Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Απόλυτη διαφάνεια σε όλα"
  • [02] Συναντήσεις Σαμαρά με στελέχη
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Αυστηρά μηνύματα
  • [05] "Αποφάσεις κρυφά από το λαό"
  • [06] "Συναπόφαση για τα μέτρα"

  • [01] "Απόλυτη διαφάνεια σε όλα"

    Το νομοσχέδιο για την ανάρτηση όλων των πράξεων και αποφάσεων της Διοίκησης στο Διαδίκτυο, καθώς και το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην αρχή της εισήγησής του, η οποία μεταδόθηκε, όπως και οι παρεμβάσεις των υπουργών από την κρατική τηλεόραση, αφιέρωσε τη συνεδρίαση στα άτομα με αναπηρία, «που δίνουν τη μάχη για μια αξιοπρεπή ζωή», τονίζοντας ότι «πολιτική μας είναι να αρθούν όλα τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν την ισότιμη συμμετοχή των πολιτών».

    Σύντομη παρέμβαση πραγματοποίησε επίσης η υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Φώφη Γεννηματά.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου (6 Δεκεμβρίου 2008) και έστειλε ένα μήνυμα προς τους νέους, λέγοντας πως «καταλαβαίνουμε τα προβλήματά τους, όπως και τους λόγους που κάνουν μερικούς να νιώθουν στο περιθώριο, είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας σε αυτά τα παιδιά».

    «Είμαστε ενάντια στη βία, τόσο την κρατική όσο και την ατομική», είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας σε διαφύλαξη της Αθήνας και των θεσμών της δημοκρατίας, ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνει διαβούλευση για να αναδειχθούν οι δυνατότητες της νέας γενιάς.

    Αναφερόμενος στο πρώτο νομοσχέδιο, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «η συνοχή της κοινωνίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη διαφάνεια", προσθέτοντας ότι "το κύρος των θεσμών εξαρτάται από την αξιοπιστία αυτών που τους υπηρετούν».

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που νομοθετεί, και κάλεσε σε στενότερη συνεργασία Βουλής-κυβέρνησης με τους αρμοδίους των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας να διαβουλεύονται από τα πρώτα στάδια ενός νομοσχεδίου και τους υπουργούς να συνεργάζονται με τους τοπικούς βουλευτές πριν προβούν σε δημόσιες δηλώσεις για τοπικά προβλήματα.

    Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση των πράξεων της Διοίκησης στο Διαδίκτυο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θέλουμε να γνωρίζει ο πολίτης ποιος και τι αποφασίζει και ποιο είναι το κόστος της κάθε απόφασης», προσθέτοντας ότι «η διαφθορά δεν θα λυθεί μονομιάς, όμως δίνουμε καίριο πλήγμα στο πρόβλημα αυτό».

    «Η πρόταση αυτή είχε διατυπωθεί από τις 8 Νοεμβρίου 2005 και αν μας είχαν ακούσει δεν θα υπήρχαν ούτε "κουμπάροι", ούτε "άγονες γραμμές", ούτε "Βατοπέδια"», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο νόμος δεν κοστίζει τίποτα και λέγοντας επιπλέον ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα (κατά της διαφθοράς) με τον εκλογικό νόμο και τον νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων».

    Στη συνέχεια, ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η ανάρτηση στο Διαδίκτυο των αποφάσεων, υπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, φορέων Α' και Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης, διοικήσεων ΝΠΔΔ, καθώς και φορέων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

    Επίσης, ο υπουργός είπε ότι προβλέπεται η λειτουργία υπηρεσίας διαφάνειας ανά υπουργείο, ενώ κάλεσε τα κόμματα να «αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί η δημόσια εξουσία πρέπει να ασκείται στο φως».

    Ο υπουργός διευκρίνισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν υποκαθίσταται η δημοσίευση στο ΦΕΚ ή αλλού όπου προβλέπεται από τη νομοθεσία, αλλά συμπληρώνεται. Πρόσθεσε όμως ότι όσες αποφάσεις δεν είναι υποχρεωτικό να δημοσιεύονται στο ΦΕΚ, δεν θα μπορούν να εκτελούνται αν δεν αναρτηθούν στο Διαδίκτυο.

    Ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε την απελευθέρωση της πρόσβασης των πολιτών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίς κανένα κόστος, ενώ θα υπάρχει και μηχανή αναζήτησης προκειμένου να διευκολύνεται ο ενδιαφερόμενος.

    Το προσχέδιο τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

    Νομοσχέδιο για ΑΠΕ

    «Η έξοδος από την κρίση θα γίνει μέσω της πράσινης ανάπτυξης", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δεύτερο νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι γίνεται λόγος για "παραγωγή νέου πλούτου που θα μοιράζεται -και- δίκαια».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τις ΑΠΕ «πρώτης προτεραιότητας επενδυτικά μέσα», ενώ τόνισε ότι η εξάρτηση από το πετρέλαιο εμποδίζει την αυτονομία μιας χώρας και σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων.

    Στη συνέχεια, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, βασικός στόχος του οποίου είναι η δραστική μείωση του χρόνου αδειοδότησης των ΑΠΕ, σε συνάρτηση με την εκπλήρωση του εθνικού στόχου για κάλυψη του 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ΑΠΕ ως το 2020 με το 40% εξ αυτών να καλύπτει την ηλεκτρική ενέργεια.

    Όπως εκτίμησε η κ. Μπιρμπίλη, με το νομοσχέδιο εξοικονομείται χρόνος 45-50 μηνών για την αδειοδότηση των ΑΠΕ.

    Συνοψίζοντας τα δύο νομοσχέδια ο πρωθυπουργός είπε ότι αναδεικνύουμε το νοικοκύρεμα που θέλουμε να πετύχουμε στο κράτος και ταυτόχρονα ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

    Ειδικά για το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ ο πρωθυπουργός είπε ότι αποδεικνύεται πως μπορούμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, άρα το νομοσχέδιο μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλους τομείς, δίνουμε μια ελπιδοφόρα προοπτική στη νέα γενιά, ενώ δεν είναι μόνο οι εταιρείες, αλλά και οι πολίτες και το κάθε κτίριο που μπορούν να γίνουν παραγωγοί ενέργειας, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως «μεγάλη επανάσταση με τη συμμετοχή των πολιτών».

    [02] Συναντήσεις Σαμαρά με στελέχη

    Σε αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό προχωρά ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Με απόφασή του εκπρόσωπος Τύπου ορίστηκε ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι τοποθετήθηκαν οι Μ. Κεφαλογιάννης, Κ. Μαρκόπουλος και Κ. Τζαβάρας. Καθήκοντα Διευθυντή του Νομικού Γραφείου του προέδρου ανατίθενται στον δικηγόρο κ. Τάκη Μπαλτάκο.

    Στο μεταξύ, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε στη Ρηγίλλης με τον βουλευτή της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Ο πρώην υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι από το 1974 μέχρι σήμερα είναι παρών και δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή της ΝΔ. "Το ίδιο θα κάνω και τώρα. Θα δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό για να προχωρήσει η ΝΔ μπροστά", πρόσθεσε.

    Για πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ.

    Η ΝΔ απέρριψε την πρόταση του Γ. Καρατζαφέρη για εκλογές τον Μάρτιο με αφορμή την εκλογή προέδρου.

    Σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται:

    «Από τα όσα έχει δηλώσει ήδη, δημοσίως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς, σε όλες τις συνεντεύξεις του, πριν τις εσωκομματικές εκλογές της 29ης Νοεμβρίου 2009 -όπου και όταν ερωτήθηκε σχετικά- δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως».

