που ηττήθηκε 1-0 από την Εβερτον στο ΟΑΚΑ, για την 5η ημέρα του 9ου ομίλου. Το γκολ που σημείωσε ο Μπιλιαλετντίνοφ στο 6ο λεπτό στάθηκε αρκετό για να στείλει την αγγλική ομάδα στους "32" της διοργάνωσης, μαζί με τη Μπενφίκα, ενώ εκτός συνέχειας έμειναν η Ενωση και η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ.

    Η ΑΕΚ δεν ήταν έτοιμη για την πρόκριση κι αυτό φάνηκε με τη συμπλήρωση των πρώτων έξι λεπτών. Τότε που ο Τζο τροφοδότησε με εξαιρετική ασίστ τον Μπιλιαλετντίνοφ και ο Ρώσος διεθνής με "άπιαστο" σουτ νίκησε τον Σάχα και έγραψε το 0-1. Η πίεση που υπήρχε πριν το ματς (η Ενωση ήθελε μόνο νίκη για να ελπίζει) έγινε αφόρητη από τη στιγμή που οι Μερσεϊσάιντερς άνοιξαν το σκορ. Η Εβερτον είχε το ματς υπό απόλυτο έλεγχο και χωρίς να φτάσει σε υψηλά επίπεδα απόδοσης, κρατούσε με άνεση το προβάδισμα.

    Στο 75΄ η ΑΕΚ απώλεσε τη σημαντικότερη ευκαιρία της, όταν ο Μαντούκα εξουδετέρωσε τον Χάουαρντ, αλλά ο 17χρονος Μπάξτερ απέκρουσε πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή του τέρματος.

    Πρώτη η Μπενφίκα στον όμιλο

    Η Μπενφίκα εξασφάλισε την πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά και την πρώτη θέση του 9ου ομίλου, μετά τη νίκη της με 2-1 επί της ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ στο Μινσκ. Τα γκολ των Πορτογάλων, που έφτασαν τους 12 βαθμούς (μοναδική τους απώλεια η ήττα από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ) σημείωσαν ο Χαβιέρ Σαβιόλα στο 46΄ και ο Φάμπιο Κοεντράο στο 63΄.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 December 2009 - 7:30:31 UTC