Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καίριο πλήγμα στη διαφθορά"
  • [02] Πρωτοποριακό έργο της ΔΕΗ στην Ικαρία
  • [03] Ημερίδα για το κλίμα

  • [01] "Καίριο πλήγμα στη διαφθορά"

    Το νομοσχέδιο για την ανάρτηση όλων των πράξεων και αποφάσεων της Διοίκησης στο Διαδίκτυο, καθώς και το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι τα θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή, υπό τον πρωθυπουργό, συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην αρχή της εισήγησής του, η οποία μεταδόθηκε, όπως και οι παρεμβάσεις των υπουργών από την κρατική τηλεόραση, αφιέρωσε τη σημερινή συνεδρίαση στα άτομα με αναπηρία, «που δίνουν τη μάχη για μια αξιοπρεπή ζωή», τονίζοντας ότι «πολιτική μας είναι να αρθούν όλα τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών».

    Σύντομη παρέμβαση πραγματοποίησε επίσης η υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Φώφη Γεννηματά.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου (6 Δεκεμβρίου 2008) και έστειλε ένα μήνυμα προς τους νέους, λέγοντας πως «καταλαβαίνουμε τα προβλήματά τους, όπως και τους λόγους που κάνουν μερικούς να νιώθουν στο περιθώριο, είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας σε αυτά τα παιδιά».

    «Είμαστε ενάντια στη βία, τόσο την κρατική όσο και την ατομική», είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας σε διαφύλαξη της Αθήνας και των θεσμών της δημοκρατίας, ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνει διαβούλευση για να αναδειχθούν οι δυνατότητες της νέας γενιάς.

    Αναφερόμενος στο πρώτο νομοσχέδιο, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «η συνοχή της κοινωνίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη διαφάνεια", προσθέτοντας ότι "το κύρος των θεσμών εξαρτάται από την αξιοπιστία αυτών που τους υπηρετούν».

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που νομοθετεί, και κάλεσε σε στενότερη συνεργασία Βουλής-κυβέρνησης με τους αρμοδίους των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας να διαβουλεύονται από τα πρώτα στάδια ενός νομοσχεδίου και τους υπουργούς να συνεργάζονται με τους τοπικούς βουλευτές πριν προβούν σε δημόσιες δηλώσεις για τοπικά προβλήματα.

    Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση των πράξεων της Διοίκησης στο Διαδίκτυο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θέλουμε να γνωρίζει ο πολίτης ποιος και τι αποφασίζει και ποιο είναι το κόστος της κάθε απόφασης», προσθέτοντας ότι «η διαφθορά δεν θα λυθεί μονομιάς, όμως δίνουμε καίριο πλήγμα στο πρόβλημα αυτό».

    «Η πρόταση αυτή είχε διατυπωθεί από τις 8 Νοεμβρίου 2005 και αν μας είχαν ακούσει δεν θα υπήρχαν ούτε "κουμπάροι", ούτε "άγονες γραμμές", ούτε "Βατοπέδια"», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο νόμος δεν κοστίζει τίποτα και λέγοντας επιπλέον ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα (κατά της διαφθοράς) με τον εκλογικό νόμο και τον νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων».

    Στη συνέχεια, ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η ανάρτηση στο Διαδίκτυο των αποφάσεων, υπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, φορέων Α' και Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης, διοικήσεων ΝΠΔΔ, καθώς και φορέων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

    Επίσης, ο υπουργός είπε ότι προβλέπεται η λειτουργία υπηρεσίας διαφάνειας ανά υπουργείο, ενώ κάλεσε τα κόμματα να «αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί η δημόσια εξουσία πρέπει να ασκείται στο φως».

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν υποκαθίσταται η δημοσίευση στο ΦΕΚ ή αλλού όπου προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά συμπληρώνεται. Πρόσθεσε όμως ότι όσες αποφάσεις δεν είναι υποχρεωτικό να δημοσιεύονται στο ΦΕΚ, δεν θα μπορούν να εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στο Διαδίκτυο.