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ημερίδα με θέμα την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, παρουσία της Κ. Μπατζελή (09:00:00, Καμένα Βούρλα)

  • Ημερίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος με θέμα "Το περιβαλλοντικό έγκλημα" - Ομιλίες Τ. Μπιρμπίλη και Στ. Δήμα (09:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο Athens Imperial)

  • Συνάντηση Ν. Κακλαμάνη με τον Σπ. Βούγια (11:00:00, Αθήνα/Δημαρχιακό Μέγαρο)

  • Συνέντευξη Τύπου για την έκθεση "Κωνσταντίνος Βολανάκης 1837-1907 - Ο ποιητής της θάλασσας" (12:00:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Μ. Βρετανία")

  • Υπογραφή σύμβασης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που αφορά στη δωρεά κατασκευής του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος της Β' Παιδιατρικής Κλινικής (12:00:00, Θεσσαλονίκη/ΑΧΕΠΑ)

  • ΕΟΕ: Συνάντηση Καπράλου-Μπιτσαξή (12:00:00, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή)

  • Τελετή αναγόρευσης του Δημήτρη Τσάτσου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Κοινωνικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (17:00:00, Κόρινθος).Ομιλίες: Ευ. Βενιζέλου, Α. Λοβέρδου, Π. Μπεγλίτη, Χ. Παμπούκη και Πρ. Παυλόπουλου

  • Εγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου εκθεσιακού χώρου του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, από τον πρόεδρο της βουλής Φ. Πετσάλνικο (19:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Εκδήλωση του Συνδέσμου Ιατρών- Οδοντιάτρων Γυναικών Ελλάδος με θέμα, "Θανάσης Λερούνης: Ένας εθελοντής δίπλα στους Καλάσσα. Μια φυλή του μύθου" (αίθουσα Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης) (19:30:00, Θεσσαλονίκη)

  • Παρουσίαση της έκδοσης του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης "Περίπατοι Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη" (20:00:00, Θεσσαλονίκη/ΚΙΘ, πλατεία Ιπποδρομίου)

  • Εκδήλωση για την απονομή βραβείων ελληνικής ναυτιλίας (2009 Greek Shipping Awards) (20:00:00, ξενοδοχείο InterContinental)

  • Παρουσίαση της 19ης "ΕΡΜΗΣ EXPO", που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο 2010, στη Νέα Υόρκη και στο Ατλάντικ Σίτυ, από τον πρόεδρο της Hermes Expo International Π. Κοτρότσιο, στο εστιατόριο "Τα Νησιά" (20:30:00, Θεσσαλονίκη/Προξένου Κορομηλά)

  • Επίσκεψη Κ. Παπούλια στην Τσεχία

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Μουντιάλ 2010-Κλήρωση, Ντέρμπαν (ZAF)

  • Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (6η αγωνιστική): Βουλιαγμένη-Πανιώνιος - 19:00:00

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (9η αγωνιστική), 19:00 Πανελλήνιος-Ηρακλής Θεσ.

    [04] Αυστηρά μηνύματα

    Νέα, αυστηρά και σαφή μηνύματα στην Άγκυρα και τα Σκόπια έστειλε από την Πράγα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μηνύματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει και των διεργασιών στην ΕΕ για την προώθηση της εντάξεως της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ στην Ένωση.

    "Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις για την Τουρκία", τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα επεσήμανε ότι "αν τα Σκόπια δεν υποχωρήσουν (στο θέμα του ονόματος) θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι".

    Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε απαισιόδοξος στο Κυπριακό, λέγοντας ότι "δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να έχουμε μία κατάληξη και μία λύση του προβλήματος".

    Ειδικότερα, ο Κάρολος Παπούλιας σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Τσεχίας "Πράβο" (υπό τον τίτλο "Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ήταν πρόωρη") και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι ένας δύστροπος γείτονας με τον οποίο οι σχέσεις είναι πολύ καλές στο επίπεδο της εμπορικής συνεργασίας και του τουρισμού, αλλά έχουμε πολλά προβλήματα, προβλήματα στο Αιγαίο, αμφισβήτηση των χωρικών μας υδάτων και του εναερίου χώρου, ενώ καθημερινές είναι οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ και διευκρινίζει ότι είναι ένα από τα παράδοξα που συναντάμε πολλές φορές, αλλά έχει μία λογική, καθώς αν κάποτε πετύχει η Τουρκία να γίνει ισότιμο μέλος της ΕΕ, τότε μία σειρά προβλήματα που έχουμε σήμερα, ίσως να μην τα έχουμε. Υπογραμμίζει ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την Τουρκία σε σχέση με την ΕΕ, σημειώνοντας ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ένταξη της γείτονος στην ΕΕ.

