Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσοχή στα χριστουγεννιάτικα ψώνια
  • [02] "'Αρση της δυσπιστίας για τη χώρα"
  • [03] Ειδικό σώμα πολιτικής προστασίας
  • [04] Μουντιάλ 2010: Σήμερα η κλήρωση
  • [05] Αυστηρά μηνύματα
  • [06] Μέτωπο κατά της βίας
  • [07] Συνεδρίαση στο Έβερεστ

  • [01] Προσοχή στα χριστουγεννιάτικα ψώνια

    Σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα διατεθούν και φέτος στις γιορτές θα κατευθυνθεί στα παιδικά παιχνίδια και το Κέντρο προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) με ανακοίνωσή του σημειώνει αυτά που θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς και γενικότερα οι υποψήφιοι αγοραστές παιδικών παιχνιδιών στις επιλογές τους.

    Αντιστοίχως με προσοχή πρέπει να γίνεται η επιλογή των χριστουγιεννιάτικων λαμπιονών. Για την αποφυγή ατυχήματος, τα χριστουγιεννιάτικα λαμπιόνια πρέπει να τηρούν τα βασικά πρότυπα ασφαλείας στο εξωτερικό της συσκευασίας τους και καλό είναι να μην παραμένουν αναμέννα χωρίς επίβλεψη.

    Το ΚΕΠΚΑ σημειώνει ότι το παιδικό παιχνίδι θεωρείται ένα τυπικό βιομηχανικό προϊόν αλλά για την επιλογή του δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις τυπικές διαδικασίες, που ακολουθούμε, όταν αγοράζουμε ένα άλλο προϊόν. Καθοριστικός παράγοντας, για την επιλογή του παιχνιδιού, που θα δωρίσουμε, αυτές τις γιορτινές μέρες, στο παιδί μας, είναι ο ευαίσθητος και αδιαμόρφωτος ακόμα, χαρακτήρας του.

    Για τα παιδικά παιχνίδια υπάρχει τόσο εθνική όσο και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η νομοθεσία καθορίζει, για το σύνολο των παιδικών παιχνιδιών, τις βασικές προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας, που πρέπει αυτά να πληρούν, για να μπορούν να διατίθενται, στην αγορά.

    Οι προδιαγραφές αυτές είναι:

    1. Τα παιχνίδια πρέπει να ανταποκρίνονται, στις απαιτήσεις της υγιεινής και της ασφάλειας, να μην είναι εύφλεκτα και να μη μεταδίδουν μολύνσεις ή ασθένειες.

    2. Οι φυσικές μηχανικές, χημικές και ηλεκτρικές τους ιδιότητες δεν πρέπει να βάζουν, σε κίνδυνο, την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών.

    3. Τα μικρά κομμάτια ενός παιχνιδιού ή οι μπίλιες δεν πρέπει να είναι κάτω από 4,5 εκ.

    4. Αντικείμενα, που θα προκαλέσουν τραυματισμούς, δεν πρέπει να μπορούν να εκτοξευθούν, από το παιχνίδι.

    5. Δεν πρέπει να υπάρχουν οξείες γωνίες, στο παιχνίδι.

    6. Οι ηλικίες, που αναφέρονται, επάνω στη συσκευασία, πρέπει να τηρούνται, απαράκλητα. Ένα παιχνίδι, που θεωρείται, από τον κατασκευαστή του, κατάλληλο, για μια συγκεκριμένη ηλικία, μπορεί να γίνει επικίνδυνο, στα χέρια ενός μικρότερου παιδιού.

    ''Η αγορά του παιχνιδιού δε μπορεί να γίνεται, κάτω από τις εντυπώσεις μιας τηλεοπτικής διαφήμισης. Πρέπει να γίνεται με κριτήρια την ηλικία, το φύλο, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού. Ένα παιχνίδι πρέπει να καλλιεργεί τη δημιουργική φαντασία του παιδιού, να δίνει στο παιδί την ευκαιρία να αναπτύξει επιδεξιότητες, κοινωνικότητα, πνευματικές και σωματικές ικανότητες. Όλα αυτά είναι απαραίτητα, για τη δημιουργία της προσωπικότητας ενός παιδιού'' σημειώνει το ΚΕΠΚΑ.

    Επειδή, τα δείγματα παιχνιδιών, στα οποία διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι και δοκιμές, στην Ελλάδα, από τον Ε.Λ.Ο.Τ., είναι ελάχιστα, σε σχέση, με το μεγάλο αριθμό παιχνιδιών, που κυκλοφορεί στην αγορά, ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, στις ενδείξεις, που αναγράφονται, στις συσκευασίες των παιχνιδιών.

    Αποφεύγουμε, γενικά, τα παιχνίδια, που περιέχουν PVC ή φθαλικά. Η παραγωγή και εμπορία, στην ελληνική αγορά, κάθε είδους μαλακών μασητικών παιχνιδιών, από PVC, που προορίζονται, για παιδιά μέχρι 3 ετών, απαγορεύεται διότι η μακροπρόθεσμη πρόσληψη τέτοιων προϊόντων προκαλεί βλάβες, στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, η χρήση του PVC συνεχίζεται, για παιχνίδια, που απευθύνονται, σε μεγαλύτερες ηλικίες.

    Παιχνίδια, με διαστάσεις κάτω των 4,5 εκ., που βρίσκονται, μέσα σε βρώσιμα προϊόντα (πατατάκια, σοκολάτες, γιαούρτια, δημητριακά, παγωτά, σοκολατένια αυγά κ.λ.π.) κυκλοφορούν, νόμιμα, στην Ε.Ε., για παιδιά άνω των 3 ετών. Όμως, αρκετοί τραυματισμοί, από τέτοια προϊόντα, καταγράφονται κάθε χρόνο γι' αυτό πρέπει να προσέχουμε, ιδιαίτερα, τα βρώσιμα προϊόντα, τα οποία περιέχουν συναρμολογούμενα παιχνίδια και παρακολουθούμε τα παιδιά μας, την ώρα, που καταναλώνουν τέτοια προϊόντα και παίζουν, με τα παιχνίδια, που βρίσκονται, μέσα σ' αυτά.