    «Η έξοδος από την κρίση θα γίνει μέσω της πράσινης ανάπτυξης", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δεύτερο νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι γίνεται λόγος για "παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιράζεται -και- δίκαια».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τις ΑΠΕ «πρώτης προτεραιότητας επενδυτικά μέσα», ενώ τόνισε ότι η εξάρτηση από το πετρέλαιο εμποδίζει την αυτονομία μιας χώρας και σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων.

    Στη συνέχεια, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, βασικός στόχος του οποίου είναι η δραστική μείωση του χρόνου αδειοδότησης των ΑΠΕ, σε συνάρτηση με την εκπλήρωση του εθνικού στόχου για κάλυψη του 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ΑΠΕ ως το 2020 με το 40% εξ αυτών να καλύπτει την ηλεκτρική ενέργεια.

    Όπως εκτίμησε η κ. Μπιρμπίλη, με το νομοσχέδιο εξοικονομείται χρόνος 45-50 μηνών για την αδειοδότηση των ΑΠΕ.

    Συνοψίζοντας τα δύο νομοσχέδια ο πρωθυπουργός είπε ότι αναδεικνύουμε το νοικοκύρεμα που θέλουμε να πετύχουμε στο κράτος και ταυτόχρονα ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

    Ειδικά για το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ ο πρωθυπουργός είπε ότι αποδεικνύεται πως μπορούμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, άρα το νομοσχέδιο μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλους τομείς, δίνουμε μια ελπιδοφόρα προοπτική στη νέα γενιά, ενώ δεν είναι μόνο οι εταιρείες, αλλά και οι πολίτες και το κάθε κτίριο που μπορούν να γίνουν παραγωγοί ενέργειας, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως «μεγάλη επανάσταση με τη συμμετοχή των πολιτών».

    [02] Πρωτοποριακό έργο της ΔΕΗ στην Ικαρία

    Υβριδικός σταθμός παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ στην Ικαρία, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

    Το έργο συνδυάζει αιολικό δυναμικό και υδατοπτώσεις για την παραγωγή και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, και είναι ένα από τα πρώτα του είδους που κατασκευάζονται ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ που παρουσιάστηκε σήμερα η επένδυση δεν είναι βιώσιμη χωρίς επιδοτήσεις και η πρόταση του Πολυτεχνείου είναι το κόστος αυτό να καλυφθεί από το Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που εισπράττει η ΔΕΗ από τους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η διαδικασία για την αυξομείωση του τέλους ΑΠΕ, διευκρίνισε εξάλλου ο καθηγητής κ.Δ.Λάλας προβλέπει πρόταση του ΔΕΣΜΗΕ προς τη ΡΑΕ και εισήγηση της Αρχής προς το υπουργείο που παίρνει την τελική απόφαση.

    Η υβριδική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Ικαρία περιλαμβάνει δύο υδροηλεκτρικά ισχύος 4,15 μεγαβάτ, αιολικό πάρκο ισχύος 2,7 μεγαβάτ και αντλιοστάσιο. Η ενέργεια παράγεται από τα υδροηλεκτρικά ενώ τις ώρες που είναι διαθέσιμη αιολική παραγωγή (δηλαδή όταν φυσάει), τροφοδοτούνται με ενέργεια οι αντλίες για να επιστρέψουν το νερό στα φράγματα των υδροηλεκτρικών όπου αποθηκεύεται για να παράγει και πάλι ενέργεια. Με το έργο αυτό θα επιτευχθεί κάλυψη του 50 % των αναγκών της Ικαρίας σε ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές, μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30 - 40 %. Το έργο ξεκίνησε το 1998, δημοπρατήθηκε το 2006, ανατέθηκε το 2007 και προβλέπεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2010.

    Σε ομιλία της η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε ότι η επίτευξη των στόχων 20 - 20 - 20 της ΕΕ (δηλαδή η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20 %, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 20 % και η εξοικονόμηση ενέργειας κατά το ίδιο ποσοστό ως το 2020) προϋποθέτει αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών, αλλαγές στο νομικό πλαίσιο ώστε να σπάσουν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, επενδύσεις σε υποδομές (δίκτυα και καινοτόμες δράσεις) και ανθρώπινο δυναμικό. Την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε η υπουργός, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που συζητείται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα Μπιρμπίλη δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα αύξησης του Ειδικού Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    [03] Ημερίδα για το κλίμα

    Εν όψει της διεθνούς Διάσκεψης στην Κοπεγχάγη, η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE/NGL) και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα "Οι θέσεις της Αριστεράς για μια δεσμευτική και δίκαιη παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή".