    "Και βέβαια, η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να τα επιλύσει. Δεν πρόκειται να δεχθούμε εκπτώσεις για την Τουρκία, τη στιγμή που ζητήσαμε από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να εκπληρώσουν όλες τις αυστηρές υποχρεώσεις και τους όρους που τους έθεσε η ΕΕ", ξεκαθάρισε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Στο ερώτημα της εφημερίδας "Πράβο" αν βλέπει κάποια σημεία βελτίωσης στις σχέσεις με την Άγκυρα, ο πρόεδρος απάντησε ως εξής:

    "Κάποιοι βλέπουν την Τουρκία από την άποψη του σημαντικού στρατηγικού ρόλου της. Άλλοι, την κρίνουν βάσει των εμπορικών ευκαιριών που προσφέρει, επειδή η τουρκική αγορά είναι μία καλή αγορά για τα εμπορεύματά τους. Βεβαίως, θα έλεγα ότι δεν κλείνουν το ένα μάτι, κλείνουν και τα δύο μάτια για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ χωρίς να έχει εκπληρώσει τους όρους που τις έχουν τεθεί".

    Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέκρινε την ηγεσία του γειτονικού κράτους ότι τηρεί αδιάλλακτη στάση και επί της ουσίας επεκτατική πολιτική εις βάρος της Ελλάδος: "Θέλουν να εμφανίζονται ως ηγέτες του ``μακεδονικού έθνους`` που επιδιώκουν την ``απελευθέρωση του μακεδονικού έθνους από την ελληνική και βουλγαρική κατοχή``. Νομίζω ότι αυτό είναι απόλυτη διάρρηξη των αρχών της καλής γειτονίας, το οποίο εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε", επεσήμανε ο Πρόεδρος.

    Στο ερώτημα αν φαίνεται κάποια συμφωνία στον ορίζοντα στο θέμα της ονομασίας, ο Κάρολος Παπούλιας σημειώνει ότι η Ελλάδα προχώρησε σε μία σειρά βημάτων, τονίζοντας ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε μία ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο "Μακεδονία" (κάτι που, όπως σημειώνει, είναι αντίθετο από το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων πριν από δέκα χρόνια).

    "Τα Σκόπια -προσθέτει- πρέπει να επιδιώξουν μία συμφωνία και για τον επιπλέον λόγο ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει επενδύσει ένα δισ. ευρώ και έχουν έτσι δημιουργηθεί 20.000 και πλέον θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η θέση μας. Πάντως, εάν τα Σκόπια δεν υποχωρήσουν, θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι" ( Σ.Σ. στο θέμα της εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ).

    Σχετικά με το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι υπάρχουν οι συνομιλίες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τονίζοντας παράλληλα ότι "θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο κ. Ταλάτ είναι όργανο της πολιτικής της Άγκυρας".

    Τονίζει ακόμη ότι δεν νομίζει πως η Κύπρος θα συμφωνήσει ποτέ με την προοπτική να καταστεί η Τουρκία μέλος της ΕΕ, εφόσον η Τουρκία διατηρεί κατοχικό στρατό στο έδαφος μιας χώρας-μέλους της ΕΕ, και προσθέτει:

    "Δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να έχουμε μία κατάληξη και μία λύση του προβλήματος. Άλλωστε, συνεχώς η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας δηλώνει ότι είναι εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας η Κύπρος για τα συμφέροντα της Τουρκίας".

    Στην ίδια συνέντευξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι ήταν πολύ βιαστική η αποδοχή του σχεδίου του Μάρτι Αχτισάαρι για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Επαφές Σπύρου Κουβέλη

    Στο μεταξύ, ο υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στην Πράγα, είχε διμερείς επαφές με τον υπουργό Εμπορίου της Τσεχίας και τον υφυπουργό των Εξωτερικών της χώρας, αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές της σχέσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν τρόποι για την περαιτέρω αύξηση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

    Ο κ. Κουβέλης, σε συνομιλία που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν την προεδρική επίσκεψη στην Πράγα, ανέφερε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο είναι ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό εξηγείται γιατί η Ελλάδα εισάγει από την Τσεχία προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και εξάγει προϊόντα διατροφής και αγροτικά. Με τους Τσέχους αξιωματούχους ο κ. Κουβέλης συμφώνησε ότι μπορεί να διευρυνθεί η συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού, καθώς υπάρχουν δυνατότητες να αυξηθεί το ελληνικό τουριστικό ρεύμα προς την Τσεχία και ακόμη μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε νέες μορφές τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός.