    Τα δημοφιλέστερα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν, συνήθως, βίαιο περιεχόμενο, όπως σημειώνει το ΚΕΠΚΑ και προσθέτει ότι παρ' ότι η τιμή τους είναι υψηλή και υπάρχει ένδειξη ότι επιτρέπεται η αγορά, μόνο σε ενηλίκους, πολλά παιδιά πείθουν τους γονείς τους, να τους αγοράσουν τέτοια παιχνίδια. ''Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η παρατεταμένη ενασχόληση, με τέτοιου είδους παιχνίδια, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας και επηρεάζει, με αρνητικό τρόπο, τη συμπεριφορά, τις δραστηριότητες, τον τρόπο σκέψης και τη λειτουργία των παιδιών μας. Η πολύωρη χρήση τέτοιων παιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει, στα παιδιά, δυσλειτουργίες, όπως απαθές και νωχελικό βλέμμα, νευρικότητα και υπερκινητικότητα. Γι' αυτό: ελέγχουμε το συνολικό χρόνο ενασχόλησης των παιδιών μας, με τα παιχνίδια αυτά. Παρακολουθούμε, αν είναι δυνατόν, τον τρόπο χρήσης τους, από τα παιδιά, για να διαπιστώσουμε, αν αποκομίζουν κάποιο όφελος ή το αντίθετο''.

    Ελέγχουμε, αν το παιχνίδι, στη συσκευασία του, φέρει την ένδειξη "CE". Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αυτό έχει συμμορφωθεί, προς τις ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας, που ορίζονται, από την κοινοτική νομοθεσία. Δυστυχώς, όμως, η χορήγηση αυτού του σήματος γίνεται, με πολλούς τρόπους. Προληπτικοί έλεγχοι, για να διαπιστωθεί η ασφάλεια του παιχνιδιού δεν είναι υποχρεωτικοί, πριν το παιχνίδι εισαχθεί, στην αγορά. Ο παραγωγός καταθέτει φάκελο, στις αρχές και βεβαιώνει ότι το παιχνίδι πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας, που έχουν τεθεί, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι, αναλαμβάνει μεν την ευθύνη, αν κάτι "πάει στραβά", αλλά, ίσως, πολύ αργά και αφού έχει προκληθεί ζημιά, σε κάποιο παιδί.

    Εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας, που προκλήθηκαν, σε παιδιά, από μαγνητάκια, σε παιχνίδια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Μάιο του 2007, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Πιστοποίησης (CEN), να τροποποιήσει το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (ΕΝ71), έτσι ώστε να καλύπτει τους κινδύνους, στους οποίους εκτίθενται τα παιδιά, όταν παίζουν, με παιχνίδια, που περιέχουν μαγνήτες αλλά το πρότυπο δεν τροποποιήθηκε, παρότι πέρασε, προ πολλού, η προθεσμία, που είχε δώσει η Επιτροπή. ''Πρέπει να διαβάζουμε, προσεκτικά, τα όσα αναγράφονται, στη συσκευασία των παιχνιδιών, ώστε να γνωρίζουμε αν περιέχονται μαγνήτες, στο παιχνίδι του παιδιού μας. Σε περίπτωση, που αποφασίσουμε να αγοράσουμε ένα τέτοιο παιχνίδι, παρακολουθούμε, στενά, το παιδί μας, όταν παίζει, με αυτό το παιχνίδι'' σημειώνει το ΚΕΠΚΑ.

    Για τους λόγους αυτούς, το ΚΕ.Π.ΚΑ. επισημαίνει:

    - Όταν ανοίξουμε το παιχνίδι, ελέγχουμε την κατάστασή του και αν έχουμε κάποια αμφιβολία, ως προς την αξιοπιστία του, ξανατοποθετούμε το παιχνίδι, στη συσκευασία του και το επιστρέφουμε, στον έμπορο.

    - Αναζητούμε τυχόν συστάσεις του κατασκευαστή, όπως "να χρησιμοποιηθεί υπό την επίβλεψη ενηλίκου" και τις εφαρμόζουμε, κατά γράμμα.

    - Διαβάζουμε, με προσοχή, τυχόν προειδοποιήσεις, που αναγράφονται στη συσκευασία και τις ακολουθούμε, απόλυτα.

    - Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, όταν τα παιδιά μας παίζουν, με παιχνίδια, που περιέχουν μαγνήτες.

    - Διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης και τις οδηγίες συναρμολόγησης του παιχνιδιού και τα εξηγούμε, λεπτομερώς, στα παιδιά μας.

    - Δεν πετάμε τα υλικά συσκευασίας. Φυλάσσουμε τις πληροφορίες, που αφορούν τον κατασκευαστή. Ενδέχεται να μας είναι χρήσιμες, σε περίπτωση παραπόνων.

    - Εξηγούμε στο παιδί μας, εκτελώντας μια μικρή επίδειξη, τον τρόπο λειτουργίας του παιχνιδιού. Επισύρουμε την προσοχή του, στους ενδεχόμενους κινδύνους, εξηγώντας του τις κινήσεις ή τους χειρισμούς, που πρέπει να αποφύγει.

    - Μετά τη χρησιμοποίηση του παιχνιδιού, ελέγχουμε την κατάστασή του. Αν παρουσιάζει κίνδυνο, μετά τη χρήση του, το τοποθετούμε σ' ένα χώρο απροσπέλαστο, για το παιδί. Αν έχει υποστεί βλάβη, το επισκευάζουμε, όπως πρέπει, ή το πετάμε.

    - Δεν αφήνουμε, ποτέ, ένα παιχνίδι, που έχει καταστεί επικίνδυνο, στο χέρι ενός αθώου παιδιού ή σε χώρο, που αυτό μπορεί να το φτάσει.

    - Επιβλέπουμε το παιδί μας, την ώρα, που παίζει, με το καινούργιο του παιχνίδι. Η παρουσία μας μπορεί να προλάβει τυχόν ατύχημα.

    - Καταγγέλλουμε, στις αρμόδιες αρχές ή στο ΚΕ.Π.ΚΑ. περιπτώσεις ελαττωματικών ή επικίνδυνων παιχνιδιών, ώστε να προστατευτούν όλα τα παιδιά.