    «Η οικολογία δεν είναι άχρωμη και άοσμη. Δεν είναι ουδέτερη. Και σίγουρα δε μπορεί από μόνη της να αποτελέσει στρατηγική εξόδου από τη σημερινή πολύπλευρη οικονομική και κοινωνική κρίση, όπως οι υπέρμαχοι του πράσινου καπιταλισμού υποστηρίζουν τελευταία» τόνισε ο προέδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας. «Οικολογία σημαίνει σύγκρουση με μεγάλα συμφέροντα» πρόσθεσε και σημείωσε πως οι επιλογές που χρειάζεται να υιοθετηθούν δεν είναι δυνατόν να «εξυπηρετήσουν τόσο τις ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς, όσο και το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των πιο ενεργοβόρων οικονομιών καθώς τις τελευταίες δεκαετίες το ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης βασίστηκε στην οικοδομή και το real estate, τους αυτοκινητόδρομους, τη μετακίνηση με αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης.

    «Για την αριστερά η οικολογική σκέψη, και τα κινήματα που διεκδικούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, δείχνουν το δρόμο για μια νέα οργάνωση των σχέσεων στην οικονομία και την κοινωνία» τόνισε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι «το περιβαλλοντικό ζήτημα θα παραμείνει ανοιχτό και επίκαιρο για την κοινωνία και την αριστερά».

    Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντής αναφέρθηκε στη σημασία της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης, καθώς «από τις αποφάσεις της θα εξαρτηθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίαιης αλλαγής του κλίματος λόγω των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων» και σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν προτεραιότητα στο θέμα.

    Ο κ. Χουντής τόνισε ότι η κατάσταση είναι σε οριακό επίπεδο και ότι οι επιπτώσεις μιας πιθανής ματαίωσης της άμεση αντιμετώπισης του προβλήματος θα είναι δραματικές. «Για την αντιμετώπισή του απαιτείται αγώνας, διεκδίκηση, πίεση ώστε αυτή να επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» πρόσθεσε καθώς «το πρόβλημα είναι πολιτικό γιατί είναι πρόβλημα κατανομής και ανακατανομής πόρων και παραγόμενου πλούτου και επίσης είναι πρόβλημα με συγκρουσιακό χαρακτήρα, συγκρούσεις συμφερόντων, γεωστρατηγικών σχεδίων και εν τέλει ηγεμονίας».

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή χρειάζεται να επιτευχθεί «μια φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα ευθυγραμμίζεται με τα πιο πρόσφατα πορίσματα της επιστήμης, που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, χρηματοδοτικές δεσμεύσεις για τη στήριξη των αναπτυσσομένων και την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές των υπανάπτυκτων χωρών, αλλαγή του σπάταλου ενεργειακού μοντέλου, αντιστροφή της σημερινής αποψίλωσης και υποβάθμισης των δασών....» και τόνισε.

    «Τόσο στο Ρίο όσο και στο Κιότο τα αποτελέσματα δεν ήταν στο ύψος των απαιτήσεων. Η Κοπεγχάγη είναι η ύστατη ευκαιρία πριν να γίνουν οι καταστροφές μη αναστρέψιμες. Δεν πρέπει να καταλήξει σαν μια καλή ευκαιρία για να πουλήσουν οι αναπτυγμένες χώρες "καθαρές" τεχνολογίες στο όνομα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής».

    Στις εργασίες της ημερίδας συμμετείχαν ο Επίτροπος της Ε.Ε. για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας, ευρωβουλευτές από το Μπλόκο της Αριστεράς Πορτογαλίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας, ΑΚΕΛ , εκπρόσωποι από την Greenpeace, WWF και ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Κ. Μαθιουδάκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 December 2009 - 13:30:31 UTC