    Επίσης, μπορεί να αυξηθούν οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Τσεχία τυποποιημένων και πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, ενώ επισημάνθηκε χαρακτηριστικά ότι η Τσεχία ως εκ της γεωγραφικής της θέσεως μπορεί να αποτελέσει σημείο εισόδου για ελληνικά προϊόντα προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και αντιστοίχως η Ελλάδα για τα τσεχικά προϊόντα προς τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ο Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος νωρίτερα σήμερα χαιρέτισε τις εργασίες τσεχοελληνικού επιχειρηματικού φόρουμ, στο οποίο μετείχαν Έλληνες και Τσέχοι επιχειρηματίες (οι οποίοι είχαν και ξεχωριστές διμερείς επιχειρηματικές επαφές), επεσήμανε ότι παρά τις αποκλίνουσες θέσεις που υπάρχουν μεταξύ Αθηνών και Πράγας στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και τα ενεργειακά, εντούτοις υπάρχει σύγκλιση σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και αυτό ευνοεί εξαγωγές ελληνικών προϊόντων (όπως κατασκευών αλουμινίου) που αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο.

    Ο υφυπουργός των Εξωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον των οικονομικών σχέσεων Ελλάδος-Τσεχίας, σχέσεων που μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω και με την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των δύο χωρών σε θέματα τουρισμού και πολιτισμού.

    Κατά τη σημερινή, δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Τσεχία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων Μιροσλάβ Βλτσεκ, κατέθεσε στεφάνι στο εθνικό μνημείο Βίτκοφ και ξεναγήθηκε στο μοναστήρι Στράχοφ όπου υπάρχει μια σημαντική βιβλιοθήκη με φιλοσοφικά και εκκλησιαστικά βιβλία.

    Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Μπρνο.

    [05] "Αποφάσεις κρυφά από το λαό"

    Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θύμιζε κακοσκηνοθετημένη θεατρική παράσταση όπου παρουσιάστηκε και το χιλιοπαιγμένο έργο «διακηρύξεις υπέρ της διαφάνειας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και προσθέτει:

    "Ο λαός γνωρίζει την αλήθεια γιατί τη ζει, ότι γίνεται διαρκώς φτωχότερος για να αυξάνονται τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Αν τώρα αυτό γίνεται με λιγότερο αδιαφανή τρόπο το αποτέλεσμα ουσιαστικά δεν αλλάζει.

    Η δημοσιοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης στο διαδίκτυο μόνο επίφαση της διαφάνειας μπορεί να είναι. Τις κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις, όπως αυτές που πάρθηκαν πρόσφατα στο ΕΚΟΦΙΝ, τις λαμβάνουν πάντα σε κλειστές αίθουσες κρυφά από το λαό οι κυβερνήσεις, τα όργανα της ΕΕ, μαζί με τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων".

    [06] "Συναπόφαση για τα μέτρα"

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε:

    «Δεν μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά παιχνίδια της ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Μας ενδιαφέρει η ουσία, η οποία είναι το εύρος και η αμεσότητα των μέτρων που θα ληφθούν. Πρέπει να τα συζητήσει, να τα συνεκτιμήσει και να τα συναποφασίσει η ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου».

    Αναφορικά με τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο κ. Λοβέρδος για τη διαδοχική ασφάλιση, ο κ. Κωστής Αϊβαλιώτης τόνισε: «Καλή η ασπιρίνη του κ. Λοβέρδου για το ασφαλιστικό. Η "χημειοθεραπεία" και οι "κορτιζόνες", πότε θα ξεκινήσουν...;».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 December 2009 - 5:30:28 UTC