    [02] "'Αρση της δυσπιστίας για τη χώρα"

    «Χθες κρίθηκε το παρελθόν και αποδοκιμάστηκε η πολιτική της ΝΔ, ενώ στο διήμερο καταφέραμε την πρώτη άρση δυσπιστίας έναντι της χώρας μας και να μας αντιμετωπίζουν ως υπεύθυνο συνομιλητή. Προχωρούμε στην ανάταξη και στη στήριξη των αδυνάτων, αλλά και στην προσπάθεια νοικοκυρέματος των δημοσίων οικονομικών», τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Μιλώντας επί του πρώτου νομοσχεδίου της νέας κυβέρνησης για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για ξεκάθαρο στίγμα πολιτικής για κοινωνική δικαιοσύνη, αναδιανομή και ανάταξη της οικονομίας καθώς και στήριξης της ζήτησης.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία ως παρέμβαση χωρίς προηγούμενο, αφού απευθύνεται σε 2,5 εκατ. συμπολίτες διανέμοντας 1δισεκ. ευρώ, χωρίς η δαπάνη να μετακυλίεται στους φορολογούμενους ούτε να επιβαρύνει το έλλειμμα.

    Αναφερόμενος στο χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, ο υπουργός είπε ότι με την απόφαση υπαγωγής της χώρας στην επιτήρηση, ταυτόχρονα διαπιστώνεται ότι η εκρηκτική διάσταση του ελλείμματος δεν οφείλεται στη διεθνή κρίση αλλά στην πολιτική κυβερνήσεων της ΝΔ: «Πάντως αποδείξαμε ότι πάνω από οτιδήποτε άλλο βάζουμε το συμφέρον των πολλών».

    Απαντώντας από πλευράς ΝΔ ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε το πρώτο νομοσχέδιο ως κατώτερο των προσδοκιών των πολιτών και των εξαγγελιών του κυβερνώντος κόμματος, που όμως παίρνει τη θετική ψήφο της ΝΔ γιατί αυτό απαιτούν οι περιστάσεις και η υπευθυνότητα που «δεν επεδείχθη ποτέ από το ΠΑΣΟΚ που έλεγε όχι σε όλα». Πέραν αυτού δίδονται πολύ λιγότερα σήμερα σε σχέση με αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ όταν μιλούσε για 2,6 δισεκ. και τελικώς δίδεται 1δισεκ. ευρώ. Τέλος, προσέθεσε ότι για χρεοκοπία της οικονομίας και πτώχευση μίλησαν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρωτοκλασάτοι υπουργοί: «Δεν βοηθάτε λέγοντας ότι η οικονομία βρίσκεται στο κρεβάτι της εντατικής. Μη θυσιάζετε το δημόσιο συμφέρον στο κομματικό».

    Το νομοσχέδιο είναι πράγματι κατώτερο των προσδοκιών, αλλά των δικών μας, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής προσθέτοντας ότι αυτό που ήθελε το ΠΑΣΟΚ ήταν η πρόταση νόμου του καλοκαιριού που προέβλεπε και επίδομα θέρμανσης. «Θα θέλαμε να την υιοθετήσουμε αλλά οδηγήσατε τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Εμείς εργαζόμαστε για ανάκτηση της αξιοπιστίας, όταν εσείς εργασθήκατε για την αναξιοπιστία.

    Εκ μέρους του ΚΚΕ οι Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Μαυρίκος τόνισαν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι υπάρχουν φιλεργατικά και φιλολαϊκά στοιχεία στο νομοθέτημά της, αλλά κατ' ουσίαν πρόκειται μόνο για φιλοδώρημα στις ευπαθείς ομάδες: «Υπάρχει πλούτος που όμως διοχετεύεται στους πλουτοκράτες, ενώ αναπαράγεται η φτώχια που δεν αντιμετωπίζεται με αυτή την ελεημοσύνη».

    Με τα 300 ευρώ που δίδονται, απλώς καλύπτονται τα αυξημένα τέλη, τόνισε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης, ενώ δημιουργείται ταυτόχρονα η εντύπωση της μυθώδους περιουσίας σε κάποιον που έχει ακίνητη περιουσία 400.000 ευρώ: «Το νομοσχέδιο αποπνέει πνεύμα ελεημοσύνης, μοιάζει με πρωτοχρονιάτικο πυροτέχνημα».

    Αυτά που σας δόθηκαν χθες από τις Βρυξέλλες δεν ήταν δωρεάν αλλά από τις δεσμεύσεις που έλαβε η κυβέρνηση, είπε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι έρχονται πιο σκληρά μέτρα «που θα μοιάζουν περισσότερο με το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και λιγότερο με του ΠΑΣΟΚ.

    Στη συζήτηση παρενέβη και η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για διάταξη του νομοσχεδίου που επιλύει το θέμα των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών ανεβάζοντας το πλαφόν των συνολικών αποδοχών από 5.150 στα 6.500 ευρώ που θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/09.-

    [03] Ειδικό σώμα πολιτικής προστασίας

    Ειδικό σώμα πολιτικής προστασίας θα συσταθεί τον επόμενο χρόνο με κύρια αποστολή την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων τις οποίες σήμερα αντιμετωπίζει το πυροσβεστικό σώμα, τα σώματα ασφαλείας και η ευρύτερη υπηρεσία πολιτικής προστασίας, στην οποία μετέχουν περισσότερα υπουργεία με ειδικότερες υπηρεσίες τους.

    Τη δημιουργία του σώματος αυτού εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των 5.500 χιλιάδων εποχικών πυροσβεστών.

    Κατά τη συνάντηση ο υπουργός Προστασίας δεσμεύτηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί πυροσβέστες. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του και το 2010 οι εποχικοί πυροσβέστες θα εξακολουθήσουν να εργάζονται με οκτάμηνες συμβάσεις, ενώ παράλληλα ξεκινά και η διαδικασία αναζήτησης μόνιμης λύσης για το εργασιακό καθεστώς των 5.500 εποχικών πυροσβεστών.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης τους διαβεβαίωσε ότι στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα τους χορηγηθεί ταυτότητα συμβασιούχου πυροσβέστη και όπως τους τόνισε, το 2011 είτε θα απορροφηθούν στο ειδικό σώμα πολιτικής προστασίας που θα δημιουργηθεί, είτε θα απορροφηθούν στο πυροσβεστικό σώμα, όπου ήδη, όπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Η αντιπροσωπεία των εποχικών πυροσβεστών εξέφρασε ικανοποίηση για την προώθηση του σχεδίου που θα ρυθμίζει την εργασιακή τους σχέση. Κατά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία η οποία έγινε σε ανοιχτή συγκέντρωση των εποχικών πυροσβεστών μετείχε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας, καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Γρηγόρης Τασούλας.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης μιλώντας στους συγκεντρωμένους είπε μεταξύ άλλων "θα σας καλύψω σε όλα, είμαστε μαζί στο κατ' επείγον του προβλήματος και εσείς σ' αυτό που θέλετε στον εργασιακό σας τομέα και σ' αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός και η πατρίδα μας. Φέτος θα δουλέψετε κανονικά με οκτάμηνες συμβάσεις. Μέχρι τον Απρίλη θα έχουμε ολοκληρώσει το προσχέδιο νομικού πλαισίου για τη δημιουργία του ειδικού σώματος πολιτικής προστασίας. Θα εκπαιδευτείτε κατάλληλα όλοι σας, ώστε να ενταχθείτε σε συγκεκριμένες ειδικότητες κεντρικά και περιφερειακά καθένας ανάλογα με τα προσόντα του. Είστε όλοι χρήσιμοι στην πατρίδα".

    Παράταση για τους συμβασιούχους

    Τέσσερις είναι οι βασικές αλλαγές στο Νομοσχέδιο για τις προσλήψεις, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μετά από τη δημόσια διαβούλευση.

    Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε για την αποφυγή παρερμηνειών ότι προκειμένου να μην παρατηρηθούν λειτουργικά προβλήματα σε υπηρεσίες, οι οποίες κατά μεγάλο ποσοστό απασχολούν συμβασιούχους (π. χ. καθαριότητας σε δήμους, ΚΕΠ κλπ) δόθηκε η δυνατότητα παράτασης όσων συμβάσεων έληγαν το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο του 2009 ή θα λήξουν τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2010 μέχρι την 30ή Μαρτίου του 2010.

    Επίσης επιτρέπεται η συνέντευξη για προσωπικό που σχετίζεται με την ασφάλεια και μόνο της δημόσιας ζωής κατόπιν αιτήματος του φορέα στο ΑΣΕΠ (π.χ προσωπικό στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας), επαναφέρεται η συνάφεια του διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης στο γραπτό διαγωνισμό, και μοριοδοτείται ο δεύτερος μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος σπουδών.

    -

    [04] Μουντιάλ 2010: Σήμερα η κλήρωση

    Παρουσία πολλών επίσημων προσκεκλημένων θα γίνει απόψε στο Ντέρμπαν η κλήρωση της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο θα φιλοξενηθεί το καλοκαίρι στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, με την Ελλάδα να είναι παρούσα για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

    Το «παρών» θα δώσουν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Γιάκομπ Ζούμα, ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ, ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί, ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Φρεντερίκ Ντε Κλερκ και ο αιδεσιμότατος Ντέσμοντ Τούτου (αμφότεροι τιμημένοι με Νόμπελ Ειρήνης), καθώς και παλιοί αστέρες του ποδοσφαίρου, όπως ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο Εουσέμπιο και ο Ροζέ Μιλά, αλλά και αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η Σάρλιζ Θέρον, και αθλητές-σύμβολα της Αφρικής, όπως ο Αιθίοπας Ολυμπιονίκης του στίβου Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ. Ακόμη μέσω βίντεο θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και νομπελίστας Ειρήνης, Νέλσον Μαντέλα.

    Από ελληνικής πλευράς στη Νότια Αφρική έχουν μεταβεί ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος, ο τεχνικός διευθυντής της Εθνικής ομάδας Τάκης Φύσσας, ο ομοσπονδιακός προπονητής Οτο Ρεχάγκελ, και ο συνεργάτης του Γιάννης Τοπαλίδης.

    Παρόντες θα είναι οι 31 εκ των 32 προπονητών των φιναλίστ του Μουντιάλ, με μοναδική εξαίρεση τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος είναι τιμωρημένος από τη FIFA εξαιτίας δηλώσεων που έκανε μετά την πρόκριση της εθνικής Αργεντινής στην τελική φάση.

    Το τελετουργικό θα αρχίσει στις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδας). Η FIFA χώρισε τις 32 ομάδες σε τέσσερα γκρουπ, από τα οποία στο πρώτο τοποθετήθηκαν οι επτά ισχυρότερες ομάδες και η «οικοδέσποινα» Νότια Αφρική και αυτές θα είναι επικεφαλής στους ισάριθμους ομίλους. Η Ελλάδα τοποθετήθηκε στο 4ο γκρουπ και αυτό σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσει τις εθνικές ομάδες της Γαλλίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Σερβίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ελβετίας, στην πρώτη φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Η FIFA με κλειδάριθμους θα αποφύγει την παρουσία ομάδων από την ίδια ήπειρο στον ίδιο όμιλο, εκτός από την Ευρώπη, από την οποία το πολύ δύο ομάδες μπορεί να κληρωθούν στο ίδιο γκρουπ.

    Αναλυτικά οι όμιλοι της κλήρωσης:

    1ος ΟΜΙΛΟΣ

    Ιταλία

    Ισπανία

    Βραζιλία

    Ολλανδία

    Γερμανία

    Αργεντινή

    Αγγλία

    Νότια Αφρική

    2ος ΟΜΙΛΟΣ

    Αυστραλία

    Ιαπωνία

    Νότια Κορέα

    Βόρεια Κορέα

    Ονδούρα

    Μεξικό

    ΗΠΑ

    Νέα Ζηλανδία

    3ος ΟΜΙΛΟΣ

    Αλγερία

    Καμερούν

    Ακτή Ελεφαντοστού

    Γκάνα

    Νιγηρία

    Χιλή

    Παραγουάη

    Ουρουγουάη

    4ος ΟΜΙΛΟΣ

    ΕΛΛΑΔΑ

    Δανία

    Γαλλία

    Πορτογαλία

    Σερβία

    Σλοβακία

    Σλοβενία

    Ελβετία

    [05] Αυστηρά μηνύματα

    Με ιδιαίτερη θερμότητα και με σαφή τα αισθήματα συγκίνησης έγινε δεκτός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από Ελληνες ομογενείς που κατοικούν στο Μπρνό της Τσεχίας, ομογενείς δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς που ήρθαν στη χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης μετά τη λήξη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου 1946-1949.

    Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση προς τιμήν του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι και ο ίδιος και η δική του γενιά έζησαν το δράμα του εμφυλίου πολέμου, χαρακτηρίζοντας την περίοδο εκείνη ως την πιο τραγική της νεότερης ελληνικής ιστορίας, καθώς, όπως είπε, εκτός των άλλων υπήρξαν μεγάλες υλικές καταστροφές και επίσης, νέοι άνθρωποι εκπατρίστηκαν.

    Σημείωσε ότι πέρασαν πολλές δεκαετίες από τότε, για να ξεπεράσουμε αυτό που ο καθένας έφερνε μέσα του. Ομως, είπε, τα αφήσαμε πίσω. Το ποιός έφταιξε τότε, αυτό είναι καθήκον των ιστορικών να το βρουν. Η ζωή έχει τις δικές της απαιτήσεις και προχωράει και εγώ ως πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας είμαι περήφανος για σας, σημείωσε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι όλοι οι αξιωματούχοι με τους οποίους συναντήθηκε στην Τσεχία του μίλησαν με θετικά λόγια για τους Ελληνες που ζουν εδώ και για το πόσο έχουν συμβάλλει στην πρόοδο της τσέχικης κοινωνίας.

    Είστε το καμάρι του Ελληνισμού, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, και υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα συμβάλλει από τη θέση στην οποία βρίσκεται, ώστε να επιλυθούν όσα εκ των προβλημάτων τους δεν έχουν λυθεί μέχρι σήμερα.

    Απευθυνόμενος στους ομογενείς στην Τσεχία, ο πρόεδρος τους συνεχάρη διότι καλλιεργούν τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας και δίνουν τη μάχη για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος επεσήμανε με ιδιαίτερη συγκίνηση:

    -Εμείς, η δική μου γενιά απέρχεται από τη ζωή με το βάρος των σφαλμάτων εκείνης της εποχής. Η νεότερη γενιά, εσείς, να μην σκέπτεστε έτσι. Το μέλλον είναι δικό σας. Σας μένει η δημιουργία και η περηφάνεια ότι είστε Ελληνες.

    Νωρίτερα σήμερα, σε συνάντηση που είχε με το δήμαρχο του Μπρνο εξέφρασε τις ευχαριστίες της Ελλάδας γιατί η Τσεχία φιλοξένησε πολιτικούς πρόσφυγες από την Ελλάδα, μετά το τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Τσεχία, ξεναγήθηκε στην πόλη του Μπρνό και αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα, αργότερα σήμερα το βράδυ.

    Αυστηρά μηνύματα σε Αγκυρα και Σκόπια

    Νέα, αυστηρά και σαφή μηνύματα στην Άγκυρα και τα Σκόπια έστειλε από την Πράγα ο κ. Κάρολος Παπούλιας, μηνύματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία ενόψει και των διεργασιών στην ΕΕ για την προώθηση της εντάξεως της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ στην Ένωση.

    "Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις για την Τουρκία", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ταυτόχρονα επεσήμανε ότι "αν τα Σκόπια δεν υποχωρήσουν (στο θέμα του ονόματος) θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι".

    Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε απαισιόδοξος στο Κυπριακό, λέγοντας ότι "δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να έχουμε μία κατάληξη και μία λύση του προβλήματος".

    Ειδικότερα, ο Κάρολος Παπούλιας σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Τσεχίας "Πράβο" (υπό τον τίτλο "Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ήταν πρόωρη") και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι ένας δύστροπος γείτονας με τον οποίο οι σχέσεις είναι πολύ καλές στο επίπεδο της εμπορικής συνεργασίας και του τουρισμού, αλλά έχουμε πολλά προβλήματα, προβλήματα στο Αιγαίο, αμφισβήτηση των χωρικών μας υδάτων και του εναερίου χώρου, ενώ καθημερινές είναι οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ και διευκρινίζει ότι είναι ένα από τα παράδοξα που συναντάμε πολλές φορές, αλλά έχει μία λογική, καθώς αν κάποτε πετύχει η Τουρκία να γίνει ισότιμο μέλος της ΕΕ, τότε μία σειρά προβλήματα που έχουμε σήμερα, ίσως να μην τα έχουμε. Υπογραμμίζει ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την Τουρκία σε σχέση με την ΕΕ, σημειώνοντας ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ένταξη της γείτονος στην ΕΕ.

    "Και βέβαια, η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να τα επιλύσει. Δεν πρόκειται να δεχθούμε εκπτώσεις για την Τουρκία, τη στιγμή που ζητήσαμε από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να εκπληρώσουν όλες τις αυστηρές υποχρεώσεις και τους όρους που τους έθεσε η ΕΕ", ξεκαθάρισε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Στο ερώτημα της εφημερίδας "Πράβο" αν βλέπει κάποια σημεία βελτίωσης στις σχέσεις με την Άγκυρα, ο πρόεδρος απάντησε ως εξής:

    "Κάποιοι βλέπουν την Τουρκία από την άποψη του σημαντικού στρατηγικού ρόλου της. Άλλοι, την κρίνουν βάσει των εμπορικών ευκαιριών που προσφέρει, επειδή η τουρκική αγορά είναι μία καλή αγορά για τα εμπορεύματά τους. Βεβαίως, θα έλεγα ότι δεν κλείνουν το ένα μάτι, κλείνουν και τα δύο μάτια για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ χωρίς να έχει εκπληρώσει τους όρους που τις έχουν τεθεί".

    Αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέκρινε την ηγεσία του γειτονικού κράτους ότι τηρεί αδιάλλακτη στάση και επί της ουσίας επεκτατική πολιτική εις βάρος της Ελλάδος: "Θέλουν να εμφανίζονται ως ηγέτες του ``μακεδονικού έθνους`` που επιδιώκουν την ``απελευθέρωση του μακεδονικού έθνους από την ελληνική και βουλγαρική κατοχή``. Νομίζω ότι αυτό είναι απόλυτη διάρρηξη των αρχών της καλής γειτονίας, το οποίο εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε", επεσήμανε ο Πρόεδρος.

    Στο ερώτημα αν φαίνεται κάποια συμφωνία στον ορίζοντα στο θέμα της ονομασίας, ο Κάρολος Παπούλιας σημειώνει ότι η Ελλάδα προχώρησε σε μία σειρά βημάτων, τονίζοντας ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε μία ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο "Μακεδονία" (κάτι που, όπως σημειώνει, είναι αντίθετο από το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων πριν από δέκα χρόνια).

    "Τα Σκόπια -προσθέτει- πρέπει να επιδιώξουν μία συμφωνία και για τον επιπλέον λόγο ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει επενδύσει ένα δισ. ευρώ και έχουν έτσι δημιουργηθεί 20.000 και πλέον θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η θέση μας. Πάντως, εάν τα Σκόπια δεν υποχωρήσουν, θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι" ( Σ.Σ. στο θέμα της εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ).

    Σχετικά με το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι υπάρχουν οι συνομιλίες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τονίζοντας παράλληλα ότι "θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο κ. Ταλάτ είναι όργανο της πολιτικής της Άγκυρας".

    Τονίζει ακόμη ότι δεν νομίζει πως η Κύπρος θα συμφωνήσει ποτέ με την προοπτική να καταστεί η Τουρκία μέλος της ΕΕ, εφόσον η Τουρκία διατηρεί κατοχικό στρατό στο έδαφος μιας χώρας-μέλους της ΕΕ, και προσθέτει:

    "Δεν βλέπω ότι θα μπορούσε να έχουμε μία κατάληξη και μία λύση του προβλήματος. Άλλωστε, συνεχώς η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας δηλώνει ότι είναι εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας η Κύπρος για τα συμφέροντα της Τουρκίας".

    Στην ίδια συνέντευξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι ήταν πολύ βιαστική η αποδοχή του σχεδίου του Μάρτι Αχτισάαρι για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Επαφές Σπύρου Κουβέλη

    Στο μεταξύ, ο υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στην Πράγα, είχε διμερείς επαφές με τον υπουργό Εμπορίου της Τσεχίας και τον υφυπουργό των Εξωτερικών της χώρας, αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές της σχέσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν τρόποι για την περαιτέρω αύξηση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

    Ο κ. Κουβέλης, σε συνομιλία που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν την προεδρική επίσκεψη στην Πράγα, ανέφερε ότι υπάρχει ένα έλλειμμα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο είναι ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό εξηγείται γιατί η Ελλάδα εισάγει από την Τσεχία προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και εξάγει προϊόντα διατροφής και αγροτικά. Με τους Τσέχους αξιωματούχους ο κ. Κουβέλης συμφώνησε ότι μπορεί να διευρυνθεί η συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού, καθώς υπάρχουν δυνατότητες να αυξηθεί το ελληνικό τουριστικό ρεύμα προς την Τσεχία και ακόμη μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε νέες μορφές τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός.

    Επίσης, μπορεί να αυξηθούν οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Τσεχία τυποποιημένων και πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, ενώ επισημάνθηκε χαρακτηριστικά ότι η Τσεχία ως εκ της γεωγραφικής της θέσεως μπορεί να αποτελέσει σημείο εισόδου για ελληνικά προϊόντα προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και αντιστοίχως η Ελλάδα για τα τσεχικά προϊόντα προς τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ο Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος νωρίτερα σήμερα χαιρέτισε τις εργασίες τσεχοελληνικού επιχειρηματικού φόρουμ, στο οποίο μετείχαν Έλληνες και Τσέχοι επιχειρηματίες (οι οποίοι είχαν και ξεχωριστές διμερείς επιχειρηματικές επαφές), επεσήμανε ότι παρά τις αποκλίνουσες θέσεις που υπάρχουν μεταξύ Αθηνών και Πράγας στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και τα ενεργειακά, εντούτοις υπάρχει σύγκλιση σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και αυτό ευνοεί εξαγωγές ελληνικών προϊόντων (όπως κατασκευών αλουμινίου) που αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο.

    Ο υφυπουργός των Εξωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον των οικονομικών σχέσεων Ελλάδος-Τσεχίας, σχέσεων που μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω και με την ενδυνάμωση της επικοινωνίας των δύο χωρών σε θέματα τουρισμού και πολιτισμού.

    Κατά τη σημερινή, δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Τσεχία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων Μιροσλάβ Βλτσεκ, κατέθεσε στεφάνι στο εθνικό μνημείο Βίτκοφ και ξεναγήθηκε στο μοναστήρι Στράχοφ όπου υπάρχει μια σημαντική βιβλιοθήκη με φιλοσοφικά και εκκλησιαστικά βιβλία.

    Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Μπρνο.

    [06] Μέτωπο κατά της βίας

    Ενιαίο κοινωνικό μέτωπο ενάντια στη βία, εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με σκοπό όπως είπε, να τιμηθεί η μνήμη του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου αλλά και να αποκλειστεί η άσκηση βίας από περιθωριακές ομάδες, που έχουν έρθει στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και ετοιμάζονται να προβούν σε βανδαλισμούς με άλλοθι τη μνήμη του 15χρονου.

    Το μεσημέρι της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο και πορεία που θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή φοιτητών, σχολείων, εκπαιδευτικών, σωματείων.

    «Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν ήταν μόνο μία απεχθής πράξη. Ήταν ένα δίδαγμα για όλους μας, πού μπορεί να οδηγήσει η αυθαιρεσία. Δεν ξεχνιέται και δεν μικραίνουν οι διαστάσεις της στο υποσυνείδητο της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας» τονίζει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο κ. Παπούλιας εκφράζει τη συμπαράστασή του στους γονείς και την οικογένεια του 16χρονου μαθητή και καταλήγει:

    «Εκφράζω ακόμη μία φορά την πίστη μου και τις ενοχές μου απέναντι στην νέα γενιά, στην οποία χρωστάμε την εξασφάλιση μιας δικαιότερης κοινωνίας. Ελπίζω ότι η μνήμη του Αλέξη θα τιμηθεί ειρηνικά γιατί αυτό είναι το ελάχιστο που του οφείλουμε όλοι».

    Μήνυμα προς τους νέους, έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, χθες στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    «Καταλαβαίνουμε τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η μεγάλη ανεργία, η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια, η ανισότητα ... και τους λόγους που κάνουν μερικούς να νιώθουν στο περιθώριο, είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας σε αυτά τα παιδιά», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    «Είμαστε ενάντια στη βία, τόσο την κρατική όσο και την ατομική», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η βία αναπαράγει τα προβλήματα» και απηύθυνε κάλεσμα για διαφύλαξη της Αθήνας, αλλά και των θεσμών της δημοκρατίας.

    «Πρέπει να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα. Να τιμήσουμε τη μνήμη ενός παιδιού, που χάθηκε άδικα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της βίας, κατά των κοινωνικών αποκλεισμών. Ένα μήνυμα κοινωνικής ευθύνης», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    «Ο άδικος χαμός του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μας συγκλόνισε όλους. Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι αναντικατάστατη. Και κάθε απώλεια ζωής είναι τραγική. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα δεκαεξάχρονο έφηβο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    «Σήμερα οφείλουμε να σκύψουμε με σεβασμό στη μνήμη του. Και με ειλικρινή διάθεση να δούμε τις δικές μας ευθύνες, ως κοινωνία κι ως οργανωμένη Πολιτεία» προσθέτει ο κ. Σαμαράς και χαρακτήρισε προσβολή στη μνήμη του Αλέξη την εκμετάλλευση αυτού του τραγικού γεγονότος και τη «μετατροπή του σε "επέτειο καταστροφών".

    «Οφείλουμε να προστατέψουμε την κοινωνία από όσους εξαπολύουν τυφλή βία εναντίον της. Και σε αυτό πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι. Η βία εξαχρειώνει και υπονομεύει τη Δημοκρατία, την οποία οφείλουμε να προστατέψουμε. Και σε αυτό πρέπει να είμαστε αταλάντευτοι. Η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα τυφλής βίας φέρνει, σίγουρα, νέα θύματα» τόνιζει ο πρόεδρος της ΝΔ και καλεί όλες τιε πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ευρύτερα την ελληνική κοινωνία να δείξει θάρρος, σύνεση και ευθύνη.

    Το πολιτικό σύστημα, το οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο "φοβήθηκε το «αυθόρμητο, μαζικό, πανελλαδικό ξέσπασμα της νεολαίας, την εξέγερση εναντίον αυτών που δολοφόνησαν και εναντίον όλων εκείνων που κάνουν τη ζωή των νέων αβίωτη από την αδικία, την ανασφάλεια, τις διακρίσεις και την καταστολή» και «προσπάθησε να ακυρώσει στη συνείδηση της κοινωνίας την εξέγερση των νέων, επιχείρησε να συκοφαντήσει τον αγώνα τους αποδίδοντας τους σκοτεινά ελατήρια και προθέσεις» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

    «Τότε και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε και υποστηρίζει ότι η Νεολαία έχει λόγους που εξεγείρεται, που αγωνίζεται, που διεκδικεί. Ιδιαίτερα σήμερα που οι νέοι και οι νέες είναι τα πρώτα θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι εκείνοι που πληρώνουν την οικονομική κρίση με μαζική ανεργία, με μισθούς πείνας των 500 και 600 ευρώ, με εργασιακή ανασφάλεια, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις από το νεοφιλελεύθερο δικομματικό σύστημα. Υποσχέσεις που ξεχνιούνται μόλις γίνουν κυβέρνηση και αντικαθίστανται από την κρατική καταστολή, την επιτήρηση, την αστυνομική βία. Χθες η ΝΔ., σήμερα το ΠΑΣΟΚ

    Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους αγώνες των νέων γιατί οι νέοι έχουν δίκιο. Το κάναμε πέρυσι θα το επαναλάβουμε και φέτος. Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου, υποστηρίζουμε την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου».

    Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε παναττική στάση εργασίας τη Δευτέρα 7/12, από τις 12:00 ως τη λήξη του ωραρίου, «προκειμένου να διευκολύνει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο και να διαδηλώσουν μαζί με τους μαθητές, τους φοιτητές και όλους τους εργαζόμενους για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία και την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών και συλλογικών δικαιωμάτων». Επίσης καλύπτει και ανάλογες αποφάσεις για κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από Νομαρχιακά Τμήματα.

    «Οι κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του μαθητή ανέδειξαν όχι μόνο πτυχές που αφορούν τα δημοκρατικά δικαιώματα αλλά και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά» αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ και προσθέτει.

    Η νέα γενιά, σημειώνει η ανακοίνωση, ζει σε μια περιόδο όπου «δημοκρατικά, κοινωνικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα διαρκώς αμφισβητούνται και η αβεβαιότητα για το μέλλον αυξάνεται» και αντιμετωπίζει «την ανεργία -ακόμη και με πολλούς τίτλους σπουδών, την εργασιακή και ασφαλιστική επισφάλεια και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων».

    «Το συνδικαλιστικό κίνημα αγωνίζεται να μη ζήσει η νέα γενιά με λιγότερα κοινωνικά αγαθά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα από αυτά των προηγούμενων» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

    Μ.Χρυσοχοΐδης: "Ενιαίο κοινωνικό μέτωπο κατά της βίας"

    Ενιαίο κοινωνικό μέτωπο ενάντια στη βία, εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με σκοπό όπως είπε, να τιμηθεί η μνήμη του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου αλλά και να αποκλειστεί η άσκηση βίας από περιθωριακές ομάδες, που έχουν έρθει στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και ετοιμάζονται να προβούν σε βανδαλισμούς με άλλοθι τη μνήμη του 16χρονου.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε, ότι επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και ενημέρωσε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, ζητώντας τη συμπαράταξη στο ενιαίο κοινωνικό μέτωπο.

    "Ένα παιδί 16 χρονών δολοφονήθηκε από έναν αστυνομικό εν ώρα υπηρεσίας στο κέντρο της Αθήνας, σε μια περίπτωση ακραίας αστυνομικής βίας πριν ένα χρόνο", είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε, "αυτή η δολοφονία σημάδεψε την πορεία του τόπου, πλήγωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών, τη δυνατότητα του κράτους να τους παρέχει ασφάλεια και δίκαια, οι νέοι βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή και το θυμό τους. Όμως, παράλληλα με αυτό, διαδήλωσαν τότε ενάντια σε όσα έχουν κάνει την Ελλάδα ουραγό της Ευρώπης, δηλαδή διαμαρτυρήθηκαν για τα προβλήματα της διαφθοράς, για τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα, για την κατάσταση της Παιδείας, κλπ. Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι υπάρχει ελπίδα για μια νέα αρχή, καθώς οι ηγεσίες που οδήγησαν σε εκείνη την κατάσταση έχουν αποχωρήσει".

    Αναφερόμενος στις "περιθωριακές ομάδες" όπως τις χαρακτήρισε, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε χαρακτηριστικά "κάποιοι επένδυσαν στη διάλυση του κράτους εκείνη την περίοδο. Κάποιοι μέσα από τις διαμαρτυρίες των πολιτών βρήκαν ευκαιρία και ιδεολογικό άλλοθι να επενδύσουν στην υποκουλτούρα της βίας και του βανδαλισμού και λεηλάτησαν την Αθήνα και άλλες πόλεις. Το επόμενο τριήμερο διάφορες περιθωριακές ομάδες θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τη δική τους επέτειο, η οποία όμως δεν έχει σχέση με τις διεκδικήσεις των πολιτών. Δεν θα ανεχθούμε επανάληψη σκηνικού τρόμου στις πόλεις. Δεν θα παραδώσουμε την Αθήνα σε βανδαλισμούς. Δεν θα επιτρέψουμε εκμετάλλευση της μνήμης του αδικοχαμένου Αλέξη. Δεν είμαστε εδώ για να συμβιβαστούμε με τη βία και την ανομία, αλλά για να ενθαρρύνουμε τους αγώνες και το στοίχημα των παιδιών να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες απομονώνοντας τις περιφερειακές ομάδες που θέλουν να δημιουργήσουν άβατα και γκέτο".

    Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

    Φόρο τιμής στον Αλέξη Γρηγορόπουλου, απέδωσαν χθες μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και μέλη της ΠΑΣΠ, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, στη Θεσσαλονίκη.

    Οι συγκεντρωθέντες, στο πλακόστρωτο της οδού Αριστοτέλους, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα καταδίκασαν «κάθε μορφή βίας» καθώς και «κάθε μορφή λανθασμένων ενεργειών από πλευράς της Αστυνομίας».

    Με μικρά κεράκια, που τοποθέτησαν στο πεζοδρόμιο, σχημάτισαν τον αριθμό 16 που συμβόλιζε την ηλικία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και κρατώντας αναμμένα κεριά, τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.

    Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την παράδοση ψηφίσματος και λουλουδιών στους αστυνομικούς που βρισκόταν σε υπηρεσία στην είσοδο του Τμήματος.

    -

    [07] Συνεδρίαση στο Έβερεστ

    Το υπουργικό συμβούλιο του Νεπάλ ξεκίνησε να συνεδριάζει σήμερα μέσα σε μία σκηνή σε καταυλισμό ορειβατών που βρίσκεται στους πρόποδες του Έβερεστ για να στείλει έτσι ένα μήνυμα για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στα Ιμαλάϊα, λίγες μέρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.

    Φορώντας μάσκες οξυγόνου και βαριά πανωφόρια, ο πρωθυπουργός του Νεπάλ και περισσότεροι από 20 υπουργοί, μετέβησαν με ελικόπτερο στον καταυλισμό που βρίσκεται σε υψόμετρο 5.242 μέτρα και είναι το σημείο όπου συγκεντρώνονται οι ορειβάτες για να ξεκινήσουν την πορεία τους προς την κορυφή του Έβερεστ.

    "Η υπερθέρμανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία μας", είπε στο Ρόιτερς ο υπουργός Οικονομίας, Σουρέντρα Παντέι, ενόψει της έναρξης της πρωτότυπης συνεδρίασης.

    "Έχουμε μεταβαλλόμενες μορφές βροχής. Οι πάγοι λιώνουν", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Περίπου 100 παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα της Δανίας για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που θα διεξαχθεί από τις 7 ως τις 18 Δεκεμβρίου με στόχο την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Το Κατμαντού από την πλευρά του θα στείλει μερικούς από τους καλύτερους ορειβάτες του Έβερεστ για να τονίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Νεπάλ, όπως οι πλημμύρες από το λιώσιμο των πάγων, οι ακανόνιστες βροχές, οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας και οι πρωτοφανείς πυρκαγιές.

    Στο Νεπάλ βρίσκονται οκτώ από τις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου- ανάμεσά τους και το Όρος Έβερεστ.

    Το Νεπάλ είναι επιρρεπές στις κλιματικές αλλαγές παρότι ευθύνεται μόνο για το 0.025% του συνολικού ποσοστού εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου- δηλαδή, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι,ανάμεσα στις χαμηλότερες εκπομπές παγκοσμίως.

    Χιλιάδες παγετώνες στα Ιμαλάϊα, που αποτελούν την υδάτινη πηγή των δέκα μεγαλύτερων ποταμών της Ασίας, μπορεί να λιώσουν μέσα στις επόμενες πέντε δεκαετίες εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επισημαίνουν οι ειδικοί.

    Σε πολικές θερμοκρασίες και περιβαλλόμενο από χιονισμένες βουνοκορφές, το υπουργικό συμβούλιο του Νεπάλ ξεκίνησε τη συνεδρίαση στο Καλαπαθάρ, ένα μικρό τμήμα γης με χορτάρι, που επίσης αποτελεί ορειβατικό προορισμό.

    "Τιμωρούμαστε για ένα έγκλημα που ποτέ δεν διαπράξαμε. Οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να ελέγξουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στα Ιμαλάϊα", είπε στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Δασών, Ντίπακ Μποχάρα.

    Η συνεδρίαση ακολουθεί το παράδειγμα του υπουργικού συμβουλίου των Μαλδίβων, που πραγματοποίησε την πρώτη υποβρύχια συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου στον κόσμο, τον περασμένο Οκτώβριο, για να τονίσει τον κίνδυνο που ενέχει η άνοδος των θαλάσσιων υδάτων για τον Ινδικό Ωκεανό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 December 2009 - 13:30:36 UTC